Att sväva någonstans mitt emellan

012910
Åh vet ni vad jag egentligen är riktigt dålig på? Att argumentera. Jag tror jag skrivit om det lite tidigare, om varför jag ganska sällan gör ”debatt-blogginlägg” eller ger mig in i heta diskussioner. Det är för att jag ofta tycker det är väldigt svårt att välja en enda sida och gå all-in på den. Jag kan tycka något väldigt stark men sedan kommer någon annan in med en smart synvinkel som får mig att tänka på ett annat sätt, och sedan en annan som visar upp ännu ett perspektiv.

Så i diskussioner så brukar jag vara väldigt lätt att påverka. Inte så att jag ger upp det jag tänker och känner, men jag tycker ofta att det finns så många bra synvinklar, och jag brukar inte vara den som stänger ute andra sätt att tänka på. Jag tycker om att försöka förstå andra också. Och tillslut känner jag mig vilsen eftersom jag tycker att det finns något bra i det som alla säger. Det är som i politiken. Jag tycker inte det finns ett enda parti som har allt. Ena stunden kan jag tycka att ett parti säger något som låter jättebra, och i nästa sekund säger något annat parti något som jag kan hålla med om. Det är så med mycket i mitt liv. Jag har alltid haft svårt att liksom välja en enda sida. Samma med religion. Jag kan nog hitta något fint med alla religioner som jag kan tycka om, men jag skulle aldrig kunna ”välja” en religion som jag resten av mitt liv skulle kunna tro på.

Det funkar bra, men ibland känner jag mig lite vilsen när det gäller vissa diskussioner. Som den jag startade idag angående mjölkbönder och gårdar som läggs ned. Jag vart lite chockad över responsen eftersom 90% av mailen och kommentarerna som trillade in efter det handlade om en helt annan synvinkel vad gäller djurens välbefinnande och de mer negativa aspekterna av bondgårdar. Och grejen men den responsen är att jag även kan finna viss förståelse i det också. Det är en del tankar som jag själv brukar tänka. Samtidigt som jag blir jätteledsen när våra mjölkbönder måste lägga ned sina gårdar. Oavsett så tror jag starkt på att ingenting blir bättre av att våra svenska gårdar läggs ned, eftersom det endast kommer innebära mer importerat från utlandet. Men sen finns det ju alltid helt andra synvinklar att se på det också. Det är ju det som är jobbigt, hur ska man kunna ta ställning till precis alla perspektiv? Jag förstår inte hur så många verkar ha så lätt för att tro stenhårt på en sak och hitta tusen bra argument till varför, utan att färgas av andra sätt att se saken på.

Sen är det väl kanske också för att i grund och botten så vill vi alla samma sak. Ingen vill att djur ska fara illa. Ingen vill att vi ska importera mjölk och kött från utlandet. Ingen vill att mjölkbönderna ska hamna i ekonomisk kris och slita sönder sig.
Alla vill att alla ska må bra. Bara på olika sätt. Med eller utan mjölk. 

Jag brukar ofta må lite smått dåligt efter att jag gett mig in i en diskussion eftersom jag just känner den där vilsenheten och tar åt mig ganska hårt av kritik eller argument. Så kände jag lite tidigare idag. Jag vart nästan lite ledsen, eftersom det känns som vilket håll man än går åt så drabbas några av det på ett negativt sätt. Ingen sida känns 100% rätt och då blir det att man fastnar i mitten någonstans. Då känns det som jag tycker det känns bättre att bara öppna upp sinnena, lyssna och ta in det som folk skriver och säger. Skapa sig förståelse för allas synpunkter och inte stänga dörrar till olika sätt att se på saken. Och kanske går det senare att skapa sig en starkare uppfattning om vad som känns rätt för en själv. Det är väl ändå det som kanske i slutändan är bra med inlägg som dessa. Även om jag inte alltid tycker om att ge mig in i stormen sådär så hoppas och tror jag att vi kan sprida kunskap och förståelse till varandra genom att diskutera.

