Vintervila

Hej på er!
Först och främst, hoppas ni haft en riktigt mysig jul! Och tusen tack för alla fina julhälsningar jag fick på förra inlägget, och för alla fina julkort jag fått i brevlådan. Det värmer så! Nu har det där alldeles speciella lugnet efter juldagarna lagt sig här, och jag tar några djupa andetag. Hela dagen idag har jag gått runt och känt en ”mjuk” känsla. Sådär som jag bara kan göra på mellandagarna. Jag vet inte varför, men det är något med dagarna innan nyår som får mig att verkligen slappna. Den mest intensiva perioden med julen är över, och vi har ändå något spännande framför oss som väntar. Ett helt nytt år. Men först, några dagar mitt emellan, medan årets sång tonas ner i volym.

Allting är klart. Inget nytt hinner påbörjas, och ett skönt efterskalv från julen ligger nu och vaggar oss på ett sådant behagligt, varmt vis. Här vill jag vara kvar ett tag.

Hela dagen har jag tänkt på om jag ska skriva det här inlägget. Vankat av och till. Ingen stor grej alls, men för mig känns det stort. Hela dagen har jag grubblat på om jag inte ska ta några dagar helt ledigt. En liten julledighet. Jag har aldrig gjort det på över 6 år, förutom på lördagar och söndagar när jag brukar skära ner på jobbet och t.ex inte blogga. Men i mitt yrke så ligger det alltid något där som behöver göras, eller borde göras. Det finns alltid mail att svara på. Det finns alltid sociala medier som kan uppdateras. Det finns alltid vackra naturvyer som skriker åt mig att de vill förevigas på bild. Det finns alltid något att göra inne i ateljén. Det finns en hel värld inne i datorn där det inte finns en gräns i hur produktiv man kan vara. Och den världen stressar mig ibland. Känslan av att aldrig kunna ta helt ledigt. Inte kunna stänga av helt och hållet.

I somras tänkte jag ta en vecka helt ledigt. Men det blev aldrig av. Jag kände att jag inte skulle kunna njuta av det eftersom jag hade så mycket jag ville/behövde göra. Så nu har jag i några dagar funderat på om jag ska ta den ledigheten nu istället.  Det här året har varit det bästa och mest intensiva året i hela mitt liv, och jag känner att det förtjänar att avslutas på ett riktigt lugnt och skönt vis. Så jag kommer trotsa en del konstiga känslor över detta beslut, så som rädsla över något jag inte riktigt vet vad, och helt enkelt ta några dagar ledigt. Den här veckan, fram till nyår, ska jag helt enkelt stänga ner datorn så mycket jag bara kan. Jag kommer bara göra det absolut nödvändigaste. Sen vill jag bara känna på att vara helt ledig. Antagligen kommer jag inte göra så mycket annorlunda än det jag gör till vardags egentligen, eftersom mitt yrke också är det jag mest älskar att göra. Men jag tror att en stor del av den där känslan av att ständigt vara uppkopplad till omvärlden kommer försvinna. Eller så kommer jag totalt misslyckas i att faktiskt känna mig helt ledig, eftersom jag inte riktigt vet hur det känns längre. Det kanske skulle ta minst en månad att ställa om till ”viloläge”.

Men oavsett, så känns det så himla skönt att ändå ta ett beslut att stänga ner i några dagar. Jag kommer antagligen inte ligga i sängen och läsa en bok hela dagarna, även om det också vore väldigt skönt. Jag tänkte börja min lediga kväll med att göra klart momsredovisningen. För något som verkligen får mig att må bra är att göra sådant som förenklar för mig längre fram. Så en del av min ledighet kommer jag ägna åt just sådant. Att ”sopa undan” saker så att det nya året får en lättare start. Och sen, ta extra långa morogonpromenader med hundarna. Träna lite yoga. Måla i ateljén. Vika undan en massa tvätt. Göra fint i arbetsrummet. Sitta i fåtöljen i köket och inte glo på en datorskärm samtidigt. Bara sitta där, och känna mig avkopplad. Och det viktigaste av allt, att låta hjärnan vila från ständig aktivitet och ständigt tänkande i vad jag mer kan producera och skapa. För en kort stund, sätta munkabel på den kreativa röst i mitt huvud som alltid kommer med så mycket briljanta idéer som bara måste förverkligas.
Snacka om att göra en stor grej av att ta några dagar ledigt. Ni kanske inte ens hade märkt om jag inte bloggat på några dagar haha. Men för mig är detta något stort. I alla fall något stort i mitt huvud. Men det känns så underbart att bara ha några oplanerade dagar nu framöver. Det blir som att låta själen sova ut ordentligt så att jag sedan vaknar upp pigg och kry i januari.
Nu går jag på lite vintervila, så hörs vi snart igen. Hoppas ni också unnar er ledighet och lugna dagar. Vi behöver det mer än vi anar.

