Allt på en och samma gång

Hej kära ni!

Åh nu kommer ett till sånt här “bombinlägg” när jag försöker summera allt som hänt sedan sist. Livet just nu är verkligen allt annat än en lugn vardag och jag har haft väldigt svårt att hålla mina normala rutiner vad gäller att hålla igång alla plattformar så som bloggen, Instagram och Youtube. Men jag ser det som en fas just nu. Som om jag befinner mig mitt i en övergång vad gäller väldigt mycket, och då är det ok att det är lite kaos. Det har varit så ganska länge nu men saker och ting börjar faktiskt ta form och landa på sin rätta plats, även om det är mycket kvar att lösa och komma fram till.

Men mycket har hänt senaste tiden och från att ha känt mig desperat efter svar på hur vi ska göra med allt som händer i vårt liv just nu, så börjar allt istället kännas roligt och spännande. Senaste halvåret så har vi ständigt grubblat över frågor som rör både vårt liv och vårt jobb. Vi har känt oss så vilse i hur vi ska fortsätta framåt.  Mycket har känts tungt och svårt. Bara den där ovissheten att inte längre veta om vi kan bo kvar i Grundtjärn efter att vi i två år desperat sökt efter ett större hus eller möjlighet till att kunna separera jobb och hem. Och sen tusen andra frågetecken som legat och gnagt. En känsla av att sitta fast.
Att växa ur sina kläder tills sömmarna spricker och inte veta hur fasiken man ska göra. Ska man krympa allt och backa, eller våga satsa och tänka större?
För att stanna där i mitten, är ohållbart i längden.

Så just nu är det mycket som händer. Många frågetecken som förhoppningsvis börjar få svar. Det är en spännande tid och jag känner mig glad och peppad igen, och ser fram emot att få ordning på vårt kaos så vi kan börja leva och göra det som vi vill. Få ägna tid till det som känns viktigt, och känna att vi är där vi ska vara.
Senaste veckan har varit så galet vacker med iskalla nätter, sjungande is och månljus. Tyvärr låg jag sjuk nästan hela förra veckan. Det är sån’t man får räkna med när man åker till Stockholm 😉 För samma kväll som jag kom hem kände jag den där välbekanta värmen i bihålorna, när ett elakt virus kämpar för att få fäste. Men nu är jag äntligen återställd igen.

Igår redigerade jag klart senaste vloggen, som blev ovanligt lång. Men eftersom jag missade att lägga upp en förra veckan så fick det bli som två vloggar i en. Jag har inte hunnit fixa svensk översättning än men ska försöka hinna det innan veckans slut.
I den här videobloggen berättar jag bland annat en rolig nyhet som också handlar om ett hus! Haha det är lite komiskt, för väldigt mycket i vårt liv handlar om plats/hus/lokaler just nu. Men det känns så skönt att äntligen något börjar hända.
Att man får ta ett litet steg fram och lösa ett problem, trots att det bara är för ett tag.

Hoppas ni tycker om videon! ♥
Som jag visar i videon så har vi alltså hyrt “Boa”, den gamla butiken här i Grundtjärn. Den ägs av Grundtjärns intresseförening och brukar användas några gånger om året för årsmöte och en och annan fest, t.ex vid fisketävlingen i april eller surströmmingsfesten i augusti. Men annars står det tomt.

