Springa i regnet

Igår regnade det hela dagen, så mesta tiden spenderades inomhus framför datorn. På kvällen fick jag en sådan stark längtan efter att komma ut i regnet och springa. Jag har märkt av det senaste åren, att varje gång det regnar riktigt mycket ute, så får jag en stark känsla av att jag vill ut och springa. Jag vet inte varför riktigt. Men just de springturerna ute i ett sommarregn är bland det mest uppfriskande jag vet.

Så igår kväll tog jag med mig Nanook ut och sprang i regnet.
Jag springer inte jätteofta. Det kommer perioder lite då och då när jag springer lite mer. Oftast efter en springtur eller två så känner jag mig peppad till att fortsätta, eftersom jag mår så otroligt bra efteråt. De perioder när jag springer en eller två gånger i veckan så får jag så mycket mer energi. Jag känner verkligen hur bra det är för välmåendet. Men sedan så brukar alltid något komma i vägen. En stressig period eller annat som gör att jag skjuter upp mina springturer i en månad eller fler.
Men det spelar ingen roll. När jag väl kommer ut och springer, speciellt i ett ösregn, så är det underbart. Jag vill aldrig att det ska kännas som jag måste tvinga mig själv ut. Jag vill aldrig låta mig få dåligt samvete för att jag inte sprungit på länge. Det ska helt och hållet vara en positiv känsla kring det. En springtur för mitt eget välmående, och inget annat. Ibland blir det 1 km. Ibland blir det 5 km.
Och om Nanook följer med känns det extra roligt 🙂
När det regnar så doftar det så otroligt gott från skogen. Bland annat är det nog därför jag älskar att springa då. Det är en underbar känsla att samtidigt få känna de goda dofterna från all nyutslagen grönska. Jag älskar att gå fram till träden och dricka de små dropparna från barren eller löven.
Igår sprang jag knappt 2 km. Men det räckte. Jag ville bara få känna den där hettan i kroppen som blir när pulsen är i full gång. Det blir ett så skönt kontrast till det svala regnet.

Nanook behövde ju inte följa med mig egentligen, men han gjorde det ändå medan jag sprang fram och tillbaks på en liten grusväg. Han blev ganska trött tillslut han med.
En annan sak jag tänkt på, är att jag denna sommar inte vill lägga någon vikt vid vädret. Jag minns hur besviken jag var förra sommaren (och även denna vintern) på det ständigt blåsiga, gråa och mulna vädret. Den här sommaren vill jag bara skita totalt i det. Jag vill inte följa någon väderprognos. Jag vill inte låta mitt humör påverkas av om det regnar eller är soligt. Även om vädret har en stor påverkan i mitt fotograferande och i vilken inspiration jag får, så spelar det ju ändå ingen roll om jag gnäller över vädret. Det hjälper inte.

Så nu ska jag försöka släppa den där kontrollen över något jag ändå inte kan kontrollera. Om det så blåser och regnar hela sommaren, så får det bli så. Jag vill känna tacksamhet för varje dag, oavsett väder. Jag vill försöka känna solskenet inuti, även de dagar då solen är gömd långt bakom lager av tjocka moln. Jag tror det kommer kännas så mycket lättare då. Är ni med på det? ♥

Hoppas ni haft en jättebra tisdag! Kram på er!

29 Kommentarer på “Springa i regnet

 1. Jorma

  Det är skönt med regn. Jag är väl lite för ”bekväm” av mig för att ge mig ut när det regnar, annars så kan det vara rätt så gött att ge sig ut och bara låta sig bli blöt. För ett antal år sedan var jag ute och cyklade, och halvvägs på turen så kom en sån där klassisk sommarskur som blötte mig genom alla lager. Det var så jeansen började stöta ifrån sig vattnet, och det var liksom bara skönt 😀 Jag går väl en del in för att tajma regn när jag ska exempelvis cykla till jobbet genom att följa radarbilder för bekvämlighetens skull, har inga riktigt bra regnkläder längre. Är det ljummen sommar så kan jag få för mig att cykla i badbyxor om det ser riktigt ”hopplöst” ut, särskilt om jag ändå ska upp till bastun som tar mig en halvtimme att nå.
  Mina enda besvikelser på vädret de senaste åren har väl varit under sommaren, då det varit alldeles för lite åska för min smak. Sedan jag uppgraderade kameran för två år sen har jag inte fått något fotogeniskt åskväder att fota över huvud taget. Men utöver det så kan jag tycka att det är gött med sommar även om det inte är särskilt varmt eller regnigt.
  Kramar

  Reply
 2. Emelie

  Så härligt!
  Jag älskar att rida ut på hästen i sommarregn, i shorts och linne, barfota och barbacka. Det finns knappt något bättre än att känna regndroppar mot bart skin eller att få tårna dragna över blöta löv samtidigt som jag sitter på min hästs varma rygg. Det blir en sådan konstrast, varm torr päls mot svalt regn. Sedan luktar allt så himla gott med som du säger!

