Resan till vildmarken

Ibland är det som om det är först när man kommer hem efter en resa som man verkligen börjar förstå vad man varit med om. Som om alla upplevelser och känslor flugit runt som fjädrar i hjärtats vindar. Och sen, när man åter är hemma så landar dom och hittar sin plats där de kommer ligger kvar för evigt. Och det är just när de landar som det känns så mycket. Det spelar ingen roll hur många gånger jag tittat på bilderna  från resan. Jag blir lika rörd varje gång. En kort men stark resa som betydde väldigt mycket för mig.

Så nu tänkte jag berätta lite mer om resan och visa er en hel drös med bilder, och en videoblogg (längst ner i inlägget) med lite samlade klipp som jag spelade in under vår roadtrip. Hoppas att kunna återge dessa dagar så bra som möjligt så att ni också kan få känslan att ni är där.
082504På måndag förmiddag for vi iväg, jag och Nanook. Jag hade ett mål med resan, och det var att komma till Stekenjokk. En plats jag bara hört talats om tidigare, och som jag tyckte såg helt magisk ut på bilderna. Under resans färd insåg jag att hela den här vägen jag körde kallas för ”Vildmarksvägen” och är en rätt så känd väg för många turister och äventyrare. Hela vägen är ca 50 mil lång. Verkar vara en hel del som faktiskt har åkt denna vackra väg av er bloggläsare, eftersom jag såg att många tipsade om olika platser längs vägen. Jag körde in på Vildmarksvägen från Vilhelmina och sedan genom Stekenjokk, Blåsjön, Gäddede, Strömsund och sedan tillbaks mot Grundtjärn. Eftersom jag inte hade så mycket tid på mig denna gång så kunde jag inte stanna så länge som jag önskat på alla platser, men jag valde att spendera mest tid i Stekenjokk. En helt fantastisk plats. Jag längtar redan tills nästa gång så jag får mer tid att upptäcka allt.
082503
082540Jag förstår verkligen varför den kallas just vildmarksvägen. Den bjuder på så mycket olika typer av natur. Från sjöar, forsar och djupa skogar till kala fjäll med snövita toppar. Så många vackra platser!
082505Hela måndagen så körde jag bara. Jag tog bara några enstaka foton som jag la upp på det första (och enda) blogginlägget under resan. Vi stannade till några korta stunder för att pausa och så att Nanook skulle få rasta sig lite. Han var så otroligt duktig i bilen. Han har aldrig åkt så långt innan men han verkligen älskade att hänga med i bilkörningen. Han sov inte en enda sekund av resan eftersom han så gärna ville se landskapen utanför fönstret. Efter 31 mil var vi framme på denna plats, i Stekenjokk. Jag hittade en lämplig plats där vi skulle äta lite middag och övernatta.
082501
082509Nästa morgon vaknade vi upp till detta, och jag kunde knappt tro mina ögon. Vi gick på en promenad till en närliggande bäck och jag trodde nästan att jag hade hamnat i ett paradis.
082506Jag var lyckligt lottad med att få så tur med vädret. Första natten och tidigt på morgonen så regnade det, men sedan sprack det upp och en helt molnfri dag väntade.
082507Lite här och var strövade det omkring renar. Det såg så vackert ut på något vis. Och jag fick reda på nu i efterhand att dessa renar i Stekenjokk är samma renar som har sitt vinterbete här omkring Grundtjärn på vintrarna. Så jag kanske sett dessa tre renar tidigare?  : )
082508082510Stekenjokk är som en väg rakt igenom vildmarkens kalfjäll. Och den är dessutom en av Sveriges högst belägna vägar med sina 876 meter över havet. Jag älskade verkligen att kunna köra genom fjället såhär. Det var nästan som att flyga fram över vidderna. Annars krävs det ju ofta lång vandring för att ta sig till sådana här platser. Men här kunde man bara stanna bilen på en parkeringsficka, ta med sig ryggsäck och sedan vandra ut på en kortare tur och befinna sig mitt ute i ingenstans.
082541Så vi gjorde det på tisdagen. Jag packade mig lunch och annat nödvändigt i ryggsäcken och sedan begav vi oss ut på fjället och besteg en liten fjälltopp i lagom höjd. Trots att den inte var jättehög så kändes det som om vi såg ut över hela världen. Det var en underbar känsla att stå där uppe och se ut över de vackra vyerna.
082542Vi stannade där ganska länge och bara njöt av lugnet.
082512 082513
082514
082515Jag somnade en stund där uppe, och jag tror aldrig tidigare jag haft en sådan skön tupplur. De blåste milda vindar samtidigt som solen värmde.
082502Nanook somnade riktigt hårt. Han såg så söt ut där han låg i blåbärsriset helt utslagen. Lillen. Han var inte riktigt van med alla nya intryck.
082516När vi sedan vandrade neråt igen så stannade vi länge och åt blåbär. Det fanns så otroligt mycket blåbär där! De växte så tätt och de var så stora och saftiga.
082517082518Älskar dessa vackra bomullsblommor. Just denna vyn påminner mycket om en tavla jag målat i min kommande kollektion. Där finns mycket av dessa ulliga, vita blommor.
082519På eftermiddagen körde vi iväg från Stekenjokk en sväng och hittade in på en vacker väg över en fors, som heter Leipik vägen. Det var en sådan otroligt vacker vy över skogarna och vattnet. Vi stod först på bron en stund och bara betraktade utsikten.
082521Sen gick vi ned till vattnet. Nanook tog ett bad och jag fick dricka av det goda fjällvattnet. Åh vad jag älskar vattnet i fjällvärlden. Det är så rent och klart. Och vissa forsar har en grönblå nyans.
082520Det var mäktigt att sitta här och lyssna på kraften från det forsande vattnet.
082543Vid kvällstid var vi åter tillbaks till vårt kära Stekenjokk. Jag ville vara där för att fånga solnedgången och se fjällen i det mjuka kvällsljuset.
082522Och äntligen var det dags för min efterlängtade trumma att se ljuset. Minns ni? När jag var uppe i Abisko i maj och fick en sådan stark vision till en film att jag ägnade dag som natt åt att filma scener så att jag skulle kunna göra verklighet av min vision. (Inlägget finns HÄR) Och så hade jag skapat en scen i huvudet där jag behövde en stor Shaman-trumma. En liten, kort scen, men som kändes livsviktig för mig. Jag kunde bara inte släppa tanken om trumman, och förgäves åkte jag runt i hela Abisko och letade och frågade efter en trumma, men utan resultat. Ni är många som frågat hur det gick med trumman, och om jag hann få tag i någon i tid. Tyvärr lyckades jag ju inte få tag i någon under resan, så därför ville jag inte heller göra klart filmen. Ingen film utan trumma. Men på min självaste födelsedag, den 29 juni, fick jag åka och hämta ett paket på posten. En riktig Shaman trumma. Precis så som jag drömde om att den skulle se ut. Tack, tack tack Trumslagaren.se som skickade trumman till mig ♥
082523
082524Så nu kunde jag filma klart scenerna. På en kulle mitt i Stekenjokk stod jag i kvällssolen och trummade så det stod härliga till! Och det kändes så mäktigt på något vis. Det dova, kraftfulla ljudet från trumman blandat med de susande fjällvindarna. Det var nästan så att jag var rädd att jag skulle locka till mig ett åskväder eller liknande.082544Solnedgång över Stekenjokk.
082525Vi stannade till vid ett stort fällt av ängsull och gick ut för att möta kvällens sista solstrålar.
082530082533082526Den här stunden var ren magi. Jag kan fortfarande knappt titta på dessa bilder utan att få tårar i ögonen. Jag vet inte varför, men den här stunden var så stark.
082531Det var något med Nanook som var så vackert just denna stunden. Hans blick. Det var som om han också såg ut att känna samma tacksamhet som jag själv, av att få dela denna stunden tillsammans. Som om han också såg allt det vackra.
082527Efter att jag tagit korten så satt vi bara där bland blommorna och tittade på det sista av solnedgången.  Jag hade kunnat fota mer bilder på solnedgången men jag ville inte. Det var som om jag bara vill få den där stunden helt och hållet tillsammans med Nanook. Det var så vackert på alla sätt och vis. Jag blev så rörd att jag grät lite. Det var som att jag kände en blandning av total lycka och sorg samtidigt. En lycka över att få dela solnedgången över Stekenjokk med Nanook, och se lyckan i hans ögon. Och en sorg över vetskapen att han en dag inte kommer finnas kvar här.  Att han nog kommer lämna livet mycket tidigare än mig själv. Bara tanken får mig att vilja skrika. Jag vet inte varför de tankarna kom över mig så starkt just då, men hela den där stämningen gjorde mig så känslofull. Och mitt i allt, en vacker sorg över tanken på att den här stunden då kommer vara ett minne som värmer mitt hjärta. En stund jag aldrig kommer glömma.
082529082545

