Nu ska jag förverkliga en dröm

Som alltid när ett nytt år börjar så brukar jag ha några mål, förändringar eller drömmar som jag önskar uppfylla under året. Något av det som jag sett fram emot allra mest med 2016 är att jag det här året äntligen ska satsa mer på målandet. Det är något jag drömt om i flera år egentligen. Det har legat under ytan och velat bubbla till liv men på grund av tidsbrist och felprioriteringar så har jag aldrig satt igång med att måla på det sättet som jag egentligen vill. De som följt bloggen länge vet ju säkert att jag målar då och då, men det är något som jag bara kunnat göra de få kvällar då jag känner att allt annat är gjort. Det är som om jag inte kan måla om jag har annat runt omkring mig som stör. Jag måste nästan känna en sådan där ouppnåelig frid inombords för att jag ska kunna ta tag i penslarna. Och de flesta känner nog igen sig i att det är väldig sällan sådana stunder kommer.
010206
Men de senaste månaderna är det nästan som om jag törstat efter färg. Och jag har haft en oförklarlig längtan till att börja måla mer på riktigt. I september fick jag några slantar över och köpte nya färger och sedan dess har jag liksom inväntat att saker och ting ska lugna ner sig lite så jag kan sätta igång. Men då skulle jag fått vänta tills jag är 100 år. Så nu en natt i januari kände jag att den enda rätta stunden att börja är NU. Och det var även då jag insåg att jag inte behöver känna det där lugnet innan. För det kommer av sig själv när jag börjar måla. Få saker gör mig så harmoniskt som när jag målar. Det är ungefär som att vara i skogen. Det spelar ingen roll om man har mycket att tänka på eller känner sig stressad innan. Men när man väl går in i skogen så är det som att för varje andetag man tar så infinner sig ett lugn. En balans. Och precis så känner jag av att få vara inne i ateljén bland alla färger.
013005
Så nu har jag äntligen kommit igång med målandet och spenderar kvällar och nätter i ateljén så fort jag får tid. Jag har påbörjat en kollektion som ska heta ”Songs of the the winternights” och som kommer vara abstrakta tavlor som jag målat med inspiration från vinternätterna. Som jag skrivit innan så ligger det något alldeles magiskt i luften över de kyliga, stjärnklara nätterna med norrsken och rimfrost. Jag har alltid känt något sagolikt över det, som jag försökt spegla i mina foton också.
Och hela grejen med kollektionen är att jag ska måla dom under vinternätterna med norrskenet som dansar över snötyngda granar utanför fönstret i ateljén. Jag vill känna den känslan när jag målar så att magin liksom ska färga av sig på canvasduken. Så man kan väl säga att jag har drygt en månad till på mig innan vintern övergår till vårvinter.
010205
Min dröm i flera år har varit att jag någon gång ska få ställa ut mina målade tavlor i ett riktigt galleri. Helst en solo-utställning, så jag får allt utrymme för mig själv att skapa den där känslan precis som jag vill. Och nu när jag påbörjat en kollektion så känns det som den drömmen blivit allt starkare. Nu kan jag föreställa mig hur det skulle kunna se ut. Jag kan se framför mig hur det skulle vara på vernissagen.
Även om det på ett sätt borde vara helt omöjligt att drömmen om en soloutställning skulle slå in när man precis påbörjat sin första riktiga kollektion, så kommer jag ändå inte tänka att det är omöjligt. Det känns som det pirrar i magen av glädje när jag tänker på det. Som om det är en dröm jag kan förverkliga om jag verkligen vill det tillräckligt mycket.

013006Jag känner sådan glädje varje gång jag tänker på att måla nu. Förut kändes det som jag mådde dåligt varje gång jag tänkte på det, för det var något jag längtade efter men inte riktigt hade. Nu när jag kommit igång så ger det mig en kick varje gång jag tänker på att jag snart kommer vara inne i ateljén igen med en kopp kaffe, bra musik och vinternatten som sällskap.
013008013007013009

29 Kommentarer på “Nu ska jag förverkliga en dröm

 1. Linnéa

  Ååh, vad underbart för dig! En utställning är verkligen ingen omöjlighet och jag skulle gärna komma 🙂 Det ser helt fantastiskt ut än så länge. Lycka till och njut av tillfällena i ateljén under tiden.

