En rensning för kropp och själ

Godkväll på er!
Det är fredagkväll och jag tänkte att jag ville göra ett litet inlägg innan det blir helg. Jag hade tänkt göra det mycket tidigare på dagen men jag vet inte riktigt vad som hände. Tiden verkligen rusade förbi idag.

Den här veckan har varit lite speciell. Både bra och dålig på samma gång. Har känt mig väldigt trött och matt och Johan har varit hemma från jobbet hela veckan på grund av förkylningen som nu i slutet liksom satt sig på balansnerven, så han blir väldigt yr av och till. Jag hoppas verkligen det släpper snart.

Igårkväll gjorde jag en storstädning i köket. Rensade ur i skafferiet och tvättade hyllplanen. Gjorde plats för lite nya matvaror som vi köpte när vi var och storhandlade tidigare i veckan. Vi gjorde en rejäl handling och har fyllt skåpen med allt som är nyttigt. Efter den här vintern med den ena förkylingen efter den andra är vi båda fast beslutna med att vi vill ägna mycket mer fokus åt hälsan, och lära oss laga mer näringsrik mat. Och ja, leva mer hälsosamt i det stora hela.
För första gången i livet tycker jag det känns så spännande och roligt att faktiskt ägna mer tid åt det. Det känns som den här vintern verkligen gav mig en viktig läxa.
Så i veckan så bläddrade vi igenom recept och kokböcker och bestämde oss för att lära oss några helt nya goda vegetariska rätter. Sådana som vi aldrig tidigare gjort. Det som alltid skrämmer bort mig från att prova nya recept är att det ofta krävs så mycket ingredienser som jag sällan har. Då är det som om jag tappar lusten på en gång.
Sen har matlagning alltid legat sist på listan över saker jag tycker om här i livet. Maten har alltid känts som ett nödvändigt ont. Något som tar tid ifrån det som jag egentligen vill göra.

Men nu har jag på senare tid känt en slags inre längtan till att faktiskt lägga lite mer tid på det. Jag VILL tycka det är roligt och jag vill lära mig laga god mat, för i slutändan kommer det få mig att må bättre och om jag mår bättre, ja då vinner jag både tid och livskvalitet på det. Det blir win win.
Och senaste dagarna har det verkligen känts så himla roligt och spännande när vi suttit och kollat igenom goda recept och lärt oss om olika råvaror och vad de innehåller för olika näringsämnen. Och det var en fröjd att åka och storhandla och fylla kundvagnen med allt möjligt nyttigt. Och varje dag och kväll har vi lagat och lärt oss en ny maträtt, och experimenterat med kryddor, grönsaker, baljväxter och rotfrukter. Det är så intressant och jag ser verkligen fram emot en ny, friskare tid nu.
Och åhhh…det pirrar i magen när jag ser på alla vackra färger från frukt och grönt. Vi har fyllt upp hela fruktskålen med allt möjligt gott. Till och med en ananas, så att jag ska kunna göra den där färska ananasdrinken jag drömde om i förrgår när jag satt och fulgrät för jag längtade efter en solsemester.
Det känns som en rikedom att få ha en fruktskål såhär. Det vill jag ha jämt.
Och till frukost blandar vi nu våran egen musli med havregryn, solrosfrön, chiafrön, hampafrön och banan. Vilken jäkla energiboost på morgonen. Annars brukar jag ofta ta några mackor utan pålägg för jag inte orkar ta fram osten. Och till lunch, samma sak. Mackor, mackor och åter mackor. Lite nyponsoppa då och då. Snabbt ska det gå!

Men jag inser nu att jag verkligen misskött ganska mycket vad gäller hälsan. Som tur är så är Johan väldigt duktig på mat och tack vare honom så har vi för det mesta alltid ätit en bra middag på kvällen. Och det är verkligen tur! Men de gånger han har varit på resejobb så har jag i princip inte lagat ett enda mål mat under en hel arbetsvecka.
Jag har inte tid” tänker jag. Men nej, så är det inte. Jag väljer att inte lägga min tid på det. Och det funkar ju ganska bra. Jag klarar mig på mackor.
Men inte längden. Då säger kroppen ifrån.
Vi har också fyllt på förrådet med massvis av olika vitaminer. Har ju fått ganska många bra tips av er läsare.
Bland annat har vi nu D-vitamin, magnesium, betakaroten, järn, ashwaganda, zink och kalium. Och då jag tappat så extremt mycket hår senaste tiden (fäller typ mer än djuren) så beställde vi precis nu något som heter Priorin. Har aldrig provat det innan. Kanske någon av er har några erfarenheter av det? Det sägs i alla fall innehålla mycket näring till håret, så jag hoppas verkligen att det ska hjälpa! Tog de första tabletterna idag, så det blir spännande att se om jag märker någon skillnad efter några veckor.

Jag kände också en stor längtan efter att göra en detox. Ingen riktig detox på det sättet, men att under några veckor nu vara lite extra noggrann med vad jag äter. Jag har gjort en veckas detox två gånger innan, och det var helt fantastiskt. Inte under tiden, men efteråt! Vilken otroligt energi jag fick. Då hade jag under en veckas tid bara druckit väldigt nyttiga juicer och ätit som mest grönsaker. Och druckit massvis med vatten. Efteråt kände jag mig pånyttfödd. Den energikicken jag kände då…den var liksom obeskrivbar.

Nu tänker jag inte riktigt göra så. Jag kommer äta mat som vanligt. Men väldigt nyttig mat! Samtidigt har jag nu påbörjat en 30-dagars örtkur som fungerar som en slags detox för njurar, tarmar och levern. Och samtidigt ska jag dricka nyttiga teer och äta mycket frukt och grönt. (OBS, bilden är inte reklam även om det kanske ser ut så haha 🙂 )
Det känns som om jag liksom vill rena kroppen från allt som varit den senaste tiden. Rena själen. Så att det sen finns plats för nytt.Sedan snart en vecka tillbaks så har jag inte ätit något socker (förutom det som finns i maten och frukterna osv). Jag kan starkt konstatera att jag varit väldigt sockerberoende det senaste halvåret. Speciellt sedan jag började bli sjuk. Det var som om jag inte brydde mig då. Jag har ätit så otroligt mycket choklad, glass och godis.
Och sen när jag skaffade studion i Myckelgensjö så var jag såklart väldigt slarvig med maten. Jag glömde ta med mig mat för det mesta, och åt mig istället mätt på godis och kakor. Jag har hela tiden känt att det inte är bra. Jag blir otroligt sänkt av att äta mycket socker. Nästan deppad.
Men sen blev det ett beroende och varje dag har jag krävt att få i mig något sött för att orka med dagen.

Förra helgen slängde jag in en massa godis och choklad i elden i kaminen haha. Jag kände “NU FÅR DET FAN VARA NOG!“.
Sedan dess har jag fått hålla i mig hårt när socker-abstinensen nästan fått mig att darra. Jag har desperat letat i alla kökets luckor efter godis. Men det finns inget. Istället har jag fått äta gouji-bär och smoothies med bär jag plockat i skogarna. Det känns i stunden inte alls som den typ av “sötsak” jag är sugen på. Men det hjälper, och efteråt känns det så bra att jag inte tryckte i mig godis och kakor. Nu efter nästan en veckas tid så känns det redan så mycket bättre. En vecka tycks vara en kort tid, men för mig är det ett riktigt stort framsteg haha 😀
Jag kommer inte sluta helt med sötsaker. Jag kommer alltid älska choklad. Men däremot känns det viktigt för mig att under den här närmsta tiden sluta helt och hållet med sötsaker för att jag ska kunna få bort beroendet. En socker-detox helt enkelt.

Haha det känns verkligen som en stor förändring den här veckan. Allt på en gång! Det krävdes kanske att vi båda skulle känna oss såhär svaga och trötta efter vintern för att vi skulle få lite kraft till att faktiskt göra lite förändringar. Det är ju ofta så. Bra saker kommer ur det som är jobbigt och tungt. För utan motgångar så skulle vi ju aldrig veta hur vi faktiskt vill att det ska vara. Och jag vill må bra nu. Jag vill känna mig frisk och stark igen. Jag vill känna kraften att springa och ut fota i skogen, så som jag alltid gjorde förut.
Jag vill prioritera hälsan först, för den är det viktigaste vi har. Välmående och balans. Det ska bli mina nya ledord för det här året.
Jag och Johan gick ut en stund idag med Nanook i skogen. Snön föll fortfarande. Det har snöat dygnet runt i flera dagar nu. Vintern verkar inte alls bry sig om att det är den första vårmånaden. Den fortsätter i samma tempo. Men det gör inget. Jag vet att våren snart är här.
Nanook var lycklig över att få springa i skogen en stund.
Det syns inte på bilden, men det var så otroligt vackert i skogen idag. Snöflingorna dinglade sakta ned och bakom molnen syntes ett speciellt ljus från solen. Jag och Johan satte oss ned i en snödriva en stund och bara tittade upp mot de vackra granarna. Naturen alltså…det finns ingen plats som helar själen så mycket som i just naturen.
Ska försöka komma ut i naturen en liten stund varje dag nu. Bara en liten stund gör så otroligt mycket.
Nu väntar en mysig helg med lite kalas och spelkväll med vänner. Det kommer sitta gott! Vad ska ni hitta på i helgen?
Vill passa på att tacka för alla era fina tips på förra inlägget också! Det är så fint att ni delar med er av era erfarenheter.

