Är landsbygden framtiden eller död och misär?

120407
Igår kväll sändes ett avsnitt av Edit: Dirawi i SVT. Det är en talkshow med Gina Dirawi som programledare och där intressanta personer bjuds in och intervjuas. Jag har följt varje avsnitt hittills. Dels så bara älskar jag alla program där Gina är med. Jag har sällan stött på en sådan naturlig, varm, rolig, vacker och lättsam människa. Älskar hennes program Ginas värld. Jag har både gråtit och skrattat tills jag fått ont i magen av de programmen. Kolla gärna in dom om det låter spännande : ) Det är ju även hon som i år ska vara julvärd och dessutom ska hon återigen vara programledare i Musikhjälpen! Blev så glad när jag fick höra det.

I alla fall, det jag ville skriva om var att jag nämndes i senaste avsnittet av Edit: Dirawi. (Titta gärna på hela avsnittet om ni har tid, men annars är det från ca 18.30 in i avsnittet som det pratas om det som jag nu kommer att skriva om.)

Darja Isaksson gästar Gina Dirawi i programmet Edit: Dirawi som sändes igår kl 22.15 på SVT2.

Darja Isaksson gästar Gina Dirawi i programmet Edit: Dirawi som sändes igår kl 22.15 på SVT2.

Kvällens gäst var Darja Isaksson som är IT-strateg och sitter i statsministerns innovationsråd. Hon pratade väldigt intressant om framtiden och teknikens revolution. Hur tekniken kommer se ut längre fram och hur mycket lättare livet kommer bli för oss människor på olika sätt. Jag tänker ofta på det här med tekniken och hur den ser ut just nu. Hur mycket som har hänt på bara tio år. Det är nästan skrämmande hur fort det går framåt hela tiden, och ändå har jag lätt för att känna “Ja men nu har vi kommit till teknikens absoluta topp” haha. Men så förstår jag ju att vi bara är i början på den här tekniska revolutionen. Om 50 år…vi kan nog inte ens föreställa oss hur saker och ting fungerar då. Det är både fascinerande och läskigt på samma gång. Det beror ju på åt vilket håll det går. Men jag tycker om att fundera och fantisera på hur det kommer utvecklas.

I den här intervjun så visar de ett inslag från dokumentären om mig, som just Edit.se gjorde och som visade i september. Ni kan se avsnitten HÄR  om ni inte gjort det. I inslaget som det visar så pratar jag om framtiden. Jag nämner det här om att väldigt många tycker att jag tagit ett steg bakåt i tiden, och lever väldigt omodernt. Och ja, på vissa sätt kan jag hålla med om att jag inte lever jättemodernt. Jag har ingen microvågsugn, ingen TV och jag eldar med ved för att få värme. Lever lite enklare på många sätt helt enkelt.

MEN, trots det så tycker ändå jag att jag lever väldigt modernt i det stora hela. Eftersom att jag valt att bo på en plats jag älskar. Nära naturen där jag känner livskvalitet. Där jag får inspiration och kraft. Där jag får friheten att leva så som jag vill. Jag har valt att bo nära skogen istället för nära affärerna. Samtidigt så använder jag mig av dagens teknik för att kunna jobba hemifrån med det jag älskar. Trots att det är långa avstånd till människorna och städerna, så är det inga avstånd alls i internet’s värld. Tack vare dagens teknik kan jag jobba som jag gör om samtidigt bo där jag vill. Det tycker jag är modernt. Och det hoppas jag är något som kommer bli lättare för många människor att göra i framtiden. Att vi inte behöver flytta till städerna där jobben finns, utan istället flytta dit vi vill bo och skapa jobben där. Det funkar ju givetvis inte inom alla jobb, men jag tänker mig att det skulle vara väldigt fint om framtiden kunde utvecklas åt det hållet.

Efter detta inslaget så frågar Gina vad Darja tycker om det jag pratade om, och om det är det “nya moderna”? Först och främst tycker jag det är jätteroligt och bra att den här frågan kom upp, därför att det just öppnar upp till diskussion. Jag blev dock väldigt förvånad över Darja´s svar om hur världen skulle kollapsa om allt fler valde att leva enklare ute på landsbygden och odla sin mat, och leva mer hållbart. Jag är glad över hennes ärliga svar och jag försöker verkligen sätta mig in i hur hon tänker kring det och förstå vad hon menar, men jag kan verkligen inte det. Jag kan inte förstå.

Om alla flyttade ut på landet och började odla sina morötter så skulle samhället kollapsa. Då skulle vi få sjukdom, misär och död som resultat.
Den globala trenden är att fler och fler flyttar till städer. Om vi vill skapa hållbara samhällen så är städer förutsättningen.
En värld där alla lever småskaligt ute på vischan och odlar morätter klarar inte av att producera tillräckligt med mat och mediciner

Det här är tre olika citat från hennes svar vad gällde mitt inslag. Dels så kände jag först och främst att det är ett väldigt obegåvat sätt att uttrycka sig på när hon gång på gång säger “Flytta ut på landet och odla morötter”. Det är inte sagt rakt ut, men det uppfattas som fördomsfullt mot folk som bor på landsbygden.
Sedan är det här tråkigt att hon uppfattar det som att alla borde flytta ut på landet närmare naturen. Det är långt ifrån alla som vill det, så det skulle nog aldrig vara ett problem i första hand. Vi är så himla olika vi människor. En del älskar städerna, en del älskar landsbygden, och så tror jag nog att det alltid kommer vara. Däremot är det mycket, mycket svårare för folk på landsbygden att klara sig idag. Allt blir svårare då landsbygden får mindre pengar. Skolor och affärer stängs ner och familjer tvingas flytta in närmare städerna.

Jag tycker det är så sorgligt idag att vi är så otroligt många människor som drömmer om att få leva närmare naturen med den livskvaliten som det innebär, men att det idag är så svårt att göra. Det är ju självklart mycket billigare för samhället att samla oss alla i städerna, som i en myrstack. Så ju svårare det är för folk att flytta ut på landet, desto mer pengar kommer det sparas. Inte vill väl samhället att fler och fler ska flytta ut på landet, bli mer självförsörjande, leva mer på mindre och komma bort från konsumtionshetsen. Då kommer det ju inte in några pengar.

120406
Det är helt fruktansvärt hur matindustrin börjar se ut. Mjölkgårdar läggs ner varje dag och tillslut kommer all vår mat produceras i enorma fabriker, för ingen har längre råd att bedriva en mindre gård. Ingen har ork. Djuren lider och vi proppar i oss gifter och besprutningar och genmodifierad mat.

En värld där alla lever småskaligt ute på vischan och odlar morätter klarar inte av att producera tillräckligt med mat och mediciner”
Just det här citatet fick mig nästan att bli full i skratt. Alltså, var tror hon att maten kommer ifrån? Städerna? Det är som om ett barn skulle fråga sina föräldrar vart bananer kommer ifrån, och de skulle få till svar “Från fruktdisken i affären såklart“. Och vem säger att forskningsinstitutioner för framtidens medicin inte skulle kunna finnas och drivas ute på landsbygden? Finns säkert massvis med forskare som även de drömmer om att leva ett liv på landet.

Så när Darja tänker att världen skulle kollapsa om vi började flytta ut på landsbygden igen och odla vår mat, så tänker jag tvärtom. Om vi fortsätter som vi gör idag och klumpar ihop oss i städerna, då kollapsar samhället. Det kommer att kollapsa fysiskt, och vi människor kommer att kollapsa psykiskt. Det är inte konstigt att vi mår så dåligt idag. Stress har blivit en folksjukdom och vi känner oss alltmer som robotar som matar ett samhälle med vår tid.
Därför går det inte ihop i mitt huvud för mig att koppla ihop landsbygden med samhällets kollaps, när det landsbygden som föder oss och som är grundstenen till ett välmående samhälle.

När jag tänker på en ljus framtid, så ser jag levande städer och en levande landsbygd. Folk är mer fria att leva som de vill. Små gårdar bubblar upp och människor, djur och natur lever i harmoni. Vi lever mer hållbart, äter ekologiskt och närodlat i den mån det går. Ett modernt samhälle som fortsätter utvecklas och använder den moderna tekniken samtidigt som vi tar med oss vårt ursprung och vår respekt för jorden och vår natur. Ett samhälle i balans.
Det är en tanke som får mig att le och känna värme. Tänk om vi kunde nå dit ♥

072705

Så helt ärligt, vad tänker ni om det som Darja sa i detta inslaget? Jag tycker det är rent ut sagt pinsamt att statsministerns innovationsråd uttalar sig på detta sättet om landsbygden. Om ni har sett det här inslaget, vad väckte det för tankar hos er? Förstår ni Darjas sätt att tänka? Det finns ju inget rätt eller fel. Vi har alla olika uppfattningar om världen och olika värderingar. Men jag tycker det är en intressant diskussion och skulle vara väldigt tacksam att få läsa hur era tankar går. Jag blev i alla fall illa berörd.

122 Kommentarer på “Är landsbygden framtiden eller död och misär?

 1. Thomas Kårén

  Här passar ett av Ingemar Stenmarks citat väldigt bra (Ingemar svarar irriterat en journalist på en fråga om hans skidåkning)
  “de ä inte lönt å föklara för den som int begrip”
  I hennes digitaliserade värld är nog landsbygd, jordbruk och sambanden mellan matproduktion och hur maten hamnar på hennes tallrik något hon inte förstår.
  helt idiotisk egentligen, jag saknar ord att utveckla detta vidare för tillfället, jag är för irriterad

  Reply
  • sandralinneas

   Jag kan bara instämma i det du skriver, Thomas. När alla bor i storstan och odlar tomater på balkongen, var ska då all annan mat komma ifrån? Kunskapen kommer dö ut! Jag antar att Darja lär bli varse det rätt fort då.

   Reply
 2. Katinka

  Så synd om stadsministern! Ett trångsynt innovationsråd, utan visioner om hur teknikens framsteg kan gynna hela landet.
  Undrar hur hon odlar sina morötter.

  Reply
 3. Anneli Sundqvist

  Ja det var sannerligen så obegåvat att hon borde avgå. Samhället är tyvärr ganska snedvridet. I vår kommun vill sittande kommunalråd lägga massor av skolor, bland annat i landsbygden SAMTIDIGT som samma kommun satsar massor med pengar för en levande landsbygd!. Utan skolorna kommer landsbygden sakta dö. Hon på sin plats borde veta hur mycket extra pengar vi får från EU i glesbygdsstöd. Varför? Jo för att små inlandskommuner oxå ska kunna leva och ha samma förutsättningar för innovation och investeringar. Fler borde bo på landsbygden och odla sin egen mat för att den här jorden ska överleva, så klart är det inte bara det som behövs. Men det är en av de viktiga ingredienserna. Jag skäms över hur många stolpskott och prestigejägare som sitter i våra kommuner och vår regering och bestämmer. Inte så konstigt att världen bara blir kallare och galnare för var dag…. ❤️

  Reply
 4. Felicia

  Nej usch håller helt med dig här! Samhället skulle väl snarare kollapsa för både djur, människor och miljö om folk bara bodde i städerna och inga privatpersoner födde djur och odlade? Och då hade man förlorat erfarenhet och glädjen som skänks till människorna som får göra det de älskar. Dessutom, vi måste tillbaka till hållbart jordbruk och kärleksfull djurhållning – det kan skapa jobb när robotar tar över arbetet i fabriker! Bara ge de som älskar det möjlighet att hålla på med det!

