Finbesök i Grundtjärn

Igår fylldes hela byn med renar. Nog för att det brukar komma lite renar då och då men jag har aldrig sett så många inne i byn samtidigt. Det såg så himla vackert ut! Jag älskar när renarna kommer ner hit under vintrarna och springer runt i skogarna längs grusvägarna. De är så otroligt vackra och för med sig en känsla jag tycker om.

120201120202120203

49 Kommentarer på “Finbesök i Grundtjärn

 1. Carl Stridsberg

  Hej Jonna!
  Det är ju ”rent” fantastiskt att få se dessa underbara djur på så nära håll och så många på en gång! Du vet, Jonna, när jag var en ung man och bodde i Skåne, i Malmö, drömde jag om att bli ”Same och ha mina renar”. Kan du tänka dig? En Skåning som ville bli same? Smiley smile Senare i livet har jag i alla fall vandrat en del av Kungsleden och besökt sameläger och kramat renar… Och om man skulle få önska sig vad man ville göra i nästa liv. OM man nu återföddes som en annan människa, vilket jag ju inte tror på, ja, då skullle jag vilja bli same. Det är säkert ett hårt liv men så fritt, så nära naturen, så nära det man lite grand kan kalla för ”frihet”…
  Ha det gott bland alla ”dina renar”…

  Reply
  • Jonna Post author

   Vilken fin dröm du hade 🙂 Tycker inte det låter så konstigt egentligen. Jag håller helt med, att de som lever som renskötare verkar ha ett väldigt speciellt liv. Säkerligen väldigt tufft…men också ett liv nära naturen och dess cykler. Nära till friheten.
   Håller tummarna att du ska återfödas som en same nästa liv 🙂 ♥
   Kram

   Reply
 2. Jenny - En Vintage Saga

  Åh renar <3 Det är ju ett sånt vackert djur. Jag bor ju bara några mil söder om dig, men hit kommer de inte. Jag önskar dock att de gjorde det. De enda gånger jag har sett renar är när jag varit uppe i Västerbotten och Lappland. Jag skulle bli överlycklig om jag vaknade upp en dag och såg en hjord renar på lägdan 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh jaa de är verkligen vackra djur. Är så himla glad att de kommer just till dessa områden. Så synd att de inte kommer dit du bor! ♥

   Reply
 3. Magnus

  Det är helt klart vackra djur, men dom gånger jag stött på dom efter vägarna i norr har jag fått känslan av att dom är lite korkade. 😀
  När jag sommaren -93 körde MC upp till Abisko och tillbaka igen så var det väldigt nära att jag krockade med ren vid ett par tillfällen, och det var inte för att dom plötsligt dök upp från ingenstans. Nä, jag såg dom på långt håll där dom stod en bra bit från vägen men sen när jag nästan var i jämnhöjd så rusade dom plötsligt ut på vägen framför mig. En av gångerna var det så nära att jag körde på renen att jag hade kunnat klappa den på rumpan om jag bara hade kunnat släppa styret. Det var inte så kul just då men nu efteråt skrattar jag gott när jag tänker på det. 😀
  Hälsa renarna från mig!
  Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha ja jag kan väl inte säga att jag tycker de är dom smartaste djuren heller, i alla fall inte när det gäller trafik och vägar. De har ju en förmåga att springa upp på vägarna. Vilken tur att du inte krockade med renarna! Kan tänka mig att det är lätt hänt när de bara rusar upp sådär.
   Men bra att du kan tänka tillbaks på det med ett gott skratt 🙂

   Renarna hälsar tillbaks! Kram ♥

   Reply
 4. R::bert

  Oooooh, so touching, beautiful and cool! The next christmas series of Jonna. 😉

  Are they wild animals or comparable with a herd of sheep with shepherd.

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you! 🙂
   I wouldnt say they are wild, but they dont have a ”shepherd”. But the sami people come and make sure they stick together and make them go to certain directions. So they are used to humans 🙂

   Reply
 5. Bella

  Men vad mysigt 😀 renar är så himla fina! Där jag bor sprang en förvirrad ren runt inne vid universitetsområdet en morgon, den var så felplacerad att folk undrade om dom var riktigt vakna :p

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åhh vad roligt det lät. Det måste sett så kul ut. Hoppas renen hittade ut tillslut 🙂

   Reply
 6. Eva

  Vilken lycka att ha dem så nära! Renen är ett av mina favoritdjur, de är så vackra. Här i Jämtland ser man dem lite då och då när man kommer en bit ut från stad och byar. Jag blir lika glad varje gång jag ser dem.