Ps: om ni har några tips gällande nyttiga recept eller något annat som jag kan behöva lära mig nu (vad som helst) så tar jag tacksam emot det. Det här är som en ny värld för mig 🙂

Hoppas ni får en otroligt fin helg! Stor kram på er ♥

112 Kommentarer på “En rensning för kropp och själ

  1. Maria - all things green

    Blir så glad för er skull, att ni känner så inför den här förändringen! Yay! Hoppas du/bi mår bättre snart! Worst comes to worst får ni komma på vegetarisk matlagningskurs hos mig. ???❤️

    Reply
    • Maria - all things green

      Och ja massa tips ? men då blir det en hel novell. När du vill äta hälsosamt men choklad, kolla in receptet på nyttig chokladglass som finns i min kokbok. Den smakar som chokladglass, se bara till att bananerna är SUPERMOGNA! Gör stora grytor som är goda och enkla så kan ni ha i kylen några dar el frysa in. Grytor med sötpotatis och pumpa, vita bönor och massa kryddor är så gott och bra. Grytor med gurkmeja pga gurkmejans helande funktion. Guldmjölk (vet jag att du provat förut; finns recept i min kokbok också ), gröna bladgrönsaker, nötter och frön bra källa till proteiner. grön ärtröra på smörgåsen istället för ost el charkuterier (ja nu är jag i min egen kokbok igen, haha sorry!) Quinoa, chiafrön bra råvaror att inkludera i kosten. Grönkål är både hälsosamt och gott. Skär bort mittenstammen och andra grova bitar. Riv sönder resten av bladet lite grovt. Stek mjuk på låg värme i lite rapsolja, rör hela tiden, salta lätt. Gott och krispigt att toppa soppor el grytor med, el som snacks när sötsuget faller på. 🙂 akta så du inte bränner bara. Har en sötpotatissoppa på bloggen med mjukrodtad grönkål. Supergod , jag lovar ☺️☺️❤️

      Reply
  2. Michelle

    oh Jonna, the two of you smiling always warms my heart so much!! <3
    Your story makes me feel so motivated to change my eating habit again as well! Over the past couple of months I have eaten very unhealthy because of being too busy, sadness, laziness, or just the craving for sweets. But I want to eat better again, nurishing my body and bringing it in the best shape it can be and most important, giving it the energy it needs! I wanna eat vegan again and lots of veggies and fruits! I am so looking forward to the Summer when all the good things will grow again and we can just pick the berries from the fields and forests!

    I am often so surprised how similar our life situations are 🙂 We seem to struggle with the same things at the same time <3
    That way I can tell you: I feel you and i send you lots of love and strength!

    Puss och Kram,
    Michelle

    Reply
  3. Victoria

    You have been going through your Saturn Return — a period everyone goes through age 28-29 — usually lasts about 9 months. Lots of blocks, obstacles, restrictions, grounding, perceived hard times, sometimes health challenges — but it’s an important time as you become an official grown up after this passage and tend to see your life much more clearly. The second Saturn return comes at age 58. It’s really about going through an important time of becoming more realistic and getting your life on track for upcoming growth and success. Good luck to you! All is well.

    Reply
    • Anneli

      Wow, that was interesting. I am 58 and I got really curious about Saturn return, here. Where can I read about that?

      Reply
  4. Jorma

    Ångkoka grönsaker och rotfrukter är ett bra sätt att få dem kokta utan att de tappar för mycket färg. Det gäller att hitta bra tider för de olika varianterna. Det finns lite olika varianter av ångkokningsmöjligheter, vanligast är en insats du helt enkelt ställer i kastrullen med vatten och har grönsakerna i. Inte jättedyrt om du letar i rätt butiker 😉 Sen är ju storkok att frysa in perfekt att ha för er att ta till era respektive jobb. Lasagne, olika grytor och pajer är bra rätter att göra storkok av, så där kan ni få till maten så hälsosam som ni önskar.

    Jag har för egen del nu hamnat i en situation med jobbtider där jag i princip kan äta nylagad mat dagligen oavsett om jag jobbar förmiddag eller eftermiddag. Få se om det hjälper mig i längden med hälsan och vikten. Försöker hitta de där bra grejerna som jag kan förbereda och lätt laga till när jag jag kommer från/ska till jobbet, där är de ångkokta grejerna enooormt bra att ta till.
    Det blir en lugn helg tror jag, få se om vädret tillåter lite promenad i snölandskapet.
    Hoppas ni får en fin helg!
    Kramar

    Reply
  5. PJ:s byffé - från by till fe

    Ha, ha så har jag det också “Maten har alltid känts som ett nödvändigt ont. Något som tar tid ifrån det som jag egentligen vill göra.”
    Fast egentligen tycker jag om god mat och helst då vanlig husmanskost, ärtsoppa, plättar, rökt sik, kålsoppa, fläskpannkaka, pyttipanna. Men också mycket grönt! Lingonsylt till köttbullarna och hallon direkt från busken. Godis och sötsaker köper jag sällan.

    Helgen? Imorgon blir det till att skott snö och på söndagen skall jag ägna dagen åt Fredrik Lindström.

    Reply
  6. Frida

    Åh vad roligt Jonna! Känner verkligen igen mig i det du beskriver. Jag har ett enormt ointresse och ett motstånd inför matlagning. Snabba sockerkickar har också varit min “lösning” främst på vintern då jag dippar som mest vilket innebär en ond cirkel. Jag hejar på och ser fram emot att följa dig i denna förändring! 🙂
    Som den sjuksköterska jag är måste jag dock förtydliga att kroppen gör ett utmärkt jobb att rena sig själv, klarar den inte det behöver den en helt annan hjälp än vad detox-teer kan ge.
    Men detox av det man tillför den är en annan sak 😛

    Reply
  7. Sally

    Overnight oatmeal recipe
    (I make several at a time and then add fresh fruit when I eat)
    Put in a jar:
    1/2 cup oats
    1 1/2 teaspoons chia seeds
    1 teaspoon vanilla extract
    1 teaspoon maple syrup or honey or agave nectar
    1/3 cup plain Greek yogurt(or sour cream or whipped cream cheese)
    3/4 cup milk(you can use almond milk or regular milk)

    Now is fun part, customize:
    1 teaspoon cinnamon
    1/2 teaspoon pumpkin pie spice
    1 tablespoon golden raisins
    (Put on lid, shake. Put in refrigerator. When you go to eat add chopped apples and pecans. Apple pie oatmeal)
    -or-
    1 tablespoon peanut butter
    1 tablespoon dried flaked coconut
    (Put on lid, shake, chill. When you eat add chopped peanuts, sliced banana and chopped dark chocolate or chocolate chips. Chocolate chunky monkey oatmeal)
    Enjoy! (You can eat cold or warm up in microwave in glass jar)

    Reply
  8. Sally

    My favorite salad with roasted veggies
    On a shallow pan:(1 small handful per person of each)
    Red seedless grapes
    Green beans
    Chopped onion
    Diced butternut or acorn squash
    (Toss each ingredient with a little olive oil and sprinkle with sea salt and dried rosemary. Roast in hot oven 10 minutes, remove grapes, 10 more minutes, remove onions, 10 more minutes, remove green beans, 10 more minutes remove squash if done when you test by poking with fork…few more minutes if needed.)
    On plates:
    Arrange spinach leaves or lettuce blend
    Toss on the roasted items. Make dressing.
    Dressing:
    1/4 cup Apple cider vinegar
    1/4 cup olive oil
    1 tablespoon maple syrup
    Whisk, drizzle on salad!

    Reply
  9. Beatrice

    Kolla in bloggarna ”portionenundertian” och ”jävligtgott”. Där kommer du få en massa tips på vegetarisk och vegansk mat. Lycka till med ny och näringsrik mat.

    Reply
    • Johanna

      Jag vill också slå ett slag för portionenundertian! Billig, vegetarisk mat som är fantastiskt gott! Börja följ på instagram och låt dig inspireras!!

      Reply
  10. Rick

    Hi Jonna, we all face changes in our lives at some point, I for one need to do the same thing. I’m glad to see things are better..

    Reply
  11. Anna S

    Heja Jonna ?. Helt rätt tänk. Vilken förändring och så himla starkt gjort av dig att sluta med godis / socker. Önskar jag hade samma karaktär ??. Jag älskar nyttig mat , eller jag älskar all mat finns nog inget jag inte äter ! Jo surströmming , det har jag aldrig ätit och tror inte jag någonsin kommer göra det….. Men att laga mat alltså så tråkigt. Fy attan , jag har levt på havregrynsgröt , råris , nudlar , kaffebröd , kakor och godis ?. Helt up sat down ! Vill också äta nyttigt varje dag , sluta med socker. Men tycker nog att det skulle bli för tråkigt då. Allt som nyttigt är äckligt och allt som är gott är onyttigt?. Det enda jag och min mor är överens om. Skämt å sido. Nu önskar jag er en trevlig matnyttig helg och njut av livet underbara Jonna ❤️.
    Kramar från Anna!

    Reply
  12. Dave

    Sounds like you are making all the right changes for a healthy live style. Stick to your plans and you will see great results. Wishing you both the best!

    Reply
  13. Alicia

    Hej Jonna!
    Jag liksom du tycker också det är jobbigt med alla vegetariska recept som innehåller absolut allt som man ine har hemma, haha. Något som är väldigt lätt och som dessutom är väldigt gott är att steka lök, kikärtor och tex linser eller olika bönor (valfritt) och sen blanda ner pesto och oatley grädde (ev också halloumi är gott)! Och till det kan man ha vad man känner för, tex pasta. Ett annat lätt/snabbt recept är att steka bönor//kikärtor och sen blanda med kokosmjölk och gurkmeja + garam masala mes tex ris. Både gott och framför allt snabbt!

    Tack för en toppenblogg som är väldigt inspirerande att följa! ???

    Reply
  14. leif

    En nötchoklad gör mej glad.
    Jag åt en stor idag, är för sötsaker väldigt svag.
    Där finns det näringsämnen som boostar fysiken, man blir aldrig besviken.
    Efter den kakan åkte jag 17km längd
    Är fortfarande pigg och vaken, hoppas att snön och spåren stannar ett tag.
    Ha en trevlig helg i vinterlandskap.
    Grundtjärn är vacker i vinterskrud.??

    Reply
  15. Anna

    Vill tipsa om frusna vindruvor! Köp vindruvor, plocka av dem alla från sin gren, lägg i en låda och frys in. Det känns fräscht och är supergott. Av någon anledning kommer smaken fram tydligare också. Jag brukar ha frysta vindruvor när jag vill känna mig lite nyttigare och ha snacks.

    Egna grönkålschips är också ett tips 🙂

    Reply
  16. Anya Frost

    I so relate to cooking being a chore. But for me it’s the damn dishes! Somebody invent a dishwashing robot that comes with the dishwasher and I’m pretty sure they’ll make billions.
    I found that keeping my kitchen stocked with only healthy foods that are easily accessible as you have done, and compiling recipes of foods I like to eat in a pretty album, I could easily rotate meals and even freeze or make ahead.

    Many blessings as we move into spring!

    Reply
  17. David Cottrell

    Jonna, also please consider food from your artistic perspective. We eat first with our eyes. An appealing presentation is indeed an art to be accomplished. It does not have to be elaborate or delicate – it can be simple and robust. The balance of colors and portions is an art to be achieved. This is for the eye.

    Then there is the art of the taste – simple food can be very tasty and good. This is the second part of the art.