082535När solen gått ner och mörkret börjat falla, så satte vi oss i bilen igen och körde genom de blå bergen i skymningen. Jag visste inte vart vi skulle åka härnäst, men jag bara följde vägen, genom kvällen och genom natten. Genom de jämtländska skogar och stilla sjöar.
082536Vi körde ganska långt på kvällen. Jag kände mig så pigg att jag nästan hade kunnat köra raka vägen hem. Men jag ville sova ute en natt till. Och vi stannade till lite här och var för att titta på vackra vyer.
082538Så kom natten med sitt mörker, och vi körde fortfarande genom mörka vägar någonstans i Jämtland. Och som från ingenstans så blåste ett gigantiskt norrsken upp över himlen. Jag stannade till på en rastplats för att gå ut och fota, och där blev också vår plats för övernattning. Det var ett av de starkaste norrsken jag någonsin sett. Det var nästan en lite kuslig känsla att stå där ute i mörkret, på en plats jag inte kände till, och se detta mäktiga ljusfenomen dansa ovanför mig. Det kändes som om jag när som helst skulle lätta från marken och sugas in i det.
082537Jag ställde bilen så att jag kunde somna med det dansade norrskenet bakom granarna. Nanook låg och snarkade i baksätet och jag låg inlindad i ett tjockt täckte i framsätet, och tittade på norrskenet tills mina ögon slöts. Hade inte kunnat drömma om en mer perfekt sista natt på vår resa.
Och här kommer en liten film från resan. Den blev längre än jag trodde, men hoppas ni har tid att se hela ♥  Tack för att ni följt mig på resan och för alla era fina kommentarer och tips! Stor kram på er från mig och Nanook!

134 Kommentarer på “Resan till vildmarken

 1. Tea

  Sitter här med tårar i ögonen. Det här är otroligt fina bilder, och bilderna på Nanook gillar jag extra mycket. Han är så himla fin. Jag får ett leende på läpparna varje gång jag ser honom! Finvovven <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack, så fint att du blev så berörd!! Ja Nanook är en fin själ han 🙂
   Så glad att du tycker om bilderna på honom! Kram på dig ♥

   Reply
   • Isabel

    I was looking at the photo of Nanook that he is sideways. He is a very handsome fellow!!! <3 Love all your journey! Wish I was your friend and there to enjoy it physically. It is awesome!!!

    Reply
 2. Wilda

  Vilken dröm! Otroligt vackert och så kärleksfulla foton med Nanook. <3 Jag är så imponerad över ditt driv och din förmåga att fånga allt det vackra i naturen omkring oss. Tack för att du gör det du gör. <3

  Reply
 3. Molly

  Helt underbara bilder, sitter här och njuter av allt det vackra 🙂 Tack snälla Jonna för att du delar med dig från din resa. Det får mig verkligen att tänka efter vad jag ska prioritera i mitt liv. Dina texter och bilder betyder otroligt mycket för mig, och har fått mig att inse att jag har mycket i mitt liv som jag måste förändra för att må bra. Tack kära Jonna <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh…vad rörd jag blev av att läsa din kommentar!! Det värmer i hjärtat o höra att mina bilder och texter har en sådan betydelse för dig. Tack fina du!! Blir så glad så du anar inte. Kramar ♥

   Reply
 4. Lumiane

  Jonna <3 Thank you for sharing your light with us, the way you live in the space of love is so inspiring it brings me tears. Sending you love from Canada dear soul sister <3

  Reply
 5. Veronica

  Jag blir alldeles tårögd av bilderna på dig och Nanook i solnedgången. Det känns så starkt.
  Tack finaste Jonna för att jag får följa med på eran resa:-)

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Veronica! ♥♥
   Bara så glad att du ville ”följa med” på resan 🙂
   Kram på dig!