  Reply
 3. emblas.se

  Helt rätt att strunta i det man inte kan kontrollera! Allt blir så mycket lättare då <3
  Det får mig förresten att tänka på ett av mina favoritcitat ever:
  "Some people feel the rain. Others just get wet." av Bob Marley
  kram
  Emma

  Reply
 4. D

  Ska du inte börja vlogga på Youtube Jonna?
  Tror du har 20000 prenumeranter inom ett år.

  Extra inkomst och extra publicitet!

  Reply
 5. Lotta

  Jag kan inte annat än nicka och hålla med, på allt. Att springa är underbart, men bara om man mår bra av det och då gäller det ju både före som efter. Jag var inne i en period för över ett år sedan då jag toktränade, och om jag av någon anledningen inte kom ut under en dag så blev jag helt förstörd. Det var samma sak med att äta rätt. Man stressar sönder sig själv för hälsans skull och mår i slutänden sämre, så du gör helt rätt i att ta det som det kommer. Och regn är så himla skönt att vara ute i. Jag älskar barrskogsdoften efter ett rejält ösregn och här där vi bor är vi omringade av tall och gran. Igår natt när jag inte kunde sova, för jag var så rastlös och varm, så ville jag bara gå ut och lägga mig mitt under regnet naken! Haha Men nu ska jag tänka på hur du sprang ut i regnet nästa gång och faktiskt göra det, så kanske det inte tar två timmar att somna sen.

  Jag brukar försöka komma ihåg att kontra mig själv med en fråga när jag kör fast i saker och blir frustrerad. ”Kan jag just nu göra något för att ändra detta?” Är svaret nej så frågar jag alltid ”Vad KAN jag göra?” För att ge hjärnan en kick att byta spår. Det brukar funka ganska bra. <3

  Reply
 6. _annany

  Underbart att springa i regn! Jag brukar göra det nu som då. Det allra bästa är när man blir riktigt genomvåt haha.. Blir skorna inte blöta brukar jag springa rakt genom vattenpölar. 😄

  Reply
 7. leif

  Bra att du tränar ibland, det gör jag också,då kan du äta mer glass jag stoppar gärna i mej Chokladkaka, en bit per km annars skulle jag gå hem.
  Fin bild på dej och Nanook på stenen. Den verkar vara målad med något.
  Såg du några blommor under färden.

  kramar

  Reply
 8. Janet Doane

  Beautiful Jonna… how lovely to see these photos, dripping sweet raindrops of water on the fir needles and leaves, on your hair and clothing… and to read that you went out to run despite the rain, and had this beautiful experience that you’ve now shared. So often I let the weather keep me inside, and I love being reminded to get out INTO it, whatever that may be, to partake of the energy and life essence that is felt when in nature that is so powerful and thriving, a contrast to inside life. Just today I had that experience: after coming in from a walk on the trails, windy and chilly on the bay, to back inside our little condo, warm and sweet, I felt that loss of vital energy that made me feel so many things when I was outside, like my energy field was really breathing, my atoms were ”firing” with sunlight. So now I write to you with windows wide open to let the air in, with a lightweight sweater on because it’s cool, but I feel so much better for the freshness of life! Much love, xoxo!

  Reply
 9. Beata Rydén

  Åh vad härligt det ser ut att springa i regnet! Så fina bilder när ni springer på vägen <3 Jag älskar den där inställningen till träning- att man får springa precis hur långt eller kort man vill. Ofta kommer jag ut och springer när jag tänker att jag ska gå. Då blir det liksom ingen press på min prestation, något som ju kan göra träningen rätt tråkig. Vad fint du skriver om vädret. Jag inser att jag nog ser på vädret så, för jag blir liksom aldrig besviken sådär som andra verkar bli av vädret. Dessutom älskar jag regn och bor i Göteborg så det passar ju rätt bra 😉 Kram!

  Reply
 10. Dixi Wonderland

  Jag tänker precis som dig. Bara för att det regnar så ska det inte få stoppa min kreativitet. Vi bor i Sverige, ett land där det regnar ofta men regnet är ju så underbart! Allt det gröna blir dubbelt så grönt och man ser så mycket mer detaljer. Har till och med planerat att fota en outfit ute i regnet bara för att hylla det 🙂

  Reply
 11. Anna

  Jag är helt med på det. Jag ska vandra ensam från Grövelsjön till Treriksröset och det vore dumt att få dåligt humör pga lite regn. 😉 dessutom älskar jag regn och speciellt att springa i regn, det är precis som du säger något med luften, dofterna och det meditativa, lugnande ljuset. ❤
  Ha en underbar sommar! På lördag bär det av för mig in i fjällen och (bitvis) radioskuggan!

