Ett avslut och en ny början

070501

Nu är min tid med rymdstenen över, och jag har nu lämnat tillbaks den efter två roliga och spännande månader. Jag fick låna bilen när jag gjorde ett samarbete med Hyundai. Många av er följde mig på min drömresa till Norrbotten i maj månad. En resa jag aldrig kommer glömma. Allt bara var sådär overkligt bra. Ni kan läsa mitt reportage och se ett kollage från resan HÄR. Sedan finns det ju massvis med blogginlägg från resan också!
Måste erkänna att det kändes lite sorgligt att lämna den nu, efter allt vi varit med om och alla vägar vi kört tillsammans. För nu var det mer på riktigt. Jag lämnade den egentligen sista maj enligt vårt avtal. Men fick åka och hämta den igen bara någon dag efteråt. De var så nöjda och älskade bilderna jag tagit och berättelserna från resan med bilen, så de ville fortsätta vårt samarbete. Den dagen ville jag nästan gråta av glädje. Jag visste att det skulle innebära en positiv förändring i mitt liv där jag fick ännu mer utrymme till att vara kreativ och fortsätta med det jag älskar, och samtidigt få göra spännande och roliga samarbeten som jag helhjärtat vill skriva och dela med mig av.

Solen sken i förrgår, när vi i Sollefteå skrev på det nya avtalet. Nu kommer jag löpande att jobba som fotograf och influencer åt Hyundai, vilket innebär att jag redan nu har en annan bil hemma på gården som kommer få följa med på några äventyr under sommaren. Det jag älskar med detta är att det egentligen är ett jobb som smälter in i det jag redan gör. Det enda nya är att jag då och då ska fota bilbilder. Men efter resan i Norrbotten upptäckte jag att jag verkligen tycker om det så länge jag får fria händer och får göra det på mitt sätt.  Och en gång i månaden kommer jag att lägga upp ett litet blogginlägg i samarbete med Hyundai där jag skriver om någon resa eller utflykt med bilen. Jag vet att det finns några få som ogillar blogginlägg med samarbeten, men ni kan vara lugna. Jag kommer tydligt märka ut dom : )
Jag ser så mycket fram emot det här. Som sagt så är det en positiv förändring som gör det ännu mer möjligt för mig att fortsätta med det jag redan gör.
052809Det är så mycket bra saker som hänt sista tiden, och jag känner sådan tacksamhet för alla nya möjligheter som hela tiden öppnar upp sig. Kärleken, utställningar, resor, roliga samarbeten, magiska stunder och nya vänner. Som att allt jag drömt om under mina 6 år i Grundtjärn plötsligt händer på en och samma gång. Det tog tid. Många tårar, mycket kämpande. Kanske den värsta, men också den bästa tiden i mitt liv. Utan tvekan. Och varje dag är som ett nytt äventyr. Jag vet aldrig riktigt vad som väntar nästa vecka, eller nästa månad. Skillnaden nu är att jag känner mycket mer trygghet. Därför älskar jag att få fortsätta ha det såhär. Leva så fritt och spontant som det bara går i balans med rutiner och vardag.

Alldeles nyligen blev det också klart att en riktigt stor resa väntar till hösten. Till ett ställe som jag bara sett på film, och bara kunnat drömma om.  Många, många timmars flygresa. Men där borta väntar ett paradis av höga berg, stora granar, spegelblanka sjöar och vildmark. Ännu ett jobb, där jag får åka och bara göra det jag älskar. Och dessutom får jag ta med min Johan.
Kan ni gissa vart? Det känns fortfarande lite overkligt. Men ÅH, som jag ser fram emot att berätta mer om detta sen och ta er med på resan i minsta detalj.
040702Kanske är det alla fluffiga maskrosor jag blåst iväg med önskningar som gjort att så många drömmar går i uppfyllelse. Eller så är det alla stjärnfall jag bevittnat under vinternätternas mörka natthimmel. Oavsett, så har jag verkligen insett att det viktigaste av allt, är att aldrig ge upp. Fortsätta följa sin inre röst och känsla, även om det innebär att under lång tid ensam trampa upp en ny stig. Svårt, tungt, långt, men den leder alltid till något vackert.
070506

145 Kommentarer på “Ett avslut och en ny början

  • Jonna Post author

   Åhh men tack Caroline!! Så fint o höra att du blir lycklig av att läsa det jag skriver.
   Du anar inte hur glad det gör mig!! Kramar ♥

   Reply
 1. Thérèse

  Jag är så glad för din skull Jonna! Du har verkligen jobbat och slitit för det här. Efter alla år som du oförtrutet och utan ett öre i ersättning har bjudit oss läsare på högkvalitativa och professionella bilder och texter är det minst sagt på tiden att det börjar betala sig för dig. Jag kommer jubla för varje samarbetsinlägg du skriver!

  Stor kram till dej!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men alltså åh…tack fina du! Jag är så innerligt, djupt tacksam över din förståelse med samarbetsinlägg. Det är alltid som en liten del av mig darrar och känner en rädsla att läsare ska ta illa upp när jag skriver om samarbeten. Just därför känns det som att istället få en stor varm kram av att läsa din kommentar. Och dessutom vill jag tacka dig för att du följt bloggen så länge och alltid kommit med helt fantastiska kommentarer och tankar.
   Stor, stor kram på dig Thérése (hur sjutton gör man det bakåtvända strecket?:D ) ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Aww really?? That makes me so happy to hear ♥♥
   Thank you for sharing your thoughts.

   Reply
  • Jonna Post author

   Tack snälla!! 🙂 Så roligt att du känner så!
   Det ska verkligen bli superkul att få ta er med på den 🙂 ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men TACK fina du!! ♥♥♥
   Och DU med!! Hoppas våra vägar möts snart, min kära vandringsvän ♥

   Reply
 2. Maria Lisette

  Jeg drømmer om at komme til Rocky Mountains, så der kan du også tage hen! 😉
  Tak for din fine inspiration, den er til stor glæde for mig!
  Kh Maria Lisette

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ja det är verkligen ett fint ställe!! ♥ Liknar lite dit vi ska 🙂
   Och tack för dina fina ord!!
   Kram på dig

   Reply
 3. Inga

  Det var härligt för dej att en ny resa blir av och med din Johan med. Det var härligt. Nu har jag det att se fram emot. Jag blir liksom i en annan vald när jag läser dina ord varje dag du skriver. Helt underbart att följa dej. Du skriver så underbart att jag är med dej. Du är en del av mina. Kram. 💗

  Reply
  • Jonna Post author

   Så kul o höra att du känner så när du läser bloggen Inga!! 🙂 Så glad att du vill följa mig.
   Kram på dig! ♥

