Bortom skogen vid sjön

Det fanns nog ingenting jag mer behövde idag än att just få börja det nya året i en vintervit, krispig skog med iskall luft som gjorde sådär skönt ont i mina lungor. En känsla av att varje andetag ersatte allt gammalt med något nytt. Som att ömsa skinn. Fast jag ömsade luft.
Efter alla morgonbestyr begav jag mig ut för att möta soluppgången, som fortfarande inte börjar förrän sent på förmiddagen, så jag missade den. Jag var ute för tidigt som vanligt. Men färgerna på himlen från solen bakom skogen vid sjön var de lika vackra som solen själv. Det var som att jag ville äta upp himlen. Och det var kallt ute. Kallar än vad jag hade trott. Jag var på tok för lite klädd, men jag joggade hela vägen till skogen och hoppade upp och ner mellan fotona. Och någonstans ville jag nog frysa lite idag. Lite som att andas kall luft. Det är skönt att frysa ibland.
Jag gick upp till höjden ovanför byn. Jag dras hit automatiskt ibland. Men hur många gånger jag än varit här så gör utsikten mig fortfarande lika knäsvag. Jag blir alltid lika löjligt förälskade i Grundtjärn och skogarna runt omkring när jag ser det från det här perspektivet.
Solens första strålar syntes som ett varmt ljus på trädtopparna bortanför byn.
Storsjön som majestätiskt breder ut sig över tysta vinterskogar.
Jag gick en liten runda i byn innan jag begav mig in i värmen igen.
Senare på dagen åkte jag de tre milen till Junsele för att posta paket och hämta paket. Då fick jag se solnedgången när jag körde genom den vackra byn som heter Eden.
Ibland räcker det verkligen med lite vackert väder för att förgylla hela dagen. Det gjorde i alla fall min dag. Har ni haft en bra måndag? Hoppas verkligen det! 🙂
Kram på er ♥

77 Kommentarer på “Bortom skogen vid sjön

 1. Stu

  🙂
  Just been out watching the sunset with the crescent moon and Venus hanging in the sky, and finally we’ve got crisp cold air coming down from the north, fingers crossed for snow…

  Reply
 2. Gizze

  Fantastiska bilder Jonna! Som vanligt 🙂
  Så fint med snön…

  Här är grönt…men det ska visst komma lite vitt..och kallare har det blivit ..tur man kan göra en brasa..är så kyligt inne annars..och frysa vill jag ej..

  Ha en fin kväll! Kram Gizze

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Gizze!! 🙂
   Ja åh tänk vad lite snö kan göra. Det förvandlar hela naturen.
   Jag hoppas ni får lite snö också .Det ljusar upp så vackert.
   Ha en fin vecka! Kramar ♥

   Reply
 3. Lena

  Otroligt fina bilder, som vanligt! Du var för tidig för soluppgången, skriver du, men såg solnedgången senare. Vilka tider har ni solens upp- och nedgång där uppe i vackra Norrland?
  Jag bor lååångt söderut så här har vi inte så många timmars skillnad under året.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Lena!! Solen går upp ca 09.15 och ned strax efter 14 enligt något sådant schema. Men det tar ganska länge för solen att stiga ovanför skogen. Så ser man horisonten går den upp mycket tidigare. Men där jag bor går nog inte solen upp ovanför skogen förrän 11-11.30 någon gång 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 4. Jorma

  All denna skönhet du visar oss! Vill ju inget annat än att bege mig ut i vildmarken med kameran och knäppa knäppa knäppa.
  Jag har idag jobbat mina fem timmar, cyklat från jobbet till stan – dryga milen – och skrivit in mig på körskolan. Tyckte att det var dax för det nu. Jag har känt mig lite handikappad med mitt fotograferande när jag inte har bil. Tänk situationer då det är klart väder och rejält norrsken eller massivt åskväder i trakten, och enbart ha buss och cykel att ta sig någonstans med. Nu ska det bli lättare! Håll tummarna för att det blir taget innan mitten på februari 😀
  Sen blev det en lunch på stan, och en cykelrunda med några fina bilder tagna över Munksjön, lågt stående sol och klarblå himmel, fotovänligt värre 😉 Så i sammanfattning; en helt okej måndag!
  Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh vad kul att du ska ta tag i körkortet! Ja tänk vad mycket mer frihet du får i ditt fotograferande när du kan ta dig runt med bil. Kommer ju underlätta mycket! Vilken fantastisk start på året du gör! 🙂 Håller tummarna att allt ska gå bra och att du har det i mitten av februari 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 5. Andreas

