En ny början

Åh äntligen är är bloggen tillbaks igen efter databaskraschen på webbhotellet. Ni anar inte vilken lättnad. Min bror Isac satt uppe halva natten och hjälpte mig flytta hela bloggen till ett annat webbhotell. Efter mycket strul var den äntligen på plats. Under nästan hela denna veckan har bloggen legat nere och det har verkligen känts fruktansvärt jobbigt. Har ägnat mycket tid åt detta varje dag men jag har inte kunnat göra så mycket eftersom problemet låg hos mitt webbhotell. Och tyvärr så hade tydligen deras back up också kraschat så jag har förlorat en hel veckas blogginlägg. Det har gjort ont eftersom jag la ner väldigt mycket tid på blogginläggen senaste veckan. De finns kvar i sparade filer som jag fått av snäll bloggläsare men själva inläggen är ju raderade så jag måste lägga upp dom på nytt och det blir ju inte riktigt samma sak, eftersom alla respons och kommentarer är borta. Men jag kommer göra det sedan ändå.

Ville i alla fall bara snabbt meddela er att bloggen nu uppe igen. Det har varit några jobbiga dagar med känslor av hopplöshet, men nu går jag vidare från det och ser det här som en ny början. Istället för att tänka på allt jag förlorat på detta så ska jag fokusera på att göra mitt allra bästa för att få fart på allt igen.

Tack för att ni haft ett sådant tålamod. Hoppas ni har en alldeles fantastisk helg. Kramar i massor ♥

012301

77 Kommentarer på “En ny början

 1. Birgitta

  Så skönt att du fått hjälp. Din blogg är inget jag vill vara utan så stor kram till de som hjälpt dig och ett varm och soligt Välkommen tillbaka🌞✨🌞

  Reply
 2. Asta

  Så bra! Håller dock med de som skrivit det innan. Hitta ett webhotell som har bra backuper. Det finns webhotell som kan plocka fram backuper från en viss timme en viss dag. Det kostar lite mera, men med så stor blogg som du har är det nog värt de extra pengarna. SÅ mycket dyrare är det inte.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja, webbhotellet som jag hade tog back up varje dygn men tydligen sa de att deras back up också försvunnit i kraschen. Men webbhotellet jag skaffat nu verkar riktigt bra! Får hoppas att det här aldrig behöver hända igen.
   Kram ♥

   Reply
 3. Jenny - En Vintage Saga

  Vad skönt att din bror kunde hjälpa dig! För annars kan sånt här strul verkligen ta tid innan man får till det 🙁
  Inte kul att du förlorat blogginläggen och summeringen var ju fin. Glad att jag hann läsa det, synd bara att jag inte sparade det på nå vis.
  Hoppas du kan komma igång och blogga igen och känna glädje det ger och glömma krånglet som varit. Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh ja jag är så himla tacksam att Isac kunde hjälpa mig. Finns inte en chans att jag klarat detta själv.
   Så glad jag blir att du tyckte om summeringen. Jag kommer att lägga upp inlägget igen 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 4. Lars Granat

  Härligt va glad jag blir att det gick bra. En del material borta är ju inte så kul men påt igen.

  Reply
 5. PJ:s byffé – från by till fe

  Fint att du är åter på banan! Det känns säkert frustrerande när det blir kraschar, både i egen dator och på servrar. Backup är jätteviktigt! Egentligen är en krasch på egen dator, utan backup, det värsta som kan hända, speciellt om det handlar om jobb, skolarbeten, lösenord, bilder, epost adresser m.m. som går förlorade. Så även denna gång gäller en av mina favoritslogans: ”Det är sällan så dåligt att det inte kunde ha varit ännu värre!” Visst var det din mormor som också hade något liknande tankekorn eller är jag helt ute och seglar?