   Reply
 4. Kerstin

  Härliga människa va mycket skoj du får vara med om…..Nu flyter det på minsann! 😉 Jag tror nu att du ska åka till Australien eller Kina….spännande ställen båda två!!! Ha en fin sommar!
  Hälsar Mobergskan

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Kerstin! Ja det händer mycket kul nu 🙂
   Tack för dina gissningar 🙂 Ha en fin sommar du med! ♥

   Reply
 5. En annan Tomas

  Kan det möjligen vara Anderna ni ska till? Peru, Machu picchu kanske?
  Kul att det går bra för dig, även jag har följt din blogg och dina vedermödor i många år, det är verkligen dig väl unt att du börjar få lön för mödan nu.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Tomas! 🙂
   Åhh Sydamerika har alltid varit en stor dröm att fara till. Speciellt Machu Picchu 🙂 Bra gissat!
   Men det är inte dit vi ska nu 🙂
   Kram på dig! ♥

   Reply
 6. Evy

  Massor av grattis till ditt kontrakt. Det är väl vad du kämpat för eller? Att få jobba med ditt fotograferande på dina villkor och dessutom tjäna pengar på det. Blir så glad å dina vägnar och tror väl att du nu kan skriva ”konsult” eller ”Art Direktor” på visitkortet ;-). Timpengen steg just i höjden :D.

  Jag får väl göra som övriga, gissa på ett resmål: Tror att Japan skulle kunna vara en intressant plats för en fotograf. Så varför inte?

  Undrar angående dina fina maskrosbilder, om du såg den bild jag skickade dig på Facebook?

  Lycka till med nya uppdrag och kram från Evy

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Evy! 🙂
   Och det lät som ett roligt resmål med Japan 🙂 Skulle gärna fara dit någon gång.
   Men det är inte dit vi ska resa denna gången 🙂
   Åh måste ha missat bilden på maskrosen?
   Kram på dig! ♥

   Reply
   • Evy

    Det var en speciell bild på maskrosen jag fick till så kolla igen – den finns nog kvar 😉

    Reply
 7. Frusen tuva

  Vad härligt att höra! Du är så himla värd allt skojigt du får vara med om <3 Älskar dina bilder och kan inte för mitt liv förstå hur du får dem så magiska. Du är verkligen en konstnär och det är så skönt att höra att du får mer och mer trygghet ekonomiskt så du kan fortsätta dela med dig av dessa underbara bilder och texter. TACK för all tid och kärlek du lägger ner i ditt jobb och delar med dig av! Som någon annan skrev högre upp – det är som att resa in i en annan värld genom dina foton. Och jag gissa på norra USA 😀

  Kram!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vad fint du skriver! TACK ♥ Så glad jag blir : )
   Och tack för din gissning, USA är rätt i alla fall! 🙂
   KRAM ♥

   Reply
 8. Gunilla

  Alaska! Oh, the adventures to expect!
  Ja, följa sitt hjärtas röst, det är ju det man ska göra!
  Det är då livet öppnar upp : )

  Reply
 9. Annette Skog

  Gratulerar så mycket! Du är väl värd bilsamarbete (en människa ska leva också med alla utgifter det innebär och då får du lite mera trygghet, det är bra, mindre stress) och resa. Gissade Kanada, men började tänka på Japan och undrade om det finns granar där? Nya Zealand kanske? Sydamerika? Jaja, vi får väl veta tids nog. Lycka till i alla fall och ha en fortsatt underbar sommar!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack så jättemycket Annette! Vad glad jag blir 🙂
   Och bra gissningar! Men inget är rätt 😀 ♥
   Önskar dig också en underbar sommar! Kram på dig!

   Reply
 10. Sofie Broström

  Det är så kul att höra att du lyckas med det du verkligen vill! Jag tyckte om dina bilbilder även fast jag är helt ointresserad av bilar så var dina bilder fantastiska och också hörde ihop med bilden. Bättre än alla bilannonser jag sett så de gjorde ett bra val att fortsätta samarbetet tycker jag.
  Lyckönskningar till dig vidare!! / Sofie

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh..tack!! Gud vad glad jag blir o höra det!! Tack snälla du!! ♥
   Kram på dig!

   Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket Mirella!! Vad glad jag blir för dina fina ord.
   Kramar ♥

   Reply
 11. Magnus

  Det är inte bara du som har en massa spännande och roligt att se fram emot! Vi, dina läsare, också!! 😉
  Om jag också ska gissa på vart ni ska resa så kom jag att tänka på den där tävlingen du så gärna ville vinna där vinsten var en resa till Yukon. Gissar på att det är dit ni ska!!
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Kul att du känner så!! 🙂 Ja jag hoppas kunna ta er med på resan så gott det går, så ni också får ta del av upplevelsen så mycket som möjligt 🙂
   Det var faktiskt väldigt bra gissat! Kan säga att det är något liknande, även om det inte är Yukon 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 12. Anders

  Lite uttjatat, men bilderna är verkigen otroligt vackra. Och du blir en helt naturlig del i detta underbara svenska fjällandskap. För visst är landsbygden fin men det blir sorgligt och tomt utan människor som bor och lever där. Så starkt av dig att ta steget och lämna den moderna civilisationen! Det har alltid varit min dröm, och du lever den åt mig, tills jag / vi vågar ta steget…

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Anders!! Och det är verkligen inte uttjatad, jag blir SÅ glad varje gång någon tycker om mina bilder. Så tack för dina fina ord!! 🙂
   Kram på dig! ♥

   Reply
 13. Ann-Christine Reimer

  KANADA!!!!!!!!!! Du skrev förra året om en tävling där man kunde vinna en resa till en avlägsen plats i Kanada. Jag berättade om det för min syster som bor i Kanada och hon svarade med åtta utropstecken och lika många frågetecken – typ ”men hallå, det är ju INGEN som vill åka DIT!!”
  Själv ska jag till Kanada om ett par veckor. Var där i september senast. Fantastiskt land. Då var jag bland annat i Banff. Du skulle ÄLSKA det. Det är så vackert att det gör ont överallt. Då bytte träden färg dessutom. Magic! Nu ska jag till Vancouver – otroligt fint där också!! – och sedan till min syster i West Kelowna. Okanagan Valley. Området är känt för sina fruktodlingar. Bergen runt omkring är så häftiga. WK ligger ca 10 mil norr om Ossoyos, Kanadas varmaste plats. Hos min syster är det närmare 38 grader än 22 sedan länge och långt framåt i tiden. Jag åker buss från Van. Tar 4,5 timmar. Klippiga bergen. Halvvägs ligger Hope. En mindre landsortshåla. Där finns en skylt där det står att om man ska tanka så är det bäst att tanka där för sedan finns inget förrän man kommer till West Kelowna eller i utkanterna. Hope är ett bra namn på den orten. Det finns hopp. Länkar till mina resor hittar du på http://www.visit-stina.com Bilderna är inte i närheten av dina, men de duger. Första gången jag åkte buss dit (juli 2010) somnade jag till, men vaknade efter en stund och insåg att ”här går det min själ inte sova, jag måste kolla på bergen och naturen”. Kanada är fantastiskt!!!

