Sista chansen

Idag är sista dagen som man kan se det första avsnittet i mini-dokumentärserien om mig på SVT Play. Och om 8 dagar försvinner även andra avsnittet. Jag ska se om det går att ordna så att dessa klipp kan läggas ut på internet någonstans ändå. Vore ju tråkigt om de bara försvinner nu. Men tänkte att jag skulle passa på att påminna er om detta, ifall ni vill se det igen eller för er som inte sett det. HÄR kan ni gå in och titta på första avsnittet. Andra avsnittet hittar ni på samma sida.

Jag är väldigt glad över denna lilla dokumentär som gjordes förra våren. Även om den är kort så förklarar den så mycket av tiden som varit och om mitt liv här. Så jag rekommenderar starkt att titta på den om ni vill få en förkortad version över mina 5 år i Grundtjärn.
032103Det kommer en längre dokumentär om mig framöver, som dokumentärfilmaren Mitra Sohrabian håller på att färdigställa nu. Den ser jag verkligen fram emot, eftersom hon varit här och filmat flera omgångar under ett år, och fått med alla olika årstider. Hon bodde ju här hos mig också vilket gjorde att hon kom ännu närmare än vad någon annan filmare gjort. Vi blev även nära vänner och kunde dela både skratt och gråt med varandra. Jag vet att hon kämpar nu med att få ut sin dokumentär till SVT men det är inte alltid lätt i den film-världen. Jag håller verkligen tummarna att det kommer gå vägen och att jag framöver kommer få länka er till hennes en timmes långa dokumentär. Det skulle såklart vara väldigt nervöst att se en så lång film om sig själv, men också en sådan ära…att någon velat gjort en hel dokumentärfilm om mig och mitt liv. Så nu får vi hålla tummarna att hennes film kommer ut!

Mitra är också den enda som någonsin filmat mig när jag balanserar stenar.

Mitra är också den enda som någonsin filmat mig när jag balanserar stenar.

032104Jag tänker ibland på det komiska i att jag flyttade från storstaden ut till ingenstans för att söka lugnet och tystnaden, och att det istället blev en dörr ut till världen. Jag kunde väl aldrig i min vildaste fantasi ana att jag på grund av min flytt och mitt liv i Grundtjärn skulle synas så mycket i media som jag gjort under åren. Reportage efter reportage, i både TV, tidningar och radio.
Först på grund av flytten i ung ålder, och sedan mer om min livsstil. Även om jag på ett sätt tycker det är konstigt, så är jag också så evigt tacksam för det, eftersom jag på grund av media fått en chans att nå ut till en större publik med det jag gör. Så det har betytt väldigt mycket.
032105
Sedan är det bra att det uppmärksammas eftersom jag nu vet att jag definitivt inte är ensam om att vilja leva nära naturen. Det är så otroligt många i alla olika åldrar som drömmer om ett liv på landet, och samtidigt så otroligt många som tänker att det är i princip omöjligt. Därför hoppas och tror jag att uppmärksamheten kring det hela gjort att fler sett att det faktiskt går. Att det inte är något konstigt med att vilja leva ett annat liv än det som är idealet idag. Och kanske att fler blivit inspirerade till att det går att skapa sitt eget liv även med de minsta medel.
032108

Oavsett så har det varit en väldigt rolig, pirrig och spännande kontrast till mitt enkla liv här i Grundtjärn, och som öppnat upp mycket nya dörrar och möjligheter. Jag har ju lärt mig mycket också. Från att vara så nervös inför en intervju så att jag nästan tror att jag ska dö av hjärtklappningen, tills nu då jag kan vara helt mig själv trots att jag har en mikrofron och en kamera upptryckt i facet. Det är ju alltid nåt! : )

(Rösta på mig i Finest Awards här)

56 Kommentarer på “Sista chansen

 1. Veronica

  Nu har jag sett din lilla dokumentär. Jag hoppas du förstår hur mycket du och ditt väsen berör. Tårarna bara rinner, jag vet inte riktigt varför. Du är en fantastisk människa Jonna. All kärlek till dig<3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh..tack både Veronica och Maria, så fint att ni känner så som ni gör. Det gör mig väldigt glad ska ni veta ♥ Tack för era fina ord.
   Kramar!

