Första avsnittet av dokumentären!

Nu finns första avsnittet av dokumentären om mig på SVT-Play! Det första avsnittet handlar om dåtiden. Om flytten, om första vintern, om åren som lett till idag. Jag blev väldigt glad när jag såg avsnittet nu, därför att de verkligen lyckats fånga verkligheten. De lyckades få med hur tufft de har varit också. Och jag blir lite påmind om hur åren har varit. Det är lätt att nästan glömma det ibland, nu när livet är betydligt lättare när det gäller bekvämligheter. Det väcker en tacksamhet inom mig. 

Men nu ska jag inte uppehålla er längre, in och titta vetja! HÄR är länken!
012105

112 Kommentarer på “Första avsnittet av dokumentären!

 1. Jenny - En Vintage Saga

  Så himla fint! Verkligen en bra gjord dokumentär där de har varit äkta gentemot dig och din historia. Slutet på avsnittet var lite konstigt klippt men annars var det verkligen en jättevacker dokumentär som på ett enkelt sätt får en att få mer förståelse för vad du gick igenom i början 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Glad att du gillade den! Det var ett tekniskt fel som gjorde att den slutade så hastigt. Hela versionen finns nu 🙂 ♥

   Reply
 2. Silje

  Å, Jonna! Jeg sitter og smiler med tårer i øynene når jeg ser denne videoen! Det er så vakkert, og jeg er enig i at de også har fått fram hvor tungt det til tider har vært. Gleder meg virkelig til å se resten ^^

  Reply
 3. Christoffer B

  Vad kul det var att se det här! 🙂 Fint och riktigt välgjort. Känns ärligt och äkta. Din historia är verkligen värd att berättas tycker jag. Den inspirerar många. Vet du när nästa avsnitt kommer?

  Reply
  • Jonna Post author

   Kul att du gillade den! Jag vet tyvärr inte när nästa avsnitt kommer. Men det borde komma inom någon vecka.
   Meddelar här 🙂 ♥

   Reply
 4. Skogsmusen

  Men vilken underbar och sjukt bra dokumentär! Den väckte känslor hos mig. Och det var så härligt att få följa med på din resa i Grundtjärn. Du beskriver allting så väl, äkta. Som du inspirerar!
  Kram

  Reply
 5. Jos

  Nyfiken på väg mot Vilhelmina körde jag omvägen förbi Grundtjärn. Innan det blev mörkt hann jag inte se särskilt mycket, men det är himlans vackert trots jag varken såg skymten av någon Jonna, hennes hund och katt.

  När jag for vidare såg jag dock i backspegeln en klar och tydlig stjärna som på kvällshimlen hängde över Grundtjärn. Det är lätt att förstå henne. 🙂

  * Mycket sevärt, men konstigt slut på SVT’s Edit’s första avsnitt om en i norrländska glesbygden livs levande Jonna.

  Reply
  • Jonna Post author

   Fint. Kul att du tog vägen genom Grundtjärn 🙂

   Det var ett tekniskt fel som gjorde att några minuter försvann. Hela versionen finns nu 🙂

   Reply
 6. Mimmi

  Känns det inte lite creepy /sliskigt att många äldre män sitter och kommenterar hur fin du är och hur de vill träffas o så? Kan inte du skriva ett inlägg om det? Baksidan av att vara en ung bloggerska. Jag skulle definitivt tycka att det var lite läskigt att äldre män med fruar sitter o förklarar hur mycket de vill träffa en. Eller har du kanske lärt dig att acceptera läget bara?

  Reply
  • Lars A

   Varför är någon creepy bara för att han äldre? Finns det inte creepy yngre män? Det är ju trots allt yngre män som står bakom majoriteten av alla sexbrott.
   Det verkar som om det i vår kultur finns en otäck åldersfixering. Man kan tydligen inte träffas och umgås om man inte är jämngamla. Verkar vara en sjuka i vår kultur som inte finns i alla kulturer.