    From your artistic point of view, you are on a new adventure. I hope to see some of your preparations and presentations. I’m sure that many in your audience agree.

    Oh, and suddenly the entire world suggests ideas new to you and also becomes your
    audience.

    Reply
  18. Heather

    Hello Jonna, I have some very good recipes for rebuilding your immunity. I have also been dealing with long-term illness. I make big batches od beef bone broth, ask your butcher for big bones, have them cut for you. You will also want root veggies to make soups from broth. Start by roasting your bones in the oven, I salt and pepper them, 30 mins at °350. Once bones are nice and brown, place them in a large pot, fill with water, simmer for at least 3 hrs. I usually simmer mine for days at a time. The longer the better. You can use beef, or not. I like to freeze in serving size containers. Drink 1 cup a day, this helps rebuild your red and white blood cell. Full of minerals, and vitamins.You can also use the broth as soup stock, add veggies, whatever you want. Good health to you both!

    Reply
  19. Sandra Junhammar

    Ååh vad härligt med en rensning för både kropp och själ! ♥ Jag gör faktiskt precis samma sak just nu, kör också en örtdetox sedan en vecka tillbaka och har rensningstema på bloggen under hela mars månad!

    Visst gör maten stor skillnad för vårt välmående! ♥ Det funkar att fuska lite ibland precis som du skriver, men när blir det för mycket av det goda protesterar kroppen till slut… Så det låter bra att ni tar hand om er lite extra nu när ni varit sjuka en del. ?

    Hoppas ni får en riktigt mysig helg!
    Massa kramar ♥

    Reply
  20. Fina

    Otroligt hög igenkänningsfaktor på den onda spiralen med dålig mat och mående.
    Er energi smittar av sig och inspirerar. Ska bli spännande att följa. Även i kommentarerna får man bra tips (tror bestämt jag ska våga mig på att köpa grönkål i helgen). Själv gör jag små små förändringar i taget när det gäller mat och socker. Av egen erfarenhet vet jag att det fungerar bäst för mig då allt för många stora förändringar på en gång tenderar att sluta med att jag går tillbaka till gamla matmönster.

    Tappade själv övernaturligt mycket hår i en period när jag levde med för mycket stress (vilket resulterade i en sjukskrivning). Tog inga tillskott (vilket kanske var dumt) och nu när livet saktat ner märker jag att håret återhämtat sig också. Så glöm inte bort att reflektera över helheten.

    Reply
  21. Anna

    Om du inte gjort det redan, kolla in bloggen-och boken-green kitchen stories! Där finns fantastiska vegetariska recept på såväl mat, smoothies och bakverk. Själv har jag precis samma inställning som du att ”mat är något nödvändigt ont”.ä och brukar skoja om att jag önskar jag kunde bara inhalera maten så det gick fort. Den här bloggen är den enda som verkligen kan få mig inspirerad att laga mat! Om man dessutom gillar snacks och mackor så är den bra på sånt-prova till exempel deras fruktrullar eller smoothies! Vill ni inte köpa boken kostar det ju inget att gå in på bloggen! Lycka till med er resa, du inspirerar som alltid och nu vill även jag handla hem god mat!
    Förresten, ett tips på gott snacks:blanda kokosmjölk(2 dl) o chiafrön (2 msk) och låt stå kallt. När det tjocknat, rör ner bananslantar, mango eller annan god frukt och njut! Med vänlig hälsning, , Anna

    Reply
    • Johanna

      Jag dricker zinzinos balansolja varje morgon. Superolja som gör massor av bra saker i din kropp och knopp.

      Reply
  22. Kathi

    Hi Jonna, I’m sure you will start to feel much better and healthier once you eat healthy food. I can recommend the deliciously Ella app- simple and healthy meal ideas!
    About your hair- did you have a blood test recently? When you’re low on iron your hair can fall out. It can be easily fixed with iron pills…
    love From Austria, Kathi

    Reply
  23. ramona

    God morgon fina 🙂
    Jag har själv tagit tag i kosten och ätit vegetariskt sen 4 månader tillbaka. För mig har det inte varit svårt då jag aldrig varit förtjust i kött. Minskat på godis har jag också gjort. Det har gått lite upp och lite ner men man känner en otrolig skillnad i kroppen när man anstränger sig för hälsa och välmående. Jobbar nu för att hitta en bra balans. Jag har ett gott recept på min blogg på en ingefärsshot som du kan förvara i kylen ca 1 månad <3 Lätt att göra och så god. Du kan säkert googla på det med men detta receptet var så bra sammansatt tyckte jag. Hoppas du får en fin dag, och tipsa gärna oss om du hittar någon god vegetarisk rätt <3

    Reply
  24. Robyn

    Hi Jonna.

    So glad you are feeling more positive and aiming to get your health into priority. I was wondering if you could tell me…. what breed if dog is NANOOK? We are dog fans and we’re wondering if he is a mix or a particular breed. Have you ever told the story of how you came to have him? I’d love to hear it.

    Reply
  25. Wilda

    Så inspirerande att läsa Jonna! Väldigt fint skrivet, eftertänksamt och med många viktiga tankar. Jag tar till mig och tänker själv på hur jag bättre kan ta hand om mig själv. För mig är nog träningen det svåraste så det får bli min utmaning. Jag hejar på er!

    Reply
  26. Emelie

    Så kul att ni försöker må bättre! 🙂

    Jag vill tipsa om att se “What the health” på Netflix. Allt i den stämmer inte, men den är en bra början på en djupare förståelse av vad som är hälsosamt för oss att äta och inte! (Inga hemska klipp på djur eller liknande, strikt hälsoinriktat)

    Reply
    • Henriette

      Jaa, “What The Health” är en otroligt bra introduktion till relationen mellan mat och välmående!
      Sedan för mer praktiska matlagningstips så kan jag varmt rekommendera hemsidan Pickuplimes.com från Sadia Badiei. Hon är näringsfysiolog och utbildad i växtbaserad näring. Hon har jättefina recept som har som mål att vara enkelt men med otroligt nyttigt näringsvärde. Hon gör också såå fina filmer om ämnet som hon laddar upp på sin youtubekanal.
      Sedan för att få mer insikt i det vetenskapliga sidan med studier är https://nutritionfacts.org/ riktigt bra!

      Reply
  27. 1177

    Då du nämnde ”håravfall” klickade det till i diagnosapparaten! Detta symptom i förbindelse ned trötthet, nedstämdhet, frusenhet, och en många andra vanliga besvär är klassiska symptom på nedsatt funktion av sköldkörteln. Inte helt säkert jag har rätt, men du bör gå till din läkare och be om att bli undersökt grundligt i ffa. denna aspekt. Ett blodprov fastslår diagnosen och behandlingen är tablettbehandling med det saknade hormon och effekten som ett trollslag. Läs själv på 1177.se om denna rätt så vanliga sjukdommen. Du kan även ringa till 1177 och få råd.

    Reply
  28. Erika

    Hurra för insikter! Du ska se att med tiden kommer du/ni bli piggare av att äta bra och energirik mat, jag gjorde en liknande resa vid din ålder och det bästa jag gjort. Nu för tiden är jag sällan sjuk, faller ibland in i svackor då jag bara äter skräp men det varar max en vecka el två sen skriker kroppen efter nyttigheter igen så det blir naturligt att gå tillbaka igen.

    Jag rekommenderar att göra grytor med linser, grönsaker mm som räcker till både lunch och middag det är det bästa och bra att bara värma upp när en vill att det ska gå fort på lunchrasten. Annars är röda linser med lök, vitlök, spiskummin, min ”snabbmat” eller en skål med couscous, sallad, hommous på gula ärtor, solrosfrön kanske lite feta till superenkelt och gott! Lycka till nu och skål för hälsan! Kram

    Reply
  29. Sue-Anna

    Jag har just läst Hälsorevolutionen av Maria Borelius och insett vad mycket vi äter som driver på inflammationer i kroppen. Men du verkar vara på rätt väg även enligt hennes teser och recept möjligen med undantag av en del söta frukter.
    För egen del så finns det inga dieter i världen som håller mig borta från 1-2 bitar minst 70% choklad. ?

    Reply
  30. Piper

    Hi Jonna, just a suggestion for the hair loss. I hear biotin is good for the skin and hair. Also, I was reading through your blog and laughed when you talked about cooking. I also feel like cooking is next to last on the list of things I want to do. However, I also need to learn to cook healthier meals, so I’m right there with you on that. Wishing you all the best 🙂

    Reply
  31. Tina

    Hög igenkänning, jag slutade med socker för ett par månader sen (och har nu ofantligt mycket mer energi!!). För att inte falla tillbaka behöver jag se till att ha ALTERNATIV, dvs att det alltid finns något att ta till när jag blir sötsugen. T ex har jag sagt att mörk choklad är ok. Kolla in böckerna Food Pharmacy och Happy Food för recept på nyttiga maträtter och fördelarna med anti-inflammatorisk kost, och Smarta Sötsaker för ja, just lite smartare söta saker utan socker ?. Ge det tre-fyra veckor så märker du sannolikt en förändring. Lycka till!!

    Reply
  32. Lucie

    Dear Jonna, that is wonderful step forward 🙂 I would like to sent you very inspirational and useful web page, where are a lot of healthy recipes. There is also a story behind it… the cook Eva Francova moved with her husband years ago to the country, because they wanted be more in nature. She loves photography and she has started taking pictures of her meals and sharing her recipes online. Now she has written three cook books and one about herbs. From my own experience recipes are easy, healthy and delicious. Also she write about how to diy your own cosmetics using herbs (deodorant, face oils, etc). However the page is written in czech, but I hope it is possible to translate it into english or sweden 🙂 I wish you very nice weekend and everything good.
    http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/

    Reply
  33. Annelie

    Apropå priorin – köp ren biotin istället. Det är det ämnet som är verksamt i priorin och det är myyycket billigare att köpa direkt. Ca 1 kr per tablett mot 5 kr per tablett… 🙂 Har ätit biotin i 4-5 månader nu och märker stor skillnad på håret, friskare och starkare!