  Knäsvag var rätta ordet!
  För det är just vad jag blir när jag ser dina vackra bilder av den fantastiska naturen.

  Önskar såå att jag kunde bo på något liknande ställe… men det är ju det där med jobb också :-/

  Jag sänder Dig en Varm NyårsKram – ifrån ett ännu så länge snöfritt ställe söderöver.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh tuuusen tack. Vad glad jag blir att du tycker om bilderna 🙂
   Ja åh, önskar alla hade mer frihet att välja var de vill bo, och att inte jobbet måste sätta så mycket gränser.
   Hoppas att du någon dag får bo precis så som du vill 🙂

   Och tack, sänder dig också en varm nyårskram! ♥

   Reply
 6. mona Öberg

  Blir aldrig mätt på dina ord ej heller dina enkla nakna bilder där naturen talar sitt vackra språk.Du har något alldeles eget sätt att vara.Finns bara en Jonna Jinton.Drottningen av Grundtjärn.Otur att du inte var hemma när vi gjorde en dagtur till dej en lite regnig dag sommaren År2014.Vi tittade oss omkring och kollade på skolan som du tidigare bodde i.Jag kollar det mesta du skrver och fotar.Nanso kan du klappa från mej och Johan likaså.Det ljusnar dag för dag,har heller inget emot mörkret.Håller i Julen till tjugondag Knut.Ser fram emot everithing you do.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Mona för dina fina ord ♥
   Ja jag önskar att jag hade varit hemma när ni var i Grundtjärn.
   Så glad att du följer mig på bloggen. Nanook och Johan hälsar 🙂
   Kramar!! ♥

   Reply
 7. Lena Berg-Nordenberg

  Underbara bilder! Har också haft en fin dag och varit ute på havsörnsspaning. Såg en vacker havsörn komma flygande över klarblått vatten, Vänern. Älskar också naturen. Kanske får vi lite snöfall i morgon. Hoppas det.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh vad underbart det låter med havsörnsspaning. Och så fint att du fick syn på en örn! Vilken mäktig syn det måste varit.
   Håller också tummarna att ni gick lite snö. Kramar ♥

   Reply
 8. Johanna

  Det är så fint att se lite snö! Nere i Göteborgstrakten har vi sett snö en endaste morgon som sedan töade bort. Det blir så vackert och ljust ute med snö och du fångar det så fint! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja åh snö kan verkligen göra mycket! Tråkigt att ni fått så lite snö nere i Götet. Men här har också varit otroligt lite snö i år. Hoppas det kommer nu i januari 🙂 Kram på dig ♥

   Reply
 9. Amanda

  Hela du o bloggen är som ett sådantdär friskt krispigt andetag du skriver om. Dina bilder, videos och texter, om hur du lever <3 Mitt nyårsmål är att bli mer ekonomisk, eller mer oberoende, och jag är nyfiken på hur du har hand om din ekonomi och vilka dina största kostnader är i det liv du lever idag, i det landskapet och med eget företag, hus, osv. Vad lägger du mest/minst pengar på, och har det förändrats något med åren?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack snälla du för dina fina ord!! De värmer o höra det ♥
   Ja just ekonomin brukar ha varit mitt absoluta nyårsmål varje år. Men mest har det då handlat om att jag velat få en mer trygg ekonomi.
   Just nu lägger jag mest pengar på mitt företag och att utveckla det, men i det privata så är det inte så stora kostnader att få månaden att gå runt om man jämför med många som t.ex bor i stan. Det går att leva väldigt billigt här, så det största utgifterna är väl egentligen hushållet, mat, bensin osv.
   Om man ska jämföra med innan jag bodde här så lägger jag mycket mindre pengar på t.ex kläder och underhållning. Det var bra frågor du ställde 🙂 Finns mycket att skriva om det, men hoppas du fick svar på några av frågorna iaf 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 10. Anonym

