I väglöst land

Jag kunde inte låta bli att tänka på hur vårt avlånga land ibland ändå kan kännas så väldigt litet. Eller, så kanske det är tiden som är det konstiga. Eller tekniken. Att vi idag kan vakna upp i vår säng på morgonen och äta havregryn med mjölk precis som vanligt, och bara några timmar senare befinna sig så himla långt bort från allt som är vanligt. Jag gick och tänkte på det idag medan jag korsade sjön Langas, på väg mot Saltoluokta Fjällstation intill Stora Sjöfallet. Detta hade kunnat vara en helt vanlig fredag hemma i Grundtjärn. Men här går jag. Med alldeles för tung packning men med så mycket glädje och lycka att jag inte kunde sluta le.
Lycka över den friheten. Över att jag har möjlighet att göra såhär. Bara åka bort, och vandra över väglöst land.
Jag bokade fyra nätter här på Saltoluokta fjällstation. Jag kan än inte förstå att jag faktiskt ska få vara här i så många dagar. Inte behöva åka runt och stressa omkring. Här ska jag vara. Och jag har mitt alldeles egna lilla rum i en av fjällstugorna. Väggar av mörknat furu och en våningsäng. Och ett kök i allrummet så jag kan koka mina medtagna nudlar. Och så där ute, en bastu, som jag tänkte använda nu efter jag ätit och bloggat. Åhh…snälla säg att jag inte drömmer?
Jag gick ut och fotade en stund nu innan solen gick ned. Det var så vackert att jag nästan tappade andan. Blev nog lite snurrig. För på vägen tillbaks tappade jag bort mig och gick lite vilse. Jag gick förbi fjällstationen två gånger och trodde inte alls det var fjällstationen, eftersom jag råkat följa ett annat skoterspår och såg den lite från ovan. När jag för andra gången hamnade vid sopsorteringen vart jag nästan lite rädd så jag tänkte att om det verkligen krisar sig så går jag ned till stugorna där nere och frågar efter vägen. Himla tur att jag inte gjorde det. Det var ju fjällstationen som var stugorna jag såg.
Det kommer bli några underbara dagar här. Det känner jag på mig. Det är något magiskt med denna plats!
Nu ska jag koka lite nudlar och sedan ta en bastu. Vill passa på att tacka också för att ni var så många som skrev ”kör försiktigt”. Tycker det är så fint ♥ Som ni säkert förstår nu så gick bilresan jättebra.

Trevlig helg på er!
Kramar ♥

33 Kommentarer på “I väglöst land

 1. C

  Så underbara bilder som vanligt!
  Du är den bästa ambassadören för vårt land!
  Det är för väl att du inte sover i bilen denna gång – det tar sig! 😉

  Reply
 2. Iza

  Bra att resan gick bra! NJUT! Och verkligen, det ser magiskt ut. Sambon sa att vi kanske skulle åka dit någon gång också. Vore guld. Men det får bli när vi har lite mer ekonomiskt stabilt… Allting löser sig. NJUT nu som sagt. <3

  Reply
 3. C

  Hemskt ledsen Jonna men jag vet inte varför det blir ett hjärta framför min kommentar!
  Jag har inte på något aktivt sätt valt ett hjärta…..men du är hur som helst värd det!

  Reply
   • ♥Maria Alvljus♥

    Jag tycker också om ditt stora röda hjärta..C. Det är fint♥
    Väldigt fint och helt fantastiskt känns det också att få vara där Jonna
    är just nu.
    Ha det så skönt och njut av lugnet och stillheten♥
    Kram♥

    Reply
 4. leif

  Va trevligt att du är i fjällen det är ju så hälsosamt stärkande på kvällen.
  Efter en dag ute i snö sol och vind det är så skönt att i stugan komma in.
  Hettan i ansiktet går ej att beskriva måste upplevas.
  Lycka till med fotandet det blir kul att se resultatet.
  Kram en stund dröm sen om JOHN blund,
  Natti natti från leif

  Reply
 5. Emma

  Oh Jonna🌟
  Denna plats har jag så starka minnen i från. Var där flera gånger som ung tonåring, vilket är sisådär 25-30 år sedan ❤
  Men det är så att hjärtat nästan skälver inför att se de bilder du visar från denna plats. Alla minnen som finns bevarade djupt inom mig kommer upp till ytan, vilket är vackert men smärtsamt. Hälsa ”Salto” från mig.
  Kram Emma

  Reply
 6. PJ:s byffé – från by till fe

  Ah, det är fjällvärlden som du skall besöka. Jag hade det lite grann på känn. Bra att få vara alldeles ensam ibland och bara låta tankarna sjunka in, uppleva en oförstörd natur och finna inspiration. Som att spänna bågen inför framtiden. Så funderar och fungerar åtminstone jag.

  Bilderna är otroligt fina och fler lär väl komma. Kanske någon video också?