   Reply
 6. Ellen

  Jag har åkt över Stekenjokk många. många gånger men jag blir aldrig mätt på dom vackra vyerna. När jag ser dina bilder längtar jag tillbaka, jag och några kompisar ska snart åka dit. Nanook måste vara den finaste hunden av alla, så snygg han är och verkar vara den bästa kompisen!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad härligt att du besökt Stekenjokk många gånger!! Förstår att du aldrig blir mätt på de vyerna. Jag längtar redan tillbaks. Ska absolut åka dit fler gånger. Önskar dig och dina kompisar en härlig resa dit! 🙂 Kram på dig ♥

   Reply
 7. Luz

  Nanook has been a very good companion for six years, during difficult and wonderful times, thank you for sharing with us your last adventure. Best wishes from Mexico

  Reply
 8. PJ:s byffé – från by till fe

  Otroligt fina bilder du fått! Jag gillar varenda en men speciellt …. jag kan inte välja. Alla!
  Du gjorde rätt när du valde att fokusera på Stekenjokk och se dygnets vandring och ljusets skiftningar.
  Jag tror du trummade fram det fina norrskenet på din trumma utan att du visste det. Och näbbskorna hade du på dig, vad annars. En fin resa för dig och Nanook.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack fina PJ! Gud vad glad jag blir för dina fina ord! Och så kul att du gillar bilderna 🙂
   Ja, näbbskorna åker absolut på när man är ute på fjället! Där passar de så bra. Använder du dina mycket?
   Kram på dig ! ♥

   Reply
 9. Maggie

  Vilken underbar film!
  Såå fina bilder och det märks att du och Nanook har ett aldeles speciellt band er emellan!
  Synd att Nanook inte kunde få springa fritt men det kanske inte var möjligt!
  Jättefin musik oxå på precis rätt plats/tidpunkt i filmen!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket Maggie!! Så glad att du gillar den! 🙂 ♥
   Ja det är synd att han inte får springa fritt ute på fjällmarkerna. Önskar att han fick det. Men tyvärr så har han lite väl mycket jaktinstikt och känner av renarna som går där. Han skulle inte göra något mot dom men han skulle definitivt jaga dom. Han skulle ju komma tillbaks igen men om en hund jagar renar så är det lagligt för andra att skjuta hunden. Och den risken vill jag inte ta.
   Men han fick gå lös senare på resan när vi var vid en sjö 🙂
   Kram på dig! ♥

   Reply
 10. Sabina

  Wow vilka bilder! Och jag förstår precis den känslan du fick över dig, ibland när jag myser med katterna så kommer jag ofrivilligt att tänka på hur kort ett kattliv egentligen är, och det gör ont bara av att föreställa sig livet utan dem sedan.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack Sandra! Och jaa..åh vad jag förstår vad du menar! ♥ Man vill inte ens tänka de tankarna, men de bara kommer ibland.
   Kramar ♥

   Reply
 11. Tove Janitzky

  Tack för en alldeles underbar berättelse ~
  Kärlek, tillgivenhet, drömskheten som även Nanook känner… Iskalla forsar blånande – i grönt! Syns fint på bilden. Härligt! ~ Din lycka; Din hunds lycka – så fint återgivet… Du gör det bra, Jonna. Du berättar inget innan, så att varje bild med text för oss allt längre in i vildmarken och nu denna gång in i en underbar tillgivenhet. Tack att få följa en stund!

  Sedan. Nästa gång Stekkenjokk: ta isväggarna i juni månad! Det är något alldeles speciellt.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh så vackert du skriver Tove!! Tack för dina vackra ord ♥
   Och tack för tipset ♥ Kramar

   Reply
 12. Sabina

  Och nu har jag tittat på filmen också <3 håller med om att han är världens finaste hund och det märks verkligen hur mycket han älskar dig!

  Reply
 13. Maggie

  Bilden på dig och Nanook där ni sitter i kvällsljuset och tittar på varandra…………magi!!!!
  Såå fin och den är så talande för er relation så som jag har uppfattat den dvs något aldeles speciellt!
  Sådan matte sådan hund!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack snälla!! Ja jag är så glad för den bilden. Den ska jag skriva ut och rama in.
   Kram på dig!! ♥

   Reply
 14. Charlotte

  Filmen var så vacker och känslosam, en hyllning till Nanook. En hyllning till människans bästa vän.

  Reply
 15. Brittmari Anderson

  Åååå, Jonna…och Nanook…här sitter jag med forsar av tårar nedför kinderna. Vilken uuuunderbar film och vilken otrolig kärlek som strömmar ut från filmen. Du och Nanook har ett sånt väldigt starkt band mellan er, det syns på era blickar och rörelser med varandra. Hänförande känslor får jag av era bilder. Stooora kramar till er båda, från en som saknar sin lurventuss, trots att det är nu hela 20 år sedan han gick över till andra sidan. <3 <3 <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack snälla du för dina fina ord!! Så fint att du blev så rörd av filmen.
   Och åhh jag förstår att du saknar din vän. Den saknaden försvinner aldrig.
   Tack Brittmari ♥ Kramar

   Reply
 16. kim

  Wow sån fin film. En kärleksförklaring till en bästa vän. Djur kan verkligen förgylla hela ens liv och vilka ställen ni var på!

  Reply
 17. Patrik L

  Du har verkligen ett underbart sätt att sprida din konst, dina bilder, dina videos.

