Vardagsögonblick och en tävling

Första dagen efter semestertiderna, och jag har liksom gått runt hela dagen och känt mig väldigt glad över att saker och ting kommer igång igen. Jag känner också en djup tacksamhet över att just få känna så, eftersom det annars brukar pratas mycket om ångest inför att jobbet börjar igen eftersom sommarvilan. Den där ångesten inför att gå till jobbet har jag känt väldigt starkt i mitt tidigare liv, innan jag flyttade till Grundtjärn och successivt började göra min hobby till mitt jobb. Därför är jag så innerligt glad över att inte behöva känna så längre, utan istället tvärtom. En bubblande glädje och iver i att få hugga tänderna i alla projekt. Jag önskar bara alla fick känna så.

Denna måndag bjöd på en härlig energi, och jag tänkte dela med mig lite av ögonblick från min dag.
081518Idag har jag suttit största delen av dagen och kollat upp och beställt ramar och annat material till mina målningar och foton inför utställningen i Norrköping som närmar sig med stormsteg. Förra året när jag hade min allra första utställning i Sollefteå så insåg jag verkligen hur mycket jobb det ligger bakom en utställning. För att inte tala om alla kostnader. Och nu är det så mycket mer på alla plan.
Har gjort en budget för vad det kommer kosta att köpa in ramar till alla stora tavlor och fotoramar till mina bilder och det är nästan så jag bara vill lägga mig i sängen och ta kudden över huvudet en stund. Samtidigt så är det så viktigt för mig att allt blir bra. Att ha utställningar har varit min dröm sedan jag var tonåring. Så jag nöjer mig inte med billigare alternativ. Ingen mellanmjölk här inte. Ska jag ha utställning ska det banne mig vara kvalitet.
081519Så nu blir det snart dags för inramning här hemma. Jag vill vara ute i god tid och se till att alla tavlor och foton är klara innan september, eftersom jag är bortrest en stor del av den månaden. Men mer om det senare 😉
081510Det har varit rysligt kallt senaste veckan, nästan så jag velat ta på mig vinterjackan vissa gånger. Men idag var vindarna lite mildare, så måndag till ära tog jag på mig min mormors gamla kjol.
081511Hon hade på sig den väldigt ofta året innan hon gick bort. Jag minns hur vacker jag tyckte hon var i den där hon stod i köket och kokade kaffe och visslade på någon gammal visa. Det känns fint att få bära den nu, och ge den nytt liv.
Även om hon säkerligen skrattar nu och tänker ”Men va i renaste helvete ta du på dig töcken gammtrasa?”. Åh, ingen kunde svära på ett så hjärtligt sätt som henne. Eller jo, hennes bror Tage som bor här i byn, min gammelmorbror, han kan det också.
081512Jag passade på att ta en kopp kaffe där ute medan solen syntes i några minuter mellan molnen. Det kändes som det var längesedan jag kände solen i ansiktet. Det var så otroligt mysigt. Nu längtar jag efter lite mer värme innan hösten får börja.
081516Vid växthuset har en stor solros slagit ut och varje gång jag ser den blir jag lika glad. Jag funderade på om jag skulle plocka in den och sätta den i en vas, men jag lät den få stå kvar. Den lyser upp så vackert mot den röda ladugårdsväggen.
081517Det har varit ovanligt mycket blommor i år, och även om det är mitten på augusti så ser det nästan ut som mitten av juli när man ser alla blommor överallt. Jag tog med mig en sax ut för att plocka in lite av sommaren och ta in i köket.
081514Jag hade nämligen hunnit städa undan lite här idag. Diskat och dammsugit så det skulle kännas lite fräscht inför den nya veckan. Och då kan en vas med blommor förhöja hela köket.
081513Prästkragar och rallarrosor, och några vackra gula blommor som jag inte vet vad dom heter. Vet ni?
081507Och sen när jag gick till brevlådan låg där ett paket som nästan fick mig att fälla en liten tår när jag öppnade det. Det var en bok från min bloggvän Maria Strömberg Bååth, också känd som Made by Mary och som är en av Sveriges största matbloggare. Även om jag aldrig träffat henne så känns det som om jag känner henne. Antagligen för att hon under några år följt min blogg och med ett öppet hjärta delat med sig så mycket av tankar och känslor. Om jag träffade henne känns det som om vi skulle kunna sitta uppe en hel natt och prata om allt och ingenting. Under lång tid har hon längtat bort från lägenheten och stadslivet, och hon har verkligen beskrivit denna längtan så stark att jag ibland rörts till tårar.
Nu 2016, har hon gjort verklighet av sin dröm och flyttat ut till ett hus på landet,
och dessutom get ut sin allra första kokbok, ”Made by Marys Gröna Frukost”. Så inspirerande att jag ryser.
081505Hon hade skrivit så fina ord att jag blev alldeles varm i hjärtat. Så personligt och vackert. Och bilderna i boken som hon själv tagit är så vackra att jag nästan vill äta upp sidorna.
081508Eftersom hon följt bloggen en längre tid så hade hon koll på att jag verkligen är ointresserad av matlagning. Det är något jag mest tycker tar tid. Ett nödvändigt ont. Och att läsa kokböcker är något som händer väldigt sällan. Mest om jag ska kolla upp receptet till sockerkaka eller liknande. Men när vi hade mailkontakt för ett tag sedan så berättade hon att den här boken innehåller recept på goda och nyttiga frukostar med mackor och liknande, och att den därför kanske ändå skulle kunna komma till användning även för en sådan som mig. Jag tyckte det lät helt fantastiskt. Om jag i mina drömmar fick äga en kokbok med recept som jag verkligen skulle vilja följa, så skulle den se ut såhär. Mackor och frukostar är det bästa jag vet. Det är den måltiden som jag ser fram emot allra mest på dagen, och jag skulle säkerligen kunna äta frukost till alla måltider egentligen. Så det känns så roligt att få lite goda, nyttiga recept nu. Jag vill testa varenda en!
081509Jag fick också äran att tävla ut två böcker till er, mina kära läsare. Så om ni vill vara med och tävla om hennes vackra kokbok, lämna en kommentar nedan och skriv en kort motivering till varför just du skulle vilja vinna den. Jag väljer ut två vinnare på onsdag! ♥ (Glöm inte skriva in din mailadress så jag kan kontakta dig om du vunnit)

Maria, författaren själv har också en tävling på sin blogg där man kan vinna böcker. Så ni kan vara med och tävla där också för ännu större chans att vinna. 

Nu har ni fått en liten inblick i vad min dag innehållit. Hoppas ni alla haft en jättefin måndag. Stor kram till er ♥

154 Kommentarer på “Vardagsögonblick och en tävling

 1. Kristina

  Hade varit underbart att kunna variera sin frukost, den gröna vägen
  & då är ju denna boken en stor inspiation.

  Reply
 2. Caroline

  Spännande – jag behöver lite ny inspiration (jobbat med mat en del) och unnar mig inte nya kokböcker särskilt ofta längre – vore roligt att läsa helt enkelt 🙂

  Reply
 3. Sofie

  Jag skulle gärna vilja vinna boken för jag skulle verkligen behöva få till mina frukostar. Som det är nu blir det mest bara en banan och en havredryck så lite lyxigare inspiration skulle göra resten av min dag. 🙂

  Önskar dig en härlig vecka!
  /Sofie
  P.S Var hittar du dina stora dukar å ramar? Vore toppen med bra tips å gärna med bra priser. D.S.

  Reply
 4. Anna-Karin Scheutz

  Önskar att vinna boken ”Gröna frukost just för att fortsätta vårt nya gröna liv som vi startade nu under sommaren,
  att få ännu mer inspiration till ett grönt liv för att skona vår fina jord och våra djur.
  Ett enkelt val men inte helt lätt alla gånger.

  Reply
 5. Sophie

  Jag är bara glad över att ha hittat din blogg med ditt oerhört vackra skapande. Har själv startat eget inom foto men väntar nu ett älskat andra barn och har inte kunnat fotografera som jag velat. Längtar efter hösten och att kunna komma ut i skog o mark igen 😀 Tack för din inspiration som får mig att längta så mycket mer 💖

  Reply
 6. Gizze

  Lika härligt som vanligt att höra och se hur du har det…

  Här har varit sommarvärme idag! Så härligt, behövs så man klarar höst och vinter…Bara getingarna som ställer till det så idag har jag inte kunnat sitta ute här hemma eller ha dörrar och fönster öppna-och det vill man ju..ringt Anticimex, så jag hoppas de kommer och sanerar snabbt,,,

  Vill gärna vinna boken…insåg nu att jag följer Made By Mary på Instagram, men inte förstått att hon har släppt en bok, vore kul att vinna den 🙂

  Ha en fin kväll Jonna! Nu ska jag ta mig några Surdegsmackor och ett stort glas O´boy…gott det 🙂
  Kramar från Gizze i Värmland

  Reply
 7. Ia Svärd

  Hej Jonna!
  Först bara… Vilken fantastiskt fin blogg du har!
  Upptäckte den nu i början på sommaren och tittar in titt som tätt.
  Dina fotografier når ända in i själen och dina ord och tankar berör.
  Har alltid längtat ut. Till fjäll och skog.
  Har fastnat för två av dina fototapeter. Önskar att de gick att ha på väggen i vårt nya uterum. Tyvärr funkar det inte med temperaturväxlingararna där ute.
  Nu till boken! Bara den lilla glimten av bilderna i boken gör att man blir frukostsugen 😀 Älskar att laga mat och frukost är favoritmåltiden.
  Hälsningar Ia

  Reply
 8. Maria Leisborn

  Hjälp behövs ut ur kaffe-och-macka-träsket! Frukostkokboken är räddningen jag behöver för min son som på måndag börjar högstadiet och ska börja åka skolbuss och mig! Rädda våra grå framtida morgnar!

