Nu börjar det

Nu har den där tiden kommit när jag börjar varje morgon med att göra upp en eld, och sedan invänta att värmen sprider sig lite innan jag är kapabel till att göra något annat. Jag tycker det är lite mysigt ändå. Ett tag till ; )
I slutet av vintern, i mars någon gång, så brukar det inte kännas lika mysigt. Då längtar jag bara efter att kunna kliva upp och börja morgonen utan att småfrysa. Utan att invänta värmen från vedpannan.

Men, ändå kan jag inte låta bli att år efter år uppleva något alldeles magiskt med att sitta på den gamla trästolen bredvid vedpannan, inlindad i en filt, känna hur värmen sprider sig i köket och doften av nykokat kaffe. Det är som att börja morgonen med en stund av avslappning. Jag kan inte rusa runt och påbörja massa projekt direkt efter jag vaknat. Jag tror det är något bra med det. Det får mig att komma in i ett lugnare tempo. 
102901102902

De allra första små snöflingorna föll i morse! De var så små och tunna att man var tvungen att koncentrera sig för att kunna se dom. Så små och oskyldiga. Sedan försvann dom. Snön får gärna vänta ett litet tag till.
102903

Nayeli är inte lika morgonpigg när det är kyligt ute. Men hon får gärna ligga kvar i sängen och kurra ♥

28 Kommentarer på “Nu börjar det

 1. PJ:s byffé – från by till fe

  Jag måste kort berätta att jag i somras installerade jag en luftvärmepump som komplement till vedeldningen. Den kan också programmeras så att den håller grundvärmen uppe om jag är borta från huset någon tid. Eller att starta en stund innan jag stiger upp på morgonen. Så bra den fungerar. Rekommenderas! Hittills har jag bara kört en stund morgon och kväll, det har räckt, men nu börjar också jag elda mera allmänt. – Fin bild på Nayeli!

  Reply
 2. Magnus

  Ja, nu börjar det bli kyligt även här nere. I alla fall under den mörka delen av dygnet. Det vara bara 1 plusgrad på sina ställen när jag åkte hem från jobbet i natt. När jag tänker efter sitter jag faktiskt och småfryser lite just nu. 😀 Det är nog dags att höja temperaturen på luftvärmepumpen lite. Och som PJ skriver, en luftvärmepump rekommenderas. Det är den bästa investering jag gjort tillsammans med braskaminen så försök att spara undan en slant till en framtida investering i en luftvärmepump. Den kan ju hålla en anständig grundtemperatur i huset och sen när du eldar i kaminen slår den av tills temperaturen i huset åter sjunkit ner till den inställda temperaturen. Både du och huset mår bäst av att temperatursvängningarna inte blir allt för stora, och du slipper oroa dig för frysta vattenledningar om du åker bort några dagar under vintern.
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja nu har kylan nått till er också! Ändå är det stor skillnad. Här om natten hade vi 10 – här!
   Ja jag har hört mycket bra om luftvärmepumpar! Kanske att jag skaffar en sådan i framtiden för att få en bra grundvärme hemma 🙂 Jag har ju elpatron som jag kan sätta på svag värme om jag åker bort så jag behöver inte oroa mig för ledningarna. Men det blir ju väldigt dyrt med elpatron. Kan tänka mig att lufvärmepump är lite mer ekonomisk 🙂
   Stor kram!

   Reply
   • Magnus

    Ja, min kostnad för el har sjunkit ganska ordentligt sedan jag installerade värmepumpen. Den sköter sig själv, går bara när det behövs, är väldigt tyst när den jobbar och den värmer hela huset. Jag behöver bara ”stötta” med två element i rummen längst bort när det blir lite extra kyligt ute. Dessutom kan jag även kyla ner huset dom gånger sommaren bjuder på ordentlig värme. Skönt att slippa lägga sig i 30-gradig värme, men framför allt är det skönt för katten som ju har sin päls på sig året om.

    Reply
 3. Annica

  Det bästa vi gjort var att installera bergvärme så man slipper frysa och vänta på varmvattnet 🙂 Men det ser onekligen lite mysigt ut ändå där ni sitter 🙂 Och det är nog bra för alla att ta det lite lugnt en stund på morgonen…ha en bra dag!

