Dofter från förr

Idag var det som om något förändrats i luften. Plötsligt var luften mild. Näst intill varm.
Jag var ute vid ladan idag för att ta lite bilder för ett kommande samarbete, och jag hade förväntat mig att jag skulle frysa. Men inte alls. Det var så underbart där i solen att jag satt kvar i en timma och bara väntade på de där stunderna när solen kom fram emellan molnen. Drack kaffe. Lyssnade till alla nyvakna flygfän som surrande runt i luften. Tänk att det ljudet kan väcka så mycket känslor.

Och doften. Det gör nästan ont i mig. Det skär liksom till i hjärtat.
Det är den där doften av torra, gamla brädplankor blandat med kaffe och den där specifika lukten som bara Grundtjärn har på somrarna. Så fort jag känner doften av denna kombination så färdas jag tillbaks till när jag var runt 3 år. Till alla de där soliga morgnarna när jag blev väckt av mamma och pappa i stugan i Grundtjärn.

Medan jag gnuggade mig i ögonen och försökte vänja mig vid det starka solljuset så bar de ut mig på den gamla träaltanen. Där satt mormor och morfar, vid ett runt träbord där en stor frukost var uppdukad. Kaffe, tunnbröd, messmör och oboy. Allt jag älskade.
Sedan gick jag och mormor och diskade och tvättade vid kranen ute på ängen. Det absolut bästa jag visste.
Just de minnena från dessa dagar i Grundtjärn är bland de starkaste minnen jag har från min barndom. Och just dessa minnen är liksom mer färgstarka än andra minnen. Svårt att förklara. Men det är som om de har något magiskt skimmer över sig. Allt de skira gröna från ängarna och björkarna, är så extra grönt. Solljuset är så extra varmt och starkt. Dofterna är så extra tydliga. Som om alla sinnen tog in varenda liten detalj.

Jag är så glad för det. För nu, nästan 25 år senare, så kan en stilla vindpust föra med sig en doft som gör att jag får återuppleva det igen. För en sekund, är jag där, med allt som jag älskar.
Idag fick jag se de allra första blommorna växa sig till liv på marken.
Nanook fick vara med på fikastunden i solen. Han tyckte det var lite för varmt, men sockerbitarna i skålen fick honom att glömma bort värmen en stund.
Till och med Toulouse vågade sig ut. Om man ser han ute, då kan man vara säker på att det är bra väder haha.
Bästa stunden på dagen ♥
Vilken lycka att få gå med bara ben och dofta på vita klöverblommor. Som jag behövde denna stunden!
Jag hoppas ni också fick lite värme och sol idag! Och tack för alla era fina kommentarer. Jag har varit dålig på att svara nu de senaste dagarna. Om jag får lite tid över ikväll så ska jag svara på lite kommentarer från de tidigare inläggen. Ni är underbara!
Stor kram ♥

66 Kommentarer på “Dofter från förr

 1. Emelie

  Å så härligt! Hade samma förmiddag här idag, svettades nästan ihjäl när jag jobbade. Nu regnar det sommarregn ♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vad härligt att värmen kommit. Och sommarregn är ju såååå underbart. Har regnat hela dagen här idag och det känns bara uppfriskande.
   Kram ♥

   Reply
 2. Jorma

  Här har det varit lite regn under natten och förmiddagen, men efteråt så har det varit en sån där lite kvav disig känsla. Och väldigt behagligt! Äntligen! Fortfarande 10-12 grader i vattnet, så det blev kvicka dopp mellan bastusittningarna, men snart kan det börjas tas ordentliga simturer på sjön 🙂
  Det är verkligen häftigt hur dofter kan ta en tillbaka. Det mest påtagliga jag kan minnas är från 2002, precis efter mammas bortgång. Jag var en vecka i barndomshemmet i Åsa för att liksom smälta det hela. Och under den veckan hälsade jag på hos grannen, vars barnbarn jag ofta lekte med som liten då de bodde på samma gård. Och när jag satte mig i den gamla soffan så slog en doft emot mig, som fanns där när jag var 5-6 år gammal och även då suttit i soffan. Det var som att jag blev den lilla parveln igen. Väldigt häftigt.
  Hoppas du får en fortsatt fin vecka.
  Kramar

  Reply
  • Jorma

   Just ja, en sak glömde jag fråga, Toulouse- är det ett namn inspirerat från en viss Disneyfilm med katter i huvudrollen? 😀

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh så skönt det låter att du redan tar små dopp i sjön. Du är modig du!
   Jag hoppas i alla fall kunna ta en liten simtur innan sista maj.
   Ja visst är det märkligt med dofter. Tack för att du delade med dig av ditt fina doftminne.

