En skidtur genom skogen

Det här blogginlägget innehåller ett samarbete mellan mig och Barnängen

I tisdags begav jag mig ut för att åka längdskidor. Något jag bara gjort några få gånger i livet. Så få gånger att jag aldrig riktigt hade fastnat för det. Jag tyckte mest det kändes som om skidorna ”saktade ner mig” och gjorde att jag satt fast i något. Men så såg jag de där glittrande ögonen som många får när de pratar om längdskidåkning. Hur de riktigt längtar efter nästa gång de får susa fram över isar och genom tysta vinterskogar. Jag förstod att det fanns något där som jag inte hade upptäckt än. Så den här dagen begav jag mig ut för att leta efter det.
Och jag hittade det.

Den här dagen ute med skidorna var en av de härligaste stunder i skogen jag någonsin haft. Det var en helt fantastisk känsla att åka omkring i skogen, även om jag ramlade ett antal gånger, och även om det blev mycket avbrott för att ställa upp kamerautrustningen osv. Men jag längtar redan ut till nästa skidtur. Jag vill återigen få känna känslan av att glida fram över skaren och se hur eftermiddagssolen strilar in mellan trädkronorna. Höra det mysiga ljudet från skidorna mot isen.

Jag åkte inte särskilt långt denna dagen. Jag ville mjukstarta och göra något som kändes genomförbart för mig. Ändå kändes det när jag kom hem på kvällen som om jag just varit ute på ett stort äventyr haha. Det var en sådan härlig helhetskänsla. Så mycket vacker natur blandat med klantiga misstag, skratt, kulning, varm choklad, och den vackraste solnedgång. Frilufsande när det är som bäst.

Så här kommer en liten videoblogg från min skidtur! Enjoy ♥

Jag fick ett par riktigt fina, gamla trädskidor av min släkting Sven Olof för några år sedan. Jag har bara testat dom en gång. Men nu letade jag fram dom i ladan för att ta med dom ut på en tur. Älskar sådana där gamla skidor med många år på nacken. Dock skulle de säkerligen behöva vallas, men det ska jag göra till nästa gång. Men bara utseendet på dom…de är så vackra att jag skulle kunna tänka mig att hänga dom på väggen.
Jag visste en passande skog i närheten av byn där jag nog skulle kunna åka skidor utan problem. Där är det ganska glest mellan träden men ändå en sådan där gammal, vacker skog med hängande granar. Jag var först rädd att det skulle vara för lite snö i skogen men det funkade alldeles utmärkt. På grund av den bitande kylan efter tövädret så hade det bildats skare på snön vilket gjorde den riktigt stabil att åka på.

Det var en otroligt vacker dag. Solen målade skogen i guld och allt var sådär stilla som det bara kan vara mitt i vintern.
Jag åkte över en frusen myr.
Vackra Grundtjärn. Innan mörkret föll åkte jag skidor längs kanten av isen på Storsjön, som sjön heter här i Grundtjärn. Jag kände mig osäker på isen nu efter den konstiga vintern, så jag ville inte korsa sjön, även om det säkert inte var någon fara. Men har alltid haft stor respekt för isar. Jag gillar att hålla mig till kanten, och är det en långgrund sjö som denna så kan man ändå åka ut en bra bit.

På en sten ute i sjön packade jag upp mitt efterlängtade fika. En ostmacka och kopp varm choklad. Det var utan tvekan den bästa fikan på väldigt länge. Det hade börjat bli ganska kallt ute (runt -10) så det var väldigt skönt att få värma mina frusna händer runt den varma koppen.
Jag stannade där och drack några koppar choklad tills solen helt hade gått ned och tills mörkret sakta började lägga sig.Nu när det är sportlov på många ställen i landet kan jag tänka mig att många är ute och hittar på lite olika aktiviteter i naturen. Kanske skidåkning. Kanske grillning vid en öppen eld. Kanske stjärnskådning. Eller bara en härlig promenad.

Jag vill tipsa om att på sverigefrilufsar.se så finns förutom en massa tips och recept en ”veckans fototävling” där man kan lägga upp sina bilder från sin egen utflykt eller från när man varit ute och frilufsat på något vis, och vara med och tävla om fina priser. Varje vecka koras en vinnare som vinner ett frilufskit från Barnängen.