  Reply
  • Jonna Post author

   Jaa en krash på datorn är ju det värsta som kan hända! Ja försöker att ta back up så ofta jag kan 🙂 Har externa hårddiskar som jag kopierar alla bilderna till. Ja min mormor brukade säga ”Det värsta som kan hända är att man dör” 🙂

   Kramar ♥

   Reply
 6. Magnus

  Skönt att det löst sig!
  Lägg du upp dina inlägg som försvann igen, för även om våra kommentarer till dom gått förlorade så blir din blogg ”hel” igen. Och dom inläggen lär få nya kommentarer igen! 😉 Släpp nu kraschen några dagar och ägna dig åt roligare saker så den positiva känslan kommer tillbaka. Sen kan du lägga upp dom där inläggen på nytt.
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Magnus, vad fint skrivet. Ja jag ska lägga upp inläggen igen, även om det kanske blir ”tråkigt” för er läsare att dom kommer upp igen.
   Men som du sa, då blir bloggen ”hel” igen 🙂
   Hoppas du haft en fin helg! Stor kram ♥

   Reply
 7. R::bert

  Glad that you are back! 🙂

  Hopefully you have at least a relaxing weekend. (You’re not alone with Serverproblems these days.)

  Hug! 🙂

  Reply
 8. Henry

  Hej Jonna – welcome back, välkommen tillbaka!! 🙂 😉
  Vi är mycket glada och lyckliga att du har så god hjälp
  och nu allt är bra igen!!
  Jette stor kram 🙂

  Reply
 9. Jos

  🙂 Till wordpress finns det användbara plugins för automatisk backup och säkerheten. Välj med omsorg och uppdatera när nya versioner släpps.

  Inte för att klaga men http://www.jonna... leder till Binero medan jonna utan www kommer rätt. Det är enkelt ordnat i inställningarna.

  Den missen visar dock att du har hamnat i ett fullkomligt getingbo, i en Apache-server som är en veritabel minnesslukare utav guds nåde, vilket förebådar framtida problem. Mitt förslag är använd istället den betydligt modernare och resurssnålare webbservern nginx installerat i en vps med Linux så står servern pall för det mesta. Att alt fungerar vill väl de allra flesta så vi kan få fortsätta läsa och se det senaste från Jonna i Grundtjärn?

  Reply
  • Isac

   Som det står på sidan för http://www.jonn.. så kommer det att fungera snart. Inget vi kan påverka i kontrollpanelen, det är rätt inställt där.

   VPS och nginx i all ära, faktum är att vi flyttade bloggen till en egen linuxburk med nginx i november/december, vi flyttade dock tillbaka till ett vanligt webhotell av olika anledningar. Ska man ha VPS bör man antingen själv ha mycket god tekniskt kunskap, eller ha någon som fixar det åt en. Det krävs även underhåll, inte bara uppsättning.

   Bloggen kör nu på apache och Linux hos Binero, som dessutom har lastbalansering.
   Apache har inga som helst problem att leverera bloggen till alla Jonnas läsare utan att sänkas. Apache är fortfarande den mest populära webservern, visserligen har den funnits väldigt länge så det klart att det har sin orsak. Av de 1 miljon mest populära sajter 2015 körde 50% apache, 21% nginx.

   Att sidan tidigare gått ner ibland har berott på hackerattacker som i sin tur gjorde att webhotellet stängde bloggen vissa perioder.

   Reply
   • Jos

    Idag är det kanske mer rättvist att fråga sig hur många sajter det är med stort antal besökare, bilder och video som inte använder sig av resurssnåla och säkrare nginx än se på någon generell försäljningsstatistik som procentuellt ser till den föråldrade webbservern Apaches fördel.

    Jonna har många besökare & bilder och ännu fler hoppas jag det blir. Hon visar något nytt och värdefullt i den norrländska glesbygden. En del av allas vår framtid vilket inspirerar många. Men så finns det alltid folk som ogillar förändringar, t.ex. vill ha massor av vindkraft kring Grundtjärn, och/eller gör saker bara för att de kan.

    Idag på det gränslösa internet är ddos-attacker något som slår ut servrar ett känt problem (överbelastningsattacker). Minneskrävande Apache-servrar är hårt drabbade. Fråga bara bankerna. Linux och Nginx har en god chans att stå emot sådana slags hackerattacker.

    Ett snabbt googlande visar hur lätt illasinnade kan få fatt i DDOS-booters. (Länk). En dystopi?

    Därför menar jag det är viktigt att försöka säkra allt det nya som Jonna står för så gott det går. Oskickligt av internethotellet att bara stänga av servern vid hackerattackerna.

    Befinner mig just nu mitt ute i den norrbottniska vildmarken och surfar via mobilen och Telia Wifi 4G. Svarstiden från Bineros Apacheserver i Stockholm och Jonnas sajt är 2.5 sekunder. Medan från en sajt i Frankfurt med likvärdigt innehåll i en nginxserver är endast 0.3 sekunder. Den skillnaden är inte motiverad.

