Att bryta gamla mönster

— Det här blogginlägget är ett samarbete mellan mig och Samsung —

Det finns få saker som fascinerar mig så mycket som kraften som blir när man släpper taget om gamla mönster och går utanför sina egna gränser. Det är något så förunderligt vackert med den där glöden som tänds i en människa när den vågar utforska livet utanför ramarna som vi skapat kring oss själv. Ramar som säger åt oss vad som är möjligt och inte. Ramar som håller oss tillbaka och fyller oss med rädsla så fort vi kommer i närheten av att gå utanför dom. Ramar som får oss att backa när vi innerst inne vill ta ett steg fram. Ramar som får oss att stanna kvar i det gamla och trygga, när vi egentligen vill springa ut.

När vi egentligen vill känna vindarna i håret av livets lekfulla, skiftande och oskrivna storm.

Foto taget med Samsung Galaxy S8

En av alla de häftiga saker som händer i livet när vi inte längre klamrar oss fast vid tryggheten och vågar ta steg ut i osäkerheten och utmana oss själva, är att små mirakulösa pusselbitar börjar hamna på plats. När man gläntar på den där dörren till osäkerheten, och ändå behåller en positiv känsla, så tycks saker lösa sig på sätt man aldrig trodde var möjligt. Det är precis med dessa små pusselbitar jag lyckades bygga upp ett nytt liv när jag klev utanför mina ramar och tog ett stort steg ut i osäkerheten.

Det är också på precis samma sätt som mitt samarbete med Samsung föll på plats. Som ännu en möjlighet med sådan exakt timing att jag nästan trillar av stolen. Det var 2011 som jag köpte min allra första smartphone, en Samsung Galaxy S2. Sedan dess har jag alltid haft Samsung, och den har varit en viktig del i mitt jobb, där jag ständigt är beroende av den digitala världen.

För ett tag sedan släpptes den helt nya Samsung Galaxy S8, och redan innan den fanns ute på marknaden så funderade jag på om det inte var dags att byta ut min tre år gamla mobil som var vattenskadad med repad kameralins. Jag föll för den nya tekniken (vattentålig och smutstålig!) och hela visionen som Samsung har med “unbox your phone“. Att våga kliva utanför kanterna, bryta gamla mönster och utmana sig själv att se nya möjligheter. Johan förbeställde en Galaxy S8 till sig själv, och jag funderade några dagar. Sedan bestämde jag mig. “I morgon ska jag också förbeställa den. Jag vill ha en mobil som matchar min utveckling och som hjälper mig framåt i min kreativitet.


Samma dag får jag mail med en förfrågan om att samarbeta med Samsung och deras kampanj kring Samsung Galaxy S8. Jag tappar hakan en stund och hoppar högt av glädje. Inte bara glädjen över att få samarbeta med ett företag som jag under många år tyckt om och med en mobil som jag velat ha. Men också för att jag skulle få vara med och förmedla visionen som Samsung har med Galaxy S8. Att få göra ett samarbete kring de tankar vi delar.
Få vara med och inspirera människor till att våga bryta gamla mönster och gå utanför ramarna. Något som legat mig varmt om hjärtat ända sedan den dag jag själv bröt gamla mönster och tog steg ut i det osäkra.

Det finns ingenting jag brinner för så mycket som att få inspirera andra till att våga följa sitt hjärta och att våga bryta gamla vanor och utforska de möjligheter som finns utanför ramarna. Jag ryser nästan nu när jag skriver om det. I så många år har jag grubblat, tänkt och levt ett liv där jag ständigt nästan varit tvingad att leva utan färdiga mönster, trots att jag ibland nästan längtat efter att få bli omsluten av ramar som håller ihop min spretiga själ. Men efter sju år på stormigt hav är jag så tacksam och så glad att jag aldrig gav upp. Och jag vet nu, att livet utanför ramarna innebär helt oändliga möjligheter. Från ingenting kan man skapa allting.
Det handlar bara om att aldrig låta rädslan för att misslyckas bli starkare än drömmen om att lyckas.

Mobilen är idag ett av mina allra viktigaste verktyg vad gäller min kreativitet och mitt yrke. Det är en dörr ut till världen. Jag har nästan svårt att förstå att tekniken gått framåt så mycket som den gjort. Ett klick bort, och jag kan sitta ute i Norrbottens vildmark, koka kaffe och livesända för 17 000 människor samtidigt, som jag gjorde i vintras. Det är fascinerade. Näst intill skrämmande, fast på ett härligt vis.

När jag flyttade från Göteborg till lilla Grundtjärn för snart sju år sedan, så började jag redan då bygga upp min dröm om att kunna få leva nära naturen samtidigt som jag med dagens moderna teknik skulle kunna jobba hemifrån och driva eget företag. Jag hade ingen aning om vad exakt jag skulle göra, och hur jag skulle göra det. Men jag visste redan då att det var den balansen jag sökte. Det ursprungliga och det moderna, på samma gång. Sedan dess har jag ständigt haft ena foten i naturen, och den andra foten i den digitala världen.

Och det är verkligen så. Kontrast. Men jag älskar det. Ibland är jag ute en hel dag i skogen för att sedan spendera en hel dag inne framför datorn med bildredigering och bloggande. Ingenting skulle funka utan det andra. Det är en balans som verkligen passar mig.

Tack vare dagens teknik så har jag kunnat fortsätta min kreativa väg i livet. Jag har inte behövt bli godkänd som fotograf via betyg på någon utbildning. Jag har inte behövt vänta på att bli anställd eller hoppas att någon tidning vill köpa mina bilder och texter. Jag har inte behövt göra intagningsprov för att få måla och skapa konst. Jag har inte väntat på att något skivbolag vill signa mig. Jag skapar min musik ändå. Det är tack vare att vi idag har möjligheten att nå ut till resten av världen. Ingen behöver godkänna oss. Vi kan skapa, lägga upp och nå ut till människor som älskar det vi gör. Det tycker jag verkligen är en fantastiskt möjlighet som tekniken lett oss fram till.
Därför känns det så extra roligt att få göra det här samarbetet med Samsung. Jag delar helt och hållet deras tankar kring en meningsfull innovation som handlar om att våga utmana gamla mönster och riktlinjer. Jag får väva ihop dessa två världar och förhoppningsvis kunna inspirera och kanske väcka lite tankar kring att våga prova nya vägar och komma ur gamla vanor och tankemönster. Jag kommer längre fram att ha en livesändning där jag kommer att berätta hur jag gjorde och ge lite tips. Om ni har några frågor så får ni jättegärna skriva i kommentarsfältet, så kanske jag kan svara på frågan i den kommande videon.

Foto taget med Samsung Galaxy S8.

Foto taget med Samsung Galaxy S8.

Det jag såg allra mest fram emot i min nya Samsung Galaxy S8 var givetvis kameran. Jag har aldrig ägt en mobil som haft en tillräckligt bra kamera för att jag ska kunna använda den som ett alternativ till när jag inte har min systemkamera med mig. Jag har helt enkelt inte känt att det varit tillräckligt bra kvalitet. Speciellt inte när min förra mobilkamera var repad.

Men i Galaxy S8 har jag nu en kamera som heter duga, vilket kommer förenkla en hel del för mig. Nu kan jag ta bilder direkt med mobilen och lägga upp på t.ex Instagram. Något som gör att jag sparar enormt mycket tid och inte blir lika bunden till datorn.

Jag fick min Samsung Galaxy S8 strax innan jag for till Lofoten, och det kändes som den optimala platsen att prova dess nya funktioner. Kameran gick varm hela natten när jag var ute i midnattssolen, och jag behövde inte vara orolig för om vågorna skulle skölja över den eller om jag skulle tappa den i vattnet. Den är helt vattentät. En funktion som jag älskar redan nu, då jag tidigare haft inte bara en mobiltelefon som skadats av vatten.

Foto taget med Samsung Galaxy S8.

Foto taget med Samsung Galaxy S8.

Jag ser fram emot den här månaden och ser det som ännu en möjlighet att lyfta fram tankar som jag verkligen brinner för, kombinerat med hur jag använder mobilen som en del i att fortsätta utvecklas. Jag ser det också som en möjlighet att inspirera. Både er och mig själv. Livet bjuder ständigt på utmaningar och nästan dagligen behöver jag påminna mig själv om att våga fortsätta utmana mig själv för att kunna komma framåt och inte fastna i gamla mönster. Våga fortsätta ta steg framåt även om det ibland känns läskigt.

