I det enkla bor det vackra

Det här blogginlägget innehåller ett samarbete mellan mig och Barnängen

Under mina veckor hittills som ambassadör för Barnängens initiativ ”Sverige Frilufsar” så har jag funderat ganska mycket på det här med friluftsliv, och hur viktigt det är för välmåendet att komma ut i naturen. I mitt allra första inlägg med Barnängen så nämnde jag att jag tyckte så mycket om ordet ”frilufsa”. Ett ord jag aldrig hört innan, men som jag direkt kände en slags koppling till.
Ett ord som för mig inkluderar allt som har med friluftsliv att göra, men som lägger sin tyngd på det som jag tycker är allra viktigast. Det enkla, det roliga och det kravlösa. Den där biten av friluftsliv som jag själv älskar så mycket, där det inte alltid behövs veckor av planering, resor eller dyra kläder eller utrustning. Oavsett vem man är, eller vart man är, så tror jag vi alla har våra egna varianter av frilufsande.

För vissa är det milslånga vandringar över spektakulära naturvyer med äventyrliga aktiviteter, och för vissa är det ett kvällsdopp i sjön, en kaffepaus i trädgården eller en tur i pulkabacken med barnen. Eller en härlig mix av allt. Men vad man än gör så tror jag ändå att det i grunden handlar om samma känsla man söker. Att komma ut. Andas. Njuta. Lyssna. Koppla bort.

Bara vara sig själv med naturen omkring sig.


Det är ju den där enkla biten som jag fastnat för. De där kravlösa frilufsandet som knappt kräver en matsäck.
Ändå älskar jag ju att prova på roliga aktiviteter och att se nya platser. Jag fullkomligt älskar att vandra långt. Att tälta och att få plats med allt jag behöver i en enda liten ryggsäck, och ge mig ut mot nya horisonter.

Men jag har insett att det också betyder minst lika mycket för mig att få tillgång till det där enkla friluftslivet. Det där okonstlade, opretentiösa, och lättillgängliga som även får plats i vardagen.
Där jag känner att jag egentligen inte behöver någonting annat än mig själv.

Att plocka bär. Att åka ut med sparken. Ta långa promenader med hunden. Titta på stjärnorna en mörk vinternatt. Åka ut med bilen längs skogsvägar och upptäcka platser i skogen. Att gå upp i gryningen och ta med kameran ut i naturen och leta efter vacker morgondimma. Att gå ned till sjön och bada på somrarna. Lyssna på isens sång på vintrarna.
Alla sådana stunder som finns så nära till hands och som knappt kräver någonting annat än en stund över, och som ändå ger så otroligt mycket tillbaks.

Om någon frågar mig om min absoluta favoritplats i naturen, så brukar jag alltid berätta om en liten skogstjärn som ligger i skogen intill byn där jag bor. Egentligen skulle jag ju kunnat berätta om någon riktigt pampig vacker plats som jag besökt under någon resa. Det finns ju så många fantastiska platser här i Sverige som fullkomligt tar andan ur en. Men de platser som jag allra först kommer att tänka på när någon frågar mig om just favoritplatser, så är det platser som alla ligger inom 10 minuters promenad från där jag bor.

Jag tror det är lite samma sak som det jag nämnde ovan. De här platserna är inte de vackraste platser på jorden. De sticker knappt ut från sin omgivande natur. Men de har kommit att betyda extra mycket för mig, just för att de är så lättillgängliga. De finns alltid där när jag som mest behöver, oavsett om bilen startar eller inte. Och oavsett om jag knappt orkar eller ens har lust att ge mig ut. På några minuter är jag där och kan få den där välbehövliga dosen av natur. Den där känslan av att komma bort en stund, och bara vara.

Det är nästan en norm idag att vi alltid ska längta bort. Att för att koppla av och njuta av nuet, så måste vi komma riktigt långt bort. Gärna till ett annat land. Att det behövs ett stort projekt för att få uppleva något stort i hjärta och själ.
Men det behöver inte alls vara så. Det gäller bara att se det vackra i det som finns nära, och att ta tillvara på det som går att njuta av till vardags.  Vi bor i ett helt fantastiskt vackert land, där även storstäder har helt otroliga naturområden bara en bit utanför innerstan.
Det finns så nära, och även de allra enklaste former av friluftsliv kan fylla en med så mycket inspiration och kraft.