  Reply
 9. K.Dellhem

  Jag håller på att renovera mitt nya kök i huset jag ska flytta in i, vore kul att ha en till kokbok på min hylla som kommer pryda köket så fint 😊 tack till en fin och lugn blogg 💗

  Reply
 10. Helene

  Inspiration & Glädje till matlagning skriker det efter i mitt liv!!! Tankar om ett Hälsosammare liv gör också att Boken skulle komma så väl till pass🍴🍞🌯😇😘

  Reply
 11. Caroline Skytt Becker

  Så härligt med en frukostreceptbok! Skulle bli överlycklig om jag vann den 😊 Kanske kunde jag få mina tvillingtjejer på 6 år att äta lite varierande nyttig frukost nu när de ska börja skolan och mycket energi behövs 🌻

  Reply
 12. Loa eklöf

  Underbara bilder som vanligt Jonna!! 💕 Dina bilder inspirerar verkligen!

  Jag hade blivit mycket glad för en ny kokbok! Behöver all inspiration jag kan få för tillfället, då jag är in en ”svacka” då det gäller matlagning-supertrist och idélös helt enkelt! 😝

  Reply
 13. Sabina

  Åh yay jag hoppades så att det var boken som skulle lottas ut direkt när jag såg bilderna! Jag är sämst på att få i mig frukost för jag blir så missnöjd med allt. Så alltför ofta äter jag bara en glass eller en frukt, så den här boken skulle vara guld värd i mitt hem 😀

  Reply
 14. Kristina

  Först och främst måste jag låta dig veta hur mycket du inspirerar mig och hur mycket jag vänt mig till din blogg det senaste året. Du är en förebild som många ser upp till då du har en sådan fantastisk fin personlighet.

  Jag skulle hemskt gärna vilja vinna denna boken för att framför allt hitta tillbaka till kärleken för mat och frukostrutinen (då det är den viktigaste måltiden på dagen!). Det senaste året har varit ett otroligt tufft år med motgångar inom sport (fysisk skada), skola, och psykisk ohälsa vilket resulterade till att jag tappade kärleken för mat och att äta. Jag har jobbat stenhårt med mig själv och satt upp nya mål (tävla nästa år), och försöker nu hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt liv där jag är snäll mot min kropp. Att vinna denna frukost kokbok skulle verkligen ge mig en boost, motivation och inspiration men framförallt hjälpa mig påvägen till att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt liv igen (kärlek för att äta).

  Kram på dig!

  Reply
 15. Victoria Söderström

  Åh jag skulle hemskt gärna vilja vinna boken. Jag är lite deppig efter att ha gått upp mycket i vikt under min graviditet. När bebisen sen kom var omställningen så stor och orken så knapp att jag inte har prioriterat mig själv eller min kropp alls. Nu är bebisen 10 månader och jag har landat i allt det nya. Nu vågar jag lite smått tänka på mig själv igen. Kanske denna bok kan ge mig den där starten jag behöver för en hälsosammare livsstil 🙂

  Reply
 16. mammakero

  Blomman heter Gulsporre, blir 20-50 cm hög blommar juli-sept och trivs i sandig och grusig mark.
  Du är en sann inspiratör och jag är glad att jag hittade din blogg i den stora etern. Inte för att jag lär göra det stora steget, utan mer för att det är sann glädje att läsa om ditt liv.

  Reply
 17. Linda-Marie

  Jag har följt hennes blogg länge. Älskar hur hon fotar och hennes recept. Gjorde ett häromdagen. Att få bläddra i hennes bok skulle vara så härligt och den skulle bli ett smycke i köket. Mc Linda

  Reply
 18. Linda

  Jag älskar också frukost. Mer specifikt så älskar jag mackor. En ljus vetesmörgås mår magen dock inte kalas av, och inte håller jag mig mätt vidare längre heller. Jag har även svårt att komma på bra pålägg, det blir ofta skinka eller leverpastej vilka WHO nu klassar som cancerframkallande och det känns därmed inte heller bra att stoppa i sig (hur underbart gott det än må vara). Jag som är uppvuxen på såna mackor har därmed inte världens bästa fantasi till att komma på GODA nyttiga alternativ så då skippar jag frukosten istället. Det vore därför kul att vinna Marys bok så jag kan introducera frukosten i mitt liv igen, den här gången på ett nyttigt sätt.

  Reply
 19. Grusvägen hem - Drömmen om ett liv i enkelhet

  Hej!
  Åh vilken döläcker kjol! Önskar att jag hade en exakt likadan! Vi köpte ett gammalt hus (eller två egentligen) på landet i våras, och vi köpte det med alla inventarier. Det fanns SÅ mycket vackra och välsydda gamla kläder här. Det var en helt annan kvalitet för hundra år sedan. Tyvärr är nästan alla kläder många storlekar för stora, men jag har sparat rätt mycket. Kanske kan någon använda dem en dag.

  Förresten, jag är så ledsen att jag inte kan komma till din utställning i Norrköping. Jag bor ganska nära och det hade varit en verklig höjdpunkt! Tyvärr ska jag på årets största jobbresa just då. 🙁
  Hoppas det blir fler utställningar här i söder i framtiden!

  Reply
 20. Anders

  Jag säger välkommen till norrköping ska bli kul att se dina tavlor i verkligheten och dig oxå har följt dig enda sen du började blogga. Det skulle vara kul och få lite nytändning på frukost idéer man har liksom fastnat och kör i samma hjulspår varje dag

  Reply
  • malin Alexandersson

   God kväll Jonna. Ja du varför skulle man vilja vinna denna, jag är riktigt kass på frukostar, å nu när man har en lite på 2 år måste man ju försöka få till det. Hade nog varit lättare med en bok att kunna finna recept och inspiration. Kram

   Reply
 21. Anna

  Hej Jonna!
  Så roligt att du också tycker om hösten, årstiden som är min favorit. Stövlar och stortröjan på och ut i skogen som doftar så livet liksom spritter i kroppen! Idag var även min ”första dag” på jobbet efter semestern, fast egentligen har jag ju jobbat där i 10 år nu och jag skulle nog aldrig vilja byta. Jag jobbar på Danderyds sjukhus och på vår mottagning är det en ren fröjd att jobba. Goa arbetskamrater, viktigt arbete och en helt underbar chef som har sett till att jag, under flera år, har kunna få ta tid att hjälpa min son som har behövt mycket hjälp i skola och vardag utan att någonsin ifrågasätta något. Familjen är viktigast, har hon alltid sagt och sett till att jag även kan jobba hemifrån då det har behövts.

  På onsdag börjar vår nystart. Min son som nu snart är 18 år och varit en sk hemmasittare under många år, har hittat en skola där han får läsa basämnen men också jobba med lantbruk och djuren på en gård. Dessutom ska han bo där i veckorna. Ett helt nytt liv väntar oss båda och jag hoppas av hela mitt hjärta att han hittar glädjen i djur och natur, precis som jag också har gjort under mitt 55+-liv.
  Då även min sambo för tillfället jobbar borta i veckorna så får jag mycket egen tid på kvällarna, njuta av att vara ute i skog o mark, läsa framför brasan, måla och jobba med mina smycken och kanske hitta nya goda frukostar (blink, blink) att njuta av i mitt tysta kök. Lika sorgsen som jag blir när sonen ”flyger ut” lika glad är jag för att han vill och vågar, ett enormt steg för honom att ta och jag hoppas att han nu ska finna en framkomlig väg till sitt framtida liv.
  Att kunna läsa om och få följa dig och din väg till harmoni och livets njutningsstunder ger mig hopp om att det trots allt finns en plats för alla, där vi alla får plats, på vårt eget vis.
  Jag håller tummar och tår för att din utställning ska bli lyckat och att du och din Johan får en underbar höst och att jag får fortsätta njuta av dina vackra fotografier, dina härliga målningar och din inspirerande vardag.

  Reply
 22. Elina

  Så underbar! Jag älskar alla sorters kokböcker och dessa bilder ser ju helt otroliga ut. Jag är på väg att flytta hemifrån, och försöker just nu samla på mig så mycket recept som det bara går. Jag vet att frukost är så lätt att missa, men om jag hade en bok som denna så är jag helt säker på att jag skulle gå upp lite extra tidigt för att laga mat även på morgonen. Lycka till med utställningen – önskar att jag kunde se den! <3

  Reply
 23. Ronja

  Om lite mer än en vecka tar jag min rultiga röda bil upp till Umeå. Där ska jag påbörja en ny fas i mitt artonåriga liv, nämligen universitetslivet. Ett hus och två okända människor några mil utanför stan väntar på mig, och jag är så lycklig! Tänk va lite ny frukostinspiration skulle förgylla mina dagar med energi! Som du skriver är frukosten det godaste målet om dagen, längtar redan när jag lägger huvudet på kudden om kvällen.
  Vill passa på att säga hur mycket jag inspireras av din konst Jonna. Den bär alltid på spännande energi och känsla. Ha det fint!