Finns det något specifikt ni tänker på där ni vågat bryta gamla vanor och gå utanför ramarna? Kanske tagit ett nytt steg i livet som förändrat allt? Eller finns det något som ni skulle vilja förändra? Dela gärna med er ♥

93 Kommentarer på “Att bryta gamla mönster

 1. Bea

  Vilket roligt och spännande samarbete 🙂 För övrigt jättefina bilder. Vilken otroligt bra bildkvalité !
  Det är så roligt att följa dig här på bloggen 🙂
  Kram från en annan Samsungägare

  Reply
 2. Clara, Bossbloggen

  Så fint inlägg och samarbete Jonna! Förstår helt hur en mobilkamera kan få en att jubla – reagerade likadant när jag bytte mobil 😉 Den är ett superviktigt verktyg i jobbet! Att börja blogga har förändrat hela mitt arbetsliv och det är en ynnest att få jobba med det man verkligen älskar 😃

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack Clara för din fina kommentar!! Jätteglad att du gillar inlägget och mitt samarbete med Samsung ♥
   Ja jag kan tänka mig att du känner igen dig i det där med vikten av att ha en bra mobilkamera och hur viktig mobilen är i ens jobb. Ja, det är verkligen en ynnest att få jobba med det man älskar! Är glad att vi båda får göra det. Ett spännande yrkesval, minst sagt.
   HEJA DIG! ♥

   Kramar

   Reply
 3. Dixi Wonderland

  Detta inlägget inspirerade mig så mycket att jag sitter här med tårar! Du har en sån talang i att uttrycka dina känslor i text. Du når ända in i själen på en och jag kunde relatera till så mycket. Hade du inte skrivit vilka bilder som var tagna med mobilen så hade jag aldrig trott att något av dom var fotograferat med en mobiltelefon. Så otroligt vackra bilder och jag blir så glad över att du får så många fina samarbeten. Du är så värd detta Jonna! Måste också berömma dig när det kommer till uppdateringen. Så roligt att du varit så aktiv 🙂 Vill inte skapa någon stress nu men du ska veta att det uppskattas :*

  Reply
  • Jonna Post author

   Men alltså ÅH Dixi, du verkar vara en sådan fantastiskt fin människa. Du skriver så otroligt fina kommentarer att jag nästan inte vet vad jag ska ta mig till. Önskar bara jag fick ge dig en STOR kram och säga tack tack tack. Du anar inte hur glad jag blir av dina ord. Sitter här med ett stort leende ♥
   Det är så fint också att du blir så glad för min skull!! TACK!
   Ja det känns stort och roligt att få samarbeta med Samsung. Är väldigt tacksam.
   Och kul att du lagt märke till att jag uppdaterat bättre senaste tiden! 😀 😀 Det peppar mig jättemycket!
   Har fått så mycket inspiration senaste tiden så det kommer liksom naturligt.

   I mars och april kändes bloggandet bara tungt och jobbigt. Men nu känns det lätt som en fjäder.
   Men livet är väl sådär…upp och ned 🙂

   KRAM på dig finaste du ♥

   Reply
 4. Felicia

  Allt händer i sin rätta tid, det är verkligen så, och det här med ditt samarbete är ju ett till bevis på det. Jag tror helt klart på det!
  Och vilka fina bilder, den första där man såg landskapet i mobilen var häftig!!

  Det jag tycker är svårt ibland är när livet ger en jobbiga saker…men nu försöker jag hitta anledningen till dom också, ibland kommer man på det direkt och andra gånger får man vänta in och förstår efter ett tag. Det handlar oftast om att man blir starkare och får något positivt ifrån allt livet ger en, både det dåliga och de bra 🙂
  För mig har det varit jobbigt att vara allergisk och även ha en del andra problem med hälsan. Det hindrar mig i mina drömmar lite. Att jag inte kan göra det jag tänkt osv. Men jag försöker hela tiden att hitta lösningar och försöka att inte se min hälsa som ett hinder. Jag tror ändå att det finns något för alla, även om det kanske inte blir som man tänkt från början, så blir det ändå som det är meningen att jag ska ha det. Och den tilliten till det, att tänka så, är rätt skön ändå <3

  Hoppas du får en fin helg och ser framemot fler galaxy s8 bilder. Jag har min Samsung s5 kvar, kanske blir att uppgradera om ett tag 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Felicia för din fina kommentar.
   Du skrev så mycket kloka saker. Håller helt med dig. Och så fint att du kan tänka positivt trots hinder med hälsan.
   Det är ju lätt att tänka positivt när saker går bra. Det är när livet blir jobbigt och tungt eller saker går emot en som det verkligen inte är lätt att tänka positivt alla gånger. Så det är starkt av dig att tänka som du gör. Att det finns något för alla. Så inspirerande. Och SÅ sant! ♥

   Tack igen för dina fina ord! Hoppas du hade en fin helg!
   Kram på dig ♥

   Reply
   • Felicia

    Tack för ditt fina svar också. Ja det är lite kämpigare att se positivt när det hamnar jobbiga saker över en, men det går <3
    Tack jag hade verkligen en fin helg på flera vis. Ringde in på sommarkrysset och vann pengar!! 😀 Så glad!

    Reply
 5. Evelina

  Mitt hjärta vill flytta till annan stad och börja skapa ett nytt liv. Det vill expandera och göra nytt, meningsfullt och kreativt, på egen hand och tillsammans med den man som för drygt ett år sedan kom till mig.

  Jag har ett ytterst levande hjärta. Det är stort och kärleksfullt och vill bara visa det vackra i det enkla.

  Reply
  • Jonna Post author

   Wow….vad vackert och kraftfullt skrivet Evelina. Tack för att du delar med dig.
   Jag säger bara….GO FOR IT. Så jäkla inspirerande.
   Kram på dig ♥

   Reply
 6. emblas.se

  Vilket bra inlägg! <3
  Jag bryter nog mönstret varje dag genom att fullständigt strunta i vad andra tycker om mig och det jag gör. Annars skapar man ju en ständig stress för sig själv som nog inte är bra i längden…
  Det blir liksom en frihetskänsla som är ovärderlig när man väl lyckas!
  En klok kollega till mig sa en gång att "i den bästa av världar kan vi alla blomma ut och vara oss själva utan begränsningar". Tyckte det var väldigt enkelt, men SÅ sant! <3
  kram
  Emma

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh TACK Emma! Så glad att du tycker om inlägget.
   Och så himla skönt o höra om hur du struntar i vad andra tycker och tänker om dig och det du gör. Så himla rätt. Det borde alla göra. Tror att SÅ otroligt många människor sitter fast i samma gamla mönster för att de inte vågar göra något annat på grund av rädslan för vad andra ska tycka. Det är så synd. Så bra att du vågar gå den vägen. Är säker på att du genom att strunta i vad andra tycker och tänker samtidigt inspirerar andra till att göra samma sak.

   Ja, det var ett fint citat från din kollega! Jag brukar tänka att blommorna på ängen aldrig låter sig stoppas från att blomma ut pga vad de andra blommorna ska tycka eller för att andra blommor är “vackrare”. Det är bara att blomma ut, på sitt eget unika vis!

   Tack för att du delar med dig!
   Kram på dig ♥

   Reply
 7. Sanna

  Blir nästan lite rädd nu!!! Beställde en Galaxy S8 igår 😀
  I en vecka grubblade jag på om jag skulle välja Iphone 7 eller Galaxy S8. Har tidigare bara haft Iphone så det kändes smidigast att fortsätta på den vägen, men valde tillslut S8.
  Det här blev ju som ett tecken! Är glad att jag köpte S8an nu. Vilka otroliga bilder den tar!!