När jag bodde mitt i stan i Göteborg under några år, så var en av mina favoritplatser en närliggande kyrkogård. Det var mitt i stan, bland bullrande trafik och människor som genade över kyrkogården på väg till jobbet. Det går inte alls att jämföra med den lugna, tysta natur jag nu har utanför fönstret.

Men, för mig var det den närmsta plats där jag ändå fick uppleva den där dosen av natur som jag så starkt behövde. Jag valde att se de vackra ståtliga träden istället för höghusen intill. Jag valde att höra fåglarnas sång istället för ljudet av trafik. Och den där platsen blev väldigt viktig för mig. Likaså Slottskogen, som är en park mitt i stan. Där fanns vacker natur, och även om det inte riktigt var optimalt för det jag egentligen sökte så fanns det nära. Inom räckhåll. Ibland packade jag med mig fika och tog cykeln till Delsjön, där jag kunde spendera en hel morgon med att bara njuta av vattnet, skogen och lugnet. Det var mitt sätt att koppla bort och komma ut i skogen. Mitt enkla sätt att frilufsa när det fanns ont om tid. Och det var underbart.

Jag tänkte visa mina top 3 favoritplatser i naturen, som alla ligger några minuter härifrån. Det är platser jag fotat sedan bloggens begynnelse, och som många trogna läsare säkerligen känner igen. Men på något sätt så har jag aldrig tröttnat eller blivit hemmablind. Det är nästan tvärtom. I naturen är inget år det andra likt. Allting lever, så allting ändras med tiden. Årstiderna, ljuset, stämningen. Allting skiftar, och det är så fascinerande. De är ofta de här enkla, oplanerade stunderna jag haft vid dessa platser under åren som gett allra störst intryck på mig.

Så här kommer mina absoluta favoritplatser!
Skogstjärnen
. Självklart kommer den här vackra skogstjärnen med det gröna vattnet på första plats. Den har jag skrivit om många gånger i bloggen, och här har jag hämtat så otroligt mycket inspiration till foton.
Jag går hit oavsett årstid. Senast var jag här igår och kollade läget. Det tar mig bara några minuter att komma hit. Dock lite längre nu när det kommit så mycket snö.

Storsjön. En annan plats jag älskar är nere vid sjön. Speciellt här, vid det gamla förfallna båthuset och det döda trädet som fortfarande ser levande ut. Det  är ju något speciellt med vatten också. I alla tider har vi sökt oss till havet och stilla sjöar för att finna ro i själen. Och det gör jag verkligen här. Den här platsen tröttnar jag aldrig på. Om jag springer så fort jag bara kan, så tar det mig 1 minut att komma hit.
Även på vintern är det lika vackert, med sjungande is och den låga solen som knappt går upp över skogen.
Höjden. Och sist men inte minst så har vi den här ”kullen” eller ”höjden” som jag kallar det. En helt fantastisk liten utsiktsplats precis intill byn. Härifrån ser man allt. Grundtjärn. Sjön. Solnedgångar och soluppgångar. Och en bra plats att beskåda norrskenet under vintrarna.
Och det är något speciellt med höjder också. Det är som om att man får bättre perspektiv på allt om man kommer upp en bit.
Den här bilden tog jag 2011 under årets ljusaste natt den 21 juni.
Och igår tog jag den här bilden. Samma plats, samma Jonna och Nanook, fast nästan 6 år senare. Och platsen betyder minst lika mycket nu, efter alla fantastiska stunder jag fått njuta av här uppe med den fina utsikten.

