Nu måste det till en förändring

Nog för att jag känt mig sådär extra känslig sista tiden och lätt blivit berörd av olika saker, negativa som positiva. Men när jag nyligen öppnade datorn för att sätta igång med dagens arbete och möttes av en tråkig nyhet så bara brast det. Tårarna rann och jag kände mig så himla ledsen över hur samhället ser ut idag och att de bara tycks gå utför.

012902

Vissa av er kanske sett TV-programmet ”Unga bönder” och följt Paulina och Charlie West som driver en mjölkggård här uppe i Höga Kusten. Jag har följt dom lite här och där och för ett år sedan fick de en liten bebis. Det kändes så hoppfullt med två unga människor som satsar på bondelivet. Men idag kom den tråkiga nyheten att de måste lägga ned mjölkggården, på grund av de fruktansvärt låga mjölkpriserna och för de dåliga arbetsvillkoren. Ni kan läsa reportaget HÄR , och Paulinas eget blogginlägg om beslutet HÄR. De höll båda på att gå in i väggen och jobbade mer än vad någon människa någonsin borde behöva göra för att få det att gå runt. Det är ett stort beslut de har tagit och jag är på det sättet glad att de förhoppningsvis kan få en lugnare tillvaro nu. Men deras dröm om en mjölkgård gick i kras.

Bönderna Paulina och Charlie West. Foto lånad av Allehanda.se (Fotograf Hanna Persson)

Bönderna Paulina och Charlie West. Foto lånad av Allehanda.se (Fotograf Hanna Persson)

Det gör mig så fruktansvärt ont att det ska behöva vara såhär. De läggs ned mjölkgårdar hela tiden nu, för våra svenska bönder kämpar och sliter och får ingenting över. Jag förstår inte vad som är problemet? Varför gör inte regeringen någonting? Varför höjer de inte priset på mjölken? Alla jag pratat med skulle utan tvekan tänka sig att betala mer för mjölken.

Jag skulle mer än gärna betala det dubbla bara för att vara säker på att mjölken jag dricker kommer från en svensk gård där djuren behandlas väl, OCH där våra kära bönder slipper slita ont, jobba 15-20 timmar per dag och ändå oroa sig för inkomsten nästa månad. Det här kan väl för sjutton inte vara Sverige idag? 

Vad kan vi göra? Något måste väl vi svenska folket kunna göra. Jag vet att jag inte är ensam om att vilja förändra detta. Varför ska acceptera att det importeras billig mjölk från andra länder när vi kan köpa svenskt och närproducerat, och se till att våra bondgårdar runt om i landet får växa och frodas istället för att läggas ned.

För att ändå få ett positivt avslut på det här inlägget vill jag dela en liten video som mjölkboden Elin Svärdh la ut här om dagen, och som fick viral succé! Den har fått 350 000 visningar på facebook och spridits runt om i hela landet. En kort, vacker film av glada kor som springer och hoppar ute i kylan, och som visar vikten av att köpa svenskt. Det gör mig nästan tårögd, fast på ett bra sätt denna gång, att det är så många där ute som ville dela den och föra budskapet vidare. För att en förändring ska ske tror jag att det behövs en känsla av hopp någonstans. Av en ljuspunkt att sikta mot. Och det tycker jag att den här lilla filmen ger.

Blickar ut över Frida Bylunds kvigor som varje år får spendera sommaren här på ängarna i Grundtjärn. Frida Bylund bor i grannbyn Myckelgensjö och är även hon en ung mjölkbonde som kämpar och sliter ont mot de låga mjölkpriserna. Jag har äran att då och då få ta en kopp kaffe med henne och beundrar varje gång hennes ork till att fortsätta kämpa för de liv hon vill leva. Heja heja alla bönder där ute. Fy fasen vad ni gör det bra. Nu måste det bara till en förändring.

Blickar ut över Frida Bylunds kvigor som varje år får spendera sommaren här på ängarna i Grundtjärn. Frida Bylund bor i grannbyn Myckelgensjö och är även hon en ung mjölkbonde som kämpar och sliter ont mot de låga mjölkpriserna. Jag har äran att då och då få ta en kopp kaffe med henne och beundrar varje gång hennes ork till att fortsätta kämpa för de liv hon vill leva. Heja heja alla bönder där ute. Fy fasen vad ni gör det bra. Nu måste det bara till en förändring.

012903

102 Kommentarer på “Nu måste det till en förändring

 1. Deckre

  Åh vill också bara gråta. älskar att se lycklig djur, jag skulle också lätt kunna betala dubbla priset för mjölk. Om det gick till bönderna och inte storbolagen..

  Reply
    • Bertrand Russell (1872-1970)

     En ko har fyra hörnor och ett ben i varje. I övrigt är den en gym genetisk konstruktion enbart med sikte på utveckling av groteskt stora patter för maximal mjölkproduktion i industriellt syfte. Men jag har också naturromantiska bilder av dessa vackre och aggressionssvaga djur, jag vill se dom i hagar gräsande och känna doften av koskit. Jag älskar mjölkprodukter, oster i alla avspeglingar, ett kallt glas mjölk, vispgrädde på björnbärskrämen, vispad grädde på tårtan, smörstekta champignoner, kolesterolplaques i mina kranskärl…Glöm de sista! Jag älskar kossor, mjölkprodukter och Jonnas juvenilt idealistiska humanistiska synpunkter på allting.

     Reply
    • Frida

     Haha det är väldigt sant. För jag tror inte de som förespråkar böndernas utrotning tänker ta hand om alla kor. En bonde som lägger ner är kor till Slakt. Som någon skrev ovan, ju mer pengar bönderna tjänar. Ju mindre kor skulle de ha, och större och finare ladugårdar.

     Reply
 2. Anonym

  Det heter EU,,, de bromsar Sveriges utveckling rejält!!!! En sak som gör mig extra förbannad på EU att de tvingar sverige att till exempel lägga skatt på typ etanol och hållbara drivmedel bara för att de inte ska få konkurrera ut bensin och diesel. Samma sak med mjölken och massa annat. F**K EU!

  Reply
 3. Anonym

  Jag hoppas du tar dig tiden att titta på denna video Jonna: https://www.facebook.com/Djurrattsalliansen/videos/10153694668288675/
  Alla kor i Sverige lever inte Bregott-reklamsdrömmen. Även mjölkprodukter råkar ut för ”utbud och efterfrågan”. Det efterfrågas helt enkelt inte samma mängd mjölk som förr. Varför subventionera något som inte efterfrågas? Det finns fantastiska alternativ till mjölk som är gjord på svenskodlad havre, bland annat!

  Reply
  • Hanne

   Många av dom produkter som efterfrågas finns dock inte! visst har efterfrågan på vanlig mjölk sjunkit, men inte efterfrågan på mjölkprodukter, tyvärr kostar det väl för mycket att ställa om till det som folk efterfrågar, t.ex. svensk ekologisk kvarg, när man kan importera det från resten av EU för nästan ingenting. Det har slagit ut den inhemska konkurrensen och tyvärr på djurens bekostnad! Även om allt inte är bra, så har nog allt svenska kor det bra mycket bättre än på andra ställen i världen, och om bönderna här hade haft RÅD!!! hade dom nog sett till att deras djur fick allt de kunde önska

   Reply
  • Vilma

   Nej, de flesta av Sveriges mjölkkor lever inte som i Bregottreklamerna. En del gör dock det. Jag har varit in i många olika ladugårdar och i vissa är förhållandena fruktansvärda, men i många är det helt okej, och i vissa väldigt bra med harmoniska, lugna, friska kor som bor i moderna, bra ladugårdar och ägs av bönder som bryr sig otroligt mycket om dem. Problemet är bara att mjölken från de olika gårdarna (oftast) säljs till samma mejeri och det går liksom inte att i butiken välja vilken bonde man vill stödja. Som det är nu behöver mjölkbönderna räddas, inte förrän då kan kornas livsvillkor börja åtgärdas (och sojaberoendet minskas).