  Reply
 24. Evelina

  Vore kul att få lite nya idéer så man kan inspirera barnen. Känns som man fastnat i samma varje dag. Vill gärna att dom får i sig en nyttig och god frukost som ju faktiskt är dagens viktigaste! 😊

  Reply
 25. Rose-Marie Grune

  Hej Jonna!
  Tack för din härliga blogg! För min del är frukost något som jag oftast hoppar över eller äter för att jag bör. Jag behöver lite inspiration på enkla frukostalternativ och hoppas bli en lycklig vinnare av boken! 📖

  Reply
 26. Linda

  Höst och nystart, då behövs inspiration till energirika frukostar. Å skulle jag inte orka göra frukost nån morgon så är hennes fotografier så inspirerande att de ger energi till tusen!

  Reply
 27. Anna

  Ja är som du å tycker matlagning är hemskt men har inte råd med en egen kock.
  Men ha lovat mig och sonen nu att ja ska försöka bli bättre på matlagning så vore kul om de blev lite variation till makaroner å korv eller korv å makaroner 🙂

  Reply
 28. Sussi

  Jag har fått lov att plocka bort gluten ur min kost, jag som alltid varit en mack-människa. Det skulle ju vara toppen med lite ny inspiration!
  Tack för en fin blogg med underbara bilder.

  Reply
 29. Angelica

  Hej! Först vill jag tacka för den glädje och energi, viljan att själv skapa och skriva, som jag alltid får av att läsa din blogg. Jag är en småbarnsmamma, jämngammal med dig, som för närvarande bor i ett mindre samhälle, skriver och sjunger och drömmer mig bort. Skulle gärna bo ännu närmare skogen, men har tyvärr ingen möjlighet just nu.

  Min motivering angående boken blir att liksom du så tycker jag att matlagning är rätt tråkigt. Jag dras till det naturliga och nyttiga, är faktiskt vegetarian, men kan inte påstå att jag egentligen tycker det är särskilt roligt att stå där och koka grytor – och frukosten blir oftast bara havregrynsgröt och apelsinjuice till barnet och ett glas vatten till mig. Dock har jag alltid gillat mackor, men tiden och orken att själv leta upp recept och experimentera finns inte riktigt.

  På grund av en separation blir jag snart ensamstående med min tvååring och kommer i alla fall till en början att behöva flytta till i en miniliten hyresrätt i ett typisk tegelhusförort. Tack och lov i en småstad nära naturen men ändå. Livet blir nog tyvärr lite gråare en tid.

  När jag då står där i lägenhetshallen om morgnarna, väljer ut stickade tröjor från marknader och dagens strumpor åt min son, känner jag på mig att jag kommer att vara betydligt mer stressad än nu. Minuterna går snabbt när man ensam ska göra i ordning två människor och dessutom hinna lämna på dagis innan bussen mot min skola avgår. Jag tänker att den där boken kunde bli min motivation att faktiskt gå upp några minuter tidigare för att bjuda min son på en fin mackfrukost, en vacker frukost som kanske lite kan få påminna honom om det fina och naturnära livet hos hans pappa, bli en liten ljuspunkt i vår tegelgrå på-väg-till-dagis-morgon.

  Reply
 30. Lena D

  Min dotter som är i den din ålder har autism, och ett synnerligen överkänsligt nervsystem. Det gör att hon till största delen är hemma och ute i naturen, hon klarar inte att resa och ”roa sig” som de flesta i hennes ålder gör. Vi vill ge henne en så absolut vacker och inspirerande vardag som vi någonsin kan, och göra de där vanliga sysslorna till en upplevelse i sig – allt det där som de flesta av oss bara skyndar förbi på väg till något annat… Som att göra varje måltid till en fest, frukosten inte minst eftersom det är kvaliteten på morgonrutinerna som anger tonen för hur resten av hennes dag blir. Hon har personlig assistans, och vi vill också inspirera assistenterna till att verkligen skapa ett äventyr av de där ”små” sakerna i livet, som måltiderna. Min dotter har svårt att känna sig motiverad och bygger inte erfarenheter som de flesta andra, men några saker i vardagen har hon en passion för – som att äta god och vacker mat som är serverad med äkta matglädje!

  Reply
 31. Agnes

  Hej!
  Boken skulle passa så bra hos mig för att jag har levt utomlands i många månader på rekordtråkig frukost. Nu vill jag att den gråa gröten ska bytas ut mot färgglada, vackra skapelser som är bra för alla på planeten.

  Ps: Det är så glädjande med någon som lever en alternativ livsstil och vågar visa upp den som du gör på ett så bra sätt. Fortsätt gärna!

  Reply
 32. Maria L

  Hej och tack för en jättefin blogg. Självklart skulle jag vilja vinna boken, den ser superfin och inspirerande ut. Jag är alltid på jakt efter nya nyttiga recept till mig och min familj. Jag tycker om att laga mat till dem (men gillar inte att laga mat bara till mig själv, det är tråkigt). Om jag vinner boken ska jag helt klart bjuda familjen på recept ur den till helgfrukosterna, vi tycker om att sitta länge och äta på helgerna och bara mysa 🙂

  Reply
 33. Katharina

  Hej Jonna, din blog ger så mycket inspiration! Tack för det.
  Jag skulle så gärna vinna boken. Den skulle verkligen förändra mitt liv just nu, då jag har verkligen svårt att gå upp på morgonen. Jag har en bebis som är tre månader och gillar att hålla upp mig på natten, och en tre åring som behöver frukost kl 7… mina mörkraste timmar på dagen är mellan 7-9 efter en kort amningsnatt. Men jag tror att nya frukost ideer skulle kunna ge oss mycket morgonglädje…

  Kram på dig!
  Katharina

  Reply
 34. Clara Schlosser

  Dearest Fairy Princess Jonna~ I just adore your comfy cozy natural wonderland blog. I too live in a magical place filled with fairies and wildflowers. My island is surrounded by orca whales, seashells and mermaids. I make art, talk to the unicorns and play with my two puppies Buttercup and Blossom. Your writing and pictures inspire me everyday to live in gratitude for the mystical life I lead, so thank you from the bottom of my unicorn heart. The Made by Mary book of cooking looks delightfully delicious and I would love to give it a new home in my cozy kitchen. Much Love from a fellow fairy girl~ Clara

  Reply
 35. Jenny Franzén

  Tack för en underbar blogg Jonna! Jag skulle otroligt gärna vilja vinna en bok till min mamma! Jag flyttar tillbaka till mina föräldrar om två veckor, till mitt barndomshem ute vid den sörmländska kusten. Att påta i trädgården är mammas stora passion, och hennes tillflykts ort. Min mamma har en fysisk åkomma som gör att hon får skov av smärta i magen, och att få se glädjen när hon plockar med sina plantor och sår sina frön betyder så mycket för min familj. Att få ge henne en bok som den här där hon kan få göra någonting av sina grönsaker vore underbart!
  Själv pluggar jag på Universitetet, och känner verkligen igen mig i vad du skrev om hur du kände när du bodde i Göteborg.. Har gått ner i halvtid vilket blir tight med CSN, men det är värt det!
  Tack för en underbar blogg, du är en inspiration

  Reply
 36. Lena - gott för själen

  Men åh! Fina fina Maria! Jag har träffat henne ett par gånger och jag kan verkligen intyga att hon är den mest gulliga och goa tjej man kan tänka sig. Samtidigt har hon skinn på näsan och vet vad hon vill. En sån mix som jag uppskattar. Och boken! Den har jag också förstås 🙂

  Kram Lena

  Reply
 37. Birgitta Svensson

  Jag har alltid gillat frukosten…Bra start på dagen och skönt att ta det lite lugnt innan det är dags att åka till jobbet. Äter nästan alltid rågflingegröt och det skulle vara kul med lite inspiration från den fina boken! 🙂

  Reply
 38. Anna

  Hej! Jag skulle gärna vilja vinna boken så jag kan inspirera min sambo Jens att äta en nyttigare & mer varierad frukost än kalaspuffar, haha! Jag gör mitt bästa redan nu men om han får se bilderna så kan det nog hjälpa till lite extra 🙂 Kram!

  Reply
 39. Isa

  Hej! Jag skulle gärna vilja vinna boken för att jag försöker börja äta frukost. Har aldrig vart en frukostmänniska men eftersom det är viktigt och jag försöker må bättre och få mer energi har jag bestämt mig för att börja med det, så lite inspiration hade vart till stor hjälp!