Så då kom vi på idén att vi kunde hyra det för att i alla fall få en lösning på våran platsbrist ett tag. Så att vi kan fortsätta sälja fotoprintar och så att jag kan börja måla igen.
För det har verkligen tyngt mig jättemycket att inte kunna måla, speciellt nu under vintern när inspirationen till målning nästan värker i mig som explosioner.
Även om detta bara är en lösning fram till mitten av april så är jag så otroligt glad och tacksam att detta gick att ordna! Nu har vi en hel vinter i detta mysiga gamla hus, och jag ska verkligen utnyttja det till fullo!
Det är så häftigt att tänka sig in i att detta var affären i byn en gång i tiden. Mamma berättar att hon minns när hon gick och handlade här när hon var liten, och knappt nådde upp till disken/kassan. Han som hade butiken hette Bror Jakobsson, och jag hoppas så innerligt att det finns ett foto på han när han står inne i butiken. Det vore så roligt att kunna visa hur det såg ut då!
Så på sätt och vis är butiken öppnad igen! Fast med en lite annan verksamhet. Men det känns faktiskt otroligt roligt att faktiskt ha inslagning av foton, printar och tavlor just här. Att paketera till kunder över hela världen från lilla “Boa”, i Grundtjärn.
Som jag sagt tidigare, så älskar jag sådana där kontrast.

Och sen trivs både jag och mamma så otroligt bra här inne. Det är hur mysigt som helst! Och plats för allt!
Vi är vana att behöva rota i garderober efter rätt packmaterial och att saker och ting bara trillar omkull och att behöva trängas i ett litet sovrum för att slå in enorma canvastavlor. Det har känts så fel. Inte alls den känslan jag önskat ha.
Men det har liksom inte funnits någon möjlighet till något bättre, så då har det fått gå helt enkelt.
Därför känns det så himla härligt att ha gott om plats för allt nu.
Och sen, åhhh! Ateljén jag har just nu är lite för bra för att vara sann. Jag har så otroligt mycket plats! Plats för att ha översikt över alla målargrejer och alla färger. Och plats för att jobba på flera målningar samtidigt, vilket är något jag alltid önskat att kunna göra. Eftersom jag målar i flera lager och i flera omgångar, så är det helt fantastiskt att kunna låta en tavla ligga på tork och under tiden påbörja en annan.
I videon kan ni se mer hur själva ateljén ser ut och hur stort det faktiskt är. Här kommer jag ha många roliga kvällar under vintern!

På tal om målning så vill jag bara passa på att tipsa om att jag såg att en av mina målningar från min kollektion från 2016 ligger ute på Tradera på auktion just nu, fram till i morgon. Det är min tavla “Vackerland” som nu auktioneras ut eftersom hon som köpte den håller på att renovera om huset.

Jag tänkte att jag skulle skriva om det här och hjälpa henne lite på traven att nå ut till dom som kanske skulle vara intresserade, eftersom de flesta som är intresserade av att köpa mina målningar följer mig på bloggen eller andra plattformar. En del av mig tänkte “Undra om jag ska buda på min egen tavla och få hem den igen?” haha.
Det skulle inte vara helt omöjligt att jag försöker. Samtidigt som det känns knäppt kanske?

Jag måste erkänna att det är en speciell känsla att se sin tavla läggas ut till försäljning av någon annan än mig. Men det känns roligt. För en tavla slänger man ju aldrig. Den går vidare. Går i arv, auktioneras ut, säljs. Det är en häftigt känsla att tänka på att tavlornas liv är så långt. Kanske får de hänga på massor av olika människors väggar i deras hem. Och nu ska ju den här förhoppningsvis vidare till någon annan.Vet förresten inte hur det funkar med Tradera för de som bor utanför Sverige? Kan man även lägga bud från ett annat land? Jag hoppas det eftersom jag vet att jag har några följare utanför Sverige som kanske kan vara intresserade. Det var därför jag använde eBay när jag auktionerade ut min senaste målning (vilket jag aldrig kommer göra igen, eBay var väldigt oseriöst).

Just den tavlan Vackerland betyder mycket för mig. Alltså, egentligen betyder alla mina tavlor mycket för mig på olika sätt. Alla tavlor jag målat har en berättelse, och just Vackerland målade jag med inspiration från den där öde gården som jag och Johan hittade mitt ute i skogen vid Hermansjön den sommaren. Det heter Högland, men kallades också för länge sedan för Vackerland.
Tyckte bara det ordet liksom…var så vackert. Så fint sammansatt. Och det stämmer så bra med hur vackert det är där.

