Fri som en fågel

Det är fredag, solen skiner och ännu en morgon har jag fått äta frukost ute i morgonsolen. Åh vad vi behövde det här, eller hur?
Jag känner mig redan som en ny människa. Full med ny kraft. 
Och jag bara älskar känslan av att kunna röra mig fritt i skogarna igen. Och springa över ängarna, så fort jag bara kan. Jag känner mig fri som en fågel, eller som en ko som äntligen får springa ut på sommarbetet. Vill bara hoppa och skutta av lycka.

Tack snälla ni för alla bra tips angående björksaven! Har då insett att de flesta tappar björksav genom att borra ett litet hål i stammen och sedan täppa igen det igen med en pinne, så att det inte skadar trädet. Så nu ska jag också prova detta. Ska få låna en borr i morgon av mina kära vänner Åsa och Arvid. Det ska bli spännande att prova!
Har hört mycket om sprängtickor också, som man kan göra chaga-te på och som ska vara supernyttigt. De växer ju på björkar men ska tydligen vara ganska svåra att hitta. Men varje gång jag är i skogen nu så kikar jag på björkarna för att se om jag kan hitta  någon. Skulle vara jättekul att hitta en sprängticka och prova att göra te på det! Någon som testat?

Nu blir det snart en tur in till stan, då jag och Johan ska hälsa på några vänner till han ikväll. Så det blir mysigt! Vad ska ni göra denna fredag? Hoppas ni har en underbar dag i solen och TREVLIG HELG på er underbara ni ♥

050601

24 Kommentarer på “Fri som en fågel

  1. Fanny

    Låter spännande, jag vill också göra massa te från naturen 🙂 Men jag läste att sprängtickan inte tillhör allemansrätten? Jag kan ju ha fel men det vore nog bra att kolla upp det.

    Reply
  2. Sonja i Norr

    Jag älskar våren och promenader i skog och mark innan löven slår ut och täpper till utsikten. Det känns som om naturen är dubbelt så stor innan löven slår ut. Synd bara att det kliar så förskräckligt i ögon o näsa nu när allt slår ut. Atchi, prosit å snyt å snörvl 🙂 Trevlig solskenshelg på er!

    Reply
  3. Aura

    Fanny…du har helt rätt.
    Man måste ha egen mark eller markägarens tillstånd för att plocka just sprängticka! Finns ju mycket annat kul och nyttigt att göra te på annars. 😀

    Reply
  4. Emma

    Hittade min första sprängtucka för 2 år sen efter ivrigt tittande på massvis av björkar (hade markägarens liv att ta den). Ibland är de stora (flera kilo) och ibland ser björken nästan bara brännskadad och svartbucklig ut på små, avlånga, stora ställen. Googla bilder så ser du 🙂
    Och hör av dig om du inte hittar så skickar jag dig några bitar! Jag hackar upp tickan med yxa när den är färsk och torkar sen (ca 4×4 cm bitar eller hur de nu blir när man yxar :). Kokar upp en knul med ca 4 l vatten och låter det sen dra på lägre värme i typ 30 min, svalna, häll upp på flaska, ha i kyl och ta ett glas varje morgon. Varje bit kan kokas ca 6 gånger. Kanske hokus-pokus men jag har gått all in 🙂

    Reply
  5. Tove Janitzky

    Lyckans ost….! Sådan skog vacker skog skall det vara! Liknar min…men kommer inte dit.

    O, så jag längtar ut till Naturen; den fria vilda!

    Njut allt vad Ni förmår!

    🙂

    Reply
  6. Magnus

    Låter riktigt nyttigt med sånt te, här på västkusten har det varit nära på sommar idag, som jag har väntat!!.
    Ha en jättebra helg!

    Reply
  7. Sandra

    Är stan Ö-vik eller Sollefteå för din del?

    Min mormor bodde en timma härifrån, och sa alltid att hon skulle till storstan och hälsa på oss (Ö-vik). 🙂

    Reply
  8. Alicia

    I love chaga tea! When I visit friends in Vermont, I am often gifted with a large chunk of it. I usually grind it into a fine powder and add it to stews. As an herbalist, I often make chaga tincture. If you are interested, I can tell you more. Enjoy the warmth of spring, Jonna!