  Reply
  • Carin

   Har bott i kanada över 30år och precis nyinflyttad i sverige igen.
   Känner mig som blandsaft.
   Har bott i klippiga bergen i 23 år och 7 år i Quebec.Kanada är ett fantastiskt land men det är sverige också så nu ska jag ta igen alla år som jag missat.
   På upptäcksfärd pånytt

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad kul! Haha jag tror jag minns din kommentar du skrev då när din syster sa att ingen ville dit.
   Det är inte Kanada och Yukon jag ska till, men man kan säga att det liknar lite den platsen.
   Så roligt att du ska till Kanada igen! Kan verkligen tänka mig att det är vackert där.
   Ska kolla in på dina bilder!!
   Kram på dig ♥

   Reply
 14. Mor A' Lena Eriksson

  Ett avslut o en ny början..häftigt värre !
  Kan bara önska dig lycka till ..o tack för all vacker text o vackra foton..Jag fortsätter att följa dig på färden med spänning !
  Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack för dina fina ord! Så glad att du fortsätter följa mig på färden:)
   Kramar ♥

   Reply
 15. diow

  hej jonna – fråga,
  vad säger du om kameran din nikon 800
  som helhet, jag ser en sån klarhet och
  krispighet och mättnad i dina
  bilder så att jag börjar fundera på
  om den är för mig också (jag har
  aldrig varit nikonmänniska egentligen),
  du behöver inte svara förstås
  och jag bryr mig bara om
  bilden och helheten

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej!
   Ja tycker att det är en superbra kamera. Dock är jag ingen kameraexpert. Jag har aldrig ägt någon annan kamera än Nikon så jag har inte så mycket att jämföra med. Men jag är väldigt nöjd!! 🙂
   Hoppas du hittar den rätta kameran för just dig!
   Kram! ♥

   Reply
 16. Emma

  Vad roligt att det går så bra för dig med allt! 😀 Spännande med resan också. Det lönar sig verkligen att kämpa och göra det man vill som du har gjort. Har också behövt kämpa mycket med saker och ting de senaste åren, men nu känns det som att mitt liv är påväg i rätt riktning igen och det är så himla skönt! 🙂 Har en sån lust att skapa och vara kreativ igen, och din blogg inspirerar mig.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh vad glad jag blir av din kommentar Emma. Tack!! Och så otroligt kul att du känner samma sak, att det äntligen känns som saker och ting är på väg i rätt riktning. Heja dig!! Och det värmer o höra att min blogg kan skänka lite inspiration 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 17. Vivvis

  Men vad roligt att du får fortsätta resa och fota. Det har varit så intressant att följa med dig. Jag längtar redan efter nästa resa. Du är värd all framgång för det fina arbete du gör, både med att skriva, fota och måla. Lycka till i fortsättningen. 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Vivvis!! Vad fint skrivet!!
   Kul att du redan ser fram emot nästa resa.
   Kramar ♥

   Reply
 18. Grusvägen hem - Drömmen om ett liv i enkelhet

  Åh, STORT grattis! Blir så glad av att läsa om hur dina drömmar förverkligas!

  Samarbeten tycker jag kan vara riktigt trevliga att ta del av, så länge de sker på rätt sätt, och så är det ju i ditt fall. Och det är klart att du ska ha bra betalt för det du gör, det är på tiden! Om det nya samarbetet innebär att vi får följa med på ännu fler resor och beundra ännu fler vackra bilder av fantastiska miljöer då välkomnar jag det med öppna armar – kör hårt bara!
  Det är väldigt kul att se hur din bloggidentitet och ditt varumärke växer och utvecklas. Jag älskade din blogg redan för några år sedan när jag hittade den och ägnade flera dagar åt att bara läsa ikapp hela ditt arkiv, men jag måste säga att den bara blir bättre och bättre!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vilken fin kommentar! Blev så himla glad!
   Ja jag tycker som du, om samarbetena sker på rätt sätt och det är något som känns äkta så är det bara bra!
   Det gör mig otroligt glad o höra att du tycker min blogg bara blivit bättre genom åren! Tack snälla för dina peppande ord!
   Kramar ♥

   Reply
 19. Åsa-Saga

  Åh Jonna, så himla roligt att läsa detta! Stort grattis! Till bilen, resan, och allt det vackra som öppnar sig! 🙂 ♥

  En fin sak, och som du inspirerar mig mycket i, är tidsperspektiven: Att ha fått följa din historia sedan du flyttade till Grundtjärn, och att ha fått se hur det har utvecklats. Du skriver att nu händer plötsligt allt på en gång, men jag tänker att det inte alls är en slump. Du har ju under de här sex åren skapat och jobbat och bloggat och föreläst och knutit kontakter och blivit ännu skickligare och tagit modiga steg (avslutet med smyckena till exempel). Allt det har varit liksom bygget av grunden, tänker jag. Skapandet av den näringsrika jorden som allt detta vackra nu kan blomstra i.

  Jag tycker att det är så underbart att se, och som sagt inspirerande, som en påminnelse: Det GÅR att ta det stora steget mot sin dröm, och det GÅR att göra just det man drömmer om. Men allt kanske inte kommer att falla på plats och bli perfekt den första månaden eller det första året, eller ens de tre fyra fem första åren. Det är ett fint och viktigt tidsperspektiv för att inte ge upp, tänker jag. När jag tycker att jag kämpar och kämpar och inget händer så tänker jag faktiskt på dig ibland, och påminner mig om det. Att universum kan behöva lite tid på sig för att ställa allt i perfekt ordning, och vi behöver se till att hålla vår energi hög och hoppfull under den tiden. Ibland behövs ett lite större tidsperspektiv. Tack för den inspirationen! Och grattis igen till all vacker skörd som kommer nu, som sagt! ♥ 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Alltså åhh…Åsa-Saga, du skriver alltid så himla bra och klokt!
   Först och främst, tack så jättemycket för de fina orden. Så glad att du tycker om tidsperspektiven. Det är ju egentligen inte något jag tänkte från början, men det är ju kul nu att man kan se tillbaks på allt som hänt under åren.