  Du visar verkligen hur vackert det är uppåt i vårt avlånga land. Det är många gånger magiskt att se dina bilder. Man fattar inte är detta verkligen Sverige? Du har verkligen talang. Fortsätt sprid din positivitet, vackra bilder och videos.

  mvh/Patrik

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh, tack för alla fina komplimanger Patrik!! Så glad jag blir att du tycker om det jag gör!
   Det värmer! Kram på dig ♥

   Reply
 18. Janet Doane

  I savored all the photos… you really brought us all along. I love the film, everything. When I saw you with the drum, I almost jumped from my chair – it was so powerful! I didn’t know about the story of how you wanted one until today. I wondered if you did kulning there too… to do that with the drum, oh my, how amazing that would be. And dear Nanook… he is so wise… he knows where his resting place will be. It was bittersweet to read that, and beautiful too. What a wonderful journey, Jonna, and what a gift to share! I can’t wait to see what comes next!

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you Janet ♥ Makes me so happy to hear that you liked the film and the photos!
   I didnt do kulning there now beacuse of the strong winds but I would love to do another film with kulning and drumming at the same time, as you mentioned. Think it could sound good 🙂
   Aww yaa I always have felt that Nanook is so wise. Like an old soul 🙂
   Thank you again for all your beautiful words ♥

   Reply
 19. leif

  Hej! va fint ni hade det i Stekenjokk. Nanok verkade njuta i fulla drag.Jag har varit där och fiskat både sommar och vinter med min fisktokiga pappa.
  Vad roligt att du fick trumman på födelsedagen ska bli kul att se den i din film.
  Grattis och förlåt.

  Reply
 20. Frida

  Det här var så vackert. Du förmedlade verkligen känslan av den ovärderliga samvaron och kärleken en hund kan ge. Din film hjälpte mig att återuppleva alla de fina, lyckliga stunderna jag hade med min älskade Nelson här på jorden. Det gjorde så vansinnigt ont samtidigt som jag blev glad och tacksam över att känna att han alltid kommer vara med mig, om än inte i samma form som då. Tack Jonna.

  Reply
 21. E

  Vilken kärlek du visar din hund! Det får mig att sakna min egen golden som är bortlämnad under min utomlandsresa. Den förstod att jag skulle bort och det var så svårt att åka från den. Och fjällvyarna är så färska i minnet efter besöket på samma platser bara förra veckan. En sak dina vackra bilder inte kan återge är väldoften från vegetationen på fjället – den bästa doft jag vet: doften av myr.

  Reply
 22. Dryden.se - Traveler's Edition

  Undrar om inte det här var det bästa inlägget på den här bloggen. Har själv varit på stället och kan bara instämma att det är helt magnifikt. Och så bilderna på Nanook dessutom. Alltså. Ja. Världsklass! Osannolikt fint med grym bildkomposition, helt klart inspirerande! Tack! 🙂

  Reply
 23. Jojhanna

  Åh vad jag blir ressugen!! Fantastiska bilder på en fantastisk natur =) Och vad fint du skildrar kärleken mellan människa och hund, människans bästa vän <3 Han är otroligt vacker Nanook! =)

  Reply
 24. Maggie

  Ja jag bara måste få skriva igen: jag blir aldeles överväldigad av denna film!
  Du har blivit så mycket bättre på att filma!
  Du filmar mera nu när kameran är stilla än vad du gjorde förut vilket är mycket bättre!
  Vad är det för kamera som du filmar och fotar med?
  Jag antar att du fotar och filmar med samma kamera?
  Filmen verkar ha en sådan ”proffskvalitet” med fantastiska färger!
  Så härligt för Nanook att få ha dig för sig själv i ett par dagar på det här sättet!
  Man ser att ni verkligen njuter i varandras sällskap!

  Reply
 25. Pernilla

  Älskar vacker natur men det jag fastnade för mest som stor djurvän är hur mycket du älskar din hund!

  Reply
 26. Rolf Andersson

  Du har en helt underbar berättarkänsla, jag bara längtar dit. Tre gånger har jag åkt denna väg men jag vill tillbaka och bara njuta som du gör.

  Reply
 27. Jon Ross

  What a wonderful trip. It is heartwarming to see Nanook having such great private time with you. I see that Nanook adores you.
  Thanks always for sharing your life.

  Reply
 28. Lars 8463

  Dina ord
  Dina bilder
  Din film
  Din Kärleksförklaring
  Till Nanooks fria själ

  ”Fjädrar i ditt hjärtas vindar”
  Landade i mitt hjärta.
  Så även om det går mot
  mörkare tider.
  Ger du mig en
  ljusare värld.

  Önskar jag kunde ge dig
  en fjäder.

  Reply
 29. nillashalsaharmoni

  Jag njuter lika mycket av dina bilder som kärleken mellan dig och Nanok! Det verkligen strålar om er och det märks så innerligt hur mycket du älskar naturen och att få dela detta med ett älskat djur! Det är då för väl att du tog det där steget och flyttat dit där du hör hemma!
  Vi lever i ett fantastiskt land och du är en lika fantastisk ambassadör för vårt vackra land. Tack för att du delar med dig!
  Kram, Gunilla

  Reply
 30. Henry

  Stekenjokk…
  såååå nära till himlen! Tack för dina bilder,
  ett stort minne för min tur där förra året, tack Jonna! Kram ♥

  Reply
 31. Anna Stouvenel

  Riktigt ögongodis. Jag visade min man bilderna, och eftersom jag i alla âr vill adoptera en hund, sâ passade det ju utmärkt med Nanook som fotomodell i alla möjliga poser 🙂 ”Titta hunden, sâ fin dën är” ”Vackert foto, och titta pâ hunden !” Etc. Det hjälpte förstâs inte men jag fick titta mig mätt. Den gulligaste bilden är den första när Nanook tittar ut genom bakrutan.

  Reply
 32. carro

  Hej! Jag vet inte om det här frågan redan postats men jag undrar varför Nanook inte kan vara fri ute i på fjället sådär?
  Man ser milsvidda och han springer väl inte bort? Eller går han på jakt och dödar andra djur?

  Tack för att du finns och förgyller med dina bilder och upplevelser <3

  Reply
 33. Dixi Wonderland

  Sitter här och gråter denna tidiga morgonen.
  Kärleken som du har för Nannok är exakt samma som jag känner för våran älskade lilla Bonzo. Det är fantastiskt att man kan känna så enormt mycket kärlek för dessa älskade djur och bara tanken på att förlora honom gör att tårarna rinner ner för kinderna varje gång. Helt fantastiskt vacker video och bilder. Tack för att du delar med dig 🙂

  Reply
 34. Eleanor Ollila

  Det var en så vemodig stämning i filmen så jag fick nästan lite ont i hjärtat. Som att det var en hyllning till din älskade hund på ett djupare plan än att ni var ute på roadtrip tillsammans och hade lite egentid på tumanhand. Jag satt där med en klump i halsen och funderade på om han är sjuk och det här var ditt sätt att förbereda dig på att han inte kommer finnas hos dig så länge till.