Så tavlan Vackerland är ängarna med alla blommor och alla fröer från rallarrosorna som dansar i vinden om sensommaren. De är de milslånga skogarna vid sjön, och det är soluppgången med den brinnande himlen som var det allra första vi såg när vi kom till platsen den natten i juli.

Vackerland

Denna vackra plats som stal våra hjärtan blev också sedan platsen där vi förlovade oss på. Så filmen här nedan är inspelade på gården i Vackerland.

Den tavlan var med på en av mina allra första utställningar i Norrköping. Ni kan se den skymta bakom min pappa. Där hängde hela kollektionen “Fjällvind” som Vackerland ingår i.

Sen sålde jag även “artprints” av mina målningar från den kollektionen, med 25 exemplar av varje print. De är nu alla slutsålda. Nu framöver kommer jag göra likadant av mina kommande målningar, fast då som riktiga litografier.
Haha ja nu snöade jag in helt på att berätta om tavlor här. Ni ser ju hur blandade mina blogginlägg är nu för tiden. Allt vill ut på en och samma gång. Men det kändes så roligt att berätta lite bakrund om tavlan som nu ligger ute på auktion. Jag hoppas att den hittar ett nytt, kärleksfullt hem och att Madeleine som säljer tavlan får en lyckad auktion! ♥
Från den ena till den andra, så kan ni ju också se i videon att vi lyssnade på isens sång. Jag har ägnat många kvällar nere vid isen för att spela in dessa vackra ljud som isen ger ifrån sig under tiden den håller på att växa. Det är något fascinerande över dessa ljud, och jag hoppas få tillräckligt med material för att både använda i min musik och att även göra ett långt, långt ljudklipp med isens ljud som en slags…avslappningslåt. Dessa ljud kommer också vara min inspirationskälla till mina kommande målningar.

Under tiden jag var sjuk förra veckan så lyssnade jag på isens sång för att slappna av och kunna sova. Det är något lugnande över dessa ljud. Men också något, nästan otäckt. Något kosmiskt.
Nu hoppas jag att vardagen får återgå lite till det normala igen så det inte dröjer så länge till nästa inlägg och video. Nu är vinterns förkylning bortgjord och nu finns det massor med plats att skapa. Det känns otroligt skönt.

TACK för ert tålamod och tack för alla fina kommentarer ni skriver!
Jag hoppas att ni har en underbar vecka. KRAM på er! ♥

49 Kommentarer på “Allt på en och samma gång

 1. Helena - Oh darling, let's be adventurers

  Jag såg vloggen igår natt innan jag somnade. Så himla roligt att ni kan hyra “Boa” och ha det som er egna lilla affärslokal. Och ännu roligare att ni kan fortsätta med att ha printshoppen öppen och att du har hittat ett ställe för din målarstudio där du verkligen har massor av yta. Jag målar ju inte själv men kan bara försöka föreställa mig hur mycket plats det måste ta med alla färger, material och speciell canvastavlorna!

  Reply
 2. Nina

  Ja, tänk så många gånger vi gick till handelsboden för att köpa saker då mina föräldrar köpt sitt “torp” i Grundtjärn. Vad vi än frågade Bror om han hade sade han: ett ögonblick ska jag se efter. Vi fick följa med upp på vinden och där var en riktig skattgömma. All köksmaterial som koppar, fat ,stekjärn, grytor, uppläggningsfat förutom torrvaror, potatis, konserver, diskmedel och viss mat hade han i sina gömmor. Ett äventyr var det.

  Reply
  • Quiet Rab

   That’s a lovely memory, and one which reminds me of a fantastical shop that features in Comet in Moominland, which I’ve been listening to as an audiobook these last few nights (helps me sleep!). The Moomins and friends come across a pretty little shop where, no matter what they ask for, the old lady who owns the shop seems able to find it, despite a bit of a problem with one request for a pair of slightly used trousers!