När vintersäsongen är slut så har jag fått äran att vara med i juryn och utse en storvinnare bland alla bidrag som skickats in, och där vinsten är en skidresa för hela familjen värde 20 000 kr!  Så har ni några härliga frilufts-bilder som ni vill skicka in som bidrag, klicka bara på bilden här nedan. Och lycka till! ♥

Tack för att ni hängt med mig på min lilla skidtur! Önskar er alla en härlig torsdag. Stor kram på er ♥

67 Kommentarer på “En skidtur genom skogen

 1. Jorma

  Härligt! Längdskidor är det enda jag åkt, och det var lääänge sedan. Jag tog mig faktiskt en omgång frilufsing idag. Hoppade på bussen hemmavid upp till Jönköpings flygplats. Därifrån lufsade jag ut till Dumme Mosse där det blev en serie bilder tagna. Lär väl proppa mitt instakonto med dagens skörd vad det lider 😁
  Ha en fortsatt fin torsdag ❤
  Kramar

  Reply
  • Jorma

   Så, nu fick jag sett videon också, så härlig! Din skratt är verkligen smittande, och kulningen går som vanligt rakt in i själen <3

   Reply
  • Jonna Post author

   Men åh vad mysigt det lät! 😀 Älskar namnet ”Dumme Mosse” 😀
   Ska kolla in dina bilder sen. Kram på dig ♥

   Reply
   • Jorma

    Jag brukar översätta namnet till ”silly bog”, brukar försöka mig på lite putslustigheter när jag översätter sådär supersvenska ord. Paltkoma blir såklart ”blood bread coma” 😉
    Hoppas veckan startar bra för dig <3
    Kramar

    Reply
 2. ♥Maria Alvljus♥

  Det var en härlig och mysig skidtur vi fick följa med på.
  Mina barnskidor av trä finns inte längre, så det var fint att få
  minnas hur det var att åka i skogen och dricka varm choklad efteråt.
  ♥ ♥ ♥

  Reply
 3. Malin på Hammarsön

  Hej Jonna härlig film du är så naturlig och lättsam roligt att följa dig. Längdskidor är super mysigt. Nu kommer du vilja fortsätta åka.

  Reply
 4. Marina

  Vilken underbar dag <3 Haha, du är så härlig som bjuder på vurpor och allt! Får alltid lyckopirr i hela kroppen när jag ser dina videobloggar 🙂

  Reply
 5. Martina Åkerman

  Åh vilken underbar video! Precis vad jag behövde idag för att börja min arbetsdag med! Den fick mig att minnas barndomsminnen från långfärdsskidoäventyr (oj vilket långt ord! fniss!) ute i Stäket där vi hade sommarstuga när jag var barn.
  Här i Kalifornien blommar påskliljorna redan, och det börjar kännas som vår i luften. Vi har ingen snö just här där jag bor, men vi har gott om regn så här års. Önskar att det vore snö istället….men nej, jag vill inte behöva skotta snö och skrapa bilrutan varje morgon.
  Tack för ännu en underbar video!
  Kram från Kalifornien.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack fina du!!
   Kul att du började dagen med min video. Blir så glad o höra det! 😀 Och kul att den kunde väcka lite barndomsminnen till liv 🙂
   Oj…har ni redan påskliljor i Kalifornien! Härligt att ni fått vår redan, även om vintern också är härlig.
   Kram på dig! ♥

   Reply
 6. Janusz

  Jonna, it was risky for an unexperienced skier to go alone into the forest in these hard crust snow conditions. You could have hurt your leg and
  not be able to move. I presume Johan is at work, nobody would notice for a while that you were missing. Once I took an unexplored route alone through a forest while downhill skiing. My skis caught a root and I was catapulted maybe 20 meters down in a steep terrain. I was not hurt but it took me a very long time to get back to my skis. There was so much snow that for every step up I slid right back down. I felt like laughing. Thousands of people skiing not far from me and I am helplessly stuck in the middle of nowhere. Does a cell phone coverage extend to where you went ? Maybe you could consider buying a satellite phone or some satellite emergency beacon. Maybe you could train Nanook to run to the village and bring help in case of an emergency.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww thank you for caring about my safety! 🙂 I was not that far away from the village, and nowdays I have really good reception on the phone in that area, plus internet. So if anything would happen I can get in contact.
   Oh it sounded really scary when you crashed with your skies. I am glad that you didnt got hurt and that you managed to get up again 🙂
   Have a lovely week ♥