  Tack för ett fint och inspirerande inlägg Jonna! Heja dig!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha men åhh så roligt o höra detta. Ja, lite läskigt faktiskt.
   Förstår om du blev lite paff när du kom in på bloggen och läste detta 🙂

   Ja jag tror absolut inte du kommer bli besviken på S8:an. Jag är verkligen supernöjd. Och det säger jag inte bara för att jag har ett samarbete med Samsung. Den är verkligen grym! Speciellt kameran 🙂

   Tack så jättemycket, glad att du gillade inlägget!
   Kramar ♥

   Reply
 8. Jorma

  Wow! Vilka bilder det blev med den! Riktigt imponerande. Det är lite konstigt, när jag skaffade min första smartphone i vintras så tänkte jag att jag skulle använda den för att kunna ladda upp mina hdr-bilder som jag tagit med systemkameran och photoshoppat. Men det har oväntat nog blivit så att den har fått göra det mesta jobbet. Den har varit till hjälp för att visa min lilla nutidsmikrohistoria. Ofta har jag låtit bilden vara det enda, ingen text. Kanske bara en platstagg för att visa vart jag befinner mig. Bilderna blir såpass bra, även om min telefon inte är en Samsung 😉
  Härligt att du hittar samarbetspartners som passar dig och din estetik och ditt “språk” så bra!
  Det största steg ut i det okända jag tagit har väl varit när jag var 20 och flyttade hemifrån, från västkusten och Åsa till Eksjö. Utan jobb, väldigt lite pengar men något som drog mig dit. Just Eksjö hade jag inte varit i särskilt mycket, mest för korta dagsbesök under somrarna då familjen hade sommarstugan ett par mil därifrån. Men jag hade tur, inom loppet av några månader hittade jag en grupp med människor som blev ett gäng goda vänner.
  Jag har väl också just nu slängt mig lite utför ett stup här, jag har tagit tjänstledigt från mitt nuvarande jobb med mål att söka ett nytt. Än så länge är det lite osäkert ekonomiskt med a-kassa och liknande som är inblandat i såna här fall då jag varit sjukskriven under en lång period pga jobbet. Jobbet jag var på intervju i måndags fick jag inte, kanske var det lika bra men det är såna bakslag som gör att jag ibland tvivlar på mina val. Det är även lite knackigt med körkortet, så jag får hela tiden jobba med att hålla mig över vattenytan lite. Jag vet väl innerst inne att det alltid ordnar sig, men när man är mitt i det så är det lite svårt. Det är då inspirerande att läsa dina blogginlägg, och för några veckor sedan gav jag mig faktiskt in för att läsa bloggen från allra första början, och se din resa, fram till det första inlägget jag skrev en kommentar på- vilket var din dragspelshyllning till din morfar i oktober 2015 <3 . Upplyftande och inspirerande är väl det bästa sättet att beskriva den läsningen.
  Lycka till med det fortsatta samarbetet.
  Jag kom att tänka på en sak, har du funderat på att börja använda Patreon? Jag ser fler och fler bloggare, musiker och youtubare som använder det för att finansiera sin konst och sitt arbete. Kanske något för dig också? Kolla in det vettja 🙂
  Ha en härlig helg <3
  Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack fina du Jorma ♥
   Vad roligt att du också började använda sin mobilkamera till att lägga upp bilder. Det blir ju så roligt när bilderna faktiskt blir bra!
   Smidigt att alltid ha en kamera med sig. För mobilen har man ju på sig i princip alltid. Men kameran glömmer man ibland eller medvetet väljer att lämna den hemma.

   Och tack för att du delar med dig så öppenhjärtligt om hur du kastat dig ut i det okända tidigare, och även nu. Du är modig!
   Oftast så blir ju vägen lite otryggare när man gör sådana saker. Det kommer bakslag och man blir rädd stundtals. Jag hoppas så innerligt att det snart löser sig för dig. Att du får ett jobb du verkligen trivs med och att du snart har ditt körkort.
   När det känns som man har mycket motstånd så brukar jag tänka på detta citat “Trust that life will take you where you need to be”.

   Så ibland, när man vill något men det kanske inte blir så, så brukar jag tänka att det är meningen att det ska komma på något annat sätt istället. Men att ändå försöka lita på att det kommer ordna sig. Det kommer bli bra 🙂

   Tack för ditt tips om Patreon. Det var någon annan som tipsade mig om det för ett tag sedan. Kanske ska ta och kolla upp det! 🙂
   Tack igen för din fina kommentar Jorma. Är så glad att du läser min blogg! Och så roligt att du också valt att läsa den från början.
   STOR KRAM ♥

   Reply
 9. sandrajunhammar.se

  Vilka fantastiska bilder och inspirerande inlägg! ♥ Jag och min man har nyligen hoppat av ekorrhjulet – jag sa upp mig från jobbet, vi sålde vårt hus och flyttade. Läskigt som sjutton och fantastiskt på samma gång!

  Nu håller vi på att renovera ett litet torp i skogen. Drömmen är att leva enklare, nära och i samklang med naturen. På sikt vill vi bli allt mer självförsörjande.

  Har nyligen startat en blogg där jag berättar om vår resa, om välmående, minimalism och hållbarhet. Skriver även om normer, vägen tillbaka efter utmattning och om hur man kan finna modet att följa sitt hjärta. ♥

  Tack för inspirationen och en otroligt fin blogg! Älskar den nya header-bilden förresten, superfin! Kram Sandra

  Reply
  • Jonna Post author

   Alltså ååh…så underbart att få läsa detta!! Wow säger jag bara.
   Vad grymt gjort att våga ta det steget. Jag gick precis in på din blogg och blev helt fångad direkt.
   SÅ otroligt inspirerande inlägg och vackra bilder. Har lagt till din blogg i “bokmärken” så att jag kan börja följa den.

   Tack för att du skrev och delade med dig av detta. Så himla glad för er skull!! ♥
   Ser fram emot att följa din resa.

   Tack för dina fina ord och jättekul att du gillar min nya header-bild!
   Kramar ♥

   Reply
 10. Leo

  Finns inte en chans att se vilken bild som är tagen med systemkameran eller S8:an. Lika fina bilder allihop!
  Inspirerande inlägg.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Leo, vad glad jag blir!
   Ja om man tittar på bilderna i mindre format så är det svårt att se någon skillnad. Självklart är ju systemkameran alltid nr 1 men det är ju inte alltid man har med sig den. Så då känns det riktigt skönt att ha en bra mobilkamera som tar såpass bra bilder att man kan lägga upp både här på bloggen och instagram 🙂

   Kram på dig ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Vad roligt att du också har samsung och att du också ser mobilkameran som ett bra alternativ till när man inte har den riktiga kameran (eller i ditt fall, när den gått sönder). Det underlättar verkligen mycket.

   Tack också för dina fina ord!! Glad att du gillar bilderna! 🙂

   Kram på dig ♥

   Reply
 11. Ulrika

  Alltid när jag ser mobilreklamer där de lägger fokus på kameran och visar fantastiskt vackra och skarpa bilder av tex natur som mobilen har tagit så tänker jag alltid: jag hade vart mer imponerad om de visade en bild från en full utekväll som blev asbra, eller en bild i jättedåligt ljus ute på en matmarknad i asien typ, alltså bilder som är skitsvåra att få bra om man inte har en jättestor och grym kamera 😀 Då hade jag vart imponerad! Tänker att klart det blir en skitbra bild om man har en så vacker utsikt som på dessa bilder 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha ja det är sant faktiskt. Naturen är ju så vacker i sig så det är ju egentligen i mer “vanliga” miljöer som man verkligen får se vad kameran går för 🙂 Använder ju min kamera mycket till varags till t.ex instastories och där får man ju se lite mer vanliga bilder i dålig ljus osv.
   Kram på dig ♥