  Kram

  Reply
 40. Nann Karin

  Hver dag er jeg innom bloggen din for å få en liten pause fra en travel hverdag. Jeg Niger tekst og bilder og blir inspirert. Det blir jeg også når jeg besøker bloggen Made by Mary, også hun tar fine fotografier, på et ulikt sett enn deg. Da jeg nettopp har fått interesse for foto, så ler blogger og bøker fulle med inspirasjon. Og boken kan jo også få meg til å spise frokost før jobb. Det er jeg dårlig på

  Ha gode augustsager

  Reply
 41. Lovisa

  Vilka himla fina foton, Jonna! Blir så himla avis på dig, att du har vågat ta steget att flytta så långt hemifrån utan några vidare planer eller tankar och bara tagit allt som det kommit, och nu sitter du där. Så himla inspirerande, du har verkligen hjälpt mig ur min lilla bubbla så nu ska jag också flyga ut ur fågelboet snart och landa i Oslo för att jobba! En dag hoppas jag på att flytta ut till en stuga på landet och få leva ett liv som du gör. Hoppas på att jag vågar mig på det med. Tack snälla för allt du ger oss läsare ♡

  Jag skulle även vilja vara med i tävlingen! Jag är lakto-ovo-vegetarian just nu men kämpar efter att bli vegetarian, det är så himla svårt bara då jag inte har några kokböcker att pryda bokhyllan med som man kan sitta och kika i när man behöver inspiration. Försöker även leva ett hälsosammare liv, har varit så himla trött den senaste tiden så att börja äta lite mer hälsosamt (och för att inte tala om frukost!) vore en perfekt grej att göra just nu i flytt-tider!

  Reply
 42. Helena

  Tack för en fin blogg! Inspirerande! Jag skulle vilja vinna boken för att få just lite inspiration. Jag har varit vegetarian i snart 10 år och behöver verkligen lite nya idéer! Det vore roligt att förnya sig.

  Reply
 43. Lena

  Alltså jag skulle såååå behöva dendär boken, har en sån ide’torka när det gäller frukostar så det är nästintill skamligt.. Jag gillar att laga mat, det gör jag. Men frukost.. ? En härlig frukost kan, enligt mig, rädda hela dagen. Och jag försöker ju inte ens, tråkigt är bara förnamnet. Jag är mammaledig, så jag har möjligheten… Nu behöver jag bara en rejäl kick i arslet (dvs. Boken)! 🙂

  Reply
 44. Linette

  Hej Jonna! Vad roligt att du fick en bok! Vad jag förstår tycker du mycket om frukost. 😊 Till frukost mår min mage bäst av havregrynsgröt och jordgubbssylt och till det två knäckebröd med kaviar på. Men om det finns något tips i boken, på något annat att toppa gröten med, så vore det kul! Kram

  Reply
 45. Anita

  Hej Jonna och tack för en fantastiskt inspirerande blogg. Helgerna känns långa i väntan på dina uppdateringar 🙂
  Min fråga är…….har du inte ett kort på din mormor i kjolen? Det skulle vara så kul att se.

  Reply
 46. Lena Sjöberg Dahlin

  Skulle behöva lite nya idéer till frukost, har flyttat ut till liten stuga försöker att hitta tillbaka till våra rötter.

  Reply
 47. Lena andersson

  Hej Jonna
  Läste en artikel här Om dagen om en kvinna som lämnar livet i storstaden flyttar tillbaka till norra delarna av Sverige………
  Blev nyfiken och tittade in på din blogg, så befriande och inspirerande att läsa och ta del av det du skriver – TACK😊

  Jag brukar aldrig tävla, har haft tur i kärlek i 30 underbara år med min fina och underbara man, tillsammans har vi lyckan att ha 5 underbara barn 9 – 26 år. Bor i en lten by i Dalarna i ett litet ”torp” enkel och okomplicerad tillvaro, det är ett recept på lycka som fungerar och det verkar som du har hittat det också 😊Min last är ”böcker”, älskar dom, inte bara att läsa, utan också känslan av en bok i handen, krypa upp i en fotölj med en tekopp och blädra förstrött, titta på bilder och förundras över hur duktiga författare det finns.

  Din väns bok ser helt fantastisk ut, skulle vara en glädje att få njuta av den och kanske överraska maken med en frukost , oftast är det han som lagar till mig😊

  Reply
 48. Isabelle

  Ett steg i taget ändrar jag min kost åt det gröna hållet. Middagar och luncher är lätta att göra gröna och djurvänliga, men när det gäller frukost börjar min inspiration ta slut… Därför vore det så kul att vinna denna boken!

  Reply
 49. Maria Persson

  Åh lite ny insperation vore toppen för knoppen å kroppen för de 4 barn vi har kvar i hemmets lugna vrå(3 utflyttade) och oss föräldrar så klart. Så många fotoutflyker vi gör så så behövs lite gott att fixa.
  Tack för din underbara blogg fina Jonna. Kram Maria långt ner i Småland. Dock varje sommar långt upp i fjällvärlden

  Reply
 50. Sofia yst i byn

  Hej Jonna 💜
  Precis som du älskar jag frukost! Jag o Linnea har testat juicedetox och det jag verkligen har längtat efter/saknat är frukost och smörgåsar! Dessutom ser boken fantastiskt fin ut med vackra bilder som man njuta av!
  Hoppas jag vinner 😉

  Reply
 51. Helena Berglund

  Hej Jonna!

  Jag skulle jättegärna vilja vinna ett exemplar av boken! 🙂 Den ser helt fantastisk ut och jag skulle hemskt gärna vilja göra min frukost lite grönare och lite mer varierad. Frukost kan vara det bästa målet på dagen i min mening, och då framförallt helgfrukostar när jag och min sambo kan ta oss tid att njuta av den. Det vore jättehärligt att få nya idéer till att variera frukosten även under veckodagarna då det annars lätt blir samma frukostar av ren vana dessa dagar. Denna bok vore ett toppensätt att få inspiration till nya härliga frukostvanor.

  Ha det bra!
  Kram Helena

  Reply
 52. Eva Marie

  Jag önskar att få en av dessa böcker i min ägo av två anledningar
  1) frukost är dagens bästa mål och jag stiger gärna upp tidigare på morgonen för att hinna med tom två frukostar!
  2) jag har svårt att motivera mig att laga mat och att då kunna variera min favoritmåltid vore en ynnest!

  Tack och KRAM

  Reply
 53. Lena

  Åh vad glad jag skulle bli om jag vann! Jag älskar kokböcker….och frukost! Försöker alltid att äta nyttig frukost och lite ny inspiration skulle vara härligt.

  Reply
 54. Jennie Pennie

  Skulle gärna vilja vinna den fina boken, frukostälskare som jag är. Nu när barnen är liiiite större kan man ju kanske få till en lite mer lyxigare frukost än te och ostmacka. Det längtar jag efter. Må väl!

  Reply
 55. Annika

  Jag skulle bli så glad om jag vann boken, då skulle jag överraska min sambo och vår lilla dotter med lyxfrukost på helgerna. 💖
  Åter så glad att jag hittade hit. Din blogg gör mig glad, jag får en känsla av det magiska i kroppen när jag läser och ser de vackra bilderna.
  Sköt om dig. Kram Annika Forsberg

  Reply
 56. Åsa

  Tack för din härliga blogg, så otroligt vackra foton! Jag skulle vilja vinna boken för jag precis har lärt mej att göra egen müsli som både är nyttig och god 😊 Så därför önskar jag mer inspiration till nyttiga frukostvanor i höst!

  Reply
 57. Sandra

  Det skulle vara roligt att vinna boken då jag behöver lite inspiration. Jag kan ibland ha svårt att få i mig mat på morgonen och då skulle det vara bra med goda inspirerande recept som får igång min hunger. Och en receptbok med fina bilder är alltid roligt att ha hemma i hyllan. 🙂

  Reply
 58. Veronica

  Vad kul med en utställning i Norrköping. Min hemstad. Vilka datum är utställningen? Förstod den var i september, jag kommer själv vara där i slutet på augusti och hade mer än gärna passat på att gå om den vart samma tillfälle! Typiskt.

  Tävlar gärna om en frukost kokbok. Jag och min sambo har äntligen kommit igång med att fokusera på kosten och få in motion/träning i vardagen så vi blir piggare gladare och mer uthålliga för våra barn. Men jag är sämst på just frukost. Så vad vore inte bättre än en kokbok för frukostar. Är ju precis det jag behöver, få hjälp att hitta favoriter och snabba frukostar.

  Ha det gott och det ska bli spännande att höra om vad du ska ut på för resande äventyr resten av månaden!

  Reply
 59. Ann-Sofie

  det är så lätt att fastna i gamla vanor när vardagen tar vid,
  så lätt att skylla på att man inte har tid.
  Men det är nog inspiration som saknas här,
  när jag ska hitta på god och nyttig frukost till min familj så kär.
  Vill ju att de ska ha det bästa så klart,
  men det är så lätt att man tänker snart…
  …så ska jag ta tag i det här med maten,
  men så blir man en lat en…
  Hoppas på att vinna boken så jag får en spark i baken,
  att fixa nyttiga godsaker till mig, barnen och maken 🙂

  Reply
 60. leif

  Du är säkert lika fin som mormor din.
  Den vita väggen sprack av förvåning,
  Har stövlarna också burits av henne.
  Då är sagan fullkomlig,hon blir stolt där uppe i sin övervåning.

