I en gyllene fjällvärld

Godkväll på er!
Jag tänkte bara skriva några rader innan jag går och lägger mig för att berätta att jag haft ännu en underbar dag här i Stora Sjöfallet. Jag har varit ute hela dagen jobbat med mitt filmprojekt, och det har varit så otroligt fint väder. Jag är så tacksam att det råkade bli så att jag åkte upp precis de här dagarna.

När jag körde mot bergen i morse blev jag alldeles tagen av hur vackert det var. Aldrig tidigare hade jag sett sjön ligga spegelplank mellan de majestätiska bergen som lystes upp av solgula träd. Jag som innan bara varit här under vinterhalvåret fick verkligen en helt ny upplevelse av denna plats.
Så det blev en lång dag, från morgon till kväll. Jag la mesta fokus på att filma till mitt lilla projekt, men försökte ta lite bilder emellanåt också. Som jag skrev igår så kändes det nästan jobbigt ibland, för jag ville vara överallt samtidigt. Jag kunde inte begripa hur jag någonsin skulle kunna ta mig hem igen, utan att någon måste komma och släpa mig härifrån. Så vackert var det.

Och tiden, den bara sprang iväg, och jag insåg sedan att jag varken ätit eller druckit kaffe under hela dagen! Jag har varit så inne i projektet och så uppslukad av allt det vackra runt omkring mig att jag inte kunnat tänka på annat. Det är verkligen ett bevis på att jag har roligt, haha.
Jag drack i alla fall mycket av det godaste vattnet man kan tänka sig, direkt från en iskall fjällbäck.

En printscreen från ett filmklipp.

När mörkret lade sig befann jag mig högt uppe på ett berg och jag förvånades över hur fort det blev mörkt. Jag skulle filma några sista scener med det sista av ljuset från himlen men insåg sedan att det blev svårt att hitta ned igen. Jag brukar inte vara mörkrädd, men kände mig just då lite obekväm, så jag ringde Johan och bad honom berätta om sin dag och vad han ätit till middag medan jag famlade ned för berget. Det kändes tryggt.

När jag kom tillbaks till bilen igen kände jag en sådan lättnad. Och en väldig glädje över att jag faktiskt tog mig upp på berget trots att det redan hade börjat skymma. Ofta när jag är ute och fotar eller filmar så hamnar jag i situationer där jag måste pusha mig själv för att få till det resultat jag vill. Det tar ibland emot att göra vissa grejer. Det kan handla om pusha mig själv till att orka göra det, eller att våga göra det. Ibland både och.
Efteråt får jag alltid ett glädjerus om jag faktiskt gjorde något som jag först tvekade inför.

Printscreen från ett filmklipp.

Nu är jag tillbaks på hotellet igen och har nyss ätit lite nudlar och kollat igenom allt material från dagen. I morgon är min sista dag här, innan jag beger mig av mot nya vidder.

Vill bara säga TACK för alla era fina kommentarer. Det känns så trist att jag inte haft möjlighet att svara er något nu när jag är på resande fot. Men jag anar att ni nog förstår. Jag läser i alla fall allt ni skriver, och det gör mig så glad. Det är alltid så roligt att få dela mina resor med er!

Sov gott allihopa! Kram på er ♥

40 Kommentarer på “I en gyllene fjällvärld

 1. Colin Buckley

  It looks like you are on a different planet. So barren but beautiful. I’ll bet the water is so delicious. I look forward to continue watching your blog. You are a very fantastic woman with a beautiful voice. Keep up the good work. All my best Colin

  Reply
 2. Carolina

  Känner så igen mig i känslan att vilja vara överallt. Det är så vackert att man blir nästan överväldigad. Någon hade behövt släpa hem mig från Island, så otroligt vackert där, och ur dina bilder ser jag att jag har något mer att uppleva! <3

  Reply
 3. Breanna Barkley

  I just saw your documentary and it was unbelievably inspiring. If I had the courage (let alone the funds) to make such a drastic change I would. You live a life many of us wish we could and for that I think your very brave. Thank you for having the courage to be you!

  Reply
 4. Pamela

  Of course we understand about you not being able to leave comments while you are on the road. Focus on your work, so we can all enjoy it later! 🙂 And the film stills you have already shared with us are amazing. ….They look very different from your previous films. More narrative, more illustrative. It makes me think of your Lucia videos, but with a larger framework of story guiding it.

  And I hope you do not feel any pressure of expectation from your readers. I know all of us who leave comments here think of you as a friend, or kindred spirit. We are all cheering you on! You being you is more than enough. We are just glad you are pursuing your vision.

  About your night hike… Once I had to run rapids in the dark. It was not a choice, it was a neccesity. It was in a deep canyon, with pitch black walls, and it was scary. But once I accepted that this was what we were doing, there was also an excitement to it. The strip of night sky above us was full of stars. The rapids were inscrutably indigo, with only the white froth of waves to guide us. I was afraid, but I was also very alive.