Nu får det allt vara slut-babblat för idag : ) Det är fredag kväll och jag tror jag ska ge mig ut med kameran istället och göra det som jag känner mig bra på. Önskar er alla en underbar helg. Tack för att ni är så engagerade och för att ni tar er tid till att dela med er av era tankar kring olika saker. Oavsett åsikter så är det alltid lika intressant att läsa ♥

Förresten, igår natt när jag var ute och fotade stjärnhimlen så fick jag två olika stjärnfall på bild! Det har aldrig hänt tidigare. Så jag tror nog att det är ett tecken på något bra. Eller vad tror ni ? 🙂

012908

Önska er något <3

Önska er något <3

97 Kommentarer på “Att sväva någonstans mitt emellan

 1. Lars Granat

  Det är absolut ett tecken på något bra. Nu är de slut på alla negativa saker.
  Jag har önskat Har du ?
  Kul o få med stjärnfall

  Reply
  • Jonna Post author

   VAd bra att du önskat 😀 jajamen jag har också önskat!
   Hoppas din önskan slår in 🙂 ♥

   Reply
 2. Mikael

  Du är väldigt, väldigt bra på att utrycka dig. På sätt och vis är du fruktansvärt bra på att argumentera. Kanske bara inte på den biten som handlar om att marginalisera andras argument. En sympatisk egenskap på sitt sätt.
  Definitivt kommer din önskan slå in 😉
  Nu skall jag också ut, fast i skitväder 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack 🙂 Vad glad jag blir att du tycker så.
   Och vad bra att min önskan kommer slå in 😀
   Hoppas du haft en fin helg!

   Reply
 3. Jorma

  Jag är likadan. Varje sida har en poäng, det man får väga in är vilken poäng som är viktigast för en själv eller för det stora hela om en försöker ser på saken med lite mer objektivitet.
  Härliga stjärnbilder! Vill också!
  Kramar

  Reply
 4. Hilding R

  Känner något liknande. Vill hålla mej på en viss nivå för att inte stöta mej med oliktänkande.Då blir det ofta intetsägande men vet inte riktigt hur jag ska förhålla mej. Kör på, gillar det du gör. Kram.

  Reply
 5. Anna

  Ett tips till dig och andra är att läsa boken Spilld Mjölk.
  Finns att beställa via spilldmjolk.se och där kan ni läsa mer om den.

  Reply
 6. Lina

  Jag är precis likadan!!! Frustrerande ibland, hade varit så coolt att vara bombsäker på något och kunna argumentera för det. Men som du säger, det finns oftast bra synvinklar från alla håll, så man vet inte vad man ska tycka tillslut. Kram jonna!

  Reply
 7. Christina

  Jag tror att så som du känner, känner de flesta av oss!
  Man har en åsikt, men har också så lätt att förstå andra att man inte klarar att vara distinkt tydlig i sin argumentation utan man blir lite tystare istället.
  Tänker, funderar & förstår.
  Det är såna som vi som samhället vilar på.
  Du skrev:
  ”Jag förstår inte hur så många verkar ha så lätt för att tro stenhårt på en sak och hitta tusen bra argument till varför, utan att färgas av andra sätt att se saken på.”
  De människorna upplever jag som lite trängre i tankegången. Det är inte så att jag nödvändigtvis tycker att de tänker fel, men de tänker trångt, smalt…med tiden tror jag även de kommer att förstå och ta till sig.
  Inte alla har det från unga år.

  Du har en fantastisk blogg!
  Underbara bilder och så mycket klokskap i dina ord.
  Tack!

  Reply
 8. Monnah

  Vilka makalösa bilder! Och du, det där med att tycka och tänka, det är en del av livsprocessen. Ibland gör det ont när man får nya insikter och ibland vill man inte att det ska vara på något annat sätt än det man själv förstått och tagit för givet. Fortsätt som du gör!

  Reply
 9. made by mary

  Jag tycker ditt ”mitt i mellan” har en viktig poäng just här 🙂 Det bästa för miljön och djuren (och människorna) är att äta vegetarisk eller veganskt men samtidigt är det bästa alternativet, om man inte gör det, att bölja ekologiskt närproducerat (alltså svenskt) mjöl/kött. Själv är jag vegetarian men äter mkt veganskt. När jag köper ägg och mjölk köper jag alltid sånt som stödjer svenska gårdar, när det går, mindre producenter från området jag bor eller befinner mig i. Lite input såhär i efterhand. Jag tycker att det är fint att du tar in och beaktar alla perspektiv och ser det som är relevant eller positivt från olika synvinklar.

  Kram får mig och hoppas du känner dig mindre nere/nedstämd snart <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Så fint du tänker! Ja jag tror att det bästa är att liksom ta ett steg i taget, som du beskriver det, att börja med ekologiskt och närproducerat.
   Tack för dina kloka ord! Älskar att få kommentarer av dig ♥ Kram, och hoppas du haft en fin helg!