  Kram

  Reply
 61. Misty Langdon

  I have been following your blog for over a year now. I just love they way you love life. I found that my father has origins from Sweden and I will be traveling to Sweden and Norway in March. I am so very excited. I have been reading Swedish recipes I find online and cooking them. I would love to win a cookbook! I am even in the process of learning Swedish, so it will be a fantastic way for me to increase my knowledge in reading Svenska. Tack! – misty

  Reply
 62. Åke

  Behöver byta ut min frus trasiga kokböcker mot en ny.
  Finns det inget litet Snickeri som kan göra tavelramar i din stil och form på metervara i träd från Grundtjärn,sen kan Johan kapa och spika i dom mått det ska vara.

  Reply
 63. Shanelle

  Hej och tack för en alltid lika inspirerande blogg! 🙂 Jag önskar att vinna frukostboken då jag precis kommit in på journalistprogrammet i Umeå och planerar en flytt dit tillsammans med min pojkvän. Det är första gången jag flyttar hemifrån och som förstått är det mycket saker som man behöver införskaffa. Några fina receptböcker bland annat! Jag tror att lite tips och goda idéer på hur man startar dagen på bästa sätt genom en smakrik frukost skulle vara perfekt för oss båda. Bilderna du visar från boken ser jättefina ut och skulle säkerligen vara en stor motivation i vår vilja till ett lite nyttigare liv, då det nu blir lite som en nystart!

  Ha det så bra! Kram Shanelle

  Reply
 64. Elisabeth

  Hej!
  Har precis börjat läsa din blogg. Mycket inspirerande! Har själv rötter i Västerbotten, men nu skåning.
  Boken skulle jag gärna äga för att jag älskar frukostar, vill gärna ha ny inspiration samt tips på frukost som kanske också kan passa och inspirera mina två barn vilka inte äter speciellt mycket på morgnarna:)
  Vänligen, Elisabeth

  Reply
 65. Elsa

  Kort och gott, för att jag älskar frukost! Den absolut bästa stunden på dagen. Flyttar nu till min första lägenhet 1 september och skulle med glädje vilja få ny insperation till mina framtida frukostar!
  Kram Elsa

  Reply
 66. Jojhanna

  Bubbla av glädje, så tänker jag också att man ska känna inför sitt jobb! 🙂 Då finns mycket energi och då blir jobbet bra gjort o till glädje för både sig själv o andra, som du är ett så bra exempel på! 🙂 Och jag tänker att den här kokboken säkert är en bubblande bok o blir nyfiken på dess fina foton! Därför skulle jag så gärna vinna den o för att jag älskar fotoböcker o tycker kost är en viktig bit av livet. 🙂 Kram! <3

  Reply
 67. Agneta utanför Piteå

  Jag o min sambo sedan (50 år!!!) äter dåliga frukostar Vi tar te och kaffe och bullar. Men sedan äter vi en tidig go’ lunch. Nu ska jag/vi ändra på det och prova med go’ frukost och må bättre än vi gör …om det nu går! För vi mår BRA.TACK Jonna för allt DU ger oss av ord och bilder.

  Reply
 68. Magnus

  Kan tänka mig att det är mycket att förbereda och fixa inför utställningen, och samtidigt är väl ni båda även i förberedelsetagen inför resan. Och jag har fått för mig att det är fler saker på gång under hösten/vintern, fast det kanske bara är som jag just fått för mig.

  Även för mig är frukosten väldigt viktig. Kanske mycket för att det är den enda måltiden på vardagarna som jag verkligen kan sitta och äta i lugn och ro. Tyvärr är jag ”periodare” så det bli samma saker till frukost varje dag tills jag ledsnar, så det hade ju inte varit fel med en fin bok med fina tips på annat än ”tomtegröt” som varit stående frukost sedan i våras. Om inte annat kanske jag kan få vinna en bok för lång och trogen ”bloggläsartjänst”! 😀

  Hoppas att du sover gott så här dags. Stor kram!

  Reply
 69. Moa

  🍃🌸🍃om min man fått vara kvar en stund till ..hade han sagt.. den boken vill jag ge min fru..han tjatade hela tiden om hur viktigt det är med frukost…att jag haft en friskare mage om jag inte slarvat..han gjorde alltid goa frukostar 🍃🌸🍃kan man köpa exemplar av boken.?
  🍃🌸Sist men inte minst..”tack för att du finns Jonna…jag menar det av hela mitt hjärta..om du visste vad du hjälper människor..Jag jobbar bla med människor som är deprimerade ..som tappat livslusten..som vill bryta upp sitt gamla liv ..Börja om mm.men vågar inte
  Då händer det att jag låter dom få inspireras av din blogg /bilder.och förhoppningsvis ..känner dom som mig att det är dags nu ..att ta tag i sina drömmar..min son sa en gång ngt jag tagit till mig..mamma bli inte gammal och undra ..Hur det skulle ha varit om Du hade gjort det du ville ..men aldrig gjorde🍃🌸🍃

  Reply
 70. Lovisa

  Frukost är mitt absoluta favoritmål, brukar alltid gå upp lite extra tidigt bara för att hinna äta i lugn och ro och ladda upp inför dagen. Det är så mysigt! Hade blivit jätteglad över att få vinna ett ex av den gröna frukostboken. Hoppas på att få massa god inspiration och kanske hitta en ny favorit 🙂

  Reply
 71. Mor A" Lena Eriksson

  Alltså Jonna..du är ju Bauers lilla älva som skänker så mycket värme o glädje o delar med dig på ditt öppna mjuka sätt..
  Själv bor jag u Småland o förmedlar lite från småländsk natur genom att fota o visa hur vackert det är här också..med min mobilkamera..Tack så mycket Jonna ! ❤

  Reply
 72. Lars 8463

  Du bär på minnen
  Fina minnen
  Minnen från din mormor

  Minnen
  Som rör dig
  Som berör dig
  Vart än du går

  Behöver ingen kokbok
  För dom ordblandningar
  Dom nybakade bilderna
  Du serverar på bloggbordet
  Dag efter dag
  Är sååå goda

  Tid?
  Du är värd all tid
  MYCKET mer än du får
  Kramar ❤

  Reply
 73. Gabriella

  Åh vilken bok! Jag som aldrig äter frukost utan gör bara det till mina två
  Små gossar , Hade verkligen blivit glad över denna inspiritation <3

  Reply
 74. Eva

  Din blogg, dina bilder och dina ord är verkligen inspirerande!
  Att få nya frukosttips vore fantastiskt och en vacker bok till köket vore pricken över 😉

  Reply
 75. Anna Jansson

  Den boken! (Hjärtögon-emoji)

  Jag skulle vilja boken som en belöning till mig själv efter att senaste året ha varit utmattad men spelar alla kort rätt. Jag har gjort ”more of what makes you happy” och det har fungerat. Nu står jag här starkare än någonsin och väljer att ta tjänstledigt för att ta tag i min passion och läsa foto ett år. Boken skulle tjäna som belöning men också som fotoinspirarion under året som kommer

  Reply
 76. Eskild

  Frukost anses ju vara dygnets viktigaste måltid, men ändå slarvas den bort av många pga av tidsnöd, trötthet, bristande fantasi för variation på det temat, stressen inför anstående arbetsdagen . Ersätts med kaffe och en cigg i värsta fall. Men här är botemedlet! Börja hämta frukostinspiration från sidan ett och tugga dig genom de konstnärligt apptitliga sidorna en efter en – som en skön och hälsosamt inspirerande matkalender.

  Reply
 77. Mansikki

  Om någon tycker att det är okej att äta samma äppel-banan-naturyogurt-blandningfrukost 365 dagar i åren, så behöver jag inte boken. Annors tar jag den emot med öppen famn..=) Hösten, två tonåringar och inga ideer till frukost!!!

  Reply
 78. Ramona

  Vill börja med att säga wow vilken söt kjol <3 Made by Mary är en underbar blogg som jag nyligen hittat till. En favorit 🙂
  Så skoj att få hennes kokbok. Den är jag nyfiken på. Ser ut att vara mycket gott i den och helt underbara bilder.
  Jag hoppas du får en härlig dag, kram fina du <3

  Reply
 79. Lovisa

  Godmorgon!

  Jag skulle vilja vinna eftersom jag älskar att laga mat!:D och speciellt att äta frukost, det är en sån mysig start på dagen med lite egentid innan jobbet. Skulle önska mig mer inspiration och variation i så det skulle vara roligt att ha en härlig bok att laga nya spännande recept ur och bjuda familj och vänner! <3

  Reply
 80. Sara

  Jag skulle verkligen vilja vinna den här boken för att jag nyss har blivit vegan och behöver inspiration till att laga bra mat! Det skulle vara perfekt att kunna börja skolan och ha en massa underbara recept på bra frukostar 🙂

  Reply
 81. Alexandra

  Oh, ich würde mich riesig freuen. So schöne Bilder und ein paar neue Inspirationen wären einfach toll.

  Reply
 82. Evy

  Wow vad fin du blev i den kjolen 😊. Och så ruskigt gammal tror jag ju inte den är. Och vilken smal mormor du måste haft 😉. Min mormor hade behövt 2 kjolar … Saknar henne fortfarande trots att det är över 40 år sedan hon gick bort 😢.

