Som en nyvaken björn

Åhh vad har hänt? För några dagar sedan gick jag runt i vinterjacka och nu är det sommarvärme ute. Alltså, idag har jag inte gjort många knop. Det har bara varit för underbart ute. Jag känner mig som en nyvaken björn som klivit ur sitt idé och helst bara vill ligga i lingonriset och tina upp efter den långa vintern. Jag är helt säker på att det är sådana här dagar man kommer minnas för resten av livet. ”Minns du den där tidiga vårdagen i maj som var så varm och underbar?

Ja tänker jag säga då. Och jag satt inte inne vid datorn hela dagen och jobbade. Jag satt ute mot husväggen och njöt av solens varma sken mot kinden, och kände doften av kokkaffe och vår.
050401Min lillebror Filip har kommit till Grundtjärn nu och ska stanna hela helgen. Jippie!!! Han kom förbi mig och Johan idag och vi kokade mer kaffe och satt ute i solen och njöt av livet.
050403

050409050402050407Johan var ledig idag som många andra, så han har ägnat hela dagen åt att röja i trädgårdslandet. Nu börjar det verkligen hända grejer där!
050408Jag begav mig ut en stund för att leta efter björkar att tappa björksav från. För nu äntligen har tjälen gått ur marken! Men jag hittade inga bra björkar! Det finns massor med björkar men inte med grenar långt nere på stammen. Jag sågar ju av en liten gren istället för att borra hål i björken. Och då måste man hitta en bra gren att såga, men just sådana björkar är det väldigt svårt att hitta. Jag känner mig lite osäker på det där med att borra, eftersom jag vet att det finns risk att man dödar trädet om man gör fel. Någon som har något tips?
050405Jag hade några bra björkar utanför huset som jag tappat från förra året, så jag fick upp två flaskor där som just nu samlar upp de magiska dropparna.
050406Jag hoppas hitta ett annat bra ställe att tappa på med många bra björkar. Vill ha riktigt mycket björksav så det alltid finns flaskor med färsk björksav nu under maj månad.
050404Jag fick i alla fall en härlig promenad ute i skogen. Det är så skönt att känna marken under fötterna igen, och den där friheten att kunna gå vart som helst utan att behöva stoppas av djup snö. Alla färger var så vackra och solen värmde så skönt. Underbara, älskade vår ♥

Har värmen kommit till er också? Hoppas verkligen det!! Och hoppas ni har en jättemysig dag! Kram på er! ♥

17 Kommentarer på “Som en nyvaken björn

 1. Yvonne

  Jag brukar klippa av en kvist på en liten björk. Sedan stoppar jag ner kvisten i en flaska och tejpar fast med silvertejp. Enkelt och funkar bra. Jag sätter också fast flaskan förståss så den inte glider ner när den blir tung.

  Reply
 2. Elisabet

  Vi borrar ett litet hål och sticker in ett sugrör som går in i en flaska. Sedan sätter jag dit en liten träplugg i hålet 😊. Ta ett annat träd nästa år så hinner hålet läka.

  Reply
 3. Sav o Sirap

  Det där med ”tjälen ur marken” känner jag inte till, du kan faktisk börja mycket tidigare än så, alltså när det är + 8-10 på dagen och det får gärna vara frost nattetid. Då kan du med rätt teknik tappa minst 6 liter pr träd pr dag. Jag borrar faktisk, men slår sedan in en björkkvist i hålet när tappningen är klar och har inte set skador på träden. Kolla ett inlägg om min och sonens tappning får några år sedan och kokning av härlig björk-sirap på saften på http://eskild.se/sav
  Som du där ser använder jag en ihålig spik. men något annat halvrör funkar också. Slå in det ca 2 cm och häng upp en plastpåse som du knyter på hålspiken. En 3 literspåse är garanterad full på en natt!
  Lycka till!

  Reply
 4. Bella

  Vi tappade björksav förra våren och då borrade vi hål i björkarna på gården och när vi hade tappat klart så täljde vi en liten träplugg som vi bankade in hålet. Hittills har björkarna mått bra 🙂
  Och ja solen och värmen har kommit och det är helt underbart! Äntligen kan jag greja i trädgården 😀

  Reply
 5. skapafrihet

  Ja det har verkligen blivit sommartid! I ett trollslag. Har haft precis samma – det GÅR bara inte att sitta fastnaglad vid någon dator inomhus dagar som dessa när blåsipporna nockar en till backen med sin blotta uppenbarelse och musöronen på alla björkar börjar spränga fram. Så jag kastade in alla slags handdukar och gick ut med termosen, lunchen, ja allt 😀 Hakuna Matata 🙂

  Reply
 6. Emschen

  Jag har aldrig fattat det där med björksav. Vad har man det till?

  Här har solen skinit hela dagen från en alldeles klarblå himmel och jag har gått i linne och shorts hela dagen. Helt underbart!

  Reply
 7. Hans

  Jag tittade på din video när du fick dit pris,titta går bra men lyssna på den är vedervärdigt,varför måste det läggas upp ett iltjut som skär genom märg och ben,inte ditt fel,men var kommer detta ofog ifrån,en applåd hade varit bättre.

  Reply
 8. Anonym

  Bästa Jonna…när Du väl är på jakt efter björksav…kolla efter Chaga! (Sprängticka)

  Reply
 9. När Annie fotograferar i Kalifornien

  Skulle du kunna göra ett inlägg om att fota självporträtt? 🙂 Jag avskyr att se mig själv på bild, så jag brukar vara supertaggad att at men redan efter andra bilden känns det olustigt och fejkat och bara helt fel. Hur gör du? Du verkar ju ha så roligt när du gör det!

  Reply
 10. Peer

  Tapper bjørkesaft fra en tappekran jeg har satt inn i et hull jeg boret i en 25 meter høy bjørk i hagen. Når jeg ikke tapper, stenger jeg kranen. Jeg har lært at den beste saften får man de siste ukene før bjørken får blad. Når bladene kommer blir saften mer bitter. Min bjørk har just fått små blad men saften er fortsatt frisk. Ved å drikke saften som den er får man nytte av alle saftens gode egenskaper. Når man koker den inn til sirup mister man det meste av energien i saften. Den kan fryses for å holde seg, men jeg drikker den i løpet av et par dager😋. Herlig å lese dine våryre betroelser og din glede over livet og dagen og hjemstedet og naturen!!

  Reply
 11. Mitra Sohrabian

  Oj så härligt med värmen, så fina bilder . Så glad blir man när man får sådana dagar. Många kramar

  Reply
 12. Magnus

  Fika i solen längs husväggen kan man göra precis hur länge som helst! I alla fall på våren. På sommaren kan det bli lite väl varmt och skönt. 😉

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.