Frågestund

Här kommer svar på några av era frågor som jag fått den senaste tiden. Skulle egentligen lagt ut det här inlägget förra veckan men så han jag inte. Bättre sent än aldrig! 😉

Är du född i Göteborg?
Nej jag är faktiskt född i Falun av alla ställen, så jag är ju en dalkulla egentligen 😉 Men jag bodde inte länge i dalarna. Vi flyttade runt ganska mycket när jag var liten. Efter Falun flyttade vi till Sollefteå och bodde i ett grönt litet hus på Billstavägen, sen blev det Gävle, sen en lägenhet i Göteborg ett tag, där jag även gick på dagis en stund. Sedan bar det av till Stenungsund, en mysig förort till Göteborg där jag växte upp. Bodde där från att jag var 5 år till 17 år. När jag var 17 år flyttade jag med familjen till  en lägenhet i Göteborg, på Stampgatan. Bodde där i 4 år innan jag sedan hamnade här, i lilla Grundtjärn 😀

Hur ofta åker du till Göteborg och hälsar på? 
Tro det eller ej, så har jag faktiskt inte varit i Göteborg en enda gång sedan jag flyttade där i från. Men jag vill så gärna åka dit igen och hälsa på lite vänner. Jag har bara inte haft möjlighet att göra det än. Det kostar så sjukt mycket att åka tåg så man blir svimfärdig bara man kommer på tanken. För att inte tala om bensinen. Huvvaligen säger jag bara.
Men jag hoppas verkligen att jag ska kunna åka ner till mitt kära Götet igen nu till våren eller sommaren. Det hade varit SÅ roligt! 🙂

Vet du någon bra hemsida där man kan se när det blir norrsken?
Ja det finns flera sidor på nätet där man kan se om det nyligen varit solstormar och om det väntas bli norrsken. Den här sidan www.spaceweather.com brukar jag titta på 🙂

Hur går det att leva som du gör ekonomiskt sett?
Om jag ska vara ärlig så har det varit otroligt tufft ekonomiskt, speciellt den senaste tiden. Jag har ju valt att inte ha ett “vanligt” jobb just nu för att helt satsa på bland annat mitt eget företag. Och som nästan alltid när man har ett nystartat företag, så är det svårt att ta ut en riktig lön. Men det går i alla fall. Och jag får även in en fast summa varje månad för att blogga för tidningen. Men det är som sagt väldigt tufft just nu, och jag lever väldigt sparsamt och lägger endast pengar på det som jag måste för att kunna överleva. Det har varit svårt men  jag är glad så länge det går och så länge jag har mat på bordet och ved i vedboden 😉
Men jag ser framåt och hoppas och tror att det bara blir bättre hela tiden. Jag har mycket idéer på hur jag ska kunna skaffa mig tryggare ekonomi så det ska jag jobba stenhårt för 🙂

Har du någon statistik på hur mycket läsare du har på bloggen?
Ja jag använder Google Analytics så jag har stenkoll på all statistik. Förra månaden slogs rekordet och då hade jag hela 100 166 besök på min blogg. Det var roligt! 🙂 Jag har ca 2000-4000 unika besökare här varje dag. Det går lite upp och ner, beroende på hur aktiv jag är också. Men i det långa loppet ökar bloggens besökare hela tiden.

Är du inte rädd för att stöta på något djur när du är ute i skogen? Typ som älg eller björn?Är det stor risk att träffa på en björn? Jag är jätterädd när jag är ute i skogen själv (här där jag bor kan det komma älgar och vildsvin), har du några tips om man är rädd för djuren?
Jag förstår dig precis! Jag var väldigt rädd för just björn och älg förut. Nu för tiden är jag faktiskt knappt rädd alls för att vara ute i skogen. I somras for jag omkring i skogen en hel del och fotade och allt vad jag gjorde, och då försvann rädslan tillslut. Jag insåg att det är så liten chans att stöta på en arg björn eller älg, så man nästan skulle vara lyckligt lottad om man lyckades med det. Men helt orädd är jag inte, men jag är tillräckligt lugn för att jag ska kunna njuta av att vara i skogen istället för att vara nervös. Jag tänker mig för så gott det går och brukar gå runt och sjunga eller prata så djuren inte blir överraskade av min närvaro. Det är nog det bästa sättet att undvika ett plötsligt möte.