    Reply
    • Jos

     Binero-servern i Stockholm svarar om än långsamt sett med internetmått. På sikt påverkar sånt träffarna i sökmotorerna. Snabbare servrar hamnar helt enkelt högre upp. Vem orkar kolla och läsa igenom tio sidor för hitta godbiten i Grundtjärn? För alla som redan har bokmärkt Jonna är det enkelt att hitta rätt.

     I norrbotten rekommenderas snabba internetleverantörer som t.ex. Bahnhof, FS-Data och Loopia som har kunnig personal. Facebook har flyttat in i serverhallarna vid Porsön, Luleå medan Bitcoin hamnade i Boden. Länsstyrelsen jobbar på att samla blixtsnabba IT-resurser för länets småföretagare vilket är en förutsättning inför framtiden.

     Nu sist när USA fick en del snö visade en dansk reporter hur han filmade och sände sitt nyhetsinslag med en iPhone hem till Köpenhamn. Pga snökaoset kunde fotografen med sin tunga utrustning inte ta sig till honom.
     http://www.dr.dk/nyheder/udland/video-langkilde-sneet-inde-folk-har-rippet-supermarkedet

     I Facebook berättar reportern hur han gjorde sitt nyhetsinslag. Utvecklingen går framåt.
     facebook.com/johanneslangkilde/videos/1205912616103746/

     Reply
 10. Sonja i Norr

  Den som väntar på nåt gott väntar alltid för länge 🙂 Men huvudsaken är att du är igång igen!

  Reply
 11. made by mary

  Förstår att det är jobbigt. Men det finns en mening med allt, och tyvärr lär man sig bäst av de hårda smällarna…hur sugigt det än må vara. Vi finns ju så klart kvar allihopa <3 inte lämnar vi dig för att du är borta en vecka inte, mest skönt att du fått hjälp så du slipper stressa över det där. Inte kul! Hade själv fått totalpanik. Stor kram <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack för dina fina ord ♥ Ja det är sant, man lär sig bäst av de hårda smällarna. Ja jag fick verkligen totalpanik stundtals. Inte klokt vad ledsen man blir när bloggen slutar fungera sådär.
   Men känns skönt att allt är bra nu. Ny tag! 🙂
   Kram på dig fina du ♥

   Reply
 12. Anonym

  Alla kommentarer sedan 13/1 finns kvar som RRS-feeds! Men det är ett knöligt göra att lägga in dom på rätt plats i efterhand.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh jasså! Ja men precis det är nog lite svårt att lägga in dom igen .Men tack ändå för tipset!
   Kram ♥

   Reply
   • Anonym

    Heter RSS, inte RRS 🙂 och är ett smart sätt att abonnera på en webbtjänst på. Som att slippa att gå ner till kiosken 5 ggr pr dag för att kolla om favorittidningen har utkommit. Blogginlägg och kommentarer kan läsas offline delvis eller i sin helhet, om man vill, men bästa är att det plingar till som en push notis när något händer på bloggen. Det blir en del material i inkorgen, förstås, men det går att ställa in borttagning efter 1,2,3 mån, arkivere osv.

    Reply
 13. Carl Stridsberg

  Serverkrascher hände mig också innan jag bytte webbhotell till FS Data.se – Efter det har det varit mindre driftsstörningar. Det får man nästan räkna med oavsett vilket webbhotell man väljer. Som skogsarbetare och manuell huggare medelst motorsåg hände det ju även att motorsågar och maskiner gick sönder. Shit happens! 🙂

  Men kul att du är på banan igen och vi får se fler av dina vackra bilder!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det är sant, shit happens! Det får en att uppskatta stunderna ännu mer när allt funkar som det ska.
   Kram ♥ 🙂

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack ♥ Ja man är verkligen beroende av tekniken idag. Så man inser ju hur skört allting här ändå.
   Kram!