    Reply
  9. Bella

    Vi har gjort chaga-te 🙂 man delar sprängtickan i små bitar som får torka sen kokar/skjuder man ett par bitar i vatten i ca 15 minuter och avkoket kan man använda tex som tevatten osv. Smakar milt av skog och nästan lite vanilj 🙂 det går att göra avkok på samma bitar 3 till 5 gånger ungefär, tills vattnet inte längre får någon färg av bitarna. Det som är viktigt att tänka på men chaga är att den inte ingår i allemansrätten så ska man göra rätt ska man fråga markägaren innan man plockar 🙂

    Reply
  10. Magnus

    Vilken vacker skog! Ser ut som ”storskogen” jag minns från när jag var liten. Lätt att gå i, blåbärsris på marken och stora, ståtliga granar som det hörs ett svagt susande ifrån.

    Reply
  11. Linnéa

    Åh, ja visst är det underbart att kunna röra sig ute i naturen utan lager på lager med kläder, utan snö, slask och kyla! Helt underbart 🙂

    Reply
  12. Inger Häldin

    Det är inte tillåtet att plocka sprängticka från björkar utan markägarens tillstånd. Du kan bli polisanmäld för stöld. Hen kan kräva betalning för att du vill ta sprängticka från hen´s björkar. Allemansrätten gäller ej.

    Reply
  13. made by mary

    Förstår helt den känslan! För några dagar åkte vi från Stockholm till huset som snart är vårt och gick på stigarna i skogen i området. Det var så skönt och sån frihetskänsla! Vinden i håret, ingen snö, varmt och soligt (det är +20 här nu..galet!). Känslan i kroppen är så underbar. Min vän Rania tog till och med av sig skorna för att känna barmark under fötterna, (galenpannan!) men det var faktiskt inte alls speciellt kallt ens då! Här är det så grönt och magnoliaträden och körsbärsträden blommar för fullt. Nu är det verkligen vår och det känns verkligen från topp till tå!

    Reply
  14. Åke

    Jonnas kuling var med som bakgrund på ett reklaminslag på TV6.
    Den sprider sej,jag har den på mobilen så när någon ringer stannar folk upp och undrar nog vad det är,någon har frågat.

    Reply
  15. Tuva-Lena Bodin

    Jag som gör min egen naturliga hudvård passar på att plocka björklöven nu när det är ”musöron”, sedan är det fullt upp hela sommaren med att samla in andra örter. Björksaven använder jag också, byter ut en del av vattnet med björksav. Jag brukar frysa ner saven i iskuber och sedan är det bara att plocka fram vid behov. Det är en undebaar känsla att veta att det jag smörjer in på huden är helt ekologiskt och naturligt. Den här årstiden är bara så underbar, allt som spirar och som man vet kan komma till användning sedan! 🙂 Jag brukar göra som ett av förslagen längre upp, tappa saven från en kvist för att göra minimal skada på trädet och varenda droppe hamnar i flaskan. Så roligt att läsa att så många är inne på samma linje, att ta vara på det man kan hämta från naturen! Ett annat prjekt jag håller på med, är att bygga en veranda av lastpallar… vi får se hur det blir men hittills ser det bra ut. Jag bara laserar pallarna, sätter ihop dem och voilá, så har jag en fräck uteplats! Nu ska jag komplettera med en pergola har jag tänkt.. 😉
    Ha en underbar dag! 🙂

    Reply
  16. Louise Stigell

    Vad häftigt att läsa allas kommentarer om chaga och björksav och andra natur-hacks.
    Min mamma och hennes man fick nyligen reda på att de har sprängticka i en björk på sin tomt, av en väldigt entusiastisk granne. Så jag ser fram emot att smaka chaga-te hos dem sen. Läst och hört en massa om det, att det ska vara helt orimligt nyttigt och smaka lite som kaffe. (!!!)
    Björksav har jag heller aldrig testat. Ska försöka göra det nu under våren. På lantstället har vi många björkar…

    Reply
  17. KH

    Tänk på att det inte heller hör till allemansrätten att tappa björkar på sav, precis som med sprängtickan så måste man hat tillstånd från markägaren….Det är inte bara att ta för sej i/av naturen! 😉

    Reply

Lämna ett svar till Bill Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.