   Reply
 10. diow

  jag tänker att det man känner ärligt i en viss situation och delar med sig aldrig blir fel, du är sann då helt enkelt,
  sen har vi alla rätt att ändra oss med ny kunskap som kommer till – bara naturligt!
  jag tror inte att det om någonting går att väga samman allt till det rätta, ”sanningen”, det optimala
  ärlig spontanitet och generositet att dela är det som håller i längden och så jag ser dig

  Reply
 11. Bysse

  Hej Jonna
  Om du tycker att du är dålig på att argumentera visar bara att du är öppen för andras åsikter och inte som vissa andra helt tvärsäker på att ha rätt åsikt.
  Du gör det du är proffs på. Skriva fantastiska texter och ta otroligt fina bilder. Fortsätt så.
  Det finns så många bloggar och kommentarsfält där folk har som målsättning att slå varann i huvudet med sina argument och idiotförklara varann.
  Man mår som oftast bara dåligt när man varit inne och läst dessa sidor. Därför brukar jag avsluta kvällen med att gå in på din blogg för att stilla sinnet. Fortsätt att skriva som du gör och blanda inte in politik för då är risken stor att ”trollen” kommer in och förstör din blogg. Det vill inte jag
  och knappast någon annan av dina följare heller. Det du gör är att få folk att må bra <3
  Kramar från Bysse

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Bysse, så glad jag blir att du känner så för min blogg. Det är verkligen mitt mål med bloggen också, att folk ska kunna komma in här och fyllas med glädje och positiv energi.
   Kramar ♥

   Reply
 12. Johnny Eidissen

  Hann du önska något under stjärnfallet?Kom ihåg att alla har nät argument.Rätt eller fel?Som ett ordspråk:Dom som bara håller med har jag inte lärt mej nån ting.Efter 40 års yrkesverksamt liv med en massa olika kunder har man lärt sej att det är av kritiken man växer.Men man skall alltid stå för sina åsikter,dom kan alltid ändras eftersom man hela tiden får ny informasjon nya innfallsvinklar och nya ställningstagande utefter sin egen uppfattning.Ha en fortsatt trevlig helg!

  Reply
 13. Gunilla

  Samma här. Det finns så många sidor av allt och det är svårt att stå fast vid en sida
  till 100%.Och det är väl ändå rätt bra?
  Jag vet också att mjölk inte är bra för människokroppen, men det faller mig inte in
  att förbjuda all mjölkkonsumtion. Jag anser att de moderna mjölk”fabrikerna” är hemska.
  Och tycker det är självklart att kalvarna får gå med sin mödrar. Men det får de inte.
  Självklart är det bra med kor för att hålla landskapen öppna. Men vem ska betala?
  Men, jag ger mig inte in i diskussioner. Det är ingen idé…
  Tittar aldrig på debattprogram heller av den enkla orsaken att man aldrig kommer fram till
  en gemensam åsikt. Eftersom det inte går.

  Reply
 14. Bertrand Russell (1872-1970)

  Felet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka är så fulla av tvivel. Källa: Bertrand Russell (1872-1970)

  Reply
 15. leif

  Ja jag önskar att jag inte lägger mej i debatter,det blir jobbigt tillslut.
  Du satte en boll i rörelse och det blev en lavin av åsikter, vi har ett uppdämt behov av att yttra oss.

  Förlåt att jag yttrade mig i saken,jag är en lekman i vaken.
  Orden drunknar så lätt i euforisk synfoni när vågorna sköljer iskallt över munnens pladderi.

  Många bra kommentarer blev det och tack Jonna för att du startade det.
  Det är så trevligt med din blogg, sinerna vaskas och man får sig en tankeställare.

  Jag blir glad av att läsa din sida och se dina konstnärliga bilder.
  Huvudsaken är att du värnar om djur och natur och glesbygden.

  Godnatt ha en trevlig Helg.

  .

  Reply
 16. Per Asp Bölen Junsele

  Du din lilla virrpanna vet du vad som är ditt största FEL jo att du är för snäll du måste någon gång i ditt liv sätta ner foten och få det du vill kram på dig virrhöna

  Reply
  • Eila

   Virrig? Jonna är ju skitsmart och klok, om någon får som hon vill är det väl hon? En jättestark person som driver igenom projekt och uppfyller sina drömmar. Förstår att kommentaren ovan är ett uttryck för värme, men att poängtera någons fysiska storlek eller kalla dem för virrig, och att tala om för dem vad deras största fel är…känns väldigt förminskande.