   Reply
  • Jonna Post author

   Det är en känslig fråga att svara på det där. Jag har absolut inte upplevt mycket av den biten att just äldre män kommenterar på det sättet, eller att jag upplever något som obehagligt. Det är ganska sällan. Och oftast så är de samma personer i så fall. Men det är klart att det finns en baksida av att vara en offentlig person, då det alltid finns människor, oavsett kön och ålder, som inte förstår vart gränserna går. Tyvärr så händer det då och då att någon okänd knackar på dörren och förväntar sig att jag ska bli glad. Jag tycker alltid att det är obehagligt, även om jag inte är så bra på att visa det. Det är en jobbig situation att finna sig i, då det inte är något jag räknade med i att blogga. Och det finns alltid människor som vägrar att ta ett nej och som kan fortsätta skriva långa kärleksmail år efter år, som bara går rakt in i min papperskorg. Men så länge det är under kontroll så gissar jag att det tyvärr är något man får räkna med om man syns mycket utåt.
   Om det är något jag lärt mig av att blogga så är det att det finns så otroligt många fina och kärleksfulla människor, men också att det finns väldigt många konstiga människor som helt skapar sin egen fantasivärld där de inte kan skilja på verklighet och just fantasi.

   Så din fråga berör ju absolut en punkt som faktiskt är en verklig baksida, även om det väldigt sällan handlar om creepy äldre män som skriver kommentarer. För mig är det tvärtom på den biten. Jag har väldigt många äldre läsare, både kvinnor och män, och de är helt fantastiska. Så trogna, vänliga och godhjärtade. Så jag är väldigt tacksam över dom!

   Hoppas du fick svar på din fråga ♥

   Reply
 7. Julia J

  Jättefint avsnitt! Jättekul att svt har gjort en dokumentär om dig och ditt liv i Grundtjärn. Synd bara att avsnittet slutar mitt i en mening! Ser redan fram emot nästa avsnitt.

  Reply
 8. Anna E

  Nästan lite avis på ditt liv och det val du har gjort. Sitter i min villa med 3 barn o riktigt svensson liv….Njut!!

  Reply
 9. Ulrica

  Åh helt underbart! Längtar till nästa avsnitt. Men ska det verkligen sluta där vid 9.29? Mitt i en mening? Hur som helst tänkte jag neeej jag som ville se mer 🙂 tack fina själ för att du delar med dig!

  Reply
 10. Petra

  Underbart. Mina föräldrar är uppväxta i Myckelgensjö och vi spenderade varje sommar där. Är fortfarande där mycket och det är ju så vackert även där. Lugn och ro uppskattar jag också. Förstår att du trivs 🙂

  Reply
 11. Ninni

  Tårögd. Så himla fin dokumentär.
  Du känns så lugn och jordnära genom hela filmen.
  Man känner att du hittat rätt i livet.

  Längtar efter fler avsnitt!

  Kram <3

  Reply
 12. Emelie

  Jättebra dokumentär (förutom felklippet som avbröt så abrupt i slutet?) Jag önskar jag också skulle känna mig så hemma där jag bor som du gör med både jobb och boplats. Fantastiskt att hitta så rätt så tidigt i livet! Jag är över 30 och önskar att jag också hittar rätt snart. Känner mig inte alls hemma i ”vanliga” jobb och vill helst bo mitt i en fjällvandring hela tiden, men det är ju inte riktigt hållbart då man har barn i skolan. 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Det hastiga slutet var ett tekniskt fel som nu är åtgärdat! 🙂
   Och åh ja jag förstår dina tankar och känslor! Det är verkligen inte lätt att hitta rätt. Det var först när jag kom hit som jag insåg att det var rätt. Jag förstår att det inte är samma möjlighet med barn i skolan, men jag hoppas att du hittar något som känns rätt och som funkar ♥ ♥ Tack för din fina och ärliga kommentar.
   Kram!

   Reply
 13. Malin

  Det är så fantastiskt att få läsa om dig! Jag kommer ihåg när jag hittade din blogg, det var i början av ditt skrivande och jag var SÅ avundsjuk! Jag ville ju också bort från Göteborg men för mig tog det lite längre tid. Jag har gjort samma resa, flyttat från storstaden till skogen dock bara 60 mil ;)! Det var alldeles nyss jag insåg att vi gått på Nösnäs samtidigt, dessutom samma linje, fast jag är något år äldre! Haha världen är bra liten!