  För mig är frihet att kunna bo vad jag vill, jobba med någonting jag brinner för och ta hand om den lilla kreativa ådra jag faktiskt har kvar sedan jag var liten. Jag älskar ju att måla, teckna, skriva och fota när jag känner inspiration – egentligen. Tyvärr så tar samhället inte riktigt hand om den (man måste vara någon jättetalang och tjäna pengar på det så man kan göra det när man vill. Tyvärr så funkar dock nt pengapress och inspiration tillsammans för mig..)
  Just nu, när man är 16år, och ska kämpa igenom gymnasium och låååång högskoleutbildning för att sedan armbåga sig fram för att försöka få ett jobb, då känns vägen väldigt lång… Men samtidigt måste jag ju, jag vill ju ha råd att leva som jag vill, tjäna pengar… Det är bara det att jag kommer vara skuldsatt för resten av mitt liv och medelålders när jag äntligen är klar med utbildningen. Och vill man som jag gå veterinär tvingas man ju nästan flytta till någon av sveriges student-städer där folk fightas om jobb och bostad – vilket är så långt från min fridfulla Visby-dröm man kan komma…
  Vissa dagar känns det väldigt långt till frihet och Darjas inställning till människor och samhälle ger mig inte direkt något hopp inför framtiden… Det gör däremot du, du förstår och du inspirerar varje dag… Har bara ett ord att säga om det. Tack Jonna.

  Reply
 5. ida

  ojoj… Inte konstigt att landsbygden inte får det den förtjänar när människor som henne sitter på/nära makten…. Det är just tack vare tekniken som landsbygden faktiskt skulle kunna blomstra och folk skulle kunna leva precis som dom utan att bli utestängda från samhället för att dom inte vill bo mitt i kleten. Börjar gå upp mer och mer för mig hur mycket landsbygden betyder för mig, och har blivit något som jag verkligen brinner för. Men ingen verkar förstå att det finns människor som inte trivs i centrums mitt punkt (läs städerna)….

  Reply
 6. Jonny Hallberg

  När jag var liten kom brödbilen, köttbilen, fiskbilen. Man handlade vad som behövdes och svinnet var minimalt. Dessutom tror jag inte det fanns fler kor och grisar än som var bra för naturen. Nu finns det ett sådant överflöd att massor måste kastas. Och då kastas det dessutom långt innan det är dåligt. Vi kastar så mycket mat så hade vi delat ut det istället hade ingen behövt gå hungrig. Vi lever i en sjuk värld. Jag handlar kött av en lokal bonde vars grisar mått som prinsar och prinsessor under tiden de fick springa runt. Och kycklingar som bara njuter av gräset mellan tårna (kan man säga så). Så klart jag vet att dom lever på lånad tid och det gör mig ont. Efter hand så lagar jag mer vegetariskt. När jag kommer till ICA och ser löpmeter med bröd på hyllorna och inser jag att det mesta av detta kommer att kastas. Och jag inser samtidigt att det finns massor av människor som svälter då bli jag både ledsen och rädd. När slantarna får styra går förnuftet ur. Och giribukar finns det massor. Vag ska man göra Jonna. Jag tror att både du och jag och många med oss gör vad vi kan. Det bara dök upp så många tankar. Jag ska lyssna på inslaget nu.

  Reply
  • E

   Kloka och sanna ord! Jag tänker likadant. Och mår dåligt över hur det ser ut i världen. Jag köper ekologisk odlad mat och försöker tänka till och göra det jag kan för en bättre miljö för mina barns skull eftersom “vi lånar världen av våra barn”. Framtiden oroar…

   Reply
 7. Anita

  Kände inte till Darja Isaksson tidigare. Det måste vara en synnerligen korkad människa. Måste googla på hennes namn nu..
  Bra skrivet Jonna! Kram

  Reply
 8. Kaj Löfvik

  Känns som en krock mellan två olika världar. För hjärnans värld är naturen och landsbygden bara en resursbank men för hjärtats värld är naturen och landsbygden själva livet. Vill vi mer än bara överleva så finns det inget annat val än hjärtats väg.

  Reply
 9. E

  Jag är uppvuxen i Ångermanland (Kramfors) och Medelpad (Sundsvall) och född i Stockholm. Jag skulle aldrig någonsin flytta till en storstad utan trivs bra i Norrland.
  Jag och min fästman har två barn tillsammans och det är inte optimalt för oss att bo som du gör, Jonna, just nu – men min dröm är att bo i en mysig stuga och äga en eller kanske två islandshästar i framtiden. Inga grannar inpå knuten. När barnen blivit större. Jag får närapå panikångest av att besöka Stockholm och se alla stressade människor som springer fram & tillbaka som lämlar i ett lämmeltåg. Alla har samma mål; att ta sig fram fortast möjligt och då vill jag bara hem igen till lilla Härnösand där jag trivs bäst! För att inte tala om bostadspriserna som ökat kraftigt i större städer, och till & med i lilla Sundsvall, men Stockholmpriserna är ju bara för mycket…

  Reply
 10. christer

  samma problem här i Finland.finns inget småskaligt jordbruk mera. allt ska vara stort och dom som brukar jorden ska ha skulder som nästa generation ska ärva. Hade själv viljat bli bonde och odla på 20 hektar men jag skulle blivit tvungen att ha ett annat arbete för att finansiera det. Det är tråkigt .

  Reply
 11. Matilda

  Så himla bra inlägg! Jag är uppväxt på landsbygden och vill inget hellre än att flytta tillbaka inom några år när jag är klar med min utbildning. Blir så illa tillmods när jag ser hur landsbygden avfolkas och så många arbetstillfällen som försvinner när resurserna satsas någon annanstans och hur stor skillnad det har blivit bara de senaste 10-15 åren. Så tydligt också att politikerna bara skyndar på urbaniseringen och inte alls tror på en levande landsbygd. Det bästa vore om hela Sverige kan leva.

  Reply
 12. Sabina

  “Stress har blivit en folksjukdom och vi känner oss alltmer som robotar som matar ett samhälle med vår tid.”
  Det citatet alltså, beskriver så väl hur jag ser på det hela.

  Reply
  • Anonym

   Ja! sa bra! detta inlagg kommer att satta sig pa nathinnan och stanna dar ett bra tag framover… mycket bra skrivet, jonna

   Reply
 13. Bo Lindgren

  Ja det är inte lätt att förstå vad hon menar men jag tror hon menar att så länge vi har fattiga länder som kan producera mat så billigt som det är i dagsläget, så blir våra hälsosamma produkter från Svenska gårdar mycke dyrare för massan. Men vi har ett stort problem i Sverige, vi kan inte konkurrera inom nästan något område vad gäller tillverkning om det inte är väldigt komplicerade produkter, för kostnaderna blir för höga med våra löner. Därför måste vi ligga i framkant och då är det inte tillverkning av produkter som gäller utan idéer och forskningen, därför finns det för få jobb på landsbygden som passar händiga människor som är jordnära, utan vi får försöka överleva på det vi kan och elda ved och odla vår egen mat samt ta vara på det som finns här fisk, vilt,skog bär. Då kan vi hålla kostnaderna nere och överleva. Men jag tror vår tid kommer om inte nu så i framtiden, när det mesta är förstörd av utarmning och gifter. Så köp mark för det är framtida valuta när maten tryter i städerna på grund av högre priser när låglöneländer vill ha betalt och energi priserna kommer i kapp. Då kan vi vara glada i våra egna morötter och grisar pluss en full vedbod.

  Reply
 14. E

  Det jag inte förstår är varför alla vill trängas och bo inpå varandra i södra och mellersta Sverige? De säger att de finns mer arbeten där, men det tror jag inte på. Jag kommer aldrig förstå tjusningen att bo i en större stad.
  Det bor dock många ute på landsbygden i södra och mellersta Sverige också.

  Reply
 15. Magnus

  Spontant tänker jag att det är banne mig inte konstigt att stora delar av landsbygden i det här vackra landet är mer eller mindre avfolkad. Inte när det finns så trångsynta personer i ledande positioner i samhället, för jag är tyvärr ganska så säker på att hon inte är ensam om det synsätt hon beskriver. Bara en sån sak, och du skriver det själv, “var tror hon att maten kommer ifrån?” Ja, inte f-n från “plattan” eller Djurgården i Stockholm i alla fall! Den kommer från en levande, jordbrukande landsbygd! Som allt oftare numera finns på helt andra håll i världen. Jag kan bara hålla med dig. Hon måtte på fullt allvar tro att grönsakerna växer i matbutikernas kyldiskar och att kött och fisk tillverkas i fabriker i städernas utkanter.

  Det här landet måste ha en levande landsbygd såväl som städer. Det ena förtar inte det andra men båda “världarna” är beroende av varandra. Alla vill inte bo på en plats som Grundtjärn utan vill ha allt på gångavstånd och mycket folk och rörelse omkring sig hela tiden. Men vi är ganska många som inget hellre vill än att kunna bo på en plats där man kan höra naturens ljud, se stjärnhimlen på natten och få andas frisk luft, men vi kan inte för att “alla” jobb finns i och kring städer och större samhällen. Alla vi som vill bo och leva på den vackra landsbygden kan ju inte försörja oss på samma sätt som du, och det är väl det enda av det Darja säger som jag kan hålla med henne om.

  Jag håller utan minsta tvekan med dig om ditt synsätt Jonna!
  Stor kram!

  Reply
 16. Anna

  Det underliga är också hur hon vill få det att låta som att alla som bor i stora städer jobbar för att utveckla samhällsnyttor som medicin och att de är stora matproducenter (för det är ju klart att Sverige skulle svälta om folk bodde på landet och ODLADE, eller? Missade hon lektionen om matens väg till tallriken i skolan?) och att samhället skulle kollapsa om de inte satt på sina kontorsstolar dag ut och dag in. Hur många av storstadsborna jobbar med samhällsnödvändiga grejer, och hur många för att hålla konsumtionssamhället i spinn? Storstäder lever i stor utsträckning på att folk konsumerar och betalar dyra hyror.
  Det hon inte heller tar upp är centraliseringen av företag och statliga myndigheter som tidigare haft sina kontor spridda över landet och försett mindre orter och landsbygden i anknytning till dessa med arbetstillfällen som kompletterar ett liv på landet och möjliggjort karriär utanför storstäderna. Vad är det med just stadsmiljön som kvalitetssäkrar dessa verksamheter? Jag tror att många skulle arbeta bättre om de slapp storstadsstressen.
  Blir ledsen av hennes trångsynthet, men glad av alla kloka människor i detta kommentarsfält och blogg!

  Reply
 17. Jonny Hallberg

  Nu har jag snart lyssnat klart på Darja Isaksson och jag blir rädd. Jag blir livrädd och vill bara fly. Jonna du är så klok. Tror det finns fler med mig som vill göra uppror. Vi köper kött av bonden, vi köper kläder på loppis och i stället för att kasta skänker vi till, kanske till loppis eller till dom som behöver. KRAM

  Reply
 18. C

  Vilken jävla idiot, att ens prata i termer som att “tänk om alla…” Och säga att det INTE är ett hållbart sätt att leva, det är ju helt absurt. Hon fattar ju ingenting.