   Reply
 17. Nicklas

  Inget att skämmas för att sväva någonstans mittemellan snälla mjuka personer gör oftast så! Kram <3

  Reply
 18. Frusen tuva

  Tycker det är en jättefin egenskap hos dig som gör att en trivs så bra här på din blogg <3 Öppenhet för andras åsikter är så viktig, hur ska vi annars kunna leva tillsammans på jorden? Och hur skulle vi annars utvecklas och lära oss nya saker om vi var helt bombsäkra på allting från dagen vi föddes? Jag hade också svårt att argumentera förr, fortfarande irl, var och en får väl tycka vad de tycker tänker jag ungefär. Men just när det kommer till förtryckta och de som antingen folk inte lyssnar på eller, som i djurens fall, de som inte kan tala med oss känner jag att jag inte kan vara tyst i de situationer jag märker att jag antingen kan bidra med nya insikter eller helt enkelt säga ifrån.

  Fortsätt vara du, du sprider så mycket livsglädje och klokhet! Ååh, stjärnfall! <3 Jag önskar mig att allt löser sig. Vad svaret nu än är på alla frågor 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh så fint skrivet ♥ Tack för dina vackra ord.
   Och så fint att du väljer att bidra med dina tankar och insikter för de som själva inte kan prata eller som folk inte lyssnar på. Det är en fin egenskap.
   Kramar ♥

   Reply
 19. Tuva-Lena

  Håller med dig, ibland kan det vara svårt att ta ställning men om man tänker steget längre, alltså man funderar över konsekvenserna av en åsikt och hur det kommer att påverka människor så kan det bli något lättare. 😉 Det är trots allt åsikterna vi skall leva med i vardagen.
  Ååå så fina bilder med stjärnfallen! Strax före jul var jag ute o gick med hunden en kväll och trodde inte mina ögon! Jag såg en meteorit! 😮 Om du tänker dig tio stjärnfall ihop men endast tiondelen, eller långsammare till o med, av den hastighet ett stjärnfall har. Tänk om du hade varit med o kunnat fota det! Den här meteoriten hade en en gulvit ”svans” som avslutades med ett starkt rött sken och själva klotet var bländande vitt. Helt otroligt och jag bara stod och gapade. 🙂 (Av nyfikenhet blev jag helt enkelt tvungen att googla på skillnaden mellan en komet, en meteor och en meteorit och kom fram till slutsatsen att det här var en meteorit. De tar sig igenom jordens atmosfär utan att brinna upp, stod det. ) Maagiskt! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh gud vad vackert det lät med meteoriten! Önskar verkligen jag varit där och kunnat fota det. Måste varit en magisk stund att få se det 🙂 Åh jag måste också googla skillnaderna på det! Har inte helt koll på det 🙂
   Tack för att du berättade 🙂 Kram ♥

   Reply
 20. Amanda

  Det viktigaste är att reflektera, öppna ögonen och försöka förstå, många gör inte det utan slentrianmässigt lever enligt tradition. Ett sånt beteende är aldrig försvarbart, inte när det handlar om att utnyttja djur eller ej. kram<3

  Reply
 21. Sandra

  Jag kan verkligen skriva under på denna känsla! Du satte ord på dem så bra! Jag är precis likadan! Är urusel på att argumentera. Tappar ofta bort mig själv totalt i diskussioner! Men som sagt av vissa ovan. Det kanske egentligen är en bra egenskap! 🙂 tack för fantastisk blogg. /Sandra

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack, det är faktiskt skönt o veta att man inte är ensam om detta.
   Och tack, glad att du gillar bloggen 🙂 ♥

   Reply
 22. Gustav

  Jag tycker det är en jättebra egenskap som du har Jonna. Att kunna se saker ur olika perspektiv. Innebär ju att du är lyhörd 🙂
  Vissa människor är ju helt låsta i sina tankebanor.

  Fina bilder på stjärnhimlen. Hoppas du får en bra helg !
  🙂

  Reply
 23. Jos

  Vad är det som kännetecknar ljuset i de svenska fjällen? Det funderade jag på under en hel dag med klarblå himmel, sol och gnistrande diamantsnö. Jag diskuterade det med en psykolog som jobbar med vinterdeprimerade längst uppe i norr, d-vitaminer och om ljusets stora betydelse. Intressanta reflektioner och jag förstod till en början inte helt hur någon överhuvudtaget kan bli deppad i det vinterkalla norrländska ”paradiset”, ty så såg det faktiskt ut. Mina skor knarrade i snön och jag fotade.

  Det hann bli mörkt och först då trillade polletten ned när jag kom att tänka på Jonnas fina naturbilder och slagskuggorna.

  Solen är en punktformad ljuskälla långt borta och då blir ljuset hårdare än om ljuskällan befinner sig nära motivet och omsluter allt, Solljuset kan t.o.m. bli en gnutta skarpare tack vare den rena luften.