   Reply
 12. iza

  Så najs! Har tittat på S8an faktiskt, men har just nu min Samsung Galaxy Edge 7, är otroligt nöjd med den. Köpte den förra sommaren, så jag behöver faktiskt inte byta riktigt än…! Haha. Men då gick jag från att ha haft iphone sen 2011… Min första “smartphone” var en Sony Xperia x10 mini, om det finns dem som minns dem.. Ganska liten och smidig. Har haft en hel del bekymmer med android tidigare, därav övergick till apple. Dock, i väntan på iphones nya, iphone 7, så kände jag att nje… Dem ändrar inte så mkt med kameran, och kameran i mobilen är ganska viktigt för mig. Dels, eftersom jag fotar ganska mycket med den, framförallt till min instagram, “izafisa”. Har ett till konto, där jag bara har systemkamerabilder, ett slags fotokonto för mina fotografier. Men mobilkameran är ju framför allt något jag prioriterat annars.
  Påtal om bryta vanor, så ironiskt nog flyttade jag faktiskt, direkt efter studenten för 10 år sen till Göteborg! Haha, hade fått något jobb som kock där, men kan ju säga att de blev inget med det förutom 1 provdag. Och i år, 10 år senare, drog jag flyttlasset hit, till Norrland istället. Bodde i Götet, bara 8 månader dessutom.
  Men, detta är nog största hittills. Flytta 112 mil från familj/vänner för att verkligen återkoppla med mig själv på ett sätt, och för att börja något nytt både med sambon och livet som kan bli. Att hitta ett jobb här så fort som jag gjorde, att gå tillbaka till något jag gjorde för 5 år sen, och trivdes grymt bra med, är också otroligt skönt. Att ha nära till naturen, att faktiskt ge mig ut, i tid och otid. Att växa och lära sig. Nog för att vissa gamla mönster kan sitta kvar ett tag, men det har hänt sjukt mycket. Och jag är tacksam för allt jag tagit mig hit. Resan har varit långt, trälig, och jag har haft problem med depression/livskrivs/antidepressiva. Men nu. Nu är jag här. Jag tog aldrig livet av mig, och jag valde konstant att leva hur ont saker än gjort. Och jag har haft min kamera i tryggt förvar i 10 års tid nu, med systemkamera då. Och jag vet inte, men för första gången på sååå sjukt länge, så känner jag inne i själen att nu, nu mår jag bra. Dåliga dagar kommer, men dem kommer igenom lättare med bra stöd av vänner/familj och framförallt min sambo. Jag kan andas lättare, och jag ler åt vad framtiden kommer ge. Och att våga flytta sålångt, från allt och alla. Är en av det modigaste sakerna jag gjort. Och jag har även fått träffa dig, som jag under senaste året har följt, och inspirerats av. Det är så fint att få vara med, och ta del av allting. Och, en annan sak som jag brutit mönster på, är att VÅGA kommentera på personer som har stora bloggar/instagram osv. Jag har faktiskt inte vågat innan. Vet inte varför egentligen, bara varit så.
  Shit, vad långt det blev. Skulle kunna skriva en novell om ett brytande mönster, men jag får nog avsluta här. Ser fram emot att se och höra hur du “unboxar” dig, och samarbetet med samsung. HIMLA fint.
  Var rädd om dig Jonna, du är grym. Och jag hoppas våra vägar korsar igen<3
  KRAM från lilla tönt-iza 😀 <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh IZA så vackert. Blir alldeles tårögd nu.
   Så himla fint att du vågar öppna upp dig såhär och glänta lite på dörren till dina senaste tio år och dina känslor kring det. Tack snälla du. Kändes som jag fick “lära känna” dig lite ytterligare nu. Även om vi bara träffats en gång väldigt kort så känns det nästan som vi känt varandra lite längre. Vet inte varför, får bara den känslan.

   Blev så glad i hjärtat att läsa hur du känner dig nu. Att du äntligen, på riktigt känner att du mår bra. Är så tacksam att du aldrig gav upp och att du fortsatte kämpa, och att du nu vågat ta steget till ett helt annat liv, så långt bort från allt som är tryggt.
   Tycker du är så grymt modig och stark.

   Och så himla glad jag är att du också vågat börja kommentera på andras bloggar! 🙂 Alltså ,jag känner så väl igen mig i det. Det är SÅ många gånger jag börjat skriva en kommentar på någons blogg men sen slutar det med att jag suddar ut allt och låter bli. Det känns som det låter fånigt eller at tjag upprerar något som andra redan skrivit. Men det är så himla synd egentligen, för jag vet ju själv hur glad man blir för varje kommentar man får.
   Så jag kanske ska inspireras av dig nu och också börja VÅGA kommentera!

   Är väldigt glad för dina kommentarer ♥
   Stor kram på dig och jag hoppas också våra vägar korsas igen! ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Haha Märta ♥♥

   Yes Melissa, this blogpost is a collaboration with Samsung. So this blogpost is a commercial, even if it is 100% my thoughts and feelings 🙂
   Lots of love ♥

   Reply
 13. Gunilla T

  Så fantastisk Jonna!
  Måste vara underbart att inte alltid behöva ha systemkameran med sig.
  Fantastisk att se de fina bilderna!

  Grattis det är du värd!
  Kram kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Gunilla! ♥
   Ja det känns skönt att i alla fall ha ett bra alternativ till de gånger när kameran inte är med. Den är ju ganska stor och tung så oftast tar jag ju med kameran när jag vet att jag ska fota. När jag bestämt att jag ska ut och fota.
   Men det finns ju så många tillfällen i vardagen när man också vill fånga något vackert eller minnesvärt, men när kameran inte är med. Och då känns det såååå bra att kunna ta riktigt bra bilder ändå. För mobilen har jag ju alltid! 🙂

   Tack för dina jättefina ord!!
   Kram på dig ♥

   Reply
 14. Marie

  Mår nästan lite illa allvarligt talat…..det är så lite DU …… Ja du behöver en inkomst det förstår jag.
  Jag fortsätter med min IPhone – är jättenöjd med den för att den i mitt tycke är så användarvänlig!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Roligt att du mår illa över att jag använder Samsung och gör reklam för min mobil, när du i samma kommentar gör reklam för din Iphone.

   Så lite jag? Då känner du nog inte mig.
   Jag använder min mobil dagligen. Som de flesta andra idag.
   Så nu fick du lära känna en ny sida av mig 😉

   Reply
 15. Ashish

  Loved your post, Jonna! I also recently upgraded to the S8, and I love it. If you haven’t already found out, you can also capture raw images on the S8! It’s almost like a hidden feature in the camera settings.

  Keep up the great work!

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you for telling me that!! I had actually not found that out when I was in Lofoten.
   I still have not learned all the things on the phone. But yes, it is amazing, and I am glad to hear that you also are happy with your S8.

   And thank you for your kind words about my blogpost.
   Lots of love ♥

   Reply
 16. clara

  Kul samarbete!! Är SÅ nöjd med min egna S8! Den är så rolig, bra, snabb, snygg och allt. Tråkigt bara att den inte är alls lika tålig för repor som de gamla versionerna (har haft 1an, 2an, 4 och 6, men inte så mycket repor som denna). Men ändå SÅ nöjd!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Clara!! Kul att du känner så!
   Och ja, jag håller med dig, jag är också supernöjd med den. Jasså jag visste inte det där med reporna. Men har köpt ett skal till den nu, och tänkte köpa ett sådant där “osynligt” extraglas så den blir mer tålig om man tappar den. Jag tappar min mobil JÄMT. Och jag vill ju inte att den ska gå sönder. Speciellt inte nu om den är lite extra känslig för repor och sånt.

   Kram på dig!! ♥

   Reply
 17. Anonym

  Hur hade du löst de om Johan var allergisk mot djur och inte ville ta några allergi tabletter?
  hoppas du har haft en fantastisk fin dag! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Hmm, jag har nog svårt att sätta mig in i den situationen att Johan var allergisk och inte ville ta sina allergitabletter. Inget av det är ju sant 🙂
   Men skulle så vara fallet och att han inte ville ta tabletter, eller att de inte hjälpte och han blev sjuk så hade vi naturligtvis varit tvugna att leva utan husdjur.

   Kram ♥

   Reply
 18. Mermaid Phantom

  I broke my old pattern of closing myself off to the world when I opened up to a wonderful man and let him into my life. Having a severe social anxiety, along with numerous other health issues, this was a very difficult thing for me to do. However, he helped me to experience the world in ways that I never would have dreamed possible. Every second spent with him was like watching the sun rise on a mist morning… it was perfect. ♥ And although our time together is through (he is from Sweden too, and we figured things wouldn’t work between the two of us… so we cut off communication) and I am absolutely heartbroken, I feel so blessed to have had the pleasure to get to know him.

  Because of breaking my old pattern, I experienced great joy. I found love, and I lost love. But having found something so magical, even if just once in this lifetime, was worth the pain of the loss.

  This was such a beautiful post, as always, Jonna. I don’t use a phone, but I will be considering this one if ever I sum up the courage to purchase one. I’ve missed watching your videos lately, as I’ve been so busy with work and mourning, but hope to return to them soon.

  Much love from the United States♥

  -Phantom

  Reply
  • Jonna Post author

   Ohh…I am sitting here now just watching the screen, trying to find the right words to describe how I feel after reading your comment.
   It was so full och feelings. So beautiful and so sad…all at the same time.
   I feel so happy for you that you met the love of your life and that you broke your old pattern and opened up to all these beautiful possibilities that love gives us. It seemed like such a wonderful time. It all sounds like the most beautiful love story.

   I understand it must been a huge step for you to take, to open up to all that. I am sure the experience gave you so much strenght.
   I am so very sad to hear that you are not longer together. But I is beautiful to see how you seem to handle it. That you choose to feel thankful for the time you did have together.