Har ni några platser som betyder lite extra mycket för er?  Skulle vara jätteroligt om ni ville dela med er!
Kanske har ni er favoritplats på bild och vill inspirera till mer frilufsande genom skicka in bilden till veckans fototävling? Man kan också geotagga sina bilder om man vill, och inspirera andra till att besöka just din favoritplats i naturen. Jag sitter som sagt i juryn, och när vintersäsongen är slut kommer en lycklig vinnare att koras med en skidsemester för hela familjen! Ni kan läsa mer om tävlingen HÄR eller klicka på bilden nedan ♥

67 Kommentarer på “I det enkla bor det vackra

 1. James lee

  Your pictures and words are heart felt, and the readers will Invision being there!
  I believe that everyone in the city and towns that feel it is too much to plan to leave the city. If they would only realize that all is needed is a patch of grass and bear feet to remember the times not so demanding and feeling the connection just by walking in the grass again!
  My favorite place is in the forest of North Michigan a state motto is ”land of a 1000 lakes”.
  Big Viking Hugs to you Dear Sister of the Stars! 💗💗💗

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww thank you my beautiful friend!
   Yes…I totally agree with you. Sometimes all you need to feel that connection again is to feel the earth under your feet.
   Its wonderful. Thank you for sharing your wise thoughts!!

   Oh…and that place in North Michigan ”land of a 1000 lakes” sounds magical. I hope to go there someday.
   Big viking hugs to you too! ♥

   Reply
   • Julijan

    wow… feel your connection with nature through your pictures! that means you are not bad pearson :))…and this place are amazing….nothing more too say…i feel peace and quiet fresh air without hauses and people… bla bla be fine :))

    Reply
 2. Erika

  Helt underbara bilder, som alltid!

  Något jag verkligen älskar med din blogg, är att du bara samarbetar med företag som matchar bloggen, det känns aldrig krystat. Som ”Sverige frilufsar” exempelvis, det är knappt att jag ens tänker på att det är ett samarbete eftersom det passar in så väl. Hoppas du behåller bägge fötterna på jorden lika stadigt som du haft så länge jag följt din blogg.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh men gud vad glad jag blir o höra det. TACK Erika!
   Ja för mig känns det superviktigt att bara göra samarbeten som känns rätt i hjärtat. Hellre inget samarbete alls än att göra något halvdant som jag inte kan stå för. Så jag är verkligen glad att du tycker så! <3
   Jag lovar att jag alltid kommer behålla bägge fötterna på jorden vad gäller bloggen 🙂 KRAM på dig! Och trevlig helg! ♥

   Reply
   • Erika

    Vad glad jag blev när jag såg att du svarat, sitter här och fånler haha! Du är min absoluta favoritfotograf och din blogg ger mig så mycket, tack för att du delar med dig av ditt liv. Hoppas du, Johan och alla djur får en trevlig helg, kram! <3

    Reply
 3. Tess

  Känner igen mig så i din text! Att bara få ”vara” i naturen, det är det bästa! 😊 Du är så duktig på att sätta ord på allt! Älskar din blogg, och blir alltid glad när jag ser du har lagt upp något nytt! 😊

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tusen tack Tess! Och så fint att du kan känna igen dig i texten.
   Tack för dina jättefina ord. Trevlig helg! KRAM ♥