  Reply
 24. Mirella

  Du är absolut inte ensam om att känna så. Jag är lite mer stark i mina åsikter än du men lyssnar gärna på argument och kan ändra mig om argumenten är tillräckligt bra. Tror det handlar om vana också. Jag har behövt lära mig argumentera med syskon, väldigt starka vänner, kolleger och i arbetet för att inte bli överkörd. Tycker att du ska vara stolt över att du försöker. Ett tips är att själv fundera över olika infallsvinklar innan du går in i diskussion så att du blir mer förbered på vad som kan tänkas sägas eller argumenteras för eller emot. Lite som ett spel och att förutse dragen innan de är gjorda typ Om du har en åsikt som någon absolut inte skulle hålla med om. Vad skulle den personen säga då och varför? Trevlig helg kram Mirella. http://Www.livligadrommar.se

  Reply
 25. Ida

  Åh neee va glad ja blir på något sätt av att läsa detta! För att jag känner igen mig så mkt och för att ja trodde det var bara jag som kände såhär. Jag känner mig alltid så malplacerad i diskussioner och jag uppfattas nog ofta som att jag aldrig har ngn åsikt eller aldrig tycker ngt. Innan jag ens hinner säga och formulera min första tanke eller åsikt har jag ofta hunnit ändra den innan den andre pratat klart. Iallafall, Jag vill tacka dig för att du så ofta sätter ord på sådant som jag aldrig kunnat sätta fingret på själv!

  Reply
 26. Andrea

  Jo känner igen mig, jag har varit likadan. Men sen ju mer jag undersökte båda sidorna desto säkrare blev jag. Klart att det suger för bönder att bryta familjetraditition men den farligaste meningen i det mänskliga språket är ”Vi har alltid gjort såhär”. En familjetradition räddar inte framtiden, tyvärr. Det är bara en symbol och trygghet. Tack vare Mjölkpropagandan(ett företag som startades i samband med regeringen för massa år sen) så har bönder curlats och lyfts till skyarna. Allt var avsett för att programmera människor att avguda mjölk. Och KONSUMERA så mycket mjölk det bara gick! Och nu framkommer det att mjölk faktiskt GER benskörhet, plus en massa andra dumheter. Bara å googla på nya studier, se Forks over Knives på Netflix osv osv. Informationen finns där. Jag slår vad om att ni inte har kollat upp den.

  Rätta mig om jag har fel, men jag får även känslan av att när man säger att man är ”mitt emellan” så säger man så för att man inte har så mycket att backa upp med. Dvs man har inte forskat tillräckligt i båda sidorna. Jag var sån iaf. Och jag försöker läsa på hela tiden. Om jag upptäcker nåt som verkar mkt bättre så byter jag självklart åsikt, det är inte mer med det.

  Det känns samtidigt så tråkigt att ”djurens lidande”-argumenten förminskas så. ”Jooo, det är ju hemskt men människornas inkomst då?”. Samtidigt så blir jag så frustrerad på att ingen tycks bry sig ur miljösynpunkt. Fattar inte folk att det måste ske en förändring? För alla. Alla med barn och barnbarn borde ta till sig det, eller? Varför bryr man sig inte?

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för din kommentar Andrea.
   Ja precis, anledningen till att jag känner att jag hamnar mitt emellan är just för att jag inte hittat något ”svar” som jag tycker känns rätt. För att jag tycker det du skriver intresserar mig och för att jag inte ser det här som svart eller vitt.

   Tack för att du skrev om detta och lyfta fram dina tankar ♥ Kram

   Reply
   • Andrea

    Kram! Hoppas inte du tog för illa vid dig, för det är absolut inget påhopp mot någon. Jag tenderar att bli ganska uppeldad när jag fått reda på saker som inte är så känt och då kan jag bli rätt rak på sak. Man blir lite knäpp som om man sett en demon som ingen annan ser, och man försöker varna alla andra.

    Önskar dig en fortsatt skön söndag, sköt om dig!

    Reply
 27. Carl Stridsberg

  Det låter bra, Jonna! Man bör vara lite ödmjuk och kunna lyssna på andra oavsett vad det gäller egentligen. För den skull behöver man ju inte ändra på sin egen åsikt eller synsätt Jag håller med dig om politiken. Eftersom jag varit löntagare lite längre än jag varit soloföretagare hittar jag lite smått & gott hos alla, såväl som lite surt.

  Ha en fin helg!

  Reply
 28. Lasse Ivarsson

  Trösten är att det är väldigt många nu som har allvarliga funderingar på att lämna stan med allt galnare villalån och att jobba halvtid med att försörja alla teknikprylarna. Jag hör att folk har börjat ifrågasätta denna livsstil, lite var stans faktiskt -Det hörde jag inte tidigare!
  Och nyckeln vore om bönderna istället siktade in sig på att bli familjejordbruk snarare än de storbönder man måste vara idag om man vill konkurrera på den allt öppnare marknaden. Ju mer nu ekonomierna kroknar, ju mer värdefullt kommer en bit egen odlingsmark o gård att vara.