   Thank you so much for sharing your story and feelings. It really touched my heart.
   Sending you lots of love and healing thoughts ♥

   Reply
 19. Evy

  Wow vilken mobil. Har kollat på S8an men den är på tok för dyr för det jag använder den till. Att ringa alltså ;-). Det är ju huvuduppgiften. Andra uppgiften är att ta bilder och det verkar den verkligen kunna. Själv har jag Samsung S4 och är väldigt nöjd med den och med kameran. Den tar fantastiska bilder i naturen, men jag saknar en bra makro. Finns det i S8?
  Hur är det med batteriet? Är det det ny stuket med inbyggt batteri eller kan man köpa nytt då det gamla gett sig. Verkar ju som om det är batteriet som avgör livstiden för en mobil. Tyvärr så verkar nu min gå mot utslocknade men än funkar den.

  Lycka till med din nya mobil och må den leva länge 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag kan tänka mig att det kanske är en lite väl rejäl mobil för att bara ringa med! 🙂
   Och Samsung S4 är ju bra den med. Jag hade en S5 innan. Samsung har alltid haft riktigt bra mobilkameror, det är därför jag valde dom från första början.

   Ja makro funkar otroligt bra i S8:an! Dock vet jag inte hur det är med batteriet. Jag tror det är inbyggt.
   Men kanske att det går att byta batteri ändå framöver. Jag vet inte . Batteritiden är grym också. Min tidigare mobil höll bara en dag.
   Denna behöver jag inte ladda på kanske 3 dagar trots att jag använder den ganska mycket. Men det beror på vad jag gör. Om jag fotar och filmar en massa så går det ju mer batteri.

   Kram på dig Evy! ♥

   Reply
   • Evy

    Tack för ditt svar. Låter ju super med så lång batteritid. Jag får snart ladda min S4 två gånger om dagen och det är inte roligt om man säger så. Verkar ta värme lite väl fort också nu men jag tror den börjar bli lite väl gammal. Får väl fundera på den där S8 i alla fall 🙂

    Kram tillbaka Jonna från Evy

    Reply
 20. Johanna - Panospoint.se (tidigare Jojhanna)

  Grattis, låter som ett givande samarbete!! =) Sist jag köpte mobil valde jag den som enligt undersökningar hade den bästa kameran haha, man får ju prioritera,,Men även om mobilkamerorna är otrolig bra idag kan de ju inte mäta sig med en systemkamera! Men självklart är mobilen med alla dess funktioner viktig och inte minst för dig förstår jag som jobbar med sociala medier! Jag tänker också mycket utanför boxen skulle jag säga, bor ju på en nybyggargård från början av 1900- talet på den västerbottniska landsbygden, utan rinnande vatten än så länge men med gott kallkällvatten! Med hästar, får, hund och sambo i en kreativ bygd och många självhushållarkompisar. Men det är det där med inkomst, inte enkelt när man är en konstnärssjäl som är stresskadad! Men vi satsar på självhushållning och har lite olika företagsplaner jag o min sambo,,Tror också stenhårt på det här med att följa sitt hjärta o att vägen bär bara man inte ger upp. Så länge jag följt dig har du varit en stor inspiration i det här tänket! Och just det här att du hittar den fina balansen i ditt språk mellan att vara lyhörd, ödmjuk o samtidigt tydlig med vad du tror på, mycket skickligt! Jag tror verkligen på det här med inspiratörer, går förstås inte att säga åt någon annan att den borde tänka utanför boxen o följa sitt hjärta. men inspiration o passion som du förmedlar med dina bilder, det kan förändra! =)

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack fina du! ♥
   Haha ja jag har också tidigare valt mobil endast på grund av vilken som har bäst kamera. Men det är ju viktigt! 🙂 Men precis som du säger så finns det ju ingen mobilkamera som kan mäta sig med systemkameran.

   Din story är ju verkligen minst sagt inspirerande. Tycker ni gör det SÅ bra som valt att gå er egen väg, trots att det både är kämpigt och kan vara svårt ekonomiskt. Älskar att ni satsar på självhushållning och ett naturnära liv. Blir väldigt inspirerad av det. Jag tänker ofta på hur underbart det vore att leva mer självförsörjande och ha en liten gård med några djur. Jag tror att det i framtiden kommer bli mycket fler folk som väljer den livsstilen.
   Den kommer behövas om inte annat.

   Tack också för dina fina ord. Är verkligen jätteglad att du funnit inspiration här i bloggen. Det värmer ♥
   Kramar!

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad roligt att du tycker det!! ♥ Ja jag är himla tacksam för att jag får göra sådana här roliga dröm-samarbeten.
   Det ger så mycket. Och jag blir så otroligt glad när ni läsare också uppskattar mina samarbeten. Det är allra viktigast för mig.
   Vill att ni läsare ska känna att det verkligen är genuint och att jag står för de samarbeten jag gör.

   Så tack! Tack för dina fina ord.
   Kram på dig ♥

   Reply
 21. Cina

  Tack för det du skriver, så inspirerande och fint skrivet!
  Jag har haft min Samsung i drygt tre år nu och är jättenöjd med den, även kameran, men kommer nu byta/köpa Samsung S8, det blir ju jättebra bilder med den! också att den är vattentät. De bilder du har tagit här i inlägget med Samsung, har du redigerat dom i adobe – Lightroom? jag tänkte ev skaffa det redigeringsprogrammet.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Cina! Så glad jag blir att du tyckte om inlägget! ♥
   Och vad roligt att du ska köpa en S8 också. Tror inte du kommer ångra dig.
   Bilderna jag har lagt upp är faktiskt helt oredigerade. Har bara ändrat storlek så de skulle passa bloggen. Ville inte redigera en massa just för att visa kvaliten. Man kan ju även göra ganska bra inställningar i mobilen, både innan man fotar och efter man fotat.

   Kram på dig ♥

   Reply
  • Lina

   Var har Jonna skrivit att det är hennes högsta dröm i livet att få en Samsung? Ujuj Maria, du får nog läsa texten några gånger till 😉

   Reply
 22. Lotta

  Åhh, jag har läst detta inlägget flera gånger om nu! Haha Jag vet inte mycket om samarbeten med företag och stora märken–ja, reklam över huvud taget–men det slår mig aldrig att detta är reklam. Du berättar och förmedlar det du alltid gör, så som jag ser det. Det skulle inte förvåna mig om det är vad alla dessa företag tänker när de kontaktar just dig. Du når fram till folk och din röst i dina texter känns alltid så genomgående gedigen och ärlig att man blir träffad varje gång. Det är beundransvärt och verkligen inspirerande. Du liksom sprudlar och din själ är med i både text och bild. Jag älskar att läsa och titta men det är inte förrän nu jag riktigt börjat våga skriva kommentarer, vilket är helt galet för jag bloggar ju själv–speciellt om min egna personliga resa att överrösta mina rädslor och utmana mig själv just precis i de områden som skrämmer mig mest.

  Jag minns t.ex. hur jag avskydde att prata i telefon. Jag jobbade på ett dagis för ett par år sedan och när telefonen ringde så sprang jag nästan och gömde mig! Men så bestämde jag mig för att, nej, nu jäklar ska inte min sociala fobi styra mig! Jag sa till mig själv “Det första steget är alltid svårast, men det kommer aldrig bli lättare om du inte ens försöker, om du inte ens börjar!” Så när det ringde en dag så sade jag till min kollega, “VÄNTA! Jag vill svara. Jag måste ju börja öva nån gång.” Och SOM jag skakade. Helt sjukt. Och rösten var alldeles strypt, så personen på andra sidan måste ha undrat om jag kanske var förkyld eller nåt, haha. Ett annat exempel är att jag även om jag haft social fobi alltid beundrat folk som kan stå framför ett helt rum med folk och prata som om de satt med ett gäng goda vänner. Så jag började utmana mig själv där också. Ett steg i taget, lite här, lite där. Och bara för nån vecka sedan var jag i Sverige på folkhögskolan jag gick på i två år. Jag blev helt chockad när de kontaktade mig i Finland och ville jag skulle komma tillbaka–de hade utsett mig att motta ett utav deras årliga stipendie. För den personliga resan jag gjort och fortfarande är på. Alltså, jag blev så paff men ändå så överlycklig. Tacksam. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Den utmärkelsen verkligen rörde mig så djupt, liksom bekräftade allt mitt slit och de utmaningar jag antagit för att ändra på gamla mönster och växa och utveckla mig själv. Så inför hela skolan på avslutningen, när ordet var fritt, så gick jag upp och ställde mig. Knäna skakar fortfarande och jag blev alldeles torr i munnen men samtidigt så var det en sådan otrolig känsla. Yes!