   Och så himla bra skrivet om det där med att allt kanske inte faller på plats på en gång! Ibland har jag blivit otålig, men då har jag tänkt lite som du skriver, att det är bara att fortsätta och följa sitt hjärta och liksom hålla humöret och energin högt så att man kan tillåta positiva förändringar att ske.
   Du satte verkligen ord på det så himla bra! Fick sådan inspiration av det du skrev nu. TACK! ♥
   Och tack för allt fint du skriver. Du verkar vara en sådan himla genuin och fin människa ♥
   Kramar!

   Reply
   • Anita

    Fint och bra skrivet Åsa! De flesta människor arbetar och strävar för sin dröm på olika sätt. Allas drömmar synliggörs dock inte på det offentliga sätt som Jonnas drömmar. Vi bär alla drömmar och mål i livet. Är säker på att du Åsa också har förverkligat några av dina drömmar? Allt gott!

    Reply
   • Åsa-Saga

    Åh men vad fin du är Jonna! Så glad jag blir! Tack! ♥ 🙂

    Och att du tycker att jag verkar fin och genuin – du vet vad dom säger: ”It takes one to know one” 🙂 ♥

    Kramar tillbaka!

    Reply
 20. Filippa

  Hej Jonna! :} Jag har följt din blogg ett litet tag nu, men aldrig kommenterat förr, så detta blir min första kommentar! När jag läste ditt inlägg nu så fick jag ett sådant glädjerus att jag kände att jag bara måste få skriva en liten del av det jag känt med detta och dina tidigare inlägg 🙂 Alla dina inlägg verkar vara så fyllda av värme och kärlek att jag själv bara blir alldeles glad över att få ta del av och läsa om din värld <3 Du är en sådan inspirationskälla för mig med, jag får verkligen en känsla av att jag klarar vad som helst efter att ha läst hur ditt liv till Grundtjärn började och har utvecklats sen dess. Du verkar på sätt och vis vara så fri och leva så fritt, även om det säkert är mycket jobb bakom allt du gör, men det får mig att hoppas och tro att jag kan göra samma sak någon dag i livet <3 Tack för din fantastiska blogg Jonna, många kramar från mig <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh, TACk Filippa för din jättefina och gulliga kommentar. Sitter här med ett stort leende nu 🙂 ♥
   Så himla kul att du ville kommentera nu! Och vilka vackra ord. Det värmer verkligen o höra hur du känner när du läser mig blogg.
   Vilken otrolig pepp du ger mig!

   Tack snälla för din fina kommentar! Kan säga att du gav mig ett glädjerus nu!
   Kramar ♥

   Reply
 21. Erika

  Åh vad glad jag blir för din skull!! Du förtjänar alla bra saker som händer i ditt liv nu, eftersom du ger alla oss läsare så mycket med dina foton och texter!

  Reply
 22. André

  Alltså den bilden på dig och bilen är så otroligt snygg!! Den borde Hyundai använda i sin reklam.
  Du är en grymt duktig fotograf Jonna!!

  Reply
 23. Yvonne

  Massor av grattis! Äntligen får du rejäl utdelning på din insats, äntligen värdesätts din kompetens och talang även i pengar och trygghet. Jag ser fram emot dina sponsrade inlägg lika mycket som de ”vanliga” för jag vet att de kommer att innehålla material som är fantastiskt!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Yvonne!! Vilken himla fin kommentar. Du anar inte hur glad jag blir o höra det!
   Kram på dig! ♥

   Reply
 24. Henry

  Well done Jonna!
  Jag tycker det är mycket bra att göra detta avtal med H. längre!
  Ser fram emot också vackra bil bilder i naturen !!! :-))
  Med motor-husbil på Nissan Stieg,Halland,Hälsningar, Henry !!! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så mycket Henry!! 🙂
   Vad glad jag blir att du ser fram emot det.
   Kram på dig!! ♥

   Reply
 25. R::bert

  Hej my lovely Jonna! 🙂

  Today you touched me again with your encouraging wise words. I’m glad to hear that you’re lucky and satisfied!
  Was really a joy to read about your lonely journey to northern sweden. Cool that your relationship with John* enables that! I could imagine you need these times alone with your swedish nature to fill your heart with peace and energy, something a relationship can benefit from. But together is also a big gift. 🙂

  I’m very excited where you’re going next time. Perhaps Yukon – your dream of last year? This would be awesome, right? Or South Tirol, Italy? Also a great place to be.
  Sometimes, when I cruse through our Erz Mountains here, I guess: »Hmmm, what would Jonna say to this beautiful landscape?«

  Have a nice day! So glad to have you in my new instagram timeline now! 😉

  *Today I asked me, if John also is such a digital native like you?

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much Robert!! Im so glad to hear that you liked what I had wrote 🙂 ♥

   Yes Yukon is a good guess, though it is not where we are going now. But it is something similar to Yukon 🙂
   South Tirol is also very beautiful. I was there 2014 for some days. Such a beautiful place!

   I didnt understand what you mean with digital native? 🙂

   I wish you a wonderful summer!! ♥

   Reply
   • R::bert

    Thanks for your response. It’s always nice to feel a blog does not have to be a one way road – for both the author and the reader! 😉

    »I didnt understand what you mean with digital native?«

    Oh, I didn’t want to confuse you. So you’re are a blogger, sharing your life in social media like facebook, instagram or youtube – a big part of your work seams not to function without the digital world. I guess this is what I meant with »digital native« and I was wondering if John also spent so many time with and in the internet. That’s all. 🙂

    Reply
 26. Veronica

  Man kan aldrig behaga alla Jonna, så sluta darra. De som inte gillar det kan följa andra bloggar Istället!
  Jag följer endast en blogg och det är din:-)
  Man kommer i kontakt med många känslor när man läser dina rader,alltifrån skratt till tårar:-)
  Ser fram emot att få följa dig på din stora resa. All lycka och välgång med allt du gör finaste Jonna<3

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Veronica! Så bra skrivet!
   Och vad glad jag blir att du väljer att följa just min blogg. Det värmer!!
   Tack igen för dina fina ord. Kramar ♥

   Reply
 27. Kristina

  Hej Jonna
  jag har precis börjat följa dig & din resa. Måste säga, vilket underbart val du kunnat göra i livet. Underbart att ge sig själv den chansen i det enda liv man har.
  Förstår att det varit tufft men tänk vad du har nått fram till idag 🙂
  Bilderna och dina texter är väldigt vackra jag blir helt hänförd.