  Men det kanske är det ödsliga fjället som satte stämningen? Det är oerhört vackert och majestätiskt, men samtidigt så öde och ensamt. Som att det bara var du och Nanook kvar i världen. Och det kändes nästan som att det skulle kunna vara en vacker bilderbok om flickan och hennes hund som klarar sig genom strapatser på fjället, med vackra målningar och kärleksförklaringar till naturen…och din hund.

  Nej du Jonna, jag vet inte vad som kom över mig idag. Din film framkallade oväntade och starka känslor. Dags att jaga bort mina hjärnspöken med en kopp kaffe… 🙂

  Jag önskar dig en härlig fredag. Jag ser fram emot att få reda på vad du gjorde med trumman. Kram.

  Reply
 35. Agnes {Cashew Kitchen}

  Wow så vackert!! Stekenjokk känns så bekant på något sätt. Jag tror inte att jag har varit där, men jag kan liksom höra farmors röst säga namnet. Det finns en film från när pappa är liten där en scen är från en bilväg uppe på kalfjället. De har parkerat och klivit ut för att springa runt och leka bland några stenbumlingar, med utsikt över fjäll och dalgångar. För några år scen gjorde jag en målning av precis den scenen. Jag undrar om det kan ha varit stekenjokk? Just det där med bilvägen som går rakt över kalfjället var så likt den där filmscenen.
  Som vanligt får dina bilder och texter mig att längta så vansinnigt till norr! Det betyder massor att få ta del av din värld här <3 Jag hoppas du och nanook får möjlighet att köra iväg på många fler turer innan vintern och uppleva fjällvärlden tillsammans, i alla olika väderlekar och naturskiftningar 🙂
  Kram!

  Reply
 36. Bella

  Åh vad jag började längta till fjällen nu efter den här vackra filmen!! Så himla fint och mysigt ni verkar haft det 😀 det bubblar kärlek ur filmen!

  Reply
 37. Pia S

  Jag blir så otroligt rörd av den kärleksfulla relationen som finns mellan er! Vad fint det är att man kan få uppleva en sån kärlek till ett djur.
  Jag fick min första hund när jag var 10 år och hon dog 14 år senare, det var jättejobbigt men jag var glad över att hon hade haft det bra ända till slutet.
  Hon hade som självutnämnd uppgift att hon skulle springa bort till stallet då och då för att se till att allt var som det skulle där 🙂 och jag kommer aldrig glömma hur lycklig hon såg ut när hon fick slicka rent potatisgratängsformen vid nyår, några veckor innan hon dog.
  När jag väl vågar tänka på döden så har jag lättare för att verkligen uppskatta de dagarna jag får tillsammans med de jag älskar. Så jag får verkligen tårar i ögonen när jag ser hur du uppskattar din hund och ger honom en sån här fin resa.
  Nu har jag en annan hund och ska göra mitt bästa för att ta vara på tiden med honom, det kanske kan bli en liten roadtrip nästa år 🙂

  Reply
 38. Magnus

  Nu har du väl ändå överträffat dig själv? Jösses vilka bilder!!!!

  Vildmarksvägen har varit en dröm i många år och jag har en rutt för en 400-mila Sverigeresa (och lite Norge) klar och där ingår bla Vildmarksvägen. Detaljplaneringen, i den mån det ska detaljplaneras, återstår och sen är det bara att bestämma vilket års semester som skall vigas åt den resan. Behöver jag säga att jag längtar efter att få komma iväg?

  Filmen är bara helt underbar! Både för de vackra vyernas skull men också för den kärlek och tillgivenhet du och Nanook visar varandra. Det lyser om er båda och han är bara för söt när han sitter och kämpar för att hålla ögonen öppna. ”Matte, jag ÄR inte trött!” 😀 Tror nog ni njöt precis lika mycket av tuppluren där uppe på ert lilla fjäll. Slutsekvensen där Naonook ligger i ditt knä är magisk. Du hade inte kunnat avsluta filmen på ett bättre sätt!

  Tack för att jag fick följa med er till denna vackra del av vårt fantastiskt vackra land!
  Stor kram!

  Reply
 39. Linette

  Hej Jonna! Först vill jag säga, vilken underbar film!! Vilken fin resa ni gjorde tillsammans!! Vilka vackra landskap!! En tanke som slog mig. ”Denna film skulle finnas på varenda äldreboende, sjukhus, mm. Och visas på tv för dom som ej har tillgång till dator. Människor som inte kan ta sig ut själva. Förstår du vad jag menar? Ligger själv och kurerar mig. (Dock bara förkylning så jag kan ta mig ut om en tid) Men denna filmen gav, iallafall mig, styrka, värme och lugn!!Tack Jonna och vovven!!! Kram på er!

  Reply
 40. Diana

  Sitter här alldeles rörd efter att ha läst inlägget, tittat på fotona och filmen. Vilken resa ni hade, du och Nanook, tack att ni låter oss dela den med er. Helt underbart se den fina relationen mellan er, blir alldeles varm i hjärtat. Förstår din känsla att känna ett sting av sorg under ett fint ögonblick med Nanook, jag kände lika med min hund, och mer så ju äldre han blev. Det är guldkorn man bär med sig i hjärta och minne länge länge. Så söt han är med sina leksaker, den där underbara rena glädjen djur visar. Man bara ler :). Stort tack för allt du delar med dig i din blogg ❤️.

  Reply
 41. Birgitta

  Vilken underbar resa och så sköna bilder. FIlmen kan man njuta av många gånger!! Vad glad jag blev när du visade bilder att du fick uppleva norrskenet. Det var ett av de mäktigaste norrsken jag också sett så jag är glad för din skull att ni också såg det. Som många andra skriver så tycker jag du ska göra fler resor t ill Stekenjokk för det är en plats som förändras så otroligt med årstiderna. TAck för att du delar med dig av upplevelsen.