  När man tar de där kliven ut i det okända, det man fruktar och bävar inför, så blir allting, som du säger, möjligt. Och tillslut blir det snarare en skjuts, spännande och upplyftande att gå emot det där som är som mest skrämmande, och man börjar leta efter ytterligare utmaningar, just för att det verkligen är underbart att lära sig och få nya insikter och perspektiv. Jisses, jag skriver en roman här nu! Oops. Det är min grej, tror jag. Att sväva iväg såhär när jag skriver. I alla fall så kände jag att jag bara var tvungen att dela med mig lite av vad ditt inlägg fick mig att tänka på. Tack fina du för den glädjen och inspirationen du sprider, och du är ju verkligen ett bevis på vad man kan åstadkomma när man ger sig ut på nya vägar och lever sina drömmar och ambitioner vad som än kan komma att försöka motarbeta en. Vi ska leva som om våra drömmar redan hade kommit i uppfyllelse. Det är ju då de blir verklighet. <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Lotta, åhh, så fint du skriver. Så otroligt kloka ord. Ditt inlägg var inte alls för långt. Jag ville bara läsa mer haha.
   Du berättade så fint om hur då vågat överkomma hinder och verkligen våga ta steget ut i det okända. Så HIMLA häftigt. Det där med telefonfobi känner jag igen. Jag har lite samma sak. I flera år nu får jag typ panik om telefonen ringer. Jag svarar nästan aldrig. Till och med om någon jag känner ringer. Jag blir så nervös över tanken att jag inte vet vad den vill. Därför väntar jag alltid tills personen lämnat ett röstmeddelande så att jag i lugn och ro kan ta in vad personen vill mig och komma på vad jag ska svara. Men sen vågar jag ringa upp. Men det är verkligen något jag måste jobba på. Jag ska tänka på dig nästa gång telefonen ringer, och tänka att DU vågade ju förändra det 🙂

   Och jag blev så rörd att läsa om stipendiet du fick. Alltså åhhh…såå himla välförtjänt!! Snacka om att verkligen ta tag i sig själv och möta sina rädslor. Och kan tänka mig att du kände en helt underbar känsla efteråt. Åh, blev så himla glad av detta. Hade gärna velat läsa din blogg, har du länk till den? 🙂

   Och tack fina du för det du skrev om min blogg och samarbeten. Jag blir så otroligt, obeskrivligt glad o höra att du känner så. Att du känner att även mina samarbets-inlägg är äkta, inspirerande och läsvärda. Det betyder SÅ mycket. För det är verkligen från hjärtat, och jag är alltid så orolig att mina läsare ska tycka att de inläggen tappar värde på grund av att det är just ett samarbete med ett företag bakom. Men jag lägger alltid ned min själ i att förmedla känsla och att verkligen visa att det är något som jag genuint kan skriva om och som jag står för till 100%. Så jag blir så otroligt glad att få höra det här.

   Sen gäller det ju att företagen man samarbetar med låter en göra det som passar en själv. Jag skulle aldrig kunna göra ett sådant här samarbete om jag inte fick väldigt fria tyglar att göra det på ett sätt som passar mig och mina läsare. För det är ju skillnad på att läsa annonser i t.ex en tidning. I en blogg så blir samarbetena en del av ens pågående story. Det vävs in i livshistorien som visas utåt på bloggen. Det blir så mycket mer personligt, och därför också så mycket mer känsligt.

   Så återigen, dina fina ord betyder SÅ mycket. Är väldigt glad att du vågat börja kommentera.
   Tack Lotta ♥

   Reply
   • Lotta

    Åh, tack så mycket för ditt fina svar och vad glad jag blir att mina ord och tankar hjälper dig med! Att kunna peppa och inspirera andra betyder verkligen jättemycket för mig med. <3 Så mycket kritik existerar i vår värld och även om det också finns bra och konstruktiv kritik som faktiskt hjälper så har inte det samma förmåga att röra och stärka människor så som att bekräfta och lyfta fram det man gör bra. Vi är nog de flesta av oss våra bästa och hårdaste kritiker ändå, så mer pepp! 😉

    Det du säger om att få ta den tid man behöver för att formulera svar är verkligen huvudet på spiken! Haha, det hade jag inte tänkt på. Det är lite som när man får frågor och det bara snörper sig i huvudet, och så blir det korvstoppning. Så sitter man där och försöker hitta ord. Kanske inte alltid, och det beror ju på frågan och sinnesstämningen jag redan är i. Men det är viktigt att få landa och ta den tid man behöver. <3

    Vad det gäller dina samarbeten så förstår jag att du väljer med omsorg. I slutänden så läser jag din blogg för den personen du är och hur du förmedlar känslor och inspiration genom dina ord och bilder. Den biten ändras aldrig och dina inlägg är lika glädjande varje gång. Så när det väl kommer samarbeten så känner jag verkligen att detta är någonting du tror på och vill dela med dig av, precis som med din konst och dina vardagliga upplevelser eller de resorna du tar–geografiskt sett eller personligen. Alltså, du har ju tagit steg i ditt liv för att leva dina drömmar och ibland, som du skrivit, har du varit tvungen att välja bort något för att kunna fortsätta göra det du älskar. Du känner dig själv bäst och vi, dina läsare och följare, litar på dig just för att du är så genuin och ärlig. Det finns ett ordspråk av Dr Seuss som jag tycker är så himla bra: "Be who you are and say what you feel because those who mind don't matter and those who matter don't mind." Eller Eleanore Roosevelts: "Do what you feel in your heart to be right, for you'll be criticised anyway; you'll be damned if you do and damned if you don't." :-*

    Jo det var en mäktig upplevelse att bli tilldelad stipendiet! Jag hade tänkt att jag ville tacka alla men först satt jag som fastlimmad till stolen. Men sedan blev jag peppad innan jag gick upp för att dela med mig av mina tankar av de som gick upp innan, och att få sitta där och se hur många fler som gick upp för att öppna upp och berätta om sina upplevelser och sina egna personliga resor. Alltså, tårarna flödade. En tjej brevid mig frågade om jag också behövde en näsduk. Sådan otrolig stämning och så mycket kärlek i aulan den dagen. Jag ska rama in det där stipendiet och sätta upp det på väggen!

    Och visst kan jag länka till min blogg! Blir nästan lite nervös nu, haha. Det skulle vara obeskrivligt att få höra vad du tycker. Jag nämnde faktiskt dig i mitt senaste inlägg för det är så mycket du sagt och gjort och delat med dig av som varit så sjukt inspirerande för mig. Bara häromdan så satt jag och tittade på den där webinaren du gjorde för ett tag sedan, där du visade hur du redigerade dina bilder (jag läser mig sakta men säkert igenom dina äldre blogginlägg, började från första inlägget för ett tag sedan) och det gav mig en sådan pepp, för jag har verkligen ingen aning om hur Lightroom och Photoshop funkar rent tekniskt sett, och tutorials har jag inte alltid tålamod för, jag tappar fokus, så jag bara leker runt och testar. Att sedan du lär dig på samma sätt var verkligen stort för mig för dina bilder är ju helt magiska. <3

    Än en gång, tack så jättemycket för ditt svar. Jag blev superglad och helt full av energi, som du ser på längden av svaret, haha. Många stora kramar till dig! <3

    Reply
 23. Eva

  Wow tänk om dina vanliga texter var lika engagerande som denna. Reklam reklam reklam…innan valde du noga samarbeten nu är det allt möjligt hela tiden…

  Reply
  • Jonna Post author

   Tråkigt o höra att du inte tycker mina andra inlägg har engagerande texter. Men kul ändå att du stannat kvar på bloggen 🙂

   Jag kan garantera dig om att jag väljer mina samarbeten väldigt, väldigt noga. Precis som de flesta andra bloggare/influencers också gör.
   När man lagt ner så många år på att bygga upp en blogg, så skulle man aldrig i välden riskera att kasta bort det förtroende man byggt upp hos sina läsare genom att tacka ja till alla möjliga samarbeten, bara för pengar. Jag lovar att jag talar för många bloggare nu.

   Jag tackar nej till ca 95% av alla förfrågningar jag dagligen får. Någon gång då och då kommer ett guldkorn. Ett samarbete som känns rätt i hjärtat. Något man står för. Något som känns roligt och lärorikt. Något som känns seriöst och som kan ge den ekonomiska ersättning man själv anser att man är värd. Något som kan bli till inspirerande och engagerande inlägg på bloggen. Något som jag själv, och mina läsare kan tycka om.