  Angående boken: vilka färger. Underbar 😀. Skulle inte vara fel att äga den. Behöver tips till en bra frukost då jag behöver komma mer i form typ 😉. Jobbigt då jag inte vet hur man gör 😕

  Reply
 83. Beautiful Life

  Vilken härlig tävling! Två favoritbloggar i samma inlägg <3

  Jag skulle vilja vinna boken för jag äääälskar att inspireras av kokböcker och läser dem på kvällarna som skönlitteratur. Jag har ingen kokbok om frukost så den skulle verkligen komplettera min samling!

  Ha en underbar dag och tack för dina inspirerande texter och bilder!

  /Anna

  Reply
 84. Verena

  Jag skulle gärna vilja vinna boken eftersom jag vill få in mer vegetarisk mat i vardagen. Jag har mest fokuserat på middagarna hittills och kan behöva lite inspiration för vegetariska frukostar! Ja… för varierande frukostar överhuvudtaget! 😉 Jag skulle bli sååå glad över boken, den verkar alldeles perfekt för mig! 🙂

  Reply
 85. Andrea

  Det hade varit så otroligt roligt att få vinna denna kokbok till min flickvän som för ett år sedan enbart levde sitt liv i soffan på skräpmat och snacks. Hon har nu tagit tag i sin hälsa och har lyckats gå ner hela 34 kg(!). Matlagning är bland det värsta hon vet så jag tänkte att en kokbok som inte ser ut som vilken som helst och som har enkla recept skulle kunna inspirera henne till att förhoppningsvis en dag få upp ögonen på matlagning.
  Så det hade varit fantastiskt roligt att få överraska henne med en kokbok.

  Jag önskar dig en underbar dag och ett stort lycka till med utställningen 🙂

  Reply
 86. Maria Bom

  För att jag, just idag, tillbringar min första dag på landet, inspirerad av dig ska jag tillbringa ett helt år för att skriva i en stuga i Dalarna, långt bort från mitt vanliga Stockholmsliv. Hurra för mig som vågade, tack vare dig, Jonna!

  Reply
 87. Moa

  Magi i en bok då det både är vackra bilder och fantastiska recept, allt skrivet ur grönt perspektiv för både hälsa och miljö. Låter som en perfekt följeslagare att ha med sig under den mysigaste stunden på dagen, nämligen frukost! ♡ kram på er

  Reply
 88. Ewa

  Hej
  Det skulle vara roligt att vinna kokboken för att få lite nya idéer kring frukost. Min tonårsdotter har nyss gått över till vegetarisk mat och jag/vi skulle behöva mera tips på mat. Frukost är ett viktigt mål för att starta upp dagen och speciellt för fyskiskt aktiva barn där energin skall räcka till hela dagen, både skola och aktiviteter.

  Reply
 89. Nin

  Hej Jonna! Här är en till som gärna vill vinna en bok. Varför vill jag vinna den? Jo, jag jobbar på kontor och saknar det lantliga livet vansinnigt. Just nu läser jag din blogg (har börjat från början) varje morgon till frukosten, och att se din vedspis och ditt kokkaffe skänker mig en stunds lantliv på morgonen. Jag tror att denna bok skulle kunna ha en liknande effekt i min annars trista morgonrutin. Därför vill jag gärna vinna 🙂

  ps: även min mormor och mamma är från anundsjö, töcke är ett grymt bra ord!

  Reply
 90. Elin Carlsson

  Grattis till ett sådan fin vän Jonna och till det faktum att du med glädje kan gå tillbaka till ditt arbete glad i hågen! Det är dessvärre få förunnat, önskar att det vore annorlunda.

  Boken ser helt underbar ut, vilka härliga bilder! Själv känns min frukost som ett nödvändigt ont ibland och inspirationen tryter oftast. Dagens första mål har förvandlats till ett näringsintag, snarare än en chans till gastronomisk njutning. Kanske en inspirerande kokbok kan ändra på den saken? Jag gillar ju i grunden att laga mat och använder (faktiskt!) de kokböcker jag har i min ägo. Jag gillar kokböcker så pass mycket att jag har satt ett köpstopp på mig själv, men vinner man en så är det ju skillnad! 😉

  Oavsett så hoppas jag att du får en bra, produktiv och positiv arbetsvecka!

  Reply
 91. Cecilia Fjällström

  God senmorgon Jonna!
  Jag är en människa som tenderar att fastna i samma rutiner om jag inte får en inspirationskick från något håll, antingen från mitt inre eller från någon utomstående. Det är något jag oftast är helt okej med, söker ständigt inspirationskällor att väcka eldar med. Men det resulterar även i att jag kan äta exakt samma sak till frukost flera veckor i sträck (ibland månader) utan att skänka det en tanke. Jag varierar vanligtvis inte min frukost förrän jag blir så less på det att det växer i munnen på mig när ser vad jag sömnigt ställt på matbordet.

  Problemet är att jag har så fruktansvärt dålig fantasi när det gäller mat, även fast jag innerligt älskar matlagning. Romantiserar tanken att stå i köket, slänga ihop lite av allt och skapa ett kulinariskt mästerverk. Även fast det tyvärr oftast blir något helt annat.

  Just därför skulle det vara underbart med lite inspiration, så att jag kan få i mig något annat än mina två sketna hårdkokta ägg med kaviar på. När jag såg de vackra bilderna från Marias bok blev jag glad i hela kroppen, kände att det här… det skulle vara helt perfekt! Särskilt nu till hösten – kicka igång den på bäst möjliga sätt, bli mer hälsosam och starta dagarna på ett lite gladare sätt. Lägga en bättre grund inför vintern och göra den till något produktivt. Något nytt och rent.

  Hoppas att du får en riktigt mysig vecka!
  Varma hälsningar från Cecilia

  Reply
 92. Pauline

  Det skulle vara en härlig chans att få variera min frukost. Jag är en riktig frukostmänniska, men med på tok för lite inspiration. Behöver även bra och härliga frukostar som kan hjälpa mig i min viktnedgång samt en något tunn studentplånbok.

  Reply
 93. Alexandra

  När jag såg fotot på boken tänkte jag ”Åh den skulle jag vilja ha”! Så vacker & inspirerande, vore guld att få lite ny inspiration till goda frukostar. Kanske till & med kan hitta något som duger åt dottern som helst låter bli att äta…

  Måste bara säga att jag tycker så mycket om din blogg, sättet du skriver på & alla magiskt vackra foton, de är som en saga & du ser ut som en vacker norrländsk älva <3

  Reply
 94. Johanna

  Åh, vilken rolig tävling, och vilken fin bok det ser ut att vara! Jag är en riktig frukostmänniska och det är inte ovanligt att det sista jag tänker på innan jag somnar , och det första jag tänker på när jag vaknar är frukost. Jag hinner knappt slå upp ögonen på morgonen innan magen börjar kurra efter frukost. Min sambo tycker att jag är hopplös men vad ska man göra?:D

  Reply
 95. Louice

  Åh, jag skulle bli överlycklig om jag fick äran att vinna en frukostbok! Frukost är min passion och jag har i flera år arbetat som frukostansvarig på olika hotell och känner att det skulle vara riktigt spännande att få ny inspiration till härligt goda frukostalternativ att bjuda gästerna på! Skulle inte heller vara helt fel att inspirera även min man till att börja äta en mer spännande frukost än bara ett kokt ägg… 😊

  Tack för en underbar blogg! Jag blir lycklig när jag ser att du skrivit ett nytt inlägg! ❤

  Reply
 96. Charlotte

  Åh men hvilket skønt indlæg, Jonna. Og en smuk bog af Made By Mary! Jeg, ligesom mange af mine med-læsere af din blog, kunne også godt tænke mig at vinde bogen. Jeg elsker ”frukost”, mit favorit måltid. Men kreativiteten er lav i øjeblikket. Som nogenlunde nybagte forældre skal vi op om natten og made vores søn, Arthur og så er ”orket” i den lave ende om morgenen. Så jeg kunne godt tænke mig at lave bedre morgenmad, både til min mand og jeg. Og også fordi, jeg, som dig, Jonna, i mange år har været uinteresseret i madlavning. Men da jeg opdagede hvilken indvirkning forskellige madvarer har på kreativiteten og den skabende proces, på det at være ”lydhør” overfor ideerne og inspirationen, skete der noget. 😀

  Reply
 97. -j-

  Kollade lite på bilderna i boken och de är ju så väldigt fina! De gör att boken inte bara är en kokbok, utan som ett konstverk i sig som inspirerar till att pröva recepten också. Är redan jättesugen på frukostarna! På vardagarna hinner jag (eller hinner och hinner, det är mest hjärnan som är för trög för att hitta på nya alternativ) bara fixa gröt åt mig till frukost, men på veckosluten kunde jag med hjälp av den här boken testa nya frukostar och sitta länge vid bordet och bara njuta.