   För situationen är inte så enkel att Sveriges samlade mjölkkonsumtion (dvs inte bara mjölk i sig, utan ost, smör, yoghurt osv) bara kan bytas ut till vegetabiliska alternativ. Visst kan det ske ett trendbrott, till och med ett ganska stort sådant (säg att det totala mjölkkonsumtionen skulle minska med 10-20%), men otaliga miljoner liter mjölk kommer ändå fortsätta köpas av svenskarna och det enda som skulle hända om vi ”dödade” de svenska mjölkbönderna är att denna mjölk istället skulle importeras. Från länder där vi inte kan påverka produktionen över huvud taget. Dessutom skulle stora delar av den svenska lands- och glesbygden dö på kuppen. För det funkar definitivt inte så att mjölkbönderna när de lägger ner mjölkproduktionen istället börjar odla havre – nej lägger de ner sätts marken i träda och växer så småningom igen. Det är redan nu så att vi importerar mer än 50% av maten vi äter, ökar den siffran ännu mer blir vi som land ÄNNU mer sårbara för störningar så som konflikter, naturkatastrofer, olyckor osv som påverkar importen.

   Reply
  • anonymella

   har du sett kor på riktigt och inte på löjliga videos. Ni löjliga veganer vet inte vad ni håller på med.
   Ni jublar för varje svenskt jordbruk som läggs ner. Ni sitter i era lägenheter och ser bara betong och tror på något som inte finns.
   När andra länder får högre levnadsstandard vill de inte sälja mat till oss längre. Vad ska vi då äta?
   I sverige odlar man med djurgödsel och korna är i allmänhet i mycket små enheter, jämfört med den mjölk som importeras.
   Gå inte på den där skiten ni unga. OM ni verkligen vill göra något för miljön så flytta ut på landet och skaffa djur och börja odla
   ekologiskt, det går nämligen inte att odla ekologiskt utan djur. Och djuren måste slaktas och ätas upp för att det ska gå runt
   Djuren odlingarna och människan lever i samklang och alla har det bra. För döden är inte farligt. Det är litet löjligt att veganer är så rädda för döden att de kalla slakt för mord. Är det ju inte. Det är omsorg.

   Reply
   • Andrea

    Det kommer studie efter studie om hur mjölk faktiskt kan vara skadligt för hälsan och orsakar benskörhet snarare än tvärtom, hur backar du upp det? Hur backar du upp alla utsläppen som djurjordbruket orsakar? Det överröstar alla transportmedel sammanlagt. Varför pratar ni inte om det?

    Hur backar du upp företaget Mjölkpropagandan som startades till böndernas fördel för massa år sen, och att mjölkindustrin köpte studier som skulle påvisa att det var såååå bra för oss att konsumera?

    Och allt slöseri med vatten. Man skulle kunna duscha i över 6 mpnader om man avstod från EN BIT KÖTT eller ETT GLAS MJÖLK.

    Vi har inte mat för att mätta världens svältande, men vi har minsann mat för att mätta stora djur på flera ton. Maten som VI hade kunnat ta egentligen, istället så filtrerar vi det genom ett stort djur först.

    Ekologiskt är även många gånger värre för miljön faktiskt, enligt studier.

    ”Döden är omsorg” Vad bra, då kan vi strunta i alla mordoffer som det skrivs om i tidningarna också. För de hade ju säkerligen ett lyckligt liv innan de dödades. Logiskt.

    Näpp jag går inte på allt förskönande av djurhållningen längre. Skolorna hjärntvättade och tvingade oss till Arlagårdar och pumpade skolmatsalen full med reklam (Den enda reklamen som fick visas i skolor, och skolor får bidrag av mjölkindustrin om de köper in komjölk, HA!). Man känner sig så grundlurad.

    Och man behöver inte nödvändigtvis djur för att gödsla, det finns annan typ av gödsel också.

    Reply
    • Emelie

     Jättebra kommentar!

     Tror jag kommenterade längre ner, men skolan jag går på är en jättestor ekologisk mjölkgård och korna lider något så fruktansvärt, trots att alla regler följs. Som tur var kunde min kompis rädda en av korna som nu går och är naturbetare och ”gos-djur”.

     Reply
    • axel

     Den studien som jag tror du refererar till innehåller väldigt mycket siffermanipulationer och är väldigt på gränsen till forskarfusk, och den är i princip ingenting som forskningen hänvisar till. Förövrigt är det bara en studie och ingen forskarrapport.
     Vad gäller utsläpp så är det stor skillnad var djuren lever och vad de äter, sojaintensiv Brasiliansk produktion med feedlots har stor klimatpåverkan. Svensk mjölkproduktion med beteskrav och vallodling är i princip klimatneutral, något som få brancher i världen förutom det nordiska skogsbruket kan titulera sig med.
     Matbrist håller jag med om är ett stort problem, men vall i Östersund har som alternativ att bli skogsmark eller energiskog, att odla spannmål eller grönsaker går helt enkelt inte på majoriteten av marken.
     Jag håller med om att ekologisk odling inte har en elementärlösning, den har mycket att lära av konventionell odling och tvärt om, Fördelen är att i ekologisk odling så används mycket mindre gifter, och i svensk ekologisk odling och konventionell odling används mindre gifter än utländsk ekologisk odling.
     Man kan gödsla på andra sätt med, och det finns bra alternativ, det är bara det att det kräver stora mängder energi att ta fram handelsgödsel. Det kan kanske lösas i framtiden med miljövänliga energikällor, men det är dumt att inte använda den naturliga biprodukten när det finns. (Om vi inte vill ha skog på all mark norr om Örebro, inte för att det är bra för djuren eller miljön, utan för att djurrättsaktivister hatar djur som har det bra.) Förresten Jonna, du skriver så otroligt bra 🙂

     Reply
     • Andrea

      Förstår din poäng, men jag vill isåfall gärna se de studierna du hänvisar till också. Det forskas hela tiden och fler och fler är överens om att det senare stämmer. Tom FN vädjar till mindre animalisk produktion, och de lär nog ha en del att backa upp med. Tidigare forskning har sponsrats av djurindustrin själva dessutom, såklart.

      Du är inne på SVENSK odling igen. Jag tar det igen – Sverige är inte en rosafluffig satelit som inte påverkar resten av världen, vi är inte bättre än alla andra tyvärr. Det är bara ett marknadsföringsknep för att man med gott samvete ska kunna handla och va en ”duktig människa” och så att svenska branschen ska få pengarna istället för konkurrenterna.

      Vi måste lösa miljöprobemen NU, det kanske inte kommer finnas nån framtid. Vi väntar alltid på att nån anna ska ta tag i det. Så sjukt skrämmande.

      Reply
    • Elle

     Men vill du då hellre att vi ska importera alla mjölk- och köttprodukter från andra länder, där de förhållanden som djuren lever i är betydligt sämre än för svenska djur? Och där djuren pumpas av antibiotika och andra preparat trots att de egentligen inte behövs? Där rinner dessa kemikalier ut i vattendrag och natur i otroligt mycket större utsträckning än i Sverige, och andra djur (liksom vi människor) får dagligen i oss allt detta.