   Om du bara visste den långa process som är innan ett stort samarbete som detta. Jag hoppas mitt svar kan få dig att se på samarbeten från ett annat perspektiv. Om inte annat, så hoppas jag att du kan scrolla över de inlägg som är markerade som samarbeten, om du fortfarande vill läsa mina oengagerade inlägg 🙂 ♥

   Reply
 24. En lycklig bloggläsare

  Efter 25 år av fysiskt o psykiskt våld, har jag nu lämnat mitt gamla liv för ett nytt. Jag har fått styrkan att äntligen bryta gamla mönster. För en vecka sedan så bestämde jag mig för en förändring, och för två dagar sedan så lämnade jag i princip allt som tillhört mitt liv i 25 år.
  En resväska med kläder, min telefon o dator tog jag med mig, och sitter nu på ett hotellrum och planerar mitt framtida liv. Jag är så lycklig att jag äntligen vågade bryta mig loss.
  Ditt inlägg kunde inte ha kommit lämpligare. Att kliva utanför ramarna, och att bryta gamla mönster, att inte vara rädd för vad föräldrar, barn och vänner ska säga. Att följa mitt hjärta.
  Din blogg har varit en enorm tröst för mig nästan sedan du startade den. Tack, och ett jättetack för att du alltid predikar vikten av att följa sitt hjärta.
  En stor kram från en otroligt lycklig och “nyfödd” kvinna ❤❤❤

  Reply
  • Jonna Post author

   Jag sitter med tårar i ögonen nu.

   Wow. Jag vet inte vad jag ska säga.
   Tack för att du delar detta. Det är väldigt känslosamt att läsa om hur du levt hela ditt liv med fysiskt och psykiskt våld.
   Du anar inte hur fantastiskt det känns att höra att du vågat lämna det bakom dig nu. Kan inte ens tänka mig in i hur svårt det måste varit att faktiskt ta sig ur det.

   Åh du starka människa. Det känns som att få höra en scen ur en film.
   Hur du sitter där i hotellrummet med bara dina viktigaste saker. Redo att ta dina första steg i ditt nya, fria liv.
   Jag vill bara ge dig en stor, varm kram, och önska dig lycka till.

   Så jäkla starkt gjort. TACK för att du ville dela med dig av detta.
   Du berör något otroligt. STOR KRAM ♥

   Reply
 25. leif

  Hej naturdigitaljonna det samarbetet passar dig bäst även om du skulle ta lika fina bilder med ett trollspö.
  Jag har en kinesisk. +one kamera känns som den kom från ming dynastin jag får väl också byta snart.
  Fantastiska bilder du tagit i lofoten.

  Mitt nästa mål blir att sluta köpa en stor nötchoklad varje gång jag handlar appropå att gå utanför ramarna. Hur ska jag göra.

  Ha en härlig hälg med din familj.😊

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha vad härlig du är Leif! 🙂
   Alltså det där med att sluta köpa choklad varje gång man handlar, ska vi gå utanför den ramen tillsammans? ;D

   Tack fina du, och kram på dig ♥

   Reply
 26. christer lundberg

  Jag är impad av hur du når ut till alla. Själv får jag i bästa fall 2 gilla, kanske har jag för lite vänner.
  På min hemsida har jag en masa bilder om du har tid . maggieart.se/foto.html

  med hälsning och lycka till
  christer

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det beror ju på hur många läsare du har på din sida. Jag har ju min officiella Facebook sida där jag har 163 000 följare, vilket gör att jag såklart har stor chans till att få fler gilla-markeringar. Ett tips är att starta en sådan facebook-sida om du inte redan har det. Facebook är verkligen bra för att nå ut.

   Ska absolut kolla in din sida! 🙂 ♥
   Kram på dig!

   Reply
 27. Lars 8463

  Hej varma fina DU
  Nu har mina tankar
  Vandrat, skuttat, dansat
  längs orden från dina tankar.
  För värmen, rytmen, sången
  från dina tankfulla ord…

  Jag vet att du har tänkt på det
  och skulle kunna uttrycka det
  mycket bättre än jag.
  Men här är lite av mina tankar.
  Jag har igentligen ingenting
  emot ramar och mönster.
  För med rätt innehåll ger dom livet
  en stabil plattform att stå på.
  Jag slipper ägna min tid och energi
  till enbart grundläggande behov.
  Utan istället kan jag, om jag trivs
  leva på min plattform.
  Men min plattform är gränslös
  så om jag vill kan jag med nyfikna
  ögon snickra en ny ram för ett nytt innehåll.
  För plattformen har alltid plats.

  Därimot om ramen och mönstret
  har ett innehåll som jag
  mår dåligt av…

  En “liten enkel”fråga.
  Du är den ende med alla
  rader, stycken och sidor
  till facit till dom här åren.
  Så om du fick ge ett råd
  (eller flera) till ditt unga jag.
  Vad skulle det bli?

  För ett tag sedan.
  Fick jag ett litet paket.
  Med ett STORT innehåll.
  Så nu hänger det ramar
  där det aldrig tidigare hängt.
  Men det som var STÖRST
  var det som var minst.
  Ett kort med några handskrivna
  rader med varma, mjuka ord.
  För mig ett bevis och inspiration
  Att mitt nya mönster att försöka
  rama in mina tankar i ord når ut
  och fortsätta utveckla det.
  MEN jag blir fortfarande nervös
  när jag ser att du har varit inne
  och svarat.

  Pennan är starkare än svärdet
  Men starkast är nog känslan
  Bakom tankarna och orden
  Som pennan formar.
  Så TACK för att mina tankar
  får vandra, skutta, dansa
  till känslan i dina ord.
  GLAD att du “fått och får”
  dina egna pusselbitar.
  Kan bygga din egna plattform.
  KRAM

  Reply
  • Jonna Post author

   Alltså åhh…jag är så känslosam nu efter alla fina kommentarer på det här inlägget.
   Och så läser jag detta. Samtidigt som en vacker låt började spelas.

   Du är så fin Lars. Du tänker inte som någon annan på denna jord.
   JAG är så GLAD att jag får ta del av ditt beundransvärda, unika sätt att uttrycka dig på.
   Så fint du skiver om ramar. Förstår verkligen vad du menar.

   Och vad fint att du uppskattade den handskrivna lappen. Är glad att jag fick skicka dig något.
   Är dig så vansinnigt tacksam för allt fint du skriver. Det är som att få läsa en ny liten saga ur din värld varje gång du kommenterat.
   Och sen hur du ser på saker. Från ett perspektiv som man egentligen inte trodde fanns. Det är underbart 🙂

   Jag ska tänka på frågan du ställde.

   KRAAAAM ♥

   Reply
 28. Wilda

  Så fin ingång i detta samarbete. Berörs som alltid av dina kloka tankar och ord. Finns få saker som gör så gott i själen som att släppa taget om sådant som en inte behöver längre och inte mår bra av. Vilket underbart inlägg du gör, och tänk att tekniken fortsätter utvecklas så fint och att det går att ta så häftiga bilder med en telefon! (haha, jag är bara 30 år men känner mig som 90 när jag skriver det här)

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tusen tack Wilda. Jätteglad att du tyckte om mina tankar och ord i det här inlägget ♥
   Haha ja men jag håller med, jag förundras jättemycket över tekniken. Känner mig också som 90 år ibland. Jag köpte nyligen en drönare och jag får nästan sådant där nervöst knip i magen när jag kör den, bara för att jag tycker det är så läskigt hur tekniken gått framåt så fort.

   Jag är ju nästan 30 också, och vi har ju liksom varit med när de coolaste mobilerna var dom som hade “snake”. Det har förändras så mycket på kort tid 🙂 Tänk då när vi verkligen är 90 haha. Då kommer vi nog svimma av allt som hänt.

   KRAM och tack igen ♥

   Reply
 29. Janusz

  It is so true that when old patterns fall off there is more light coming through a person. Changing them by using force of personal will may or may not work permanently. Quite often there is a much bigger dynamic here at play. It is called karma or momentum of our past actions from this and previous lives forcing us to think, feel and behave in certain way. To dissolve it we may have to consciously act it out, face the consequences what may mean suffering and learn our lesson from it.

  This is how I stopped drinking alcohol. What used to be an occasional imbibement with friends, after coming to Canada turned into a disaster. I used to drink 0.5 l bottle of whiskey every day. Luckily for me I have such a strong body that could handle it and force of will that I have never missed a day of work regardless of a severity of
  a hangover. I tried Alcoholics Anonymous many times but it did not work for too long. Gradually, over the years my drinking spontaneously became less frequent and turned into a spiritual experience. I drank only on Friday nights after performing whole ritual beforehand. I finished my week’s work, boss, customers and everybody else were happy. I got all the food I needed to eat just before passing out to reduce hangover, I cleaned my place. I thought: Now I can loose the weight of this world.

