I en vinterdimma

Hej på er!
Först och främst, tack så jättemycket för era fina kommentar på videobloggen i förra inlägget! Det är så roligt att mina videobloggar uppskattas så! Det inspirerar och peppar mig att göra fler. Har faktiskt nyligen beställt en mikrofon till kameran också så att jag ska få högre kvalitet på ljudet. Det kommer göra susen när jag t.ex ska spela in ljudet från den sjungade isen, eller när jag vill fånga upp ekot från min kulning i skogarna, eller bara för att göra vardagliga videobloggar snäppet bättre. Längtar så tills den kommer på posten.

Jag är fortfarande i en ganska oinspirerande period, men jag kan säga att vädret varit en stor bidragande orsak till det också. Har aldrig under alla mina 6 år här i Grundtjärn varit med om en sådan lång, mörk och regnig period i november månad. Nog märks det tydligt att klimatet har ändrats. Vintrarna blir bara mildare för varje år. Jag kom på mig själv igår att sitta och leta efter stugor i Jokkmokk. Och i Pajala. Haha, det säger ganska mycket om hur mycket jag längtar efter riktig vinter nu. Jag får en desperat känsla av att sätta mig i bilen och rymma till nordligaste Sverige ett tag. Om det fortsätter så här är risken stor att jag gör det. Jag bara gör det.
Under lång tid nu har dagarna varit grå, dimmiga och färglösa. Och blöta. Så jag har inte varit ute så mycket och fotat, därav lite seg uppdatering här i bloggen senaste veckan. Men jag har fått mycket annat gjort istället, så det är ju skönt.

Ville mest bara skriva en liten hälsning såhär på tisdag eftermiddag, och visa några bilder som jag tog för två veckor sedan. Vädret var ganska grått då också, men definitivt mycket vackrare än nu. Åh, kära vinter, ska du inte komma snart?

Hoppas ni har en bra tisdag allihopa! Stor kram på er ♥

112207Dimma kan ibland få en plats att bli till en helt annan. Så kändes det denna dagen. Bara de närmaste träden syntes framför det tjocka täcket av dimma som suddade ut resten av världen. Det var en näst intill kuslig stämning när jag körde in på grusvägen som ledde fram till det här kalhygget. Träden som stod kvar kändes så extra stora och mäktiga. Nästan vaktande.
112202112201Jag fick en bok för ett tag sedan av en snäll bloggläsare (tack Verena!). En bok som heter ”Trädens hemliga liv” och som berättar helt fantastiska saker om träd som fått mig att se skogen på ett annat sätt. Jag begriper inte varför vi inte lär oss sådant i skolan. Det om något säger ju mycket om naturen och dess levande väsen. Jag har bland annat lärt mig att träden tar hand om varandra. Döende träd, eller till och med stubbar, kan fortsätta leva under lång tid på grund av att närliggande släktingar (träd) fortsätter skicka näring via rotsystemet för att hålla den vid liv. Det är så vackert.  Och det finns så mycket mer häpnadsväckande fakta om träd att jag knappt orkar ta in allt, för det blir så uppenbart att träd verkligen är liv.
112203112206Älskar när rimfrosten skapar taggar av is på träden. Det får det att se ut som isiga törnrosbuskar.
112204Det var något speciellt med den här platsen. Jag vet inte om det beror på den märkliga dimman som låg över skogen den här dagen, eller om det faktiskt berodde på platsen. Jag måste återkomma hit snart igen.
112205

76 Kommentarer på “I en vinterdimma

 1. Emelie

  Så fint!