  Reply
 42. Nina

  Så fint, åh! Började nästan lipa i slutet till solnedgången och musiken. Var själv i Norge tillsammans med min sambo i somras och det var helt magiskt i fjällen och bergen där. Vi körde också bil i tre dagar men det kändes som över en vecka när man fick se så mycket vackert och annorlunda på så kort tid. Inget norrsken dock tyvärr. Blev så otroligt sugen på att åka norröver igen, gärna nu på studs så fort jag slutat jobbet! Tack för att du delar med dig Jonna!

  Reply
 43. Lindan

  Nu skriver jag på mobilen igen..så blir lite kortfattad…Men vilka helt UNDERBARA FANTASTISKA bilder Jonna!!!! Jag blev tårögd redan när jag såg bilderna(särskilt de på Nanook..det är något med hans blick som bara går rakt in i hjärtat!! <3 De bilderna på dig o han tillsammans är magiska.Speciellt den när ni sitter med denna vackra vy o tittar varann i ögonen! Love it!! <3), och sedan kom filmen..Då bådade skrattade o grät jag! 😀 Det är något så otrologt kärleksfullt med er två tillsammans! Och när han fick sin present o glädjeskuttade…dådog jag söthetsdöden…!! 😀
  Nu ger jag upp mobilskrivandet…Tack för ett UNDERBART inlägg finaste Jonnan o Nanooken! 😉

  Reply
 44. Elisabeth

  Underbara Jonna.
  Först för nån månad sen fick jag reda på din bloggs existens. Otrolig tur då den är bästa nånsin. Har nu läst 2010, 2011, 2012 tom sept 2013. Det tar sin lilla tid då jag också vill läsa de flesta av de fina kommentarerna. Vilken rikedom din blogg är, av text, foton och små filmer. Nu har jag bara tre år kvar att läsa till nutid. Vilken gåva din blogg är.

  Reply
 45. larsleksing

  Wow vilka bilder och texter för att inte tala om filmen med er två fantastiska varelser jag blev faktiskt lite tårögd av den, men på ett bra vis. Jag blev tvungen att ta bort min gamla vovve för över 3 år sen han blev 18 år. Han ligger och vilar just utanför mitt fönster på sin favorit plats, han är fortfarande saknad. Ta hand om er och ha en bra helg.

  Reply
 46. Cilia

  Fantastiskt fina bilder! Filmen är också såå vacker, fast du rör kameran lite för snabbt när du filmar så det blir lite oskarp bild ibland, jag brukar ha samma problem själv men har börjat försöka att tänka på att röra kameran långsammare när jag filmar så att det blir skarpare och tydligare bild, man vill ju hinna se allt det vackra! 🙂

  Reply
 47. line

  Ja då sitter jag o gråter igen.såå fina kort på dig o nanook.jag vet dock inte om jag väljer att se filmen=mera tårar.jag är så tacksam for att jag kom över din blogg.en så vacker o inspirerande blogg🌟

  Reply
 48. Lena D

  Du kanske har svarat på detta flera gånger förut, men jag har missat det i så fall – vad är det för raser i Nanook? Så fin han är!

  Reply
 49. Carina K

  Stekenjokk är fantastiskt. Där har vi flera gånger njutit av naturen och våra hundar. Men aldrig har jag sett så makalöst vackra bilder därifrån som dina. Jag förstår inte hur du lyckas fota så vackert. Det måste vara mer magi och känsla än ren fototeknik.

  Reply
 50. :D

  Ser underbart ut!
  Cool scarf o dessa pipleksaker haha
  Skumt urtids djur sågs skuttande o mystiks pipande i norr,experterna tror att den kan vara en mindre begåvad kusin till Baskervilles Hund.

  Tips!
  Fotstöd till gasolbehållaren kan bli stabilare på vissa underlag, finns org o alt runt 50kr
  På med lock! kokar snabbare o sparar gas.
  In och ur lastningsskydd mot repor bak på en såpass ny bil är inte fel ”Nanook” 😉

  Reply
 51. Tanja

  Tack för dina underbara bilder!De bilderna betyder så mycket for mig!jag älskar Stekenjokk!Oh,vad du skriver över Nanook!
  Jag blev tårögd när jag läste dit inlägg!Så fin!(ursäkta om jag gör många fel,men jag är tysk och försök mitt bästa!)

  Reply
 52. Perk

  Jonna och Nanook! Det är ju radarparet nummer ett! Otroliga bilder! Måste göra sväng uppåt jag också och glises och dörre på lite.

  Reply
 53. Hanna

  Åh Jonna! Tack för ännu en härlig resa! Du gör min drömresa och jag har inte kunnat sluta tänka på den sedan jag läste detta inlägg första gången. Vildmarksvägen… Stekenjokk… åh… jag vill dit! Men jag bor på Öland, långt från detta.
  Klurar trots allt på möjligheten att flyga upp till dina trakter och hyra en bil så jag också får uppleva norra Sverige någon gång. Jag vill dit! NU!
  Stort Tack för dina inspirerande inlägg och fantastiska bilder! En vacker dag ska jag också göra en resa som denna!

  Reply
 54. Kerstin

  Tack för ännu en reseskildring i fjällvärlden, längtar upp dit! Dina bilder / filmer är fantastiska och att du har Nanook med gör det inte sämre, tvärtom 👍

  Reply
 55. Mitra Sohrabian

  Oj oj Jonna, tack snälla söta dig för att du delade din underbara resan med oss. Jag blev så berörd och tår ögat att se på dig och Nanok tillsammans. Så stark kärlek mellan er, han är så fint och du visar så mycket känslor. Många kramar på er.