  Reply
 19. Emma

  Jättefint och klokt skrivet, Jonna. Jag önskar att du skickar den här texten till Darja och ber henne kommentera. Skicka till Gina. Skicka till dagstidningarna också, och till lokalradion. Sprid på sociala medier till max. Starta en namninsamling. Hur Darja uttryckte sig är långt ifrån förtroendeingivande, och ämnet förtjänar debatt. Vi bor trots allt i en demokrati 🙂

  Reply
 20. Bo Göran Mähler

  Hmm, ibland gör det en sorgsen att någon med dem makten att påverka är så hmm inskränkt, trångsynt, egentligen dum om man ska vara ärlig!
  När har en stad producerat mat? Oavsett om du är vegan, vegetarian eller äter kött så är vi beroende av en levande landsbygd, vi alla är dessutom på många andra sätt beroende av att hela landet fungerar. Att man vill och kan leva utanför städerna. Vi är beroende av skogen, malmen, elkraften (från vatten inte vind i skogslänen), bönderna, allt detta och mer därtill för att vi ska ha ett fungerande samhälle.
  Att då nån som ska verka för att göra det möjligt att leva i HELA landet uttrycker sig på det sättet gör en ju förbannad!
  IT-tekniken gör ju det möjligt att leva på ett ställe, jobba “nån annanstans”, må gott, bidra till att vi andra kan må bra etc etc.
  Näe på nått sätt måste vi ändra på detta synsätt, som man numera hör allt för ofta.
  Men hur?

  Reply
 21. Kungsörnen

  Jag såg programmet och la märke till att programledaren såg ut som en fågelholk när hon hörde vad Darja Isaksson sa. Det var inte ett svar hon väntat sig, men det är ungefär så tongångarna går idag även på högskolorna. Nu hade den här tjejen redan bevisat att hon bara var en papegoja som inte kunde tänka själv, det mesta hon uttalade sig om var i linje med Google-generationens verklighetsbild. Och tyvärr är fördumningen total även inom miljörörelsen som på fullt allvar vill förstöra vår landsbygd med gigantiska vindkraftverk och bygga sönder storstäderna där alla ska packas in som sardiner… Arma land.

  Reply
 22. Lindan

  Äsch…pengar o pengar….Vad hände med livskvalitet,harmoni o lycka…?? Tycker inte att du över huvud taget ska ta illa vid dig….Du har följt ditt hjärta, du är sann mot dig själv och gläder en HEL MASSA människor här på bloggen pga. den du är och hur du lever!!! Du strävar mot något sant…DET är modernt!! (y) 😀
  Det är människor som du som behövs i den här världen…! <3 Och jag tror ingen behöver oroa sig för att "alla plötsligt skulle rymma till skogs (och odla morötter!! 😉 ) , och att städerna plötsligt skulle stå tomma o öde". Det finns tillräckligt med människor på den här planeten så det räcker för både skog o stad…! (y)

  Finns hundra tankar att skriva angående detta…Men eftersom jag just kom hem, sönderstressad, från mitt jobb i stan så MÅSTE jag nu varva ner…slänga i mig något att äta, och kolla på Idolfinalen!! 😉 😀 (tittar du på det??)

  STÖRSTA KRAMEN!! DU ÄR BÄST!

  Reply
 23. Johannes

  Jag är visserligen stadsbo, göteborgare sen födseln, och tycker det är förfärligt bekvämt ibland att ha nära till alla affärer och inomhustorg men visst lockar det att bosätta sig på något mindre ställe ibland om så bara en mindre stad för att få lite mer tystnad och kunna se stjärnhimlen när det är klart ute – det säger sig självt att det är helt ohållbart att leva i den där Darjas värld. Hon är totalt o-innovativ men du Jonna tar vara på det bästa av både det gamla och det nya känns det som.

  Reply
 24. Paulina

  Jag håller helt och hållet med dig Jonna, vi är alla olika och jag ser inte hur hela Sveriges befolkning skulle få för sig att flytta ut på landet och “odla morötter”. Jag kommer från ett litet samhälle uppe i norr ursprungligen och nu jobbar jag i Köpenhamn. För 3 veckor sedan blev jag sjukskriven p.g.a. stress efter bara 1 år på arbetsmarknaden. Sammhället och kraven växer så otroligt fort och numera får en person ta tag i 2 personers arbete i stora företag. Min största dröm är att flytta ut till landsbygden i Sverige igen för att vara nära natur där jag finner balans och glädje, men det är inte det lättaste beslutet då jobben jag söker oftast finns i städer. Men jag är hoppfull om att snart finna det jag söker och att drömmen om landet inte finns långt bort. Drömmar kan göras till verklighet!

  Reply
 25. Yohanna af Skovde

  I Norge så har det i alla fall funnits bidrag till dem som bosätter sig på typ omöjliga ställen att bo på. På andra sidan fjorden dit inga vägar går osv. Det bor fortfarande folk där och lite överallt. Jag har inte stenkoll på exakt hur det ser ut så jag ska inte komma med några sanningar men min upplevelse är att det går fin-fint att ha många på landsbygden och ha en bra ekonomi. Sedan måste ju någonstans innovation handla om att anpassa samtiden efter nutiden – alltså hur folk vill leva och utgå från det. Inte anpassa framtiden efter en tanke om hur det är bäst och mest lönsamt ekonomiskt. Jag tror att många människor skulle må bättre av att inte bo i städer, få göra lite kroppsarbete och få lite perspektiv när ica inte finns runt hörnet. Däremot är det svårt ibland, jobb, kollektivtrafik, alternativ, olika val som kan göra det mindre “bekvämt” för den bekväma människan (syftar på teknik). Min mamma har iofs fortfarande inte varmvatten utan vedeldning men hemma hos henne är ändå det bästa stället som finns. Hade gärna flyttat dit, bortom all ära och religion, finns inget wifi eller seven eleven som kan mäta sig med hur det är att bo där.

  Reply
 26. Ida

  Ååh tack för att du tog upp det här!:) jag såg också programmet och jag blev arg och besviken på hennes uttalanden… Och du skriver så bra om det! Tack Jonna!:)

  Reply
 27. Emschen

  Tyvärr är jag inte ett dugg förvånad över uttalandet, sittande regering verkar göra allt för att ha ihjäl landsbygden.
  Jag tror att vi behöver en levande landsbygd som en kontrast mot bostadsbrist i varenda storstad. En kontrast mot stressen och jäkten som växer i takt med storstäderna växer.

  Reply
 28. Lars Andersson

  Hej Jonna, tack för alla dina fantastiska bilder och texter. Du är verkligen en god inspirationskälla för mig och för många andra.

  För något tag sedan skrev två akademiker en debattartikel där de t o m förordar en sorts medborgarlön för de som väljer att flytta till, eller bo kvar i glesbygden. Det skulle göra att människor fick möjlighet att förverkliga drömmar och att glesbygden skulle leva upp och bli befolkad av fler. Detta i sin tur skulle leda till att samhällsinstitutioner och servicesektor återupprättades.

  Här är en länk till artikeln: http://www.svd.se/ge-lon-till-de-som-bor-i-glesbygden

  Reply
 29. o

  Jag har inte sett inslaget men det krävs en balans för att det ska fungera. Om alla jobbar självförsörjande finns inga pengar att köpa konstverken för. Alla vill ha mediciner när det behövs, datorer och allt annat så det behövs fabriker som tillverkar det. Vi måste producera så mycket att det kommer in skattemedel till skola sjukvård mm. Håller fullt med om att det finns andra liv att leva än i städerna men båda behövs för att det ska funka. Ska se inslaget, Gina är ofta intressant och klok. Kram pårè!

  Reply
 30. Sofie

  Du är så klok Jonna! Tänk om alla kunde resonera och se på världen som du. Jag kan säga att jag till 100% står bakom det du pratar om! Utan en levande landsbygd finns inte heller en levande stadskärna.

  Reply
 31. Peter Ståhlberg

  Ska ta mig en titt på det här inslaget. Men tjänsten “Statsministerns Innovationsråd” är en paradoxal titel. Dels därför att det sker praktiskt taget noll innovation (eller uppfinnaranda, som är mer korrekt) från statligt håll. Sedan är det ju facinerande att en person i en sådan position är så otroligt konservativ och visionslös.
  Jag förstår tänket dock. Att många av dagens funktioner i sammhället kräver så stora investeringar att en frångång från dagens organsiation och upplägg skulle luckra upp allt för mycket. MEN det finns många hål i det resonemanget.
  Dels har vi det faktum att ett ekonomiskt system som är grundat på girighet och konstant mervärde ej är hållbart. Eftersom vi inte har oändligt tillgång till råvaror och resurser. Marknaden är dessutom inte heller oändlig. Sedan har vi problemet med att den typ av samhälle vi har idag knappast är ett slutändamål. Det är mer tänkt som en trampolin mot något bättre. Men då måste man våga tänka utanför konventionella ramar. Sedan har vi den ökande automatiseringen som ställer precis allt på sitt huvud. Särskilt premissen med lönearbete och produktion kontra konsumtion som enda motiverande faktorer i vår tillvaro.
  Nej om något visar ju tekniken att möjligheten till ökad valfrihet är fullt genomförbar. Vi behöver inte flänga om kring lika mycket. Vi kan hitta lösningar som är mer hållbara och vänligare mot vår omvärld,vilket är bra.
  Den klassiska trenden är ju att människor flyttat till städer därför att där finns alla jobb och alla saker att köpa osv. Men det funkar inte längre pga. massiva förändringar i både ekonomi, teknik och annat. Tekniken frigör oss från det kopplet och låter oss i vissa aspekter återgå till ett mer organsikt sätt att leva. Men utan att för den skull gå tillbaka till stenåldern. Vilket vissa av kritikerna tror kommer hända.
  Håller nog också med om att om vi driver nuvarande trender till sin spets (utan förändringar) kommer den s.k civilisation som vi idag känner, knappast bestå särskilt länge till. Vi behöver bättre balans. Mer personlig frihet och mer kontakt med våra rötter och ÄNDÅ behålla våra tekniska framsteg och fördelar som därigenom uppstår. Vilket är fullt möjligt om vi verkligen nyttjar de möjligheter som tekniken ger. Men det kräver mod. Det kräver nytänkande. Det kräver uppfinningsrikedom och ett stort politiskt avståndstagande från att status quo tänkandet. Om politikerna inte är villiga till detta ja då måste vi helt enkelt visa dem att de inte längre är relevanta och ta avstånd från dem. Det är vad de är rädda för. Man vet nämligen vad man har men inte vad man kan få (i framtiden).
  Sorry för långt utlägg. Men var tvungen att prata av mig. Har tänkt mycket på detta på sista tiden. Inte enbart pga. Norrland utan mer för hela landet som helhet. Det råder så mycket konservativt tänkande numera. Rädsla, konservativsm och stelbenta principer tycks råda. I stället för livsglädje, kreativitet, öppenhet och uppfinningsrikedom. Dags att det ändras tycker jag.

  Reply
 32. Roger Johansson

  Härligt inslag från dig Jonna. Darja Isaksson gjorde mig både rädd, ledsen och förbannad. Kastade mig på datorn imorse för en insändare i TÅ då jag bara kände att nu får det vara nog med dårskap.
  Blir besviken över att vi på landsbygden alltid måste försvara vårt val av plats för våra liv. Vad är det som gått fel? Det är sådana som du Löven borde ha som rådgivare men idag drivs allt av tillväxt trots att vissa forskare, ekonomer mfl. varnar för riskerna.