     Detta är ju konsekvenserna av att svenska bönder inte längre kan driva sin verksamhet. Djurförhållanden i andra länder är såpass dåliga att jag aldrig skulle köpa kött- och mjölkprodukter från annat än Sverige. Ta till exempel danska grisar som exempel, som rent ut sagt plågas innan de slutligen slaktas och äts upp. Valfri källa bekräftar detta. Vill du hellre köpa sådant kött eller andra djurprodukter än svenska?

     Reply
   • Lovisa

    Omsorg är att låta varje varelse leva för hennes egen skull. Omsorg är inte att inseminera och sno en kos bröstmjölk för att en människa ska få dricka den. Omsorg är inte att misshandla och döda våra vänner för några minuters njutning för våra smaklökar. Omsorg är inte att föda upp massvis och massvis med vad människan kallar boskapsdjur, mata dem med tonvis med mat som lika gärna människan skulle kunnat äta och sedan ta deras liv för att få äta deras kött. Det är ingenting som borde få kallas normalt eller ses som en bra gärning. (Förresten, har du nånsin funderat på varför vi inte dricker vår egen bröstmjölk istället för en helt annan arts bröstmjölk? Kalven dricker mjölk från sin mor när den är ung för att växa, sedan börjar den dricka vatten. Som de allra flesta andra arter på denna jord.)

    Reply
 4. Boel

  Fruktansvärt! Jag känner så med alla våra mjölkbönder som kämpar så för det de brinner för och tror på. Att Arlas ledning festade upp flera miljoner och vägrade höja literpriset på mjölk är helt sjukt. Det märkligaste av allt är att Sverige ska vara en demokrati men mjölkböndernas situation visar ju på motsatsen. De har ju nästan inga rättigheter kvar att få finnas till vilket gör mig helt förtvivlad. Hade deras situation sett bättre ut hade jag velat bli ekobonde men som det ser ut nu så är det ju nästan hopplöst. Något måste definitivt göras och det snart….. Ok det är lätt för mig att sitta och skriva utan att själv göra så mycket men jag känner att jag måste reda upp min arbetslöshet innan jag kan ta tag i något annat. Jag skrev i alla fall ett arg mail till Arla när de festade upp böndernas pengar. Svar fick jag så klart inte, de verkar ju bara strunta i allt och alla utom sig själva. Vi skulle ju kunna skapa en lista som folk får skriva under och sen så skickar vi in den till regeringen och ledningen för alla mjölkbolag? Vad tror ni om det?

  Jag skulle, precis som du Jonna, gladeligen betala mycket mer pengar för varje mjölkliter. Våra mjölkbönder går på knäna och jag vill hjälpa dem att kunna ställa sig upp igen. Kanske får jag flytta nära en mjölkbonde och köpa mjölk direkt från gården, då kan jag i alla fall betala vad bonden förtjänar, det vill säga mycket mer än hur det ser ut i nuläget! Näe, det finns inga ord för hur otroligt sorgligt detta är men jag vill i alla fall bidra med det här inlägget och visa mitt stöd till våra mjölkbönder. Ni gör ett helt fantastiskt jobb och jag hoppas av hela mitt hjärta att situationen förändras mot det bättre snart!

  Reply
 5. Hanne

  På Ica i Fristad och Borås har det kommit ett jättefint initiativ, utöver att en extra krona går till bönderna på all svensk mjölk, så har man börjat med mjölk på GLASFLASKA! flaskan köper du en gång och diskar innan du tar med den till butiken för att köpa nästa liter, och mjölken den är eko och kommer från en gård 4km från Fristad (där det började), visst kostar det lite mer än den vattniga importmjölken, men det är det lätt värt

  Hoppas att alla matbutiker erbjuder ekologisk, lokal mjölk på glasflaska inom en snar framtid!!!

  Reply
 6. Per Asp Bölen Junsele

  Ja jag läste också detta och vi som föder upp köttdjur ser ju detta hela tiden. Men detta är ju konsumentens fel alla vill ha svenskt kött o mejeriprodukter men sen när dom står i affären så väljer dom det billigaste som är importerat tex ICAs grädde som är från Österrike. Våra grisar har vi ju ute i skogen men grisar i Sverige som föds upp i stall skall ha 2,94 kvadrat att vistas på och danska får ha 25% mindre yta http://sverigesgrisforetagare.se/?p=19732&m=

  Reply
  • Ulric Eriksson

   Nej, det är inte konsumenternas fel och så länge den myten lever kvar kommer det att fortsätta på det här sättet. Svensk mjölk är en premieprodukt i Sverige och kan säljas till högre pris än importerad mjölk. Svensk ost är en premieprodukt i Sverige och kan säljas till högre pris än importerad ost. Och så vidare.

   Reply
 7. Jorma

  Det är så sant det du skriver. Det är så sjukt att landsbygden utarmas som den gör. Jag betalar gärna betydligt mer för mjölken för att veta att det kommer fortsätta finnas dessa mysiga bondgårdar runtom i landet. Det är en del av den svenska naturen kan man ju säga 🙂
  Jag har förresten Elin Svärdh att tacka för att jag hittade dig via en länk på hennes blogg 🙂
  Hoppas din helg blir fin där
  Många kramar

  Reply
 8. Sofie

  Håller nästan helt med i det du skriver.
  Förutom att du anser att djuren på svenska mjölkgårdar behandlas väl.

  Om det inte bara är så att du nonchalerat detta så borde du läsa på.
  Jag anser inte att en kalv som slits från sin mamma behandlas väl. Jag anser inte att en ko som går se sin kalv släpas iväg och sen sörja i månader (år?!) efter sin älskade bebis.
  Jag lovar dig att dessa ljus också känner smärta.
  Allt detta för att vi svenskar vill ha mjölk att dricka.
  Är vi så fruktansvärt beroende av denna dryck att vi gör typ vad som helst för att få det på svårt bord?
  Som du själv säger, betala dubbla, alltså typ 30 kr.. När djuren i själva vekat bara plågas. Blir dräktiga, föder fram sin fina avkomma bara för att vi ska få mjölk.

  Jag dricker själv mjölk, men innerst inne tycker jag att det är fel.

  Reply
  • D

   Jag håller verkligen med dig! Det är läskigt hur många människor som tycks tro att mjölkkornas liv ser ut som i bregottreklamen. Tips är att bara byta ut komjölken mot havre, soja, eller mandelmjölk. Smakar jättegott och känns mycket bättre i hjärtat att veta att man inte stöder en industri där kalvarna tas från sina mammor och sedan går till slakt efter ett alldeles för kort liv.

   Reply
   • Per Asp Bölen Junsele

    Och hur ska du få havre mjölken då tror du om inte det finns mjölkkor skulle dom odla havre bara för dig eller

    Reply
    • Emelie

     Klart de gör! Efterfrågan på havremjölk är jättestor idag, och bara växer! Sedan används ju även havre till frukostflingor, hästfoder osv.