  Reply
 4. Sonja

  Jag måste också ta det lungt på morgonen. Först ska katten få mat medans kaffe kokar och sen njuter jag av kaffet och lugnet och mörkret (stiger upp runt halv 5) och läser t.ex. din blogg 🙂
  sen kan dagen komma!

  Reply
 5. Jos

  Luftvärmepump är en bra investering och ekonomisk. Den håller huset varmt när katten är ensam hemma. Nästan var morgon har han lagt fram nattens byte på köksgolvet. Jag förstår inte vart han hittar alla mössen, men klart de går in i de varma husen förstås när det börjar bli kallt ute.
  En eftermiddag kom en kvinna förbi efter en heldag ute i renskogen. Hennes kläder doftade renblod och vilt. Jag såg på katten som blev själaglad och vad han tänkte: – Äntligen någon som precis förstår vad en katt vill ha till middag. Han tokspann… 🙂
  Katter är rovdjur.

  Reply
 6. Emelie

  Åh jag kan verkligen känna känslan i det här inlägget! Vi flyttade förra somaren in i vårt hus, det var underbart under sommaren! Sen kom hösten och det blev kallare och kallare inne. Vi hade inget som kunde värma hela huset ordentligt och spenderade största delen av vintern i ett rum, där den värdelösa kaminen stod. Nu har vi hunnit installera en pelletsbrännare som håller en jämnare temperatur genom att även värma lite på natten. Mest värmer vi dock med vår nya underbara kamin som är så mycket effektivare än den gamla och jag älskar att börja varje morgon med att tända en eld, koka lite vatten under tiden hunden går ut och kissar och vi släpper ut hönsen. När vi kommer in har värmen börjat sprida sig och jag och hunden njuter med te och mys framför brasan. Älskar den här nya traditionen och även om det är mycket jobb med ved så är det samtidigt så underbart och en speciell värme. <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh ja det låter väldigt mysigt! Vad skönt att ni nu har pelletsbrännare och en bra kamin. Värme är ovärderligt <3
   Kram

   Reply
 7. Anonym

  Nice and proper start to the morning you have. 🙂 morning coffee beside the fire in winter is the best !!
  Q – do you grind beans when make coffee or buy pre-ground stuff ? (it’s your odd question of the day 😛 )

  Reply
 8. Jorma

  Vill också ha det så. Fick aldrig ha såna där goa lite kyliga höstdagar ute i familjens gamla stuga, då vi enbart var där på somrarna. Det var lite av en dröm, hur konstigt det än låter. Dimma och ett strilande regn medan det spelades Still got the blues på radion 🙂
  Börjar bli ganska kyligt här i Jönköping också, kvällens cykeltur kändes lite väl sval med fedoran på, får nog bli ordentlig mössa hädanefter 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tycker inte alls det låter konstigt. Det är något mysigt med kyliga höstdagar i en stuga 🙂 Så förstår dig precis 🙂

   Reply
 9. Dick Scott

  Det bästa sättet att börja dagen! Jag håller fullständigt med dej, får sån lust att själv flytta ut till ett torp på landet där jag brukar vara på sommaren; vedspis är husets hjärta och ger värme både till kropp och själ!

  Reply
 10. Steffy

  Fina bilder! Det låter så mysig.
  Det är inte samma känsla när man värmar huset med elementer.
  Ha det bra 🙂

  Reply
 11. Susanne

  Jag nickar igenkännande när jag läser. För visst är det en aga att se till att få upp värme i huset. Idag var det bara 14 grader inne när jag kom hem från jobbet och är man lite trött och frusen så känns det som en evighet innan värmen börjar sprida sig. Än så länge hoppar jag över morgoneldningen, fast jag ser till att ladda pannan så det bara är att sätta fyr i den när jag kommer hem, men snart kommer tiden då jag tvingas upp i ottan för att få upp temperaturen lite innan jag går hemifrån. Vi har billig värme men den är ojämnt fördelad över dygnet, haha.

  Ha en fin helg, Jonna!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.