  Ha det fint!
  /Malin

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad glad jag blev för din kommentar!! Så himla roligt att du gjort samma sak! ♥ Och att vi gått på nösnäs och samma linje?!! Vad häftigt. Vad heter du i efternamn? haha 🙂
   Kul att du skrev! Kram!

   Reply
 14. Amanda

  Åh! Jag älskar SVT och jag älskar att få små inblickar i ditt liv, genom bloggen och andra medier- det bästa av två världar! Kul att de använt så mycket utav ditt egna arkiv och kul att de blir fler avsnitt!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Glad jag blir för dina ord! ♥ Ja det är väldigt roligt att de kunnat använda mina filmklipp också. Kram!

   Reply
 15. Christina

  Vad roligt att det går att se i hela världen så att också vi i Finland får ta del av din resa. Nog för att jag lyssnade till dig i Nykarleby, men det är ändå så intressant. 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad bra att ni kunde se från Finland också! Och ja du vet ju lite om hela storyn då du lyssnade på föredraget i Nykarleby! 🙂
   Kram ♥

   Reply
 16. Sara

  Jättefint avsnitt! 🙂 Så fint och roligt att få ta del av din berättelse och se hur du har det även i film. Ser fram emot nästa avsnitt! <3

  Reply
 17. Tomas

  Oj va kort den var. Men fin. Ja JJ du har guld i vedboden. Och jag skrattade till om den där klumpen. ? Egentligen förstår jag inte vad du är nervös över , för du är ju dig själv. En näpen spontan och go tjej. Hur kan det bli fel? Muren ska du vara stolt över, och den du är. Tror du får fler följare nu. ?

  Reply
 18. Henry

  Jonna-det är så trevligt och gripande, touchingly
  att se den här videon ! Och dig i levande handling, prata, skratta,omtänksamt !
  Jag väntar med spänning på del 2 ! 🙂
  Trying to write in swedish, i am just learning! 😉

  Reply
 19. Johan

  En värdig historia att berätta om en stark och modig tjej. Som vanligt är du så genuin och lätt att se och lyssna på. Du lockar en dessutom till att le många gånger. Det blir en behaglig och mysig upplevelse och när de korta 11 minuterna har gått så vill man ju genast se fortsättningen! Härliga härliga Jonna 🙂

  Reply
 20. Anna

  Nu har jag tittat på filmen fyra gånger!! JAG VILL SE FORTSÄTTNINGEN NU ! 🙂 Vet du när andra avsnittet kommer ut?
  Tack för en otroligt inspirerande film.

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha men åååh vad glad jag blir!! 😀 Jag vet inte när nästa avsnitt kommer men det borde inte dröja så länge. Kram ♥

   Reply
 21. Sara

  En fin film som för mig precis som för många andra ger tårar i ögonen. Du verkar vara så genuint fin som person och sprudlande på nå vis. Tänk att ha dig som vän, de måste vara lyckliga! 🙂

  Reply
 22. Ramona

  Avsnitt, varför inte göra en hel film 😉 För jag ville se mer när det var slut. På en gång 🙂
  Jättefin film och du bor verkligen som en dröm, även om jag förstår att det mellan varven varit tufft.
  Stor kram och ha en härlig fredag <3

  Reply
 23. Christer

  Vilken härlig dokumentär om dig, nu väntar man till nästa avsnitt. Detta är Verkligen du, Naturtjejen från Göteborg.
  Du är så härlig, söt, vacker och en naturlig tjej.
  Jag är så glad att fått träffa dig då du hade din vernissage här i Sollefteå.
  KRAM

  Reply
 24. Camilla

  Underbar liten film!
  Den känns precis så som man har uppfattat dig genom bloggen. Den känns så äkta!
  Hoppas att du själv tycker det 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad glad jag blir att den stämmer överens med hur du uppfattat mig genom bloggen!! Det värmer.
   kram ♥

   Reply
 25. Stina

  Helt underbart! Jag fick rysningar flera gånger! 🙂
  Såhär ska jag leva en dag. Men det blir ännu längre norrut där jag har släkten och mina rötter!
  Kram på dig Jonna och tack för all inspiration! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad glad jag blir!! Så fint att du fick rysningar till å med 🙂 ♥
   Härligt att du också ska flytta norrut någon dag! Kram på dig!