     Reply
  • Lisa

   Jag håller med dig om att det är vidrigt hur vi kan behandla djuren så känslokallt..jag äter med glädje vegansk kost och jag håller tummarna för att du också kommer klara av att gå över till en sån kost. Vet sjalv hur jobbigt det är psykiskt att se hur djuren lider och ändå bidra till det..kram

   Reply
   • Bysse

    Hej Lisa. Jag lägger min kommentar under ditt inlägg men den gäller alla här som som tycker att vi alla bör bli vegetarianer.
    Jag har en undran. Vad händer då med alla kor (och även andra lantbruksdjur)? Betyder inte det att de blir utrotade?
    Hälsn. Bysse.

    Reply
    • Frusen tuva

     Hej Bysse!

     Eftersom du skriver att din fråga gäller alla som tycker att vi borde bli veganer (antar jag att du menar, eftersom vegetarianer äter mjölk och andra djurprodukter) svarar jag på den. Hoppas jag inte missuppfattat och ”tar” Lisas fråga!

     Nej, de skulle förmodligen inte utrotas, utan bara finnas i mindre skala. Så som hundar, kattor och hästar. Finns många snälla själar som gillar kor, grisar och höns och skulle kunna tänka sig att ta hand om dem utan att få någonting i gengäld förutom deras sällskap!

     Hoppas det svarade på din fråga 🙂

     Reply
  • Per Asp Bölen Junsele

   Vilket skit snack en ko som kalven tas ifrån är glömd inom 3 timmar det är samma om kalven är dö född

   Reply
  • Linnea

   Kalven ”släpas inte iväg från kon”. Kon sörjer inte i flera år. Att förmänskliga djur gagnar ingen. En ko som har kalvat väljer själv att lämna kalven helt ensam och gå tillbaka till flocken. Så gör djur vars naturliga beteende är att vara ”gömmare” (jmf rådjur). När man flyttar kalven till en box med andra kalvar och träder in i mammans ställe är det att jämföra med när kon i naturen går tillbakarullning sin kalv och ett rovdjur har tagit den. Man kan alltså inte jämföra med människor eller hästar som är följare. Att vara dräktig och gå en kalv är det helt naturliga tillståndet för en ko, även i det vilda. Kalvar, när de lever vilda, är mest tid medkalvkompisar, precis som man gör på mjölkgårdar.

   En grundläggande kunskap i olika djurs beteende och en praktisk erfarenhet är inte så dumtnär man ska avgöra hur vi ska försörja oss med mat i Sverige.

   Reply
   • Andrea

    Varför inte bara låta naturen ha sin gång och låta kon gömma sin unge när hon själv vill då? På tal om förmänskliga och tro att vi behöver rycka in och kontrollera allt.

    Reply
   • Emelie

    Ska jag FILMA åt er när vi separerar korna från sina 3 dagars kalvar här? Kalven fattar ju inte så mycket för den är ju så ung, men kon blir hjärtekrossad, springer runt och skriker i flera dagar. Och sedan fortsätter det, år efter år.

    Reply
    • Andrea

     Har även ett svagt minne av en ko som inte föder första gången och kommer ihåg vad som hände sist.. Hon försöker FLY från bönderna med kalven halv ute, släpandes i marken. En del kor skulle ju stånga/trampa sönder en om man ville åt hennes kalv. Om kon inte bryr sig, varför separerar ni då kalven så tidigt? Allt är strategiskt. För bondens egen vinning.

     Reply
 9. Jenny

  Hej Johanna!

  Hoppas du ser detta —->

  Jag läste igenom det här blogginlägget och började verkligen tänka igenom att det vore jättehemskt för bönderna om de blev tvingade att stänga ner. Och blev inspirerad att göra skillnad. Så för att göra någon skillnad så skapade jag nyss en namninsamling. Där kan man skriva i sitt namn om man är villig att betala dubbla mjölkpriset i förmån till Sveriges mjölkbönder. Namninsamlingen kommer jag sedan skicka till de stora mjölkföretagen t.ex. Arla, osv.

  De kanske inte ändrar priserna men, då vet iallafall mjölkföretagen att en stor del av Svenska folket skulle vara villiga att betala mer i förmån till Sveriges mjölkbönder.

  Här är länken till namninsamlingen: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=10585

  Vore jätte tacksamt om du kunde dela länken på din blogg eller i detta blogginlägg för att få så många namn som möjligt.

  Tack för att du tog upp det här ämnet!

  Reply
 10. Anders

  Du har så rätt, Jonna! Jag hade förmånen att få växa upp på en bondgård, med kossor, grisar, arbetshästar och hela konkarongen, men jag minns hur besviken och bitter min far var de sista aktiva åren: ”Jaha,nu får jag bidrag för att jag slutar med korna – sen när jag får bidrag för att lägga åkrarna i träda,så blir det väl riktigt bra…” minns jag att han sade,ironiskt och bittert. Det kan ju bara inte vara rätt, nu får vi börja sota för denna jordbrukspolitik!

  Reply
 11. Carl Stridsberg

  Tyvärr är det så att vi på landsbygden drabbas av sparverksamheter på många områden. Har också vänner som lagt ner sina mjölkgårdar. En vän som bor i min by drev tillsammans med sin fru en mjölkgård i mer än 40 år! De har tre söner, ingen ville ta över. De såg vilket slit deras föräldrar hade haft för något som knappt löna sig. Jag hade gärna också betalat mer för mjölken, för böndernas skull. Visst finns det en god havredryck idag, det är sant. Men man kan inte göra smör eller grädde och andra produkter på havre. Kanske är en lösning att mjölkbönderna hittar fler vägar att få inkomster på? Turism, andra produkter i gårdsbutik?
  Men det verkar vara så bara att vi på landet är mindre värda att satsa på också. Som detta med fiberutbyggnad. Inte kan vi på landet få det, det lönar sig inte säger giriga bredbandsleveratörer.
  Men vi flytt int! Livet på landet är bäst ändå trots allt umbärande. 🙂
  Man får söka andra vägar att överleva på.

  Reply
 12. En annan Tomas

  Det är otroligt tråkigt att mjölkbönder tvingas lägga ner, i den lilla by jag bor fanns för ca 25 år sedan närmare 15 mjölkgårdar, idag är det såvitt jag vet två kvar. Visst är det lovvärt att många säger sig vilja betala mer för mjölken, men tyvärr ger inte det så stor effekt, dels för att större delen av den mjölk bonden säljer går till att tillverka andra produkter som t ex ost, smör osv. men också för att det inte är alldeles ovanligt att den mjölk som till sist slinker ner i varukorgen är den billigaste.
  Om vi alla kunde bli bättre på att både efterfråga och handla närproducerat i alla dess former, gärna också i den lokala butiken istället för på stora köpcentran skulle både bönder och befolkningen på landsbygden få bättre förutsättningar.

  Reply
 13. Therese

  Det är svårt att hitta ost från svenska kor man måste verkligen leta. Tänk på att det går åt 10 l för ett kilo ost. Det är lika med charkprodukter. Det finns nästan ingen svensk salami. Människor måste börja handla mer medvetet.