  Reply
 56. Åsa B

  Åh, Jonna! Vilket fantastiskt inlägg och en sådan kärleksförklaring till Nanook. Jag blev helt tagen av dina foton på honom och er tillsammans. Finner inga ord! Sådan talang du är och så mycket kärlek! Allt du visar går rakt in i hjärtat. Alla foton är så vackra från djupet – men gillade speciellt den på Nanook i profil, med bergen i bakgrunden. Två otroligt vackra själar tillsammans! 🙂

  Reply
 57. Erika

  Åh, sitter med tårar i mina ögon. Både för att det var en vacker film med dig och Nanook, och för att jag saknar min fyrbenta vän som sprang över regnbågsbron för sju år sedan. En hund är verkligen en älskad vän <3!
  Klokt av dig att ta vara på er tid tillsammans och som du själv skriver så kommer denna resa verkligen vara något att se tillbaka på då han leker tillsammans med min tok på andra sidan regnbågsbron.
  Kram på dig/er!

  Reply
 58. Sabina

  Vilken fantastik både resa Jonna! Nu menar jag både den resan du gjorde rent geografisk, och den inre resan du var med om. Och du beskriver dina upplevelser så levande, det riktigt griper tag i en. Du fina historieberättare. <3

  Reply
 59. Lena - gott för själen

  Fantastiskt, fantastiskt, fantastiskt! Så underbara bilder som dessutom lyfts av din text!

  Jag har varit på alla de platser du beskriver, som barn. Vi åkte en sommar med husvagn upp via norska kusten till Nordkap och ner genom Sverige. Trots att jag var barn så minns jag hur vackert det var!

  Kram Lena

  Reply
 60. Sofi jonsson

  Vilken inspirerande person du är Jonna!
  Härligt att ha det modet att bara ge sig iväg mot sina drömmar.
  Tack för att du delar med dig av ditt Liv

  Reply
 61. Amedei

  Så rörande vacker film! Vilken kärleksförklaring till Nanook. Fantastiskt fint team ni är. Märks så att ni dyrkar varandra. Kravlös kärlek till 100%. Härligt att få ta del av din resa, tack. Blir så längtig efter bergen, vyerna, forsarna och luften.

  Reply
 62. Åsa

  Her-re-guuud, jag blir så himla berörd av att se er två. Kärlek delux <3
  Så fin film å så njutningsfullt allt ser ut.
  Laav ya sweets
  stor kram Åsa

  Reply
 63. Beatrice

  Resan ser helt underbar ut! Det är precis något sådant jag drömmer om att göra. Däremot har Norrland aldrig lockat mig det minsta. Jag har knappt varit där själv och jag tänker bara kallt, snö och grått när jag tänker på norra Sverige, men efter att ha följt din blogg i ett antal år så har jag insett hur fel jag har haft när det gäller den saken. Hur vackert, färgsprakande och nästan sagolikt det verkar vara där, vilket får mig att bli så sugen på att åka dit och bara fara runt med bilen precis som du gör.
  Undrar även om du kan tipsa om lite bra lugn musik, typ som den som är med i slutet i videon i det här inlägget.
  Tack för en helt underbar blogg! Kram Beatrice <3

  Reply
 64. Sanne Brännström (warginna)

  Åh, så fantastiskt! Bara du och din fyrfotade, det är något visst med att bara resa med sina hundar också ibland! Man behöver verkligen den kvalitetstiden <3

  Måste tillägga att jag är så glad att äntligen, efter en sommar i fjällen, kunna sitta ner i soffan och läsa din blogg!!! 😀 Så nu ska här sträckläsas! Jag har jobbat uppe på Låktatjåkko fjällstation ovanför Björkliden, och därmed haft lite paus från cybervärlden. Men jag förstår dig precis, angående fjälluftens kraft. Det gör något visst med en, transformerar en och stärker en 🙂 Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vilket underbart sommarjobb du haft!! Det låter ju helt fantastiskt att jobba på en fjällstation! Omgiven av alla vackra vyer. Och kanske ändå skönt på ett sätt att komma bort lite från cybervärlden? 🙂
   Och så kul att du vill läsa ikapp i bloggen lite 🙂

   Stor kram på dig!! ♥ Och välkommen tillbaks!

   Reply
 65. ♥Maria Alvljus♥

  Du ser ut som en Nordisk Gudinna , när du håller i Shamantrumman och spelar.
  Med en urkraft, som känns så häftig. Ska bli fint att få se din film framöver.
  Underbart att få se dig och din älskade vän på er fina resa♥

  Reply
 66. Gunilla T

  Hej Jonna!
  Tack av hela mitt hjärta för allt vackert du förmedlar genom dina fantastiks fina bilder.
  Kul även med filmen som min man och jag såg tillsammans en kväll.
  Förmodligen kommer jag aldrig att komma så nära naturen som du gör på din resa. Jag bor i södra Sverige så jag är extra glad att få känna och se det du förmedlar ifrån det underbart vackra i norra Sverige.
  Kanske jag har turen att få träffa dig live i höst 😘
  En helt underbar hund har du oxå. Säger som så många föregående har sagt men ni har verkligen en speciell relation ❤️

  Reply
 67. Maya

  Jonna,
  Vad är det som gör att du inte vågar släppa din hund lös? Du kunde lika bra låtit honom stanna hemma i hundgården.
  Det är så tydligt, att in i halva filmen klarar jag inte titta mer.
  Du tar med din hund ut i vildmarken och håller honom konstant kopplad och hela han ber ju dig bara om tilltron att släppa honom fri.
  Tror du verkligen han ville springa iväg från dig?
  😢😪😢

  Reply
  • Anonym

   Men du, vilken tråkig tillrättavisning!
   Som Jonna skriver så jagar Nanook, så jo han skulle nog springa ifrån henne om han fick chansen! Dessutom blir renarna stressade, även om han inte skulle göra något. Och han njuter nog av att få följa med, även om han måste vara i koppel.

   Reply
  • Jonna Post author

   Maya,
   Det är väldigt tydligt att du inte har hund. Tack för din omtanke om Nanook, men du skulle nog ha läst på lite innan du ger dig på mig så hårt.
   Vet du att Nanook riskerar livet om jag släpper honom lös ute i fjällvärlden?På många ställen i fjällen och vissa nationalparker är det strängt förbjudet att ens ha med sig hundar den här tiden på året. Jag hade tänkt åka till Stora Sjöfallets nationalpark först, men där fick man nu inte ens ta med sig hund under sin vistelse denna tiden på året, på grund av alla renar.