  Här i Jämtland har vi haft massor med snö hela november även om vi ligger lite längre ner än grundtjärn, det snöar varenda natt och dag så man får skotta bort ett 10cm lager snö varenda morgon. Är helt lyrisk då jag precis flyttade hit och göteborg är som du vet bara är blött och geggigt. Det är lite jobbigt nu när jag försöker leka med hästen i snön och bara orkar springa två meter innan det blir för tungt, men snön ger ju en en sååå mysig känsla!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vad glad jag blir för din skull! Så härligt med mycket snö! Förstår myskänslan!
   Ja det verkar som vissa delar av Sverige fått riktig vinter redan. Det är väldigt ovanligt att det är såhär varmt just här.
   Jag hoppas att snön kommer hit snart också 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 2. Dixi Wonderland

  Gud så fint men jag håller verkligen med dig gällande vädret 🙁
  Vi fick ju ca 40 cm snö här i Trollhättan men jag tror det bara låg kvar i 2 dagar innan det smälte bort och sen dess så har det regnat hela tiden. Jag älskar alla typer av väder men inte när regnet/fukten ligger i vecka efter vecka. Som du skriver så är det svårt att finna inspiration och nu när det enda jag vill är att det ska bli lön så jag kan köpa en massa julsaker och börja julpynta då hade det varit fint om vi haft snö utanför fönstret :/

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh så trist att all er snö smälte bort. Förstår besvikelsen!
   Ja det är samma här, jag älskar också alla väder. Gillar variationen. Men som du säger, när det är regnigt och tungt i luften i flera veckor, då blir man riktigt less. Jag påverkas så himla starkt av detta vädret, och det känns trist.
   Men det lät ju mysigt att börja julpynta!! 🙂 ♥
   Kram på dig!

   Reply
 3. Evy

  Jag har kollat på den boken Trädens hemliga liv, och funderat på att köpa den. Var det fina bilder i den? Vill så gärna veta vad jag köper innan jag köper. Dumt kanske då jag blev intresserad av innehållet första gången jag hörde talas om den.

  Gillade verkligen den första av de två bilderna på sluttningen med tallen i närbild. Så vackert fotat 🙂

  Håller tummen att vintern snart kommer tillbaka till dig. (Här är den inte … +9 grader idag )

  Reply
  • ♥Maria Alvljus♥

   Hej Evy..
   Nej, det är inte några bilder i boken ”Trädens hemliga liv”.
   Jag köpte den för några veckor sedan, men har bara läst några sidor ännu.
   Precis samma sidor som Jonna har läst, kunde jag se.
   Säkert en mycket fin bok för alla som vill förstå Trädens hemliga liv
   och som älskar naturen.
   Här är det jämngrått…inga andra färger vereviga dag..
   Det är bedövande, med bara gråtoner hela dagarna
   Kram på er♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Hej Evy!
   Ja det är ju precis som Maria skriver ingen bok med bilder, men är väldigt intressant ändå 🙂
   Älskar också bilder på träd. Det kanske finns någon annan bra trädbok med massor av bilder 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Ja det håller jag med om! Hoppas, hoppas!!
   Och tack så jättemycket! Glad att du gillar bilderna 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 4. Cina

  Vackra bilder! Det är verkligen rogivande att befinna sej intill träd. Dom står där så fint majestätiska med sina rötter starkt rotade i jorden år ut och år in i varje årstid så fina. Det är precis som om de vill ”säga” till oss människor att – ”Varför springer ni omkring och stressar här på jorden och generellt/globalt förbrukar mer än ni behöver? Ta det lugnare, och stanna upp en liten stund för att andas lugnt, ta en dag i taget och känna tacksamhet för livet och naturen – det är en gåva.”

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Cina! Vackra tankar om träden. Ja, det är som om de påminner oss om att ta det lugnt. Därför jag älskar att vara i skogarna 🙂
   Och vad kul att du gillar min kappa. Den är faktiskt köpt second hand på Ebay, så det finns ingen butik att tipsa om tyvärr. Jag tror den är från 70-talet. Gjord med isländska mönster. Jag sökte på ullkappa och hittade denna! Så då slog jag till 🙂
   Kram ♥

   Reply
 5. Lena Berg-Nordenberg

  Hej Jonna!