   Reply
 4. Iza

  Som jag skrivit via instagram någon gång, dina bilder är sjukt inspirerande för mig. Att stapla stenar, att kreativt skapa lugnet i bilderna. Den där stillheten. Ibland är det som om man är där själv, att bara se det på bild. Jag har alltid varit förälskad i naturen, alltid. Dock har jag också haft en himla stor respekt för den, och givetvis, som barn var jag väldigt mörkrädd, och är fortfarande lite grann. Som Scout fick man iaf lite av det ”vilda” livet i skogen. Att tälja pinnar, till den öppna elden. Frukosten i skogen med varm oboy och lukten av fukt/mossa/skog. GAh, så fantastiskt det är.
  När jag bodde i Göteborg, hamnade jag väldigt mycket nere vid Eriksberg, och omgivningarna omkring, de typ skogshöjningarna som fanns. Och ett ställe precis där jag bodde, som jag ofta gick till, vet inte exakt vart jag kan säga att det är, men det var fint där. Jag blev ”skogshög” där, eller vad man ska kalla det…! Det finns några platser man alltid återvänder till, och några av dem är också på väg att skövlas bort.. Den skog från där jag är uppvuxen, där det fanns (och finns änsålänge), en BMX bana, där vi rastade våran hund vi hade, är inte alls densamma som då. Den är mer tom idag tyvärr, men det är ganska underbart att gå där ändå när man är hem, hemma.
  Oj, vad långt det blev…! Haha, jag hoppas att jag kommer finna mina guldklimpar även här nu. Finns så mycket att se.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Iza för att du delar med dig!!
   Vad trist när gamla platser som betytt mycket för en skövlas bort och förändras. Förstår känslan ♥
   Men jag hoppas du hittar några nya fina favoritplatser nu! Känns ju som du bor på ett ställe där det är ganska lätt att hitta sitt alldeles egna smultronställe i naturen. Och måste återigen säga, du tar fantastiskt fina bilder!
   Ha en fin helg! Kram på dig ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Men vad otroligt glad jag blir att du tycker det!!
   Ja jag tycker det här är bland det roligaste samarbetet jag någonsin gjort. Och sen, responsen! Så mycket fina kommentarer jag får av er!! Blir så himla glad. Tack Linn! Kram på dig ♥

   Reply
 5. ♥Maria Alvljus♥

  Jag förstår verkligen att du älskar din kära Skogstjärn så mycket.
  Det känns att det är en mycket speciell plats. Träden och vattnet talar till en, med en nästan magisk
  skogstjärnskänsla.
  Dimman som sakta smyger fram över vattnet tidigt på morgonen. Näckrosbladen som ligger och vilar
  så rofyllt mot vattenytan.
  En plats med en magisk tystnad.
  Kanske får man se lilla Tuvstarr försiktigt smyga fram mellan träden,och sätta sig vid strandkanten♥
  Tack för dina sköna bilder♥ ♥ ♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh så vackert du skriver Maria, som alltid! Så poetisk beskrivning.
   Ja det var faktiskt just vid den tjärnen jag fotade ”tuvstarr” bilden, om du sett den 🙂
   Man får lite sån john bauer känsla där.
   Kram på dig och tack för dina vackra ord ♥

   Reply
 6. emblas.se

  Så himla fint! <3

  Min absoluta favoritplats är nog Gamla Uppsala eftersom jag älskar historia och natur och där får man liksom både och i en ultimat kombo! 🙂 sen älskar jag urskogarna i Bergslagen där jag är uppvuxen. Har varit och bott i nordligaste Norrland och Lappland, men det är något med bergen och skogen i djupaste Bergslagen som inte finns någon annanstans! 😀 😗

  Kram
  Emma

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack för att du delar med dig!
   Och wow…de djupa skogarna i Bergslagen låter magiskt. Har aldrig varit där men nu när du berättade om det så kändes det som något jag vill se! 🙂 Hoppas jag får möjlighet att åka dit någon gång.
   Kram på dig ♥

   Reply
 7. Louise

  Underbara bilder,Jonna!
  Du skriver så enkel och vackert om att bara vara i det fina
  och vackra som ofta finns alldeles inpå oss.
  Ha det så gott!
  /Louise

  Reply
 8. Elisabeth

  Vilka underbara bilder <3 <3 Jag önskar att jag kunde "hoppa in" i bilderna 🙂
  Visst bodde du vid Stampen? Gick du till Stampens kyrkogård möjligtvis? I så fall har våra vägar kanske mötts någongång, eftersom jag genar genom kyrkogården när jag är på väg till jobbet. Har gjort det i 20 år nu!! På lunchen går jag också dit om det är fint väder. Verkligen en "rogivande" plats.
  Tack för att du tar oss med till dina favoritplatser.
  Kram/ Elisabeth

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Elisabeth!
   Och åhh JA det är ju precis den kyrkogården jag menade 😀 Jag bodde på Stampgatan så den låg ju bara på andra sidan gatan. Så vi kanske gått förbi varandra där någon gång 🙂 Skulle inte förvåna mig ett dugg. Jag var ofta där tidigt på morgonen också.
   Kul att du också gillar den platsen.
   Kram på dig ♥

   Reply
 9. Tommy Öhver

  Hej.
  Jag säger bara WOOW så fina bilder och mycket bra skrivit…
  Man får ett lugn inom sig när man läser och tittar på dina bilder.
  Nu längtar jag till min fjäll vandring till sommaren.