   Nanook har jaktinstikt, precis som väldigt många andra hundar också. Det är förbjudet att ha sin hund lös från 1 mars- 20 augusti på grund av att så många djur i skogen har nyfödda ungar just då. Sen har jag honom lös ibland ändå här hemma när jag har stenkoll på honom. Men då han har jaktinsikt så finns alltid risken att han sticker iväg när han nosar upp något. Det har hänt många gånger att han rymt och det är aldrig roligt. En gång var han nära att bli påkörd av en timmerbil som körde här genom byn. Så när någon klagar och blir arg på mig att jag inte har Nanook lös så blir jag verkligen så less…

   Och om du nu blev så förkrossad och tyckte jag var en riktig hundplågare som inte hade honom lös uppe i Stekenjokk..
   Som sagt så riskerar jag hans liv om jag har honom lös. Min största rädsla under resan var att han skulle slita sig från kopplet.
   Han skulle vara borta i horisonten någonstans på 3 sekunder. Inte för att han vill bort från mig, men för att jaktinsikten tar över.
   Han skulle jaga renar. Och enligt lagen får renskötare skjuta hundar som jagar deras renar. En vän till mig förlorade sin hund på det viset…

   Så, det finns många anledningar till att jag inte har Nanook lös.
   Det är lätt att tro att en trogen hund stannar vid ens sida hela tiden, men när Nanook får chansen så rymmer han. Och då riskerar han både sitt eget liv och andras.

   Så jag hoppas du tar dig en funderare. Och att säga att han hellre skulle fått vara hemma i hundgården än att följa med mig, det är så tragisk synvinkel så jag blir bara ledsen. När det gäller hundar så finns det så många som vill komma med pekpinnar. Sitter hunden i hundgården, då får man skit för det. Är hunden lös, då får man skit för det. Är hunden kopplad….ja du ser ju. Då får man skit för det.

   Låt hundägare sköta sitt. Lita på att jag tar hand om Nanook på bäst sätt.

   / Jonna

   Reply
 68. Emelie

  Så fantastiskt vackert, alltihop! Helt magiska bilder. Å Nanook så himla fin han är. Va härligt att ni fick dela denna upplevelse tillsammans.

  Reply
 69. Lena Berg-Nordenberg

  Men så fantastiskt roligt att läsa om Vildmarksvägen, som jag och min man planerar till våren. Vi skulle ha åkt i nu i augusti men det blev ändrat till kommande vår då vattenfallen troligen är underbara att uppleva. Tack Jonna för helt gudomligt vackra bilder. Efter att ha sett Dina bilder vill jag verkligen åka Vildmarksvägen!

  Reply
 70. Anna

  Wow… Bara… Wow. Helt spektakulärt vackra bilder på en spektakulärt vacker plats. Älskar alla bilderna, men bilderna på Nanook gör mig extra varm om hjärtat. Och din text om att han inte kommer att finnas hos dig för alltid gör att jag går och kramar min hund extra hårt nu. Stor kram.

  Reply
 71. Tuva-Lena Bodin

  Åh så otroligt vackert Jonna! Jag minns Stekenjokk och jag minns, precis som du skriver, vandringarna med mina hundar.. som inte finns längre, men minnena lever alltid kvar. Dina bilder är bara så magiska, så vackra och ger mig rysningar tillsammans med din fina text. Vad behöver man mer än en vacker natur och någon varelse man älskar att dela allt det fina med? Tack! <3

  Reply
 72. Pawlona

  Tack för allt du delar med dig!
  Tack för den vackra texten till de underbara bilderna…. Bilder från ”mitt” Stekenjokk, där jag vandrat flertal gånger, sovit i tält, vaknat upp till snötäckta fjälltoppar runt omkring, fiskar, åkt skidor, utflykter i barndomen, hundslädskörningar etc. etc.
  Tack för att du väckte längtan tillbaka till ”mitt” Stekenjokk.
  Kramar i massor till dig och Nanook

  Reply
 73. Maria Hedenmark

  Oj, jag blir alldeles lycklig! Vi åkte Vildmarksvägen i juli. Så härligt. Nu fick jag nästan göra resan igen, via datorn. Tack för ljuvliga bilder. 🙂

  Reply
 74. karin

  Hej Jonna,

  Åh vilket underbart inlägg! <3 Jag vill också göra en sån här roadtrip med min hund Chico i sommar. Jag undrar hur ni övernattade, tält/stuga etc?
  Stekenjokk ser helt underbart och jag har precis köpt en liten stuga i Gäddede ( bor annars i Dalarna). Vilken tid skulle du säga att det är bäst att åka?

  Tack för magiska bilder och inspiration till tusen!

  Kram Karin

  Reply
 75. Alex

  Herregud, att jag inte åkte till Stekenjokk senare 🗣🧘‍♀️🌪💦😍😘😘😘😘🌝💕😊💦💦💦😡😡🤮🤮🤡😈👹💀👉💪🏻💄💋👄🗣👱🏻‍♀️

  Reply
 76. Alex

  👀🧠💆🏼‍♀️💃🏻🤳🏿👨‍❤️‍👨👩‍👩‍👧👩‍👩‍👧‍👦👨‍👨‍👧‍👦👨‍👨‍👧👨‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👧‍👧👨‍👨‍👧‍👧👨‍👨‍👦👨‍👦‍👦👨‍👧‍👧👩‍👧‍👧👩‍👦‍👦👩‍👧‍👦👨‍👧‍👦👨‍👧🙈🐧🕸🕸🕸🕸🦑🦑🦑🦑🦑🐅🐊🐲🌻🌞🌈🌨⛈⛄️💦☔️☔️☔️☔️💦💦💦🍉🍑🍆🌮🌮🌮🌮🌮🌮🌮🌮🌮🌮⛷🤼‍♀️🤺🏇🏿🏄🏿‍♂️🚣🏿‍♀️🥇🥈🚵🏼‍♂️🧗🏼‍♀️☎️⏳📸🗑📹🕯💽⏱⏰📻💴💽🔦🕰📻🔌☎️⛏🔭🛠⚔️💰📿🚬💊💊💊💊💊💊💊💊🎉🎊🎀💔💖☯️

  Reply
 77. Spelmannen från väst

  Ok vilken söt och vacker flicka!
  Och hennes röst är som den största gåvan från universum.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.