  Beautiful pictures and blog! We have a little snow here in South Dakota, USA but it’s a flat wide open prairie. We don’t have the beautiful trees and hills you do in this area.

  Reply
 11. Latitud 63

  En bedövande vacker, brandgul soluppgång var det… på förmiddagen!, föregått av himmelska pastellfärger, och man vill ju på dessa breddgrader inte slösa bort det sparsamma dagsljuset såhär års. Alltså på med kläder i excess och ut i ljuset den hela dagen 9 till halv fyra. Ytterplaggen åkte dock av i den 14 gradiga kylan i takt med ökande kroppsvärme och en dito vedhög.
  Således en alldeles underbar dag helt i klass med den finaste högsommardag, tro det den som vill.
  Var ute och hämta in motorsågen och jackan i kväll och möttes då av Mars, månskäran och starkt lysande Venus på rad lågt över sydvästhorisonten.
  Den bästa dagen detta året, vill jag påstå 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh så vackert du beskriver det!! Förstår dig absolut 🙂
   Vilken härlig start du fick på året! 🙂 ♥ Tack för att du delar med dig.

   Reply
 12. Jill

  I live in Alabama in the beautiful hilly and woodsy south..where temperatures rarely drop below 40° F….We both share a love affair with the presence of such raw beauty…Thankyou for this view you provide so beautifully!! I am there with you as I gaze into the snowy woods♡♡

  Reply
 13. Cajsa

  Åh, vad vackert! Och dina skor, har du gjort dem själv eller har de gått i arv? De är fantastiska! Om du har köpt dem, vart? Allt gott! /Cajsa

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack! 🙂 Skorna är tillverkade av det svenska företaget Kero i Pajala. Jag är ambassadör för Kero, och just dessa skor skaffade jag ganska nyligen, innan vintern. Deras hemsida är http://www.kero.se
   Kram ♥

   Reply
 14. fernando peran

  Hello jonna, whenever I can see your blog, I like your publications and photos, if you could send me a little cold here where I am, a hug and happy year for you and johan, greetings from santiago de chile, with 35 ° of arduous heat .

  Reply
  • Jonna Post author

   Gracias Fernando 🙂 Im happy to hear that you like my blog!
   I wish I could send you some cold weather there. But it also sounds wonderful with so warm weather and a lot of sun 🙂
   Lots of love ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Ja men åh vi har väldigt lite snö här också, men nu hade det äntligen kommit lite och ljuset upp på träden.
   En märklig vinter i år . Men jag hoppas ni får lite mer snö i Dalarna också 🙂 Kram på dig ♥

   Reply
 15. Bella

  Vilken fin start på veckan och nya året! Vi har också fått lite vitt och allt blir vackrare då än det tunga mörka blöta som varit hittills 🙂

  Reply
 16. Holly Rose Luminescence

  I just found your blog yesterday. You inspire me so much. I am 25 and live in Juneau Alaska. I just bought property in a little town called Thorne Bay, where I will like to live simply in my Yurt, similar to you. So happy you share your beautiful experiences with us!

  Also, I love you boots. Where can I get a pair!?!?