  The experience was so absolutely exhilarating and hangover consequences practically none. It finally started dawning on me on a very deep level that I will never be able to stop drinking by myself. I thought: Well, I had always imagined that my life would be about something more than getting drunk on Friday night but this is how it turned out and I am OK with it. It could be worse. I could be a homeless junkie living under the bridge. This is what 12 steps group call surrender to and asking for help of a higher power. But it has to be really, really, really sincere. Until we are capable of such a surrender we may have to suffer. It is called hitting a rock bottom. I do not quite comprehend why my bottom was covered with a lots of pillows. Obsession with alcohol started disappearing. Ego was asking: What the hell is going on ? Why do I not enjoy drinking ? I perform my ritual and get less and less out of it. After six months I could not take another drink. It was just so absolutely and terribly boring. I have not only been sober sober for 10 years. Thoughts about drinking never enter my mind. I know what it means because I met a lot of people in AA who may be sober for years but are miserable because they still crave alcohol.

  So, I am not saying to a bunch of mostly Swedes, who are potentially worse alcoholics than Poles and Russians, to indulge in drinking. Maria described to me what it
  takes to buy alcohol in Sweden. Polish Baltic sea coast is full of Swedes drinking their asses off. Anybody who recognizes that he or she may have alcohol problem
  should try anything that may work to stop. Trial and error are an essential part of the process. Simultaneously one should be aware of much bigger forces here at play.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ohh…I read your comment so very intense. It felt like seeing a movie.
   How beautiful that you wanted to share your story about how you stopped drinking alcohol. This was so very interesting and inspiring. How you did all these rituals…so that you still could keep up with your work. And hide it from people. And then how you just stopped drinking.
   I didn’t quite understand how. What is the hitting a rock bottom? What was your “hitting a rock bottom”?
   Was it that you surrendered? That you kind of “gave up”.

   I am very thankful that you shared this Janusz. Who knows, maybe you helped someone with this comment ♥
   Hope you had a lovely weekend. Lots of love ♥

   Reply
   • Janusz

    Every person comes into this world with certain programming. One part of it is its attachments and aversions. In other words it wants (or wants to avoid) what it wants, when it wants, the way it wants it and hates taking no for an answer. But creator has needs totality of existence in mind.
    It means that despite our efforts we quite often do not get what we want. Personal bumps against universal will. This causes frustration and anger. Alcoholic deals with these unpleasant emotions by drinking. Surrender means recognizing the supremacy of universal over personal will.
    Hitting a rock bottom is a moment of complete exhaustion fighting the totality.

    Another part of person’s programming is its talents. They are meant to be used to contribute to the whole. One can only be truly satisfied if one fulfills its duty in this world. But quite often a person does not recognize, or is not satisfied with what it had been given, and desperately tries to, or dreams about becoming somebody it is not meant to be. Another reason for frustration and anger.

    I stopped drinking because I accepted on a very deep level these two simple truths. I was not angry any more so I did not need alcohol to cover
    it up. This is why drinking became so boring. Moreover drinking was an obstacle in performance of my duty. I did not want it in my life.

    You see how much more straightforward your path is. You did not have so much anger that the world is the way it is. You wanted to contribute
    to the totality by inspiring others using your talent for photography from the very beginning. Your personal was perfectly in harmony with the universal will. You have persevered for the years of difficulty and now things roll as if you were on a magic carpet. On a personal level you started being financially secure to open even more opportunities for you and met the love of your life. Some people resent it but you are simply
    a living proof of words many of the people in a Christian world may be familiar with: “But seek ye first the kingdom of God, and his righteousness
    and all these things shall be added unto you.”

    Reply
 30. Lena D

  Det här inlägget kom i exakt rätt tid, tack än en gång för den styrka och inspiration du sprider! Har köpt och läst Kamera & Bild, så fint reportage det var! Det där med att ta nya steg som förändrar allt… Har ju nämnt att min vuxna dotter har en funktionsnedsättning och personlig assistans. Vartannat år ska rätten till assistans omprövas, och den 9:e, på min födelsedag, var det dags. Det ser kort sagt inte bra ut, sannolikt blir hon av med assistansen precis som så många den senaste tiden. Katastrof, panik, sämsta födelsedagen ever. Jag har varit en av hennes assistenter, hon har valt det och inget annat har varit möjligt. Jag klarar mig, jag kan söka nytt jobb precis som alla andra. Men – jag måste ha ett jobb där min dotter kan vara med, eller också måste jag ordna för henne på annat sätt. Hur? Gruppboende och kommunal daglig verksamhet är uteslutet. Hon har autism, en kromosomskada, en kognitiv utvecklingsförsening – hur lätt är det att ordna jobb där hon är inkluderad? Överklaga beslutet, gå ut i media, bekämpa orättvisan, för henne och många, många fler. Tankarna rusar. Men, så kom insikten inifrån. Assistansreformen är ständigt i blåsväder, den enskildes rätt är i full storm, man ifrågasätts, misstänkliggörs pga vissa andras fusk, man kontrolleras, synas i sömmarna. Vet aldrig mer än högst två år i taget. Hur bygga en hållbar framtid då? Och man är beroende av yttre omständigheter, av politikernas godtycke och nycker, av samhällsekonomin. Jag vill inte det mer, kände jag väldigt plötsligt. jag vill inte vara ett offer, att min dotter ska leva på nåder. Och jag vill inte vara inblandad i att olika utsatta grupper ställs mot varandra, det bäddar för hat, missunnsamhet, främlingsfientlighet, strider. Jag vill inte vara med i det spelet, vill inte vara en del av det, jag är för människan, alla människor. Jag vill ta min förmåga i bruk, skapa oss ett liv av egen kraft, oberoende av andras välvilja. Jag bestämde mig, och min man samtyckte. Vi sa upp assistansen, vi väntar inte på andras beslut och makt mer. Helt vansinnigt, andra slåss för att få behålla den. Men – så ofantligt befriande! Det sker inte med omedelbar verkan, vi har en liten tid på oss. Jag vet inte vad jag ska göra, bara ATT jag ska. Vår dotter blir med oss, hon vill det, vi vill det. Vi skapar ett liv, tror på våra hjärtan. Aldrig har jag mitt i kaos känt en sådan befrielse och lättnad, och en så stor förväntan! Vi har ett liv att leva! Det har ju inte med mobiler att göra förstås, men med media. Tack vare min dator och bl a din blogg har jag fått inspiration och mod att våga tro på mig själv, trots att detta i andras ögon är totalt galet! Jag struntar i det, mitt hjärta skriker att jag ska slänga mig ut och lita på att det bär! Det som först såg ut som katastrofen personifierad visade sig vara en förklädd välsignelse – aldrig mer beroende, aldrig mer ifrågasatt, misstänkliggjord och kontrollerad! Jag har återfått min tro på mig själv och ett liv före döden! Bästa födelsedagen ever 😀

  Reply
 31. Lars 8463

  Lena D
  Jag tycker du skriver fantastiskt
  bra om ditt, ert val till det nya livet!
  Önskar av hela mitt hjärta
  att det ska gå bra för er!
  Jag tror på DEJ!

  Reply
 32. Pia

  Åh vilket bra inlägg! Å grattis till samarbetet!:)
  Jag kan inte säga något specifikt men känner igen mig så mycket…att inte våga…man blir kvar i det gamla kända o trygga…och alla inlärda tankemönster som inte alltid är så snälla mot en…jag vill också våga nya saker!
  Tack för att du inspirerar!💜

  Reply
 33. Anonym

  Det är inga billiga prylar det görs reklam för, tycker om denna bloggen men trodde att en del av fokuset var att fokusera på det enkla och gå emot konsumtion mm.

  Reply
 34. Veronica Pettersson

  Wooow, vilket fantastiskt inlägg! Både i bilder och att du i texten förmedlar på ett sådant genuint och inspirerande sätt varför du valt att samarbeta med Samsung. Jag har själv haft flera Samsung, och äger nu min Samsung Galaxy S7 och kameran är verkligen HELT otrolig!!! Så jävla nöjd!! Kan tänka mig att din är ännu bättre. Stor tumme upp för detta fantastiska inlägg!! Du är GRYM. ♡

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.