Den kravlösa tiden

Godmorgon solstrålar!
Jag var nära på att skriva att det var måndag morgon, när jag nu insåg att det ju faktiskt är tisdag. Det kändes mest som måndag, eftersom jag inte gjorde något inlägg igår. Istället spenderades gårdagen bland annat på en helt magiskt vacker fäbodvall i skogen. Video och bilder från igår kommer inom kort. Men först ska jag gå igenom helgens material. Vi grejade med hallen och snart är hela väggen färdig. Det blir så otroligt vackert. Jag längtar verkligen tills vi är klara, och bara får börja njuta av allt vi fixat med under sommaren. Det kommer bli en väldigt skön höst.
Som vanligt på vardagarna så ringer väckarklockan vid 04.45. Jag går ned och förbereder frukost och sedan äter jag och Johan frukos tillsammans innan han sen far iväg de 9 milen mot Örnsköldsvik för att hinna på jobbet till klockan 07.00. Han gör det så bra. Jag hade somnat varenda dag i bilen. Men jag kan knappt köra till Junsele ibland utan att behöva stanna och sova. Bilar har något sövande över sig.

Jag blev så glad i morse över mörkret. Det låter kanske konstigt, men jag älskar att få börja morgonen med det mjuka ljuset från ett tänd stearinljus. Eller ljuset från elden i vedspisen under kyligare morgnar. Även om det på ett sätt känns lättare att kliva upp när det är solljus, som i juni månad, så mår jag ofta bättre av att kliva upp i gryningsljuset. Det känns som ett mycket snällare uppvaknande. Jag känner mig mycket piggare än vad jag gör på sommaren.
Det blir en helt annan stämning att få duka upp frukost runt ett stearinljus, och dricka kaffe i takt med gryningsljuset utanför fönstret. Jag tror att mörkret ger mig en känsla av att dagen ännu inte börjat. Den ger mig utrymme att spendera någon timma i ett slags vilotillstånd. En känsla av att inte behöva göra någonting än. För klockan är ändå så lite. Och jag älskar den känslan. Den tidiga morgonen är för mig kravlös. På ett sätt som ingen annan tid på dygnet kan vara.
Känner ni igen er i det?
 I somras tyckte jag det kändes riktigt tungt att ens kliva upp innan nio på morgonen. Och nu känns det helt naturligt att kliva upp vid fem på morgonen. Det går ändå så fort att anpassa sig. Så länge jag kommer i säng i tid så funkar det bra. Och det är något extra mysig med att få skriva ett morgoninlägg här på bloggen.

Jag myser av vetskapen att jag i alla fall för några av er där ute får vara bland det första ni startar dagen med. Vilken fantastisk ära att få skriva några ord som kanske, kanske på något vis kan skapa en liten positiv känsla som ni kan bära med er under dagen. Det hoppas jag innerligt ♥

Nu ska jag njuta av morgonlugnet en stund och sedan svara lite kommentarer och redigera en liten videoblogg från helgen. Hoppas ni får en helt fantastisk tisdag allihopa.
Stor kram till er! ♥

29 Kommentarer på “Den kravlösa tiden

 1. Lovisa

  God morgon Jonna, och vilka supermysiga bilder! Längtar så efter att din webshop ska öppna igen, kommer det finnas nya foton i den då? Ha en underbar tisdag!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Lovisa!

   Och åhhh tack, vad glad jag blir att du längtar tills min webshop öppnar. Jag hoppas kunna öppna den inom kort. VIll uppdatera den med lite nya bilder först 🙂 Men ska försöka fixa det så fort som möjligt.
   Kram på dig ♥

   Reply
 2. Gizze

  Lika mysig läsning som vanligt Jonna…Och ja- det är mysigt att börja få tända ljus…här är ljuset tänt och en bulldeg satt…Bullfest bullfest hela dan 😉
  Önskar dig en fin dag..Kram Gizze från ett idag mulet Värmland

  Reply
 3. A-M

  Och du har så rätt.
  Det är underbart att läsa dina inlägg, och så tidigt på morgonen dessutom.
  Förra veckan var kalas, då du nästan uppdaterade varenda dag. 😉

  Reply
 4. Marlene

  Blir lite full i skratt över hur olika vi människor är! Tvingade mig just att kliva upp och tänkte precis att nu börjar den mörka tiden när jag får svårt att komma upp på morgonen (även om det är bättre nu än när jag var yngre). Nä, min kravlösa tid är sent på kvällen, då tänder jag ofta också stearinljus. Det gör jag ibland på morgonen också, men oftast med någon lampa i bakgrunden. Annars skulle ja somna igen. 😉
  Men jag önskar verkligen ibland att jag var morgonpigg, skulle nämligen vilja fota i gryningsljuset oftare än jag gör. Fast på vintern händer det ju 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ja men kvällen är ju den helt underbar med!! lite samma känsla som på morgonen! 🙂
   Och jag förstår dig, jag är också galet morgontrött 🙂
   Kram ♥