  Reply
  • Johan Börje Falk

   Arla bla. har numera börjat märka sina ostar med ”gjord på Svensk mjölk” – Jämtgård bla.
   som görs i Östersund, alla från Norrmejerier bör väl vara svenska ? Kolla den lilla infolappen
   på Arla – osten, där står det om den är gjord på svensk eller utländsk…och köp mycket ost,
   det går åt cirka 10 liter mjölk till ett kilo ! Kolla in detta parti om ni vill rädda svenska bönder
   och svensk landsbygd : http://www.landsbygdspartiet.org

   Reply
   • Anonym

    Köper man från Norrmejerier kan det vara nån utav de kossorna jag jobbar med som har bidragit med mjöken. <3

    Reply
 14. Frusen tuva

  Skriver som några innan har skrivit: Kor har inte ett bra liv. Det spelar ingen roll om de så är svenska eller bor på en ekologisk gård. Jag ser tyvärr inget annat i filmen du länkade än mammor som har blivit fråntagna sina barn och som helammar i fem år innan de skickas på slakt. Kanske har de några få sådana där dagar på året när de glömmer och inte längtar efter sina barn och kan skutta runt lyckliga, men vad spelar det för roll? Hellre att de får ha sina barn kvar hos sig och vara lyckliga alla dagar.

  Vi behöver inte komjölk i våran kost. Lika lite som vi behöver hundmjölk, kattmjölk, gorillamjölk osv. Det finns växt-alternativ till nästan alla mjölkprodukter: mjölk, grädde, creme fraiche, yoghurt, ost. Vi behöver verkligen inte fortsätta utnyttja kor!

  Håller dock med om att svenska bönder behövs och behöver stöttning genom att vi handlar svenskt, närodlat och ekologiskt!

  Gillar din blogg och dig jättemycket i övrigt! 🙂

  Reply
  • Johanna

   Har du träffat kor på riktigt någon gång? Visst är förhållandena i många ladugårdar dåliga, men det gäller långt ifrån alla. Jag har träffat lyckliga kor många gånger. Jag respekterar absolut de som väljer att inte äta mjölkprodukter för att de tycker att det är moraliskt fel, men hela Sveriges befolkning kommer knappast bli veganer inom en överskådlig framtid och då behöver vi behålla mjölkproduktionen i Sverige, där vi faktiskt kan påverka förhållandena.

   Reply
   • Frusen tuva

    Haha, ja jag har träffat kor 😛 Många gånger. Tyckte förr att kor var så lugna och snälla, men nu förstår jag att de är trötta och deprimerade. Få gånger en ser kor skutta så där av glädje. Det skulle väl vara när de får komma ut på vårbete. Jag ställer återigen frågan; vad spelar det för roll hur bra en ko har det? Om de så lever ett underbart liv med grönbete och frihet? De kommer ändå bli våldtagna, fråntagna sitt barn och heltidsamma tills de är fem år och skickas till slakteri. Det där kanske låter fel, jag vill ju självklart att kor ska ha det så bra som möjligt, även de som blir dödade, men jag köper inte det där med att det är okej att döda en individ bara individen har haft ett bra liv.

    Nej Sverige och världen kommer inte bli veganer inom en snar framtid om vi fortsätter att utnyttja djur!

    Men jag vet hur svårt det är att sluta med mjölk och ost. Det var det för mig i alla fall. Jag drack så sjuuukt mycket mjölk! Men när en väl är utan det ett tag vill en inte ha det. Det smakar faktiskt väldigt konstigt… Så ge det en chans kanske? 🙂 Är inte så krångligt som en tror att vara vegan. Jag tyckte det i början, men för en del går det hur lätt som helst! 🙂

    Reply
    • Johanna

     Förlåt om jag blev lite skarp. Känner mig rätt patetisk som kämpar mot näthat och så beter jag mig nedlåtande själv. Så jag vill gärna be om ursäkt, och så gå tillbaka till diskussionen 🙂

     Jag tycker det spelar jättestor roll hur en ko har det. Människor kommer fortsätta äta och dricka mjölk, kor kommer fortsätta utnyttjas, och då vill jag mycket hellre att de utnyttjas på ett sätt som innebär mindre lidande för dem, och som innebär färre miljöproblem. Jag vill alltså att mjölken vi konsumerar ska produceras i Sverige, där vi har kontroll över HUR den produceras.

     Jag tycker inte det är fel att utnyttja djurs kroppar. Därför är jag inte vegan. Däremot tycker jag att det är fel att de ska behöva utsättas för lidande för att vi ska kunna göra det. Dock får jag egentligen gå emot mina principer och göra prioriteringar just när det gäller lidande, för det finns inget helt smärtfritt sätt att producera animaliska produkter på, bara näst intill. Jag äter därför bara kött från djur där jag verkligen vet hur de levt, dvs vårt eget lammkött, jaktlagets älgkött och grannens kalkoner. Och då inte i särskilt stora mängder, eftersom det inte känns hållbart. Just nu har jag inte tillgång till något alternativ jag känner mig okej med, och då lever jag mestadels som vegetarian (dvs köper inget kött men orkar inte krångla om jag blir bjuden och det inte finns något alternativ). Tofu och Oumph är helt sjukt gott.

     Eftersom jag egentligen, innerst inne, inte tycker den storskaliga mjölk- och äggproduktionen (inte ens den ekologiska, även om den är bättre) är helt moraliskt okej borde jag ur det perspektivet ta nästa steg och utesluta mjölk och ägg också, tills jag kan skaffa höns själv och har flyttat hem till Norrland igen och kan köpa Norrmejeriers produkter (Arla vill jag inte stötta på något sätt eftersom ledningen beter sig om svin och har gjort i åratal). Inte för att de norrländska bönderna är så otroligt jävla mycket bättre än alla andra, men för att jag hemskt nog faktiskt prioriterar böndernas överlevnad framför kornas välmående. Utan mjölk- och köttbönderna dör landsbygden i Norrbotten ut. Det går att drömma hur mycket som helst om en omställning till något slags veganskt jordbruk men att bojkotta svensk mjölk kommer bara leda till nedlagda jordbruk, inte omställda sådana.

     Vet inte om det kanske blev lite off topic nu, men jag tror mycket mer på att propagera för en totalt sätt minskad produktion av animaliska produkter, där de produceras på ett sätt som innebär minimalt med lidande för djuren, och där det högre priset innebär att de blir en lyx och vegetabiliska alternativ blir vardag – än att (i princip) kalla alla icke-veganer för djurplågare och insistera på att världen ska bli vegansk. Sådana argument ger i alla fall mig känslan av en alltför enkel syn på ett väldigt komplext problem (dvs världens matförsörjning ur ett djuretiskt perspektiv, samt ett miljöperspektiv).

     Reply
     • Frusen tuva

      Ingen fara! Jag tolkade inte alls din kommentar som näthat! Det är ju så svårt det där, att veta hur en ”låter” i skrift. Hur det en skriver tolkas av den som läser. Bra inställning du har kring diskussioner på nätet! Blir så mycket trevligare och mer lärorikt utan massa personliga påhopp 🙂

      Jag tycker också det är viktigt hur djur behandlas, var en stor förespråkare för ekologiskt innan jag blev vegan och kan väl tycka på något vis att jakt är bättre än köttindustri, men det ursäktar eller rättfärdigar fortfarande inte utnyttjandet och avrättningen av andra levande varelser. Individer som har rätt att bestämma över sina egna liv. Synd att du inte ser något fel i att utnyttja djur och deras kroppar. Kanske om du sätter dig in i djurens situation? Det var liksom avgörande för mig. Skulle jag vilja leva ett sådant liv? Nej. Skulle jag vilja att ett barn växte i mig i nio månader och sen inte få se det barnet växa upp? Nej. Skulle jag vilja bli mjölkad? Nej. Skäms att skriva det men jag blev vegan främst av hälso- och miljöskäl. Min mage klarar av lite mjölkprodukter och kanske, kanske skulle miljön också göra det, men det är inget jag känner att jag behöver i min kost och då känns det så himla onödigt och grymt att ta ett barn från sin mamma bara för att jag vill förtära hennes bröstmjölk. Tror att ju längre en är utan kött och mjölkprodukter, oavsett anledning till att en blev vegan, desto mer bestört blir en av hur djur behandlas och framför allt hur ONÖDIGT det är. Det vore en annan sak om vi av någon konstig anledning faktiskt behövde kons bröstmjölk för att få i oss allting vi behöver, men den myten tror jag de flesta har slutat tro på. Du skriver ju själv hur det inte går att utnyttja djur utan lidande och hur du därför har dragit ner på köttkonsumtionen och funderar på att dra ner på mjölk och ägg också.