  – Holly Rose Luminescence

  Reply
 17. Anneli

  Sitter här o avslutar dagen med att njuta av dina fina bilder, som jag oftast gör mitt i natten :). Har hållt mej lite utanför sociala medier ett tag o läst din blogg veckovis på sistonde, men alltid lika fint o titta in hos dej – lite som att få hälsa på hos någon man känner – men ändå inte känner.
  Du har ju den förmågan att få oss läsare att känna oss välkomna in i din vackra värld som du öppnar dörren o bjuder in till…

  Har lite gått i ide o nån slags dvala då jag inte gjort något som förväntas göra, fixa i december, jul o nyår . Bara lyssnat innåt o inte haft nåt mål eller riktning annat än att jag var väldigt trött o slut o behövde ‘stänga av ‘ omvärlden ett tag. Lite som i podden du skrev om förut…
  Har känts lite som jag ‘trampat vatten’ o mer eller mindre hållt mej flytande de senaste åren pga sjukdomar, dödsfall, förluster o annat elände…
  Att bara få vara o släppa alla förväntningar- på sej själv, från omvärlden eller vad man ‘borde’ göra – kan vara ganska befriande. Att tillåta sej att få sörja, känna smärta, sorg , ensamhet o allt annat bedrövligt som man lagt locket på …och låta tiden få gå. Inte skynda. Inte stressa. Bara vara.
  Att titta i backspegeln, nu när jag börjar vakna upp ur dvalan får mej att se o tänka lite annorlunda. Att det man tror man förlorat kanske inte alltid är en förlust… och det man sörjer kan förvandlas från något smärtsamt till ett vackert minne – om man låter tiden få gå o tillåter saker o ting få förvandlas till något nytt… som en fågel Fenix som reser sej ur askan. Allt kan förvandlas o födas på nytt. Livet .Tankar. Känslor. Minnen…

  Och med dessa mitt-i-natten-funderingar avsluter jag dessa rader med att önska ett riktigt bra, fantastiskt, o underbart nytt år till dej Jonna o till din Johan o alla älskade fina djuren !! Och sänder en varm tanke till mamma din o gammelmorbror Tage – de där människorna som finns i vår närhet, som på olika sätt bryr sej om ,vill oss väl o bara genom sin närvaro ger en känsla av trygghet o omtanke <3
  Varma kramar till er alla ! <3 <3

  Reply
  • Monica

   Så tror jag också som Anneli, att det eller dem man ”förlorar” och som man sörjer inte bara är en förlust, vackra minnen att vårda och kanske det var enormt mycket arbete och krav som också skulle uppfyllas och dåligt samvete om de inte gjordes. Tillåta sig att släppa det. God fortsättning till både dig och Jonna. Och du Jonna fotar ju underbart men det vet du förmodligen redan:-)

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh Anneli…vilka vackra mitt-i-natten-funderingar du skrivit ned. Blev väldigt rörd av att läsa dina ord. Tack för att du öppnat upp och delat med dig. Så fint hur du väljer att se på livets alla svårigheter och motgångar. Att det faktiskt kan växa något vackert ur mörkret.
   Att tillåta sig att vara stilla och bara ta in, utan stress och krav, är nog så otroligt mycket viktigare än vad vi anar. Precis som du beskriver.
   Allt går i cykler. Naturen, livet, jorden. Så även vi. Det behövs för att hämta kraft. Så fint att du väljer att se det så. Det är beundransvärt ♥

   Jag önskar så innerligt att ett lättare tid väntar dig framöver. Att du får ett år fullt av ljus.
   Tack för all kärlek du gav i denna vackra kommentar ♥ Sänder massor av varma kramar och tankar tillbaks till dig! ♥

   Reply
   • Anneli

    Tack själv fina Jonna, att även jag får beröra. Alla bär vi nog ibland på saker som skulle behöva ges tid att få komma upp till ytan , skvalpa kring en stund o såsmåningom , helt kravlöst o bara av sej själva med tiden få växa o förvandlas till något annat , vackert o mindre smärtsamt… Tack för alla kärlek du sprider här o ut i univerum med ditt sätt att bara vara Jonna ! Mera kramen & <3<3

    Reply
 18. Lars 8463

  Att få leva.
  På den plats.
  Med den själ.
  Med minnen
  och drömmar.
  Som får hjärtat,
  att känna sig ”löjligt”

  Önskar
  Att ditt hjärta,
  alltid ska känna så.