  Visst är det något alldeles speciellt med träd. Inget gör mig argare än när träd skövlas överallt. Man ska istället bevara dem. De ger en sorts trygghet och lugn. Jag älskar alla träd. Ja, vädret är svårt att göra något åt. Tur att Du inte bor längre söderut i varje fall. Här hos oss i Värmland är det grådisigt och regnigt varenda dag. Jag bor vid Vänerns strand och längtar också efter kallare väder. Du skulle se vilket paradis det blir när Vänern fryser och för att inte tala om rimfrosten. Förra vintern hade vi miljontals med frostrosor över isen. Det är bland det vackraste jag vet. Vi får hoppas på kyligare väder. Ha det så bra!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja träd tror jag påverkar oss människor väldigt positivt. Jag önskar också att träden fick vara kvar.
   Åh kan tänka mig att det blri riktigt vackert när Vänern fryser. Låter så vackert med frostrosor! Tror inte jag sett det någon gång.
   Kram på dig ♥

   Reply
 6. Fru Gurkmeja

  Hejsan Jonna!
  Vilka helt OTROLIGT VACKRA foton du lägger ut, de är magiska!

  Här i södra Sverige är det som om en tjock grå våt filt ligger över landet. Så otroligt tråkigt. Då jag läste till friskvårdspedagog i Gävle i mitten på 90-talet låg det snö från okt till april. Så himla fint, jag var rent salig! Det är läskigt hur klimatet ändras.

  Var just inne och tittade på smycket du och din mamma gjort. Sanslöst vackra, to die for! Förstår dock verkligen att du inte kan producera enl löpande band metoden – inget är mer kreativitetshämmande. Som scrapbookare kan jag aldrig vara med i de många utmaningar som finns, jag tål helt enkelt inte att ta en tidsgräns överhuvudtaget, låser sig direkt.

  Hoppas du får inspirationen åter! 🙂

  Bästa hälsningar

  frugurkmeja.blogspot.se

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh TACK så jättemycket! Så glad att du tycker det!
   Och åh…du beskrev det så bra med en tjock grå filt. Precis så är det här också!
   Ja åh…vintrarna förr var ju så mycket mer vintriga!

   Åh men tack så kul o höra att du gillade våra smycken. Och ja…det där om att producera på löpande band funkar inte alltid. Det tar död på kreativteten, så jag förstår dig till fullo! 🙂
   Kram på dig och tack ♥

   Reply
 7. Ingela

  Åh då underbara bilder! Jag längtar också efter snö och glitter.

  Och så måste jag säga nåt som jag tänkt på ett tag, eftersom du tar upp det här om trädens själ i det här inlägget. Men först en bekännelse: första gången jag hörde frasen ”årets trädfotograf” tänkte jag ungefär ”Vad betyder det då? Låter lite som en gimmick utan större innehåll”. Men efter att ha slukat din blogg några månader så insåg jag plötsligt att jag såg på träd på ett nytt sätt! Det är helt sant – skogen har blivit vackrare i verkligheten för att jag har fått se den genom dina ögon. Så tack för det! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh tack för din fina kommentar Ingela. Så himla fint o höra att du fått en annan syn på träd sedan du började läsa bloggen. Det värmer verkligen i hjärtat ♥ Tack tack tack!
   Kramar ♥

   Reply
 8. Erika

  Förmodligen är detta ingen tröst men om landskapen på bilderna är grå så vet jag inte vad Göteborg är… Så fort jag är färdig med skolan flyttar jag någonstans i Sverige där det är snö på vintern. Och apropå skolan så har jag lärt mig det om träden i biologi 2 (naturvetenskapliga linjen). Naturen är oerhört magisk på många vis ❤️ Hoppas det blir kallt uppe hos dig snart så du återfår din underbara glöd av inspiration som når ända hit! ❤️ Blir lika glad varje gång du publicerar ett nytt inlägg. Din videoblogg var förresten helt underbar att se på! Er kärlek känns verkligen av genom kameran; hoppas du gör fler videobloggar!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh jag minns ju hur vintrarna i Göteborg var, och det längtar jag verkligen inte tillbaks till. Vad kul o höra att du tänker flytta mer norrut när du är klar med skolan. Och så kul att ni fick lära er det om träden! Minns att jag älskade biologilektionerna i gymnasiet. Tycker allt sånt är så spännande.