   Ja Toulouse är tydligen inspirerat från disneyfilmen! 🙂 Frågade Johan nu. Det är han som döpt honom hehe! 🙂
   Stor kram på dig Jorma ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Ja det var verkligen en mysig stund. Hoppas det blir så fint väder snart igen.
   Kram på dig ♥

   Reply
 3. emblas.se

  Visst är det härligt att sommaren (förhoppningsvis) är på ingång på riktigt nu! <3
  blev förresten galet sugen på oboy nu när jag läste det, haha ^^
  kram
  Emma

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha ja oboy blir jag toksugen på ibland. Har ett paket oboy här så lite nu och då tar jag mig ett glas 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 4. Nathalie

  Det är så himla häftigt det där hur lukter kan kasta en tillbaka en massa år i tiden. Det kan verkligen kännas som att man är precis där. Underbara foton som vanligt! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack så mycket!
   Och ja, det är verkligen något speciellt med dofter och minnen.
   Kram ♥

   Reply
 5. Maria

  Vilket härligt blogginlägg! Såna stunder måste vi alla lära oss att ta vara på. Tänk vad en liten stund i solen på en plats man trivs på kan betyda. Vi människor behöver inte långa resor, lyxhotellvistelser, pengar i jättehögar osv. Vi behöver en plats vi trivs på, lite sol, en kopp kaffe och lite tid att andas.
  Ditt inlägg idag vare en riktig tankeställare och må-bra-kick!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Maria. Vad glad jag blir att du gillade inlägget ♥
   Och ja, jag håller helt med dig! Man kan uppleva de mest underbara stunder på en plats nära som man tycker om.
   Du satte verkligen ord på mina tankar. Tack!
   Kram på dig ♥

   Reply
 6. Marianne N

  Vill bara att du ska veta att blommorna nog inte är klöver utan Back och Skärvfrö (vi kallar dem för Per i Backe). De kommer tidigt på våren och sägs vara viktiga för humlorna som vaknar samtidigt… Våren är underbar och TACK för att du delar den med oss.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh så bra att du skrev det! Hade faktiskt ingen aning om den blomman. Googlade och såg att det är ju precis den. Vad kul att ni kallar dom för Per i Backe 🙂 Det ska jag också börja kalla dom nu.
   Tack för din fina kommentar!! Kram på dig ♥

   Reply
 7. Lindan

  Hahaha….älskar bilderna på dig och Nanook, kafferepande…. 🙂 Han ser ut som vilken inbjuden kaffegäst som helst, som sitter där och konverserar över en kopp kaffe (skål socker :p ) Underbara ni!! <3

  Och vilken FIN FIN bild på dig och din mormor!! <3 Dofter HAR verkligen en förmåga att förflytta en i tiden!

  VÅRKRAMAR I STORA LASS!! 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha vad gullig du är!! 😀 Dina kommentarer får mig alltid att le stort. Du ser så roliga saker i allt 😀
   Du känns som en sån som jag hade kunnat skrattat med så jag låg på marken 😀

   Och taaack för dina fina ord!! 🙂
   Hoppas du har en jättefin vår finaste Lindan!!
   KRAMAR ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Tack Marina! ♥
   Har dock inte ärvt ”gården” utan den här ladan som jag sitter vid är faktiskt min morbrors lada. Och huset som jag bor i ägs av mina föräldrar. Men i framtiden ska nog jag och Johan köpa det 🙂 Men är väldigt tacksam över att ha fått möjligheten att bosätta mig där mina förfäder kommer ifrån, och att min släkt och familj har bevarat husen och fortsatt att vara här. Annars hade jag nog aldrig upptäckt denna vackra plats ♥
   Kram på dig!

   Reply
  • Jonna Post author

   Haha jaa jag skrattade när jag tog bilden. Det ser nästan ut som han ler 😀
   Tack fina du!! Kram på dig ♥

   Reply
 8. Dixi Wonderland

  Gud va fin första bilden var <3 Ser ut att vara tagen från en saga 😀 Alla dina bilder är naturligtvis fina. Jag var själv tidigare i veckan iväg och fotade bilder på mig och vår lilla vovve <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Dixi!! Vad glad jag blir att du tyckte om den bilden!! 🙂
   Gick in o tittade på din blogg och såg de jättefina bilderna du tog med dig och din hund. Så himla vackert! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 9. Karin - vackertnaturligt

  Vilka underbara bilder med så mjuka och softa färger. Det är så annorlunda väder här i södra Sverige också. Kallt och snöstorm ena dagen och varmare nästa dag. Känner inte igen det i mitten av maj. Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Karin!!
   Ja visst är vädret knepigt. Skiftar mellan varmt och kallt.
   Förhoppninsvis kanske det blir en varm sommar då 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 10. Robyn