   Reply
 7. Lindan

  Wohoooo, du är ju lika bra på att åka skidor som jag….!! 😀 😉 😀 <3 Gullunge!! 😀
  Blev faktiskt lite sugen på att åka jag med…Fast det lär inte bli den här vintern…(tror vi haft snö sammanlagt 4-5 dagar kanske….). Dessutom har jag inga skidor…hm….
  Håller med om att dina skidor var supervackra! (y)

  Härligt att se att du inte blivit sjuk! (och jag hoppas inte du BLEV det, efter att ha glidit fram som en is-älva med rimfrost i håret…! 😀 )

  VARMA KRAMAR BÄSTA JONNAN!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åh vad gullig du är! 😀
   Jaa trist med vintern, gissar att du inte hinner åka några skidor innan vintern är slut. Men tanke på hur lite snö det varit.
   Hoppas du kan få tag på några skidor till nästa vintern 😀

   KRAM PÅ DIG ♥

   Reply
 8. Ellinor

  Underbara bilder och film som vanligt 🙂 Blir så otroligt glad när jag tittar på din film. Jag har ALDRIG åkt längdskidor!! Kanske kommer jag att testa det till helgen. Syrran har både längdskidor och pjäxor, så jag ska nog fråga henne om jag kan låna dem några timmar 🙂 jag ska passa på att ta ett kort o skicka in som tävlingsbidrag 🙂

  Kram/ Ellinor

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Ellinor! Och gud vad glad jag blir att du funderar på att åka längdskidor 😀 Hoppas det blev av och att det blev en härlig tur! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 9. Bernard

  I am glad you enjoyed your ski tour. It is one of the greatest way to be out and about in winter in the forest on the lake. Good for the body as well as for the soul. And skiing at night under a full moon on a frozen lake when the ice is making all sorts of noise is magical. I love all your photos. This winter I cross-country over 50 times here over the great Plains . We have a long winter indeed here in Canada.

  Reply
  • Jonna Post author

   Wow…yes it sounds wonderful to ski during night under a full moon! I really must do that sometime 🙂 Thank you for sharing! Lots of love ♥

   Reply
 10. Lena Berg-Nordenberg

  Jättefina bilder! Men var försiktig ute på isen, den kan vara lurig nu när vårvintern närmar sig!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Lena! 🙂 Ja jag var jätteförsiktig, åkte bara en bit längs kanten på sjön. Är lite osäker på isarna såhär års.
   Tack för omtanken. Kram ♥

   Reply
 11. Seth

  Du är underbar Jonna, sådan härlig energi du förmedlar genom dina bilder och den fantastiska filmen ❤😍

  Reply
 12. PJ:s byffé – från by till fe

  Det är så som jag också gillar att skida, låt vara att det är länge sedan sist. Skidor modell äldre och inga högteknologiska vidunder som kräver sådan fart att man inget ser, inget hör utan det är en ständig kamp om sekunderna. Bättre då att stanna till i skogen eller på fjället, var man nu råkar befinna sig, och bara andas och njuta innan man åter ränner vidare. En tur i egen takt.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…håller med dig i vartenda ord! precis så jag också vill att en skidtur ska vara 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 13. Cina

  Tack för en jättefin ”skid-film” och fantastiska bilder! Och den vackra kulningen! Jag fick många minnen då jag växte upp och var med familjen i Vemdals-fjällen och åkte längdskidor varje vinter. Jag kan rekommendera att åka preparerade skidspår och särskilt i fjällen, det är en fantastisk upplevelse!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tusen tack fina du!! ♥ Och vilka vackra minnen.
   Ja, det skulle vara fantastiskt kul att prova att åka i preparerade skidspår i fjällen någon gång!! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 14. Beata Rydén

  Jag blir så imponerad av din förmåga att skapa stämningsfulla filmer <3 Du lyckas göra det så himla vackert, utan att det alls blir konstlat. Underbart!!! Älskar musiken du alltid väljer till också. Blir ju såååå sugen på varm choklad utomhus förresten! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Men gud vad glad jag blir. Tack Beata!! Verkligen så kul o höra att du gillar mina filmer.
   Kram på diig! ♥

   Reply
 15. Missy

  A lovely day! Have had to give up my skis for snow shoes, but glad I can still get out and enjoy the silence of the woods. We’re enjoying temperatures in the 60’s but snow is due next week. Maybe I’ll get to use the snow shoes next week. Enjoyed viewing your day.