   Reply
 26. Hanna

  Åh har tittat nu! Var superintressant och vackra bilder 🙂 Skulle nog också behöva köra en vinter där uppe och lära mig om överlevnad 🙂 Det enda minuset med dokumentären var att den tog slut så snabbt! Hade tänt ljus och krupit upp soffan beredd på 1 timmes tittande, men sen var det slut efter 11 minuter. Väntar nu på nästa del! 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha men åååh så himla gulligt att du hade tänt ljus och krupit upp i soffan och tänkt att det var en lång film!! Så himla synd då att den bara var 11 minuter! Men det kommer ju två delar till.
   Men så fint att du liksom hade myst till det för filmen haha 🙂 Det gav mig ett leende.

   Reply
 27. Hanna Skoglund

  Åhh vad bra film.
  Längtar till nästa del.
  Har sagt det tusen gånger, men vad inspirerande du är.
  Fortsätt vara Du.
  Kram!

  Reply
 28. Elisa

  Inte någon annan blogg ger mig så mycket härlig och positiv energi som din Jonna! Vilket underbart avsnitt! Längtar så till nästa del, vill se mer!! 🙂
  Känner igen mig så mycket i dig och har själv funderat många ggr på att bara flytta in i vårt sommarhus i skogarna och komma bort från alla stress och all hets runtomkring. Du har dock modet som jag saknar, vilket gör det extra kul att följa dej! Kram!

  Reply
 29. Kristoffer Darj

  Skoj att se. Jag googlade lingonrensning och hamnade här. Bra steg att flytta upp. Jag bodde i Sthlm men hamnade istället i Östersund vid 28 års ålder. Helt klart rätt beslut för mig.

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åh men vad roligt att du hittade hit när du googlade på lingonrensning! 😀
   Kul att du också hamnade norröver! 🙂

   Reply
 30. Kerstin

  Jättefin film! I somras besökte vi Sollefteå och
  tittade in på utställningen där. Köpte en av dina tavlor och den hänger så fint på vår vägg här i Alingsås. Sedan tog vi en sväng till Grundtjärn. Vår granne berättade att hennes moster bodde där under sin livstid. Vi letade upp kusinen Christer som grejade med sin sommarstuga intill sitt forna föräldrahem.Ja världen är liten! Han visade var ditt hus låg. Förstår att du trivs med naturen inpå knutarna.
  Lycka till med allt! Har följt din blogg sen’ starten och jag lär fortsätta med det!

  Reply
  • Jonna Post author

   Kul att ni kom till Grundtjärn och hälsade på Christer 🙂 Och vad glad jag blir att tavlan hänger på väggen.
   Tack Kerstin ♥ Kram !

   Reply
 31. Lars Andersson

  Underbar film som skildrar livet på landet på ett bra sätt. Dessutom är ju du Jonna en fantastisk ung tjej som valt att inte fastna i den vanliga mallen. Lycka till i fortsättningen.

  Reply
 32. Molly

  Gud vilken fin dokumentär! Längtar redan som ett barn på julafton efter nästa avsnitt. Man förstår verkligen att det inte kan vara lätt att leva där uppe men att fördelarna värkar väga upp till det jobbiga. Hur funkar det med internet där uppe? (Förstår att du måste ha det men undrar bara hur det funkar 🙂 ) Och vintrarna nu, är dom fortfarande jobbiga? Hur mycket ”fritid” får du egentligen?

  Reply
 33. Anonym

  Det är lite kul när du säger att du längtade efter tystnaden och lugnet men tjoar och hojtar och springer omkring i skogen (där i början åtminstånde). 🙂 Ett kanondokumentär om dej var det tycker jag..riktigt sevärd

  Reply
 34. simon

  En fantastisk resa du har gjort Jonna, från storstads livet till ett liv i i tystnad med naturen , underbart . En fin film du har gjort och ser fram till nästa avsnitt ..kram och ta gott hand om dig.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.