    Reply
  34. Mia

    Hej Jonna! Mitt bästa tips är att köpa en juicemaskin och göra grönsaksjuicer med ex selleri spenat grönkål gröna äpplen ingefära citron gurka squash. Jag dricker det på morgonen tillsammas med frukosten frögröt med bär, ägg mm. Jag har märkt en stor förändring sen jsg började med det. Dessutom tycker jsg sötsuget minskar. Har man en slowjuicer kan man även köra ner frön nötter och sånt i juicen. Mitt bästa söta recept är smält en chokladkaka av hög kakaohalt i vattenbad. Vispa tre äggvitor till hårt skum. Häll chokladen tills med tre äggulor och rör om. Blanda sen med öggvitorna. Fyll fyra små kaffekoppar och in i kylen nån timme. Lycka till!

    Reply
  35. Anna

    Det låter som du är på helt rätt väg! Heja dig!
    Jag är sjuk i borrelia och ME och har nyligen kommit till en grym näringsterapeut och gått med i Facebook-gruppen Body Cleans Sweden, och har lärt mig otroligt mycket och inressant, nu känns det verkligen som att jag är på gång!

    Reply
  36. Inger

    Varför inte åka till Österåsens hälsohem i Sollefteå och äta en god vegetsrisk lunch. Finns massor av sallader att frossa i och en god varmrätt. Fråga i växeln vilken varmrätt de serverar den dag ni far dit. Boka bord via 0620-57300. Mitt favoritställe ! 🙂

    Reply
  37. Clémence

    Hi Jonna, it’s great that you try to improve your health with good food ! I’m trying to do the same thing at the moment, removing the dairy products and trying to eat more fruits / green vegetables (although I have more trouble with these tastes). Before, I added cheese but I can not anymore 😛
    I try to cook more but it is difficult because my kitchen is not heated, it is 8 degrees in winter, so it is not very motivating: /

    Reply
  38. Åsa

    Oj vad härligt! Riktigt känner energin och viljestyrkan från inlägget. Heja er! <3
    Tipsar om bulgur/couscous/quinoa-sallad med grönt och färskt, lite bönor (stora vita är min favorit), solrosfrön, pumpakärnor, soltorkade tomater, fetaost eller vad som helst annat mumsigt. Lite olja, äppecidervinäger (nyttigt!), timjan och salt till så har du både en riktigt god och snabb lunch till exempel. Är också god även om den står 1-3 dagar så man kan göra rätt så mycket på en gång.
    Grönärtssoppa är annars en annan favorit hemma hos oss som går riktigt snabbt att göra och är väldigt god och mättande, görs på fryst gröna ärtor och grädde (man kan ta havregrädde om man vill skippa den stora mängden laktos och fett i vanlig grädde). Går också lätt att göra mycket på en gång och ha ett par dagar så man bara kan värma lite snabbt.
    Vi (i västvärlden) äter alldeles för mycket söta saker så det kan vara väldigt bra att träna sig i att äta annat som surt och beskt till exempel. Grapefruit och frissesallat är bra om man vill träna sig på beska smaker. Det kan kännas väldigt svårt till en början men är verkligen bra för kroppen och man vänjer sig 🙂

    Reply
  39. Eva Svensson

    Hej Jonna!
    Vad härligt, jag gjorde själv en kostförändring för något år sedan just för att äta näringsmässigt bättre och det har lett till en resa i ren o näringsrik mat (mat utan mängder av tillsatser, mat som är bra producerad osv) för att ge kroppen en bättre chans till att må bra! ?
    Kolla gärna in Nillas Kitchen hon är bl a näringsterapeut, skriver jätte bra om hur mat och näring påverkar och vad som händer i och med oss, hennes inställning inspirerar mig jättemycket. Hon har också massor av härliga recept, kokböcker mm. Sedan har jag ramlat över Food Pharmacy, de skriver också roligt och nu har jag också hittat till Hermansdal – de skriver om kinesisk medicin, hur intressant som helst! Det ena har verkligen lett till det andra! Och isamma veva har jag ju hittat till dig med, dina vackra foton fångar verkligen det i naturen som jag älskar men som är så svårt att beskriva – själens näring! ? ??
    Tack Jonna – och gott lycka till på din matresa!

    Reply
  40. Anna

    Hej Jonna!
    Ett tips är att se till att du får tillräckligt med järn och D-vitamin, speciellt om du känner dig lite deppig. Gå till läkaren och ta ett blodprov för att se vad det är du behöver få mer av. Jag var väldigt förkyld länge ich det visade sig att jag hade ca 50% mindre D-vitamin än vad jag skulle. Det blev mycket bättre när jag tog tillskott! ( och till det hör att jag faktiskt arbetade i ett växthus som trädgårdsmästare under tiden så man skulle ju tro att jag fick tillräckligt med ljus!) Green Kitchen stories har en väldigt fin vegetarisk kokbok! Ang. Ditt hår; jag tappade supermycket hår för ett tag sedan, det gick så långt att man kunde se hårbottnen genom håret! För ett par månader sedan insåg jag att det var Morroccan oil(!!!), som hade gjort att jag tappat allt hår och fått det till att bli som svinto! Efter att jag köpt anti residue schampoo, har mitt hår äntligen blivit normalt igen ich börjar växa ut!!

    Reply
  41. Carolina

    Tänk på att både banan och ananas (gäller även äpplen) påskyndar mogningsprocessen för de frukter/grönsaker de ligger tillsammans med! Superbra för att få t.ex avocado att mogna på några dagar, men också trist när citronerna möglar på några dagar! Vet inte om du redan kände till det, men tanken slog mig när jag såg bilden. 🙂

    Reply
  42. Lindan

    Blev fånigt glad över ditt inlägg!! 😀 😀 Kanske har jag oroat mig “lite i smyg” över din “mack- och kakdiet”…?! 😉
    Jag är själv inne i en riktigt ONYTTIG period….Kännt mig som värsta kakmonstret!! Har vräkt i mig glass, godis, kakor och kladdkaka och andra onyttigheter…MÅSTE bli slut på det nu!
    Det är så himla skönt när man känner den där inspirationen och VILJAN att faktiskt äta nyttigare, som att man tom. LÄNGTAR efter det! Då är det lättare att lyckas med tror jag, än om man känner att man “tvingar sig till det” (även om man såklart kan ha “leta-i-skåpen-desperations-anfall” ändå… 😉 😀 )
    Själv ÄLSKAR jag ju att laga mat…När jag vill göra något gott/smidigt/nyttigt så brukar jag slänga in exempelvis broccoli, stavade morötter, lök, tomat, vitlök, blomkål, paprika (man tar helt enkelt vad man är sugen på!) i en form och ugnsrosta, typ 20-30 minuter. Oftast lägger jag fisk (torsk eller lax) i samma form…Blir inte massa disk, smidigt och GOTT! En kall sås till. Sist gjorde jag lite vitlökssås (gräddfil, lite majonäs och pressad vitlök..salt och peppar), och en annan dag tog jag currykrydda i gräddfilen istället. Efter en sådan måltid känns det faktiskt som att kroppen blev glad… 🙂
    Eller så kan ni koka en riktigt god soppa, med massa grönsaker…kanske vitkål…chili. En sådan står sig ju ett par dagar i kylen, eller så kan man ju frysa in i portionsstorlekar, och tex ta med till din studio! 🙂 Och till en sådan soppa så är det faktiskt tillåtet med en bit bröd *haha* tycker jag…. 😉

    Härligt att ni kom ut på en liten promenad! Det är märkligt, här i Jönköping har vi ju knappt haft någon snö alls i vinter…Inte förräns NU – nu, när man vill ha vår!!? Men liiite glad är jag ändå, för det blir ju vackert ute…

    Lycka till med detoxande och hälsoboosten!! Och ha en supermysig helg nu!!
    STOR KRAAAM från snorande clownnäsan i Jönne!

    Reply
  43. Anonym

    Nämen åh…. är själv på samma korståg och måste ju då tipsa om två böcker som verkligen fastnat i mig och som skjutsat mig vidare på detta spåret: ”Food pharmacy” (finns en blogg också) och ”Happy Food, om hur mat och lycka hänger ihop”. Den senare går mkt in på detaljer men ger även en del fantastiska insikter, såklart byggs kroppen av det man äter och alltså kan man äta sig till bättre fysisk och psykisk hälsa! Fantastiskt ju 🙂

    Du får även min för tillfället favvo-må bra-vegomat, bonus är att det även går snabbt att fixa ihop: stek/värm frusna färdiga falaflar och wrappa in i libabröd tillsammans med: tomat, fetaost, finstrimlad rödkål (viktigt för smaken), avokado, ev några gröna blad samt Erik Lallersteds mango&chilisås (finns säkert andra bra men den här smakkombon är super).

    Kram 🙂

    Reply
  44. Asta

    Jag kan rekommendera en Youtube kanal som heter Happy Pear.
    https://youtu.be/aP6eXpwIths
    Det är två irländska killar som har ett vegetariskt kafé som lägger ut recept. De har många väldigt enkla och snabba recept. Bla har de en serie med fem-minuters recept.Väldigt många tips som är bra om du inte vill lägga allt för mycket tid på matlagning. De har räddat mig många gånger.

    Reply
  45. Emma

    Hoppas verkligen du får vara frisk framöver nu, att äta bra mat är ju viktigt och ett bra sätt att hjälpa kroppen att hålla sig i balans. 🙂 Sen vet jag inte om någon annan läsare tipsat om det redan, men något som iaf hjälpt mig att hålla mig frisk är att äta probiotika-tabletter. Just magen påverkar immunförsvaret mycket om den inte är i balans. Förra året var jag sjuk jätteofta, hade influensa, bihåleinflammation och öroninflammation inom loppet av några veckor. Den här vintern har jag haft feber och varit lite småförkyld vid ett par tillfällen, men annars har jag varit frisk och det är nog iaf delvis pga probiotika.

    Reply
  46. Erika. F

    Låter verkligen förnuftigt. Mat är viktigt för att vi ska må bra. Rensa ut gifter ur kroppen har jag
    gjort, och det tillstånd som blir belöning är helt fantastiskt. Jag höll mig till grönsaker av olika slag.
    Dom vevade jag sönder 🙂 i mixern, sedan vatten i det och antingen drack det eller åt med sked
    beroende på konsistensen. Ju mer man kissar ju mer är det beviset på att dessa gifter far ut ur kroppen.
    Jag har aldrig varit en skräpätande person. Jag tycker instinktivt riktigt illa om McDonalds-mat för att
    tar ett namn i alla dessa matkedjor. Cola dricker jag aldrig, alla söta drycker existerar aldrig i mitt
    hem.