  Önskar
  Att andras hjärtan,
  ska få känna så.

  Och du
  Ditt hjärtas ordslag,
  är motsatsen till löjligt.

  Kram

  Reply
 19. Christian

  Hi Jonna! Happy New Year for you and Johan! Jonna, on this picture: Whats for a wonderful pullover/sweater (white/black/blue/red?) is this? where can i buy this sweater with this top colors? Thanks so much! Greats from Christian (Zwiesel, Bavarian Forest, Bavaria, Germany)!!!

  Reply
 20. Mia

  Hej Jonna. Vill tacka dig för att du hjälper en gammal norrländsk inlandsuv som mig att se på vår natur med nya ögon. Även de mest enkla saker som jag tar för givet, för att jag sett dem sedan barnsben. Vi som bor här måste se och förmedla vilken otroligt vacker och speciell plats vi har blivit placerade på.
  Allt gott till dig, och din familj!

  Reply
 21. Jojhanna

  Vintern är verkligen så otroligt vacker, dessa vinterhimlar som skiftar i alla rosa och lila nyanser,,Vilka jättehärliga storskogsbilder, en bra start på det nya året!! =) Nu ska jag byta till macroobjektivet o gå ut o fånga lite snökristaller med solgläns, 14 minus o burrigt idag,,God fortsättning! =)

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja åh vinterhimlar är bland det finaste som finns tycker jag. Just den där rosa/lila nyansen som du beskrev 🙂
   Och vad kul det lät att du skulle ge dig ut och fota. Hoppas du fick till några bra bilder! Kram på dig och god fortsättning ♥

   Reply
 22. Magnus

  Jodå, måndagen var helt ok med tanke på att det var årets första arbetsdag. Dessutom första gången jag börjat jobba redan första veckan efter nyår. I alla fall vad jag minns. Kylan kom under kvällen och på hemvägen pendlade det mellan fyra och åtta minusgrader. Attans så råkallt här nära havet trots att det inte handlar om så många minusgrader! Tur att det inte blåste också.
  Om nu YR har rätt i sin prognos så ska det bli plusgrader under dagen, och komma en skvätt regn, för att sen sjunka ner under nollan igen framåt morgontimmarna i morgon. Sen påstår dom också att vi skall få ett lätt snöfall under förmiddagen i morgon. Återstår väl att se om dom har rätt.
  Ha en fin dag och stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Skönt o höra att måndagen gick bra trots att det var första arbetsdagen. Ibland kan ju just den dagen kännas lite tung.
   Och ja det hörs ju att vädret hos er också är helt galet. Upp och ner hela tiden. Ena stunden iskallt och sedan regn.
   Hoppas bara du kör försiktigt till jobbet. Kan tänka mig att det kan bli halt på vägarna även hos er när vädret skiftar sådär.
   Hoppas du får en fortsatt fin vecka Magnus! Stor kram ♥

   Reply
 23. Gunilla T

  Åh vad fint att få se det du fotar!
  Den enkla stillheten är oftast det bästa!

  Du skriver så fint Jonna men idag fastnade jag även för det Anneli skrev!
  Så sant och så skönt med paus från medianvärden! Tid till eftertanke!

  Lite avis på ditt vackra Grundtjärn men det gäller att se det vackra var man än befinner sig!

  Ha det gott!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Gunilla!
   Och ja visst skrev Anneli fint! Blev rörd av hennes kommentar.
   Så sant och klokt skrivet.

   Hoppas du får en fin vecka! Kramar ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Ja som alltid är Katharinas artiklar klockrena! Läste den tidigare idag. Så otroligt bra skrivet ♥

   Reply
 24. Wilda

  Åh Jonna dina bilder och dina ljuvliga tankar!! Så vackert att ta del av året om. Tack för att du fortsätter ge mig tron på att jag kan ta mig ifrån stan och ut i skogarna en dag. <3

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.