  Kram 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej Kristina!
   Så kul o höra att du nyligen börjat följa min blogg. Välkommen hit!!! ♥
   Och vad fint du skriver. Det glädjer mig att du tycker om mina bilder och texter!
   Kram på dig

   Reply
 28. Elmer E

  Äntligen ska du få komma till Yukon, Jonna!
  Att läsa din blogg dagligen är som då man som barn fick öppna julkalenderluckan och hitta något nytt och spännande. Fast denna Jul har ju varit i 5-6 år. Du är ett fe! Ett riktigt gott fe.
  Må all framgång vara med dig, du är värd det. Du har haft en lång och krävande utbildning i Grundtjärn med dig själv som läromästare och är nu profs. Fe-profs 🙂 Må din framgång ge dina läsare än fler osannolikt vackra upplevelser med dig.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh 🙂 Vilken alldeles underbar kommentar som fick glädjen att bubbla inom mig 🙂
   Att du jämför min blogg med den underbara känslan att öppna en jukalenderlucka som barn, åhhh tack!!! Vad glad jag blir!
   Tack fina du!

   Det är inte Yukon jag ska till, men någon väldigt liknande! 🙂 ♥
   Kram på dig!

   Reply
   • Elmer E

    Åh Yosemite! Där har jag varit, set det höga vattenfallet och kört mellan Kaliforniska jättetallar och känt mig som en liten myra. Det är många år sedan, jag och min amerikanska käresta köpte en gammal bil i New York och körde runt hela USA (38 av staterna iaf.) och en del av Canada under 3 månader en sommar. Jag upptäckte då att USA är ett helt fantastisk semesterland! Jag är säker på att det blir de enorma redwoodtallar som kommer att göra störst intryck på dig.

    Reply
 29. leif

  Håll i er inget kan gå vaj.
  Jonna skall ratta en ny Hyundai
  Jävlar anåda ska flyga sin rymdlåda
  Här kommer äventyr verkligen att råda.
  Hon är modig den tjejjen.
  Med den bilen, värsta grejjen.
  Hon Sverige tar med storm.
  Håll andan hon är i form.

  Jag ser att det hjälpte att dricka ur Silverfallet.,…..
  Bravo Jonna

  Reply
  • Jonna Post author

   Hahaha ÅHH vad jag och Johan fick ett gott skratt av din underbara kommentar.
   Vilket härligt rim!! Tusen, tusen tack!!
   Kram på dig! ♥

   Reply
   • leif

    Tack va kul med lite skratt.
    Humor är viktigt men du sprider en fin vänskap och kärlek till dina läsare.
    Alla borde inse att det är det viktigaste här i livet
    SnabelKr@m.

    Reply
 30. camilla gustafsson glas

  Kina!! 🙂
  Tack underbara Jonna för dina bilder och ord – de värmer min själ och mitt hjärta som är på väg… Dina ord gör att jag inte ger upp att nå mina drömmar. Vad glad jag är som lever i samma tid som du så att jag får ta del av allt det vackra du ger! 🙂 Tack finaste Du! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men tack fina du för din vackra kommentar 🙂 Åhh! ♥ Vad du gör mig glad!!
   Och tack för din gissning! Kina vore coolt att besöka 🙂
   Kram på dig! ♥

   Reply
 31. Karin

  Inga av er bloggare lr YouTubes jobbar hårt. Jobbar hårt gjorde ex mina föräldrar som kom till Sverige och kämpade sig fram i ett nytt land. Läkare jobbar hårt. Förstå skillnaden snälla. Ni får allt serverat. Gratisgrejer hit och dit. Pengar strösslade. Tänk om ni hade behövt kämpa lite det är inget din generation kan något om på riktigt..

  Reply
  • En annan Tomas

   Ursäkta Karin, men du vet faktiskt inte vad du pratar om.
   Dina föräldrar jobbade säkert otroligt hårt, liksom läkar gör det. Men att bloggare skulle få allt serverat stämmer inte riktigt.
   Jag har själv bloggat, i olika former, under ungefär 8 år. Mest sportbloggar. Jag slog aldrig riktigt igenom o blev populär, men under mina första fyra-fem år la jag ner ca 50-60 timmar i veckan på bloggen. För att få den att fungera, för att få lite uppmärksamhet. Jag tror inte Jonna lagt ner mindre tid på sin blogg. Det finns ingen som strösslar pengar över en o ingen som serverar allt utan att man jobbar jävligt hårt för att nå dit Jonna är idag, o inte ens då är det självklart. Så lägg bara ner de dumma kommenterandet.

   Reply
   • Lindan

    Måste också instämma med ”En annan Tomas”….Vi som har följt Jonna VET hur mycket hon kämpat genom åren!! Hur knapert det varit, och hur enkelt hon levt…bara för att få följa sin dröm och sitt hjärta!!
    Så är den NÅGON som inte förtjänar en kommentar som den Karin, så är det Jonna!! Får intrycket av att du inte alls följt med under hennes ”resa” i Grundtjärn….

    Rekommenderar dig att läsa hela bloggen, och se programmen som gjorts om henne…så kanske du förstår… 🙂

    Avslutar med min vanliga slogan 😉 😀 Jonnan är bäst – ingen protest!! <3 (jo, det ska stå JonnaN)

    KRAM PÅ ER!!

    Reply
  • Jonna Post author

   Tack Tomas och Lindan ♥

   Och Karin, du har verkligen ingen aning om vad du pratar om. Får allt serverat? Pengar strösslade? Vad lever du i för fantasivärld?
   Det tog mig 6 år att nå till en punkt där jag äntligen för första gången kan känna någon slags ekonomisk trygghet.

   Och riktigt oförskämt att jämföra vilka jobb som är ”riktiga” och inte. Du har kommentar här förut, och jag tycker verkligen synd om dig som måste vara så full av bitterhet och negativitet. Du borde ta och rycka upp dig lite. Om inte annat, så borde du sluta läsa min blogg, eftersom den bara verkar få dig att må ännu sämre.

   Trevlig sommar på dig! ♥

   Reply
   • Anita

    Jag tycker inte att ”Karins” inlägg var ”bittert”. Det hon skriver är sant och verkligt. Det är så många som måste kämpa för sin överlevnad, inte bara invandrare utan även svenskar. Att många, många bloggare använder sin blogg för att tjäna stora pengar är heller inget nytt under solen. Det är helt uppenbart. Det är för många bloggare ett lättvindigt sätt att tjäna pengar, som för de flesta människor är helt ouppnåeliga inkomster. Dessutom är det pengar som ofta är tjänade på helt onödiga, lyxiga annonskontrakt i bloggen. Det är mycket osmakligt.

    Jag känner dig lite Jonna och vet att du har ärliga avsikter i det du gör. Jag tror du gör reklam på ett sätt som passar dig, och det hedrar dig. Men jag förstår alla dem som jobbar häcken av sig på mindre trevliga arbeten och trots det inte får ihop sitt liv och ekonomi som de skulle önskat. Det är dessa som bär upp vårt samhälle och bidrar till vår välfärd.

