Kvällsfunderingar

Jag såg det vackra ljuset utanför köksfönstret, så jag slängde på mig Johans jacka och tog kameran över axeln och sprang ut för att få en stund i solens sista strålar. Vad jag kände igen den där känslan. Det påminde om min första vårvinter i Grundtjärn. Då sprang jag ut sådär nästan varje eftermiddag. Jag tyckte det var en sådan lyx att bara kunna öppna dörren och springa ut sådär. Få vara mitt i bland allt det vackra på bara någon sekund. Det var jag inte van vid riktigt.

Det var för 6 år sedan nu som jag upplevde min första vårvinter i Grundtjärn. Men tänk, ännu känner jag samma lycka över att springa ut och fånga en stund av solnedgången. Det är en sådan härlig frihetskänsla över det. En stund som förgyller vardagen. En känsla jag aldrig kommer tröttna på.
Det är något speciellt med det där allra sista ljuset. Som om det ger tio gånger mer energi än det vanliga solljuset. Känner inte ni också så?
Vackra, vackra Grundtjärn. Klädd i mars månads gamla trasor. Sönderslitna av vintern och vårens ständiga bråk. Men det är något vacker över denna övergång också. Speciellt sådana här kvällar när vinden tystnar och allt blir stilla.
Och nu är det inte länge kvar tills jag ger mig iväg på en liten resa. Jag tänkte att jag skulle ge mig själv en liten inspirations-resa om jag klarade mig igenom mars månads intensiva jobb. Så på fredag packar jag bilen och ger mig iväg till ett ställe dit mitt hjärta längtar. Kan ni gissa var? Självklart kommer jag ta er med på resan. Ser så mycket fram emot att komma iväg och få en liten boost med inspiration. Känns verkligen som jag behöver det lite extra nu. Har varit så himla mycket jobb framför datorn senaste tiden att jag verkligen bara längtat ut.

Och förresten, igår så hade jag ju min livesändning med Adobe där jag visade hur jag redigerar några av mina bilder i Lightroom och Photoshop. Hade varit så nervös för det länge men när jag väl var live så kändes det bara fantastiskt roligt. Så otroligt många människor som satt och tittade samtidigt och som var delaktiga med kommentarer och frågor. Det var lite svårt att redigera och svara på frågor samtidigt men jag gjorde så gott jag kunde. Dock fick jag tekniska problem i början vilket gjorde att jag kopplades ur.

Jag fick lite smått panik och trodde att alla mina tittare skulle stänga ner och inte orka vänta. Men nästan alla stannade kvar under hela livesändningen, i en och en halv timma, vilket var helt galet roligt. Jag hade kunnat fortsätta sända live i fem timmar till, för att det var så härlig stämning. Som om en massa goa människor satt bredvid mig och hejade på. Kanske var någon av er läsare med och tittade? 🙂

Nu finns hela min session ute på Youtube, så jag tänkte dela den här för er som är intresserade. Svarar ju också på en hel del frågor gällande min fotografering. Bland annat lite om min kamerautrustning och vad som inspirerar mig. Så, here we go!

Hoppas ni har en riktigt fin kväll allihopa! Skickar er en stor, varm kram ♥ Vi hörs snart

23 Kommentarer på “Kvällsfunderingar

 1. Jorma

  Så spännande med en liten tripp 🙂 Hoppas inspirationen flödar då ju! Kul att din livesändning gick bra. Jag ska plöja igenom den pö om pö, jag är lite rastlös av mig och har lite svårt att sitta och ta mig igenom filmer och liknande under längre stunder.
  Här har väl i princip april börjat, helgen och i måndags bjöd på jätteskönt väder. Det var till och med ”varmt” på måndagskvällen när jag och en kompis stod och fotade norrskenet kring midnatt och himlen var helt klar. Pingade dig på en av bilderna på insta så du får se vad vi kan se här nere <3 Det känns att solen värmt upp marken åtminstone. Igår blev det lite kyligare igen, och idag har det varit riktigt blötväder- smått brutalt när jag cyklade till jobbet. Allt som allt är jag nöjd med veckan så långt 🙂
  Lycka till med resan, jag ser fram emot att se vad du hittar på 🙂
  Kramar