    För många år sedan började jag välja bort kött i alla dess former. Potatis försvann också samma håll.
    Bakar mitt eget bröd fullt av nyttiga fröer. Fisk i variationer, lax står högt i kurs, samt mängder av
    grönsaker. Godis är så sällsynt att det knappt existerar, blir det något så köper jag mörk choklad.
    Frukt finns också på listan. Kakor någon gång då och då. Jag är inte fanatisk i allt det jag äter, blir jag
    bjuden på middag så naturligtvis äter jag det som bjuds. Alkohol är väldigt sällan. Jag har inget behov
    av att äta skräpmat, eller stoppa i mig en massa godis eller dricka alkohol. En mängd mediciner är aldrig
    roligt att stoppa i sig men nödvändigt. Med min mat försöker jag på sikt kanske att få bort åtminstone en
    medicin. Det går och göra så mycket för sig själv om bara viljan finns, den finns hos mig. 🙂

    Det finns en stor anledning till min mathållning osv. Det är en annan historia. Det är bara jag själv som bär
    det största ansvaret för att må bra och, inte ställa till ett elände för mig själv och det enda liv jag har. Vill jag
    mår bra och leva ett bra liv så är det upp till mig att se till så det blir så också. 🙂

    Reply
  47. Johannas Insideoutliving

    Min egna hälsoresa började för snart 8 år sedan. Min yngsta dotter då 3 månader gammal fick både mjölkprotein och äggallergi. För att kunna fortsätta amma henne behövde jag verkligen tänka om med min kost, från att ha ätit mycket snabbmat skulle jag nu behöva laga praktiskt taget all mat från grunden på ett nytt sätt. Det blev en stor och lärorik utmaning för hela familjen.
    Mitt bästa tips till dig är därför att äta rena råvaror utan konstiga innehållsförteckningar och att undvika det onödiga sockret som du precis har bestämmt dig för, enbart genom denna förändring så har man vunnit otroligt mycket.
    Att välja en hälsosam väg istället för en lockande genväg håller allra bäst i längden. Att låta kroppen få dom bästa förutsättningarna för att hålla sig frisk och stark och att låta din mat bli din medicin.
    Så länge man är frisk och pigg tänker man inte så mycket på sin hälsa och livsstil. Ni har nu tagit det första medvetna steget att göra en förändring, det blir verkligen spännande att följa eran hälsoresa.
    Ett konkret tips jag har till er är att börja morgonen med en grön drink, jag blandar vetegräs, korngräs och chlorella, innehåller väldigt många vitaminer, mineraler och är utrensande för kroppen.
    Håller verkligen med dig om att den senaste tiden känts tung med all snö, kyla, förkylningar och trötthet. Nu längtar jag efter vårens ankomst och lugnare tider. Stor lycka till kram till dig och Johan!

    Reply
  48. Mupp

    Om du inte redan gör det så är det bra att blötlägga nötter och frön över natten så blir dom mjuka och betydligt lättare för kroppen att ta upp.

    De läkare som är störst inom inom området vegansk näringslära har en sak gemensamt och det är att de alla är emot att använda olja i matlagning. (olja kallas för “the vegan killer”. Dr Greger (NutritionFacts.org), Dr. Caldwell Esselstyn, Dr. T Colin Campbell, Dr. John McDougall m.fl. är “giganterna” inom området vegansk näringslära och är alla väldigt kända genom Youtube.

    Reply
  49. Joe D. Hutchison

    Dern! I wish the ‘translate blog’ button was at the top of your posts! Now you have to go all the way past the last comments to tap ‘translate blog’ button. I know! I know! I should just be grateful to have the option of having the posts translated?

    Reply
  50. Åsa-Saga

    Åh Jonna! Vad kul med din pepp inför allt detta med nyttigare mat. Jag har själv gått den vägen, slutat med socker och allt, för snart tio år sedan, och det gör verkligen otroligt mycket för välmåendet. 🙂

    Jag vill tipsa om en svensk sida där jag hittar jättemycket inspiration och recept för att äta nyttigare. (Plus en massa sockerfria godsaker! 🙂 ) Det är denna: https://nillaskitchen.com/

    Såg att någon annan nämnt Food Pharmacy i kommentarerna också. De är också mycket inspirerande, och har en himla vardagsnära och härlig ton, utan pekpinnar. Deras nyttiga glassiga chokladmilkshake är en favorit här hemma: https://foodpharmacy.se/2017/08/en-glassig-chokladmilkshake/

    Kram!

    Reply
  51. Malin

    Härligt att höra om er kostomläggning 🙂
    Kontakta en duktig näringsterapeut så slipper ni gissa vilka tillskott ni behöver ta, då kan ni få svart på vitt vad kroppen saknar eller har för mycket av.
    Fundera över gluten, det ställer till det för många.
    Paleo är inte dumt.
    Blötlägg nötter och frön för att bli av med antinutrienter.

    Lycka till 🙂

    Reply
  52. Evelina

    Några tips härifrån också!
    Ta en mysig stund på helgen och laga ett riktigt storkok. Lägg i portionslådor i kylen och frysen. Bara att ta fram nästa gång man behöver en måltid!
    Vad gäller enkla vegetariska recept är min favorit ”Mera vego” av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Finns både som bok och som app, tror jag!

    Reply
  53. Hanna W

    Någon gång i höstas när mörkret började falla på och plugget tog allt mer tid så blev matlagningen något som bara kändes som en stor börda, en klump i magen. Min man och jag orkade verkligen laga mat eller framför allt hitta på vad vi skulle laga. Hjärnan vägrade samarbeta. Men till slut kände vi att det fick vara nog! Så vi satte oss och gjorde ett vecko-matschema där vi planerade in en måltid för varje dag i veckan. Vi började storhandla en gång i veckan och såg till att vi köpte ingredienser till alla rätter! Dessutom började såg vi till att laga såpass mycket att det blev över till matlådor till nästa dag. Detta gör vi fortfarande och det är SÅ befriande och mycket roligare att laga mat när man vet vad man ska laga och att man har allt man behöver. Dessutom ser vi till att vi väljer bra och nyttiga maträtter och på så vis får vi i oss allt vi behöver!

    Reply
  54. Cecilia

    Jag och min man slutade med gluten, socker och komjölkprodukter för snart fyra år sen och började äta mycket mer grönsaker och frukt och bär istället och vi har inte varit förkylda en enda gång under dessa fyra år, brukade tidigare alltid bli sjuk en gång om året!
    Vi äter alltid en stor portion sallad till maten varje dag och brukar även göra två liter grön smoothie dagligen, i den brukar jag sätta avokado, banan, apelsin, päron eller äpple och en massa spenat eller grönkål, blir supergott!!!

    Brukar även köra lingon blandat med lite svarta vinbär eller krusbär och vatten i mixer och så dricker vi det som råsaft till maten varje dag, då får man i sig massor av vitaminer och antioxidanter! Det håller dessutom flera dagar i kylskåpet!
    Vi har en Vitamix mixer som är en höghastighetsmixer som kostar ganska mycket, men den är så värt pengarna, den är superkraftfull och gör superlena och perfekta smoothisar!

    Reply
    • Anna

      Hej! Jag vill tipsa om jättebra grupper på Facebook, ex “Vad lagar du för veganmat idag” jättebra bilder och recept, även “Vegetarianer och veganer i sverige” har många bra tips på lätta goda och nyttiga recept. Har du sett dokumentären What the health, den finns på Netflix och handlar om mat och hälsa? Lycka till :o)

      Reply
  55. Annika

    Hej! Har följt din blogg ett tag nu då jag själv fotograferar, det här är dock första gången jag kommenterar. Vill tipsa om – då jag är utbildad apotekstekniker och jobbar med egenvård på apotek – att du/ ni bör titta igenom de olika kosttillskotten och vitaminerna och s a s räkna ihop så att dygnsdosen inte blir mer än den rekommenderade – det är lätt hänt om man kombinerar olika burkar, att det tillsammans kan bli för mycket. Det är viktigt att känna till att överdosering av vitaminer och mineraler kan ge allvarliga biverkningar. Vitaminer och mineraler är jättebra, ja livsnödvändiga ju – och ett kosttillskott kan absolut vara nödvändigt om man vet med sig att ens kost inte är optimal varje dag. Ett bra tips till er är att googla “Livsmedelsverket vitaminer”, där kan man lära sig massor. De bästa vitaminerna och mineralerna får man dock från kosten, så ni tänker helt rätt! Lägg därtill sömn, frisk luft & måttlig motion, avkoppling och positiv stimulans, så tror jag att ni kommer att må bättre snart! Lycka till och må väl!

    Reply
    • Sofia

      Håller med om att man ska försöka kontrollera så att man inte får i sig för höga doser. Dessutom är det bra att vara lite extra källkritisk vad gäller just kosttillskott och hur de marknadsförs. Tänk på att det är en miljardindustri, men att hälsokostpreparat inte står under lika hårda regler som läkemedel. Det finns många myter om vilka effekter hälsokost/tillskott har som inte alltid är vetenskapligt belagt.

      Till exempel kalium är farligt om man får i sig så pass mycket att natrium/kaliumbalansen rubbas. För mycket kalium kan leda till allvarliga arytmier (rubbningar i hjärtrytmen). Tänk också på att hälsokostpreparat och örter kan interagera med övriga läkemedel/preventivmedel man tar och försvaga eller förstärka effekten av dessa.

      Och den allmänna “hysterin” kring D-vitaminbrist hos vuxna är överdriven, men är något som hälsokostföretagen tjänar stora pengar på. En vetenskaplig studie från Umeå universitet gjord på invånare i Norr- och Västerbotten visade att endast 0,7 procent av dessa hade D-vitaminbrist ( http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2015/09/D-vitaminbrist-ovantat-nog-ovanligt-i-norr/ ). Skandinaver är anpassade för att klara vintermörkret och får oftast i sig dagsbehovet genom en varierad kost och normal utevistelse. De som är i riskzonen är framförallt personer med mörkare hy (som därav ej tar upp solljus lika lätt) och äldre människor som äter dåligt och sällan vistas utomhus. Många D-vitaminpreparat innehåller dessutom 4-5 gånger högre dos än den rekommenderade vilket kan vara skadligt bl.a. för njurarna.

      På tal om håravfall och biotin vet jag inte om det förekommer några vetenskapliga studier om detta. Annars har ju stress samt järn/zink stor påverkan på hud och hår. Jag har precis som du, Jonna, också långt hår (ner till midjan) och tycker att jag tappar mer när jag inte klippt mig på ett tag.