   Reply
 2. Magnus

  Jättefin filmsnutt och jag är helt övertygad om att Mitras dokumentär kommer att visas, tänk hur ens liv förändras bara man vågar och pga vilket val man gör…det sista kan vara både på gott & ont men bara man har ett gott hjärta och tror på sig själv så ordnar sig allt till sist.

  Reply
  • Jonna Post author

   Så fint skrivet Magnus! Ja jag hoppas verkligen att hennes dokumentär kommer ut. Vi får hålla tummarna.
   Kramar♥

   Reply
 3. Terri

  I liked your video, but I was not able to translate it to English so I did not understand what you were saying.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww yes I really wish there was english subtitles, but they have not fixed that. But im glad you liked it anyway even if you didnt understod what I was saying ♥ Cute of you to watch it anyway 🙂

   Reply
 4. Kerstin Lindberg Rosth

  Tack för välformulerad och för en stadsbo förtrollande text om ditt liv i Grundtjärn.
  Bitvis känner jag en avundsjuka på det liv du lever, men samtidigt vet jag att vi var och en gör våra val av liv och jag har på många sätt ett bra liv men kan ändå drömma mig bort till en plats som påminner om din ….
  Härligt att se dokumentären av dig och ser fram emot den nästa som kommer
  Ha en fortsatt välsignad tillvaro i Grundtjärn
  Önskar jag dig från en dalkulla.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Kerstin för dina fina ord. Är glad att du tyckte om min text om mitt liv i Grundtjärn.
   Bra skrivet om hur vi gör våra val i livet ♥
   Ha en fortsatt fin vecka, önskar jag dig från en annan dalkulla! 😀 (Är född i Falun)
   Kramar ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Vad kul att du gillade dom! 🙂 Ja vi får hoppas att den längre dokumentären kommer visas tillslut ♥ Kram

   Reply
 5. made by mary

  Åh men vad kul, jag håller så tummarna för att den ”kommer ut”! Hade gärna kikat på en timmes lång dokumentär om livet i Grundtjärn! Hade gärna sett fler avsnitt av Edit också, dina filmer och blogginlägg är ett sånt skönt avbrott från allt annat mediabrus, men det vet du ju redan att jag tycker. Ibland känner jag mig tjatig, men vet också hur känslig jag själv är som kreatör, man behöver påfyllning när man ser mkt av sig själv! Kärlek till dig!

  Reply
 6. made by mary

  Ja det kom visst en kommentar till.. Tänkte kika på Edit-avsnitten igen, något av det första du säger ”jag har ju känt många gånger att vad håller jag på med, jag borde skaffa ett riktigt jobb en riktigt utbildning..jag måste ju bli någonting, jag kan ju inte leva såhär”. Och jag tänkte efter att ha skaffat utbildning (universitet/högskola i 5 år) jobb (Customer Delivery Manager) att; ”vad FAN håller jag på med, jag kan ju inte leva såhär, dag ut och dag in, kvävas av den här stan, det här jobbet, det här livet” Och så grät jag av förtvivlan när jag kom hem och nästa morgon när jag vaknade. Det bara slog mig, att jag tänkte exakt samma sak fast omvänt! <3

  Reply
  • Maggie

   Ha ha! PRECIS så är det! Känner igen din kommentar – skaffade mig en 5 år lång utbildning som jag aldrig har använt! Inser att jag är mycket lyckligare med det liv som jag har valt än den väg som min 5 åriga utbildning hade lett mig…..
   Viktigt att följa sitt hjärta o sin inre röst i livet!
   Finns inget rätt eller fel bara normer och konventioner!
   Att jag skulle ha haft högt lön med ett akademikerjobb det har jag fått ta men det har ändå varit värt det!

   Reply
   • made by mary

    Skönt att vi är fler som ”vaknat till” fast inte skönt så klart att ha harvat runt på universitetet i 5 år. Men ibland måste man gå den ”långa vägen” helt enkelt! Det är verkligen SÅ viktigt, men det är svårt tror jag..för många. Det är så mkt ”brus” som stör hela tiden, själen måste skrika bra högt för att höras över allt annat! Kärlek till dig lycka till <3

    Reply
   • Jonna Post author

    Och tack för din intressanta kommentar Maggie. Det säger så mycket om hur jag själv tänker ♥
    Tack för att du delar med dig ♥

    Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…det är alltid något med dina kommentarer som berör mig så mycket. För att du alltid är så ärlig och delar med dig med ett så öppet hjärta. Jag tycker det är så himla fint och modigt ♥ Och åhh..så starkt det där du skrev om att du kände samma sak fast omvänt. Lite sjukt egentligen, att man ens ska behöva känna så, oavsett vad man gör.