  Förresten Jonna! Jag måste bara få berömma dina bilder! Riktigt, Riktigt fina!
  Har ju själv fotat sedan jag var 11 år och är nu 45 och är ju sån´fotonörd att jag t.o.m farit till Anazonas på egen hand för att fota och kan hålla på 9 tim för att fota en blomma innan jag är nöjd med ljuset. Fotograferar naturbilder och landskap som mest. Körde tidigare manuell mellanformat och efter m.k.t om o men övergick jag till digitalt, Nikon …Men jag måste ärligt säga att du har talang utöver det vanliga och det ser man på perspektiven i dina bilder och den tekniska kvaliteten. Har suttit med ”hakan i bordet” då jag sett vissa av dina bilder!

  Mitt arbetsflöde är typiskt: Foto i RAW-Format sedan in i Nikon Capture NX programmet för koll av vitbalans, dynamiskt omfång och liten uppskärpning och beskärning samt konvertering till JPEG.
  Nu är ju min kamera rätt sunkig med dagens mått mätt, har jag märkt 😉 Har en D70s. Favvoobjektivet är 50mm 1.8
  -Fotar du mest i RAW-Format eller JPEG? -Typiskt flöde?

  Trevlig helg!

  /Lasse i Umeå

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket Lasse för din kommentar!
   Först och främst, väldigt kloka tankar. Jag har tänkt precis lika dant, att jag önskar att det kunde återgå till familjejordbruk istället för stora, stora gårdar. Jag hoppas att det kommer bli så mer i framtiden. Att vi kan ta med oss vår moderna teknik tillbaks till en mer naturnära livsstil.

   Och tack för det fina berömmet av fotona. Så otroligt glad jag blir att du tycker om dom!
   Kul att du också tycker om att fota och att du kan försvinna in i den där förtrollande världen av att t.ex fota en liten blomma och helt glömma bort tid och rum 🙂 Jag fotar alltid i RAW. Det blir så mycket enklare att rätta till ljuset och annat i efterhand då. Dock blir filerna otroligt stora, så det gäller att radera allt som man inte ska ha användning av.

   Ha det bäst!
   Kram ♥

   Reply
 29. staffan

  Du har ju sååå mycket kärlek inom dig! Odla den, så kommer den att växa. Det finns ju många människor med mycket issues, tomt tyckande och vrickade åsikter. Det bästa är nog att undvika dessa personer, annars blir man själv smittad av negativiteten. If you choose side you will be sidelined. I ett dualistiskt universum finns det alltid 2 sidor av allting. Men när du finner tao eller dao, så behöver du inte välja sida! Kärleken är ju den starkaste kraften, så om du lyckas odla den ordentligt, så kommer de negativa personerna smälta när du går in i en diskussion, kanske :D. Mycket handlar ju om makt och dominans. Men det är inte av kärlek. Kärleken är villkorslös. men den är svår att finna i vårt samhälle, med alla krav från höger och vänster, och där stress är allmänt accepterat som det naturliga tillståndet. Man måste komma ur den här sjuka matrixen av fullt fokus på materiella värderingar som vi har skapat i Sverige, och finna sin egen väg. Precis som du har gjort. Naturen har mycket kraft, och du verkar ha bra kontakt med den 😀 Jag hoppas du hittar din soulmate, som kan få din kärlek att växa, som en blomma. Nanook är ju fin, men kanske har begränsad förmåga att kommunicera 😉 Katten kanske kan bidra med lite nya infallsvinklar…. Jag önskar dig allt gott på din väg! Du har ett hjärta av guld!