   Och åh tack för dina jättefina ord! Det gör mig så glad att du blir glad varje gång jag skriver ett blogginlägg. TACK för peppen ♥
   Kramar!

   Reply
 9. ℰva ♡

  Så fina bilder & vacker beskrivning om träden! Jag förstår dig till fullo om regnet och mörkret, huvva! Här dröjde snön längre än vanligt och slutet av oktober och inledningen av november var en dyster tid. Jag övervägde att flytta ännu längre norrut. Men så kom snön & livet glittrar ljusare igen, trots att dagarna blir kortare och kortare. Tack för alla fina inlägg du bjuder på ♡

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket! ♥
   Ja tänk vad snön gör mycket för välmåendet! Det här mörka och regniga kan verkligen få en att tappa energin.
   Men så glad jag är att ni fått snö nu!
   Kram på dig ♥

   Reply
 10. Helena Johansson

  Jag tycker också om vintern,med dess kyla och snö,i vanliga fall. Och jag förstår att folk kan tycka om en kallare väderlek.När det är vinter så ska det vara vinter,det håller jag med om, men just nu är jag oändligt tacksam för att det är mildare ute. Min värmepump som ska värma huset,fungerar dåligt,så när det är minusgrader ute så sjunker även inomhus temperaturen hos mig,och jag kan lova att det inte finns något värre än att gå omkring och frysa i sitt eget hem.

  Tyvärr har jag inte hunnit installera en kamin i mitt hus som jag tänkte göra,annat kom emellan,därför har jag inte ens en kamin som kan värma mig. Alla ni som har en kamin att krypa intill när det blir kallt ute,å vad avundsjuk jag är.

  Jag vet att ni längtar efter vinter,men jag njuter av värmen just nu 🙂

  Dina vackra bilder och fina text värmer mig ända in i själen,Jonna. Tack.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh jag förstår dig till fullo! Att frysa inomhus gör att man blir alldeles energitömd. Efter kalla vintrar utan värmesystem insåg jag att värmen är bland det viktigaste vi har i vårt hem. Så jag förstår att du inte vill ha minusgrader nu när din värmepump funkar dåligt.
   Jag hoppas det löser sig på något sätt. Vill inte att du ska behöva frysa i vinter ♥

   Kram på dig! ♥

   Reply
 11. Janet Doane

  It rains here now too, and it does change my mood as well… I long for snow, the whiteness, the quiet, the light. My great grandmother was from Johhmokk!!, and taught school… strapped on her snowshoes to cross the frozen land… I love knowing my ancestors were so strong to live that life in the 1800’s, and before. Still… even in the wet, dripping forest, which I was walking in this morning, it is beautiful. The photos are beautiful, as always, Jonna, and carry me to your world, a world where I can breathe so deeply with peace. This is such a pleasure day by day, to see your environment and the life you live. I send you much love from the Pacific Northwest. <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Ohh your grandmother was from Jokkmokk? Wow… 🙂 Have you ever been there?
   And yes…i agree, even in this rainy weather you can always find something beautiful. I love the very calm feeling thats outside right now. I just wish there was more time to rest in that peaceful feeling. I wish I could do just like nature, and sleep and enjoying the stillness.
   And thank you so much Janet. Im so happy that you like my photos.
   I send you too much love!! ♥♥

   Reply
   • Janet Doane

    Thank you for asking, dear Jonna, no I’ve never been, yet, I say, because one day I would love to go to see where my great grandmother and grandfather came from. To see the land of my ancestors would be a deep experience. So glad to hear it’s calm outside now… it’s peaceful here too. The quiet of night is coming. Much love! ♥♥♥♥♥♥♥♥

    Reply
  • Jonna Post author

   Haha åh vad roligt det vore. Jag kommer förbi och tutar med bilen så kan du hoppa in och så kör vi till snön och vintern! 😀
   Ja alltså…det här vädret tar ju musten ur en!!
   Men det känns på något sätt lättsamt att se andra som känner likadant. Då kan vi liksom klaga tillsammans 🙂 ♥
   Kram på dig!