  Reply
  • Jonna Post author

   Oh snowshoes are great! I have only tested them a little but it seems really nice to get out in the woods on snowshoes 🙂
   Hope you get some snow this week. Lots of love ♥

   Reply
 16. Åsa

  Wow, vilka retro skidor 🙂 förstår att du gillar dem. Underbar film 🙂 Jag och min sambo var ute på en skidtur i lördags, och det blev några fina vinterbilder tagna. Jag ska skicka in dem till fototävlingen 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja de har några år på nacken! 😀 Kul att ni också var ute och åkte skidor!! Och vad glad jag blir att du ska skicka in dina bilder till fototävlingen! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 17. Sue-Anna

  Du är ju underbar! 😃
  Köp trätjära på nån byamarknad eller välsorterad sportaffär och pensla på skidorna, sedan värmer du in det i träet med varmluftspistol. Det är enklare än med blåslampa då det lätt blir för varmt och tar eld!
  Visst är det härligt på skidor!

  Reply
 18. Cathy

  What a lovely experience for you! My most cherished winter memories have been out alone x-country skiing…I long for it every winter, but we’ve not had enough snow this year 🙁 it is advisable to not go out alone, or let someone know what trails you might take, especially in icey conditions. You will find more success in powder snow when your skis can float and glide without slipping and your poles can help you more too. I’ve been skiing on the same mountain for over 30 years!..started when I was 12 years or so. I so wish I could go right now and enjoy the peace of the sleeping forest…but Mother Nature has other plans…its 67F and my crocus are blooming!! I’m glad to see that x-country skiing has taken hold if you! It’s the absolute best!! 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Wow you have really been skiing alot!! Thank you for the advices. So sorry to hear that you didnt have enough snow this winter. Seems that it has been strange weather all over the world this last year…
   Thank you! lots of love ♥

   Reply
 19. Lena D

  De där skidorna är helt magnifika 😉 Så skön film, det är ren rekreation att se dina filmer och foton, ja texterna också förstås! Såg just på ”Mandelmanns” på tv, man kan leva nära naturen på flera olika sätt, helt underbart!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Lena!! 🙂
   Ja åh Mandelmanns är ju underbart. Börjar bara längta lite för mycket till våren och sommaren haha 🙂 Får sådan lust att greja i trädgården.
   Kram på dig ♥

   Reply
 20. Julia

  Jag kan inte låta bli att skratta när du ramlar där i skogen, du påminner på något sätt om Ronja Rövardotter 🙂 jättehärlig film! Du fångar magin där ute i skogen, ditt skratt smittar av sig och din kulning ger rysningar av välbehag. Tummen upp för dig Jonna!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha vad kul! Glad att du kunde få dig ett gott skratt 🙂
   Tack för dina fina ord Julia! Kram på dig ♥

   Reply
 21. Lars 8463

  😀 ❤
  Ditt skratt är sååå smittsamt.
  Så jag hoppas jag blir
  riktigt Riktigt RIKTIGT sjuk!!!

  Tror jag förstår din känsla
  av att ”sitta fast och skidorna
  saktnade ner dig”
  För du verkar vara naturligt
  snabb i kroppen.
  Och massor av naturligt
  wiiiiiiii i fötterna.

  Men lufsa kanske handlar om det?
  Att sakna ner.
  Låta sig fastna.
  I en stund av bara vara.
  Att låta det lilla bli det stora.
  Att även om jag vurpar ibland.
  Så får jag bättre balans i livet.

  En LÅNG varm KRAM
  (större chans att bli smittad)
  För att du får mina och andras
  ögon att glittra.

  Som du kan värma dina
  frusna händer runt.

