Dricka märg i benen

Äntligen har det blivit tillräckligt varmt för att tappa björksav! Som jag längtat. Jag har nästan törstat efter denna fantastiska dryck. Sedan jag drack björksav för första gången för några år sedan så känns det som ett måste att dricka björksav några veckor under våren. Både att tappa den och dricka den ger mig en energikick. Älskar de där ljusa kvällarna när jag springer fram och tillbaks mellan björkarna som jag tappar ifrån. Tömmer i glasflaskor och spänner upp på nytt.

Björksaven känns lite som en mirakeldryck, och jag tror den kan behövas efter en lång, mörk näringsfattig vinter. Den är full med vitaminer och mineraler. Dessutom har forskning visat att den innehåller ämnen som motverkar cancer. Den har massvis med positiva egenskaper för vår hälsa. Förr i tiden sa man tydligen att man skulle ut i skogen och ”Dricka märg i benen”.

Jag har borrar ett litet hål i björken, ca 3-4 cm djupt och lika stor omkrets som ett sugrör. Sen stoppar jag in sugröret och ser till att det sitter så tätt som möjligt så att björksaven rinner ner i sugröret, och sedan ned i en bunke eller flaska som jag knutit runt björken. När tappningen är klar så ska man täppa igen hålet så det blir helt tätt, så att saven slutar rinna. Då skadas inte björken.
Om man tappar på mindre björkar där man når grenarna så kan man även såga av en liten gren och tappa ifrån den. Om man googlar på ”tappa björksav” så hittar man massor med information i både text och film hur man går tillväga.
Det är något fascinerande över att se dropparna som far ned i bunken. Älskar att stå kvar längre och bara betrakta hur vackra de är på nära håll. Och sen den där sköna känslan när man går därifrån med vetskapen om att det i nästa morgon kommer finnas färsk björskav till frukost. Oslagbart.
Det smakar friskt. Lite sött och en svag smak av björk och ved. Tycker saven är så vacker också. På något märkligt vis känns den mer klar än vatten. Det liksom blänker mer.
Nayeli följde med mig till skogen som vanligt, och hon vart nyfiken på saven.
Tre sekunder efter att jag tog den här bilden så kom det värdens stormvindar så jag fick skynda mig in med alla grejer. Vädret är fortfarande märkligt och väldigt skiftande. Men jag är väldigt glad nu när våren kommit såpass långt att jag för avnjuta några glas björksav varje dag.

Hoppas ni haft en härlig tisdag allihopa! Och hoppas ni också får möjlighet att dricka/tappa björksav nu under våren. Har hört att några av er redan tappat sedan flera veckor tillbaks. På våren märks det som allra tydligast att vi lever i ett väldigt avlångt land.

Stor kram på er! ♥

31 Kommentarer på “Dricka märg i benen

 1. Michelle

  ohhh mhhhh, how delicious! That reminds me of when we made maple syrup in Canada when I visited my friend there who live in the northern wilderness far from civilisation! It has been so tasty on pancakes <3

  Lots of love to you from Finland!
  Michelle

  Reply
 2. emblas.se

  Underbart med björksav! har själv 5 liter i frysen som jag fått av pappa eftersom jag inte orkar tappa så mycket själv, haha ^^
  Min katt tycker förresten också om att smaka på björksaven, men hon vill inte ha för ofta verkar det som..
  <3
  kram
  Emma

  Reply
 3. Lindan

  ÅÅhh vad jag blev sugen på att pröva jag med!! 🙂 Ska bara hitta en lämplig och vänlig björk…hm….Känns som det kan bli svårt här i stan 😉 (och antar man kanske inte får springa runt och borra i björkarna hur som helst..??) Men det är väl bara att ta på sig lämplig utklädnad och ge sig iväg…;) 😀 (jag hör/ser framför mig hur jag smyger omkring till ”Rosa Pantern-musik” iklädd rånarluva och tappar sav….haha…)
  Brukar du ha själva ”upphängningsanordningen” över natten…eller hur länge tar ett normalt ”tapp”…? 😀 Vad täpper du igen hålet med…bara en pinne eller nåt?

  Som vanligt är ju Nayeli sötast i väääärlden!! <3 Så himla mysigt att få kattsällskap med sig ut! 🙂

  Kraaam på er sötisar!! 😀

  Reply
 4. Finurliga fröken

  Jag är så sugen på att testa det. Har aldrig smakat det faktiskt. Och det är ju en miraleldryck. Får nog leta upp någon som har björkar på trädgården och fråga om jag får tappa dom lite. Kram

  Reply
 5. Annica

  Underbar bild på katten, glaset och flaskan 🙂 Sambon köpte smal slang åt mig på båtavdelningen på Biltema, borrade ett hål som passar perfekt i korken på en pet-flaska och ett lika stort i björken. Då slipper man skräp och ev kryp i saven. Man låter den borrade korken vara kvar på slangen såklart så kan man bara byta flaska och sätta på en hel kork. Lätt som en plätt! Jag låter dessutom flaskan stå på marken så behöver man inte fästa upp sakerna på trädet 🙂

  Reply
 6. PJ:s byffé – från by till fe

  Vilken fin bild på katten på stubben, med glas och flaska! Den näst sista.
  På tal om att tappa björksav så kan man tjäna en redig hacka på det, om det finns uppköpare i närheten och man tillgång till ett bestånd björkar. 5-6000 euro kan man få för ett några veckors jobb. Då bör man ha tillgång till traktor eller fyrhjuling för att samla ihop så stora mängder. Här har det blivit en fin extra inkomst för en del. Sedan säljs det dyrt ute världen, bl.a. i Tyskland och Japan.