  Reply
 33. Christoffer B

  Fick en del tankar av det här programmet, men jag tyckte det var så många kloka ord av dig här, så jag vet inte riktigt vad jag ska tillägga, jag håller med dig helt enkelt. Självklart går utvecklingen mot att fler bor i städer men varför? Jo just för att jobben finns i städerna, och om robotarna sköter jobben, vilket jag är helt övertygad om att de kommer att göra, det är bara en tidsfråga, vad är det då som håller oss kvar? Då har alla som vill möjlighet att flytta ut på landet om de vill.

  Förstår att du blir lite illa berörd av det hon sa, lite dåligt uttryckt och så, men jag tror det hon menade var bara att om alla flyttade ut på landet idag så skulle det bli väldigt svårt, eftersom långtifrån alla skulle vilja faktiskt offra sin tid och energi till att vara självförsörjande. Alla vill bo på landet, men fortfarande ha tillgång till alla samhällets resurser och institutioner. Vara ansluten till ett elnät och avloppsnät. Vill åka till en matbutik och handla mat. Vill ha bra bilväg och inte behöva ploga vägen själv så fort det faller snö. Folk vill helt enkelt både ha och äta kakan samtidigt. Om verkligen ALLA skulle flytta ut på landet idag, med de villkoren, 2015, så skulle vi inte ha möjlighet att skapa den infrastrukturen helt enkelt. Men om alla blev helt självförsörjande och levde precis som på 1800-talet utan all den här infrastrukturen så skulle det säkert fungera jättebra, men problemet är att de flesta aldrig skulle offra sin bekvämlighet för det idag.

  Däremot i framtiden, så kommer vi ha mycket bättre tekniker och framförallt energikällor. All el vi behöver kommer kunna komma från solceller eller kanske en liten fusionsreaktor. Då kommer antagligen det “moderna samhället” som hon uttryckte det, som producerar det vi behöver, vara självgående och oberoende av oss. Då klarar vi nog av att ha ett samhälle där folk bor nästan var som helst.

  Annars så väljer jag personligen att se det lite ur hennes perspektiv: “Det är väl fantastiskt att vi har skapat ett samhälle där man faktiskt kan göra det här valet.” Om de flesta väljer att bo i städer så kan de som verkligen vill, dvs du och jag, välja att flytta ut på landet och kanske till och med jobba på distans? Så länge jag får bo kvar på landet som jag vill så gör det mig inget att folk flyttar in till städerna. Såklart tråkigt med avfolkningsbygder, och att en del tvingas flytta in till stan pga jobb och annat, men jag tror som sagt att det är en övergångsperiod tills vi har en annan typ av infrastruktur.

  Nä jag ser positivt på framtiden ändå, och är glad för varje år jag får bo här ute på landsbygden, det är inte bara ett alternativ för mig, det är ett måste, ett livskriterium. “Det ska va gött å leva, annars kan det kvitta…” 🙂

  Förresten, “Robotar som matar ett samhälle med vår tid”, ska komma ihåg det, tyckte det var bra uttryckt! Men jag tror som sagt att det snart är endast robotarna själva som matar samhället och vi får ha våran tid kvar. 🙂

  Reply
  • Christoffer B

   Hmm, tror jag uttryckte mig lite dåligt, menar inte att alla måste vara helt självförsörjande. Man kan ju leva som du gör, men det är ju fortfarande en omställning jag tror att de flesta inte är villiga att göra.
   Grejen är att de ekonomiska och politiska incitament som finns idag gör det ju mycket mer fördelaktigt att bo i en stad. Om resurserna fördelades om så skulle det möjligtvis fungera, men det skulle vara drastiska ekonomiska åtgärder. I klartext; om politikerna satsade 100% på landsbygden istället för storstaden skulle det kanske fungera, men det är ju i praktiken osannolikt, och utvecklingen går ju åt andra hållet. Jag tror det är det hon menar. Som världen och politiken ser ut idag är det tyvärr ofördelaktigt för samhället och för folket själva, att bo på landsbygden. Framförallt på grund av jobben. Känns som att det är den avgörande frågan.

   Reply
 34. Stefan

  Och då måste jag agera glädjedödare ännu en gång. Föra lite realism in i den rosa bubblan. Alla människor kan inte jobba med konstnärliga ting. Du kan leva som du gör Jonna därför att du är din egen. Du väljer själv vilka jobb du vill tacka ja till o vilka jobb du vill rata. Du får också oförskämt mycket uppmärksamhet för att du är kvinna o lever som du gör. Det finns VÄLDIGT många män som lever sina liv precis som du gör men dom får inte all din positiva uppmärksamhet utan betraktas som enstöringar, ungkarlar etc osv. Att du dessutom är väldigt vacker ger dig också en del gratis. Hade du varit ful hade du inte alls fått all denna uppmärksamhet som du får. Mycket av din konst utgår från bilder på dig själv o inte bilder av ting. Man kan säga att du o din konst går hand i hand o är en del av varandra. Narcissistiskt eller bara en slump det vet bara du. Personligen gillar jag dig o hade gärna tagit en kaffe med dig så inget illa ment. Alla kan inte leva på landet. Alla kan inte leva i staden. Alla delar behövs för att skapa ett land o dess mångfacetterade kultur. Framtiden ligger varken i staden eller på landet, den ligger där man själv trivs bäst.

  Reply
  • Caroline

   Att lägga över Jonnas, eller någon annans, framgång på utseende och hävda att grunden till hennes lyckade karriärstart ligger i faktumet att hon är en kvinna som ser ut på ett visst sätt är lika tröttsamt, konservativt, dammigt och urbota dumt som Darja Isakssons kommentarer. Din kommentar förmedlar ingen realism, och Jonna lever inte i en rosa bubbla för att hon är en konstnär på landsbygden.
   Och en sak till, det finns EXTREMT många män som lever sitt liv precis som alla andra, men som får oförskämt mycket uppmärksamhet bara för att de är män. Nej, din kommentar var det gubbigaste jag läst på länge.

   Reply
 35. Bella

  Jag håller med dig Jonna 🙂 Jag tycker tyvärr att många politiker som styr Sverige (som alltid bor i Stockholm eller ännu längre söder ut) verkar tro att Sverige slutar efter Stockholm och att norrland (som allt ovanför Stockholm klumpas ihop till) är deras resurspark. Dom ska ha vindkraft och gruvor osv i norr och struntar i dom människor och djur som bor där. Och naturen.
  Bensinskatten och bilskatten blir högre och högre “för heja kollektivtrafiken” men på många ställen finns det ingen kollektivtrafik men det är dom inte ens medvetna om. Och dom stänger skolor och affärer på landsbygden så att folk tvingas åka ännu mer bil och då blir det dyrt så många kanske tvingas flytta in till städerna. Men i städerna har dom inga bostäder? Jag fattar helt ärligt inte hur dom tänker, dom som styr Sverige. Det verkar oekonomiskt och skapar dålig hälsa att klumpa ihop allt. Folk rör sig för lite, bodde man så att man behövde gå 2 km till mataffären och hade någon odling att sköta osv så skulle man ju röra sig i vardagen. Och ska man tänka på den globala miljön så vore det väl bäst om alla länder odlade så mycket som möjligt själva istället för att skicka flygplan hela tiden runt jorden?
  Och jag tror att våra hjärnor blir stressade av alla intryck som är i en stad och därför får vi dålig psykisk hälsa. Och alla krav som läggs på människorna i samhället om hur man ska vara, se ut, bete sig osv. Vi behöver naturen!
  Min syrra var i Gambia och där jobbade dom bara 4 timmar om dagen, sen spelade man spel, drack te och umgicks med familjen. Dom stressade aldrig och visste inte vad ordet stress betydde. En man i Gambia sa till min syrra “men vårt samhälle har inte kommit lika långt som erat” Så det är väl det vi offrar, vi har mycket teknik och har kommit långt på vissa bitar men tappar stor del av lugnet/umgås/ta hand om varandra/ge varandra tid/mötas på riktigt osv
  Superflummig kommentar av mig med 100 tankar haha, hoppas du fattar nått 🙂

  Reply
 36. Charlotte

  Ej Jonna!

  NU måtte jeg skrive en kommentar – for hold nu op nogle interessante argumenter Darja Isaksson her kommer med. (Og tak for dit indlæg iøvrigt.)
  Jeg blev så oprørt at ordene står i kø for at komme ud! (Dyyyyb indånding.) 😉 (Får hoppas at mitt danska går at förstå).

  Alle er berettigede til deres synspunkt såklart – når dét så er sagt så er jeg enig i at Isakssons position i et statsligt innovationsråd er… at ”ifragasätta”. I det mindste, ret interessant.

  Hendes udtalelse, som du selv nævner, om at: ”Om alla flyttade ut på landet och började odla sina morötter så skulle samhället kollapsa. Då skulle vi få sjukdom, misär och död som resultat.” er… radikal og sat på spidsen, eftesom ikke alle, som du også siger, har lyst til det. Set med mine øjne er hendes udtalelse også et udtryk for et ret snævert og mørkt verdenssyn, for ikke at tale om snævert og hæmmende i et udviklings/innovationsperspektiv.

  Kanske ”Den globala trenden är att fler och fler flyttar till städer…” Men det er så bestemt ikke ensbetydende med at det er holdbart, som du selv nævner, hvad angår stress, landsbyernes besværligheder med at overleve etc.

  ”Om vi vill skapa hållbara samhällen så är städer förutsättningen…” er ikke nødvendigvis korrekt heller. Jeg ser det som et snævert syn på udviklingsmulighederne for et moderne samfund, og et synspunkt der bærer præg af et kapitalistisk konsumptionssamfund, der har fået ”group-think”.
  Et samfund, der ubevidst ønsker at øge profitten på menneskets, dyrenes, planternes, planetens, ja, universets bekostning.

  I øvrigt er det interessant at hun lidt senere nævner miljøet og ”holdbarhed”. (Som Isaksson i øvrigt sætter i sammenhæng, først og fremmest, med menneskets overlevelse. Fremfor et helhedssyn hvor planetens og hele vores økosystems overlevelse indgår på lige fod med mennesket.)

  Og så bliver jeg også nødt til lige at føje en kommentar til Isakssons kommentar om ”mediciner”: “En värld där alla lever småskaligt ute på vischan och odlar morätter klarar inte av att producera tillräckligt med mat och mediciner”.

  Igen, i bund og grund en tankestruktur, der vidner om et samfund, som har bevæget sig meget langt væk fra naturen ( det vil sige, sig selv) og de naturlægemidler og alternative behandlingsmetoder, som er blevet brugt i århundreder, inden den moderne lægekunst (som næsten er synonym med medicinalindustrien i dag) for alvor tog fat…Ja, som lægekunsten bygger på…

  Hvorfor ikke finde den gyldne mellemvej mellem land og by? Eller natur og kultur? Jeg tror ikke det er enten eller, men både og… <3

  Reply
 37. Stefan

  Skulle jag emellertid sia om framtiden så finns bara friheten att bo precis var man själv vill för den som kan bedriva företagsverksamhet från sitt hem helt utan behov av en lokal förankring som man utgår ifrån. Den typen av leverne passar oftast konstnärer av allehanda slag. För den som jobbar på ett företag som inte är ens eget så blir man alltid tvingad att bo nånstans i närheten av den sk civilisationen för att varje dag hinna till och hem från jobbet. På det stora hela en lika intressant som ointressant fråga då människor i alla tider valt att bo o leva på olika sätt.