   Reply
 3. Matilda

  Jag är uppvuxen vid en liten sjö, och jag vet inte hur många gånger jag suttit på bryggan och lyssnat på den sjungande isen. Ibland låter det så högt att man kan höra det in i sovrummet om man har fönstret öppet. Jag älskar det.

  Reply
 4. Kari

  So happy for you – very inspiring to have the space to expand all your inspiration! I love watching you with your mother – it reminds me of how very much I miss mine since she has passed. The singing ice I would describe as “water thunder” 🙂 Our journeys have parallels, a few decades separate, and it gives such a warmth that you are sharing yours. Please continue to share with us!

  Reply
  • Magnus

   Skulle tro att det som fått Jonna att känna så är det faktum att du kan lägga bud i en auktion utan att sedan vara bunden till att fullfölja köpet. Den som hade lagt högsta budet på Jonnas tavla ville inte stå för det efter avslutad auktion vilket gjorde att hon fick lägga en massa tid på att via mail kontakta de andra budgivarna för att hitta någon som var seriös nog att stå för sitt bud. Det finns alltså uppenbarligen människor som roar sig genom att sitta och trissa upp buden på eBay-auktioner utan syfte att köpa varan ifråga.

   Reply
 5. Elisabet Gustafsson

  Hej Jonna! Tack för bloggen. Jag skall titta på vloggen senare. Jag såg din fundering kring att sälja på Tradera utomlands. Det går att välja i en rullgardin när du lägger upp annonsen. Bra va!
  Varma hälsningar fr Elisabet

  Reply
 6. Leyla

  Jonna, habt ihr vor, irgendwann mal Gäste zu beherbergen? Wenn ja, würde ich zu gerne mal kommen und euren Spirit auf mich wirken lassen. Ich lese sehr gerne deinen Blog und freu mich immer. Ihr berührt in mir das, was ich auch bin und habe … das Gefühl für Freiheit, Natur, Träume LEBEN, Liebe leben etc.
  Herzliche Grüße Leyla ???

  Reply
 7. Ingela Bohm

  Vilken bra idé med issången som avslappning! Det finns ju tydligen en stor “marknad” för sk AMSR-videor (ASMR=Autonomous sensory meridian response) som är till för avslappning och ofta kan vara vardagsljud, typ pappersprassel och vattendroppar, men issång måste ju funka jättebra också. 🙂

  Reply
 8. Jorma

  Jag hörde en liiten sång från isen vid bastun igår, en rejäl sådan 🙂 Härlig video, och härliga bilder som alltid. Skönt att du fått mer utrymme för ditt skapande, håller tummar för att du hittar något som kan bli mer permanent. Är det nån möjlighet att göra något av den gamla skolan du bodde i när du flyttade till Grundtjärn?
  En liten undran om din vinterbad-video, skildrar den din stund i vattnet i realtid eller är den klippt? Jag har gjort ett par minutlånga stunder i vattnet några gånger. Har känts jätteskönt för stunden, men kanske har det haft lite negativ effekt på mina fingertoppar då några av dem sprack upp några timmar senare- de såg verkligen kracklerade ut. Jätteskumt- och gjorde applåderande av Queen-hyllande framträdande lite besvärligt.
  Ha en riktigt fin helg när den väl sätter igång <3
  Kramar

  Reply
 9. Fanny Bengtsson

  Åh så fantastiskt det såg ut med studion i “boa”! Det värker själv i fingrarna att börja måla och fotografera igen. Älskar verkligen din konststil också! Så vackert att se på 🙂 Hoppas du håller dig frisk nu när vinterkylan börjar komma in på riktigt. Kram från Stockholm <3

