Guld på burk

Igår efter föredraget fick jag en burk med lokalproducerad, flytande honung. Åh jag blev så glad. Jag älskar honung! Och den såg nästan ut som en burk med flytande guld. Har faktiskt aldrig haft sådan flytande honung hemma förut. Vet inte riktigt vad skillnaden är och hur dom görs olika? När jag smakade på honungen i morse var det absolut den godaste honung jag någonsin smakat på. Så lagom söt och mjuk.

Jag tror honung är nyttigare än vad vid tror. Det forskas kring honungens medicinska egenskaper och det sägs att honung kan fungera som ett komplement till antibiotika. Att den kan förebygga infektioner och ta bort bakterier från bland annat blodförgiftning.  Jag tycker det är så intressant. Jag tror mycket på att vi kan hitta det mesta vi behöver i naturen, i stället för allt som idag framställs på kemisk väg.

Jag brukar äta en tesked honung nästan varje dag, och alltid se till att ha ekologisk och kravmärkt honung.
Men nu blir det nog mer än en tesked per dag när jag har den här guld-honungen från en lokal biodlare! Såååå god!

032601032613

25 Kommentarer på “Guld på burk

  1. Magnus

    Det ser onekligen ut som flytande guld. Väldigt vacker färg och jag kan tänka mig att det smakar bra också.

    Reply
  2. Mikael

    Tänk om det är dunderhonung gjord för dig! Testa i dörrgymmet men akta så du inte råkar riva hela huset 🙂

    Reply
  3. Emma

    Jag älskar också honung, det är så himla gott! Funderade länge på vad det är för skillnad på flytande och fast honung och frågade tillslut en biodlare. Tydligen så är honungen flytande när den är färsk och stelnar allteftersom. Det är inget fel på den stelnade, honung har väldigt lång hållbarhet så man behöver tydligen aldrig oroa sig för om den blir dålig oavsett konsistens.

    Reply
  4. Laila

    Honung är fullt med nyttigheter och vid förkylningar tycker jag att den är oumbärlig. Har den i te, varmt vatten eller äter den som den är. Jag köpte en burk av en biodlare här i närheten och den var så där flytande. Hon sa att det var för att bina samlat nektar mestadels från almeke. Den stelnar inte heller utan är så där flytande tills burken är tom 🙂

    Reply
  5. Klas

    All honung är flytande när den tas från bikupan men nästan all honung kommer att kristallisera sig ganska snart. Den vanliga fasta honungen är bearbetad genom omrörning för att kristallieseringen ska bli jämn. Viss honung förblir flytande under väldigt lång tid och kan då tappas på burk direkt. Det är binas föda som avgör om den kommer att förbli flytande eller börja kristallisera sig. Födan påverkar även färg och smak och därför kan det vara stor skillnad på honungen i olika delar av landet och även stor skillnad på när på säsongen den skördas. I södra Sverige är det nästan omöjligt att få honung som behåller sig flytande. Den billigare flytande honungen i affären har ofta fått extra tillsatt fruktos eller har värmebehandlats för att förbli flytande. Bin som har ätit från akaciaträd får flytande honung men den kan tyvärr inte produceras i Sverige. Får du slut på den flytande honungen så är du välkommen till Långviken så får du en burk till.

    Reply
    • Laila

      Intressant läsning! Tack för det! Tycker biodling är fascinerande men kan alldeles för lite om det 🙂

      Reply
  6. Anneli

    Äter också honung varje dag. Sååå gott! Vet också att man använder honung på sår på sjukhus till och med. Det är ju både bakterie och svampdödande. Vet inte om det stämmer men har läst att det kan hjälpa att äta lite honung var dag om man är pollenallergiker, honungen innehåller ju små mängder pollen så kroppen utvecklar då ett försvar typ. Lite som tanken bakom vaccin alltså. Dock ska det då vara lokalproducerad honung för bra effekt. Ett litet tips kanske.

    Reply
  7. Carolina

    Så otroligt god den ser ut! Min dröm är att skaffa bin och ha en egen odling här på gården men jag är samtidigt lite rädd för bina 😉

    Reply
  8. Josefin

    Tja, man använder ju faktiskt honung i sjukvården, både på människor och djur. Framför allt nom veterinärvård på häst 🙂

    Reply
  9. Sandra

    Så gott!
    Jag tror också på vad naturen har att erbjuda, speciellt honung!
    Ljusade upp mitt hår en gång med honung – fungerade utmärkt! 🙂

    Reply
  10. Monnah

    Verkligen fantastiskt på så många vis! Vi har just nu en stor burk lokal Utahhonung som vi äter med glädje. En gammal farbror säljer utan någon vidare vinst, så inte gör det ont i plånboken heller.

    Reply
  11. Lars

    Min kära mor har jobbat på kvinnokliniken i snart 40 år och har varje vinter åkt på förkylningar ca 2-3 ggr per säsong. Sen hösten 1997 började hon varje morgon med en matsked honung och sen dess har hon ALDRIG varit sjuk. Frågor på det..?

    Reply
  12. KH

    Föråt mej på honung som liten…Kan i dag inte ens äta en karamell som smakar honung! Skulle så gärna vilja! Min far åt en matsked varje dag. Var frisk som en nötkärna i många herrans år. Gick bort några månader innan 99 års dan.

    Reply
  13. Anna

    Honung är en fantastiskt råvara vi har! Jag använder honung dagligen till ansiktstvätt! Toppen till det, både fuktgivande och antibakteriell.

    Reply
  14. Jenny

    Honung är ju så gott! Jag köpte alldeles nyslungad honung för ett tag sedan och damen som sålde den rekommenderade att hälla i ett par skedar i turkisk yoghurt tillsammans med lite hallon och äta till frukost. Oj vad gott det var! Som tur var är jag vuxen och då får man ju göra som man vill så det slank ner både till middag och kvällsmat flera dagar efteråt. 😉

    Reply
  15. Stefan

    Det där med honung tycker jag är intressant. Senast idag var jag, faktiskt, av en händelse, o köpte honung eftersom jag beslutat mig för att sluta köpa yoghurt med tillsatt socker o istället köpa naturell yoghurt o söta den med honung själv för att slippa allt jävla tillsatt socker o kemiska smaktillsatser. Jag bara spyr snart av all kemikalisering av allt som vi äter. Kan man snart köpa något som inte innehåller socker och E200 E201 E453 E2938292191!?!?!??!

    Reply

Lämna ett svar till Sandra Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.