Att ge plats för ny kraft

Hej på er allihopa!
Jag har nu haft semester i en dryg vecka och det har verkligen varit så skönt. De första nätterna kunde jag inte somna eftersom jag var så sprudlande glad över min ledighet att jag inte ville sova. Jag låg och väntade på att det skulle bli morgon. Det var längesedan jag kände sådär, att se fram emot morgondagen så mycket att natten känns för lång. Men vad underbart.

De första dagarna kändes det ovanligt och konstigt att inte hela tiden uppdatera och visa världen vad jag höll på med. Som om jag hela tiden glömt något viktigt. Men sedan släppte den känslan och jag har under dessa dagar knappt rört varken datorn eller mobilen. Jag har vant mig bort från känslan att ständigt behöva vara uppkopplad. Jag har kunnat njutit fullt ut av varje stund, utan att behöva känna att jag egentligen borde göra något viktigare. Det är en sådan lättnad att jag inte ens kan beskriva i ord. Fy fasiken vad jag behövde det här. Jag har verkligen, verkligen insett vikten av att ta ledigt nu. Att låta själen få vila ut och fylla på med mer kraft.

Det roliga är ju att jag denna veckan verkligen jobbat hårt på andra sätt. Men det har bara varit skönt.
Jag och Johan har påbörjat lite renovering här hemma, samtidigt som vi röjt och städat hela huset och alla lador och ja…hela gården. Såpass att vi tillslut beställde en stor container. Från morgon till natt har vi grejat här hemma. Och det kan tyckas märkligt att sätta igång sådana projekt när man ska ta det lugnt. Men jag har njutit av att få städa och rensa och bygga. Jag har verkligen längtat efter det. Röran och kaoset här hemma har tyngt oss under lång tid så det kom så naturligt att sätta igång med detta nu. Vi har ändå tagit det lugnt och då och då gått ner till stranden för ett bad om vädret varit bra. Blandat hårt arbete med lugnare stunder.