      Synd att du ser övergången till ett veganskt Sverige som någonting onåbart och dåligt. Jag ser sååå många möjligheter! Hur kött- och mjölkbönder kan gå över till att odla rotfrukter, havre, grönsaker, bönor med mera. Växtriket är fullt av alternativ. Jag förstår att det blir en stor omställning för kött- och mjölkbönderna, men nog måste det gå. Tänk vad efterfrågan på ekologiskt har ökat. Jag tror verkligen att framtiden för Sveriges bönder är att odla ekologiskt och jag tror det kommer rädda landsbygden och jordbruken. Veganskt är verkligen framtiden! Världen kommer bli vegansk förr eller senare, eller så tar vi död på oss själva. Vi kan inte äta kött. Det går bara inte. Det finns runt 7 miljarder människor på jorden och 50 miljarder boskapsdjur. Inte så svårt att räkna ut var majoriteten av allt vi odlar i världen går till. Över 90% av all soja som odlas i världen går till att föda upp boskap, främst kor, här i västvärlden. Samma sak i Sverige. Korna i industrin blir matade med importerad soja och även fast det är olagligt för ekologiska bönder att ge sina djur soja kan inte hela Sveriges köttkonsumtion komma från ekologiska gårdar. Då skulle vi inte ha någon skog kvar och hela Sverige skulle i princip vara täckt av betesmark.

      Det går verkligen inte att försvara kött- och mjölkindustrin, varken ur ett moraliskt perspektiv eller ur miljösynpunkt. Hälsa kan en väl ha olika åsikter om, även fast nästan all forskning pekar på att människan mår bäst av vegansk kost, men det har inget med den här diskussionen att göra tycker jag. Korna och miljön ger blanka tusan i hur hälsosamt en äter, bara en låter djuren vara ifred.

      Reply
    • Marie

     Bra kommentar Frusen Tuva. En annan vidrig sak som förekommer inom mjölkindustrin är tvångsinsemineringar av kor, vilket ju är övergrepp och totalt ickeacceptabelt.

     Reply
     • Frusen tuva

      Tack Marie! Ja visst är det hemskt. ”Våldtäkt” kallas det om det görs mot en människa, men inte mot djur. ”Koncentrationsläger” skulle det kallas om en byter ut kor, höns, grisar etc. i industrin mot människor. Det gör det så lätt att avstå sådant när en sätter sig in i andra individers situation. Även om de individerna tillhör en annan art. Ingen ska behöva behandlas så.

      Reply
 15. Lisa

  Jag förstår hur du tänker Jonna samtidigt som jag blir lite förvånad över att du som älskar naturen och djuren väljer atr äta animaliska produkter och uppmuntrar till det genom ett sånt här inlägg. Visst finns bönder i Svergie som bryr sig om sina djur och Myckelgensjö-korna har det säkert bättre än många andra kor då dom får beta i det fria. Jag bor på Öland där det finns många mjölkbönder i somras frågade jag en bonde om han kunde visa mig hur djuren hade det. Vad jag såg var små kalvar som var ensammai pyttesmå bås och när jag frågade om det stämde att man separerar kalven från kon svarade han lite stolt: -Ja en del gör så direkt vid födseln men inte jag, jag väntar 2-3 dagar. Väntar man längre blir dom för fästa i varandra! Hans kommentar fick mig att känna avsky inför hur vi behandlar oskyldiga djur. Att bli av med sitt barn är en stor sorg för alla djur! Det vorde ingen varelse behöva vara med om. Kons mjölk är till för kalvarna för att dom ska växa snabbt och må bra, inte för vuxna (eller små) människor..

  Kan tipsa om att se dokumentären ”Cowspiracy”
  ”Cowspiracy may be the most important film made to inspire saving the planet.”

  Reply
  • leif

   Tack Lisa!
   Bra kommentar det är vidrigt att se kalvarna slitas från sina mödrar,det är djurmisshandel.
   Vad skulle folk säga om man slet en bebis från en kvinna efter 3dagar för annars blir dom för fästa vid mammorna.
   Det är fel på samhället som bestämmer och tror att människan är alenarådande och vet allt.
   Se på hur vi bestämmer att edselevargarna som hade funnit varandra och skulle bilda familj skall skjutas för att dom åt renar. Vi äter ju renar men ingen är ledsen för det,nej det gynnar ju kapitalismen då är alla nöjda.
   Vi har ett vidrigt tänk i samhället.Ner med kapitalisterna och tillbaka till självhushåll.

   Reply
 16. Amanda

  Mjölken är inte till för oss människor och det gynnar varken oss själva eller kossorna att betala det dubbla för den. Hade det inte funnits pengar i att bedriva en mjölkindustri och sedan använda den uttjänta kroppen till att producera kött, hade det inte funnits så många kossor som det gör i dag. Och de kossor som fått leva hade gjort det värdigt och sluppit bli tvångsinseminerade för människans skull.

  Reply
 17. Ida

  Så tråkigt att så många fokuserar på att se de som försöker rädda den svenska mjölken som djurplågare. Självklart ser mjölkproduktionen inte ut som bregottreklamen och det är klart att det finns dåliga exempel. Men alla som vet något om kor vet att en ko inte mjölkar ens lönsamt mycket om hon mår dåligt. Dessutom har vi otroligt mycket mer stränga djurskyddslagar i Sverige än andra länder, så det som skulle hända om majoriteten av Sveriges mjölkproduktion las ner är att importen av utländsk mjölk skulle öka. För vi mjölkdrickare kommer fortsätta dricka mjölk, en av de mest näringsrika livsmedel som finns som i princip är gjort på omvandlat gräs!

  Reply
  • Amanda

   Fast oavsett vilket djurskydd och liv kossan haft och oavsett om mjölken är ekologisk eller inte, så kvarstår faktum att djuret blivit dödat. För människans vinning. Det är ju ingen hemlighet att kossan föds upp med enda syftet att först mjölka o sedan bli kött. Efter såpass många befruktningen kossan varit med om (kossan svångsinsemineras för att den ska kunna producera mjölk som är en naturlig följd för att den ska föda sina kalvar- jämför med att en gravid mamma som får mjölk i sina bröst för bebisens skull, ingen annans- men så tar vi både mjölken o kalven ifrån dem) sedan slaktas kon allt för tidigt för att den helt enkelt är utsliten (konstigt?) o för att det inte finns pengar i att låta den leva. Kon blir kött o människor betalar alltså denna fruktansvärda verklighet. Det spelar ingen roll hur ekologiskt djuret har levt. Utnyttjande är aldrig ok.