   Reply
 5. hanna

  Haha, god morgon!! Läser faktist bloggen liggande i sängen med sovande bebis bredvid 😊 hej från tyskland

  Reply
 6. Gunilla T

  Var årstid har sin tjusning heter det…..
  .
  Jag kan lätt sova till kl åtta och då är det inte mörkt när jag vaknar!
  Jag gillar hösten när det känns lugnare och att få tända ljus ger en magisk känsla.
  Ledig dag idag och det innebär långfrukost och att läsa tidningen länge.
  Så nu är kl 9.30 och känner att jag inte får ta det lugnt längre ha ha!

  Ha det gott!

  Reply
 7. Lotta

  En riktigt god morgon på dig med, Jonna! Jag satt och redigerade lite bilder jag tog igår med ett zoom-objektiv jag fick låna av J’s gudfader som också är fotograf. Vilket fantastiskt objektiv, blev alldeles till mig, haha! Sedan skrev jag ett inlägg på min blogg och la upp en bild på instagram från igår. Så först nu såg jag att du hade uppdaterat, men det blev ett lika mysigt god morgon ändå!

  Jag känner precis igen mig! Superseg på mornarna under sommaren men nu börjar det ge med sig. Älskar ljus och lyktor i mörkret och dessa mjuka gryningar och kvällar är som balsam för både kropp och själ. Känner hur min egen kreativitet börjar återvända då sommaren kändes så oerhört stressig. Men jag har alltid varit en höst människa. Och dessa bilder är bara SÅ mysiga. ❤️❤️

  Ser så mycket fram emot bilder från renoveringen, jag förstår hur du känner där om att få njuta av resultaten. Åh så skönt att ni får till det nu till denna mörkare tiden av året.

  En riktigt fin dag till dig! Massor med kramar. ❤️😘

  Reply
 8. Cina

  Tack för det du skriver! Jag har drabbats av utmattninssyndrom och det du skriver och fotar/filmar ger verkligen balsam för själen! Har haft en längre rehabilitering och mår bättre nu, men vägen hit har varit lång. Sommar årstiden är underbar, men jag tycker om hösten också med alla vackra färger ute i naturen, och att börja tända mer stearinljus inomhus. Jag är kvällsmänniska så jag tänder mer ljus och fikar mer på lite senare kvällar, men även på morgnarna även om jag vaknar senare. Det är mysigare att göra det höst och vintertid, då har jag lång-frukost ändå fram till lunch ibland!

  Reply
 9. iza

  Hösten vekar, orimligt nog ge mer energi. Jag känner så också, att jag underligt nog är piggare runt höst/vinter halvåret än vad jag är på sommaren. Dels orkar jag lite mer, jag har mer lust att städa/fixa och ta promenader. Att samtidigt njuta av en stor kopp varm choklad framför en film i soffan under gosiga filtar och tända ljus. Det är som du skriver, lite mysigare med ljus på morgonen!
  Även om jag också är otroligt inte morgonpigg… Haha, så är det de dagar man tar sig upp innan 8 eller så, väldigt väldigt fina underbara stunder man har där innan resten av världen vaknar liksom.
  Nästa vecka börjar jag skolan 08:15. Det blir en omställning. Fortfarande sovmorgon, mot när jag förr steg upp 04.15… MEN, ändå. Och sen ska det vara så i 6 veckor framöver innan jag är färdigutbildad! Ser så mycket fram emot det.

  Och just nu, augusti/september morgnar är ju några av de vackraste i min mening. När den första frosten kommer, tillsammans med morgondiset. Den sega solen som sakta anstränger sig för att leta sig fram och lägga ljuset över de öppna fälten, genom den täta skogen. Åh, vad det är vackert. Grusvägar, morgondimma och lite lätt kyliga morgnar. Det vackraste som finns. Älskar just den känslan.
  Sen är hösten en given favoritårstid. <3 När allt byter färg och blir så tidlöst vackert!

  KRAM, hoppas din morgon var precis lika underbar som den lät om inte ännu mer underbar ! <3

  Reply
 10. Stu

  I think that time between first light and sunrise is the best time to wake up, with the birds, it’s nice here at the coast during the winter we see the sun come up over the sea. I’m looking forward to the change in seasons now. Ha en trevlig dag Jonna.
  😉

  Reply
 11. Karin

  Hej! Önskar att jag var så morgonpigg som dig, för det låter magiskt att sitta där och se dagen gry innan dagens alla måsten kommer igång.