Innan jag flyttade hit däremot, så var det annat. Jag var så rädd för björn att jag knappt vågade att gå runt på grusvägarna här i Grundtjärn på somrarna för jag trodde att en björn skulle komma fram. Och jag var livrädd för älg också! Det kan om inte annat bevisas i min  lilla film “Björn frossa“jag spelade in sommaren innan jag flyttade hit, när jag var ute i skogen med min gammelmorbror Tage, min mamma och min kusin Niklas. Det är den mest pinsamma video jag har på mig, där jag både gråter, skriker, får dödsångest och pratar för mig själv. Helst av allt vill jag bara gömma filmen för evigt, men å andra sidan så skrattar jag så jag får ont i magen varje gång jag tittar på den. Och förhoppningsvis ni också 😉

Vilken skola gick du på när du bodde i Göteborg?
Eftersom jag flyttade från Stenungsund till Göteborg när jag gick 2:a året i gymnasiet så fortsatte jag på skolan i Stenungsund och pendlade det sista året, till Nönsnäsgymnasiet i Stenungsund. Under tiden jag bodde i Göteborg pluggade jag även på en skola i Bräcke till undersköterska. Var också en sväng till Örebro, där jag pluggade en kort stund på Örebro universitet. Men hoppade av efter några månader.

Varför har du så ofta Nanook i koppel hemma på gården?
Den här frågan har jag faktiskt fått flera gånger nu. Och jag kan förstå att folk undrar varför Nanook inte springer lös när jag bor såhär. Men saken är den att Nanook allt mer och mer blivit intresserad av jakt. Det märktes redan när han var liten och jag har alltid haft problem när han kommer in i sin “jaktinstikt”. Senaste tiden har han dock blivit 100 gånger värre, och får han vittring på något eller hittar ett spår så drar han iväg som ett skott och jag har ingen chans att ens få en gnutta av hans uppmärksamhet. Jag har verkligen försökt med allt, men jag har inte lyckats få kontroll på det än. Därför har jag honom i koppel på gården, eftersom jag helt enkelt inte kan lita på att han kommer stanna om jag har honom lös.

Vad är Nanook för ras och hur gammal är han?
Han är ett och ett halvt år nu, och han är en blandning av labrador, golden retriever och flatcoated retriever 🙂

27 Kommentarer på “Frågestund

    • Jonna Post author

      Åh tack Anna-Maria!! Gud vad snällt av dig!
      Minns att du skrev ett inlägg om mig där i höstas också! Inte illa att få synas hos er på bloggkommentatorerna! 🙂 Det ger mycket nya besökare!! Tack fina du!

      Kramar

      Reply
  1. AdamL

    JONNA.

    Är det antalet besökare på på din blogg, eller antalet besökare som klickar på reklammen i din blogg, eller vad? Som genererar pengar åt dig?

    Eller får du fast summa varje månad?

    Om du svarar kan vi, kanske öka dina intäkter?

    Reply
    • Isa

      Jag tänkte på samma sak, berätta så hjälper vi!

      Får du en fast summa varje månad, så se till att omförhandla det med jämna mellanrum, du borde få mer pengar om läsarkretsen ökar med några hundra! Det gäller att se om sitt eget hus när man är egenföretagare!

      Reply
      • Jonna Post author

        Hej på er!
        Jag får en fast summa varje månad så tyvärr spelar det ingen roll hur mycket besökare jag har. Men som du skrev Isa så ska jag nog förhandla om det. Bloggen har ju växt väldigt mycket senaste tiden.

        Vad snällt av er att ni tänkte på att hjälpa mig! 🙂
        Kram på er!

        Reply
  2. L.

    Haha, vilken video. Lätt psycho faktiskt 😉 måste säga att jag är impad över hur du gått från den rädslan till att flytta ut själv i skogen! Tufft.

    Reply
  3. Anette Hedqvist

    Hej.
    Jag läser din blogg varje dag, tycker den är väldigt mysig och vacker! 🙂 Jag har också en hund med ganska mycket jakt i sig, och som också är 1½ år nu. Du kanske redan vet massa om hundar och träning, och isf vet du ju att detta är absolut jobbigaste åldern 😉 Men mitt tips är iaf att du har en 15 meters spårlina på Nanook, då har du en chans att fånga in honom om han kommer in i “jakt-mode” och en chans att bryta honom! Får dom inte chans att sticka på jakt och man samtidigt låter dom få utlopp för det på andra sätt så brukar det ge med sig med tiden (i hope)! 🙂 Spårlinorna är hur som, guld värt!!!
    Tack för en bra blogg!
    /Anette från Umeå

    Reply
  4. Tomas Karlström

    Hej….
    Läser inte din blogg varje dag men kikar in lite då och då….Är ju tur du får inkomster från annat håll med inte billigt idag med elen bensinen maten mmm allting kostar idag…har själv gått med i kundkraft för att få ett lägre elpris…måste vara påfrestande för dina föräldrar att inte kunna få bo ilag…men tyvärr så är det så i många hushåll i dagens samhälle…har fått tillbaka kylan på nätterna men är fina dagar…man hör hur fåglarna spelar ute….orrarna kluckar på sina myrar…då är våren på gg….ha det nu så bra

    Reply
  5. Frida - Fridas Betraktelser

    Till en början kände jag verkligen igen mig. Det lät precis som första gången sambon lurade ut mig i skogen för att se på älgpass. Slutet skulle kunna vara jag idag, guuud jag är dörädd för björn!

