En dörr till en annan värld

I morse var jag uppe i gryningen och begav mig ut i skogen för att fota. Där fick jag möte med de första solstrålarna som strilades genom granarna. Dimman låg tät mellan träden och det ekade av brutna kvistar när jag gick fram genom skogen.

Jag har länge använt mitt fotograferande för att skapa en stämning av en sagovärld. En annan slags dimension, som jag ibland får till mig så starkt att det nästan gör ont, för jag måste uttrycka det. Som en djup längtan efter något jag inte kan sätta ord på. Jag insåg i morse att när jag befinner mig där, mitt i skogens magi, så blir den här världen alldeles verklig för mig. Det blir på riktigt. Och jag tror det kanske är därför jag gör det. Konsten blir som en slags dörr in till något annat. Något som tar mig närmare kärnan till livets mysterium och till en plats som känns mer levande än någonting annat.

Och jag är så tacksam för den något märkliga drivkraften inom mig, för det gör att jag får uppleva de mest förtrollande stunder och fullkomligt uppslukas av det vackra. Det skänker sådan livskraft och en känsla av att vara ett med allt.
091101091105091102091104091106

93 Kommentarer på “En dörr till en annan värld

 1. Annina Torino

  Tack Jonna, jag älskar att följa med dig ut i skogen! 🙂 Bild nr 2 skulle jag vilja ha på väggen, stor, så vacker! Över sängen skulle jag kunna tänka mig ett norrsken i grön/blått. En av dina stenbalanseringsbilder skulle också vara fin någonstans. Jag tror jag skulle kunna tapetsera väggarna här hemma med dina bilder! Hur ska vi ordna det, tro? 😉
  Kram Anna

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack! Gud vad glad jag! 🙂
   I början av nästa år kommer jag lansera en tapetkollektion. Så kommer man bokstavligen kunna tapetsera väggarna med mina bilder 🙂 Så tack för dina tips till bilder! Håller redan på att klura vilka bilder jag ska välja ut.
   Kram ♥

   Reply
 2. Johan

  Mållös… sitter här och vill verkligen skriva, men jag bara stirrar. Håret har rest sig på armarna, munnen är halvt gapande och det kryper i kroppen, på ett behagligt vis då är värt att tillägga. Även om du djupt beskriver känslor och tankar så letar sig ändå en förståelse fram, och den berör ska jag säga. Jag känner igen något, nästan som att ett uråldrigt minne vaknar till liv och berättar ”Det här är så självklart. Det är såhär det ska vara. Det är här du hör hemma…” Skogen är som den forna världens kraftkälla. Den skänker inte bara lugn, den återger även styrka och energi som den moderna världen ständigt suger ut. Fantastiskt vackra bilder och ett stämningsfullt inlägg i sin helhet. Gillade detta innerligt. Tack, Jonna.

  Reply
 3. Nicklas

  Underbara bilder! Som Annina skriver skulle jag kunna tapetsera väggarna med dina bilder. När jag såg norrskenstavlan som du höll på med gick jag genast och såg ut en plats där den skulle kunna hänga! Ja du Jonna det får nog bli fler av dina konstverk på mina vitmålade väggar! Ha det fortsatt bra denna soliga fredag 🙂 <3

  Reply
 4. Fanny

  Sagolika bilder! Och jag förstår vad du menar. Jag tror det är bra för oss att försvinna in i en annan värld, att fantisera och drömma oss bort. Då blir den verkliga världen (vad som nu är det) mer uthärdlig, vackrare och får en ny mening. Vi hämtar kraft där. Att känna mer samhörighet med naturen skapar så mycket lycka, att glädjas åt skönhet, och åt det lilla.

  Reply
 5. Hulder

  Akkurat slik føler jeg det også, i skogen. Bildene dine gir meg samme følelse som musikken til Gåte, og maleriene til J.Bauer og T.Kittelsen… en parallell verden, der de gamle nordiske mytene og eventyrene lever <3 Magisk!

  Reply
 6. Kjell Strindholm

  Och älvorna dansade i gryningen – Min första tanke.
  Stämningsfull, trollskt och förförande vackert. Jag har förståelse för den märkliga drivkraften, lockelsen av att ta del av den något beslöjande verkligheten. Där i soldisets land kan man finna de märkligaste saker och kanske porten till en annan dimension.

  Enkelt sagt, härliga foton.

  Reply
 7. Johanna

  Hej Jonna!

  Jag måste faktiskt på riktigt säga tack till dig för dina oerhört fina bilder. Jag kommer från och är uppvuxen på svenska landsbygden, men har lämnat skogen och friheten för några års studier i storstan. Kan känna igen mig mycket i din berättelse om att vara instängd i en stad, utan möjlighet till att andas och känna sig fri, så som jag gör på landet, långt från buller och avgaser. Då jag ändå bara har flyttat några timmar från min hemort så har jag alltid haft möjligheten att åka hem när jag behövt det.
  Nu har jag dock har jag lämnat Sverige för att spendera några månader i Tyskland den här hösten för utbytesstudier. Här finns inte ens allemansrätt. I staden jag bor i måste man dessutom betala pengar för att ens gå in i stadens park (som dock är väldigt fin). Men när jag nu saknar den där friheten som jag egentligen bara upplever på landet, så hjälper det mycket att gå in på din blogg, och få se allt det vackra som väntar på mig om några månader när jag kommer hem igen.