   Tack för dina jättefina ord ♥ Kärlek till dig med ♥

   Reply
 7. Anette

  Jag kikade på båda avsnitten och förtrollades. Jag är så glad över att du följer ditt hjärta och har funnit frid och lycka. Funnit dig själv. Jag är också glad över att unga människor är så kloka och att allt fler väljer att lyssna till sitt inre och gå sin egen väg. Jag gjorde likadant i din ålder, men då (för 15 år sedan) var jag ganska ensam om mina val. Oj, vad mycket skit jag fick ta emot! Därför blir jag så glad över att tiderna förändrats, att man idag blir uppmuntrad och hyllad över att ifrågasätta normer. Jag känner hur mänskligheten är på väg att vakna upp ur inrutad stress och ifrågasätta livsvalen. Vad håller vi på med?! Planeten går under och befolkningen går in i väggen. Tack för att du är stark och vill dela din underbara vardag. Tack för att du inspirerar och ger hopp.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Anette för din fina kommentar och tänkvärda ord ♥ Tråkigt o höra att du fick ta emot så mycket skit när du gick emot normen, men så skönt att du märker att det är en förändring på väg. Jag tror också att allt fler vaknar upp och ifrågasätter hur vi lever. Även om det går sakta, så tror jag att en vändning är på väg ♥ Tack igen för dina fina ord! Kramar

   Reply
 8. Mirella

  Jag hittade din blogg när jag var som mest trött på alla storstadstejers bloggar som handlar om latte och kläder. Var så less (just då i alla fall) och letade efter något annorlunda. Något man kan inspireras av och lära sig något nytt. Kommer ihåg att jag gick igenom Tailsweaps bloggtopp och stannade upp vid din blogg. Hade aldrig läst någon blogg som liknade din och det ska du vara stolt över. Att kunna vara unik idag är sällsynt. Att ha så många snälla och vackra kommentarer på sina blogginlägg är inte vanligt heller då många provoceras eller vill provocera. Du har gjort något stort och förhoppningsvis lett vägen för andra som vill dela med sig av sitt liv som är någon annanstans än i storstan. Kram Mirella
  http://www.livetmedhund.se

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Mirella för dina jättefina ord som gör mig sååå glad! Det värmer o höra att du tycker min blogg är unik!!
   Och ja jag är så tacksam för alla fina kommentarer jag får varje dag från mina läsare. Vet att det är ganska ovanligt i bloggvärldens annars. Men det känns som folk här sprider så mycket värme och kärlek, precis som du gör nu ♥ Tack för det!!
   Kramar ♥

   Reply
 9. Tuva-Lena Bodin

  Och jag är så glad över att den här bygden har fått sin egen ambassadör, och vi kunde inte få någon bättre! Västernorrland är annars en ”vit fläck på kartan” skulle jag tro, men nu tack vare dig så kommer den här vackra bygden i rampljuset. Om politikerna visste vilken insats du gör så skulle vi säkert bli trångbodda en vacker dag. Ha ha… 😉 fast då skulle du kanske flytta..? Stort Tack till dig fina Jonna! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack för dina fina ord!! Är glad att du tycker jag är en ambassadör för Västernorrland 🙂 ♥
   Jag hoppas att jag kunnat visa upp lite mer av detta vackra landskap, så att fler får upp ögonen för en annars ganska okänd del av Sverige. Kram på dig ♥

   Reply
 10. Lindan

  Ååh, hoppas VERKLIGEN att Mitras film kommer sändas….den bara mååååste ju bli toppen!!! (y) 😀
  <3

  Reply
 11. Karin

  Jag flyttade själv ut på landet i skogen för ungefär ett halvår sen för att komma närmre naturen. Då visste jag inte att din blogg fanns. Nu när jag skuttar runt i skogen så kan jag ibland tänka på dig, att du kanske gör samma i din skog. Känns härligt 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Men vad glad jag blir o höra det!! 🙂 Så fint ♥ Och kul att du också flyttat ut på landet!!
   Kramar

   Reply
 12. Johan

  Jättefina filmer! Om nu SVT tänker ta bortdem så borde de väl ändå låta dig ha dem på din blogg eller Youtube-kanal. Du kan ju alltid fråga iaf.