  Reply
 10. Anneli

  Kände att det var dax att skriva några rader igen, var ett tag sen men läser ju bloggen alltid. Är så kul att se vloggen, naturbilderna o inlägg som detta när du lixom pratar fritt ur hjärtat utan färdig plan – man kan se o känna glädjen o glöden i det du gör! Gillar hur du visar vardagen, som den kan va för dej, hur du pusslar o pysslar med allt det som ska fixas med Boa o det du vill göra, som att måla t ex. Och att du är minst lika fin i din nyfunna oranga slitna tröja, målarfärg på kläderna o håret på ända 🙂 som när du står klädd som en älvprinsessa o sjunger i tv!
  När du lixom är dej själv o får göra det du vill o är bra på så tindrar du ikapp med stjärnorna på himlen eller glittret i snön * * *
  Tror det är en del av vad som fängslar o inpirerar många – att du lixom är dej själv o följer din dröm o så klart alla vackra foton o tavlor från naturen!
  Där jag bodde förut så kunde man höra isen sjunga, fast det var några km bort till vattnet…märkligt ljud , nästan som nåt från yttre rymden… o märkligt nog bara på natten har jag för mej, undrar varför bara då på natten …Vet du varför?
  Apropå isen så måste jag säga att jag verkligen gillade en bild du hade med tidigare, från den magiska tjärnen där näkrosbladen låg frusna i den första isen…som en Monet-tavla fast i en frusen nordisk version 🙂
  Så bra att ni kan använda ‘Boa’ nu o det kommer säkert nån bra lösning på hur ni ska göra sen när våren kommer. Det känns så. Minns när du filmade nåt tidigare år, från när du packade in prints i din lilla verkstad som ändå såg så mysig ut med vita gardiner o ljusslingor som skapade julstämning. Men riktigt bra att ni har space o slipper boa med packmaterial nu 🙂
  Kram till er alla – två o fyrbenta <3

  Reply
 11. Gunilla

  Å vilket inspirerande blogginlägg och vlogg! Så glädjefyllt på något vis ? Jag känner på mig att det blir en bra vinter för oss ”kräftor”. Det där med Boa är ju en helt perfekt lösning! Tänk om ni kunde få hyra den året runt. Du är avspänd och naturlig i vloggen. Tänkte bara på en sak. Jag tror att ”community” är den bästa översättningen för byförening i det här sammanhanget.
  Även i mitt liv händer det bra saker, som bl.a leder till att jag får bättre ekonomi. Varför inte fira det med en fotoprint ? Så nu ska jag ha en skön stund och djupdyka i dina bilder.

  Reply
 12. Evy

  När isen sjunger ryser jag. Minns ljudet från min barndom. Minns även ljuden från telefonledningarna utanför huset där jag bodde som liten. När det blev riktigt kallt ute så sjöng det i dem också, men ett högre ljud än isens. Har du hört telefonledningarna sjunga Jonna? Tror det finns lite gamla luftburna ledningar kvar där uppe runt Resele och Remsle så passa på att se om de fortfarande kan sjunga om dem.

  Ser fram emot din nya kollektion av tavlor. God jul och kram från mig/Evy

  Reply
  • Magnus

   När du skriver det så dyker barndomsminnen upp hos mig också om att det sjöng om telefonledningarna. Vill minnas att man kunde höra på avstånd hur ljudet kom farande genom ledningen, passerade och fortsatte bort. 🙂

   Reply
  • PJ:s byffé - från by till fe

   Jag har också erfarenhet av telefonledningar som sjöng när jag var liten. Ett ganska säreget ljud som tillhör en svunnen tid.
   Jag minns att jag varje sommar fick tillbringa en vecka eller så hos en faster och hennes man som hade bondgård ute på slätten. Någon kväll när jag fick lite hemlängtan brukade jag sätta mig på mjölkpallen ute vid landsvägen och lyssna på telefonledningarnas vemodiga sång och titta på vackra, bulliga moln i nordväst där min hemby fanns någonstans. Ljudet passade så bra ihop med hemlängtan.
   För er som inte vet vad en mjölkpall är så kan ni titta på Lars Molins utmärkta drama “Midvinterduell”. Där finns en omstridd mjölkpall.
   https://www.oppetarkiv.se/video/3710534/midvinterduell

   Reply
   • Erika

    Här är en till som minns telefonledningar som sjöng.
    Visst är det en svunnen tid. Vet vad en mjölkpall är också.