  Reply
 98. Julia

  Jonna! Jag har inte världens bästa motivering för varför jag skall vinna. Men jag känner att det hade BEHÖVTS en liten glädjefylld, inspirerande, motiverande vinst inför hösten, efter en sommar som har varit en sådan bergochdalbana. I höst vill jag kura ihop mig på morgonen i min lägenhet, med ett tänt ljus och en god frukost, och bara få slappna av lite grann, och skapa en lugnare vardag.

  Kram till dig och hela din fina familj!

  Reply
 99. Monnah

  Vilken vacker kjol! Jag förstår att du vill ha den på dig.

  Två ungar av tre håller på att flyga ur boet på samma gång! Lyckligtvis ska de dela lägenhet vilket tröstar ett lite oroligt modershjärta. Jag vet att de kan sköta sin mathållning, men den här vackra boken kan kanske inspirera till riktigt goda frukostvanor!

  Reply
 100. Emilia

  Jag har en 100målatttnå-lista. På den står bland annat: flytta till huset på landet. Äta njutbara frukostar ute i naturen varje dag. Driva företaget resten av livet.
  2 av dessa börjar jag uppfylla nästa år när jag flyttar till huset och köper in mig i företaget. Det är bara frukostinspirarion som saknas 🙂

  Reply
 101. Marie

  Vilken underbar kjol, nyinköpt tänkte jag innan jag läste raderna om att den kommer från din mormor.
  Gillar den härliga färgen, är kanske svårt att få tag på just en sådan färg på kjol i butikerna?

  Reply
 102. lisen myremark

  Tänk jag fullständigt älskar frukostar❤️. Känns alltid som nystart. Följer dig med glädje här, du har känsla att hitta det fina i tillvaron, så och denna kokbok. Hittade din sida för min systerdotter Julia känner dig o delade din sida😊 här.

  Reply
 103. Anna H

  Åh Jonna vad du är go, jag var likadan med kokböcker fram tills några månader sedan då jag gick på föreläsning om inspirerande nya maträtter. I detta fall vegetariska och jag som så gärna vill ha mer variation och få in mer annan mat i vår vardag föll pladask, så jag köpte mig en bok.
  Sedan dess har jag älskat att bläddra i den där boken, men har saknat braiga frukostalternativ. Och nu såg jag den, den perfekta boken! Jag blev jag lika förälskad i den här boken som jag är i alla din vackra bilder!
  Jag skulle vilja vinna den här boken därför att jag verkligen behöver få ny inspiration till frukosten, jag liksom du älskar denna måltid och på helgerna tillsammans med min familj så skulle lite nya tips passa perfekt när man kanske vill mysa till det lite extra. Att få överraska mina grabbar med lite nya läckra alternativ en lördagsmorgon vore helt enkelt perfekt!
  Tack för en fin blogg och jag hoppas aldrig att du slutar göra det du älskar att göra för du gör det så himla bra!! 🙂
  Kramar till dig

  Reply
 104. Jennie

  Jag skulle bli SÅ glad om jag vann Marys kokbok då jag nyligen börjat äta mer vegetariskt och närproducerat. Vill göra min kropp, men framförallt vår vackra miljö, den tjänsten! Tyvärr har jag väldigt svårt att hitta nya inspirerande och SMIDIGA recept så denhär kokboken hade verkligen varit perfekt! Har följt madebymary länge på instagram och tycker att hon är så inspirerande – det var faktiskt hennes konto som fick mig att påbörja ett grönare liv för några månader sedan 😉

  Tack för en underbar blogg och ha en bra dag! Kram!

  Reply
 105. Maya

  Jag känner precis som Du, Jonna, att jag är ganska ointresserad av matlagning. Det är som om jag ”stod sist i kön när de delade ut matlagningsintresse” som jag skämtsamt brukar säga då både min mamma och min bror blev kock! Att min älskade man lagar den mesta maten hemma gör att jag verkligen känner mej bortskämd och lyckligt lottad på samma gång. Om jag skulle vinna kokboken, vilket jag högst önskar då den inte bara ser ”lockande god ut” utan också har otroligt vackra bilder (Du vet så fotointresserad som jag också är) så skulle jag kunna överraska min man med goda frukostar och skämma bort honom litegrann för alla de tio år han lagat mat till mej <3

  Kärlek och värme
  // Maya

  Reply
 106. Soulmama

  Den här tävligen dök verkligen upp mitt i prick – som det brukar då man är synkroniserad med universum – så jag tänkte ta chansen.

  Jag har en längre tid lidit av allt från utbrändhet till PMDS till underfunktion i sköldkörteln. Och då jag häromveckan dessutom fick magsäcksinflammation (av stress, dålig mat, medicinerna jag ätit) tänkte jag nästan ge upp på allt. Det kändes så ledsamt att min kropp ideligen står i vägen för allt det jag önskar göra i livet. All inspiration och ork försvinner verkligen då man har ont i magen och är illamående. Bara att gå i butiken blir en utmaning mot panikångesten – rädslan att börja må illa gör att jag börjar må illa. Verkligen ingenting jag önskar någon.

  Men istället för att ge upp bestämde jag mig för att göra det bästa av situationen. Nämligen att ta tag i en förändring, och maten var först ut. Jag svalde diverse rädslor jag haft för olika ingredienser, örter och grönsaker och började ett helt nytt mat-liv. Jag är äntligen inspirerad att göra god och nyttig mat, färgsprakande och full av smaker. Jag experimenterar och känner mig större och ljusare än vad min sjuka kropp kan dra ner på.

  Mer inspiration tas tacksamt emot – och den här boken är verkligen vacker och inspirerande <3

  Reply
 107. Martina

  Hej Jonna!
  Jag flyttades till USA som 11 åring, 1969, och har bott här sen dess. Mitt hjärta finns kvar i Sverige, och mina tankar vandrar ofta till min barndom…en röd stuga i skogen, en lummig stig som slutar vid en bäck….en äng med prästkragar….och massor med mygg!
  Jag har nyligen upptäckt din blogg, och nu börjar jag varje arbetsdag med att kolla dina otroligt vackra bilder, och kikar på vad du har för dig. Jag får tillbaka en liten bit av mitt älskade Sverige, och jag lever mig in i dina bilder och minns en tid då jag var barn och var där på riktigt.
  Att få vinna denna underbara bok, och kunna bläddra igenom recepten, och sitta med en tallrik eller skål med en fin svensk frukost samtidigt som jag tar in dina fina bilder och text…..ja det skulle vara helt underbart! Ett perfekt sätt att påbörja min dag!
  Olikt dig, ÄLSKAR jag att laga mat! Men helt likt dig, är jag konstnär, fotograf…och älskar att uppleva naturen.
  TACK Jonna för allt du och din blogg ger mig!

  -Martina

  Reply
 108. Sandra

  Hej Jonna!

  Det har varit sommar och ledighet så har inte hunnit kika in på din blogg på ett tag, ikväll var första gången på flera veckor. Jag har riktigt saknat den mysfaktorn det är att goa in sig här inne bland dina underbara bilder och ditt målande språk.

  Kul med en tävling helt i min smak också! Vi är en familj med en frukosthatande vegan som är dödstrött på smörgås och oboy, en nybliven vegetarian som, tvärtom, älskar all sorts frukostmat men helt har tappat inspiration. Därav den frukosthatande stackars veganen som endast i dagsläget dricker morgonkaffe. I vår familj finns också två små allätare, kommande vegetarianer, som helt måste förlita sig på pappas och mammas mat – inte så roligt när den ena inte äter frukost och den andra serverar smörgås på smörgås på… Inte särskilt inspirerande för någon. Den här boken skulle så väl komma till pass hemma hos oss, inte främst för oss vuxna men för våra barn. Vi vill inspirera att äta god, nyttig mat – alla mål på dagen! Frukost är verkligen det viktigaste målet på dagen så hjälp oss att komma i gängorna!

  Tack för din blogg <3

  Reply
 109. Julia

  Tack för en jättemysig blogg! <3 Ju mer det blir höst, och jag lovar att åtminstone här i Finland känns det redan som höst med allt regn och blåst, ju mysigare är det att drömma sig bort med din blogg! Jag har köpstopp för tillfället men vill jättegärna vara med i tävlingen eftersom jag försöker leva så sunt som möjligt på så lite som möjligt! 🙂 Ha en jätteskön höst! H. Julia

  Reply
 110. Matilda

  Varför jag vill vinna två av Marys böcker:
  Jag vill vinna en bok för att jag tycker om Marys blogg och hennes fotografier. Boken skulle få många bokkompisar i mitt lilla kök och rätterna göras och ätas med glädje. Den andra boken skulle jag ge till min syster som också följer hennes (och din) blogg och drömmer om ett hus på landet.

  Reply
 111. Eva Forsberg

  Såklart vill jag vinna boken! Önskar jag kunde hitta enkla saker att få familjen att äta bättre. Matlagning är inte min vassaste gren så det vore kul att i alla fall få glänsa med frukosten 🙂

  Måste också bara säga att jag blev sååå glad när jag såg att du skulle ställa ut i Norrköping! Har bara 7 mil dit så jag kommer att få se din konst live!