  Tack.
  Mvh Tommy.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men TACK! 🙂 ♥
   Ja åh..jag längtar också till fjäll vandring till sommaren! ♥
   Kram på dig

   Reply
 10. Janusz

  What a beautiful words and pictures. I also particularly like the area around a little lake. It feels there is a lot of very positive energy there.
  It looks like a little, hidden gem of peace. I do not take pictures myself but through yours I started feeling connection with Grundtjarn. I am totally on the same page with you. People think that if they travel to faraway, exotic and famous places that will make them experience more. There is nothing wrong with that but what really matters is the depth of emotional connection we have with a particular place. As you put it: ”Where I feel I do not really need anything other than myself”. When one starts exploring this feeling one begins to see that peace, serenity, beauty, goodness really come from within and we carry them with us everywhere we go. I have my own favourite area in a local mountains far off the beaten path. They are not high but very rugged, dense forest, lots of cliffs. Like forest animals I have my own simple, secret trails. I used rock climb. I rappel down and climb back up moderate cliffs. I love ravens calling each other. They are my companions there. Have you considered taking a boat or a kayak around a big lake and camping on the shore ?

  Reply
  • Jonna Post author

   I just love to hear about your wise thoughts. I really like the perspective you have on many things.
   And thank you for telling about your secret trails and places in the mountains. It sounds wonderful. And I love the sounds of the raven.
   Yes I have been thinking about taking a boat on this very big lake we have here. That would be amazing. I might try to do that this summer. Thank you for the inspiration. Lots of love ♥

   Reply
   • Janusz

    Thank you Jonna for considering my comments a source of inspiration. Your blog is such an incredible inspiration for me.

    Reply
 11. Dixi Wonderland

  Får nästan tårar i ögonen av att läsa detta inlägget och se dina MAGISKA bilder. Dom är så vackra att dom är overkliga.

  Jag bor i Trollhättan men precis som du så laddar jag upp batterierna ute i naturen. Jag älskar att åka ner till Gamle Dahl. Miljön där nere är så otroligt vacker. Det finns träd där som har stått där i flera hundra år. Man har de gamla slussarna, älven och skogen. Om du har tid så får du gärna titta på detta inlägget som jag fotade i vintras 🙂

  http://dixiwonderland.com/alskade-sno/

  Reply
  • Jonna Post author

   Men alltså ååh du är ju bara för underbar. TACK Dixi ♥

   Åh Trollhättan har jag varit i många gånger. Bodde i Stenungsund när jag växte upp så det är inte så långt bort.
   Men jag har aldrig varit i Gamle Dahl. Gick in och tittade på inlägget på din blogg, och ÅÅÅH så vackert!! Vilka fantastiska träd.
   Och du är ju grym på att fota också 🙂 Så otroligt fint ställe. Förstår att du tycker om det.

   Tack för att du delade med dig! Kram på dig ♥

   Reply
 12. Lisa

  You are so right! The most beautiful places are just around the corner, and they’re so special because they give a person so much positive energy, right at that moment in time of need. And so they become extra special.

  How extremely beautiful all of your pictures are. You can be very proud of yourself!