    Reply
 13. Sofía

  Dear Jonna,
  Each time I see you uploaded a vlog or a blogpost I feel sucha a joy, so thankful for being able to take a glimpse in your beautiful frozen world.
  I already follow you for a very long time and still feel amazed by you, Swedish people so resistant to cold! Here in Spain -15ºC is omg we would seem bears in our coats and 10000000 clothes beneath haha and you simply go out with a jumper!!! It is so funny I don´t feel cold anymore when I watch your videos at -25ºC!! I feel new strenght to work as I see you so dedicated on working and carrying on, but also trying to enjoy life! You are such an inspiration because you are a real person not a figure, no mask and that is such a treasure in this internet world. Thank you for being as you are and for sharing that beauty of your land with us. Blessed. Hoping you reach whatever you want, success and the time you wish to live and love.
  So much love and take care,
  Sofía

  Reply
 14. Hans

  Hej Jonna,

  i´ve just seen your vlog. First of all, thank you for the best nearly 22 minutes of this day.

  But i have a question. Why do you apologize to us for the fact, that we haven´t seen a vlog from you for just a week. You don´t have to. Instead of that, actually we – all the people, who wanna watch your videos – would have to apologize to you, if we had given you the feeling that it has to be a „must“ for you to deliver a vlog or a blog each and every week like a machine. You´re definitely not a machine! No matter how long it takes to wait for the next vlog or blog, we will wait and be happy, when it´s on, for sure!

  Take that time, that you need. Take that space, that you need, and do that things, that must be done in order to keep the freedom alive to do these things that you wanna do.

  I know that´s maybe a kind of „viktigpetter“ but i think i know that situation. There´s that friend of mine who sells all that motorcycle-parts and till this summer all of his home was crammed with salesmaterial, packagingmaterial, accounting stuff, big cartons and so on. He just lived in his working area and the working stuff spreaded all over his privat life. He was so stressed by this, that he had to search for a workshop out of his privat zone so that he could devide work from privat life. He did it just this autumn and from that on it keeps going better … at least both of hem, his wife and himself, are either much more relaxed than before or also much more productive.

  I´m so glad about that you´ve found that „Boa“ in the middle of your home and i hope you´ll find a durable solution for the spaceproblem till april of next year. I like that place and i just try to imagine, how the people came in and went out in earlier days.

  You have waked me up
  and you´ve made me dream again,
  you have touched my soul
  where i never thought any would have been.

  Thank you for being a refuge nowadays and i hope i´ll find my own grundtjärn anytime, too. Btw, the last time, i saw this little lake near my hometown totally frozen, is nearly 20 years ago … i miss it so much.

  I´m so excited about your next projects, that you mentioned. Have a nice time. Greetings to Johan, your family, Nanook, your cow and all the people, who support you.

  Hans
  („allt kommer att bli bra“)

  Reply
 15. Bella

  Oj vad mycket ni gör! Kul att allt går på högvarv fast lite uttröttande också såklart. Hoppas ni hittar bra lösningar och hus för allt!

  Reply
 16. Angelica

  Love, love, love all of your work and your vlogs! You have the sweetest nature about you and love nature every bit as much as I do. Ice music is magical for sure and i cannot wait to hear your recordings and see what paintings come of it. Hopefully, for Christmas my hubby will get me one of your beautiful prints. Honestly, it’s all I want since Christmas is about spending time with those we love 🙂
  Cheers to more excitement and adventures in the coming year!