  Jag skrev till dig på instagram men har inte fått svar, så jag provar här också. Jag och min nyblivna man har just fått flytta in i vårt nybyggda drömhus och vi vill fylla det med dina tavlor. 🙂 När öppnar webshopen eller hur går man tillväga för att beställa? 🙂

  Tack för inspirationen som din blogg ger! <3

  Kram Karin

  Reply
 12. Perk

  Hej Jonna!

  Ja jag måste kliva upp vid 03.00 Så du och Nanook med bilder gör att den kommande dagen jämt känns lättare!

  Keep living! Hälsa Nanook, han kan slappa han : )

  Reply
 13. Erika

  Jag håller med dig till fullo kring morgnar! Jag älskar att gå upp tidigare än vad jag behöver, för då kan jag sitta med en kopp té, en morgontidning att bläddra i och en hund sovandes bredvid mig; för då blir dagen så mycket bättre än om jag sover en timme extra för att sedan stressa mig iväg. Så morgonen är verkligen kravlös.

  Vill ge dig en bamsekram för den harmoniska känsla jag får av att läsa din blogg, samt berätta att jag längtar efter hösten och vintern för dina foton under de årstiderna är helt magiska. Kram! <3

  Reply
 14. leif

  Hej vad fint och kärleksfullt du gör det för Johan så tidigt på morgonen, han tycker att han är i sjunde himmelen.
  Men så går det upp för honom att han snart är i Ö-vik nästan i himmelen vilken skillnad det blir, men då är han vältränad på den resan till den (dagen) då det är dags.

  Så många mil Han är värd att beundra

  Milsvida Kramar till er.

  Reply
 15. Terri

  Oh how I love the early morning when the world still seems to be asleep! Your pictures with the candles and the dim light are so cozy and comforting. Have a good day, you helped many of us start this day in a very good way!

  Reply
 16. Lily in Montana

  By this time of year, I’m loving the later sunrise. Getting up before it rises is so peaceful…as you say, it gives you time to move gently into the day. And now, with the earlier sunsets, I look forward to lighting candles at dinner time. August seems like the end of a long, hard race – the months of heat, harsh sun, and all of the outdoor work are tiring. But Autumn is the reward: the softer light, the cool mornings and evenings, the fresher air. I do enjoy reading your blog first thing in the morning – your words and pictures capture so perfectly the feeling of a place or moment. So many of us recognize ourselves in what you write. Hope you have a very nice day!

  Reply
 17. PJ:s byffé - från by till fe

  04.45, det är tidigt men jag stiger upp lite tidigare, 04.25 av den enkla anledningen att jag vill ha gott om tid på morgonen. Jag vill också ha den tidiga, kravlösa morgonen. Annars skulle jag gott hinna till jobbet om jag steg upp en timme senare. Så jag är nog morgonmänniska. När jag är ledig stiger jag oftast upp före 06.

  Sen måste jag småle åt dina eventuella sovstunder på väg till Junsele. Ofta brukar jag också ta en liten tupplur när jag är ute och kör och börjar känna mig trött. 10-15 minuter räcker oftast. Främst av trafiksäkerhetsskäl för att köra bil trött är lika farligt som att köra påverkad av ett eller annat. – Jag håller med dig, det kommer att bli väldigt skön höst. För mig av en speciell orsak.

  Reply
 18. Melissa

  I’m not a morning person, but as I get older, I find myself waking up early more often. I love to sit in my reading chair curled up with my cat, a book, and my blanket. I love watching the sun come up and the sky slowing waking up.

  Reply
 19. Janusz

  I am definitely with you on getting up early. Rush in the morning spoils my whole day. I get up no later than at 4: 30 am but since my time zone is 9 hours behind, it is already early afternoon where you live. I usually manage to have a quick look at your blog. Your words inspire not only positive feelings but a lots of deep reflection during a day. I view early morning hours the same way you do. They are unconditioned, every possibility is wide open before we start making choices and
  narrowing them down. Awareness of this potential gives us a taste of what we all really yearn for – freedom from limitations.

  Reply
 20. Magnus

  Mina morgonvanor är inte riktigt lika tidiga men oavsett när min morgon börjar så är frukoststunden väldigt viktig för mig och det får helt enkelt ta den tid det tar. Ingen stress utan äta i lugn och ro medan jag läser morgontidningen. Sen tar jag med kaffet och sätter mig vid datorn och ser vad som hänt i världen medan jag sovit. Sen kan dagens aktiviteter ta vid!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.