Årets vedjobb

Oj oj vilken helg jag har haft! Om ni undrar vart jag hållit hus hela helgen så har jag jobbat stenhårt med årets ved, och säkrat ännu en vinter i Grundtjärn. I lördags fick jag hjälp av mina underbara vänner Arvid och Per Henrik att kapa och klyva de stora björkstockarna till ved. Sist jag skrev om veden så vart jag lite orolig över hur jag skulle klara av det. Jag och min mamma tänkte att vi skulle hjälpas åt och göra det själva. Men så hyrde jag en kap och klyv över helgen och som pricken över i:et fick jag ovärderlig hjälp med veden. Inte en chans att jag hade klarat detta över en helg själv. Kanske en vecka. Minst.

På lördagmorgon precis när vi skulle sätta igång!

På lördagmorgon precis när vi skulle sätta igång!

052306

Vi började på lördagmorgon och tio timmar senare var all ved inne i vedboden. Det var hårt jobb och jag kan knappt minnas senast jag kände mig så slut efter fysiskt arbete. Vi fick aldrig igång vedtransportören heller som skulle transportera veden in i vedboden på ett band. Så vi fick hjälpas åt att kasta in allt. Andra år brukar det ta två veckor för mig att kasta in veden. Egentligen ska den ju ligga ute och torka fram till midsommar men stockarna var ca ett år gamla så det var ganska torrt redan, och med öppna dörrar in till vedboden kommer det blåsa in och torka bra. Så det känns himla skönt att jag inte behöver kasta in någon ved nu. Det är redan gjort!

052307052308


Efter tio timmars hårt jobb!

Efter tio timmars hårt jobb!

Åh, jag kan inte beskriva med ord hur tacksam jag är för hjälpen med veden ♥ Min kropp är alldeles mör nu men jag känner ett enormt lugn över att jag inte längre behöver oroa mig för veden. Det här betydde otroligt mycket för mig. Jag kan fortfarande inte fatta att årets ved blev klar på en enda dag!! 

Har klippt ihop en liten film av det jag filmade under dagen så ni får se lite hur det gick till! Vi hade väldigt roligt också trots hårt jobb. Och på kvällen när allt var klart firade vi med tacos och fest. Underbar helg! 

10 Kommentarer på “Årets vedjobb

 1. Susanne

  Grattis! Grymt jobbat!
  Jag har fortfarande en pytteliten hög kvar, som jag kommer att klara av imorgon, Visst känner man sig både rik och lycklig när vedförrådet åter är fyllt.
  Idag ska det visst regna, åtminstone här i Kramfors och en vilodag kanske inte är någon dum idé efter din intensiva helg.

  Reply
 2. Joysan

  Grymt bra jobbat! Vi håller fortfarande på med våran ved efter att ha avverkat några träd på vår skogstomt ?. Men med sambon som jobbar heltid och en liten bebis här hemma så får det ta lite tid. Men vilket slitgöra det är ?.

  Reply
 3. Magnus

  Det där var bra jobbat! Inte konstigt om ni var trötta efter en sådan arbetsinsats. Och mitt i allt seriöst arbete så dyker den spralliga Jonna upp! 😀 Du är bara för härlig!
  Tillåt dig nu att bara vara en dag eller två och ge dig ut i naturen med kameran och lite fika.

  Reply
 4. Stu

  Waw ! Niiiiice log pile !! 😀
  That’s a serious amount of chopping and splitting, good job !
  It’s clear to see how good that makes you feel, both to have the fuel for next winter and also spend the time with friends doing some hard work in the outdoors 🙂
  Great machine also!.. i have only ever used my chainsaw and splitting axe, working through a few logs at a time (it’s not so cold here, and not so many trees either! so we burn coal & peat too) but i see what the Swedish winter means!!
  …not surprised if you just stand and look at that log pile all day 😀

  Reply
 5. tgus

  Man blir varm många gånger av veden ! 🙂 men det är det värt smällkalla vintern kommer !

  Reply
 6. Björn

  Ja det var inget dåligt dagsverke. Minns den härliga känslan när man kapade och klöv den sista stocken och vedbacken var tom och vedboden fylld. Underbart helt enkelt.
  Numera har jag blivit bekväm och helt och hållet gått över till elvärme. Med en värmepump blir det inte så dyrt och det är SÅ bekvämt.

  Reply
 7. Tobbe

  Härligt!
  Själva har vi inte ens börjat med veden till vintern.. Som tur är så har vi bara veden till kaminen så det är inget måste. Men det är ju mysigt med en brasa i kaminen.

  Kom ihåg att ta reda på all näver och sticker som ligger kvar på marken så har du massa bra att tända med i vinter 🙂

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.