Jag tänkte visa lite bilder från förra veckan så ni får se lite av vad vi håller på med!
Det började på måndagkväll förra veckan. Vi började städa upp och röja på övervåningen, i det rum som vi länge tänkt ska bli vårt framtida vardagsrum. Där var fullsmockat med flyttkartonger blandat med en massa grejer från min ateljé. Packmaterial, wellpapp i stora lass och gamla tavlor jag målat. Och sen, en massa tvätt och ja…bara allt möjligt. Stökigt som bara den har det varit här uppe.
Så vi började städa och röja undan så att vi sedan skulle kunna måla golvet vitt. För vår tanke var helt enkelt att göra ordning här uppe så att vi äntligen kan få vårt efterlängtade vardagsrum till hösten.
I de gamla skrymslena hittade vi gamla saker från de som tidigare bott här. Kan ana att dessa skor kanske tillhörde Hildur, som bodde här tillsammans med Lasse, som var busschaufför här i byn när min mamma var liten.
Vet inte om folk hade väldigt små fötter förr i tiden eller om storlekarna var annorlunda? Det stod storlek 36 på dom, men jag som har storlek 38 fick knappt på dom över tårna haha. Som små barnskor. Synd, för dom var ju lite häftiga.
Nästa dag fortsatte vi att röja där uppe och vi bar ut gamla golvmattor och masonitskivor.
Vi har ju många sådana här små dörrar in till små förvaringsutrymmen på övervåningen, vilket är superbra! Men om vi skulle få plats med en soffa framför fönstren som vi tänkt så skulle en av dörrarna stå i vägen. Så då bestämde vi oss för att slå in väggen emellan dessa två förråd och bygga för det ena, och sedan lägga på ny pärlspont.
Himla bra att ha dessa små utrymmen för förvaring av saker som man vill ha kvar men inte vill ha framme.
Haha ♥
Medan vi höll på att renovera på övervåningen så började vi samtidigt att röja ute i vedboden/ladan. Det bara råkade bli så. Det kändes först som ett helt enormt projekt eftersom det där inne var så fullt av grejer att man knappt kunde gå in. Saker som tidigare husägare lämnat kvar blandat med våra grejer som bara blivit liggande på hög. Men solen sken och vi kände att det var helt perfekt att greja i ladan på dagarna så man fick vara ute och njuta av lite sol och värme. Och då och då ta sig en kopp kaffe.
Vi tömde först ladan på grejer så vi fick bättre översikt och så att vi kunde städa ur den. Vi bar bort gammalt skrot som skulle på tippen och fick då mycket mer plats för de saker vi ville ha kvar. Det såg verkligen ut som om vi hade en stor loppis på gården! 🙂
Vi rensade ut precis allt så att vi kunde städa upp allt damm och smuts.
Johan spikade fast de gamla golvplankorna som lossnat.
Vi gjorde ordning på alla gamla saker och verktyg som vi hittade. Vi gjorde tillslut en hel vägg bara för alla gamla vackra saker som vi nu kallar för “museet”. Ska visa er bild på det senare!
Det här var en rejäl spik det.
Det kändes så rent och fint när vi sopat upp allt smuts. Då kändes det riktigt roligt att börja ta in grejerna igen och hitta en bra plats för allt. Vi bestämde oss också för att snickra ihop stora trähyllor och bygga en ny träbänk. Så vi köpte virke till det några dagar senare. Än är inte hyllorna på plats men vi ska greja med det sen när vardagsrummet är klart.
Den här gamla vedlåren som låg inne i ladan ska slipas upp och målas om och sedan sättas in i vårt kök. Vi ska byta ut den som redan är där eftersom den här är större och vackrare 🙂
När ladan var urstädad (ska visa er bilder sen) så var det dags att börja måla golvet på övervåningen. Det blir ett vitt trägolv, precis som jag gjorde i ateljén. Älskar vita trägolv!
Eftersom vi har sovrummet på övervåningen var vi tvungna att sova på en madrass nere i köket under några nätter tills golvet hade målats i tre omgångar. Men åh, det var verkligen så mysigt. Jag har alltid älskat den där känslan när det är någon speciell situation så man måste anpassa sig och kanske leva lite enklare ett tag. Ni vet känslan när man är nyinflyttad, och måste använda en flyttkartong till bord nära man äter. Eller när strömmen gått och alla samlas hos den som har vedspis så man kan få värme och laga mat ihop. Den känslan 
Nanook brukar alltid sova själv nere i köket på sommaren eftersom det är så mycket svalare där än uppe i sovrummet. Så han var nog väldigt glad över sällskapet dessa nätter.
Kärlek. Det är vad jag ser i den här bilden.
Att få krypa ned bredvid min sovande Johan. Ett tänt ljus och en bok.
Trots att vi jobbat som djur i en hel vecka så har jag njutit av varje sekund. Jag har ändå fått spendera all tid tillsammans med Johan, och det är huvudsaken. Vi har svettats, svurit, skrattat och kämpat. Röjt upp allt gammalt. Allt tungt, som håller en tillbaks. Slängt överflödiga saker som bara tagit plats. Släppt taget om det gamla för att få plats åt ny kraft och energi. Byggt på vårt bo.
Dagarna har gått och varje dag har vi kommit lite längre. En hel container har fyllts med gammalt bröte som fyllt hela det vita huset och ladan och garaget. Och jag har rensat i gamla skrymslen med grejer jag inte rört på flera år. Det känns så skönt. För varje gång jag släppt en soppåse över kanten på containern så har känt hur ännu en liten sten fallit från mina axlar. När vi är klara med detta projekt kommer det kännas som att flytta in på nytt.
Så nu fortsätter projekten. Och semestern.
Men det känns så himla roligt att få visa lite av vad vi hållit på med. Och det är en fantastisk känsla att känna den där riktiga viljan att skriva igen. Jag minns att jag senaste halvåret liksom tappat det lite. Jag upplevde många gånger att jag inte längre kunde skriva på samma sätt. Som om jag tappat kärnan och djupet. Som om en vägg skiljde mig åt från orden. Men nu….varenda dag känns det som jag överöses med idéer. Jag vill skriva. Berätta. Jag fyllas av känslor som översätts till ord i mitt huvud, och jag ser så mycket fram emot att skapa igen.
Det är ju såhär det ska kännas.

I skrivande stund håller Johan på med listerna på övervåningen. Så nu ska jag strax gå upp och hjälpa till. Det kommer bli så himla fint! Ser så mycket fram emot att visa er resultatet sedan.

Jag hoppas ni alla har en jättefin sommar! Hoppas er juli har varit fantastisk, och att augusti blir minst lika bra.
Tack för att ni finns! STOR KRAM ♥

53 Kommentarer på “Att ge plats för ny kraft

 1. Erika. F

  Vad roligt att se det ni håller på med. Trots att ni skulle har semester så var det ändå semester eftersom ni gjorde något helt annat. Har man hus med tillhörande uthus måste även sådant hållas efter. Vedlåren fick mig att minnas mina morföräldrar som hade en inbyggd utmed en lång bänk i köket och på motsatta hållet fanns en likadan med i den stod två spänner med vatten. Jag bar ofta in ved och lade i den och tyckte jag var så duktig när det fylldes. Minner som alltid sitter kvar. Ska bli kul att se när ni har ert vardagsrum färdigt, visst är det roligt att göra sådant själv, inte samma känsla om man skulle anlita någon att både
  snickra / måla. Duktiga är ni båda två, trots allt är det nog rätt slitsamt men, tar man det som det kommer brukar resultatet bli riktigt bra.!