  Hoppas du får en fin fredag och njut av friheten och ta några extra djupa andetag för mig med. Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Johanna för att du delar med dig av dina tankar och känslor. Är glad att min blogg kan hjälpa till lite i din längtan efter att komma hem igen.
   Ja, jag ska ta några extra djupa andetag för dig med 🙂 ♥ Lycka till med allt ! Kram

   Reply
 8. Magnus

  Helt underbara bilder Jonna!
  Skulle tro att en viss John Bauer sitter uppe på ett moln med ett stort leende. Glad över att någon fört hans sätt att teckna bilder in i den moderna fototeknikens värld.
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww 🙂 Vad fint skrivet. Ja jag hoppas han tycker om det jag gör. Han är en stor inspiration.
   Stor kram ♥

   Reply
 9. ISA

  Helt jäkla otroligt! så vackert ljus. Men har frågat detta förr så sorry om du svarat: men hur fan tar du dessa bilder rent praktiskt!? Auto?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack!!! ♥
   När jag tog dessa bilder så hade jag inte min fjärrutlösare som jag annars har, då jag hade råkat tappa bort fjärrkontrollen på gräsmattan (men hittade den igår!!! 🙂 ). Så jag ställde upp kameran på stativet och tog 20 sekunders självutlösartid, och att den tog 9 bilder med 2 sekunders mellanrum. Så slapp det bli så himla mycket springande. Jag letade länge efter rätt ställe att ta bilden, så att ljuset skulle bli helt rätt. Jag fotar aldrig på auto, utan fotar manuellt. Det blir alltid bäst så. Och i RAW, så att jag kan rätta till ljus och vitbalans i efterhand.
   Kram på dig ♥

   Reply
 10. Christoffer B

  Wow.. Nu förstår jag varför jag gillar dig och din blogg så mycket. Eller jag har egentligen anat det redan från första stunden jag såg den. Ändå sen den där artikeln i Metro har jag suttit här och förundrats. Dels för att du tänker och känner precis som jag, och dels för att du uttrycker det så vackert i ord och bilder som jag aldrig kunnat.

  Jag är en hopplös drömmare och romantiker precis som du och försvinner så ofta jag bara kan in i den där världen, livets mysterium, jag vet inte vad det är, jag kallar det ”evigheten”. Men det är som min livsluft, jag skulle inte kunna leva utan det. Men för mig är det musiken och naturen som tar mig dit. Att få spela eller lyssna till musik som är som en portal till den där dimensionen, eller att bara gå ut och höra naturens egen musik, och se dess skönhet. Jag tror det är därför också som vi behöver så mycket tid för oss själva, det är som en värld man bara kan fara till ensam.. Jag har aldrig lyckats förklara det här för någon av mina vänner, det är som att de inte ser det jag ser, eller känner det jag känner. Men du ser det, det förstår jag nu.

  Det är också därför som jag har en så fruktansvärt stark längtan att leva som du gör, ensligt och nära naturen, nära den där världen hela tiden.. Jag kände precis som du när jag bodde i en storstad, när längtan blev som starkast gjorde det verkligen ont varje dag. Det är som du säger, den känns mer levande än denna världen ibland, därför känns det inte som att man lever utan den..
  Jag hoppas verkligen att vi får träffas en dag Jonna, och prata om det här. Jag har aldrig kunnat dela det här, den här känslan, med någon. 50 mil för en kopp kaffe känns som ingenting i det här fallet.
  När jag läste det här inlägget kom den här låten upp i mitt huvud, jag kan inte tänka mig någon som passar bättre. Du har förmodligen hört den redan. Men just nu tog sig texten förbi hjärtats dörr och ända in i själen.

  ”It is time, to break the chains of life
  If you follow you will see, what’s beyond reality”

  https://www.youtube.com/watch?v=CkzOKc3p6cI

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för dina fina ord. Glad att du kan känna igen dig ♥ Och jag håller med, den låten är väldigt fint!
   Kram!

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack!! ♥ Jasså tror du? Jag ska nämligen lansera en tapetkollektion om några månader, så jag håller på att välja ut bilder som jag ska ha med. Men så tänker jag att det kanske inte är så populärt att ha en människa med på bild? Men samtidigt, så skulle den nog väcka uppmärksamhet som du säger. Tack för ditt tips ♥ Glad att du gillar bilden.
   Kram!

   Reply
 11. Sanne Brännström (warginna)

  PRECIS så känner jag också, du sätter verkligen ord på känslan. För mig är skogen en helig, mystisk och kraftfull plats. Den ”är” bara inte, den lever. Och det gillar jag att skildra i mina fotografier, därför är sagotemat återkommande även i min konst 🙂

  Och dessa bilder… wow!!! Så fina, Jonna! <3

  Reply
 12. Tomas.