  Reply
 38. Madeleine

  Går helt emot en annan grupp som jobbar för regeringen och som har till uppgift att främja landabygden. Tråkigt med hennes kommentarer och hennes synsätt verkar föråldrat. Peak City kommer nog snart

  Reply
 39. Mellan skog och gård

  Det finns ju de inom miljörörelsen som menar att städer är svaret för att bygga ett hållbart samhälle genom att kunna effektivisera system (sophämtning, post mm mm), gemensamt ägande, minskade transporter osv. Jag förstår deras tankar, men håller inte alls med eftersom de missar så viktiga, andra perspektiv. Jag tror att människan behöver leva nära naturen, att det krävs för att vi ska leva i och förstå det stora kretsloppet. Ser man det ekofilosofiskt så är vi nog inte gjorda för att stoppas in i stora, mekaniska system, hur effektiva de är kan göras. Vi behöver leva i och känna naturen. Känna med den. Den mänskliga faktorn, den kreativa faktorn, livsfaktorn!
  Och det är alltid så fånigt när någon påstår att inte maten skulle räcka om vi försörjde oas genom mindre, naturnära jordbruk. Klart den skulle! Mer vegetariskt så är vi en bit påväg. Få bort matsvinnet. Utveckla förutsättning för små jordbruk istället för att satsa och forska kring enorma kemikaliejordbruk. Rättvisare fördelning osv osv.

  Tack för ett intressant inlägg!

  Reply
 40. Nicklas

  Tänk om alla skulle bo i städerna och landsbygden skulle dö ut totalt vart skulle vi få vår mat ifrån och vem skulle då odla morötterna? Vi måste få igång våra jordbruk igen till och med många av våra stora gårdar tvingas idag att lägga ner sin verksamhet. Får tårar i ögonen varje gång jag läser om bönder som kämpar men som tvingas lägga ner sin verksamhet. Samhället har blivit så stressat och detta ständiga jagandet på pengar. Som du skriver att du kan leva på 6 000:- i månaden kan nog låta ohållbart för många men visst går det jag vet. Men det klart ska man hålla trenden med allt detta fredagsmys och allt vad det är som ska handlas bara för en sketen fredagskväll hade det nog blivit tufft. Kämpa på med livet här på landsbygden Jonna för det tänker jag också göra! Kram!

  Reply
 41. Mirjam

  Hejsan!
  Hittade din blogg för några veckor sedan. Är nu fast. Jag kommer från Jämtland, och har växt upp i liknande natur som du fotar. Nu bor jag i Kathmandu, Nepal sedan flera år tillbaka. Väldigt annorlunda.
  Men dina bilder berör, talar till mitt hjärta… De är så vackra. Du lyckas fånga Norrlands innersta väser och skönhet. Jag har svårt att värja mig för de känslor som väller fram när jag ser dem.
  Tack för din blogg.

  Reply
 42. Jos

  Blev i samband med COP21 rekommenderad och som tvungen läsa några intressanta böcker om vår framtidsutveckling skrivna av den danske professorn Steen Hildebrandt. Länk.
  – Oj, varför är Darja så hopplöst efter den skarpsynta professorn och raka motsatsen med sitt snäva synsätt?
  Omger sig statsminister Stefan Löfven bara med konformistiska ja-sägare? Han blir i så fall lika trovärdig som SJ’s tågtidtabeller om vintern.

  Reply
 43. Ralph

  ” Da skulle vi fa sjukdom, misär och död”…sa hun. MEN: Da skulle vi förlora kontroll, pengar och makt…tänkte hun!
  Ha en fin dag,
  Ralph

  Reply
 44. Stu

  Well from reading your post and the comments it seems that in Sweden you have just the same shit that we have here in Scotland (and prob everywhere else) plenty of people do seem to ‘get it’ yeah everybody except those in the positions of power who make the decisions. Absurd short sighted and narrow minded point of view seems to be the norm, and it’s what they want – a nation of sheeple who just live to work-consume-reproduce-die in the cities and an empty countryside to exploit as a resource . How the fuck did we loose our way so badly?! One of the reasons that i like this blog, it’s nice to know that there ARE others out there in the world who care about something around them and not just about the latest bullshit product they have been fooled into believing they need, and oblivious to the beautiful word around us.

  “It’s easier to fool people than to convince them they have been fooled.”

  Reply
 45. Birgitta

  Tack Jonna! Så bra du skriver och vilket otroligt naivt uttalande av en i regeringens tjänst. Själv bor jag också på landsbygd men jag odlar inte morötter för det köper jag hos en granne som har ekologisk odling. Har ett jobb och pendlar 3mil enkel väg men känslan när man kommer hem och kan njuta av lugnet, skogen och luften är värd pendlingstiden. Det finns många möjligheter att bo på “landet” och vi får stötta varandra på olika sätt

  Reply
 46. Karri Zanderléhn

  Jonna! Du behöver inga ledare. Du är på väg att bli fri. Du leder dig själv : ) Och jag älskar det.
  Vad de säger på tv ska inte angå dig på något sätt.

  Reply
 47. Wilda

  du är så klok! och det är egentligen så självklart. stadsnormen är så tråkig och inskränkt.
  du har verkligen återupplivat min dröm om att kunna bo på landsbygden i framtiden. tack för det.

  Reply
 48. HojnaSandra

  Såg en liten del av programmet när det sändes. Och jag hajjade också till! Tyckte hon uttryckte sig mins sagt klumpigt den där Darja. Tråkigt också eftersom att hon själv kommer från en liten håla i norrbotten.
  Jag tycker det är tragiskt att de flesta högt uppsatta människorna fortsätter att prata om urbanisering och bygga ut städerna samtidigt som de kapar alla möjligheter till ett liv på landsbygden. Det borde verkligen ges förutsättningar till de som vill och kan livnära sig på landsbygden. Jag tror precis som dig Jonna att Landsbygden är framtiden! Men gång på gång kapar beslutsfattarna våra möjligheter genom att lägga ned små skolor på landsbygden och flytta produktioner till billigare länder.

  Fram för det småskaliga och möjligheten att välja var och hur man vill leva!

  Reply
 49. Lena

  Så klokt! Du har satt tummen på spiken där, tyvärr är det ju detta som politiken idag verkar gå ut på, att avfolka landsbygden ännu mer och klumpa ihop människorna i samhället.Maten, den ska vi väl importera eftersom bönderna utrotas alltmer, vi har snart inga mjölkbönder kvar, när vi flyttade hit för 25 år sen fanns här 10 mjölkbönder, nu finns det 1! En skrämmande utveckling! De allmänna kommunikationerna försämras och bränslepriserna stiger, en vedskatt är nog snart en realitet. Maten processas och tom de där morötterna är stressade…en sorglig utveckling!

  Reply
 50. Dick Scott

  Håller fullständigt med dig Jonna i dina åsikter om landsbygden som framtidens möjlighet för hållbar utveckling och ett ekologiskt samhälle med ett holistiskt perspektiv!! Man blir ju minst sagt mörkrädd när Statsministerns innovationsråd innehar så fördomsfulla åsikter och har en så skev världsbild. Det är ju bara att se hur det ser ut i många av storstäderna i världen där människor går med skydd över mun och näsa för att luften är så dålig! där man inte vet vem grannen i dörren bredvid är! där inte gamla vågar gå ut på kvällen! där man får köa timtal för resan till jobbet! där är det så vi vill ha det? är vi människor brickor i samhällets system som bygger på konsumtion, kortsiktigt tänkande och en befolkning som lyssnar mer på “storebror” än på sina egna drömmar och visioner? Nej det är dags för alla vi som har hjärtat på landsbygden och en vision om ett bättre samhälle att höja våra röster mot dessa “byråkrater” som räknar människovärde och livskvalitet i kronor och ören! Man behöver knappast vara raketforskare för att inse att man hellre bor i en naturlig miljö med frisk luft öppna vidder billigt boende närhet till skogens och jordens rikedomar än på sjunde våningen med utsikt över en asfalterad parkering. Jag är övertygad att om möjligheten till försörjning finns skulle väldigt många människor vilja bo på landet och nu med den tekniska utvecklingen vi har är möjligheterna större än någonsin. Är det inte det vi ska använda teknikens landvinningar till! Att höja vår livskvalitet! Istället luras många av oss in i konsumtionens ekorrhjul där vi alltid ska ha det nyaste, dyraste och följa trender skapade av ekonomiska intressen. Nej vi behöver gå tillbaka och lära oss många fina gamla resurssparande tekniker från småbrukens och självförsörjningens tid där man kunde klara sig utan att bara slänga och köpa nytt. Utan att idealisera småbrukens tid som ofta var väldigt slitsamt tror jag, att med hjälp av en syntes; av den tidens kunskap och vår nya teknik kan vi skapa en värld där gemenskap och människovärdet åter står i fokus för våra liv istället för ett ändlöst sökande i konsumtionstemplens själlösa stormarknader efter den lycka vi redan bär inom oss.

  Reply
 51. Irowael

  Bra skrivet. Jag tycker hon uttrycker sig på ett oroväckande sätt då hon drar alla över en kam. Att alla ska bo i städer eller i 1800talets lantbruk. Att kombinera teknologi och var personer vill bo är viktigt. Jag skulle aldrig kunna bosätta mig någonstans utan rikligt med snö på vintern men jag vill ändå kunna jobba med de avancerade dataprogram jag lär mig nu.

  Reply
 52. Anna

  Hej!

  Jättefint och bra skrivet av dig Jonna, jag förstår vad du menar och håller med dina åsikter. 🙂
  Tyvärr är det ju så att det kommer aldrig något vettigt ur en person med en sådan stor okunskap som hon verkar ha om att bo och utvecklas på landet.
  Jag själv har bott största delen av mitt liv på landet, med djur och natur omkring mig. Jag själv drömmer om en egen gård och även kanske ett eget företag, för att få jobba på hemmaplan måste ju vara guld värt. Men när jag hör en person utttala sig så, så blir jag bara arg, och undrar vart Sverige är påväg. Just nu pågår ett klimatmöte i Paris, som du säkert redan vet. De vill att vi ska bli miljövänligare och leva mer hållbart, men de säger i princip hejdå till både bönderna och landsbygden. Förstår mig inte riktigt på Sveriges styre och kommer nog aldrig att göra det.

  Vill också tillägga att du är otroligt duktig, dina bilder är helt fantastiska och jag förstår om du trivs där uppe. För det hade jag också gjort.
  Lycka till med allt och fortsätt som du gör! 🙂

  Reply
 53. AnnaS

  Jag hoppas och tror att Darjas uttalande kom sig av att hon själv inte kan tänka sig att leva som du Jonna och därmed inte förstår/accepterar att det finns folk som faktiskt vill leva alternativt.
  Inte så innovativt!
  I början av programmet är det en personpresentation av henne och det är uppenbarligen inte det enda märkliga uttalandet sin hon gjort.
  Fortsätt med din stil Jonna!