   Reply
 12. Diana

  Vilka fantastiska bilder, igen!! TACK!! Jag läser också boken ”Trädens hemliga liv” och det är nästan så jag inte mäktar med alla gånger för man inser hur mycket mer dom är än ”bara” träd. Har kännt det när jag går i skogen, men inte förstått vidden av det. Älskade träd och natur. Tack för din fina blogg! Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh TACK så jättemycket!!! 🙂 Kul att du tycker om bilderna.
   Och vad roligt att du läser boken också. Ja jag förstår precis vad du menar!! Man inser så mycket när man läser boken att man nästan inte vet hur man ska hantera det.
   Kram på dig ♥

   Reply
 13. Mia

  Åh! Tack för boktipset – nu vet jag vad jag ska köpa till min mamma i julklapp! Och jag instämmer med alla andra; underbara videos! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad kul att du ska köpa den till din mamma i julklapp!
   Ja det är ju en bra present att ge bort till dom som fascineras av träd och skogen. Eller, den skulle nog passa även dom som inte gör det. För då kan jag lova att dom skulle bli fascinerade 😀
   Och tack så mycket! Kramar ♥

   Reply
 14. Sissel Higraff

  Jeg lengter også etter vinteren! Jeg leste boka ”trærnes hemmelige liv i sommer” og den var fantastisk. Jeg har alltid hatt en spesiell kontakt med disse langsomme kjempene selv om vi har lite trær her i Lofoten. 💕

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad roligt att du också läst den. Så många här som verkar ha läst den. Men ja det är verkligen en fantastisk bok!! En ögonöppnare.
   Kram på dig ♥

   Reply
 15. Jossan

  Vill man ha snöig vinter så ska man typ bo i Dalarna, kring Orsa finns en plats som heter/kallas Koppången, och det är typ störst chans i Sverige att det blir snö där. Så det är kanske dit man ska flytta! 😉

  Men underbara bilder! Och vilka härliga träd! Låter som en spännande bok du fick, om träden! Väldigt spännande att närliggande träd ger näring till stubbar och döda träd! Verkligen vacker!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh vad häftigt, det hade jag faktiskt ingen aning om! 🙂 Men känner igen namnet Koppången. Tror det är någon låt som heter så?

   Och tack så mycket, så glad jag blir att du tycker om bilderna.
   Kram på dig ♥

   Reply
 16. Jeanette

  Åh vilka vackra bilder. Nu när jag tycker det är kul med fotografering, så kan jag önska ibland att vi inte bodde i en mindre stad utan istället hade haft mer natur kring oss 🙂

  Får vila ögonen på dina bilder istället!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket! Ja åh jag förstår vad du menar. När jag bodde i Göteborg hade jag väldigt svårt för att hitta fotoinspiration. Det blir lite lättare när man har naturen nära. Fast det beror förstås vilka bilder man tar. Men kan känna igen mig i vad du menar 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 17. Karin

  Hej Jonna och tack för att du delar med dig.
  Angående träd så har jag fått ett tips och råd av en kollega till mig. Gå ut i skogen och sök ditt styrketräd som ska få dig att känna dig än mer rotad och trygg i dig själv.
  Du ska finna det, bara du följer vägen som leder dig fram till det. När du funnit ditt styrketräd så vet du med dig att det är rätt.
  Spännande! Jag ska prova detta snart tänkte jag. Naturen har så mycket kraft att ge!
  I övrigt det du beskriver om hösten – det är en av de bästa årstiderna för mig. Då grenarna är kala, alla gamla löv blåst ned och vårens knoppar finns där redan, våren vilar i höstens famn.