  Reply
 2. Aja/Lundagård

  Härliga bilder! Känner så igen mig i dina tankar, måste återuppta målandet, det är en sådan lycka att gå in i det, en helt annan rytm och värld, det gäller bara att ta sig dit och börja, NU! Dina verk kommer att ställas ut i hela världen, heja, heja!

  Reply
 3. Jenny - En Vintage Saga

  Åh vilka fantastiska tavlor! Kan tänka mig att denna kollektion kommer bli underbar <3
  Sedan så hoppas jag givetvis på att någon ger dig möjligheten att ställa ut din konst!
  Jag skulle gå på ett sådant vernissage iaf 😀

  Reply
 4. Mellan skog och gård

  Så fint du målar, hade gärna gått på den vernissagen 🙂

  Den där känslan av att äntligen göra det man verkligen Vill efter attha hindrat sig själv länge med felprioriteringar och tankar om att det inte går, den är så mäktig! Känner själv att jag gör det efter att ha börjat plugga och dragit ner på andra saker som tar tid och energi för att istället skriva och fota så mycket jag bara kan. Älskart!

  Reply
 5. Emma

  Vilka otroligt vackra tavlor, du är verkligen duktig på det du gör! Och så klokt sagt det där att man blir lugn av att göra saker man tycker om även om man inte var det innan.

  Reply
 6. Atta

  Åh den känslan när man bara gör det och det känns så rätt! Tror Nike har lagt beslag på en sanning med galet mkt power i – just do it. Tror precis som du säger att rätt stund aldrig infinner sig. Så har jag känt tusen ggr med. Speciellt om det gäller någonting som man är rädd om, som
  En dröm el stark önskan. Anyway, Underbart och inspirerande att se dig närma dig din dröm. U go girl!

  Reply
 7. Madeleine

  Åh vad härligt! Önskar jag kunde måla (eller måla kan jag, saknar tålamodet). Hoppas din dröm slår in, det verkar alltid göra det för dig och det skulle nog vara så härligt för dig efter en dålig start på året.

  Reply
 8. Annica

  Jag är så impad av att du verkligen lever dig in i känslan av hur det kommer att kännas när du nått dit du vill…och det är det som tar dig dit. För jag tror på lagen om attraktion…det du sänder ut som en sanning kommer tillbaka till dig. 🙂

  Reply
 9. Lindan

  Åh va härligt det låter!! 🙂 (y) Och jag förstår dig precis!!
  Har själv (efter typ 15-20 års uppehåll) tagit tag i målandet igen. Tyvärr har jag ingen atelje att vara i..så jag håller till i köket..(du kan ju tänka dig hur det ser ut…!!?). Har kommit in i ett riktigt flow. Det ENDA jag vill är att måla! Hinner knappt prata med någon (och att gå till jobbet känns om möjligt ÄNNU mer överflödigt och ”nödvändigt ont” än tidigare!) Haha..!
  Roligt att se att vi verkar vara inne på samma färgskala…! 😉 😀 Jag har aldrig egentligen gillat blått så mycket, men nu har i stort sätt alla tavlor landat i en blå färgskala…!

  Hoppas du får ditt vernissage så småningom! (har nästa börjat drömma i samma banor själv..!)
  Blir det vernissage så SKA JAG DIT!!!! 😀 (Y)

  KRAAM! Önskar dig en fridfull norrskensnatt i ateljen! <3

  Reply
 10. Fanny

  Du målar ju jättefint! Tycker du är så otroligt duktig på att skapa känslor i din konst, om det så är målningar eller foto 🙂 och även när du bloggar så kan jag dras med och förstå.
  Det där pirret och enorma glädjen och förväntningarna – när man ser framför sig ett drömscenario och tänker: tänk om! och blir alldeles salig – de är bara att fortsätta följa det! Inte för att jag kan säga så mycket, tycker du är så duktigt på att följa ditt hjärtas röst.
  Jag hejar på dig och det skulle vara helt fantastiskt roligt om du kan få ha din alldeles egna utställning någon gång! Många gånger 🙂
  Kramar

  Reply
 11. larsleksing

  Ja äntligen kan man komma in och se dina fantastiska bilder igen, fortsätt tro på din dröm så ska du se den slår in. Ha nu en bra målarnatt.