   Reply
 18. Johanna

  FRUKTANSVÄRT!! Tvi Sverige! Från och med denna veckan kan man på vårt Ica Maxi (Alingsås) tappa upp sin egen mjölk i butik från ett nära mejeri för 15 kronor litern. Ett fantastiskt steg i rätt riktning! Så glad åt denna lyx! 😀

  Reply
 19. Emelie

  Går i skola på en enorm ekologisk mjölkgård, och tro mig, även om det kan kallas ekologiskt lider korna något förfärligt 🙁 Liv i smutsiga utrymmen utan strö, kalvarna tas ifrån dem och får aldrig gå utomhus. Visst är korna ute på sommaren, men restrerande år då?
  Stötta inte mjölkbönder, sluta köp mjölk helt och hållet istället.

  Reply
 20. Andrea

  Jag röstar snarare för att regeringen ger saftiga bidrag så att alla bönder kan sadla om till skonsammare och miljövänligare alternativ! Ge dom oemotståndliga bidrag. Det är en business, och tyvärr så får man anpassa sig efter marknaden. Googla ”Mjölkpropagandan” .
  Jag tror lätt att veganska alternativ kommer konkurrera ut allt annat, för det är mkt skonsammare på många sätt.

  Och de som hotar med att öppna landskap försvinner. Näe. Man kan behålla betesdjur ändå som man inte dödar succesivt för att tjäna pengar. Och man kan använda traktorer. De flesta kor står ändå inne större delen av året. De skuttande korna i videon är förmodligen kvigor om jag inte har fel. De har inte programmerats till mjölkmaskiner än(?)

  Tips: Kolla Cowspiracy på Netflix. Ekologiskt lantbruk är tyvärr även sämre för miljön. Plus det här med ”Svenskt” hela tiden.. Sverige är inte en rosafluffig liten satelit som inte påverkar klimatet och människor i resten av världen. En tredjedel av jordens landyta hoggas redan av djurproduktion(kött, mjölk, ägg, EKOLOGISKA Svenska gårdar, osv). Det är inte hållbart. Det var 10+ på julafton här i Stockholm, flyktingar strömmar in delvis pga klimatförhållanden och det är inte bara pga alla bilar och flygplan, långt ifrån. Djurjordbruket spöar alla transportmedel SAMMANLAGT i utsläpp, men det talar ingen om.

  Som sagt: Cowspiracy på Netflix.

  Klart att nerlagda mjölkgårdar inte bidrar till mycket. Storjättarna fortsätter casha in med billig importerad mjölk. Men om fler slytade göda den jäkla marknaden så kanske alla barn och barnbarn slipper klimathelvetet som även närmar sig lilla perfekta Sverige.

  Reply
 21. Susanne

  Många synpunkter om att det är bra att de svenska bönderna försvinner för korna har det inte bra.
  Så enkelt är det inte, utan det är precis tvärtom.
  Svenska bönder tvingas lägga ned för att konsumenten väljer att köpa billigare kött, ost, grädde, film yoghurt, från andra länder. Varför är den billigare? För att den inte behöver ta hänsyn till miljön, djurens välfärd och människans hälsa. Sverige har världens tuffaste lagstiftning för miljön, säkerhet och djur. När du äter svensk mat slipper du få i dig antibiotika och skadliga miljögifter.
  Ät precis vad du vill – men när du äter se till att maten kommer från Sverige.

  Reply
 22. Eirin

  Jeg vokste opp på gård med melkekyr. Derfor er jeg veganer i dag. Ingen melkeku har det godt!
  Drikk mandelmelk, rismelk, havremelk, soyamelk, hampmelk, kokosmelk eller noe annet som ikke setter uskyldige dyr i fangeskap, voldtar de, tar fra de barna og misbruker de til de dør en for tidlig død, i lenker. Hvis man drømmer om å drive gård, hva med å satse på å dyrke MAT, ikke død? Det er fremtiden, heldigvis. Go vegan <3

  Reply
 23. Monnah

  Jag vill inte vara någon surkäring, men jag undrar hur många här som vet vad som händer när regeringen och EU ger sig in i den naturliga konkurrensen med subventioner och annat tjafs… Tillgång och efterfrågan fungerar utmärkt om det får sköta sig själv. Kolla bara på vad som hände med bananförsäljningen i Sverige då dokumentären Bananas! kom ut. Säljs det ens ”vanliga” bananer i Sverige längre? För mig som sitter och tittar på vad som händer i Sverige just nu inom väldigt många områden så blir det väldigt förvirrande ibland. Jag kliar mig lite i huvudet och tycker synd om alla som vuxit upp i ett välfärdssystem och tror att man kan ”skapa jobb” och ropar ”mer pengar till bönderna”, ”mer pengar till sjuksköterskorna” och ”mer pengar till alla som det är synd om” medan företagen som betalade för välfärdsuppbyggnaden under 1900-talet har fått lägga ner eller flytta ut från Sverige.

  Ibland längtar jag lite efter att vara ung och idealistisk igen. Sedan blir jag rätt glad över att vara tant, försöker göra mitt för att leva i samklang med naturen och låter andra ta beslut över hur de vill leva sina liv. Det finns knappast ETT rätt sätt. Just nu är det jättehippt att tycka att kossorna fördärvar jordens klimat. Nog tror jag att sanningen inte riktigt ligger där, men vad vet jag? Vår familj fortsätter äta mycket efter säsong och närodlat/näruppfött. Har jag tur lever jag pigg och glad tills jag är 90+ som både farmor och mormor. Peace! Och tack, Jonna, för inspiration för både gammal och ung att inte nödvändigtvis hoppa på ekorrhjulet. (Hälsningar från lösögonfransarnas, löstuttarnas, ankläpparnas och dieternas himmel där folk också silar mygg och sväljer kameler.)

  Reply
 24. Elly

  Verkligen bra Jonna! Detta är ju jätteviktigt! Hur skulle byarna se ut runt Myckelgensjö om inte Bylunds fanns? Jag fattar inte heller. Varför höjs inte bara priset? Vi vill ju ha öppna landskap!

  Reply
 25. Nicklas

  Bra att du tog upp det här ämnet Jonna! Jag hörde på radion idag att Paulina och Charlie West beslutat att lägga ner sin mjölkproduktion och blev ledsen när jag hörde detta. Denna unga familj som verkligen ville satsa på något som de brann för! Skrämmande att mjölkpriserna för bönderna är som på 80-talet! Tänk om alla skulle få ut samma lön som de fick på 80-talet det hade nog varit tufft för många. En annan sak som är skrämmande är att se hur många som väljer att köpa utländska mejeriprodukter och kött. Lade märke till det senast för någon vecka sedan i en butik där det fanns svensk och dansk fläskfilé där folk först tog den svenska men sedan upptäckte att den danska vart billigare och i stället valde den. Våra svenska djur lever ett bra liv jämfört med andra länder därför att vi har strängare djurhållningsregler. Vet hur tufft de svenska bönderna har det ekonomiskt jag är själv uppväxt på lantgård och kommer ihåg hur tufft det var de sista åren gården var i bruk. Vissa månader gick det back stora summor pengar som banken fick hjälpa till med och så länge dom ställer upp går det ju att överleva men skulderna växer ju! Många mjölkbönder har ju inte råd att köpa bästa kvalitetsfodret till sina mjölkkor vilket resulterar i att korna mjölkar sämre vilket minskar lönsamheten ytterligare. Något måste göras snarast så att vi får behålla våra svenska bönder kom kämpar med sina långa arbetsdagar sju dagar i veckan med en låg timpenning eller nästan ingen alls!