  Reply
  • Lars 8463

   Anna
   Jag blir lite avundsjuk på dig.
   Tänk vad många fina vackra
   minnesbilder du kommer att få!!!
   Även om du älskar regn så hoppas
   jag att du får så lite som möjligt.
   Önskar dig en underbar fantastiskt
   fin sommar vandring!!!

   Reply
 12. Christiane

  Wonderful, wonderful photo of you and Nanook sitting on the rock in the rain. I would title that photo: ‘A Girl and Her Pup’ 🙂

  Reply
 13. Paula

  men så jag känner igen mig i det du säger. Jag har alltid hävda att ”Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder ” men hallå det stämmer inte alltid….Jag kan bli jättesur när jag ser att det spöregnar ute eller när det blåser så jag inte kan ta ett enda foto…men egentligen är det ju petitesser. Låt oss bejaka vädret vad det än väljer, för tänk hur dom har det i öknen, eller nordpolen eller någon annanstans där inga variationer finns utan bara samma samma hela året…gud så trist”#

  Reply
 14. Melissa

  Your words & pictures felt so good. We are having such dry weather and high temperatures here. It’s affecting crops. A nice cooling rain would be so wonderful.

  Reply
 15. Janusz

  Our bodies really need a good workout to feel good. Movement keeps them healthy, relieves stress and releases some feel-good hormones. Especially when you have to spend a lot of time in front of the computer. And it is good for Nanook. Is he not a retriever cross. Retrievers are born to run. You have so many natural places to explore. In Krakow I used run a lot. We lived close to the edge of the city and I knew every forest and hill nearby. In Vancouver I usually go for a hike. Years ago I discovered that hiking in a rain is an enchanted experience. I feels like trees and mountains run to welcome you with joy when nobody else dares to share their fate.
  But most important of all you suddenly discover that you are able to enjoy both sunny and rainy weathers and not be attached to and affected by neither. Like you love them and are free of them in the same time. You start comprehending on a very deep level that your inner core of peace and joy can not be affected by anything.
  I am totally with you on this.

  Reply
 16. Lars 8463

  Hej solsken!!
  Jättebra att du inte ger dig själv
  dåligt ”samvete” för att du
  inte springer så ofta.
  För det ”bakar” bara en dålig
  självkänsla, egenbild.

  Jag borde nog också springa oftare. Men det är inte bara mina sopsäckar under ögonen som gör det svårt.
  Utan även att när jag gick en kurs
  i att flyga vinge.
  Gjorde ett vindkast att jag landade
  för hårt, tryckte isär fotleden
  knäckte ben i foten och vaden.
  Tog lång tid innan jag gick bra igen
  men den är ganska stel och blir ond
  om jag belastar den för mycket.
  Innan jag gick bra igen
  flög min arbetskompis ihjäl sig.
  Så jag har aldrig börjat igen.

  Så det blir mest cykel ute eller inne
  beroende på årstid och väder.
  Med bra upptämpolåtar i öronen
  med skenande hjärta
  svetten sprutande
  snoren slängande
  (en vacker bild 😀)

  Du solsken
  Jag är med till hur många procent
  som helst.
  Och du
  Även om din egen går i moln
  Så lyser du upp min planet.
  KRAMAR till dig
  ❤ till dig

  Reply
 17. Johanna - Panospoint.se

  Det låter som ett klokt tankesätt det där, att inte lägga energi på det man ändå inte kan påverka! Det är intressant hur man beroende på hur man tänker kan ändra sin känsla. Något som skapar stress är ju just förväntningar om hur något borde vara/ jag borde uppnått osv. Lugnare att vara tacksam för allt man har. I går tog jag en simtur i vår lilla sjö o torkade sen i solen, känslan av tacksamhet o vördnad inför naturen blev så stark! Att springa i regnet o känna hur pigga o starka benen är låter underbart o få andas den friska skogsluften! Nu när jag fyller den 29e (!)har jag fått det delikata ”problemet” att välja ett konstverk, så jag har tänkt välja bland alla dina fotoprints! Det blir ett trevligt problem 😀 ps tack för ditt långa svar, så kul att du funnit inspiration i vårt nybyggarliv! <3 O jättefint o tänkvärt reportage i Kamera&bild! 😊

  Reply
 18. Jacqueline

  Jag brukar ge mig ut och på springturer ibland där själva meningen med hela turen är att ta sig ut och se sig omkring. Alltså att jag springer till ett ställe och sen kan jag stanna där och utforska lite. Sedan ser jag ett ställe några hundra meter bort så springer jag dit och kollar. Jag tycker ofta att det är de turerna som är de mest harmoniska 🙂 skit samma att det går långsamt, det är inte hastigheten som är det viktiga.