  Reply
 7. sandrajunhammar.se

  Vad spännande med björksav! Har aldrig testat det, men blev helt klart sugen på att prova det nu. Och otroligt fina bilder som vanligt. Tack för inspirationen! Kram ♥

  Reply
 8. Melissa

  Glad you were finally able to get your ”spring tonic”. Seasonal rituals can be so soothing and reassuring.

  Reply
 9. Gunilla T

  Spännande det låter men har aldrig prövat!
  Kattbilderna var fina och bilden på dig Jonna, naturliga skönhet!
  Kram

  Reply
 10. Janet Doane

  How delicious and wonderful to have birch bark sap. I love the phrase… ”drinking marrow in the bones”… I wish we had birch trees to tap into… they do grow around here, but not in a place where we could have a tap. I love how nature creates these ”restoratives” at certain seasons… just when the body needs strength and revitalization, here comes the birch sap, and then the wild spring greens, and later berries, all so fortifying! Lovely photos – I really felt like I was in your woods, Jonna. You look so radiant and rosy… much love! ♥

  Reply
 11. Janek hasselblad

  Kokat björksirap i massor iår. Gott och nyttigt. Dessutom fryser vi in saven som den är och använder hela året om 😊 Kaffe kokat på björksav är underbart gott 👌👌👌👌

  Reply
 12. janusz

  I am definitely a dog person but I admire Nayeli because she is so cute and curious and behaves in such a unusual for a cat ways. I have never heard of a cat following a person like a dog. Watch the sky when she is out with you. She probably lost natural instinct of being alert for large birds of prey lurking nearby.

  Reply
 13. Janusz

  I am definitely a dog person but I admire Nayeli because she is so cute and curious and behaves in such a unusual for a cat ways. I have never heard of a cat following a person like a dog. Watch the sky when she is out with you. Her size could probably make her a potential target for an eagle.

  Reply
 14. Ramona

  Vi tappade björksav för någon månad sen 🙂 Så gott och läskande. Tänk sådan skillnad det kan vara på vart man bor. Nu ska vi istället börja plocka in nässlor och koka soppa på. Så gott det med.
  Kram och ha en toppen dag <3

  Reply
 15. Lars 8463

  Gomorgon varma du.
  Ligger och lyssnar på dom tysta
  regndropparna som faller.
  Droppar som på min väg till jobbet
  får mig att sucka.
  Droppar som på sin väg genom livet
  ger sav och liv.
  Grönska och skönhet.
  Som får mig att le.
  Så varför suckar jag?

  Kram

  Reply
 16. Anneli

  Fina Jonna!
  Så underbart med björksav, det drack jag som liten men inte nånting sedan dess, måste prova det igen!! 😊 Undrar också, som nån annan också skrev, vad täpper du igen hålet med? Så inte björken skadas…

  Underbara bilder som vanligt! Och Nayeli är ju bara SÅ söt!!

  KRAM! ❤
  /Anneli

  Reply
 17. Helena

  Jag har aldrig provat att tappa björksav eller ens smakat det men blir så nyfiken på hur det smakar. Det ser ju precis ut som om det vore vatten när jag kollar på dina bilder!

  Reply
 18. Skorpan

  ”Nayeli följde med mig till skogen som vanligt, och hon vart nyfiken på saven.” Skrattar högt när jag läser den raden och ser hur Ångermanländskan liksom nästlat sig in:)
  Här uppe ”vart man”, söderut ”blev man”
  Underbart!

  Reply
 19. Åsa B

  Åh, vad härligt att du äntligen kunde börja med tappningen. Har aldrig testat, men kan tänka mig att det är hur gott som helst. Och vilka underbart fina foton på Nayeli. Hon ser ut som ett drömskt, vackert väsen 🙂

  Reply
 20. leif

  Tidigt i morse gick jag ut beväpnad med borrmaskin flaska och sugrör till närmaste björk.Inspirerad av dej monterade jag upp flaskan med sugröret ivrigt längtande efter den förtrollande björksaven.
  Då kom min nyfikne granne ut undrande vad jag sysslade med.
  Jag förklarade allt så gott jag kunde.
  Han trodde nog att jag hade en skruv lös
  men jag tänkte gå och dra nått gammalt över dej gubbe.
  Jag tänker iallafall bli ung och vacker som Jonna, så ikväll om jag fortfarande är oarresterad så smyger jag ut och sörplar i mej den förtrollande drycken och sen blir det en titt i spegeln,….. Spännande.

  Kram Jonna du är otrolig.

  Reply
  • Lindan

   HAHAHAHAAAA….!!! Tack för ett underbart inlägg Leif!! 😀 😀 Vi kanske skulle bli ”partners in crime”….;)

   Reply
  • leif

   Ja Lindan vill du hjälpa mej.
   Jag har kollat flaskan 2 gånger inte en droppe.
   Misstänker att jag har att göra med en björksavstjuv som druckit upp allt.
   Jag skall fylla flaskan med koskenkorva så får jag göra en nykterhetstest på gubben.

   Reply
 21. iza

  Jag är fortfarande en bit skeptiskt till det där, men det är nog rädslan för nytt som spökar. Någon gång ska jag iaf testa för att se vad det är. När jag vågar. Jättehärliga underbara bilder. Längtar till helgen där det ska bli fotoäventyr ! 😀

  Reply
 22. ullie

  har hört att björksav är väldigt bra mot mycket sist hörde ja mot cancer men det vet ja inte om ja tror på önskar en fin start på helgen kramar

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.