  Reply
 7. Viola_T

  Renar är annorlunda och vackra tamdjur. Nästan vilda upplever jag dem.
  Har renarna vinterbetesland i Grundtjärn med omgivningar, alltså har samebyarna brukat ha sina renar i bygden? Kan tänka mig det. Hur blir det då när så många vindkraftverk som planeras att byggas kommer att stå där? Trivs renarna då? Kommer samernas rättighet till marken vintertid att kunna nyttjas? Kommer kraftverk och vägar att minska möjlighet till vinterbete och tillgång till renlav? Hur blir det med naturen? Det är alltid naturmarkerna med sin flora och fauna som får stryka på foten då människans exploateringsprojekt ska förverkligas. Sorgligt tycker jag.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja precis, renarna har sitt vinterbetesland här. Om vindkraften blir av så kommer det ju verkligen drabba dom hårt. Jag vet faktiskt inte vad som händer då. Men mycket mark lär ju försvinna.
   Jag vill inte ens tänka på det ♥

   Reply
 8. wiolettan

  Men, vilka vackra bilder. Då jag ser dessa vinterlandskap längtar jag hem till Ångermanland. Jag är född sex mil norr om Örnsköldsvik, Grundtjärn låter bekant.
  Fina djur, dessa renar och du fick verkligen bra bilder på dom.
  Trevlig dag.
  Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så mycket! Jasså du kanske inte föddes så långt ifrån Grundtjärn. Jag bor ca 9 mil från Övik. Åt Junselehållet 🙂
   Ha en trevlig dag du med! Kram ♥

   Reply
 9. Lars andersson

  Hej Jonna! vilka helt underbara bilder. Renar är vackra och fascinerande djur.

  Skulle förresten vilja passa på att skicka en länk till en debattartikel i SVD där artikelförfattarna föreslår en sorts landsbygdsmedborgarlön på ca 12000 i månaden efter skatt till de som väljer att bo kvar i, eller flytta till, glest befolkade kommuner. Det kanske skulle få fler att våga ta språnget och göra som du 🙂

  ”Ge lön till de som bor i glesbygden”
  http://www.svd.se/ge-lon-till-de-som-bor-i-glesbygden/om/debatt

  Reply
  • Magnus

   För mig som inte har Jonnas konstnärliga talang och födgeni så hade definitivt gjort mitt steg till ett liv likt hennes betydligt enklare i alla fall. En fin tanke är det, men som med största sannolikhet inte blir verklighet.

   Reply
  • Jos

   Tänker du på glesbygdsavdraget som möjliggör att fler kan flytta till glesbygden och utan behöva jobba särskilt mycket? Enligt hantverkaren Markus räcker det med 6 dagars jobb för kunna vara ledig tio månader och njuta av stjärnhimlen. Länk.

   Jag vet inte om det fungerar, har inte provat.

   Reply
 10. made by mary

  Så otroligt vackert, jag blir alldeles lycklig i själen. Sånt där, när man får komma sådär nära naturen, är något av det finaste som finns tycker jag. <3 När jag ser sånt här vill jag bara flytta långt långt bort, längre än jag och min kärlek egentligen planerar men det är så svårt blir jobb. Får en tår i ögat faktiskt. Känns som att det är där det vackra finns… <3

  Reply
 11. Hanna Marie Fiddeli

  Så himla vackra djur. Min samiska släkt i Norge har renar, men jag har aldrig tagit mig dit för att hälsa på. Det är ju så snordyrt att vara i Norge! Ljuset i första bilden är himla vackert, jag blir så avundsjuk på all den där snön ni fått!

  Reply
 12. Marcus af Oceanlandet

  Det där såg riktigt härligt ut Jonna! Har själv ett ren-minne, när jag kom till Karats, en av de (fd) stora Jokkmokkskogarna för att inventera skog, vid en spännande vandringsdag fylld med björnspår på vägen och sen då vi kommer upp på ett stort berg med milsvida utsikt så dyker en ren upp och min vän som är en riktigt bra frerunner, lyckas nästan komma ikapp den ett tag, han finner ett vitnat horn som jag sen får! 🙂 Det får mig att trollbindas av hur fin den svenska faunan och dess natur är, som du också återger i dina foton! Tack för det du gör, inspiratörska!

  Reply
 13. Andreas

  Vackra djur och vackra bilder, men efter att ha sett vad rådjur kan åstadkomma så kan jag inte låta bli att undra hur det går med era trädgårdsplanteringar?

  /Kram

  Reply
 14. Anna-Bokcaféet i byn

  Så vackra foton av dessa vackra djur! Det ser så underbart vintrigt ut med snön ni har hos dig! Barmark och många plusgrader här nere i södra Skåne!
  Tack för alla vackra foton du visar på din blogg!
  Kram Anna

  Reply
 15. Katten - Bucket Life

  Oooooh, vilken julkänsla! Jag minns en tidig julaftonsmorgon när jag och pappa tog skotern ut för att hämta julgranen och plötsligt hamnade mitt bland ett hundratal renar. Jag var väl 10 år och hade aldrig sett dem på riktigt förut, mäktigt julminne 🙂

  Reply
 16. Emschen

  Som den skåning jag är så känns detta exotiskt och det var magiskt när jag såg det en vinter på väg från Luleå till Arjeplog. Häftigt!
  Ja alltså vi har ju renar på Skånes Djurpark men det är ju inte alls samma sak.

  Önskar att vi också hade snö och minusgrader.

  Reply
 17. Renägare

  Önskar verkligen att alla i Grundtjärn med omnejd vore lika positivt inställda till våra renar som du, tyvärr är det inte så. Vi har fått flera telefonsamtal från irriterade människor som inte verkar förstå att de bor mitt i vårat vinterbetesland.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.