  Love, Lisa (from the Netherlands)

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you for sharing your wise thoughts Lisa. And thank you soooo much, I am so glad to hear that you like my photos.
   Hope you have a great weekend! Lots of love ♥

   Reply
 13. Annica

  Jag håller helt med dig, det som finns nära oss får en annan plats i hjärtat även om det inte är ” det vackraste” stället man har besökt. 🙂 Vår sjö är säkert med på 90% av mina bilder 😀

  Reply
 14. Rebecka K

  Så fort jag såg bilden på skogstjärnen så kände jag bara ”jag vill ha vår, jag vill ut i skogen!” Ser ut att vara en magisk plats! Där hade jag också trivts! =)

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men så glad jag blir att den bilden kunde väcka längtan efter vår och skogen.
   Ja det är verkligen en magisk plats! Önskar jag kunde ta er alla med dit, och inte bara visa på bilder 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 15. PJ:s byffé – från by till fe

  En plats som betytt mycket för mig är min lilla sommarstuga vid havet. Där finner jag ro och hugnad. Att sitta vid strandkanten och se solen gå ned i väster är helt underbart. Eller uppleva hösten där när de flesta andra i området åkt hem för länge sedan. Tystnaden. Och bara 10 minuter bort med bil.

  Ett annat ställe som jag upplevde i somras var Högbondens fyr. http://hogbondenfyr.se/ Det blev verkligen en favorit även om jag bara besökt stället en gång. Men det blir fler gånger. Högt över havet och avskild från fastlandet. En plats för meditation och eftertanke och med en storslagen natur omkring. Frukost i ut i det fria. Allra helst skulle jag vilja uppleva en rykande höststorm där uppe vid fyren eller nere vid stranden. Några bilder därifrån har jag på min Flickr-sida. Bara att bläddra vidare med höger pilknapp. https://www.flickr.com/photos/8114206@N07/29290288680/in/album-72157670407092663/

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack för att du delar med dig av dina favoritplatser PJ! 🙂 Det lät riktigt härligt med sommarstugan vid havet. Kan verkligen tänka mig in i att det är en plats som skänker mycket lugn och ro i själen.

   Och åhh Högbondens fyr skulle jag åka till i våras när jag var på en fotografering med Fjällräven. Men det stormade så mycket den dagen så vi kunde inte ta oss ut dit. Måste verkligen fara dit någon gång…tack för inspirationen!
   Kram på dig ♥

   Reply
 16. Mikaela

  Jag förstår verkligen att du trivs där i Grundtjärn 🙂 bilderna är helt magiska, jag önskar att jag hade sådana fina platser i närheter. Själv bor jag i utkanten av Stockholm. Är ganska nyinflyttad, så jag har inte hittat min favoritplats ännu, men till helgen ska jag faktiskt ta med mig en termos med kaffe och ge mig ut i omgivningarna 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Mikaela!! Låter riktigt mysigt att du ska ge dig ut med en termos med kaffe till helgen. Jag hoppas att du hittar några fina platser som kan bli dina nya ”favoritplatser” 😀 Stor kram till dig ♥

   Reply
 17. Lars 8463

  Du Jonna
  Jag kanske är ett geni?!
  Men jag ÄR prestigelös!
  Så efter att ha läst dina ord,
  tittat på dina bilder.
  Låtigt intrycken som vanligt
  ligga och mogna under natten.
  Så när jag vaknar i vargtimmen.

  Får jag samma svar som vanligt.
  Din känsla för känsla
  är känsligare än min känsla.
  Och ditt sätt,
  att uttrycka dina känslor

  Prestige
  Har har aldrig mitt lufsade
  handlat om.
  Vare sig det handlar om att lufsa
  i djungel, öken, berg eller snövidder.
  Eller ”bara”
  Andas djupa andetag av dimman
  som skimrar av morgonsolens
  första strålar.
  Den spegelblanka ytan som krusas
  under några hjärtslag
  När bävern sakta glider förbi
  Veta att framför kanoten
  ligger en stund av bara vara.
  En stund
  som kommer att krusa mitt minne
  under resten av mina hjärtslag.

  Det är därför jag lufsar
  Inte för att komma bort
  från något
  utan för att komma till.
  Till en plats som finns i mig.