  Reply
 17. Rue

  What a wonderful blog. They always bring me such joy. After watching you vlog yesterday and reading your post today I was remembering the time you lived in the school house. Would that be an option for your studio once April comes along and you need to leave the “Boa”? Wishing you a wonderful time in you new creative space. Hugs❤️

  Reply
 18. ;D

  Hej
  Tavlan har varit ute innan på tradera.
  Du kan sälja internationellt på tradera.

  Googla container hus och bygg eran drömstudio lokal med Caffè B&B
  Går ju flytta sedan om det behövs.
  På hjul inget bygglov?
  Mark har ni säkert.

  Reply
 19. Johanna & P

  Medan isen knakar och månen lyser
  du sprider stämning från Boa så jag nästan ryser
  Jonna och mamma så flitiga som myror bygger ni er stack
  för allt av skönhet och inspiration ni ger vill jag säga stort Tack
  Livet är perfect imperfect och ibland går man nalta krokigt
  kaffe, kattkurr, gnägg och stjärnhimmel klar och livet är inte alls tokigt

  Kram från skogen! <3

  Reply
 20. Magnus

  Ni skulle haft en mindre lada och byggt om till företagslokal! Låtit utsidan fortsätta att se ut som en lada men isolerat och byggt om invändigt. Det hade ju kunnat bli väldigt mysiga lokaler om man sparade detaljer från tiden då ladan användes just som lada. Där hade ni ju kunnat få plats med både smedja till Johan, förråd, kontor, och tänk vilken ateljé du hade kunnat inreda på loftet! 😉
  Och om det inte finns någon lada i närområdet så kanske ni kan bygga en bakom vedboden/sommarateljén. Det skulle ju kunna vara ett alternativ att tänka på i stället för att köpa en lokal någon annanstans. Då slipper ni ju restid och skulle ju faktiskt också kunna få plats för garage till bilarna så ni slipper skotta fram dom varje gång det har snöat.

  Reply
  • Johanna & P

   Bra idé! Vi håller på o timrar upp ett gammalt hus eftersom vi köpte en gård orörd från 1922. I timmerbyggnaden ska vi ha badrum, stall, verkstad mm. Det är kul att bygga och mycket jobb också, men man kan ju leja bort en del. ?

   Reply
 21. Melissa Ziech

  Sounds like you are experiencing “growing pains” with your businesses. Pleasure and pain at the same time. You seem to be dealing with them fine. Stay healthy and I wish you continued success in all your endeavors!

  Reply
 22. Floki

  One of my most favourite of your videos is “Take me to the Yukon”. It is such a meaningful ritual. You express so beautifully such a deep yearning for something that
  geographical location may only represent. What would be the most helpful words for you to write today. Serenity prayer, used by 12-steps groups world-wide, comes to mind.

  God, grant me the Serenity to accept the things I can not change,
  Courage to change the things I can,
  And Wisdom to know the difference.

  https://www.youtube.com/watch?v=TWSEU7a9QPk

  Reply
 23. Paul Durham

  You mentioned in one of your vlogs that Johan’s name is not very common. Here in South Africa it is a fairly common Afrikaans name. Afrikaans is partly based on on the Dutch language, and I believe the name Johan is fairly common there too.

  Thanks for posting these amazing photos!

  Warm wishes from Port Elizabeth, South Africa. 🙂

  Reply
 24. Janet Doane

  Dear Jonna, I’ve been catching up with your videos and all the amazing things that are happening in your life these past two weeks – has it really only been two weeks? Last I saw you were courageously dipping into the icy lake, and transforming your whole belief system about winter. Now I see the absolutely wonderful performance you gave – it was every bit as beautiful as I imagined that you would be in singing, oh my. You sang so wonderfully too, with such ease. And the singing ice and Boa, and your new place in the mountains – all took my breath away. I’m so happy you now have space – all the space that you need, and space to create, which is the core essence of your being. Jonna, you continue to inspire me again and again and again. Sending big hugs and much love from my little part of the world.. and watching all this today has my ancestral genes firing so strong… I pray one day I can come to Sweden, to see where my roots came from. Much love, always. ❤️

  Reply
 25. Lars 8463

  Gomorgon varmhjärta
  Efter att ha desarmerat ditt
  “bombinlägg”, betraktat delarna.
  Försökte jag bygga en egen
  medan jag såg på dig när du
  la första lagret i ljuset från ljusen.