  Reply
 19. Jenn - forever abroad

  Jag har exakt samma inställning till löpning. För att det är skönt, i mitt tempo, utan att mäta ens hur långt jag springer 🙂

  Och du, att du mår så bra av en springtur är inte en slump, det är vetenskap. Jag lyssnar just nu på boken Hjärnstark och det är SÅ INTRESSANT hur hjärnan påverkas av träning och motion. Hjärnan är förmodligen det mest föränderliga i vår kropp och påverkas dagligen av det vi gör och tankar vi tänker. När man får upp pulsen ökar kortisol-nivåerna (samma som händer vid stress) och efteråt sjunker nivåerna till en lägre nivå än de var innan = du blir mindre stressad. Om du motionerar regelbundet under en längre tid jobbar du därför ner kroppens kortisolnivåer på långsikt, + en massa andra grejer som händer som de förklarar i boken, och du upplever inte stress på samma sätt och jobbar typ mer effektivt 🙂

  Gillar vad du säger om att inte låta vädret påverka dig för mycket, det ska jag också försöka anamma, in case of en inte så solig sommar då jag planerar att vara här i Norden mest 😉

  Reply
 20. Pia

  Sååå bra tanke!! Att inte fokusera på det dåliga vädret! Så behöver jag också tänka! Kanske ska se det som en utmaning, att ha en härlig sommar, även om det skulle vara dåligt väder!:) känner precis som du, jag vill också ha fint väder till fotograferandet! 🙂

  Reply
 21. iza

  Ja, springa i regn, speciellt under sommarregnet borde jag också springa mer. Men just nu har det legat lite på is. Dels pga längre promenader med kameran, terräng i skogen osv. Men nu när Albin går på 11 veckor semester ska vi träna lite tsms, såsom springa osv. Så nu jävlar… Alla sambokilon ska bort! Har inte sprungit i regn, men kan tycka att promenader i regn under sommaren/sensommar kan vara det absolut bästa som finns.
  Ett fint minne är från, vad kan de ha varit? 2008 kanske…. Hmm, hursom. Jag var inne i Linköping och hade gjort något, lite dåligt med pengar och jag ansåg att både buss/tåget skulle kosta för mycket. Och egentligen, hur jobbigt kan de vara att gå 1.5 mil?!
  Jag gick från Linköping, hem till Vikingstad, och strax utanför stan så kom regnet, och det var så härligt. Jag hade ingen regnjacka eller något. Men satan vad jag gick och skrattade, fångade regndroppar på tungan, sprang och skuttade, vinkade till bilar som åkte förbi. De måste trott att jag rymt från psyk eller så. De tittade förskräckt på mig xD HAHA.

  MEN; jag minns känslan. Regndropparna mot ansiktet. Det blöta håret, dropparna som rann längs ansiktet. En så befriande känsla.

  Reply
 22. Margita

  Så fint och härligt inlägg! Jag blir alldeles varm inombords. Att springa i regnet låter underbart och jag kan förstå din glädje i att göra det.
  Gillar din inställning till att bara acceptera väderläget. Så är det med saker man inte kan kontrollera. Bara att acceptera och så blir livet lite lättare.
  Som vanligt fina bilder!

  Reply
 23. Josefine

  Hej!
  Jag har ingen vidare koll på vad du gillar för musik men jag ville vara tipsa om något som har hjälpt mig. Hela Patrick Wolfs skiva ”Wind in the wires” har fått mig att kunna tycka om och uppskatta vad folk kallar ”dåligt väder” (mulet/regn/grått). Jag förstår själv inte helt varför men tror det har mycket att göra med wind in the wires videon https://youtu.be/CppK9ZfE-cI
  Den har fått mig att uppskatta dova färger väldigt mycket och jag brukar ofta redigera bilder så färger blir lite dova. Det finns något vackert i det med. Älskar att fota på tidig vår när snön precis smält bort och all växtlighet är blek. Jag tycker luften kan vara ganska fantastisk vid mulet väder också. Antingen precis efter att det regnat eller om det blåser friska vindar som får en att rysa lite lätt.
  Den här videon och låten är också helt fantastisk, tror att du kan uppskatta den 🙂
  https://youtu.be/L9SNJC3YcTQ
  Med det sagt så älskar jag klara, starka färger och ”vackert väder” också! 🙂
  Ville bara dela med mig av det. Jag älskar din blogg, du är väldigt inspirerande och jag hoppas att jag själv en dag vågar ta ett steg i samma riktning.

  Reply
  • Lars 8463

   Josefin
   Tack för tipset!
   Jag har aldrig hört Active Child
   förut men gillade verkligen
   videon och låten!
   Hoppas du får möjlighet
   att ta det första steget!

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.