  Reply
 7. Jorma

  Vilken vacker plats du hamnat på! <3 Ta dig tid och njut ordentligt! 🙂
  Det är i sanning en stor variation på platser, även i närområdet. Jag bor i betongförort, men bara en halv kilometer bort finns en bondgård med rejäla ängar där kossorna går omkring och betar. Härligt är det! När körkortet och bil finns då lär det bli en tur någonstans långt norrut. Det finns så mycket jag vill se, och du hjälper självklart till med inspirationen <3
  Kramar

  Reply
 8. Ulrika

  Ser helt underbart ut😍 Så ska man njuta och samla energi💕
  Koppla av och njut🌷 Blir allt lite avis på dig men får ju njuta av dina underbara bilder istället👏🏻Ulle

  Reply
 9. Birgitta

  Så sköna bilder! Önskar dig underbara dagar i den vackra miljön och hoppas det inte blir för mycket snö. Njut av allt för det är du värd!!

  Reply
 10. Mitra Sohrabian

  Så vackra bilder, vilken ställe. Jag blir så sugen att fara dit.Njut av din tid och ha det så så bra. Stort kram.

  Reply
 11. Madeleine

  Åh vad härligt ☺ längtar efter alla nya fina bilder ☺ Hoppas du får njuta av att bara ”vara” en stund och inte bara jobba. Kram ☺

  Reply
 12. Anna

  Fantastiskt! Jag var på den stationen med min pappa när jag var 12 år! Det är 29 år sedan. Hoppas du får en underbar upplevelse!

  Reply
 13. Christiane

  Hey, Jonna!
  enjoy your time in ‘the roadless land’ 🙂
  May you always be safe in the nature that you love and respect so very much.

  Reply
 14. Magnus

  Det där både ser och låter härligt! Jag är riktigt avis för det känns som om jag skulle behöva några dagar på en sådan plats nu. Bara få vara utan en massa krav och plikter.
  Ha det bäst i stugan!

  Reply
 15. Lars 8463

  I väglöst land
  Är det lättare att se
  Hur livets stig formas

  Så fortsätt drömma
  Med vidöppna ögon
  Där tiden är magisk

  Kram

  Reply
 16. mammakero

  Vilken bildmagi du levererar här! Så underbart att efter en hektisk tid, unna sej att ta hand om insidan och kreativiteten får porla fram precis som den vill! Tack för vackra bilder!

  Reply
 17. Lindan

  Underbar frukostläsning! 😀 Vad glad jag blir att du hittat en plats att få ”landa” på…! 🙂 Och, som du skrev, inte behöver ”stressa runt”! Låter helt ljuvligt!
  Haha…ja, vilken tur att du inte gick in på fjällstationen och frågade efter vägen dit…hahahaaa…du är ju bara FÖR sööööt!! 😀 <3
  Åh så spännande det ska bli att få följa med på ditt äventyr!
  Och jag blir alltid galen av avundsjuka när bastubad kommer med i bilden – det är bland det bästa jag vet!! Hoppas du fick en mysig kväll!

  Var rädd om dig nu, och ha det BÄST!! :*

  Reply
 18. enmiljonintryck

  Hej, tänkte att jag var tvungen att göra ett inlägg hos dig igen. Jag startade nämligen upp en ny blogg idag där jag bland annat kommer att skriva om hur det är att vara HSP, med allt vad det innebär. När jag startade upp min blogg idag så såg jag också att min gamla blogg låg kvar som jag startade 2010. Jag hittade ett inlägg där från 2012 (om jag inte minns helt fel) där jag hade skrivit att jag precis hade hittat din blogg! Jag kommer ihåg hur glad och fängslad jag blev när jag hade hittat din blogg. Vilken tjej och vilket liv!! Wow! Det är även häftigt att inse hur länge man har följt en människa utan att man aldrig någonsin har träffats. Men ville bara tacka för den stora inspirationen du ger!

  Reply
 19. Janusz

  How is your shamanic retreat going ? Native Americans call it a vision quest. Are you learning about yourself ? Are you meeting a lots of Fairies ?
  Have you satisfied a little a ”brennandi bal” 🔥 at the bottom of your heart ? In the meantime I discovered why am I so mesmerized by this heartbeat
  rhythm. Check this video out. ”Know thyself” declared a sign on the Temple of Apollo at Delphi in ancient Greece. Why is it so important ?
  It is important because If we want to be free we have to know ourselves first.

  https://www.youtube.com/watch?v=sKx8_5_okl4

  Reply
 20. Pamela

  I’m so glad you have this time of concentrated beauty and soulful solitude. It is well deserved.
  Be safe. There is big magic lurking in that landscape.
  And tell us all about it when you return.

  Hugs.

  Reply
 21. Jeanette

  Jag har alltid tyckt att det ser så vackert ut där och länge velat komma dit. Nu i höst blir det verklighet då jag och min kompis ska vandra där. Längtar jättemycket. Ha det gott och njut så mycket du kan

  Reply
 22. Märit

  Så vackra bilder från vår fina fjällvärd. Njut nu och hoppas solen är nådig. Då är fjällvärlden helt andlöst betagande.
  Om jag inte minns alldeles fel, så är det dottern till en av mina kära vänner, som driver den här fjällstationen tillsammans med sin man:
  Om det är Rebecca med familj, som är värdfolk där, så skicka gärna en hälsning från Märit i Björka!

  Reply
 23. Stu

  The North of Sweden just looks exactly like Scotland, really you could be anywhere here. Except there you have discernible seasons 😉

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.