  Hoppas Johan och du mår bättre
  så ni kan åka till prisutdelningen.
  Ett STORT krypa på er ❤

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh så fint. TACK Lars!! Dina fina, vackra kommentarer lyser alltid upp som en sol!
   Kramar på dig ♥

   Reply
 22. Magnus

  Det där såg härligt ut! Här finns ingen snö så jag får nöja mig med att promenera, men det gillar jag så det är helt ok det med.
  Vädret fortsätter däremot att bjuda på överraskningar. Tidigare i veckan har det blåst som attan ena dagen och varit nästan vindstilla nästa dag. En dag var det 10° varmt och nu i natt och på morgonen var det -5°. Det har regnat, och snöat, och nu skiner solen från en klarblå himmel. Och igår kväll och under natten har det varit snöoväder i Skåne, Blekinge och södra Småland och Halland, och nu skiner solen där också. Det känns som ”aprilväder” med dom här tvära kasten.
  Men mina Snödroppar blommar längs södergaveln och det stod en flock Sångsvanar på en åker jag passerade på vägen till jobbet igår så visst är våren äntligen på gång!

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja promenader är inte så dumt det heller!! 🙂 Speciellt en sådan här vinter när snön aldrig tycks vilja komma.
   Oj ja ni har verkligen haft ett konstigt väder där…blåst och vindstilla….kallt och varmt. Fattar inte vad det är som händer?!
   Ja jag håller med, det känns verkligen som aprilväder.

   Åhh…känns helt ofattbart att ni redan har snödroppar!! hur är det ens möjligt 🙂 Men så fint!!
   Stor kram! ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack! Nej jag har inte Patreon, visste inte ens vad det var 🙂
   Men kollade upp och funderar på att skaffa det. Tusen tack ♥
   Kram

   Reply
 23. Iza

  Jag älskar att du bjuder på dig själv när du ramlade och det, så himla mysigt. För det händer ju, lite oplanerat och spontant. Sådant är bra.
  Härligt alltid att lyssna till när folk skrattar rent generellt, du har ett mysigt skratt 🙂
  Sådana skidor åkte jag på, iaf något liknande när jag var 12 senast. Nu har jag längdskidor med tillhörande pjäxor. Sjukt kul faktiskt! Men lite svårt innan man får in snitsen på det!
  Härlig videoblogg ! 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åh men tack Iza! Så kul o höra det 🙂
   Kan tänka mig att det är härligt att åka med längdskidor med tillhörande pjäxor också. Kanske lite mer stabilt liksom.
   Längtar tills jag fått in tekniken lite bättre. Kram på dig ♥

   Reply
 24. Lisa

  What an amazing vlog you’ve created, again! I really love it, you’re getting better and better in vlogging each time. It’s just so awesome to see you living your life. Enjoy!

  Love, Lisa (from the Netherlands)

  Reply
 25. Anita

  Du har verkligen en förmåga att få en att känna ”jag vill också…” med dina bilder och filmer. Uppväxt i norr med massor av skidåkning men nu är det 40 år sedan…. kanske dags att prova på´et igen men snö är ju en bristvara här i södern. ”Hittade” dig precis när du hade flyttat och har tittat in till dig med jämna mellanrum sedan dess och det är som sagt inspirerande att följa dig.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh så roligt att du började följa min blogg precis när jag flyttade hit, och att du kikat in lite då och då sedan dess 🙂 Så glad jag blir!!
   Jag hoppas du får tillfälle att åka skidor snart igen!! 🙂 Förstår att du kan sakna den biten.
   Kram på dig och tack för dina fina ord ♥

   Reply
 26. Östen H

  Hej
  Måste bara få skriva en kommentar. Jag är så imponerad av ditt livsval. Jag lever under ungefär samma förhållanden som du i en by med strax under 10 innevånare. Skillnaden är att jag är född här och har bott här i över 50 år men har aldrig ångrat mitt val av boendemiljö. En oändligt stor frihet på alla plan och att kunna styra sitt eget liv. Jag åker rätt mycket turskidor vintertid men i dag har jag inte hunnit med så det får bli kvällstur i mörker istället, Jag undrade om det fanns nån annan som var så tokig att han gav sig ut i mörker på skidor, så jag slog en sökning på google och joodå det finns flera som åker skidor i mörker. I samband med den sökningen hittade jag din webbsida.
  Önskar dig all lycka och att allt går bra och att du forsätter trivas.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.