  Reply
 2. Lindan

  Klart jag var med dig igår..! 🙂 Gick ju toppen (trots det tekniska strulet…Men vad fan – teknik är teknik, sådan får man ju räkna med.. 🙂 ) ! Det var jättekul att få hänga med och se hur du redigerar dina fantastiska fotografier! 😀 Jag blev sååå sugen på att testa jag med! Mina foton både tar jag och redigerar jag ju i min Samsungtelefon….

  Men ååhh, vad är det för spännande trip du ska ut på nu?? Åker du ensam, eller ska Nanook med också?
  Klart du ska unna dig det…Även fast jag nyss varit iväg på semester så känner jag också en längtan att dra iväg någonstans. Ensam. Det blir liksom en annan grej. En annan frihet. Och lättare att TÄNKA! 🙂 Men pga. senaste tidens sjukskrivning så vet jag inte om ekonomin tillåter några sådan utsvävningar…Men nu får jag ju njuta av DIN trip, och det kommer säkert bli MAGNIFIKT! (Y) <3

  KRAAAM, och kör försiktigt!!

  Reply
 3. Melissa

  Spring seems to bring that feeling. I, too, am packing up for a trip. Wishing us both, good journeys!

  Reply
 4. Mitra Sohrabian

  Oh, så roligt att du ska resa.Det kommer att blir häftigt.Och visst var jag med igår kväll men ska titta genom det en gång till. Du är verkligen duktigt .Det var jätte roligt att följa dig. Ta hand om dig och lycka till kära Jonna. Många kramar.

  Reply
 5. Solsippan

  Jag var med och tittade! Det var mysigt tycker jag, fast mina djur var mindre glada eftersom jag var så koncentrerad att ingen av dem fick vara nära och bli kliade eller så. Det är de inte speciellt vana vid. Det var väldigt inspirerande att se hur du gjorde fast nu har jag ju en miljon fler frågor än innan, haha.

  Lycka till på resan! Ser fram fram emot nya fina bilder. Kanske kommer du häråt Småland och John Bauer-skogarna någon gång i framtiden också. Det vore fint 😊

  Reply
 6. Cina

  Jag känner verkligen igen det; att bara springa ut på gården på en sekund, det är en slags frihetskänsla! Får uppleva det när jag åker upp till Medelpad/Ånge till släktgården – en gammal bondgård. Där blir också ett så fantastiskt ljus, särskilt på somrarna innan solen börjar gå ner bakom bergen i horisonten och älven så underbar. Det är som att det ljuset ramar in allt liv och alla som levt där, djur och natur i ett stort andetag och lugn!
  Vilken fin text du skrivit till en av bilderna, som poesi; – ”Vackra, vackra Grundtjärn. Klädd i mars månads gamla trasor. Sönderslitna av vintern och vårens ständiga bråk.” – Om jag fick önska skulle jag önska att du skrev en bok med en del av dina fantastiska bilder och text liknande som denna!

  Reply
 7. Jojhanna

  Hej 👋 det var riktigt intressant att följa dig igår! Har aldrig testat redigera men nu blev jag taggad att prova lightroom o få stjärnorna att glimma lite extra 🙂 Ja att bara kliva ut o ta en kopp kaffe i solen på bron, se hur katterna busar med varandra, klia hunden bakom örat, dra in den friska luften o låta blicken vandra över hästhagar, fält, skog o sjö that’s lite! <3 Ha en underbar resa, kram!

  Reply
 8. Magnus

  Hmm…. Kan det vara en tur till Stora Sjöfallet? Fast det skulle kunna vara Ishotellet också. Har ett svagt minne om att det varit på tal för rätt länge sedan. Nåja, det visar sig ju snart. Trevlig resa!
  Jag vet i alla fall vad jag ska göra i helgen, eller rättare sagt, någon gång under helgen. Jag ska sätta mig med en stor mugg kaffe och titta på din sändning för jag kunde ju inte vara med under livesändningen.