  Reply
 26. Peder

  Skit! Man känner sig duktig varje gång man väljer norrmejerier för det väljer jag alltid men inser att en droppe i havet kommer aldrig räcka

  Reply
 27. Tuva-Lena

  Självklart ska vi köpa svenskt! Men man blir bedrövad av nyheten härom dagen där man berättade att ”svenskmärkt” kött hade Polen eller Tjeckien som ursprungsland.. Man kan alltså inte ens lita på märkningen längre. 🙁 Jag betalar gärna mer för både mjölk och kött bara jag vet att det är med säkerhet från svenska gårdar. Bort med antibiotikan från vårt kött! Själv har jag dragit ner på köttkonsumtionen med tanke på djuren också, någon mer som tänker på samma sätt? Fisk och skaldjur står ofta på menyn istället!
  Bra att du tar upp ämnet Jonna! (y)

  Reply
 28. Louise

  Mycket fint skrivit. Tyvärr så är det ju sant allt som sker, man kunde önska att det va en hemsk dröm bara. Något måste ändras det funkar inte längre. Fint att du visar din stöttning för dessa människor och visat medkänsla för resten av Sveriges bönder! Kärlek till dig och alla som kämpar för svenskt jordbruk! ❤️

  Reply
 29. Carina Damberg

  Fint skrivet Jonna! Själv är jag ”liten” köttbonde och kämpar för att få det att funka. Jag är nog lyckligt lottad ändå om man jämför. Mitt mål är att bli själv försörjande. Hoppas på en förändring för alla svenska bönder. Både respekt och uppskattning för att vi väljer att leva det liv vi valt🐮

  Reply
 30. Anonym

  Tack snäll Jonna för att du tar upp detta i din blogg. Var verkligen nere igår och funderade verkligen på när det är min tur att gå ut med ett inlägg att vi ska sluta men korna… Men är glad när jag läser här att du tänker på oss och jag hoppas verkligen att det händer något väldigt fort. Tack för att du delade <3 <3<3 Elin

  Reply
 31. Lasse Ivarsson

  ..Grejjen är ju att om fler gjorde som du Jonna, återbefolkar landsbyggden så skulle det inte vara nåt´problem.
  40-talistgenerationen är den enda generationen som så att säga hoppade av de liv man levt i tusentals år, Lockade av sus o dus livet i stan med fräna varor, dyra bilar mm Och det ser vi ju nu på ekonomierna att om en sådan livsstil skall kunna upprätthållas så krävs det gigantiska resurser mm som folk inte mäktar med att ordna fram utan att bränna ut sig och låna till max. Det vore faktiskt bättre om folk återvände till landsbygden igen, tänkte lite mera småskaligt, Familjejordbruk. Jag har själv tänkt att flytta ut till stugan framöver. Har provbott där ute med små resurser men har aldrig nånsin mått så bra!! Har jobbat internationellt med it och kände när jag bodde där ute och grävt ett stort potatisland; ”Det är ju det här man är gjord för att göra!” och det där med att få äga sin egen tid! -Nu är det någon annan som ÄGER MIN tid, Det är ju det. Ägnar jobbet 11 timmar om dan och kvar till mig och de mina ynka 3 timmar!!! Kl 19 har man landat efter jobbet och då har man till kl 22 innan man bör gå i säng för att orka med nästa dag. Snacka om att vara ÄGD. Det är ju faktiskt tal om slaveri i någon form, ju. Nä, Verklig välfärd vore om människor fick rå om sin tid eller åtminstone det omvända mot idag, Att man jobbade 3 tim om dan åt nån annan. Det kan man faktiskt uppnå genom att flytta ut på landet. Tanken på det blir allt starkare!

  Reply
 32. Carina Håkansson

  Mycket bra skrivet. Ja givetvis kan vi betala mer för mjölken! Detta är dock inte det enda som behövs. Skatten på diesel, gödning mm måste sänkas så att svenska bönder kan producera på mer lika villkor som EU. Vi har hårda regler och täta kontroller på att våra djur ska ha det bra, men konsumenterna verkar inte vilja betala för det när de väljer det utländska köttet i stället. Sanningen i det är att så många nu har lagt ner sin produktion att Sverige inte är självförsörjande på kött. Jag tror att vi klarar 50 %.Det viktigaste navet i matproduktionen är mjölkkorna den bransch som nu har det allra tuffast. Det måste till hjälp från regeringsnivå om vi ska klara detta. Skattesänkningar på förnödenheter , sänk arbetsgivaravgiften mm.Lägg på det beloppet på de importerade livsmedlen i stället! Vi ska inte glömma att förutsättningarna för mänskligt liv är beroende av att några vill vara bönder!

  Reply
 33. Jenny - En Vintage Saga

  Håller helt med dig och tycker att det är otroligt hemskt att se denna förändring som sker. En förändring till det sämre. Ett mindre hållbart Sverige, som blickar utåt för sina egna resurser bara för att prisen är så pressade. Det är inte hållbart.

  Reply
 34. Bertrand Russell (1872-1970)

  En ko har fyra hörnor och ett ben i varje. I övrigt är den en grym genetisk konstruktion enbart med sikte på utveckling av groteskt stora patter för maximal mjölkproduktion i industriellt syfte. Men jag har också naturromantiska bilder av dessa vackre och aggressionssvaga djur, jag vill se dom i hagar gräsande och känna doften av koskit. Jag älskar mjölkprodukter, oster i alla avspeglingar, ett kallt glas mjölk, vispgrädde på björnbärskrämen, vispad grädde på tårtan, smörstekta champignoner, kolesterolplaques i mina kranskärl…Glöm de sista! Jag älskar kossor, mjölkprodukter och dina juvenilt idealistiska humanistiska synpunkter på allting.

  Reply
 35. Markus

  Jag tror att konsumtionen på mjölk har minskat under de senaste åren och det därför råder ett överskott på mjölkproduktion. Jag *tror* det var senaste 2014 som ny data kom in från Uppsala universitet som visade att mjölkkonsumtion har en koppling till tidig död. Jag själv och min familj har helt slutat med att dricka mjölk. Inte för att vi hatar bönder, utan för att vi vill äta och dricka det som kroppen mår allra bäst av. Det är en trend just nu att konsumera mindre mjölkprodukter.

  Jag tycker mjölkbönder borde se utanför ramarna och producera andra liknande produkter, t.ex havre- eller sojamjölk. Men man ska absolut stödja Svensk industri till 100%. Det finns inga ursäkter för att köpa mjölk producerad i våra grannländer. Kan du köpa det producerat i Sverige, så gör det! Det är vad jag har att säga.

  Reply
 36. tomas

  Vadå glada kor som springer omkring. ..
  Hoppas alla bönder som håller på med djurhållning får stänga ner.
  Blir så trött på detta skitsnack att det är synd om bönderna. Det är synd om kossorna och de andra djur som bara utnyttjas gela tiden.

  Go vegen – för djurens skull, för miljön och för din egen hälsa.

  Reply
 37. Linnea

  Så glad jag blir att du skriver om detta. Och så ledsen jag blir av att höra att ytterligare en mjölkgård tvingas stänga igen. Vi måste värna om vår lokala livsmedelsproduktion. Sverige har en av världens säkraste djurhållningar, men med de sagt finns det fortfarande mycket som kan utvecklas och förbättras. Det kommer aldrig ske så länge gård efter gård får stänga igen. Då vinner bara den sämre, utländska livsmedelsproduktionen mark.

  Fortsätt med det du gör Jonna, älskar din blogg!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.