      Hoppas du får rätsida på allt! Och glöm inte att vara snäll mot dig själv och inte ställa för höga krav. Inte konstigt att du är extra trött och “deppad” om du haft en stroke, tänker jag. Ge hjärnan tid att läka och sök vård om det inte blir bättre. Allt gott!

      Reply
  56. Erika. F

    Glömde en sak i förra kommentaren.
    Lycka till nu båda två med en ny sund mathållning!
    Du ska se Jonna du blir betydligt piggare. 🙂

    Reply
  57. Sofia

    Hoppas att ni snart mår bättre! Härnere i Småland är det fortfarande sjukt mycket snö och kallare än vanligt – undrar när våren kommer. Längtar så efter barmark och blå himmel! Denna vinter har verkligen känts extra lång, mörk och kall.

    Jag är nog lite som du och blir lätt väldigt uppfylld av det jag pysslar med för stunden, såpass att jag glömmer bort både pauser och mat. Det bästa är nog att försöka hitta rutiner kring mat, arbete och sömn. Gör ett schema och försök följa tider. Hatar också matlagning, men tycker att det underlättar att förbereda så mycket som möjligt, t.ex. ta fram grejer ur frysen och hacka grönsaker kvällen innan, så slipper man sånt på dagen då man är hungrig och stressad. Och kör på så enkel matlagning som möjligt, som är nyttig men med få steg och inte flera tusen ingredienser. Vegetariska grytor och soppor med olika bönor, linser och grönsaker är najs!

    Reply
  58. Gunilla T

    Jag är oxå igång att ändra mina matvanor och började den här veckan!
    Såg att någon tidigare rekommenderade boken Food Pharmacy!
    Många fina och goda recept på gröna drinkar!

    Jag gillar oxå fikabröd och choklad och jag tänker oxå unna mig men köra dagar där jag är strängare!
    Måste oxå vara snäll mot sig själv och ta det i en lugn takt så det håller!

    Önskar er en skönt helg med mkt vitaminer i form av frukt och grönt men oxå ha det kul med vänner!
    ??

    Reply
  59. Marjo

    Hej! Ja maten har ju en viktig del av att man skall må bra, men förskylningar ska man ha hade man inte dom så skulle folk dö i olika sjukdomar! det är ju et slags skydd. Influensa kommer man få men man få det i lite mildare variant då man äter nyttig mat och sedan att stress har ju också en stor faktor i det hela att man insjuknar i infektioner och annat och den är ju inte bra..Lycka till med eran nya matresa:)

    Reply
  60. Ida

    Jonna! Vill först tack för din blogg som ger mig styrka emellanåt när allt känns jobbigt. Du fyller verkligen en lucka bland sociala medier osv.

    När det kommer till mat och råvaror vill jag bara påminna om att vad du väljer att äta även påverkar djur och natur, våra jordar och människor. Både i stunden och i framtiden. Du kanske redan har full koll på detta! Men ändå! Mina bästa tips är att äta i säsong, välja lokala alternativ och handla ekologiskt.
    Naturskyddsföreningen har massa bra info!
    https://m.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk

    Kram!

    Reply
  61. Johan Bang

    Hej!
    Ni är på helt rätt väg, fortsätt så.
    Jag är uppfödd i grannbyn Omsjö. Idag arbetar jag 100% med personlig utveckling efter att ha arbetat med järnväg och infrastruktur mest hela livet och då var jag inte så medveten som jag är idag.
    Rensa, Rensa, Rensa.. det är ett inspirerande ord. Du kan rensa i mkt, ekonomi, miljöer, bland material osv
    Jag brukar säga Rensa i hjärna, hjärta, kropp och själ.
    Du skriver kropp och själ, helt rätt, fortsätt så..
    De grönsaker och frukter du lagt upp innehar höga frekvenser ( enkelt uttryckt) och ju högre frekvenser eller så kallad energi, desto bättre. Färdig mat som köps i affären kan tyvärr ha noll. Ni vet nog allt detta redan.
    Jag arbetar idag med det forskningen sett är de högsta frekvenserna och även kallas Energimedicin av forskare vilket är bra precis som tex att ta in föda med höga frekvenser vilket indianer och flera andra gjort genom alla tider. Gammal visdom. Det är en sacred keeper som sagt att jag kommer besöka dig.?? Ha ha.. vem vet. Inte jag iallafall.
    Jag ville bara önska er lycka till.
    Ni är på rätt väg

    Idag är en bra dag?
    Johan

    Reply
  62. Amanda L

    Hallå! Jag känner precis som du, att matlagning är något som bara måste till och tar en massa tid men jag vill äta bra och ta hand om min kropp. För att krångla till det lite extra för mig så är jag dessutom vegan OCH fattig student, så det blir många mackor med jordnötssmör.

    Men, så fann jag https://undertian.com! Hon är så inspirerande och det är alltid recept med lite samma grejer i omlopp, så att man oftast har det hemma. Det är recept på riktiga råvaror, vanliga råvaror, sådant som man ofta redan har i skafferiet. Och hon får vegetarisk mat att bli SÅ ENKEL!

    Denna fantastiskt inspirerande kvinna har fått mig att sluta äta jordnötssmörsmackor och faktiskt äta bra, lagad mat på riktiga råvaror, och att våga börja pröva mig fram med det som jag har i skafferiet. Idag bara “slängde jag ihop” vegetariska biffar på lite bönor och skit som jag hade hemma. Det hade liksom inte hänt för ett halvår sedan, haha.

    Rekommenderar hennes hemsida och hennes instagramkonto (portionenundertian) VARMT. <3

    Reply
  63. Maria By

    Hej Jonna Hejja dig!
    Du kanske redan fått recept på banan pannkaka. Om inte så kommer det här:
    2 port
    2 bananer
    2 ägg
    Nypa flingsalt
    Lite kanel kardemumma om man vill
    Vispa i hop och stek i riktigt smör som en vanlig pannkaka.
    Servera med frukt eller bär eller bacon
    En klick kokos kvarg toppa med kokos flingor.
    Inget socker, inget mjöl, ingen mjölk och sååå otroligt gott!

    Smoothie bowl
    Banan avocado äpple spenatblad hallon kvarg eller yoghurt ingefära honung. Mixa och häll upp i skål ät som en yoghurt!
    Du kan ha i vad som helst och toppa med frön eller kokos.
    Bara fantasin sätter gräns.
    Lycka till?kram från Maria By

    Reply
  64. SusanA

    Hi, Jonna! My name is Susan, and I’m from Ohio, USA. This is my first time commenting (though I did email you once about subscribing). I can relate to everything you said in this post—thinking of food is a necessary evil and of cooking as taking time away from what I really want to do; reaching to the quick, but unhealthy, choice; and feeling depressed, addicted to sugar, fatigued, sick, and generally unhealthy.

    Then I read the book It Starts With Food and Food Freedom Forever by Melissa Hartwig and did my first Whole30. If you have not heard of Whole30, you basically eat only real food for 30 days, eliminating foods that are known to cause allergies, inflammation, and illness (sugar, alcohol, grains, some legumes, and dairy except for ghee). Then, after 30 days, you slowly reintroduce foods from the eliminated groups to see which you can tolerate and which you cannot. It’s all about learning which foods are right for you, instead of following

    I learned so much about myself in those 30 days! I can tolerate fermented dairy, like yogurt, but not milk. I have allergy symptoms when I eat whole wheat bread, but not sourdough bread. And so on. I was so surprised how much my overall health improved in just one month. My joints stopped hurting, I slept better, I had more energy, and my depression lifted.

    If you’d like to learn more, start here:
    https://whole30.com/new/

    If you’d like to try a Whole30 as a vegetarian, check out the articles here:
    https://whole30.com/?s=vegetarian

    I hope these resources help, and I wish you well on your journey to better health!

    Susan

    Reply
  65. Evelina

    Hej Jonna!

    Jag tänkte bara tipsa du om att kolla in Food Pharmacys böcker och sociala medierkanaler, finns så otroligt mycket att lära sig om vår kropp och hur maten påverkar oss! Själv lever jag inte efter deras filosofi till 100%, inte ens 60% haha, men jag har fått en helt annan medvetenhet om vad kroppen behöver och det gör att jag gör lite smartare val i vardagen. Många bäckar små..

    Hoppas dem kan ge lite inspiration till dig och Johan också! Lycka till!

    Reply
  66. Johanna

    Hej Jonna!

    Jag kan rekommendera Anthony Williams böcker om mat och hälsa, de är fantastiska, (https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=anthony+william) , speciellt “Medical medium” och “Medical medium life-changing foods” (massa goda recept i den).

    Kan även rekommendera en jättebra podcast om hälsa, “Vitality podcast” med Andréa Paige! Supervärd att lyssna på! Hon är fantastiskt kunnig och rolig.

    Lycka till och tack för din blogg!

    Reply
  67. Anna

    Hej. Ja vad bra! På senare år har jag tagit till mig information om tarmarna och vad vi tar upp där, bakterie, mjölksyra mm. Ja, såg någon hade tipsat om boken Food pharmacy! Hadde ingen aning om hur mycket av vår hälsa som styrs av det gvi sätter i oss och hur tarmarna o våra vänner bakterierna jobbar. Viktigt!! Så bra..om du har råd och vill ha en nystatr kan jag rekommendera Masesgårdens hälsohem!! Du är på rätt väg och så bra! Lycka till. Kram kram

    Reply
  68. Ida

    Mat är så himla viktigt för ett balanserad vardag! Jag känner väldigt tydligt att jag börjar må sämre när jag är hungrig (kan inte tänka klart, får lättare ångest, blir irriterad/arg eller ”hangry”). Sedan jag flyttade hemifrån har jag börjat intressera mig mycket mer för mat och gör verkligen en grej av att äta bra och regelbundet. Visst finns det dagar då jag känner att matlagningen bara tar tid från det jag egentligen vill göra, så jag brukar försöka hitta recept som är snabba och enkla, eller sådant som går att göra mycket av och frysa in till matlådor, det sparar tid och en får fortfarande bra mat i sig! Vill verkligen tipsa om Ica-handla appen, den har massvis med roliga recept 🙂
    Kram!