  Reply
 13. Anette

  Det här att du sökte lugnet och tystnaden nära naturen och att det sedan har fört dig in i händelsernas centrum (vad nu det är) kan ju verka ironiskt… men jag tror att det egentligen är helt naturligt! Det finns ett citat som jag tycker mycket om; ”Fråga inte vad världen behöver utan vad som får ditt hjärta att sjunga. För vad världen behöver är människor med hjärtan som sjunger”. Jag tror verkligen att det är så. När vi följer vår innersta längtan, glöd och sanning så kommer vi inte bara till vår rätt – vi attraherar också andra människor! Och blir till glädje i världen.

  Jag hoppas att SVT nappar på Mitras dokumentär! Annars är de ju faktiskt lite dumma. : ) Jag ser också fram emot att få höra dig i P1! Spännande med den där radioinspelningen. Och som jag har sagt tidigare så tycker jag att du dessutom skulle få sommarprata. Förutsatt att du själv vill det, förstås. Jag är i alla fall så glad över att någon som du, med din personlighet och livshållning, får mycket uppmärksamhet!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh så fint och bra skrivet!! Gillade verkligen citatet som du delade med dig av också. Det är ju så sant ♥
   Ja vi får hoppas att SVT nappar på dokumentären. Radioinspelningen skulle sändas någon gång i början på april 🙂

   Tack för dina fina ord ♥

   Reply
 14. Sophie

  Du är ju bara helt fantastisk! Tack för att du inspirerar och för att du är du! Fler borde imse det fantastiska i att bo på landet.

  Reply
 15. Steve

  Att titta på dessa två avsnitt och lyssna till din kärleksförklaring till Gundtjärn, naturen och det liv du valt att leva var ett utmärkt sätt att börja denna morgon. Tack för det! Ha en bra dag!

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad glad jag blir att du fick en bra start på morgonen av att titta på avsnitten! Kul att du gillade dom.
   Kramar ♥

   Reply
 16. Birgitta

  Har tittat på avsnitten igen! Blir lika imponerad och berörd varje gång. Tycker det är synd att avsnitten försvinner men kanske de gårnattnhittanigenni någotnarkiv! Hoppas nu att dokumentären kommer snart. Ha en fortsatt finvecka🌞☀️

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad roligt att du tittat på avsnitten igen!! 🙂 Och glad att du blir berörd av dom ♥
   Ha en fortsatt fin vecka du med! kramar!

   Reply
 17. Åsa-Saga

  Jag tittade på bägge EDIT-avsnitten nu igen, trots att jag gjort det förut, och de var fortfarande lika vackra och inspirerande! Jag är också en av dem som håller tummarna för att Mitra lyckas sälja in sin dokumentär till SVT. Tänk vilken stor publik du kan nå ut till och inspirera då! Underbart! 🙂

  Jag tänker att det är som du säger; att många drömmer om ett liv nära naturen och därför inspireras av din resa och ditt liv i Grundtjärn. Men jag tänker att när du säger ”kanske att fler blivit inspirerade till att det går att skapa sitt eget liv även med de minsta medel” så är du något ännu större på spåren. Den inspiration jag får när jag tar del av din blogg påminner om den inspiration jag får när jag just nu läser en bok som heter #GIRLBOSS, om en tjej som utan några resurser alls startade en Ebay-shop för secondhand-kläder, på ren passion, och gick från utfattig till framgångsrik på bara några år (Louise på Lugnochfin har recenserat den väldigt peppande här: http://lugnochfin.se/girlboss/). Kärnan, tänker jag, är att om vi bestämmer oss och tar sikte och ger vår dröm allt vårt mod + vårt allra finaste och smartaste så kan vi komma så himmelens mycket längre än vi någonsin vågat ana. Trots att vi inte vet hur, eller har något startkapital. Det vi behöver är mod och tillit. ”Follow your bliss, and the universe will open doors where there were only walls” säger Joseph Campbell. Just DET tänker jag är grejen, och det visar du ju så inspirerande genom din blogg och ditt liv Jonna! ♥

  Det blev långt det här. Men jag vill egentligen bara säga att du är modig och inspirerande och fantastisk, och att jag är så glad att du finns. 🙂

  Kram, och ha en jättefin vecka!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack för din jättefina kommentar!! Och åh så bra och tänkvärt du skriver. Tusen tack för tipset om Girlboss! Låter så otroligt inspirerande. Jag håller med dig i vartenda ord, och jag älskar det citatet du skrev med. Åh…blir inspirerad av din kommentar. Tack för det!!
   Och tack igen för dina fina ord. Blir så otroligt glad!