  Reply
 30. Henry

  Ja, det är inte så helt enkelt med argument vad man ska säga om de senaste 2 blogg inlåning!!!
  Alltid olika betraktningsvinkel !!! Har länge undrat om jag, som en icke-svensk, vad jag ska säga till dig.
  Jag bor i Tyskland i mitten av Europa, och titta runt i alla de länder de har samma uppfattning!!
  Men inte sett från Sverige, men från sin land. 😉 Sedan: Köp Tysk, Franska, Skotskt, holländsk…. etc.
  Lycklig DU, om du bor i ett område där du kan hitta denna möjlighet! Men, många kan bara köpa vad som finns i snabbköpet.
  Som skrev Tuva-Lena korrekt, är det inte alltid i det, vad är det!
  Arla, med glada ko och de färgglada blommor ängar(har produktionsanläggningar i 30 länder) : Du kan inte vara säker på produkten kommer från t.ex Arla.Sverige, eller Arla Milk-Link (GB), Arla.de (D), White Clover Dairy(USA)//genetiskt modifierat foder!?//, eller ens Kina,Mongoliet//djurskydd???! etc., etc. !! Samma sak med alla de stora livsmedelsföretag!
  En lösning på problemet: SORRY, Jag är ledsen, Jag vet inte om det…
  Jag ber om ursäkt för inte så bra svenska, 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Henry för din kommentar!! Ja det är sant, man ska inte lita på att vi verkligen får det som vi köper.
   FÖrstår absolut vad du menar. Din svenska är bra 🙂
   Tack för att du delade med dig av kloka tankar.
   Kram ♥

   Reply
 31. Gunnel

  Det är en styrka att kunna se saker från olika håll. Det finns alldeles för många som är fastlåsta i sitt tänkande och inte kan ta till sig andras synpunkter. Politiker av alla sorter är oftast enögda, men jag antar att det hör till deras jobb.

  Reply
 32. Villemo Vidarsdatter

  Jeg vet dette kanskje ikke er så positivt, men det gjør meg glad når jeg leser det du skriver. Jeg er veldig lettet over at jeg ikke er alene. For det er en så stor byrde å bære; forvirringen, usikkerheten, og det å føle at man er alene. Jeg møter altfor ofte på de samme problemene du forteller om, og jeg reagerer veldig likt som deg. Tusen takk for at du er ærlig og deler dine gode og vonde dager! Det hjelper mye mer enn du kanskje tror selv.. 🙂 Og nydelige bilder som alltid! Vakkert og magisk (særlig med stjerneskuddene)! Håper dine ønsker går i oppfyllelse <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tusen tack för dina vackra och positiva ord. Vad glad jag blev för din kommentar.
   Kramar ♥

   Reply
 33. Julia

  Är precis lika dan. För min del har det nog mycket med konflikträdsla att göra. Egentligen har jag en massa åsikter, men jag vill inte trampa någon på tårna. Ofta sätter jag mig inte heller in i saker till 110%, vilket gör att jag ogärna kommer in i diskussioner då jag känner att jag har för lite fakta för att egentligen säga något. När det gäller politik får man nog lite försöka prioritera. Vad är ens viktigaste frågor och försöka välja där efter. Att få med precis allt man tycker är viktigt går nog tyvärr inte och detsamma gäller nog politikerna, de vill förmodligen mer än de kan genomföra.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh…hög igenkänningsfaktor!! Är också rädd att trampa folk på tårna. Ibland kan jag till och med nästan hålla med någon om något för att jag inte vill göra personen ledsen fast jag kanske inte tycker och tänker samma sak.
   Och sen känner jag precis som du, jag känner sällan att jag har tillräckligt mycket fakta för att våga ge mig in i en diskussion.
   Tack för att du delade med dig ♥ 🙂 Kram!

   Reply
 34. Jessica

  Ingenting är svart eller vitt, precis som du också upplever. Det är en otroligt positiv egenskap att lyssna på människors olika argument för att sedan försöka förstå dem. Det är också det som i slutändan leder till personlig utveckling. Och det är väldigt spännande! Själv undviker jag periodvis också diskussioner eftersom de kan vara så stora energitjuvar. Men ibland är det väldigt intressant att ge sig in i en, och också läsa om andras perspektiv. Tack för en bra blogg!

  Reply
 35. Cecilia Bergman

  Det finns ju alltid fler sidor av allt, så det är väl bara bra att vara en inlyssnande person som kan lyssna på andras argument. Vi behöver mer sådant, alla debatter tenderar blir så svartvita och det är så lätt att låsa fast sig i olika positioner. På det viset kommer man ju ingenstans.

  Reply
 36. En som är lite trött på mänskligheten just nu, hehe.

  Jag är precis som du och jag önskar att majoriteten också var det…
  Det är ju helt omöjligt att komma fram till ett bra beslut om man vägrar att ens överväga att ändra åsikt och förstå andras argument. Inte konstigt att världen ser ut som den gör?! Folk är ju helt hopplösa.

  Jag hoppas att jag aldrig blir en sådan person som tror att jag har rätt och alla andra har fel (klart att man gör det någon gång ibland men öppenheten finns alltid där ändå). Usch.

  (Alltså kan jag även ha fel om detta 😉 )

  Reply
  • Jonna Post author

   Så bra skrivet. Håller verkligen med.
   Tack för dina kloka tankar och din ödmjukhet ♥ 🙂 Kram!