Stor, varm kram till er ♥

62 Kommentarer på “Vintervila

 1. Fia

  Åh vad klokt! Hoppas att du får varva ner ordentligt, bara vara och göra precis just det du känner för. Att hänga lite med sitt inre i lugn och ro är så välbehövligt och skönt! Varmaste vinterkramarna till dig kära Jonna 🙂

  Reply
 2. A-M

  Skojar du?
  Citerar dig: Ni kanske inte ens hade märkt om jag inte bloggat på några dagar haha.
  Jag går in på din dagligen det första jag gör. För denna blogg är mest geuim, mest ärlig och mest bäst.
  Du är en elva i ibland fårakläder 😉

  Kramen // A-M

  Reply
 3. Mona öberg

  Saknar några rader om din käreste!Ska du vila lite från honom också?Må så skönt du kan! Ser rofyllt ut under granen men in i värmen så du inte förkyler dej nu i slut och början på Nya året.Kram Jonna du är ett stort fan och verkligen ett äkta naturbarn.Gott slut och Gott nytt år till er båda🔔🔔🎼🌟

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh nej inte vila från Johan inte 🙂 Han kan jag aldrig få för mycket av.
   Bara vila från allt jobb. Det har varit väldigt behövligt och skönt 🙂
   Önskar dig också ett riktigt gott nytt år! Kramar från oss ♥

   Reply
 4. Jorma

  Lycka till med ledigheten. Den uppkopplade tillvaron har ju blivit en ”naturlig” del av våra liv, så det är svårt att inte snegla på datorn eller telefonen. Hoppas du lyckas och finner ro i att bara vara. Ett gott slut och gott nytt önskar jag er ❤😊
  Kramar

  Reply
 5. Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

  Skönt med lite ledigt! Förstår dig verkligen!
  Jag kanske inte hade märkt om det inte dök upp inlägg här varje dag nu, då jag själv är lite halvledig ute på en skärgårdsö, men det är nog bra att du skrev det här inlägget ändå inte annat än för dig själv, för nu ”får” du ju inte blogga på några dagar 😉

  Hoppas du har en riktigt härlig ledighet! Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh låter underbart att du är ute på en skärdgårds ö. Ibland behöver man komma bort lite och ta en välbehövlig paus 🙂
   Hoppas du också fått en härlig ”halvledighet” 🙂 Och gott nytt år ♥
   Kramar

   Reply
 6. Ingela

  Det låter helt underbart – och nödvändigt! Ibland behöver man ”släcka ner” helt och hållet. (Fast nu kastar jag sten i glashus… :D)

  Reply
 7. Linda

  Hej Jonna

  Jag har inte tidigare kommenterat men ´njuter av din blogg och den otroliga energi du ger. Kände att nu måste jag kommentera: du gör så rätt i att ta vara på dig och det inre. Fällan är just att göra det man älskar och befinna sig i ett flow, att man inte märker när energin tar slut. Glad att du tar ledigt! Vi vill ha dig kvar i flödet och det får vi genom att du hinner ta hand om dig själv. Ärligheten du beskriver om att rädslan att förlora något vid uppehållet, är hjälpsamt för många som känner igen sig.

  Ta hand om dig (er) väl nu och njut av eldens sprakande:-)

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack så jättemycket för din fina kommentar. Mådde så bra av att läsa dina ord 🙂
   Tusen tack, och stor kram ♥

   Reply
 8. Sofia

  Må så gott Jonna, å njut av att vara ‘nerkopplad’ några dagar. Det är en särskilt fin tid på året nu att blicka inåt. Landa. Rensa. Göra ‘bokslut’ över det gångna året. Vi skapar på så sätt en fräsch såbädd för nya frön (idéer).

  Känner så igen mig i din beskrivning av att vara i en mjuk känsla. Det vilar nästan ett magiskt lugn över dessa dagar. Som ett vakuum som varken tillhör det gamla eller nya året; en fristad. Och som redan påpekats i kommentarerna kan det vara bra att du talar om att du tar ledigt. Då slipper du känna av den pockande energi som riktas mot dig när vi läsare undrar vart du tagit vägen, när du ska blogga härnäst osv. En känslig själ/person är kvick att fånga upp den typen av energi och mår inte alltid så gott av att känna den typen av ‘pockande’. Inser att jag uttrycker mig lite abstrakt å smått luddigt kanske, men hoppas du förstår hur jag menar 🙂 Kraaam! ❤️

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh så vackert du beskriver allt!! 🙂 Förstår precis vad du menar!!
   Tack så jättemycket. Stor kram!! ♥

   Reply
 9. Diana

  Tycker du gör helt rätt! Tror det är viktigt, tom livsviktigt, att tillåta sig vara ledig ibland. Tömma hjärnan på det vanliga, ha det så kravlöst som möjligt. Tack för allt fint du delat 2016, ser fram emot 2017, men först ska du vara ledig. Njut ❤!!