   Reply
 14. Ulf

  Det är inte hela världen, vi skriver ju nya kommentarer till dig hela tiden.
  Hoppas allt fungerar nu, inte roligt att ödsla tid och energi på sånt som bara ska fungera.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja vilken tur att ni gör det! ♥ Ja nu får vi hoppas att det fungerar som det ska!
   Kramar ♥

   Reply
 15. bia

  Härliga bilder du bjuder på. Läste i Lantliv att du är utnämnd till månadens bloggare…grattis !
  Härligt med skog och natur…det gillas av mej också ;))
  Ha en fin helg!
  Hälsning från bia i Västernorrland 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad roligt, längtar tills jag får se det reportaget!
   TAck för dina fina ord! Kramar ♥

   Reply
 16. Jorma

  Härligt att se dig tillbaka på banan igen 🙂
  Tekniken är tyvärr svajig, vilket gör att såna här saker tyvärr händer lätt.
  Kom nu ihåg att backuppa så mycket som möjligt i händelse av nån liknande grej händer. Det spar på mycket energi och jobbiga känslor.
  Hoppas din helg är härlig Jonna!
  Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja precis, tekniken är väldigt skör så det gäller att vara förberedd på det värsta! 🙂
   Ska vara noggran med back upen!
   Hoppas du haft en fin helg också! Kramar ♥

   Reply
 17. Monika

  Usch, det vore hemskt om något hände med din underbara blogg! Synd om senaste inlägg, jag vet hur är det att förlora inlägg eller oroa sig över egen blogg. Men, nu kan du le bara och gå vidare, vi är med dig!

  Reply
 18. www.olgamagnusson.se

  Kära Kämpe!
  Det var fint att läsa ditt sista blogginlägg som du skrev innan den stora kraschen; om ditt 2015!

  Så här svarade jag på det 😉

  Klockan är 4.00 pip. Jag har just läst din ”årsberättelse” under täcket så min son som ligger intill mig inte skall vakna. Tror det fina med din blogg (och som du redan vet) är att den inspirererar de egna tankarna. Du har lyckats skildra ditt liv så fint – både i yttre händelser såväl som i inre, Jonna! Det är de yttre som syns. Men de inre som är viktiga. Jag tycker själv mycket om att vid jul skriva en berättelse till våra vänner om vårt år. Den brukar bli fin. Men jag är samtidigt så väl medveten om att det konkret synliga, det jag skriver om, är egentligen rätt ovidkommande. Det är det man känner och upplever som är viktigt. Som spelar roll. Jag inspireras av ditt inlägg att nu ta tag i, och skriva ner en vision om vad jag önskar av framtiden. Tänkte det redan igår, men känner det än mer efter att jag läst detta inlägg att jag ska.

  Jag är glad åt din lilla badpool i duschen! Åt att du vågat hålla föreläsningar! Att du tog steget att välja bort stressen och smyckena som business! Och för så mycket annat. Glad för att all uppmärksamhet och respons du fått. Och främst för att du väljer om och om igen att följa ditt hjärta!

  Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men TACK för att du skrev din fina kommentar här. Jag minns att jag hann läsa den och blev såklart super, superglad. Så himla fint skrivet. Så vackra tankar. Och så gulligt att du läste den under täcket för att inte väcka din son 🙂
   Tack för dina vackra ord som värmde i hjärtat! Kramar ♥

   Reply
 19. Kina Petre

  Hej allihopa och äntligen kan jag läsa och njuta av Jonnas bilder som är helt magiska
  Tänk att det fixade sig till slut
  Keep up The Spirit och ha en underbar dag
  Kram Kina

  Reply
 20. Jessica

  Tack för en fantastiskt fin blogg! Vilka vackra bilder! Att leva i naturen ger inspiration, välbefinnande och kreativitet. I denna urkraft finns allt vi behöver. Dina bilder förmedlar verkligen detta. Tack!

  Reply
 21. Ulf Henriksson

  Så bra att du är igång igen. Det fattas något under dagen när jag inte läst din blogg. Du har alltid något intressant och tänkvärt att säga.

  Reply
 22. Alexander (farbror Sasha)

  Ny webbhotell, ny liv, nya möjligheter!
  Kom ihåg bara Rudyard Kiplings ord:
  If you can make one heap of all your winnings
  And risk it on one turn of pitch and toss
  And loose, and start again with your beginnings
  And never breathe a word about your loss
  ……..
  If you can fill the unforgiving minute
  With sixty seconds worth of distance run,
  Yours is the world and everything that’s in it
  And which is more, you’ll be a man, my son!

  Reply
 23. leif

  Gratts Jonna tillbaks på banan. Brorsan är en riddare han verkar van han.
  sliter hela natten,ge han en kram han.
  Nu kan du fota och blogga slut på vilan ut och jogga.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.