    Reply
  69. Lena D

    Kanske någon annan redan skrivit om enkelhet, hinner inte läsa alla kommentarer just nu. Men för mig och många andra jag pratat med har en fälla varit att man krånglar till det när man ska ändra kost. Jag får ofta frågan om det inte blir ensidigt att vara vegan, och då frågar jag vad just den personen själv äter på ett ungefär. Smörgås och kaffe till frukost, oftast med ost, kanske skinka på mackan. Köttfärssås och spagetti, falukorv och potatismos, fiskpinnar med mos eller makaroner och färdiga köttbullar till lunch. Macka, fil och flingor eller färdig fruktyoghurt till mellanmål, eller kanske risifrutti. Macka eller pannkakor till kvällsmat, eller korv och bröd. Ungefär så – och inget ont om det. Folk har det pressat, det berömda pusslet ska gå ihop. Men om man tänker på hur väldigt många äter blir det inte i jämförelse mer enformigt att äta veganskt/vegetariskt. Men det är som om ribban plötsligt höjs till skyarna för att man är vegan. Då måste allt vara perfekt. Men det måste det ju inte, egentligen. Det måste inte vara antingen eller. Korv eller 7-rätters veganmat, olika varje dag. Nej, mitt råd är att i början hitta några enkla rätter att börja med, låta vanan sätta sig och sen variera OM man har lust. Det har sällan jag. Jag gillar inte heller att laga mat, fastän jag tvingar mig att se på Mästerkocken, Kockarnas kamp, tårtprogram, Kändissverige som bakar, dessertmästare och allt vad det är, det finns ju hur mycket som helst! Men nä, icke. Några kocklustar har inte infunnit sig. Äter gör man för att vara frisk och pigg och mätt. Tänker jag, och då blir det en ganska simpel, men nyttig matsedel. Bovetegröt till frukost, och variationen består i att jag varierar med olika bär och frukter att smaksätta med. Blåbär, jordgubbar eller hallon från frysen, eller en skivad banan eller rivet äpple på, ibland med kanel och alltid med mandelmjölk. Ibland hemmagjord, ibland köpt. En färsk frukt till det. Lunch en enkel soppa, lite mindre vätska så blir det vips en gryta istället – omväxling förnöjer 🙂 Linser, bönor, tomatkross, rotfrukter… Jag hivar i vad jag har. Ibland bara röda linser, krossad tomat och purjolök. Kvällsmat en sallad, oftast med avocado, det mättar och är nyttigt! Gröna grönsaker, groddade fröer, nötter, tomater, riven morot, mjölksyrad gurka från Hälsokost… Ev mellanmål surdegsmacka med något veg pålägg, ofta Tartex med skivad tomat eller paprika, eller ett par knäcke, eller havreyoghurt med frukt i, eller bara frukt. Inte svårt, och enklare att komma igång om man inte sätter ribban så högt! Bra att ni prioriterar er hälsa nu, det ångrar ni inte och energin kommer tillbaka snart!

    Reply
  70. Sofia K C

    Vilken härlig inställning. Själv dras jag med en enveten förkylning och går i samma tankebanor som du. Att äta nyttigt och detoxa. Man blir lite som en vissen pelargon den här tiden på året… lite urlakad. Hoppas du snart får massor av energi och tack för en jättefin och inspirerande blogg.

    Reply
  71. Simone

    This is good news! Your cleaning & health food thing. I am vegan and good food is for me super important. I also love to cook simple, but very delicious meals. For some inspiration I love the internet. Like Pinterest. But best is for me ohmyveggies.com
    and also a lot Australians have the best recipes. Like Cam & Nina. You find on YouTube!
    Send you lots of love! Stay healthy & happy! xx

    Reply
  72. Marika

    Jonna, you beautiful soul!
    Have you ever heard about “oil pulling”? It’s a remedy rooted in ayurvedic mecicine. I practise it since a few years already and I can really recommend it to you to support your immune system!
    Another thing which one I have discovered recently is “golden porridge” – a perfect way to start your day with a healthy breakfast. The recipe is very simple and I think you can easily find it in the web even in your language.
    Good luck and stay strong!

    Reply
  73. Silje

    Jag har ett tips på en väldigt ”inte tidskrävande” men bra lunch jag brukar göra ofta, särskilt om jag har mycket plugg. Man tar helt enkelt grönkål, sköljer av och plockar av bladen från stammen, sen «masserar» man bladen så de blir mörkgröna, och häller därefter på balsamvinäger och blandar runt. Detta kan man sen toppa med kuber av potatis man bakad i ungen med valfria kryddor + valfritt protein , ex. Stekta quornbitar.

    Reply
  74. Fanny

    Ångkokt broccoli är mitt bästa tips och jag äter det nästan varannan dag 🙂

    Som någon annan skrev så behåller grönsaker sina vitaminer/mineraler bättre om man ångkokar dem jämfört med om man kokar i vatten (då går många av vitaminerna över i vattnet).
    Och det går superlätt att ångkoka broccoli i en sil i samma kastrull som man kokar tex potatis eller ris. (Lite som hos familjen Pip-Larssons, du vet? 😉 )

    Superenkelt och gott 🙂

    Reply
  75. Monika

    Citron och ingefära ligger i er fruktskål, bra! Koka ingefärsshot, starka grejor men ack så nyttigt och motar alla förkylningar innan de hinner slå till för hårt. Citron, ingefära, flytande honung och vatten är ingredienserna. Googla för mängder av allt. Det blir riktigt starkt men är så nyttigt. Drick varje dag året runt! När man vant sig vid styrkan är det också sååå gott!

    Reply
  76. fernando

    hello jonna, what a joy to see that things are marching for good, it is good to make a change, especially in food, with respect to the kitchen, I agree with you, you have to be very motivated to cook and not fall into boredom or routine, it is important the selection of food, and restrict the sugar as sweets, but in what you NEVER have to traverse and not stop enjoying, especially in the cold winter days, it is in the CHOCOLATE, that is sacred, ha ha ha … it’s like it’s sex. the one is linked to the other and successively, inevitably. Hahaha.

    I confess that in winter I can not live without chocolate, it’s part of life … ha ha ha …
    You and Johan look very well together with Nannok.

    a warm hug from a distance, fernando.

    Reply
  77. Valerie

    Dear Jonna: Being so busy packing I missed this post. Yes I’m in the same place right now I did not eat a ton of sugar but after three and a half years of being very careful about my diet for health reasons I gave in to stress and started eating more processed foods and sugar. I have today laughed and we must be done and ready to move out tomorrow morning. of course, on Saturday more than a week ago I had a bad fall and I lost two days. Stress-related I am sure. so diet is very important, after all of that I ended up with some sort of a problem in my mouth that is probably stress generated. And now I am taking food supplements. It is so good to see you and Johan so happy! Have fun and health! Valerie ☺❤

    Reply
  78. Valerie

    Dear Jonna: there are so many wonderful vegetarian meals! I am fond of a soup made with potatoes, arugula and parmesan cheese. I just bought a number of cookbooks from a discount boostore online. I am so glad that you are all enjoying the outdoors, of course it also is a great benefit! Take care! Valerie❤?☕?❄

    Reply
  79. Rue

    Hello Jonna,

    You have done it again, another inspirational post that gets me moving. We, my man and myself, have been thinking about cleaning up what we eat for some time but have not started. Seeing your beautiful kitchen and reading this post has inspired us to clean out the kitchen and bring in good foods. I also, love all the wonderful comments that are full of great recipes and ideas. ??????

    Reply
  80. Tiffany Davidson - Washington's Last Frontier

    Hello Jonna 🙂

    I’m happy to hear you are taking a new path toward honoring your health, good for you! I too had this big eye-opening many years ago after some health problems. We are lucky that our bodies send us these messages – and that we hear them – before it is too late 🙂

    I have so many recipes, but here’s an easy one for you as a quick snack or a side – sweet potato “toasts” with avocado: https://www.blissfulbasil.com/sweet-potato-avocado-bites/

    Reply
  81. Karen

    Hi Jonna,
    You might like to try these chewy yummy bars…I make them when I want something yummy but want to avoid sugar…very easy to make.

    Healthy Sugar Free Chewy bars

    Ingredients

    250g medjool dates
    1 teaspoon ground cinnamon
    Half a cup of dried cranberries
    1 cup of toasted sunflower seeds
    Half a cup of toasted pumpkin seeds (toast these with the sunflower seeds in the oven for 5 minutes)
    1 tablespoon brown flaxseeds or linseeds
    Third of a cup of cocoa nibs
    1 cup of sugar free puffed rice
    1 cup of porridge oats (not instant)
    2 tablespoons Raisins
    1 cup roasted Hazel nuts (Roast these on a metal tray in oven with the seeds. Rub off the skins)

    Preparation method

    1. Preheat the oven to 180C/160C Fan/Gas 4, and line the bottom and
    sides of a 20cm square tin or oven proof dish with baking parchment.

    2. Pit the dates and tear them with your fingers into a small saucepan,
    add the cinnamon, cover with 325ml cold water, bring to the
    boil and let bubble for 5 minutes. Turn off the heat, and beat with a
    fork until you have a rough purée.

    3. Put all the remaining ingredients into a large bowl, add the date
    mixture and mix until everything is combined.

    4. Squash mixture into your prepared tin and bake in the oven for 30 minutes,
    until firm and set, and golden on top and darker around the edges.
    Leave to cool in the tin before cutting into pieces

    Also just wanted to say…Kefir is great to help balance your digestion and there is lots online about the health benefits. I make my own water kefir, but many people like the shop bought milk kefir. Looking forward to Spring coming…the energy is rising. Karen.xx

    Reply
  82. Ebba

    Hej Jonna!
    För tre år sedan när jag blev vegan och då gick över till växtbaserad kost har det hänt otroligt mycket inom mig!
    Jag blir nästan aldrig sjuk längre, och då menar jag aldrig! Och jag känner mig mycket piggare och “lättare” inombords, det går verkligen inte att förklara. Jag märker att fler och fler som har gått över till en växtbaserad kost vittnar om detta.
    Jag känner en enorm tacksamhet inom mig. Om du vill äta mer vegetarisk mat så rekommenderar jag gruppen: “Vad lagar du för veganmat?” på Facebook, där finns tips att få om inspirationen för vegetarisk mat! Om du gillar att läsa rekommenderar jag en bok skriven av läkaren Michael Greger som heter: “Konsten att inte dö”. Den handlar om vilken stor betydelse våra kostval har för hälsan, miljön och djuren.