    Jag tycker inte ”synd om” ”Karin”. Jag vill önska henne allt gott! Till dig med Jonna!

    Reply
    • Elmer E

     “Money for nothing, chicks for free” sjöng Dire Straits om knegarens avundsjuka på konstnärens “lättförtjänta” inkomster. Ett frätande stänk av avundsjuka har vi alla känt någon gång: Varför ska hen vara mer omtyckt, tjäna mer än jag eller behöva anstränga sig mindre för sin lön? Det finns helt klart yrken som kräver lång utbildning och hårt dagligt arbete med stort ansvar för inte bara sig själv och de närmsta, men även för klienter och kunder. De kanske tycker att fotografering, målning och skriverier är något man gör på hobbybas i mån av tid. Jag kan förstå att de kan tycka att bloggare som bor hemma, inte äger egen utrustning, väljer bort utbildning och standardjobb inte ska lagerkransas för denna livsföring som något dottern bör satsa på. Men det finns människor som är annorlunda än vi vanliga dödliga knegarsjälar – konstnärssjälarna, de som ser världen på ett annat sätt och som har förmågan att förmedla allt det fantastisk vackra som går att finna i röran. Det finns ingen universitetsutbildning för dom, de måste trampa sin egen snirkliga väg för att nå framgång, en väg som inte finns på de flestas karta. Jonna är en sådan, hon skapar glädja i åtminstone min själ, är ett för mig helt nödvändigt avbrott i den ständiga rapportering av våld, förstörelse, hat, religiös idioti – ja allt som människan kan uppvisa av sin dåliga sida. Hon har ett värde som är svårt att mäta med knegarmått. Jag vill inte gärna vara utan hennes underbara, knäppa, vackra inslag i min tillvara.

     Reply
     • Anita

      Bra kommentar Elmer! Alla bloggare är dock inte konstnärer som drivs av en inre kraft att skapa – kosta vad det kosta vill. De flesta driver en framgångsrik blogg enbart för att tjäna pengar. Jag reagerade dock på Jonnas ganska fräna svar till ”Karin”. Jag tror ”Karin” förtjänar förståelse istället för sura kommentarer. Jag tror inte att Karin är varken bitter eller negativ. Hon skriver hur verkligheten kanske har sett ut för henne och hennes familj.

      Reply
      • Elmer E

       Karin har en poäng, lite klumpigt framställd, men det är faktisk väldigt få bloggare som har en hyggelig inkomst. Jonna ligger och pendlar mellan 55. och 22. mest lästa bloggare i landet och hon figurerar inte i 2015 års taxeringskalender, vilket betyder att hon inte uppnår en inkomst på 75 000kr årligen – om hon betalar sin skatt (?). Allt sådant är lätt att kolla i dagens informationssamhälle med några musklick.
       Så hennes grupp av bloggarkolleger är inte värd avundsjuka.
       Men vist finns det några få bloggare som med silikoninlägg, putläppar och stora utgifter till smink och tatueringar och dylikt som håvar in ordentliga månadslöner ~ i klass med läkarens som Karin nämner. Tror att du kan räkna dom på en eller två händers fingrar. Jag skulle inte rekommendera någon att bli yrkesbloggare!

       Reply
       • Anita

        Elmer, Du skriver bra, kloka och förnuftiga kommentarer! Uppskattar det. Jag avstår att kommentera mera med hänsyn till att det känns inte som rätt forum för det. 😉 Jag har själv en blogg som periodvis varit ganska välbesökt. Jag har dock avstått från all reklam i den. Nu bloggar jag inte så mycket i den bloggen längre, bara när andan och lusten faller på. En annan viktigare blogg/hemsida är viktigare för mig just nu. Den också utan reklam. 😉

        Reply
  • Carl Stridsberg

   Så de kämpade sig fram i ett främmande land och blev läkare, Karin? OK, bra för dem.
   Själv är jag född i Sverige. Har ”kämpat” mig genom halva livet som skogshuggare här i landet, är 65 år idag så det är ganska länge – Har du ens någon aning om hur hårt fysiskt jobb det är? Nej, det förstår man inte förrän man själv varit det. Men jag klagar inte. Jag har trivts med det hårda fysiska jobbet. Både de dagarna med blötsnö och kyla som de svettiga sommardagarna. Men jag blir så trött på alla som skriver att de kämpat så i vårt ”främmande land”!
   Ni glömmer bort att nämna att tacka för att ni faktiskt fått leva i detta landet där man faktiskt med hårt jobb kan studera och få chansen att bli läkare! Det är inte alla länder där ”vanligt folk” får en chans till det överhuvudtaget.

   Nej, din kommentar andas tyvärr bara ren och skär avundsjuka mot Jonna. Så du gör dig bara löjlig!
   Jag har följt Jonna, sedan 2012. Sett hennes enkla stilla liv, hennes kärlek till naturen och hennes kamp för att få till brödfödan. Hennes vackra bilder har äntligen upptäckts och hennes får man säga unika livsstil i dagens Sverige har nu även de stora medierna fått ögonen på. Jag unnar verkligen, Jonna, hennes framgång och gläds med den. Du kan vara stolt över dina föräldrar, Karin, och de är säkert värda all respekt. Men varför då sörja ner deras goda rykte genom såna här simpla billiga kommentarer då? Det hedrar dig inte!

   //Carl

   Reply
 32. Rania {Rowan Tree}

  Så himla roligt att höra att du får fortsätta jobba med dem, och att det sker mycket annat kul och spännande för dig nu! Ser fram emot att få fortsätta följa dig och bloggens utveckling. Synd att alla inte tycker om / förstår att vi måste ta in jobb via våra bloggar för att kunna livnära oss. Du har minsann mitt (och de flesta andras) fulla stöd!

  Jag gissar på typ Yukon, Kanada eller Yosemite ! Men oavsett var det bär av vet jag att det kommer bli magiskt och jag ser fram emot att följa dig på den resan!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack Rania!! Så glad jag blir!
   Skönt att känna ditt stöd också. Ja jag hoppas att förståelsen för samarbeten ska öka framöver. Men det tror jag! Numera tycker jag att de flesta förstår och tycker det är något positivt så länge det känns äkta.