   Reply
 37. Lars

  Du visar respekt för andras åsikter! Fortsätt med det.
  Men det betyder inte att du måste hålla med om allt.
  Ser fram emot dina bilder från fredagskvällen 🙂

  Reply
 38. Nina

  Hög igenkänning! Och jag nickar bara instämmande på många kommentarer du redan fått!
  Keep up och fortsätt vara du ❤️

  Reply
 39. Madde

  Åh, vad känner igen mig i det du skriver. Är likadan själv. Och även ibland när jag är supersäker på min sak så har jag svårt att argumentera för jag kommer liksom inte på argument för varför jag känner som jag känner. Jag har helt enkelt inte det i mig att hålla på och slänga ord fram och tillbaka och vara ”snabb i käften”. Jag tar också åt mig av kritik och kan bli illa berörd. Jag vill ju inget illa. Men det är väl så att såna som vi också ska finnas för balansens skull. Det var väl såna som vi som blev diplomater förr (och nu).

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh ja jag känner igen mig jättemycket! Jag har också svårt att komma på argument och speciellt om det måste gå fort. Jag behöver ofta tid att tänka ut saker innan jag kan komma på något bra att säga tillbaks.
   Men som du säger, vi kan ju inte alla vara snabb i käften och bra på att argumentera, det behövs ju en balans 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 40. Ninni

  Likt många fler ovan känner jag igen mig så otroligt mycket i att känna så här.

  Jag är otroligt dålig på att diskutera med någon av annan åsikt än mig själv, dels för att jag är så himla dålig på att förklara mig att det ofta blir fel (jag får liksom inte ut alla mina tankar i ord under ett hetsigt samtal – får jag tid på mig så går det ofta mycket bättre) men också för att man så gärna vill förstå sin med-debattör.

  Sen är jag av den känsliga typen på så många sätt, bland annat kan jag ta otroligt illa vid mig när jag får motkritik. Det syns inte utåt men hjälp vad det känns inuti. Som om att hela kroppen börjar grina. Precis som när jag en gång fick en utskällning på en parkering för att jag parkerade dåligt (?) – eller som när man befinner sig i en folkmassa och någon knuffar sig förbi med armbågarna som tar hårt i sidan, inte för att personen med avsikt vill vara elak utan hen vill ju bara ta sig fram fort. Men en sån sak kan förstöra hela min sinnesstämning för en dag. Det är dock inte bara en dålig egenskap att vara så känslig. De finns ju gånger som man befunnit sig mitt i en het diskussion och får medhåll och massor av beröm och då mår man ju så himla bra inombords – och det kan hålla i sig i flera dagar.

  Jag tycker för övrigt att det GIVETVIS är så otroligt tråkigt att våra mjölk- och köttgårdar måste läggas ner. Självklart ska vi värna om svensk mjölk och svenskt kött. Vi måste hjälpa till att hålla våra lokala bondgårdar vid liv och minska ner på importen.

  Kärlek till dig Jonna.
  Du är en sann förebild på många sätt och vis och jag älskar din högkänslighet. Det peppar oss andra som upplever och känner världen ungefär på samma sätt. <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack Ninni för att du delar med dig så! Och jag känner igen mig så mycket att det nästan är läskigt. Men det känns stärkande på något vis att vi är så många som ändå är sådär ♥

   Tack för dina fina ord som värmer i hjärtat. Du skriver som alltid så vackra ord som gör mig så glad!
   Kramar ♥

   Reply
 41. Thomas

  stå på dig!!!
  argumentera eller inte? stå för sin åsikt osv.
  det videoklipp du la in är så tydligt i all sin enkelhet!
  titeln var ” vill du se mer av det här ?” ja anser jag, djur som mår och lever bra och som förser oss med förstklassiga råvaror. alternativet är att kulturlandskapet får växa igen och att vi importerar vår mat från förhållanden som vi inte vet något om. är det bättre??

  Reply
 42. Marlene

  Känner igen mig i det du beskriver. Helt och hållet!! Föressten, har du sett ögonen i himlen på sista bilden i inlägget. I mitten nästan längst upp… Kan vara ett lejon, kanske mofasa?!😂

  Reply
 43. Birgitta

  Härligt med stjärnfall i bilderna! De flesta känner säkert som dig att man har en åsikt eller synpunkt men så komme det andra synpunkter och då får man kanske erkänna att just det har jag inte tänkt på och blir man övertygad så får man ge sig. Jag tycker det är en styrka att kunna ge och ta och inte som en del att bara hävda sin egen åsikt. Fortsätt du att tala om vad du tycker för det är många som gillar dina synpunkter.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.