  Reply
 5. Anonym

  Det ser ut som att även väder anpassar sig efter dig 🙂 Jag har också några gångar varit runt Ritsem och TheusaJaure i närheten där du är, men endast set landskapet i vinterskrud och under sträng frost. Dina bilder av de nakna klippformationer är inspiration för en trip på andra årstider. Myggfritt är ju att föredra och höstfärgerna helt fantastiska. Man får ju obändig lust till en tripp dit innan vintern kommer! Vill förresten tipsa dig om Trollstigen i Norge, kanske ett mål nästa år?

  Reply
 6. A-M

  WOW.
  Så coolt, finner knappt några ord Jonna.
  Du om någon förtjänar verkligen priset som årets influencer.
  Röstar igen.
  Kramen // A-M

  Reply
 7. Therese

  Something tells me that the pictures and video that you are taking are going to be spectacular! We will all have to wait patiently for the finished product!

  You are a brave and determind young women to not only be out in areas you are not all that familiar with and alone, but find yourself up in high areas after dark! You were wise to call Johan to distract you some while you bravely climbed down! I would have done the same thing!

  Such adventures in your life! You inspire many of your followers to give up the mundane, and begin to really live! All it takes is the first step!👣👣👣

  Reply
 8. Evelina

  Känn absolut ingen press på att svara på kommentarer. Vi är alla så glada över att få följa med på dina äventyr 😍
  Bilderna är underbart vackra, och jag kan känna din frustration över att inte hinna med att fånga allt det vackra på bild/film.
  Vad är det för film du håller på med?
  Lycka till med projektet, jag är säker på att det blir fantastiskt 😀
  Stor kram

  Reply
 9. Tiffany Welch

  Jonna what a beautiful experience you are sharing with all of us!
  Your photographs are just breathtaking! Know that we are all with you in spirit on your journey!
  ♥ ♥ ♥

  Reply
 10. Magnus

  Vilket väder du har fått! Den första bilden är ju magnifik!
  Sen är det ju inte fel att sätta sig en stund och bara njuta. Det ser härligt ut där i solen med ryggen mot den stora stenen.
  Fortsätt att njuta av den vackra naturen!

  Reply
 11. Janusz

  If you forgot about drinking coffee, you must have been really absorbed in your project. Expression on your face says it all. You look like Buddha in a deep meditation.

  Why don’t you get yourself small, comfortable backpack with some emergency supplies like rain gear, headlight, waterproof matches, extra food, bear spray, etc. I always carry them with me regardless of how good weather looks. In the mountains it can change very rapidly.

  The coast here is often compared to the coast of Norway. At the moment we have weather as good as in Stora Sjofallet. During a hike two days ago I met big, black bear maybe 20 meters from the trail. I had bear spray and a big hunting knife but something in me knew I did not need to use it. We stood and looked at each other for a while and then started going about our business.

  Take a very good care of yourself.

  Reply
 12. Lars 8463

  Gomorgon förunderliga du
  Jag skulle verkligen vilja vara där!
  Där du är!
  Inte för att träffa dig,
  För du behöver nog mer tid
  än du har i din självsamhet.
  Utan för att jag nyss har tittat
  på väderprognosen och om den
  stämmer! WooooooHoooooo!!!!!!

  Och du skulle kanske bli lite nervös?
  om något kom lufsade i skymningen.
  Visade alla ALLA tänder samtidigt.
  För att allt stämmer.

  Att se ut över bergen
  när allt stämmer är ❤

  Att se in i blå ögon
  när allt stämmer är…..

  Så jag tror nog att du hittar HEM
  och jag är säker på att JOHAN
  kommer och hämtar sin FJÄLLFIA
  om du går vilse i intryck och tid.
  KRAM

  Reply
 13. Lily in Montana

  The snippets of your movie look so mythic! Absolutely in keeping with the grandeur of the mountains and water. With so much inspiration around you, I understand perfectly how you can become so absorbed in what you’re doing, it’s as if you’re slipping into another world. Take care.

  Reply
 14. sandrajunhammar.se

  Alltså wow, vilket landskap och vilka bilder! Så himla vackert ♥

  Känner igen mig i känslan att vilja vara överallt på samma gång och att glömma bort både tid och saker som att äta, när man är ute och fotar hihi! Håller med dig, det är verkligen oerhört härligt att vara ute i naturen med kameran! Längtar tills vi får se ditt filmprojekt.

  Hoppas du får fina dagar under resten av resan! Kram ♥

  Reply
 15. Karin

  Du är sådan inspirationskälla Jonna. Att förnimma glädje i det vi har runtomkring oss. Naturen. Ljuset. Mörkret. Kontraster. Alla har vi vårat sätt att se på världen vi lever i. En faktisk och skapad fantasivärld. Det går. Jag arbetar för att skapa min egna värld snarlik din. Med lugnet i naturen. Tack för att du är du!