  Reply
 10. Magnus

  Det var ett klokt beslut Jonna! Även en kreativ multikonstnär som du måste få ta lite ledigt från omvärlden ibland. Att du sedan inte kommer att ligga på rygg i sängen och bara stirra upp i taket är det väl ingen som tror, och inget måste heller för att känna sig ledig. Ta du dom där långa hundpromenaderna, pyssla med något där hemma eller lufsa runt i skogen med kameran. Njut av att vara ledig på Ditt vis!
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Magnus, vad fint skrivet. Nu har jag varit ledig ett tag och det var så skönt.
   Hoppas du också fått lite ledighet i jul. STOR kram ♥

   Reply
 11. Erika

  Njut av ledigheten! Med tanke på allt jobb du lägger ner så förtjänar du definitivt några dagars paus. ❤️

  Detta inlägg fick mig att fundera på en sak, som jag hoppas du inte alls tar som kritik utan helt enkelt nyfikenhet; hur gör du för att stänga av kreativiteten? Hur gör du för att inte ”mätta” den del av dig som vill springa ut och fotografera de underbara landskap du har runt knuten? Hur håller du isär kreativiteten från jobblivet?

  Personligen så kan jag inte stänga av den kreativa delen av hjärnan, utan det är snarare den som vaknar till liv under ledigheten, som hjälper mig att slappna av när studentlivet är stressigt.

  Reply
 12. Emilie Bourdet

  My uncle has been an artist painter his whole life and he has taught me a great deal.
  He always said that artist are constantly working, observing the working, drinking its beauty, digesting ways to express what we feel about this beauty.
  That finally ”days of rest” for us are days to refill our inner world with beauty and poetry so our art flow will continue freely.
  It has been since this summer that I follow you first on You Tube and then on your blog and you are my finest inspiration at the moment.
  Have a great resting and free moment, we will gladly wait for you, knowing that you will come back renewed. <3
  with love

  Reply
 13. PJ:s byffé – från by till fe

  Men visst, ta du några dagar, en vecka eller så, och luta dig tillbaka och bara andas, insupa den friska luften, känna kaffedoften, höra eldens sprak i spisen eller en malande katt, Nanooks snarkningar (tror de finns 🙂 ), dröm dig bort bland stjärnorna, räkna sakta sekunderna tills du hör ytterdörren öppnas, för vem där, om inte…
  Kort sagt, koppla av och bara känn dig fri.

  Annars rekommenderar jag vertikalt eller halvliggande läge en stund med något gott inom armslängds avstånd och att du lyssna på Emil Jensens radioprogram Vinterprat på P1. Finns också att ladda ned. Denna ordens mästare, lustigheternas trollkarl, visdomens lilla profet, språkets gymnast och musikens jultomte. En mera underhållande och behaglig människa får man leta efter. – Jag blev så till mig efter att jag lyssnat på hans program att jag av bara farten lät orden forsa fram i denna kommentar. 🙂
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/826080?programid=2071

  Reply
 14. Lena Berg-Nordenberg

  Ledighet och lugn behöver vi alla få då och då, så passa på att vila. Mellandagarna har jag också alltid älskat. Det är riktigt härliga dagar. Jag var ute idag på förmiddagen och fotade naturen och hade sådan tur att få se två havsörnar! Det är en fantastisk känsla att få se dem med en vingbredd på 2,5 m! Ha det så gott och njut av decemberdagarna för snart är det nytt år!

  Reply
 15. Gunilla T

  Vilket klokt beslut!
  Det borde alla göra!
  Att ständigt vara uppkopplad är nog inte alltid då bra för hälsan!
  Sedan är det kanske skillnad när man har det som yrke!

  Hoppas du får vila och njuta av det vackra och härliga du har omkring dig!
  Mysa in det nya året med din Johan!

  Gott nytt år Jonna!

  Reply
 16. Lars 8463

  Hej varmhjärta
  Det som betyder något,
  är hur du mår.
  Så jag hoppas att efterskalvet
  kommer att vagga dig,
  länge och varsamt.

  Reply
 17. Jojhanna

  Att bara vara, dra djupa friska andetag ända ner i tårna o njuta av tystnad o en sprakande stjärnhimmel. Det är livskvalitet o man vill ju inte missa den genom att vara uppkopplad jämt o springa mellan alla måsten. Klokt att stänga av o vila, kram!