  Reply
 54. Hannele Saikkonen

  Mycket bra skrivet Jonna! Vet int vad Darja svamlar om men det är hennes åsikt och sanning. Jag vet att vi är i behov av naturen och människor som bor i landsbygder trivs bättre där. Sen finns det personer som inte klara av att bo i storstäder p.g.a. elallergi eller vad det nu månne vara. Absolut balans. Ying och Yang.

  Reply
 55. Viola_T

  Så typiskt feltänkt av en storstadsbo i karriären! Och en som påverkar beslutsfattare.
  Men samma trista förmaning fick jag när jag för snart 20 år sedan flyttade ut på landsbygden från huvudstaden: se nu till att du inte blir en morotsbonde!!?
  Jag håller fullständigt med “Bondjäntan” i hennes funderingar kring att bli en prepper, om att självhushålla utan bidrag från stat och kommun. Det vore underbart att elva så. Läs gärna här: http://bondjantan.blogspot.se/2015/12/fredagsfunderingar-ar-det-dags-att-bli.html

  Reply
 56. Lisa Tisell

  Jag tror att det är landsbygden “alla” kommer söka sig till när världsekonomin rasar (ett under att den inte redan gjort det). Däremot tror jag att vi kommer se fördelar med att bosätta oss längre söderut så vi kan odla året om. Jag ser också framför mig små ekologiska samhällen där man tar hand om varandra och lever på mat vi kan odla.

  Reply
 57. PJ:s byffé – från by till fe

  Jag har inte möjlighet att se programmet via Internet men vill ändå, med utgångspunkt från ditt inlägg, inflika mina synpunkter i ett intressant ämne.

  Darja Isaksson är en stadsmänniska även om hon kommer från Piteå. Makten finns idag till stor del hos dessa stadsmänniskor och det är centralisering som är honnörsordet för dem. Det gör också att de inte känner till eller bryr sig speciellt mycket om det som händer i periferin, glesbygden, landsbygden, Norrland. För dem är glesbygden något som kostar pengar, något där man eventuellt semestrar om det finns intressanta aktiviteter, något man i bästa fall kan exploatera utan att vinsten stannar där. Med tanke på all den el som vattenkraften producerar och alla mineraler som bryts borde Norrland vara ett rikt land.

  Egentligen borde det vara tvärtom eftersom digitaliseringen gör att man kan, precis som du Jonna, bo ute i skogen och ändå ha kontakt med omvärlden på en sekund. Även automatisering och robotar gör att produktionen kräver allt färre anställda i samhället vilket lösgör tid för människorna så att de kan bo var de vill, om det så är på en fjälltopp bara de är beredda på en enklare livsstil. Det kräver dock en stor samhällsreform där det är produktionen som beskattas och inte lönearbetet. Produktionens överflöd måste fördelas jämnare så att det inte bara är investerare som drar nytta av utvecklingen. Annars blir det en krympande marknad och ” sjukdom, misär och död som resultat”. Medborgarlön är ett förslag att fundera på.

  Sedan är det som så, precis som du skriver, att alla vill inte bo på landsbygden och tur är det. Att dra till med ”Om alla flyttade ut på landet ….” är att generalisera för så kommer det inte att bli. Det är där det stora felet ligger i hennes resonemang. Hon verkar ju annars vara en klyftig människa men har inte insett landsbygdens potential.

  Reply
 58. Pirayz

  Hej Jonas!
  Jag såg programmet och blev också mycket upprörd över uttalandet. Nåväl, efter jag hämtat mig surfade jag in på din blogg då jag blev nyfiken på dig. I första hand då du gjort ungefär samma livstilsval som jag (uppvuxen på landet, gjorde karriär i storstan men valde att flytta till vägens ände i Lappland för 5 år sedan). Hursom, blev positivt överraskad att du reagerat precis likadant, jag delar helt dina åsikter. Skrämmande att det finns så trångsynta människor i ledande positioner… En del av anledningen är att de just tappat kontakten med naturen. Det var också glädjande att läsa så många kloka kommentarer. Trots att jag vet att jag hamnat rätt, och har goda vänner här i “skogen och fjället” kan jag ibland sakna ett utbyte med fler likasinnade som ser potentialen med sin landsbygd och har drivet att få den att blomstra. Fick lust att utbyta fler tankar på temat – finns något sådant forum? Behöver vi skapa ett sådant? Typ landsbygdens innovationsråd? Tills vidare ska jag utforska din sida mer 🙂

  Reply
 59. Marianne

  Hej Jonna!
  Håller med dig helt och hållet!
  Blev fruktansvärt upprörd över denna Darja som var så korkad och hade NOLL koll !
  Skrämmande att sådana människor ska ha makt och ge råd till regeringen.
  Verkar som alla i maktställning lever i en bubbla och är så fördummade men tror att
  dom är smarta. Deras okunnighet lyser igenom!!!!!

  Reply
 60. Felicia

  Såg avsnittet. Att Darja är hjärntvättad av systemet råder det ju inga tvivel om. Tacka vetja naturen och dess läkande effekt.

  Keep up the good work Jonna!!!!!!!!

  Reply
 61. Anette

  Tack!
  För dina kloka tankar. Jag håller med dig och jag reagerade också starkt på hennes dåraktiga uttalande. Du har beskrivit det så väl med dina tankar. Jag blir väldigt inspirerad av ditt sätt att leva närmare naturen och följa ditt hjärta. Många fler av oss skulle verkligen också våga följa våra hjärtan och leva enklare och i mer småskaliga miljöer nära och i samspel med naturen. jag trodde inte mina öron när jag hörde henne uttala sig. Hoppas dessa tankar kommer henne och Gina tillgodo.
  Stor Kram
  Anette

  Reply
 62. Vill vara anonym

  Du är någoting på spåren Jonna! Ett samhälle blir otroligt sårbart om de flesta som lever i det inte klarar av att försörja sig själva vid en kris.

  Jag kan ju berätta att jag inte direkt förväntat mig några smarta människor som regerar Sverige. Utifrån vad du berättar så låter hon ju tämligen ignorant. Har inte sett programmet själv. Tyvärr Det är tråkigt att det inte är högre kvalite på folk, men nivån är låg i allmänhet i Sverige, det har du säkert förstått nu. Det är knappast politiker som är lösningen på det korrupta samhälle som vi lever i. Dom är del av problemet.

  Vad gäller vad som är rätt och fel så finns det visst argument som är mer rätt än fel. Det gäller bara och hitta dem och då inser man hur många nötter det finns.

  Fortsätt söka och ifrågasätta!

  Reply
 63. F

  Så fruktansvärt bedrövligt resonemang där där damen har! Vilket stolpskott! Jag håller helt med dig Jonna! Landsbygden behövs mer än någonsin i detta samhälle, och vi ska vara glada att folk som du och jag å massa andra vill bosätta oss här. Hela Sverige ska leva!

  Reply
 64. Julia

  Jag håller helt med dig. Jag kikade av en slump på programmet och blev så inspirerad av ditt sätt att leva och så sjukt frustrerad över Darjas sätt att framställa situationen. Så som hon beskriver utvecklingen tror jag är en väldigt optimistisk syn på urbanisering och hon fluffar iväg många punkter som lite oviktigare än vad de egentligen är. Exempelvis att känna meningsfullhet. Hur meningsfullt skulle många känna att livet var om de lika gärna kunde bli ersatta av robotar? Nej det är nog på väg åt helt fel håll om en ser det som en positiv möjlighet för framtiden. Darja kan absolut ha vilken åsikt hon vill, men det är oroande att dessa åsikter sitter hos statsministerns innovationsråd.

  Reply
 65. Sam

  Hej, jag tycker faktiskt att hon sa i slutet att det är bra att ha ett samhälle där folk kan välja det liv som de trivs med , alltså att flytta ut på landet eller bo i stora städer. Det är just digitaliseringen t.ex och robot-forskningen som hon jobbar med som kommer att göra det möjligt för många att jobba hemifrån. Jag gillar ditt sätt också att se på framtiden och tycker att du har rätt i det du säger samtidigt som jag också förstår hennes sätt att tänka. Det hon svarade på var “om alla flyttar ut på landsbygden..etc” alltså alla människor eller de flesta. Då skapar vi ju om medeltida samhällen och därmed blir beroende av säsongodlingar, klimat ..etc. Och så många människor som vi är idag så kommer det att uppstå konflikter. Man flyttar bara problemen från städer till landsbygden. Problemet är att vi människor är för många. utan industrialiseringen på 1800 talet och allt utveckling frammåt så hade vi aldrig kunnat ha de samhällen och välfärden som vi har idag. Det blir svårt att göra om ett sådant system OM ALLA skulle vilja flytta ut på landet. Men annars så tycker jag inte att det är ett problem alls och själv drömmar om det ibland. Jag tycker att samhället tjänar på att sprida ut folk här och där och samhället också tjänar på att folk mår bra. Planeten och djuren måste också må bra för att vi ska hitta den balansen. Det finns inte alltid en enkel lösning men det finns alltid flera bra lösningar. Och jag håller totalt med om att det samhället vi har idag är inte hållbart.

  Reply
  • En annan Tomas

   Fast hennes argument är ju helt orimliga. Hon utgår ju bara från att all mat och annat av livets nödvändigheter växer på något magiskt träd strac utanför tullarna i Stockholm.

   Reply
 66. En annan Tomas

  Man blir lite fundersam när en IT-strateg som vad jag förstår ska vara rådgivare åt regeringen kommer med dessa påståenden, samtidigt som det rapporteras om hur dålig krisberedskap vi har i Sverige. Vi är sämst i europa på att försörja oss själva, pga av att regeringen resonerar just som denna IT-strateg. I Finland driver de jordbruk o en politik som kan försörja 80% av befolkningen, dessutom finns beredskapslager för ett år. I Sverige kan dagens jordbruk försörja i bästa fall 50% av befolkningen och alla beredskapslager har avvecklats. Du kanske inte tycker det har så mycket med ditt inlägg att göra Jonna, men just du är ett så bra exempel på hur fel hon har, jag hoppas också att du kan vara en förebild för hur framtidens politiker ser på Norrland, och landsbyggd även söderut. Finns det ingen som odlar morötter om krisen slår till på allvar lär hon IT-strategen få jobbigt med maten ganska snart.

  Reply
 67. Kristina

  Tack Jonna för inlägget. Sprid detta! Men Darja och andra med henne borde tänka på vilka möjligheter som finns. Vad vi kan göra med ny teknik! Alla kanske kommer kunna var de vill! Det är ju fantastiskt.
  Jag måste lyssna på mitt hjärta och detta inlägg satte ord på så mycket. Jag vill bli delvis självförsörjande med mat. Och jag vill bo kvar i Norrbotten. Mitt älskade län. Jag känner sån motgång och olust av att flytta söderut till Sthlm pga stressen och hetsen. Tack Jonna igen! Sprid!