  Stor kram!

  Reply
 9. Pilar

  It was so great Jonna! thanks for accepting the adobe opportunity, loved the chatting and your advices… Now I just have to let fears back and bring back my camera again… As I told you un Facebook, THANKS YOU!!! Waiting for the next webinar 😋
  Sweet sweet dreams for you 💙💫🌠

  Reply
  • Pilar

   Ooh and how exciting! Happy you have the time you need to have a break and breathe and inspire yourself in that wonderful land… Wondering where will you take us this time 🙂
   Xx

   Reply
 10. PJ:s byffé – från by till fe

  Kul, måste se livsändningen så här i efterhand eftersom jag inte hade möjlighet på tisdagskvällen. Använder själv LR så det finns kanske ett och annat att lära där. Resmålet, tja, The Influencer Convent i Stockholm går av stapeln i helgen men jag undrar ändå om det är dit du skall resa? Jag gissar att det blir mot fjällen någonstans i norr eller syd. Spännande, vart det nu bär iväg!

  Reply
 11. Janusz

  It felt like this March Gothenburg has tried to sneak back on you through a computer screen. Judging by the epiphanies you experienced for inspiration you plan to go to the Grand Sjofallet. Yearning for it, you depicted as fire in a painting above your desk, may take you anywhere to get it. Sun just above the horizon, either during sunrise or sunset, feels so close to us as if entering our earthly realm for a short time.

  Reply
 12. Monnah

  Ljus är allt. Jag läste någonstans att det människor delar oavsett kultur, ålder och var de vuxit upp är att de tycker solnedgångar är vackra t ex. När jag ser solen tränga sig fram mellan tjocka moln jublar mitt inre. Ett läckert motljus får mig att njuta. Pastellfärgade sistaljusstunder under vårvintern läker själen. Det är som att vi verkligen får extra livskraft när solen orkar vara med oss på livets stig!

  Reply
 13. Roman

  Watched the entire live broadcast, of course! Then just grabbed Lightroom demo, opened one of my favorite winter photos and started to play with some settings that you’ve mentioned (”clarity” and ”vibrance”). And the result was surprisingly good for such a beginner as me 🙂 The picture became more warm and fairytale-like.
  Thanks Jonna for sharing your editing experience, it was really good to learn, and very cheerful also 🙂

  Reply
 14. Iza

  Spännande med utflykt! Sådant kan ge själen så mycket välbehövlig sinnesro när det blivit för mycket 🙂 Jag brukar lyssna på chillstep, eller ibland Vexento (instrumental musik jag rekommenderar att lyssna igenom lite)på youtube när det blir för mycket, om man kanske inte ta sig någonstans alltid. Måste hitta mina ställen här uppe till sommaren tänkte jag. När man kan röra sig lite mer fritt utan att halka runt i en massa snö..!

  Det var väldigt spännande att få följa din redigering. Och det kändes lite skönt också att veta att man själv redigerar lite liknande, men oftast via Camera RAW i Photoshop. Har även LR, men har inte klurat ut hur jag får det att bli bra ännu. Men lite tips fick jag, och kanske vågar tillämpa nya försök med det.

  Blir resan lite högre upp kanske? Abisko eller så? 🙂 Ska bli spännande att följa med dit du åker iaf! Så härligt att få vara med 🙂
  Kram!

  Reply
 15. Sommer

  Hi Jonna it’s Sommer from Northern California! Love your work and you! You inspire me very much! Thank you. I listened to your adobe live session but I wanted to know your equipment it wasn’t super clear … I know you mainly use Nikon d810 but I wanted to know your tripod, and lenses that you use. Also do you use any filters? If you already have this in a blog just post the link if not I know many people in your online community would love to know maybe you could create an equipment used blog? Have fun on your trip !! Come back to Cali!!! I’m going to Yosemite this week can’t wait to see all the flower blooms from this years heavy rainy season. Okay much love!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.