  Reply
 16. Ash

  Sweden is so similar to Scotland.
  Such a beautiful day you had!
  I spent hours in the mountains yesterday too.
  Such peace…satisfaction….contentment.
  There’s something about being there that cultivates such inspiration and space within me.
  Looking forward to the next update!
  Much love
  Sx

  Reply
 17. Johanna

  Åh, så vackert! Nu längtar jag obeskrivligt mycket till fjällen trots att jag var där för lite drygt en vecka sedan. Njuter av solen i dina bilder, här ligger molntäcket så tjockt så tjockt (såg solen senast för två veckor sedan) och ser ut att ska göra det i över en vecka till. Tur att lövens höstskrud lyser upp!

  Reply
 18. Anonym

  Gorgeous views of Nature– so much presence and calm comes through the photos. Am wondering about that fantastic Viking-like dark grey garment you are wearing. Did your mother create it? Totally suits you.

  Reply
 19. Axel

  Helt underbara foton Jonna ❤ Tack för att du delar med dig allt vackert till oss som läser din blogg 😀
  Vill också passa på att gratulera till succén du gjort på facebook med din senaste kulningsfilm. Den har verkligen gått viralt !!
  Den har visats 3.2 miljoner gånger, och 82000 personer har delat den. Det är dessutom 11100 kommentarer 👍😀 Fantastiskt !!
  Du har verkligen lyckats nå ut till hela världen 😀
  Kram 😍

  Reply
 20. A-M från Finland

  Snälla Jonna ,Jag blir alltid lika nervös att se dej klättra över stock och sten.
  Undrar alltid hur du kommer ner helskinnad från dina ibland märkliga platser
  Jag vet ju att du är ensam utan en hjälpande hand. Men dina bilder är verkligen
  jättefina , du är verkligen så begåvad. Just när man tror att nu är det väl ändå allt,
  då kommer det ännu mera ..Hoppas att ditt liv får vara precis som det är

  Reply
 21. Kalle

  Har du kört förbi Porjus idag Jonna? Tyckte mig se ett ljushuvud i en röd och ganska så smutsig Subaru. Jag blev riktigt glad, och tänkte att nu har jag fått en glimt av Jonna i verkligheten. Bilen stämmer helt och hållet in på bilderna här på bloggen din.
  För övrigt så måste jag säga att du är en otroligt tuff tjej, som är ute och fotar alldeles själv häruppe i fjällen.

  Ta det lugnt på vägarna, och tack för allt fint du skriver och visar här på bloggen.

  Reply
 22. Annica

  Vilka vyer, vilka bilder!. Både i det här inlägget och i det förra. Så vackert och verkligen med en extra skjuts av drönaren. Ska bli roligt att se vad ditt projekt landar i. Ha det så gött nu.

  Reply
 23. fernando

  hello Jonna, I can not stop saying how beautiful are the parks you visit, the project will be doing very well done, I’ll be attentive when you post it, greetings, fernando.

  Reply
 24. Lindan

  Du är grym Jonna! Skulle själv vilja vistas i skogen (av olika anledningar) efter skymning, men skulle antagligen drabbas av panik…! ”Galenpanne-springa” (och antagligen åt fel håll, eftersom jag lyckas med det även när det är ljust…haha!!) skrika, snubbla över rötter, och sedan komma hem med grankvistar i håret, mossa i stövlarna och jord i ansiktet…..och ett dunkande ”spökrädsle-hjärta”…. Men kanske gör jag ett försök ändå, inspirerad av ditt mod….! 😉

  Vilka fantastiska bilder…Can´t wait to see ditt filmprojekt!! 🙂 VET redan att det kommer bli fantastiskt!!
  Ibland blir jag dock lite orolig för ditt vitamin- och näringsintag….*hmm* Får du med hela kostcirkeln på kakor, nudlar och bäckvatten?! 😉 :* Men du SER ju otroligt frisk och kry ut (och PIGG även när du inte sovit, din lilla fuskunge!! :* <3 )!

  Ha nu en fortsatt UNDERBAR tur!! Kör försiktigt, och var rädd om dig!! Massa tyckomkramar från Jönne! <3

  Reply
 25. Pärlemor

  Alltså wow den första print-screenen Jonna! Det är något med den som bara hugger tag i magen och får ögonen att tåras och det känns som hemma och som något väldigt avlägset på samma gång! Lite som att känna hur jorden liksom snurrar inuti en. CAN’T WAIT FOR THIS MOVIE TO HAPPEN <33!

  Reply
 26. Älvdans

  Ville bara säga att jag blev så glad när du svarade mig i din fina livestream idag! <3 Ser så mycket fram emot att se ditt filmprojekt färdigställt, är helt övertygad om att det är helt fantastiskt – du är så vansinnigt kreativ och jag slutar aldrig förundras av dina bilder på platserna du upptäcker! En vacker dag ska jag ta mig en ordentlig tur norrut bort från hetsiga Stockholm när jag är frisk nog att ta ett körkort <3

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.