  Reply
 68. Tuva-Lena

  Jag ser det nog snarare tvärt om än vad Darja gör. Sann samhällsutveckling är en utveckling där man, som du också skriver, tar hänsyn till hur olika vi människor är. Där det finns en plats för varje unik individ att utveckla sin potential. Tar man tillvara all kunskap vi unika individer bär på, så kommer även samhället att gagnas av det. Vi får ett “friskt” bärkraftigt samhälle med både levande städer och en levande landsbygd. Jag hoppas innerligt att den moderna tekniken även ger utrymme för den unika individen att utvecklas. Den individuella skaparkraften tror jag är nyckeln till ett framgångsrikt samhälle, inte det stereotypa tankesätt som just höga rådgivare sitter inne med. Trist. Vem vet, kanske är just ditt sätt att leva det som kan rädda ett samhälle där beslutsfattarna börjar tappa greppet om vart vi är på väg? Lycka till och ge aldrig upp! 😉

  Reply
 69. Carl Stridsberg

  Vi folk på landet måste hålla ihop för vi vet ju att livet på landet är bäst! Smiley smile Själv är jag så glad för att våra barn fått växa upp i en närmiljö med naturen omkring sig. De har kunnat leka i skogen, byggt träkojor, sett hökarna högt uppe i skyn, sett hjortarna, älgarna, hararna, grävlingar, vildsvin. De har kunnat andas frisk luft, fjärran från storstadens sura avgaser från bilar som förpestar deras små lungor. De har hört granskogens sus och älvarnas forsande.
  Utan oss på landet skulle stadsborna tyna bor och svälta. För man kan inte leva av iphoner, surfplattor och lyxiga shoppingbutiker. För det behövs åkrar att odla på för att få mat. Bönder som i sitt anletes svett arbetar med jorden för att föda oss alla..
  Men det närmaste Darja, har kommit jord är väl när hon petar i sina blomkrukor!

  Reply
 70. Marja

  Det är ju alltid tråkigt när man frågar en expert om nåt som hen egentligen inte har expertkompetens inom. Hon är IT-strateg och lär väl knappast veta hur världens befolkning bäst ska försörjas med mat och medicin. Inte ens forskare inom ämnet är överens om vad som är bäst för jorden och människorna. Och sen pågår det ju forskning inom storskalig odling i städer etc. Så det finns nog många svar på frågan beroende på vem man frågar. Att folk är olika och förhoppningvis kan fortsätta göra olika livsval är en helt annan sak. I sak har hon ju rätt, skulle ALLA odla sin egen mat så skulle det ju bli svårt att skapa övriga förnödenheter som krävs förutom mat och kläder.

  Reply
 71. Annette

  hej Jonna.
  mycket bra inlägg som jag till stor del håller med dig om.
  inlägget väcker mycket tankar,och många kommentarer har väldigt bra åsikter.
  Jag tror vi alla gör så gott vi kan.
  Alla är vi olika och själv försöker jag stötta både landsbygden,små lokala företag,stadskärnan med mera, så gott jag kan.
  Alla gör vi en insats på något sätt.
  Köper du lokala råvaror på torget i staden gör du en insats.
  köper du en grej från en privatperson på landsbygden (ex dina bilder/saker) så stöttar du ju där med.
  Allt behövs.
  Balans.
  mycket bra inlägg och kommentarer.
  ha en fin dag på er alla 🙂

  Reply
 72. Pingback: VEMS FRAMTID? |

 73. Karin

  Jag har så oändligt mycket tankar kring detta, och blev förvånad över vilka av dem som kom ut när jag började skriva. Det kommer komma fler, och jag är SÅ glad att du skriver så vältaligt kring detta! Det är viktigt för mig, och betyder så mycket att någon annan kan uttrycka det jag själv ofta tänker, men inte alltid kan formulera.

  Dessa tankar väcktes av just detta inlägg, just nu: https://karinoberg.wordpress.com/2015/12/06/vems-framtid/ men i stort håller jag med dig i det allra, allra mesta, och framför allt delar jag framtidsbilden som du verkar ha.

  Tack Jonna! <3

  Reply
 74. Tuva-Lena

  Vilka kloka inlägg alla bidrar med! Jag skulle bara vilja tillägga, att det samhälle som hon Darja förespråkar, blir ett samhälle jämförbart med ett sjukhus som bara kan erbjuda en slags operation, men herre gud, vi ställs ju inför så många olika utmaningar i samhället och då är det olikheterna mellan oss som kan komma på lösningar för att lösa problemen. När har en “ja-sägare” någonsin blivit en duktig innovatör? nej, det är människor som går mot strömmen och vågar säga “nej” som får utvecklingen att gå framåt. 😉

  Reply
 75. Boije

  Såg precis klippet från tv-programmet och VA??!!!… Saknar ord!! Snacka om att hon ger skitsnacket ett nytt ansikte! Jag tror jag ramlar av stolen i ilska frustration och och och….. vilken bakåtsträvare hon är, ingen innovation alls i sikte för henne, alla ska vara lika och bo på samma ställe. ehh…??
  Skulle vara RIKTIGT intressant att se henne “odla morötter” bland betongen på Norrmalm där hon bor…..

  Reply
 76. P

  Om man verkligen är en expert skulle man aldrig uttala sig på det sättet som Darja gör. En stad blir ju inte hållbar bara för att det bor många människor på en liten yta. Det är ju hur man använder resurserna som är det viktiga. Det är på samma sätt om man bor på landsbygden. Varifrån kommer maten? Hur reser jag? Vad värmer mitt hus?

  Reply
 77. Rikard

  Mycket av det du skriver är intressant, jag har inte sett klippet men jag håller med om att de uttalanden som nämns i ditt blogginlägg är störiga (dock vet jag ju inte hur hennes snack gick i övrigt). Däremot måste jag säga att du i detta inlägg gör ytterligare ett uttalande som stör mig, det är när du skriver “Det är helt fruktansvärt hur matindustrin börjar se ut. Mjölkgårdar läggs ner varje dag…”, som om mjölkproduktion är någonting vackert och att du köpt hela “Bregottkonceptet”. Vad mig anbeträffar så är det underbart om mjölkgårdar läggs ned, eftersom dessa innefattar systematisk våldtäkt varje år följt av berövandet av mödrars bäbisar. När de inte duger till mjölkproduktion längre så skickas de till slakteriet. DET om något är fruktansvärt.

  Reply
 78. Julia

  Det där du skrev om att vi känner oss som robotar osv, det känner jag mycket igen. Och då drömmer jag om ett liv mer likt ditt! Så fortsätt leva på det inspirerande sättet du gör, så kommer vi andra snart och joinar dig 🙂

  Reply
 79. Fanny L

  På ett sätt förstår jag vad hon menar. Utan de innovationer som skett under de senaste hundra åren skulle det vara svårt att leva ett fritt och bekvämt liv på landsbygden (eller i stan) eftersom man då varit tvungen att vara självförsörjande med allt vad det innebär (kortare liv, lite tid över till spetsforskning som kan generera mediciner och nya lösningar osv). Hon har förmodligen rätt i att de flesta innovationer av den typ som genererar ökad tillväxt sker och har skett i städer (mer människor på samma plats som kan prata med varandra och hetsa varandra att arbeta hårdare?).

  Samtidigt håller jag med dig om att hennes sätt att prata om det hela visar på en väldigt tråkig och oinspirerad attityd gentemot landsbygden. Plus jag tror du har helt rätt i att det inte måste vara så att alla bor i städer för att dessa typer av innovationer ska fortsätta uppkomma vid det här laget. Nu har vi ju detta moderna samhälle och kunskap och teknik som kan möjliggöra andra typer av boenden än i staden! Bara för att det har sett ut på ett visst sätt historiskt behöver det ju inte alls betyda att det måste se likadant ut i framtiden. Jag tror det mycket handlar om inställning. I princip kunde man ju förlägga statliga myndigheter till typ Grundtjärn och liknande platser. Men har man inställningen att enda anledningen att någon skulle vilja bo i glesbygd är för att odla morötter är det klart att man inte är så sugen på att se möjligheter och lösningar.

  Jag måste erkänna att sättet hon talade på gjorde mig rikligt upprörd och det kändes mycket förminskande. Som om du och andra i glesbygden inte gjorde något annat än lalla runt, odla morötter och utnyttja systemet. Det är en förlegad syn, men tyvärr mycket spridd. Det finns en intressant avhandling på detta ämne av Madeleine Eriksson vid Umeå Universitet om du är intresserad av forskning på ämnet: http://www.lghplusbil.com/files/(re)producing.pdf

  Reply
 80. Niklas Wikman

  Det känns lite som att många missar det lilla nyckelordet i början av citatet: ALLA.

  De flesta vet ju att Sverige är ett ganska glesbefolkat land med 22 invånare per kvadratkilometer.

  “Men det är ju för att det finns så mycket obebodd skog i Norrland” brukar det heta.

  Men redan där jag bor, med kommungränsen <10km från Sergels Torg, så är befolkningsgraden under detta medel.

  Sen finns det ju en massa fler länder än Sverige där ute i välden, som det bor mer folk i.

  Om man tänker att ALLA flyttar ut på landet, eller rättare sagt sprider sig jämt över all tillgänglig landyta som finns, oavsett om det är öken eller Mt Everest, ja då skulle Sverige helt plötsligt ha 22 miljoner invånare.

  Kommunen där du bor skulle växa till över 300 000 invånare!

  Det blir jättemånga morotsland.

  Men precis som Darja avslutar med, det moderna samhället kommer göra det möjligt för fler att leva som de önskar. Man måste faktiskt inte bo mitt i stan för att vara en del av samhället.

  Å om planeten skall klara av den befolkning vi har idag så är urbanisering och hållbarare städer en grundförutsättning.

  Reply
 81. Linda

  Jonna!
  Fan vad intressant det här blev. Stötte på din blog den här morgonen och kollade på dokumentärerna om dig i kontrast till intervjun med Darja. Fastnade här… tänker.. blir upprörd och taggad!
  Jag som många andra känner igen mig så mycket i dig. Jag bodde i Göteborg ett år och redan då kände jag allt det där du beskriver som fick dig att dra.. till livet!
  Jag bor nu med min sambo och dotter på en gammal gård i värmlands skogar. Jag är så himla stolt över det!
  Här kan man älska livet även när man kämpar fysiskt och mentalt. Det känns alltid som att det här livet är värt att kämpa för.
  När jag hör det Darja säger om landsbygden så känner jag att jag skulle vilja bjuda hem henne, för att hon ska se verkligheten. Jag får en känsla av att hon flyttat från landsbygden en gång och aldrig återvänt. Jag tyckte mig se något som liknade avsky i henne när hon pratade om det, vad menar hon med att hon är glad att det finns antibiotika om hon tänker på hur fler och fler skulle flytta ut på landsbygden och odla morötter. Jag tror man blir en friskare och mer motståndskraftig människa med händerna i jorden. Det är så nedvärderande uttryckt av Darja. Jag fattar ingenting!
  Hon är säkerligen en intelligent människa men totalt förblindad av den värld hon lever i. Det borde kanske finnas delade poster, en it strateg för utveckling av städer och en för utveckling av landsbygd. För jag håller med henne om att tekniken hjälper oss att kunna överleva på landsbygden men därför betyder det väl inte att städerna måste vara en förutsättning för det..
  Skönt att läsa din blogg! Du är cool!
  Nu ska jag skita i datorn och gå ut i solen och plantera några fler päron- och äppelträd, eftersom vintern inte kommit ännu.
  DET är modernt! 🙂
  Ha det fint! / Linda

  Reply
 82. Jenny

  Väldigt bra skrivet, Jonna! Jag delar din tanke på framtiden. Jag tror och hoppas att landsbygden kan leva upp med hjälp av digitaliseringen. En stor anledning till att människor lämnar landsbygden och småstäderna är ju faktiskt att det inte finns samma möjligheter till utbildning eller jobb. Tänk vad fantastiskt det skulle vara om man kunde genomföra hela utbildningar digitalt och på distans. Det är redan många företag som vill minska på de fasta kostnaderna med dyra kontorlokaler i storstäder genom att låta personalen i allt större utsträckning jobba hemifrån. Där har vi dessutom en fördel som direkt förbättrar livskvalitén för de anställda.