  Reply
 18. Isabel

  Everyone should shut down and disconnect, it does the soul good!!! En-Joy your time off and relax…it’s hard to do now a days with the mind constantly pulling us to ”do” instead of to ”BE”. Happy New 2017!!! & Many Blessings!

  Reply
 19. yvonne

  Hej! Läste den fina artikeln i Lantliv idag 🙂 Ett år sedan jag var på din blogg, då jag byggt hus och flyttat.
  Önskar dig det bästa och även din sambo. //Yvonne

  Reply
 20. Lindan

  Jag tycker du gör helt rätt!! Ta en välförtjänt vila (även om det kanske skulle behövts längre tid för att få hjärnan och kroppen att förstå..?)!
  Önskar du slapp momsredovisningar och annat världsligt (men jag förstår dig – älskar också att ”göra mig av med saker så fort som möjligt, så man kan få slappna av senare! Oftast njuter jag av saker och ting i FÖRVÄG liksom…;) )

  Hoppas ni har haft en underbar jul…och jag hoppas dina kommande dagar blir så fridfulla som möjligt -njuuut!! Du är bäst!! :* <3

  Reply
 21. Carina Storm

  Gott nytt år till dig, var har du köpt de fina vantarna på bilden, du kan svara efter vintervilan/kram.

  Reply
 22. Rasmus

  Du har flitigt försett oss med välbehagliga texter och bilder i många år och sedan länge gjort dig förtjänt till egentid. Njut den, slappna av, vi är kvar när du kommer fram ur idet. Kommer att sakna den dagliga dosen förstås!

  Reply
 23. Beatrice

  Wow vilket grymt beslut! Du är SÅ värd lite ledighet! Jag önskar att jag också bara kunde bestämma mig för att ”nu ska jag ta ledigt” men det är svårare än man kan tro eftersom det alltid kommer finnas saker man borde/vill/måste göra. Hoppas att du njuter ordentligt av dessa dagar! Ser fram emot nya blogginlägg nästa år.
  Många varma kramar till dig <3

  Reply
 24. Birgitta

  Vill bara önska dig en riktigt skön ledighet, njut av dagarna. Om du klarat av att inte läsa bloggen så är det också dags för Gott Nytt År🌞👍🏼🎉🎉

  Reply
 25. Malins bilder

  Tack för alla fina foton och inlägg i år! Det kan vara svårt att koppla ner och koppla ur – det tar tid. Nåja, jag kan tycka att det ibland hjälper att stänga av sin egen röst och istället ”blåsa ur” huvudet med andras. Så jag gjorde en spellista åt dig (ja åt dina läsare med såklart). Rekommenderar att ha den på shuffle, lyssna med lurar, så högt som man tål, blunda och lägga sig ner alternativt ta med på promenad.Hoppas det finns nåt att gilla. Gott nytt år! 🙂 https://play.spotify.com/user/mummelmy/playlist/3HXmmyyDePr8RDPVoWkomr

  Thank you for this year. I did a playlist on Spotify for Jonna. Recomend to have it on shuffle, listen with headphones as loud as one can, close eyes and let others voices ”blows trough the head” to silence your own toughts Feel free to listen or share. Happy New Year!

  Reply
 26. ulrica

  Alla behöver vila, även kreativa konstnärer som älskar sitt arbete <3
  Jag hoppas att du verkligen njuter nu av några dagar ledigt och laddar batterierna inför kommande år.
  Stort tack för all inspiration du ger och jag ser jättemycket fram emot att få träffa dig om ett par veckor.
  Gott Nytt 2017 önskar jag dig och dina nära och kära.
  Stor kram Ulrica / Hus nr. 30

  Reply
 27. Maria Wahlström

  Råkade ”snava” över din blogg i dag och från och med nu kommer jag att följa dig och läsa allt du skriver. Helt underbara bilder men framför allt, helt fantastiskt hur du skriver och uttrycker dig.
  Att koppla av och vila är viktigt för oss alla. Och för att du ska orka så ska du också koppla av och koppla bort ibland. Tror nog att de flesta som följer dig orkar vänta någon eller några dagar på ett nytt blogginlägg. Så stressade och beroende får vi inte vara. Då mår vi nog dåligt.
  Ett riktigt fint och härligt nytt år önskar jag dig, ditt livs kärlek 🙂 och era hundar och katter.
  Hälsningar från Maria i Esbo, Finland
  PS
  Och ännu, bilden av lyktan i det frostiga fönstret skulle jag kunna köpa när som helst.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.