    Reply
  6. aboxof-chocolate

    Stakars… Jeg fikk vondt av deg -så redd du var i videoen <3
    Det er ikke rart du har så mange lesere… Du virker jo å være en så søt og god jente 🙂
    Håper du får en fin dag i Grundtjärn!

    Reply
  7. Tom

    Fniss, lite blair witch project över den videon;)
    “Jag vill inte dö när jag är 20” haha, skogens djur är inte så farliga som många stadsbor tror.

    Reply
    • Anonym

      ska man vara petig så sa hon faktist “jag vill inte dö nu jag är bara 21” hihi lite rolig video fast visst jag är ju lika rädd för björnar och älgar själv!!!!!!

      Reply
  8. veronica

    Härligt med frågestund,följer ju dig nästan varje dag.Grymt sugen på att se norrsken på riktigt, det blir att ge sig av norrut;)

    Reply
  9. Nordic Light

    Underbar video! …”oh, ingen kan förstå”…
    Själv sjunger jag också högt ibland under ridturerna i storskogen. Man känner på sig när det är dags att ta ton i skogen, eller hur?
    Det är nog ofta det står något vilt och tittar på en i skymundan där man går fram. Till häst kan man komma mycket nära t.ex. en älg eller ett rådjur, det är som om viltet inte känner av människan när man sitter på hästryggen.
    Och jag tänker *inte* på vad som skulle hända om jag till häst kommer mellan en björnmamma och hennes ungar. Och jag tänker *inte* på vad som skulle hända om jag ramlade av hästen, och den sätter av hemåt.
    Jag njuter (respektfullt) av skogen och sjunger vidare.
    /Nordic

    Reply
  10. Nina

    Jag måste bara säga att det är kul att du ger så ärliga och ingående svar på frågestunden. Då är det ju spännande på riktigt. När man verkligen får veta något nytt om den som skriver menar jag. Kul!

    Reply
  11. Elisabet

    Haha, du är för underbar. Tack för att du delade med dig av filmen. Skrattade gott 😉 Skönt att du kommit över din rädsla. Bra jobba.

    Tack för en underbar blogg. Läser varje dag. Du har fått upp ögonen på mig att vi bor så vackert.

    Reply
  12. Daniel

    Snyggt hoppade också av örebro universitet =) Trodde jag skulle palla plugga ett par år till men icke så nicke ( hade precis pluggat 3 år på annat håll ).

    Kämpa på med din blogg.
    Du skulle faktiskt kunna kolla in flattr somtjänst. Det är stort sätt en tjänst för oss läsare att kunna dela ut lite cash till de bloggare och andra “innehållsskapare” på internet genom att klicka på sidors “flattr” knappar.

    Fungerar som så att jag väljer tex sätta in 100kr i månaden på mitt flattr konto
    klickar jag bara på 1 flatter knapp under den månaden går alla mina pengar till den användaren + avgifter för tjänsten ocksåvidare. klickar jag på 10 flattr knappar under den månaden splittas mina 100kr på 10 pers och dom får 10kr var.

    Känns som ett smidigt sätt att både ge och få innehåll på nätet ! =)

    Reply
  13. Sofie

    Du är så otroligt inspirerande! Den bild jag får av din blogg är att du verkligen har livskvalitet. Tack för att vi får ta del av en liten del av ditt liv och får reflektera över vad som är viktigt här i livet.

    Reply
  14. Eva Henriksson

    Ja din blogg är inspirerande. Naturen runt Grundtjärn är så fantastisk.
    Det känns fint att få del av det vackra. Tack från eva i Tyresö

    Reply
  15. Terese

    Hej Jonna!

    Som ett litet tillägg till varför du inte har honom lös. Det är ju faktiskt så att i Sverige är det koppeltvång (eller du ska ha kontroll på hunden som om den vore kopplad) mellan 1a mars och (jag tror det är) sista september. Framför allt för att hunden inte ska jaga och/eller störa vilt med ungar. Och det är ju EXTRA viktigt när du bor som du gör eftersom att vi på “landet” har en helt annan viltfauna inne i storstäderna!
    Så ha honom kopplad du, UTAN att känna någon som helst ånger över att du inte har koll på honom…. För det är nog bara en eller två hundar i hela världen som är så pass hjärntvättade att de aldrig någonsin har eller skulle få för sig att följa efter ett djur som passerade förbi 😉

    Kram Terese i Gimåfors!

    Reply
  16. lillemor

    Mitt tips ang jaktlusten är att göra viltspår åt honom så han får utlopp för jaktlusten. Har funkat på mina!! 🙂

    Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.