  Men också vintern är underbar med sin gnistrande snö, riktig kyla o härligt ” krispigt” i luften o knarrande under skorna… Ljuvligt!

  Kram & sjung o dansa mycket som du brukar, det är så befriande och livsbejakande!
  Önskar dig en riktigt fin vecka ☀️

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Karin för det fina tipset. Det lät så vackert med ett styrketräd.
   Jag tror redan jag har hittat mitt. Eller jag har två träd som ger det där extra. Som känns som en vän jag ofta återkommer till.

   Och så fint att du älskar hösten. Du beskrev det så vackert! Kan förstå vad du menar.
   Kram på dig ♥

   Reply
 18. Ruth i Virginia

  Som skogvaktardotter bodde jag under mina första 6 år på ett skogvaktarboställe
  mitt i Grangärdeskogarna (tallhedar). Skog och träd ger mej en känsla av säkerhet,
  så när jag befinner mej på sandstränder, där det inte finns träd eller buskar, känner
  jag mej mycket osäker; nästan naken.
  Vinden i trädkronorna …..

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad häftigt 🙂 Skogsvaktardotter…det lät som en bok nästan 🙂
   Kan förstå din känsla av att träd ger dig trygghet. Känner lite samma sak!
   Kramar ♥

   Reply
 19. Magnus

  Sjutton vet om det här kan kallas vinter. Nu i natt när jag åkte hem från jobbet i Göteborg var det 6-8 plusgrader. Visst, jag bor nära havet och det värmer ju fortfarande lite men ändå. Det känns som om det har regnat varje dag sedan i början av oktober så nu räcker det. Visst hade det lyst upp lite om det kom snö, men den blir ju oftast ändå inte liggande mer än kanske några dagar så det kan kvitta. Men jag vill se solen nu!
  Men, men, det ser ut som att det skulle kunna funka att ta motorcykeln till jobbet i morgon. 😉

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Oj ja vintern verkar ju definitivt inte kommit till er heller. Så himla konstigt klimatet blivit alltså.
   Men ja, du får ju se det positivt då om du kan ta motorcykeln till jobbet. Det låter härligt 🙂
   Hoppas du har en fin vecka! Stor kram ♥

   Reply
 20. Lars 8463

  Även om min humörkurva
  normalt sett är rakare
  än erat hundgårdsbygge.

  Så påverkas mitt inre klimat
  starkt av det yttre naturklimatet.

  Men mitt inre klimat
  påverkas även starkt
  av det mänskliga klimatet

  Så även om du
  känner dig oinspirerad
  känner jag mig inspirerad

  Så vad kan jag göra för dig?
  Det här låter kanske konstigt
  i andras ögon
  Men det är bara ett försök
  att påverka ditt inre klimat.
  Så om du tror att det hjälper.

  Får du låna mitt hjärta.

  Kram

  Reply
 21. Annika Konttaniemi

  Jonna, I feel you. Jag bor i Rovaniemi och här är också så grått! Blä! Jag finner också mej sneglandes på stugu-annonser i riktiga Lappland. Jag flyttade ursprungligen också från södra Finaland hit norrut (redan för 13 år sedan!) i längtan efter vildmark och ordentlig vinter, men men… Det är nog väldigt varmt nuförtiden. Fast jag njuter av den långa varma hösten. Problemet är dock att vintern känns sträcka på så långt in i Maj nuförtiden också. A, men vi får se.

  Vintern kommer nog, ännu i några år till i alla fall. Ha det bra du!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det är märkligt när det varma klimatet även drabbar nordligare breddgrader. Ja en lång varm höst är ju härligt också. Men just i mörka november är det så mysigt med vacker snö.
   Vi får hålla tummarna att vintern kommer ♥ 🙂
   Kramar

   Reply
 22. Rania {Rowan Tree}

  Så fint, dimma skapar verkligen magi i naturen. Jag har också en himla fin bok om träd, undrar om det är samma? Minns inte vad den heter haha. Jag tycker det är så häftigt att helt döda träd fortfarande kan ge liv åt så mycket andra små växter, djur och organismer också.