  Men det blev bara några meningar,
  frågetecken (snälla), utropstecken
  i en såpbubbla.
  Som, du har hyrt Boa fram till
  fisketävlingen i april? Det finns inte
  möjlighet att ha allt på vinden då?
  Fortsätta hyra, nu när du har “boat”
  in dig!
  Du har i allafall en plats, med utrymme
  stort nog för att dina sömmar
  ska hålla ett tag till, nu när du/ni står
  mitt i mellan.

  Efter att ha läst det Johan skrev,
  speciellt 21 Juli 2016, så har jag
  svårt att se honom som desperat.
  Och dina fötter står alltid stadigt
  i verkligheten.
  Jag har lyssnat på allt!
  (men osäker om jag hör rätt)
  Men ett råd? när jag ser så lite.
  Så det blir en önskning istället.

  Jag hoppas ni har det BRA!
  KRAMAR

  (“snöa” in på att berätta om tavlor,
  på vintern? ?)

  Reply
 26. Tina

  Tack för att du delar med dig om allt vad som händer. Jag känner igen mig i det du berättar om att försöka hitta sin plats och att den ska ge rätt känsla för skapandet. Att sitta o läsa kurslitteratur eller skriva på biblioteket har inte riktigt funkat för mig. Men att få sitta i vår lilla sjöbod på 15 kvm och titta ut över trädgården gör att det nästan känns roligt att traska ner till boden med böckerna under armen. Där läser jag och under pauserna filosoferar jag över våra planer vi har med huset och trädgården.
  Ser verkligen framemot dina kommande målningar om de ska släppas som artprints eller motsvarande. Dina tavlor gör mig glad och jag skulle gärna vilja ha minst 1 hemma på väggen.
  Önskar dig en fin 1:a advent
  Med vänlig hälsning Tina http://www.nouw.com/ettriktliv

  Reply
 27. Lisa

  Det märks så tydligt att du mår dåligt innerst inne.
  Du har byggt upp ditt liv kring så mycket kuliss, även gällande dina allra närmsta.
  Längst inne är du någon helt annan.

  Reply
 28. Birgitta

  Hej,
  Tack för vackra, inspirerande och roliga bilder, bloggar och inlägg. Om din konst säljs av någon annan, även på Tradera tror jag du har rätt till en konstnärsavgift för tavlor som säljs vidare (enligt den lagstadgade “följerätten” (droit de suite)). Det ska gälla för alla konstnärer, vet i alla fall att auktionshusen tar ut en sådan avgift.
  Vänliga hälsningar
  Birgitta

  Reply
 29. När Annie fotograferar på Gotland

  Jag drömmer om en av dina tavlor <3 Men inte så stor, för jag har bara små väggar. Kan inte ha något som är större än runt 50 cm eller så och alla jag har sett har varit så himla stora. Vi har en liten stuga med 180 i takhöjd typ, så man blir begränsad i vad man kan ha på väggarna. Någon avlång tavla i 50×100 skulle gå att få in någonstans men inte någon kvadratisk. Men du målar så himla fantastiskt. Älskar verkligen dina tavlor! Kul att du berättar mer om dem och tipsar om den här! Hoppas köparen blir lycklig! Bra tavlor kan ju som du säger vara i många generationer. Blir så ledsen om tavlor som hamnar på loppisar för 50kr som ingen köper för att dem blivit omoderna. Tycker synd om tavlorna och tänker på konstnären som målat dem en gång i tiden, och första hemmet som älskade den allra mest!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.