  Eva

  Reply
 112. Therese

  Åh, boken ser verkligen fin ut! Jag skulle verkligen vilja vinna en så jag kan få lite bra inspiration till hur jag t.ex kan börja min dag på ett gott sätt, då jag kommer behöva en hel del ork nu i höst inför några jobbiga saker. Att fräscha upp kosten kan kanske hjälpa mig att orka! 🙂

  Reply
 113. Anna

  Åh, kan vi inte få en liten uppföljning från Tage, om han vill. Han var ju med i bloggen då och då tidigare. 🙂

  Reply
 114. Jenny

  Jag är nygift med en kurdisk man som just flyttat till Sverige för att leva här med mig. Vi älskar mat men vill samtidigt vara lite nyttiga för hälsans skull. Dessutom vill jag visa det bästa av den svenska matkulturen. Därför vill jag vinna boken 🙂

  Reply
 115. Diana

  Tack för ett inspirerande blogginlägg som gjorde min dag! Tittar ofta in på din blogg och njuter av dina bilder och texter. Det är alltid ett nöje och ibland har du dessa inlägg som berör lite extra. För mig var det som en lyxig gåva att få läsa om din fina känsla över det du gör i livet, det inspirerar mig oerhört att veta att det kan kännas så. Det ger mig hopp om att själv vara där en dag, snart. Kommer säkert gå tillbaka och läsa det här inlägget många gånger, det är som en vitamininjektion för min själ just nu. Tack!

  Reply
 116. Eva

  Tack för en underbara blogg och fantastiska bilder, du får mig verkligen att längta ut i skog och vildmark!
  Om jag vann en av kokböckerna hoppas jag på att den skulle hjälpa mig ur havregrönsgrötsfällan jag fastnat i. Som student är det en otroligt enkel och billig frukost men ibland vill man ha något mer, något roligare. Det är där denna bok skulle komma in och guidea mig.

  Reply
 117. Nina

  Älskar frukostar och Marias otroligt fina bilder så ett ex av den boken håller jag tummarna hårt att jag vinner. (Och kjolen är ju bara så fin, passar dig som ett smäck)

  Reply
 118. Ann Söderlind

  Den där boken skulle passa mig lika bra som de nymogna blåbären är godast att äta i skogen. Min frukost nuförtiden är väldigt enformig, så en frukostbok att bläddra i och få inspiration av hade varit utmärkt

  Reply
 119. Frida

  Jag kan bara hålla med dig Jonna, jag skulle också kunna äta frukost till frukost, lunch och middag! -varje dag! Ibland tryter dock frukostinspirationen och variationen men jag tror att den här boken skulle råda bot på det.
  Du har en så fantastiskt fin blogg och är en riktig inspirationskälla, hoppas på att en dag kunna göra som du och flytta (tillbaka) till skogen.

  Allt gott!
  //Frida

  Reply
 120. Fredrika Holmkvist

  Jag är oerhört oinspirerad av att laga mat, frukost är mitt favoritmål och också den måltid som är den viktigaste på hela dagen för det sätter prägel på hela din dag. Det som berör mig mest förutom de vackra bilder som skulle locka mig till att faktiskt gå upp en stund tidigare och verkligen se till att laga min fruktost och njuta är också att få ta del av de beslut som du och även Maria verkar ha tagit till att förändra ditt liv och våga leva din dröm.
  Skulle jag vinna denna frukostbok så skulle jag gå upp tidigare och jag skulle använda mig av inspirationen som finns bakom denna bok. Att våga ta ett beslut till förändring 🙂 Som även du Jonna inspirerar mig varje dag med dina vackra bilder, men framförallt din text. Den berör mig djup!

  Kram Fredrika

  Reply
 121. Gunilla i vackra Lajksjö

  Tusen tuffa dagar bakom mig, tusen kanske återstår…. Gjorde som du, flydde till barndomens bästa minnen. Myrdoft och röda stugor…. Vårdar en väldigt sjuk make och skulle bli så glad om jag fick ännu en bok att sjunka in i…..

  Reply
 122. Annelie Bondesson

  Åh, vilken underbar blogg du har och vilket avundsvärt härligt liv du verkar leva. Trillade in här av en slump. Så otroligt vackra bilder du tar och målar vackra tavlor. Mkt inspirerande. Vill gärna vara med och vinna den fina kokboken du fick av din väninna. Jag är vegetarian och behöver lite mer tips och inspiration. Önskar dig all lycka i livet och jag kommer definitivt kika in här fler gånger. Puss på nos till Nanook & Danny… <3

  Reply
 123. Emy

  Åh frukostar är det bästa som finns! 💕 Att kliva upp tidigt och duka fram härliga frukostar vore fantastiskt, oftast blir det bara te och yoghurt men det kanske denna bok skulle kunna råda bot på! 😊 Håller tummarna hårt!

  Reply
 124. blommor i fönstret

  En bok som ser så fin ut och jag mer än gärna skulle vilja ge till min 15-åriga dotter. Matlagning, hälsa och sport är hennes stora intresse. Men eftersom hon har lite svårt med att just äta frukost hade detta passat henne perfekt.
  Ha en fin kväll

  Reply
 125. Jonna Post author

  Hej på er allihopa!
  Först och främst, TUSEN tack för alla fina kommentarer och underbara motiveringar. Har suttit och läst igenom vartenda inlägg nu och ni är bara för gulliga som skriver så fint. Det jobbiga med tävlingar är att jag alltid blir så ledsen att jag inte kan göra alla glada. Ni förtjänar det allihopa! ♥
  Men jag fick äran av Maria att välja ut två lyckliga vinnare av hennes bok, och det blev Magnus och Lena D.
  Stor grattis till er!! Jag kommer skicka iväg ett mail till er snart 🙂

  Och tack igen allihopa för att ni var med och tävlade och gav av er tid för att skriva så fina motiveringar.
  Boken finns som sagt att köpa här för 99:- om ni är intresserade: http://www.bokus.com/bok/9789163611896/made-by-marys-grona-frukost-40-ljuvligt-goda-recept/

  PUSS OCH KRAM PÅ ER ♥

  Reply
  • Lena D

   Åh, tusen tusen tack Jonna, så glad jag blev 🙂 Min dotter kan ju inte som de flesta andra skapa sitt liv själv, och hennes utsatthet är onekligen ett känsligt kapitel för mig/oss. Därför känns det så underbart när hon blir ”sedd”, som nu av dig, det värmer hela min själ att hon betyder något och räknas! Ingen självklarhet i en värld som inte alltid värnar om de mest utsatta, men så ofantligt läkande när det händer! Så roligt att kunna ge hennes underbara assistenter ny inspiration till att skapa något extra av vardagen – som ju är den största och viktigaste delen av livet, egentligen! Många, många tack igen Jonna – du är någon alldeles speciell med allt ljus du sprider, inte bara i den här situationen utan över huvud taget! Tack för att du finns, för den du är och för allt du gör och delar med dig av 🙂

   Reply
  • Magnus

   Tack snälla du! Jag blev så glad när jag läste ditt mail! Det ska bli riktigt roligt att se vad för spännande tips jag kan finna i Marias bok så att frukosten kan få bli en ännu bättre stund på dagen, och inte minst lite mer varierande än vad den är nu. 🙂
   Åter igen, ett stort tack!

   Reply
 126. Hanna

  Hej Jonna!
  Blev så glad när jag såg att du kommer till Norrköping där jag bor! Jag ser mycket fram emot att komma och titta på dina tavlor och förhoppningsvis få träffa dig också. Vet du möjligtvis redan nu ungefär vilka tider som utställningen kommer att ha öppet den 24/9?

  Bästa hälsningar
  Hanna i Norrköping

  Reply
 127. Louise

  Allt du skriver och gör ger alltid ny energi och inspiration. Jag kikar dagligen in här, men denna dagen kände jag mig extra deppig och behövde få en liten boost. Men för första gången blev jag ännu mer ledsen efter att ha läst första stycket. Jag kände mig bara så himla träffad. Den 29 augusti börjar jag åter på mitt säsongsjobb efter några månaders uppehåll. Ett jobb som jag inte trivs så bra med, omgiven av negativa människor. Ångestklumpen i magen blir bara större och större…
  Min sambo gick förbi och undrade vad jag läste när jag visade honom de första meningarna. Han skrattade nästan bara, det var så ironiskt. Bara minuter tidigare hade jag gråtit floder när det blivit klart att han skulle flytta till Spanien i två månader under hösten pga av jobb.

  Jag scrollade ner och fortsatte läsa. Jag kände mig återigen träffad när du skrev att du var så ointresserad av matlagning. Det finns inget tråkigare! Ångestklumpen fördubblades när jag tänkte på den kommande hösten, som jag annars älskar. Nu ska jag spendera den ensam, med ett jobb jag inte tycker om, på en plats jag inte trivs och jag måste dessutom försöka laga mat själv varenda dag.
  En liten gnutta hopp fick jag när jag såg att man kunde vinna boken. Min sambo nickade instämmande och menade på att den boken borde jag verkligen ha! Så nu ber jag till högre makter att jag vinner ett exemplar som kan förgylla mina ensamma morgnar framöver!

  Reply
 128. Louise

  Åh, såg nu att jag var några timmar för sent ute. Jaja, jag kommer i alla fall att ha din fina blogg att kika in på för att få lite energi och uppmuntran under den kommande hösten! <3

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.