  There is nothing better than a coffee break with your best friend. Nanook is such a handsome chap. I love it when he shows up in your posts.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ya he is a really good friend to hang out with 🙂 I always enjoy his company 🙂

   Reply
 11. Lars 8463

  Gomorgon tankfyllda du
  Dina ord fick mig att titta på dom
  första sidorna i mitt minnesalbum.
  Sidor där sommaren var oändlig.
  Där varje sten var ett berg att bestiga
  Där varje vattenpöl var ett hav
  av möjligheter.

  Sidor med ljud och smaker.
  Sitta på trädgårdsstolar av trä
  hos min farmor.
  Ljudet av skedar mot glasfat.
  Ljudet av röster men inte orden.
  För mitt minne är fullt av minnet
  från lukten och smaken.
  Av hemgjord jordgubbssaft
  och gräddtårta med jordgubbar.
  Av bilden av dom nyfikna ekorrbarnen
  som lekte tafatt på staketet.
  Nyfikna och eftersom allt modigare.
  Och tillslut satt en på min pappas huvud.

  Så nu när jag äter gräddtårta
  med jordgubbar.
  Är jag både i nutid och dåtid.
  En tid där min bark var liten
  och årsringarna få
  men nära mitt hjärta.
  Ringar som nu är kärnan
  i mitt livsträd.

  Svårt att förklara skrev du.
  Men jag tror att jag förstår dig
  i varje bokstav och doft.
  Varm kram

  Reply
  • Skorpan

   Så vackert du skriver! Jag fylls med både glädje och nostalgi när jag läser dina inlägg! TACK!

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…ja Lars, vi är många som berörs av allt fint du skriver.
   Jag tappar verkligen ord. Du har en förmåga att väcka så mycket känslor i det du skriver.
   Kände hur jag verkligen försvann iväg där i dina minnen från när du var hos din farmor. Så vackert.

   Tack fina du för att du delar med dig.

   Varm kram ♥ ♥

   Reply
 12. Janusz

  I know what kind of a scent you are talking about. When I was a kid me, my sister and my mum used to spend every summer vacation at my grandma little farm.
  I was little but I tried to help with every kind of work on the farm. We used to take cows to the pasture. We fed chickens and ducks. Grain harvest was like big social
  event. People kept helping each other to bring everything into barns as quickly as as possible. We slept in a barn on hay. Kids in the middle, my mum and aunt on both
  sides to defend us from ghosts. We also ate meals at the wooden table outside. Magical time.

  Reply
  • Jonna Post author

   Wow…that almost sounds like a beautiful old film. I can understand that was a magical time and that you have strong memories from there. Thank you so much for sharing this. Lots of love ♥

   Reply
 13. sandrajunhammar.se

  Förstår precis hur du menar med dofter! På något sätt känns det som att luktsinnet är det sinne som är starkast kopplat till minnen. Jag kan också bli sådär nostalgisk av dofter, så himla fin känsla ♥
  Tror också att man upplevde saker annorlunda som barn, mer intensivt på något sätt. Om jag tänker på en sommarstuga jag besökte som barn och sedan ser foton på den, så är den mycket mysigare och finare i mina minnen än på bilden, haha. Men det är okej, ett foto kan ju inte fånga alla dimensioner som ljud, lukter, mm.
  Mysigt inlägg och fina bilder som vanligt, tack Jonna! Kram ♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vad kul att du förstår precis hur jag menar. Och jag håller med dig, det är som om man minns allt som mycket intensivare när man var liten 🙂 Känner igen det där med att titta på foton och nästan inte känna igen sig för i minnena såg det ju mycket mysigare ut 🙂
   Ja, luktsinnet känns definitivt som det sinne som är starkast kopplat till minnen. Det är så häftigt hur bara en doft kan väcka så mycket.