    Jag vill f.ö tacka dig Jonna! DU är en sann inspirationskälla för mig, och varje gång jag går in och läser din blogg eller kikar på din instagram så kommer jag till ett drömliknande ställe, där jag befinner mig i frid och fröjd i något slags paradis. Haha svårt att förklara. Men du inspirerar mig otroligt mycket till att följa mina egna drömmar. Ha en fin dag Jonna! Tack för att du finns 🙂

    Reply
  83. Sofía

    Hi Jonna!
    I have read this post and I feel so happy for you!
    We are what we eat at the end, so it is so necessary a healthy diet to do our best, I just wanted to add that having a healthy diet not necessarly must be a vegetarian or vegan diet, in my opinion, is so trendy on these days but this type of diets have to be hardly supervised to fulfill all our nutrient requeriments, sometimes, we only have to take a look on the past, traditional dishes are always a good option to make (when fast food didn´t exist and people cooked the food they grown) and I think that only taking a glimpse on the mediterranean diet mixed with the Swedish gastronomic culture itself, can very available to everyone and make ,in fact, a very successful plan.
    You only have to buy veggies, vegetables, olive oil and mix it with meat, fish or whatever! Delete all the processed food in your fidge and voilá! With a balanced diet you won´t have to worry about taking extra vitamin compliments that sometimes are a product of companies only with the objective of taking advantage of the consumers innocence.
    Moreover, you have the advantage that in Nordic countries there is such a social concern about animal wellfare ,as I have heard, so it is a great positive point, extensive animal breeding brings to the environment such a huge balance preserving natural pastures and helping a huge amount of wildlife species (birds, insects) that in other situation of huge monoculture wouldn´t be possible.
    Sometimes with small changes we can make a difference,
    With a daily amount of protein, carbohydrates, fiber, fatty acids and minerals, water, well combined you have the key 😉

    Hoping that this eternal text could help you in some way 😉

    Keep going you are so beautiful,
    With love,
    Sofía

    Reply
  84. Anonym

    Hej! Du är så omedelbar! härlig i dina infall. Mat är också konst, inget som ska förpassas till en skamvrå. Men som flera skriver, du är så uppfylld av dina projekt att du åsidosätter näringen. Så du behöver nog ett arbetsschema i bland du o med regelbunden mat o sömn etc.
    Nåväl. Denna nya inriktning. Ta saker i små steg som det också skrivs annars faller man tillbaka för att man lessnar. Samt man behöver ju inte bli helvegetarian eller vegan utan kan dra ned bara på köttprodukter. Livet ska vara gott att leva! 😀

    Om och när man inte har tid och ork och lust att laga mat, eller när aptiten inte alltid är där: smoothies är mycket bra till sånt. Eller som Johan som måste kliva upp så hiskeligt tidigt för att hinna till sitt arbete. Gör smoothies på kvällen eller när ni har dygnsrytmsenergin, och smörgåsar, så det bara är att öppna kylen på morgonen/ efternatten när det behövs. Inget man MÅSTE ställa sig o göra kl 4 på morgonen.

    Nå smoothies. Köp frysta bär på påsar alternativt plocka för vintern i era skogar, lätt att kasta i en juicer eller mixer. Havremjölk eller komjölk eller vad ni nu vill ha, eller vatten, mixa till smootihekonsistens och häll upp på kanna. Avokado är en fin grönsak o ha till smoothie för krämig konsistens, kan bli lite dyrt i längden bara kanske. Om ni inte har allergier så går vetegräs smoothies tex. Bladgrönsaker som persilja mangold, färsk spenat kombinerad med äpple/ päron tex. Eller röda boosters med rödbetor och lingon eller tranbär, vinbär eller hallon o jordgubbar för lite sötma osv. Det sura neutraliserar jordsmaken i rödbetorna tex. Eller orange booster med morötter mango och apelsin tex. Ta vad ni gillar för bär och frukter etc. För ätbar smoothies så är ju dessa chiafrön toppen. Blötlägg dem i vatten tills de svällt, blanda i smoothien.

    Mat så: Karins spagetti med rödbets-kålsås
    Sås. En liten eller halv kålrot( måste dock förkokas då de är stenhård färsk o går knappt o riva, kan skippas eller bytas mot blomkål om man inte tycker om det.)1 lök, valfri sort, 3 stora morötter och en liten burk inlagda rödbetor, skivade eller tärnade. En oxbuljongtärning, eller kalvfond eller liknande. En burk cremefresch salt och peppar. Riv eller mixa alla grönsakerna till lite tuggmotstånd, buljongkoka dem, de tyngsta grönsakerna först och de lätta sist på slutet. Fnhacka löken, häll av kokvattnet o låt rinna av i en sil. Finhacka eller mixa rödbetorna häll i hop alla grönsakerna löken och rödbetorna o cremefreschen i en skål och rör om. Smaka av med salt och peppar, om det behövs eftersom buljongen innehåller salt. Lägg spagetti och grönsaksröran( lite ljummen) i 2 stora skålar/tallrikar och servera. Koka pastan enligt anvisningar sist så allt blir varmt till serveringen.

    Festliga potatisskivor till helgmys: skala och skölj samt längdskär 3-4 stora råa potatisar( a bakpotatis eller stora sötpotatisar) så det blir ca 2 cm tjocka skivor, en potatis brukar räcka till 3 skivor. Lägg dem på bakplåtspapper på ugnsplåt. Olja peppra o salta dem, låt dem grädda i ca 20-25 minuter tills de är mjuka som bakpotatis. Vänd dem upp o ner efter halva tiden. ca 200 till 225 grader på mitten i ugnen. Känn efter med sticka.
    Under tiden: finhacka, tärna färska tomater strö på lite grekisk/fransk eller italiensk salladskrydda( vad ni kan tänkas gilla) finhacka röd lök lägg i en skål och rör i hop tillsammans med en klick majonäs och eller cremefresch.

    På slutet i ugn, ta ut plåten lägg på riven ost samt smulad feta ost på potatisskivorna och låt smälta bara eller gratinera kort. Ta ut plåten o lägg potatisarna på tallrikar, garnera/toppa med tomat lökröran och lite färsk persilja. Servera med krutonger och valfri dryck. Detta kan serveras som enda rätt eller komplement till kyckling kött eller fisk. Som enda rätt kan det kompletteras med råa sköljda och skalade gurk o morotsstavar och vanlig gräddfilsdipp, kan skippas då det är gremefresch och eller majonäs på potatisröran.

    Reply
  85. Anonym

    Mer mat: bulgur eller cous cous tabohle. 2,5 dl cous cous eller bulgur. Koka i olja och buljong enligt anvisning. Fluffa upp med gaffel. Fintärna 2 stora bifftomater( annars ett himla jobb med körsbärs eller vanliga tomater), finhacka 2 rödlökar, ett stort fång färsk persilja eller 2 askar fryst( blir inte lika bra), hacka persiljan. En liten skvätt citron och vinäger. Lägg cous cousen och de finhackade grönsakerna i en stor serveringsskål blanda väl. Häll på lite citron o vinäger efter smak. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Servera som ensamrätt eller till fisk kyckling kött.

    Turkisk buffe: koka 4 dl vanligt ris i anisbrännvin, salt och peppar, eller sådana små flaskor för egenkryddning till brännvin! Ja faktiskt, samt lite fänkålskrydda. Köp kikärtor på burk( Zetez), eller köp hummus, finns på välsorterade matbutiker numera.
    Gör Ezme turkisk stark tomatsås till Meze se recept här.
    2 portioner
    3 stora mogna tomater
    1 vitlöksklyftor
    1/2 rödlök
    1 knippe persilja
    1 liten knippe färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
    1/2 tsk chilipulver
    2 stora msk tomatpuré
    2 stora msk ajvar relish eller 1 krm stark paprikapulver
    Lite olivolja
    Lite citronsaft
    Salt & peppar
    TIPS! Du kan variera din sallad efter smak, gillar du inte chili kan du utesluta det. Om du inte har granatäppelsirap så går det bra utan och om du vill ha en mild vitlökssmak så kan du minska mängden. Gillar du sumak (syrlig orientalisk krydda) går det fint att krydda salladen med det.

    Gör såhär:
    Börja med att förbereda grönsakerna. Finhacka tomaterna, alternativt köp vanliga krossade tomater i basilika och låt rinna av i sil. Blanda med tomatpuré, paprikapuré/pulver, olivolja, citronsaft, salt och peppar i en skål häll i den finhackade löken. Pressa i vitlöksklyftorna.

    Aubergineröra. En stor mogen aubergine. Tärna auberginen. Stek lätt i torr stekpanna. Ta upp och lägg i mixer med olja citron vinäger. Mixa till grov röra.

    Lägg de olika rörorna i skålar. Servera med riset och oskivat färskt vitt bröd som ser ut som limpa, inte fyrkantiga rostbrödet, för att innanmätet ska vara det här vita fluffiga brödet som är i utlandet.
    Kan serveras enskilt eller med kyckling fisk kött.

    Tzatsiki finns på burk, Lindahls numera om man vill.

    Som enskild rätt så serveras oliver och fetaost till, gärna sardelloliver, finns på de stora matbutikerna numera.
    Ja det är lite pyssel med den, men kan has som sommarbuffet eller dyligt.

    Reply
  86. Saga

    Tack för att du delar med dig Jonna, så viktigt ämne! Känner igen mig så mycket och märker direkt att det påverkar mig om jag slarvar med maten eller äter för mycket socker. Tror rensningen kommer göra gott <3

    Reply
  87. A-mamman

    Jag följer ett antal hälso- och träningsbloggar och några med fokus på familjeliv – har aldrig läst någon som ätit så dåligt som du! Jag menar, det är inte konstigt om du varit trött och hängig. All förbättring du gör, oavsett vilken, kommer att göra dig gott, och att laga mat behöver inte vara svårt eller tidskrävande för att bli bättre än mackor 🙂 Lycka till!

    Reply
  88. Gunilla

    Jag är också en som inte gillar matlagning, och drömmer om en mer vegetarisk kost.
    Undrar vem som ska laga den?
    Verkligen lycka till med detox och nyttigare vanor!
    Kan tipsa om Hermandalsbloggen som är inriktad på kinesisk medicin, d v s holistiskt
    mående!

    Reply
  89. Maria

    Det fina med att sluta med socker är att man slutar tycka att det smakar gott dessutom! Så det reglerar sig själv tillslut 😉

    /Från en som efter 5 månaders LCHF knappt kunde äta jordgubbar för de var alldeles för söta…
    Nästan frustrerande att allt man minns som “så gott” inte alls smakar bra när man väl gör ett undantag och äter det hehe.

    Reply

Lämna ett svar till Rick Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.