  Reply
 12. Lars Granat

  Ska bli intressant o se den nya kollektionen ser ut o va härliga färger. Hoppas du får många inspirerande målardagar (nätter)
  Kram

  Reply
 13. Malin

  Den dagen du börjar sälja dina tavlor säg till! Skulle utan tveckan köpa någon eller några av dina tavlor ☺️ Dom förmedlar en känsla som bara du får till Jonna.

  Reply
 14. Ninni

  Vackert Jonna! ♡
  Och vad härligt att målarglädjen kommit tillbaka. Kör så det ryker. Är säker på att det kommer bli en fantastisk konstserie! Kramar ♡

  Reply
 15. Magnus

  Jag gillar din stil på måleriet! Har själv huset fullt med Morfars målningar och teckningar men har inte ärvt förmågan att måla och teckna. Kan knappt rita en streckgubbe så att man ser att det är en streckgubbe. 😀
  En tanke som dock slog mig när jag läste om dina egna tankar om ditt målande är att du kunde ju försöka göra målningar inspirerade av de olika årstiderna under det här året så kunde det ju bli en ”årstidsutställning”.
  Stor kram!

  Reply
 16. Lina

  Kommer du sälja, eller säljer du tavlorna? Jag och min man skulle gärna köpa av dig! Vi har en vägg där vi skulle vilja ha en större abstrakt tavla. Vi har letat länge, men inte hittat något. Kan man maila dig? Kram

  Reply
 17. Matsdotter

  Hej Jonna! Dina tavlor är helt underbara och jag får själv väldigt mycket inspiration till mitt egna målandet.
  En fråga, vart köper du dina canvasdukar som du målar på? Bygger du ihop dom själv eller köper du färdiga nånstans?

  Tack för en helt underbar blogg!

  Reply
 18. Katta - Bucketlife

  Jag är inte alls särskilt bra på att måla men jag gjorde det ganska mycket under en period, bara för att det var så otroligt härligt och avkopplande. Tror vi människor är gjorda för att skapa, tror inte jag känner någon som mår dåligt när de sitter med något kreativt för händerna och får gå in totalt i uppgiften.
  Tror jag ska plocka fram mina gamla dukar & färger igen….pirr pirr!

  Reply
 19. sanan

  wow vilka målningar du gör <3 <3 <3 så grymt vackra så man tappar andan! du fångar verkligen precis den där känslan du beskriver. Jag är så oerhört imponerad av dig och ditt driv. samtidigt som jag avundas ditt lugn och din harmoni. Jag drömmer ofta om att våga göra samma sak själv, att säga upp mig och bara hyra en stuga på landet långt långt bort, brukar tänka på din resa och hur långt du har kommit av att bara våga tro på dig själv. jag är så glad för din skull att det går vägen för dig <3 . om jag så bara var en tiondel lika kreativ som dig, så skulle jag bli glad 🙂
  Men under tiden som jag drömmer om att våga göra förändring så lever man igenom dina foton tankar och bloggande. tack. du inspirerar !
  kramar.

  Reply
 20. Åsa

  Åh jag älskar dina tavlor, du är grymt bra 🙂
  Om du vill sälja dom skulle du starta en sida med alla fina verk, pris under bilden å sälja över nätet. Å så såklart ska du ha en utställning <3
  Det kommer gå bra för dig vackertuss!

  Jag målar också i abstrakt, älskar hur det växer fram
  Du kan se ett av mina verk på mitt instagram om du vill på;
  harpan72

  Stor Kram ÅSa

  Reply
 21. Felicia

  Hej!
  Åh jag känner PRECIS likadant! Vet inte riktigt vart jag ska börja bara..
  Hade varit superkul om du kunnat filma lite fler nätter när du målar, för det är sååå inspirerande, och även kanske skriva ett inlägg om verktyg man kan använda, vilka papper (dukar??) som lämpar sig till vad (och vad man kan köpa dessa och om det finns ngt oprofsigare och billigare som funkar bra att börja på) och slutligen vilka färger du använder?
  Ja du märker, jag har många frågor men känner att jag behöver en liten knuff över startlinjen haha
  Förresten, har röstat på dig i både årets personliga blogg och årets inspiratör! Det var ett lätt val! Just för att jag, efter att ha följt dig i flera år, känner mig, lite, på något sätt, nära dig! (Med risk för att låta creepy hhaaha men hoppas du förstår) och din målarvideo inspirerade mig ngt OTROLIGT!
  Kram

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.