  Jonna
  Du krusar mitt minne.
  KRAM

  Reply
  • Jonna Post author

   Men ÅÅÅHH du skriver så vackert så jag blir alldeles tårögd. Tack fina du!!!
   Hoppas du får en underbar helg. KRAM ♥

   Reply
 18. Isabel

  Love them all!!! Gorgeous photos!! I like your sweater in the picture where you are looking at the pine trees and the mountain. Wish I was there!

  Reply
 19. Anna-Karin

  Så fina och vackra bilder, de förgyllde min morgon.
  Dom vackraste platserna finns oftast närmast där man bor,
  så enkelt är det! Har också en tjärn som finns på en tio minuters
  promenad fast jag bor strax utanför Stockholm, där jag hämtar sinnesro
  och återhämtning för själen.
  Kram Anna-Karin

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh tack Anna-Karin, så glad att du gillade bilderna och att de kunde förgylla din morgon. ♥
   Och tack för att du delar med dig! Vad fint att du också har en tjärn som favoritplats.
   Kram på dig ♥

   Reply
 20. Agneta Tellander

  Dina tankar skulle kunna vara mina egna. Naturen och det enkla. En knopp på blåbärsris , en tussilago i dikesrenen, en vacker fröställning, koltrasten sång , rimfrost, daggdroppar i en daggkåpas blad , diset en tidig varm morgon, snörök, morgonkaffet barfota på förstugubron med endast fåglarna som sällskap eller kaffet på bryggan vid min enkla lilla stuga med utedass och dopp i sjön en tidig morgon. Det är absolut lycka! Överträffar alla resor till främmande land, i alla fall för mig. Tack för att du delar ditt liv i ord och bild. Och vilka bilder sedan.

  Reply
 21. Christiane

  Thank you for sharing that a simpler life offers happiness. We have a saying here: ‘less is more’. I have thankfully come to know this in my own life.

  Reply
 22. Magnus

  Ja, inte sjutton behöver man åka till andra sidan jordklotet bara för att få uppleva ett äventyr. Och inte måste det kännas som ett äventyr varje gång man ger sig ut i naturen heller. Många gånger har man mer att se i det egna närområdet än vad man tror.

  Det finns många platser i det här landet som är värda ett besök. Att gå längs stranden på Fårö, eller att gå rakt ut på Alvaret på Öland och lägga sig ner och titta upp mot himlen, eller att en sommardag gå upp till toppstugan på Åreskutan och se ut över fjällvärlden är fantastiska upplevelser. Och det finns ju så oändligt många fler vackra platser i det här landet!
  Här hemma på Orust kan man få uppleva små kustsamhällen, kala klippor, häftiga stup, skog, fjordar, odlingslandskap, öppet hav, insjö…. Ja, nästan allt naturen kan erbjuda. Och det på en relativt liten yta. Det finns också några iordningställda vandringsleder, bla en som går förbi ett antal boningar från slutet av 1800-talet – början av 1900-talet. Det handlar om sk Backstugesittare och visar resterna av deras bostäder. Bostäder som närmast kan beskrivas som jordkulor. Den vandringen, ca 1 mil, ger ett jävla (förlåt ordvalet) perspektiv på hur vi lever idag!
  Ska jag välja ut en favoritplats här på ön blir det nog det lilla kustsamhället Mollösund längst ut på västra sidan. Att en sommardag sitta i hamnen och äta en glass medan man tittar på folklivet och alla båtarna är lika trevligt som att en vacker vinterdag gå på de små öde gatorna och titta bland husen. Mollösund är, på gott och ont, väldigt öde vintertid då de flesta husen numera bara är bebodda sommartid. På vägen till/från Mollösund kan man också göra en liten avstickare upp på berget strax intill Hälleviksstrand och få fri sikt ut över havet. Där är det häftigt att stå när västliga stormar tar i, men också en perfekt plats för att se solen gå ner i havet bakom Käringön och Måseskär.