   Kram på dig! Och ha en jättefin vecka du med! ♥

   Reply
 18. Magnus

  Jag hoppas att EDIT-programmen kan få leva vidare någonstans där dom går att se och inte hamnar i något arkiv. Dina framtida följare måste ju kunna få se dom också! Dom behövs också för att visa att det finns andra värden i livet än prylar och ”ytligheter”. Att det enkla många gånger ger väldigt mycket mer livskvalité.
  Hoppas att någon TV-kanal nappar på att visa Mitras film. Det du visat från era möten ger en känsla av att den dokumentären kan bli något väldigt speciellt. Ni verkar ju ha funnit varandra totalt!
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag hoppas verkligen att EDIT-programmen kommer finnas kvar på internet. Ska prata med dom och höra om det finns någon möjlighet att jag får lägga upp dom på youtube eller annat. Men vet inte hur hårda SVT är när det gäller sådant.
   Ja vi får hoppas att Mitras dokumentär kommer ut! Vore så glad om den gjorde det, även för hennes skull eftersom jag vet att hon kämpat och lagt så enormt mycket tid på den!
   Kram på dig ♥

   Reply
 19. elisabeth

  sett dina avsnitt nu, magiskt är det.

  Även jag gillar lugnet i mitt hem, bor utanför Umeå.

  Vägrar FB och annat socialt faktiskt. Jag och min hjärna fixar inte det.

  Din härlig blogg, tavlor , foto det gillar jag..

  KRAM

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Elisabeth! Så glad att du ville titta på avsnitten!
   Ja tycker det är bra att du vägrat FB och andra sociala medier. Man kan klara sig utan den världen också.
   Kram på dig ♥

   Reply
 20. Jannike

  Fantastiska filmer – magiskt! Blir så glad i själ och hjärta av att få kika in i din värld och uppleva naturen genom dina ögon! Och dina målningar och din konst är fantastisk! Så mångbottnad och slår an en sträng djupt i själen. Tack för att vi får dela din värld <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh TACK! Så glad jag blir för dina ord!! ♥ Det värmer verkligen i hjärtat att du tycker om det jag gör.
   Tack så jättemycket!! Kramar ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Glad att du gillar dom!! 🙂 Och vad roligt att du också skulle vilja bo såhär 🙂 ♥
   Kram

   Reply
 21. Jenny - En Vintage Saga

  Ja hoppas verkligen att det går vägen för Mitra ! Det skulle vara så roligt att få se den dokumentären och jag vet själv lite hur svårt det är att sälja in saker till media världen.
  Sedan ska jag ta och titta på Edits dokumentär igen, bara för att jag gillade den så mycket! Verkligen jättefin 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ja vi får verkligen hoppas att dom nappar på dokumentären!
   Och vad roligt att du ska titta på dokumentären en gång till!! ♥ Kram på dig!

   Reply
 22. Jessica

  Jag har bara foljt dig pa instagram ett tag, pga dina fantastiska bilder du tar, men sa haromdagen sa gick jag antligen in pa din blogg. Satt och scrollade och scrollade genom massor av dina bilder och inlagg och jag sager bara wow!! Din blogg ar definitivt en av mina nya favoriter! Sedan hamnade jag pa dom tva dokumentarerna och sa glad att jag hann med och se dom innan dom gar ut. Jatte bra och sa kul att fa lara sig lite mera om dig och din resa till Grundtjarn. Sa himla inspirerande verkligen! Jag flyttade fran Sverige till en liten by i Klippiga Bergen i Colorado for 7 ar sedan och har ibland kant att det va sa konstigt att ga fran en relativt liten stad i Sverige till en by som ar tre ganger mindre. Men alskar det har och tycker det ar underbart att vara nara naturen. Efter att ha lart mig lite mera om dig och din resa, sa kandes det annu battre att jag ar dar jag ar idag pa nagot satt! Hoppas den andra dokumentaren kommer ut, och att du vinner Arets Inspirator! Det fortjanar du verkligen! Kram fran USA 🙂

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.