   Och du gissade rätt, Yosemite!! 😀
   Så glad att du vill följa mig på resan:

   Hoppas du får en underbar sommar!! Kram på dig ♥

   Reply
 33. Ulrica

  Jag gissar på Yosemite, det låter som du beskrev en av mina allra största drömresemål :-).
  Jag är så oändligt glad för din framgång och allt du får vara med om, och samarbeten i bloggen är 100% OK i mina ögon, vi bloggare behöver ju det!
  Stor KRAM

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ja rätt gissat!! Hurra!! Vad kul att du också drömt om att åka dit!! ♥

   Och tack snälla för dina jättefina ord! Så glad för din förståelse. Och ja, vi bloggare behöver ju samarbeten för att kunna fortsätta med det vi gör.
   Stor KRAM till dig med ♥

   Reply
 34. Helene

  Hej Jonna!
  Tack för alla underbara foton och kulningar du visar oss! Det ger mig styrka att fortfarande drömma om saker jag vill uppleva!!
  En sak som jag har frågat dig om flera gånger men inte fått ngt svar på är
  Trumman som du sökte efter på din resa med bilen ??? Fick du tag på en trumma och vad skulle du ha den till?? Kram från en
  En nyfiken och otålig Helene🤗🤗

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej Helene!
   Tack för dina fina ord!! 🙂 Så glad jag blir!
   Trumman har jag faktiskt fått tag på nu, äntligen! Ska visa upp den i bloggen snart 🙂
   Så då kan jag slutföra mitt lilla filmprojekt. Men måste upp till Norrbotten för att filma de sista scenerna.
   Kram på dig ♥

   Reply
 35. Lindan

  Men vad ROLIGT!! Med typ ALLT…!! 😀 😀 Du är verkligen inne i ett riktigt bra flow!! (y)
  Personligen förstår jag inte varför någon skulle ha några åsikter kring ditt samarbete för Hyundai…?! Det är ju bra för DEM (de får de grymmaste o bästa bilderna de kan önska!), det är bra för DIG (nya äventyr och fin bil!), och framför allt är det ju bra för OSS, alla läsare!! Vi får följa med på nya magiska äventyr!!!! Kan väl knappast bli bättre!! 😉

  Har inte läst de andras kommentarer, så vet inte vad de gissar på…Men får en känsla av att du ska mot Kina…(???) Sååå nyfiken!! Vad spännande det ska bli, oavsett vart du ska…haha…! 🙂

  Tack för dina peppande ord, de om att aldrig ge upp! Det var precis vad jag behövde höra idag! Kände att jag genast blev på bättre humör! (vilket jag oftast blir när jag tittar in här….)

  STOR VARM KRAM!! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack fina du!! Så roligt att du tycker så kring samarbetet!! Att det är bra för alla parter. Det är ju det jag hoppas och tänker också! 🙂

   Och tack för din gissning!! Såg att någon mer hade gissat på Kina. Det hade varit riktigt kul att åka dit någon gång.
   Men det är inte dit vi ska denna gången 😀 ♥

   Åhh så bra att orden kom rätt i tid och att du kunde känna dig lite peppad av det!!
   KRAM PÅ DIG ♥♥

   Reply
 36. Ruth i Virginia

  Det låter som nordvästra Kanada (British Columbia) och-eller the lake-country i Ontario.
  Det kan också var Patagonia, Argentina, ett otroligt vacker landskap med skogar,
  höga berg och sjöar.
  Jättekul att du fått detta tillfälle att se nya områden i världen. Och vi får följa med i fåtöljen.

  -kör en Hyundai Sonata, förresten- 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack för dina bra gissningar! Kan ju säga att du inte är jättelångt ifrån i alla fall 🙂
   Så kul att du vill följa med på resan via bloggen! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   TAck!! 🙂
   Patagonia är inte rätt, men tack för din gissning!!
   Kram på dig ♥

   Reply
 37. Åke

  Ja du Jonna ska erkänna att man som jag är fick jag en tår i ögat av att läsa detta om din resa i livet.
  Men ta det lugnt och spring inte i den beryktade väggen.
  Jag en gammal gubbe älskar dit liv och leverne.
  Var rädd om dej.

  Reply
 38. Lars 8463

  Tankar utan skydd.
  När jag någon gång i framtiden
  sitter och läser det förhoppningsvis
  tjocka facit till det liv jag levt.
  Kommer det att finnas stycken,
  sidor och kapitel som inger
  ånger.
  Men ord, rader och sidor med
  uppskattning, omtanke?
  Den ånger jag känner då beror på
  Stoltheten, Ilskan, Rädslan,
  blygheten. Arvet av mitt liv.
  Som gjorde dom så få.
  Men de sidor som är kvar,
  är fortfarande oskrivna.
  Så dom ordspår jag lämnar
  i din bloggvärlden saknar
  Stoltheten, Ilskan, Rädslan
  Som lever i min värld.
  Har bara blygheten och
  osäkerheten för hur spåren
  ska tolkas?
  För här kan tanken flyga fritt i
  cyberrymden oändlighet.
  Du Jonna
  Ditt svar på det jag skrev på
  din födelsedag.
  För mig
  Ett stjärnbestrött diplom!
  Lyser upp vardagens gråhet.
  Ett minne jag bär med mig,
  vart än stegen och orden sätter
  sina spår på mina vandringar.
  Stjärnor som får tältet att skimra
  i septembernattens dunkel.
  Där jag med varliga händer
  Rör stjärnorna.
  TACK!
  Tack för DIN tid
  När Du har tid
  TACK!
  Hoppas hela världen kommer
  att bli ditt resmål, att du
  trampar upp många nya stigar
  där jag kan följa DINA ordspår
  Att du och Johan får älska
  varandras själar längre än 94
  En sak ska du veta
  Du är en finare människa än jag
  men jag är också ganska bra
  När tanken är utan skydd.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ,blir tårögd av dina ord.
   Du är som en stor poet. Du borde ge ut en bok ♥
   Tack för det fina du skriver.

   Och du, du verkar vara en så otroligt fin människa. Fortsätt vara den du är ♥

   Reply
 39. Jojhanna

  GRATTIS 🎉 Jonna, du är en förebild! 🙂 Skulle va intressant om du ville skriva om i blogginlägg hur du resonerar när du väljer samarbetspartner!! Ha en fin kväll! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Jojhanna!! 😀 ♥ Och tack också för tipset om blogginlägg!! 😀
   Kram på dig! ♥

   Reply
 40. Märta

  Jag kommer ihåg att du någon gång för läääänge sedan skrev om din ängslan över att inte satsa på ett ”riktigt” jobb så stort grattis till kontraktet med Hyundai! Du har ju jobbat stenhårt med dina bilder och din blogg så det är ju inte precis TUR att du kan tjäna lite pengar på det du brinner för, det är ditt engagemang och ditt fleråriga slit som har lett fram till detta. Fortsätt att göra allt du älskar för vi är många som älskar det som kommer ut av det.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack snälla Märta för din fina kommentar!! Dina ord värmer ♥
   Kramar i massor!