  Jag ser positivt på utvecklingen för landsbygden tillsammans med digitaliseringen. 🙂

  Reply
 83. Skorpan

  Av en slump halkade jag in i just detta program och lyssnade med hakan mot golvet till alla korkade uttalanden denna sk förståsigpåare kläckte fram. Är det här den typ av människa som ska sitta i den sitsen? Knappast! Lika otroligt korkad som resten av gänget.

  Reply
 84. Lennart

  Håller med om att hon uttrycker sig inskränkt om landsbygden.
  Tror dock inte att man ska tolka henne bokstavligt eller att det nödvändigtvis är hennes personliga åsikt.
  Hon ger ett uttryck för framtiden generellt, och därmed inte sagt att människor inte kan bo i landsbygd.
  Samhället är kapitalistiskt och styrs därefter. Skulle vilja säga att städerna bidrar till valfriheten att kunna bo i landsbygd. Det gäller dock under andra förutsättningar än idag. Vad behöver stadsbygd som landsbygd kan sälja.
  Det avgörande är att tänka nytt, inte sitta fast i det gamla, för det är obönhörligt borta.
  Är själv uppväxt i landsbygd, by. Självklart ska det finnas förutsättningar så att dem som vill kan bo där dem vill, men att tro att världen skulle kunna gå tillbaka till helt självhushåll tycker jag faktiskt är lite naivt.
  Oavsett så behövs din och många andras röst för att balansera utvecklingen!

  Reply
 85. Linnea

  Mycket intressant och viktigt ämne du tar upp. Jag tycker att Darja verkar otroligt kunnig inom teknik och digital utveckling. Hennes resonemang och framtidsprognoser är skarpa och intressanta. Förutom när det kommer till landsbygdens framtid. Jag håller med om att framtiden finns i städerna, men framtiden måste OCKSÅ finnas på landsbygden! Frågan är inte ifall framtiden ska finnas i antingen städerna eller på landsbygden. Det är inte antingen eller. Båda måste få finnas, och båda måste ha en framtid. Annars har vi inte en framtid för alla, och vad är det för framtid? Länge leve landsbygden <3

  Reply
 86. Anonym

  flygets utsläpp nämns alldrig i saker som förstör vårat klot, däremot kossor verkar vara dom värsta sabotörerna, är levande varelser på jorden nåt vi bör avskaffa? bättre med lite mera flyg, gå in på flygkollen o se hur vi dygnet runt flyger kors o tvärs halleluliaaaa

  Reply
 87. Peter Ståhlberg

  En gång i tiden var Sverige självförsörjande på mat. Så är inte fallet längre. Har för mig att vi importerar runt 50% av den mat som konsumeras. Även om vi äter mer än vi behöver för att överleva är det ändå en usel situation. Något som ALDRIG kommer upp i politiken. Borde man inte ordna sina egna grundbehov innan man ens nämner några andra saker? Därför behövs landsbyggden i alla dess former.

  Reply
 88. En sen kommentar som ingen änddå läser

  Håller med om att matproduktionen är helt oromantisk, ja rent av motbjudande. Höns i hallar som stressade hackar fjädrarna av varandra, eller sitter i metallbur och producerar ägg? jag dra mig för att äta ägg och kyckling av den anledningen! Har svårt att äta djur som inte har haft ett harmoniskt liv. (Du får gärna skratta!) Äpplen är från Sydamerika, tomaterna från Turkiet, ja, det liknar inte min barndoms småskaliga jordbruk. Och egentligen inte vet jag om grisarna då var lyckligare än nu. Men äta måste jag, så jag dricker mjölk och äter ost från en fabrik, smaskar i mig revbensspjäll med välbehag och knäppar på samvetet när det gäller kycklingen. Känner mig hel när jag står på knän i skogen och blir lila i hela ansiktet av blåbär, naturromantiker som jag är. Samtidigt är jag realist, jag vill tjäna det samhälle som ger mig en säker förlossning, bra skolgång, en icke korrumperat rättsstatt, en svindyr infrastruktur, fantastisk sjukvård när jag behöver, pension när jag blir gammal. Det kostar pengar, och jag känner mig skyldig att bidra så gott jag kan dels med att betala 75 % av min inkomst till stat och kommun, dvs. mig själv och alla ni andra, dels genom att med stor ansträngning och rejäla uppoffringar att i mitt jobb tjäna inte bara min familj, men hela mitt samhälle. Den som dra sig undan detta ansvar är en lat snyltare med mindre han kan uppvisa ett påtagligt handikapp som ursäkt.
  Men man kan ju tjäna samhället på olika sätt, vi behöver inte alla bygga vägar, hus eller broar. Vi behöver även underhållning och stimulans från sportsfolk, skådespelare, musiker, författare osv. Men att driva tesen att väldigt många bör flytta in i föräldrarnas sommarstugar och leva självförsörjande eller extremt småskaligt är självklart nationalekonomisk förkastligt – om man vill fortsätta ha tillgång till de nödvändigheter som ovan uppremsas och som ingen vill vara utan.
  Ledsen om du känner dig stött av mina åsikter, men 99 % av ovanstående kommentarer är som nyheterna i Nordkorea: Bara medhåll och alla röstar på Kim Jong Un. Här är lite uppror från en partisan som motvikt. Blir nog snart plågsamt avrättat…

  Reply
 89. Karin

  Jag tror att fler människor absolut hellre skulle bo utanför storstäderna, om deras arbeten tillät det. Inte alla har lust eller möjlighet att bo i Stockholm och betala 7 miljoner för en trerummare. Vad hon menar i inslaget, är förmodligen att hela det kapitalistiska systemet skulle vara hotat om fler människor gjorde som du. Och det vore ju hemskt eller?!

  Reply
 90. Rebecka

  Satt och zappade på TV ikväll när jag hamnade på detta program. Tyckte det var intressant och stannade. Började jubla när jag såg dig på TV för blir ursinnig när Darja började förkasta landsbygden. Blev så arg att jag bytte kanal. Istället gick jag in på den blogg och läste.

  Jag håller absolut inte med Darja. Fattar inte var hon tror att maten kommer ifrån. Blev också illa berörd när av vad hon sa trots att jag bor i stan. Hon verkar leva i en bubbla. Trångsynt. Kan inte fatta att hon sitter så högt.

  Det var som hur som helst jättekul att se dig på TV. Inte läst din blogg på ett tag (läser inte bloggare egentligen) men får titta in oftare. Alltid lika trevligt att komma in här!

  Allt gott!

  Reply
 91. Erika

  Jättebra inlägg! Fler personer som du borde bli hörda i samhället idag. Jag vill kunna leva precis som du en dag, men först måste jag ta mig igenom skolan, och därför måste jag bo i närheten av en stad/större samhälle eftersom det är där universiteten finns.

  Så tack för att du publicerar dina åsikter, för tankar som dina måste politikerna ta i åtanke när de bygger upp Sverige, för lätt glömmer man dem som inte bor i storstäder, men minst lika viktiga för landet är dem.

  Reply
 92. Victoria Björk Jakobsson

  Vad tror statsministerns innovationsråd att hennes mat kommer ifrån? Jag har inte hör talas om att det bor några bönder i våra städer! (även veganer är beroende av våra bönder som odlar mat) Märkliga människor på höga poster i samhället som kan påstå hela vår värld skulle kollapsa om “alla” flyttade ut på landsbygden- känns om ett väldigt dumt uttalande!

  Reply
 93. Ingela Bergkvist

  Jonna, tack för att du finns! Jag är övertygad att du har startat en ny trend. En ny generation som tänker annorlunda och vågar ta nya steg, som inte styrs av kommersialism. Oftast blir det inte som experterna tänker. Vem trodde för hundra år sen att mer än halva befolkning skulle bo i städer ett sekel fram i tiden ?? Tror och hoppas på bättre tider för vår vackra planet !

  Reply
 94. Sofia

  Fy så otroligt fult hon uttrycker sig. Hon får det att låta som att folk som bor på landsbygden är puckon.
  Nej usch, dett får hon banne mig ta och förklara. Hon har ju inte förstått någonting

  Reply
 95. Anna Irene Jonsson

  Vi såg det här tv-programmet i vintras när det sändes och häpnade. Var tvungna att lyssna om och om igen på vad Darja Isaksson sade.
  Ofta har vi återkommit till just det där hon sade att:
  Om alla skulle flytta ut på landet och odla morötter så skulle det bli elände, misär och död.
  Nu kom vi att prata om henne igen, men vi hade glömt hennes namn och titel.
  Googlade på “elände, misär och död flytta ut på landet” och då kom vi till din blogg.
  Roligt! Tack för att du skrev det här inlägget. Det känns väldigt viktigt så som det ser ut i vårt land idag.
  Nu måste jag ta reda på om Darja fortfarande är IT-strateg åt Stefan Löfvén.
  I så fall är läget alarmerande. Det är ju självklart att landsbygden och småbrukandet behövs:
  det är det enda som har potential att rädda Sverige om/när krisen kommer.

  Reply
 96. moreno

  vittnesbörd av utbudet av lån seriös och ärlig i 72 timmar
  Ett stort tack till Thomas gosteli att tala till mig om Fru meri
  detta är verkligen den messias som ni har sagt.
  Han serverade mig på mindre än 72 timmar ett lån av 48.500 kr och om jag fortfarande ville ha
  det mesta av detta är fortfarande möjligt upp till 10.500.000 € med en hastighet av 3%
  Mer tid att förlora eftersom hon är redo att hjälpa någon.
  Det tar emot sina kunder på e-post nedan: merisauvou@hotmail.com
  då inte tvekade inte dragit nytta av denna oväntade .

  Reply
 97. Christiane

  My grandfather in his youth was a lumberjack in Canada, later a carpenter and then a homebuilder. He raised chickens in a ‘chicken house’ he built with a floor under which warm water flowed through pipes he put in. He gardened. I have never met a finer man in my life. People that are closer to nature are stronger for it, not weaker. They are more at peace, and more thankful. Whatever is considered important, I don’t think it has to do with becoming estranged from nature. Some things we need in order to survive in this world cannot be bought with money. That is why we need the quiet spaces and the animals and time to be human.

  Reply
 98. Anonym

  Jag hoppas på att det inte är försent att kommentera nu haha :P. Om fler hade flyttat på landet och odlat sina morötter så hade man ju även kunnat sälja en viss del, exakt så som du gjorde när du plockade blåbär i skogen! Då blir det ju ekologiskt till och med och ännu bättre tror jag i alla fall..
  Det där med mediciner kan man ju lösa även om man bor på landet. Jag menar vi människor har lyckat med så himla mycket och kommit jätte långt, så varför kan vi som människor inte lösa en sån sak i så fall? Jag själv vill verkligen flytta till Norrland en dag och förhoppningsvis i en by. Jag vill också jobba med det jag älskar att göra och visa folk hur jag ser på saker och ting, jag visa min värld på något sätt 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.