   Tack för din fina kommentar! ♥ Kramar

   Reply
 14. iza

  Åh. Längtar nästan tills man har ett eget hus och sådär nära till skogen själv nu! Dofter är ju sååå speciellt. Jag älskar ändå doften av när det kommer ett sådant där typiskt lätt flyktigt sommarregn, och solen lyser på samma gång, och det går över så fort. Doften av sommarregnet, fuktig asfalt (ja, tyvärr), men den är ändå himla härlig. Precis som att känna doften av skog ända djupt in i näsborrarna.!
  Dofter <3

  Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh jaa…doften är sommarregn är underbart! ♥ Håller helt med dig där. Det har regnat hela dagen här idag men jag har bara älskat hur gott det luktar. Även om det inte är sommar än. Men det luktar så gott från skogen och marken.
   Kram på dig ♥

   Reply
 15. Nina

  Jag blir alldeles rörd av dina minnesbilder. Tänkt så djupt och starkt det vackra sitter i oss.
  Kram och ha en alldeles fantastisk vår, nu när den äntligen verkar ha kommit!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh tack så jättemycket Nina. Vad glad jag blir.
   Ha en alldeles fantastisk vår du med!! Kramar ♥

   Reply
 16. leif

  Fina mi!nesbilder .du har nog haft en
  härlig barndom i Grundtjärn.
  Du är så vacker den gula klänningen, det är en fin bild av dej njutande av kaffe framför den av åren ärrade väggen.
  🌹Kramar

  Reply
 17. Lena Berg-Nordenberg

  Underbara bilder Jonna! Det är helt fantastiskt detta med dofter. Det kan komma bara en liten antydan till en doft och vips är man tillbaka till något fint i barndomen. Det är något jag också värdesätter mycket. Måste få berömma Din goa vovve. Han ser helt underbar ut, man vill bara krama honom. Njut av maj månads ljuvliga tid!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så mycket Lena!
   Ja det verkar som alla kan känna igen sig att dofter väcker minnen så starkt. Det är fantastiskt.
   Och tack, ska ge Nanook en kram från dig haha! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 18. Marit

  Så underbara bilder! Speciellt den första, som en saga… så rofyllt och hemtrevligt det ser ut! 🙂 Ja minnen av dofter har jag också från barndomen, minnen som jag bevarat inne i mitt hjärta 🙂

  Reply
 19. Janet Doane

  I love that wonder of childhood you shared… I felt I got to know your grandparents a bit, and even miss them, so it’s lovely to see this post of you sharing memories of your first years in Grundtjärn… how vital and strong those first impressions were that imprinted so deeply into your new little body. I too have memories, but they are around the sea, as I grew up in West Seattle. My grandparents had a house in South Colby, across Puget Sound, and we’d take the ferry over to the old homestead. Those smells carry so much information… bittersweet too… for times that have passed and will no longer come in that same way. It’s a message to me to love and appreciate what I have in my life, as you do, Jonna. Such a big heart you have. Love the photos, always, and seeing you wearing your grandmother’s skirt – so sweet. I’m glad it’s warm – that soft warmth has come here just today. I was catching up with posts, been so busy… the one on surrender really touched my heart. 🙂

  Reply
 20. Monnah

  Nu har jag beskådat ditt underverk flera gånger. Så fantastiskt vackert! Jag förstår att du gillar ”akvarellpapperet”. Jag gillar också den matta ytan och hur mättade färgerna är.

  Tänkte bara säga (förutom att jag ville tacka) att det kanske är dags att uppdatera ”Om Jonna” här i bloggen. 😜

  Reply
 21. Magnus

  Ja, nog kan olika dofter skicka iväg en till svunna tider. Sen är det nog så att dofter sätter starkare spår i oss när vi är små/unga än vad dom gör när vi blir äldre. Det är nog lite samma sak med ljud. I alla fall för mig.

  Det såg mysigt ut med fika i solen längs väggen. Molnen ser ut att börja luckras upp nu och jag ser fram emot morgondagen då vi skall få kanonväder här enligt väderprognoserna. Sol från molnfri himmel och upp emot 26 grader varmt!

  Ha en fin helg och hoppas att ni också får sol och värme!

  Reply
 22. Anonym

  Kan billiga stativ vad bra och vad tycker du man ska satsa på för stativ? 🙂 funkar alla stativ till systemkamera eller köper man ett som passar till just den kameran man har?

  Reply
 23. Kristina

  Vilken helt underbar fikaplats!!! Fantastiskt mysigt ni verkar ha det du och hunden vid det lilla bordet 😊. Ser verkligen helt ljuvligt ut!

  Reply
 24. Alexandra

  Känns så fint att läsa din blogg & veta att det finns fler som upplever så mycket så starkt, de flesta skakar bara på huvudet när jag säger att något är så vackert/ doftar så gott så det gör ont i kroppen <3

  Reply
 25. Lisa

  This is such a beautiful post you’ve written! Amazing how nature works and spring suddenly comes alive again. Magical, just magical.

  However, I saw your picked a flower, which immediately got me thinking about a quote. Maybe you will agree with it, maybe you will not, though I want to share this with you anyways, to maybe enlighten your life.

  If you love the flower, you don’t pick it. Love is about apreciation, not ownership – Osho

  Love from the Netherlands x

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.