  Jag känner mig också helt knäpp på grund av vädret. Och vägarna är täckta av tjock, bucklig is så det går inte att vara ute och gå och åker vi iväg med bilen får vi nog inte upp den på uppfarten igen…

  Hojta om du vill ha en resekamrat norrut haha för det här orkar jag inte heller med längre! Hoppas det vänder snart..

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja eller hur, dimma gör allt så magiskt ! 🙂
   Åh vad kul, ja det kanske är samma bok du har! Verkar vara många här som har just den boken.

   Ja åh…jag känner mig också knäpp av vädret. Fruktansvärt seg, oinspirerad och lat. Och trött. Blä!
   Men vi får bita ihop. Snart kanske vintern kommer.
   Haha ja då är vi tre som vill fara norrut då! Vi får väl åka på en roadtrip 😀 ♥
   Kramar!

   Reply
 23. Petra

  Ja, det märks verkligen att det blir varmare år för år. Jag flyttade tidigare i år upp till Piteå i ett försök att komma längre norrut och få en chans till en riktig vinter, då jag saknar mina barndomars vintrar med rikligt med snö och minusgrader. Här i början av november trodde jag att min önskan hade slagit in. Snön lade sig som ett täcke över landskapet och frosten satte sig på träden, vi hade -15 och jag njöt i stora drag. Bara att höra snön knarra under fötterna då man gick ut var underbart. Men så för någon vecka sedan så smälte allt bort, och efter det har det varit grått och trist här med…
  Känns dock riktigt konstigt att det först var -15 för att sen bli +4. Men jag hoppas och drömmer fortfarande om chansen till en riktigt snörik och kall vinter. Annars får jag väl försöka bearbeta min karl om att vi ska flytta in i landet, mot fjällen, haha.

  Tack för en härlig blogg, Jonna <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja tänk att till och med du som bor uppe i Piteå har plusgrader den här tiden på året. Så himla konstigt alltså!
   Vi hade också riktigt kallt i början av november, men sen bara vända det. Så det verkar vara sådär trist väder i stora delar av Sverige.
   Men märkligt är det.
   Men jag hoppas din önskan får slå in nu så du får en rejäl vinter!!
   Kram på dig och tack! ♥

   Reply
 24. emma e carlsson

  Så fint! Håller med, saknar snön. Mörkret som kommer i November utan snö är tungt för själen. Dina bilder inspirerar! Ska försöka ta några egna i eftermiddag. Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja, så bra beskrivet. Det blir tungt för själen med novembers mörker utan snö.
   Och tack så jättemycket! Glad att du gillar bilderna.
   Kramar ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad glad jag blir att du såg detta! Och att du skrev, så jag får chans att tacka dig mer personligen.
   TACK så jättemycket! 🙂 Så himla gulligt av dig att skicka boken ♥♥ KRAM!

   Reply
 25. Carl Stridsberg

  Vackra vita vinterbilder, helt underbara! Du är en mästare på fotografins ädla konst, Jonna! 🙂

  Själv har jag ju under mina 35 år som skogsarbetare många gånger sett dessa vyer under mitt dagliga jobb i skogen. Många är de minnen av tidiga sommarmorgnar då vi började redan vid fyra tiden med att hugga då det annars blev så varmt på e.m. Kom ofta ut på vintermorgnarna där rimfrosten låg som ett vitt varmt täcke över hela naturen. Solen spred sitt varma ljus över vyn och fick snökristallerna att glittra som diamanter.
  Jo, tänk så många vackra bilder man hade kunnat fånga där i skogarna man jobbade i. Men det var ju lite svårt att bära runt på en kamera när man hade sin motorsåg som arbetsverktyg! 🙂
  Tack i alla fall för att du delar dina vackra bilder med oss. För mig personligen lockar det fram många fina minnen och gör att jag längtar ut i skogen igen. För skogen är vår vän, den stora, tysta skogen står och väntar på oss än..