  Nähä, nu ska jag ge mig ut och ”lufsa” en stund! 😉
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Magnus för att du delar med dig av dina favoritplatser!! Ja Orust är verkligen så otroligt fint!! Förstår att du trivs där.
   Och jag blev så himla glad att du nämnde Mollösund!! Jag och familjen seglade ofta dit när jag liten. Det var en av mina favoritplatser då också!! Så otrolig fint. Har mycket fina sommarminnen från bad och krabbfiske där. Då kanske vi setts någon gång där, man vet aldrig! 😀

   Och åhh..den där 1 mils vandringen lät ju fantastiskt. Så häftigt att boningarna finns kvar. Skulle gärna vandra den leden någon gång framöver.

   Hoppas du får en jättefin helg Magnus!!
   KRAM ♥

   Reply
   • Magnus

    Du får höra av dig om/när du kommer ner. Jag går gärna den där rundan igen, även om känslorna efteråt är rätt blandade. Fy f-n vilket tufft liv dom hade där i skogen!

    Reply
 23. Gunilla T

  Åh så mkt vackert du har nära dig!
  Underbara bilder!

  Det finns runt alla om man vill se.
  ”-du måste ta vara på glädjen som går tyst omkring. Den enkla stilla glädjen i bara små enkla ting”. Så är början på min favoritsång!
  Det är så sant så sant och det är en ynnest att få se dina bilder men som du skriver så kan vi nog alla hitta små guldkorn.

  Jag gillar vatten och vi har ett naturresaurvat som är så fantastiskt med vitsippor på våren nära Bråviken!

  Lufskram på dig Jonna!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Gunilla! Och vilken otroligt fin början på din favoritsång. SÅ sant ju! ♥
   Tack för att du delar med dig. Kramar ♥

   Reply
 24. Wilda

  Det här är så viktigt. Tack för att du synliggör det om och om igen. Att se det som redan är där, i naturen omkring oss.
  Jag har en skog nära som alltid ger mig magiska stunder. Där vitsipporna täcker marken på våren, eklöven tar vid under hösten och gräset växer högt om sommaren. På vintern skimrar guldljuset mellan vinterklädda grenar och där finner jag alltid ro – och hem till mig själv igen. <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack fina du ♥
   Och åhh…det låter så vackert när du beskriver din favoritskog. Kan verkligen förstå att du får magiska stunder där.
   Åh, vitsipporna som täcker hela marken. Vilka minnen det väcker. Det är faktiskt något jag saknar här.
   Kram på dig ♥

   Reply
 25. Resfredag

  Mitt favoritställe heter Sturkö och ligger i Karlskrona skärgård. Här har jag spenderat alla mina barndomssomrar, och jag återvänder ständigt..,

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh det låter helt underbart…älskar skärgården. Har aldrig varit i Sturkö men hoppas jag kommer dit någon gång.
   Tack för att du delar med dig! Kramar ♥

   Reply
 26. Lena Berg-Nordenberg

  Kära Jonna, vilka otroligt vackra bilder! Norrskenet var obeskrivligt vackert!
  Jag är äldre än Dig men känner så väl igen mig i Dina berättelser och bilder. Jag är likadan, alltså, jag älskar naturen, stillheten och allt den ger och gillar absolut inte städer. Jag har varit sådan hela livet också. Det s k ”ekorr-hjulet” i samhället skyr jag som pesten – usch! Människor borde få välja och inte luras ut i det. Har idag vandrat längs Vänerns stränder och det snöade! Ser var och varannan dag havsörnar, men även andra fåglar. Idag var det en vacker svan som fångade min blick. Det är alltid underbara upplevelser man får i naturen. Ha det så bra och ha en fin helg önskar Lena!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men så fint du skriver, och vilka kloka tankar!
   Vad fint med vandringen längs Väners stränder….och svanen och havsörnarna. Vackert. Tack för att du delar med dig Lena!
   Ha en fin helg du med! Kramar ♥

   Reply
 27. Pia

  Ååh va underbara bilder o vackra platser!! Förstår att du trivs:) jag försöker också att blir bättre på att uppskatta det vi har nära oss och se det vackra vi har här istället för att längta bort till andra länder för att få se vacker natur! Så det är så härligt att se dina vackra bilder!
  Hoppas du får en skön helg!
  /Pia

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.