  Min förra kommentar kom visst bort. Den var lång. Vackra bilder i en trolsk skog. Det kan vara skönt att tänka sig en annan värld mer sagolik än den verkliga. Du gör det bra som visar den här. Att se det du ser är intressant. <3

  Reply
 13. Magdalena

  Var precis på väg att stänga ner efter en intensiv arbetsdag med mycket på skrivbordet när jag tog vägen förbi din fina sida. Och bilderna som mötte mig bokstavligen lyfte mig från kontorstolen och gav kraft i den nedsjunkna axlarna. Så vackra och fina. Ljuset, stämningen, allt. Dom är alltid vackra men idag gav dom mig den där extra kraften i en välbehövlig stund. Så Tack Jonna!, nu har jag energi så jag kan cykla hela vägen hem!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men ååh så glad jag blir av att läsa din kommentar!! Så himla härligt o höra att bilderna kunde påverka dig så. Det gör mig så glad! Tack för dina fina ord. Hoppas cykelturen hem gick bra. Kram ♥

   Reply
 14. Jonny Hallberg

  Vad som rör sig i dig vet jag inte men om världen vore som du skulle vi leva i paradiset.
  (Jag tror inte på någon gud) Skulle vara på Jonna i så fall:)
  Du och John Bauer, ni är de enda jag sett som kan skapa dessa trolska bilder.
  Kanske en till. Ralph Lundsten genom sin musik
  https://www.andromeda.se/ralph-lundsten/

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha men ååhh 🙂 Vilka fina ord. Tack snälla du! Det värmer verkligen!!
   Det är en enorm ära att få liknas med John Bauers trolska bilder. Det gör mig väldigt glad.
   Kram! ♥

   Reply
 15. Bodil

  Jag tar mig inte tiden att läsa igenom alla kommentarerna utan vill bara säga att du, dina inlägg och dina bilder är andäktigt fantastiska.

  Reply
 16. Karin

  Fantastiska bilder!
  Jag ska själv ha en liten utställning snart men vet ej vilka bilder jag ska välja eller vilken känsla jag vill förmedla än. Gick in hit för att hämta inspiration. Vilket jag garanterat alltid får. älskar dina bilder, de olika ljusen och känslan du lyckas förmedla i dem!

  Reply
 17. Karin

  Fantastiska bilder!
  Jag ska själv ha en liten utställning snart men vet ej vilka bilder jag ska välja eller vilken känsla jag vill förmedla än. Gick in hit för att hämta inspiration. Vilket jag garanterat alltid får. älskar dina bilder, de olika ljusen och känslan du lyckas förmedla i dem!

  Reply
 18. Naits

  Hei.
  Nok en gang fantastiske bilder. Trolske bilder som oser magi…..

  Kan du si noe om hvordan du redigerer de?
  Hvilke program du bruker osv?

  Stå på!
  Du leverer magi☺

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket! ♥ Glad att du tycker om mina bilder.
   Jag redigerar bilderna i Lightroom för det mesta, och ibland även photoshop.
   Dessa bilder har jag egentligen inte redigerat så mycket, bara lagt på ett filter för att skapa lite dovare färger.

   Kram ♥

   Reply
 19. Ulrika

  Som många andra här så känner jag att du tryckte på en knapp både med dina bilder och med dina ord.De hör verkligen ihop.En dimension till en värld som är verkligare än verkligheten..det väcks känslor och tankar.U blir det svårt att somna om?du berör Jonna!Väldigt glad att följa din blogg!Kram från Ulrika

  Reply
 20. Stu

  En dörr till en annan värld, heh it sounds almost the same in english! or Scottish anyway 😉 hehe maybe it’s not so hard to understand Swedish…

  Yea, beautiful pictures Jonna.

  🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Ya thats true!! Didnt think of that 🙂 Some words are very similar to english. Maybe you will learn swedish by just reading my blog? 😀

   And thank you!! ♥

   Reply
 21. Birgitta

  Sitte med morgonkaffet och njuter av dina fina bilder. Närmjag ser ut genom fönstret så ligger dimman kvar och skogen ses som i ett tunt skal men solen är ju på väg och till den är uppe får jag njuta av dina klipp. Ha en skön söndag?

  Reply
 22. Johanna

  Helt otroliga bilder Jonna!!
  Och jag förstår dej precis, tack för att du kan förklara det så fint! 🙂
  Min kamera hjälper mej att fånga de där stunderna när man får
  känna så där, precis som din.
  Kram Johanna

  Reply
 23. Naviana

  Helt fantastiske bilder, og en nydelig blogg! Ikke ofte jeg finner nye blogger å følge ^^ Jeg har også flyttet vekk fra ”sivilisasjonen” og prøver å leve et eventyrisk liv i det fri 😉 Takk for at du fulgte meg tilbake på instagram <3 Ser frem til flere bilder fra de dype svenske skoger!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack så jättemycket! ♥ Vad härligt att du också flyttat iväg från staden 🙂
   Du tar jättefina bilder!! Så jag följer mer än gärna dig på instagram. Tack själv! Kram ♥

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.