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket Carl! 🙂 Kul att du gillar bilderna.
   Ja jag kan tänka mig att du sett många vackra skogsvyer under åren du jobbat som skogsarbetare. Just att vara ute så tidigt på morgonen brukar ju vara de allra vackraste stunderna. Kan tänka mig att du säkert önskat många gånger att du hade en kamera. Eller att du kunde ta kort med ögonen 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 26. Eva Svärd - Blogg om utmattningssyndrom

  Tänk vad lite vit snö kan göra ett grått landskap vackert! Min man jagar och bara jag har lite ork ska jag kliva upp en tidig morgon, mår bättre men att vakna tidigt är fortfarande väldigt svårt, följa med honom ut i skogen och sitta tyst och bara vara tillsammans med honom under ett pass. Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh det låter jättemysigt att följa med ut tidigt på morgonen sådär, och bara sitta tyst tillsammans! ♥ Håller tummarna att ni får en sådan morgon.
   Kramar ♥

   Reply
 27. Birgitta

  Visst är naturen förunderlig. alltid vackert med träd i olika former och så olika de ser ut i alla väderoomslag, årstider och dygnets alla timmar. Promenad i skogen är en underbar rehabilitering för att skapa lugn och ge energi. Om du längtar efter snö och vinter så varför inte kolla på Klimpfjäll, det ligger nära Stekenjokk och där kan du uppleva helt olika naturbilder vid olika årstider. Dina underbara bilder därifrån i somras var ju underbara så det skulle verkligen vara kul att uppleva dem genom din kamrelins i vinterskepnad.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag håller med dig!
   Ja Klimpfjäll åkte jag förbi när jag körde till Stekenjokk. Det minns jag väl, eftersom jag tycker det namnet är så fint. Vore underbart att ge sig ut norrut och uppleva snö och vintern. Så att fara mot Klimpfjäll vore fantastiskt! Tänker på det varje dag. Så man vet aldrig, kanske far jag iväg en sväng igen 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 28. leif

  Majestätisk står furorna med frost i skäggen.
  Vintern kommer snart då kommer kylan och snöstormsväggen.

  -30 vill vi ha annars mår vi inte så bra.
  Otåligt vi väntar, må den komma ida…..

  Advent lyser upp i stugor och stall, vi får säkert en fin jul iallafall.

  Med knarr under skorna i vinternatten, går du ut och rastar hunden och katten.

  Dom är ystert glada leker och i snön vill bada.

  Vi närmar oss JUL

  Tomtar och troll dansar ivrigt i varje snötyngd lada

  📷 dina bilder är underbara.

  Reply
 29. Linn

  fantastiska bilder och text! håller helt med om att skogen har ett liv. så trist att vi glömmer det i storstaden (inkluderat migsjälv här i london i högsta grad), men kommer alltid ha stor respekt för vår natur. <3 tur att du påminner mig om att ha det!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh….samiska. Jag dör lite 🙂 TACK!
   Jokkmokk…bara det namnet får mig att vilja vara där. Åkte dit en sväng i somras men skulle gärna vilja se det i vinterskrud.
   Så ska definitivt dit till vintern.
   Kram på dig ♥

   Reply
 30. Isabel

  Hi Jonna, who is the author of the book The Secret Life of Trees?There are several out there with similar titles. Just want to get the right one.

  My daughter loves dogs and when she sees one she just melts all over it and hugs it… well, for me it’s the trees. I see them and just want to hug them and I thank them for their loving presence here! Your pictures in the forest take me there, I can smell the air, hear the silence or sometimes the wind rustling by. They are gorgeous pictures! Love your posts and you! Grateful for your presence too!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.