   Reply
 41. Emmelie

  Fy vilken bitter och otrevlig ton Karin! Jag mår illa.. :S .. Jonna är en alldeles speciell och unik själ som vibrerar med en aura av ett skogsväsen som både kämpar för sin livsstil och även för att inspirera och beröra andra genom sina alster och uttryck av diverse färdigheter (som fotografering, konst och nu senast kulning) vilket får mig (och säkert fler därtill) att helt tappa andan för det mesta och undra hur sjutton det är möjligt ens..??! Så näe Karin, du kan vänligen hålla din negativitet för dig själv och sluta förpesta omgivningen för oss andra. tack.

  Hmm.. Jag har inget emot samarbete hos bloggare på rimlig nivå, speciellt inte när det bara är en gång i månaden och dessutom är något som alla (företag, deltagare och följare) kan ha någon nytta av så fortsätt så vetja! 🙂

  Frågade min kille om vars du kommer resa till utifrån din beskrivning och ledtrådar och han sa att det låter som Ryssland och specifikt Sibirien och det tror jag med på! Vilken upplevelse att åka dit om det nu är så.. Moder natur raw så att säga.. 🙂

  Namaste

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh Emmelie tack för ditt fina svar om Karins negativa kommentar!! Så himla gulligt av dig. Blev så glad!! ♥

   Och roligt att ni gissar på Sibirien! Vore riktigt häftigt att åka dit. Verkar vara väldigt vackert där.
   Men det är inte dit vi ska resa nu 🙂
   Men tack ändå för era gissningar.

   Kram på dig!! ♥

   Reply
 42. Bella

  Åh vad härligt att allt går så bra :D!
  Jag tror att det är det där stället som du så gärna ville åka till för kanske 1 år sen? Du eldade en önske-lapp och var helt besatt av att få resa dit, det var nån tävling, men det blev inte och du blev ledsen. Men nu tror jag att du ska få åka dit :D! Minns dock inte vad stället hette

  Reply
  • Jonna Post author

   Bra gissat Bella 😀 Ja det var Yukon jag så gärna ville åka till! Kul att du minns det 🙂
   Det är inte Yukon jag ska till nu men till Yosemite 🙂 Så det är lite liknande! Och nu åker jag på ännu bättre villkor så det känns som jag äntligen fick tillbaks för allt jag la ner på att försöka vinna resan till Yukon 😀
   Kram på dig! ♥

   Reply
 43. Pia Johansson

  Jonna, bra kommenterat på Karins otrevliga och ohyfsade inlägg som gjorde mig riktig arg, ja, rent förbannad, så orättvis att uttala sig så om något som hon uppenbarligen inte har en aning om vad det är.

  Jag har två söner som är jämngamla med dig, 25 år och 27 år. De har liksom jag och min man valt att följa sitt hjärta och skapa ett liv, både privat och i arbetslivet, på sitt eget sätt. Inget har serverats, de har jobbat hårt och målmedvetet för att utveckla sina talanger och har inte fått något gratis… förutom sina föräldrars stöd och support att följa sin egen väg och att tänka självständigt och att göra sina egna val. Den supporten och stödet har inte kostat våra söner något men allt annat har de skapat själva och fått betalat för, både i pengar och tid. Det har jag också gjort i hela mitt liv.

  Att påstå att er generation inte har behövt kämpa är så korkat så att klockorna stannar. Att kämpa eller inte i livet har inget med generationer att göra, alla är vi barn av vår tid och alla får vi genomgå kamper i livet. Det är så det är. Vi som väljer att satsa på ett osäkert kort (till att börja med) gällande livsvalen men tror på oss själva och vad vi kan och vad vi kan åstadkomma gör det inte gratis på något sätt. Tvärtom.

  Som frilansfilmare och kulturarbetare har jag i hela mitt yrkesliv, snart 30 år i branschen, blivit ifrågasätt och kommenterad om att jag som kulturarbetare är en samhällsutsugare som lever på bidrag och inte gör rätt för mig.
  – När ska du börja jobba på riktigt?
  – Jaså, pysslar du fortfarande med filmeriet, vad ska du göra sen?
  – Kostar det så mycket, det är väl bara och filma lite?

  Att jag tar betalt för min konst och min kreativitet, det är vissa människor som inte fattar det och ifrågasätter det starkt. I början av min filmkarriär blev jag ledsen och tyst när någon gick på mig på det viset, nu biter jag ifrån och säger nej tack, dig vill jag inte ha som kund. Skaffa en kamera själv och filma, brukar jag ibland svara.

  Nu ska jag understryka att de är trots allt är sällan det händer och de flesta människor jag möter i mitt kulturarbete har full förståelse för mitt arbete och dess förutsättningar…men rötäggen finns ju över allt, tyvärr.

  Jonna, du vet nog precis som jag att kommentarer från människor som Karin är ren avundsjuka och bitterhet och har egentligen ingenting med dig att göra. Varför läser hon din blogg kan man undra….!

  Du är bäst på att göra det du gör och det ska du fortsätta med och det ska ni alla andra härliga unga människor i din generation göra. Ni är modiga, starka, orädda och självständiga och ni skapar era egna liv och det har ingen människa på jorden rätt att ifrågasätta.

  Du och din generation har mitt fulla stöd!

  Kram Pia

  Reply
 44. Kattis

  Det var roliga nyheter – att du får fortsätta samarbeta med Hyundai. Följde din resa, har följ din blogg länge nu och älskar dina fantastiska bilder. Tror att det är Alaska du ska fara till i höst. Lycka till!

  Reply
 45. Janet Doane

  Your beautiful life and inspiring creative work have deeply touched my soul and heart. I have so much gratitude for what you have accomplished and shared with so many. I dream of coming to Sweden – my great grandmother was from Jokkmakk, and I am feeling an ancestral call. Many blessings be, dear Jonna.

  Reply
 46. Carl Stridsberg

  Hej Jonna och Johan!

  Först ett stort grattis till ditt fina kontrakt med, Hyundai, goa Jonna! 🙂 Det är du sannerligen värd. Så glad att du nått dina drömmars mål. Vilken toppenfotograf Hyundai, får samarbeta med nu!
  Det skulle glädja mig mycket om jag fick förmedla lite om er resa till, Yosemite, i ord och bilder, ( några av dina bilder då, Jonna ) på min hemsida hittaupplevelse.se. Jag har ju följt dig där sedan 2012 så jag hoppas ni vill medverka. Gärna i form av både en presentation och ett inlägg på min blogg där? Gärna med en bild på dig och Johan, er Hyundai och fin natur… ( Så kanske Hyundai vill göra lite reklam på min hemsida också? 😉 🙂

  Kram till er båda från Carl

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.