  Vinkelevink! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad kul att du tycker det Erika! 🙂
   Och ja precis som du säger så så finns det ju alltid mycket som ska hållas efter när man bor i hus. Men så länge man tycker det är roligt så blir det ju ändå som semester. Då får man ju ändå tid till att göra allt det där lite extra som man inte hinner till vardags.
   Vilka fina minnen du delade med dig av! Kan förstå att du tyckte det var roligt att bära in ved till vedlåren. Det är något speciellt med det 🙂

   Ha det så bra!
   Kramar ♥

   Reply
 2. Melissa

  Studies prove that you need to step away from your work to let creativity out. My husband, who was a designer, enjoyed physical labor (usually projects on our home)when coming home when away from work. Ideas would start to hum in his mind while he worked.
  Enjoy the summer days!

  Reply
  • Jonna Post author

   That is so very true!! ♥
   And thank you Melissa. I hope you are having a wonderful summer!
   Lots of love

   Reply
 3. Sabina

  Åh jag var på jobbet när jag såg på facebook att du skrivit ett nytt blogginlägg, och jag blev på riktigt så exalterad inför att få läsa det när jag kommit hem,haha! Så nu har jag suttit i lugn och ro med en kall cola och avnjutit det här inlägget med alla mysiga bilder 😀 ha en fin fortsatt semester <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha men åhh asså vad roligt o höra detta. Tänk att någon kan bli så glad av ett nytt inlägg!! Och du anar inte vad jag blir glad o höra det!! 🙂
   TACK! <3 Ha en fortsatt fin sommar!! KRAM ♥

   Reply
 4. Magnus

  Vet du vad som gjorde mig gladast? Att du hållit dig borta från mobilen och datorn. Det var precis det du behövde! Att sen fixa, röja och bygga hemma för att man vill och har längtat efter det är perfekt. Man måste inte ligga raklång på soffan och stirra upp i taket för att vila mentalt. Att göra något helt annat än det man brukar är inte fel. Jag gillade det där med avbrott för bad och kaffe så fortsätt nu att låta mobilen och datorn ha semester ett tag till och ta dagarna som dom kommer.
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Magnus! Ja det har verkligen varit skönt att hålla sig helt borta från allt det där jag annars gör, och bara fokusera helt på något annat. Som du säger så måste man ju inte bara ligga och ta det lugnt för att ha semester. Finns inget jag hellre hade velat gjort än att greja med detta. Att få röra på sig, jobba fysiskt och se hur saker blir bättre här hemma. Det är så underbart.

   Hoppas att du har det jättebra!!
   Stor kram ♥

   Reply
 5. Dixi Wonderland

  Blev så glad nu när jag såg att du uppdaterat. Det är verkligen något magiskt över ditt sätt att berätta en historia. Du kan få något så tråkigt som att städa en lada till att bli så intressant att man inte vill att berättelsen ska ta slut! Jag kan verkligen förstå hur mycket denna veckan måste ha betytt för er båda. Nu när Johan har sålt sitt hus och ni verkligen bor ihop så måste det vara underbart att städa ur och göra om det till något som ni båda har. Måste även säga att Johan är jätte fin i sin nya frisyr 😀 Tusen tack för uppdateringen.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh Dixi, vad glad jag blev att se ditt namn är i kommentarerna! 🙂
   Blir alltid lika glad över dina fina ord. Det värmer!!
   Ja precis, det känns ju så extra roligt nu när Johan fått sålt sitt hus. Nu blir det verkligen som vi flyttat ihop på riktigt och då är det som det blir dubbelt så roligt att greja och fixa tillsammans.

   Och vad kul att du gillar Johans nya frisyr!! Det ska jag hälsa honom nu. Då kommer han bli jätteglad!! 🙂
   Tusen tack för din fina kommentar!! Kramar ♥

   Reply
 6. Jorma

  Det är härligt med sådana projekt 🙂 Det är fysiskt tröttande, men känns så gött när det väl är gjort.
  Härligt med riktig semester, fortsätt så <3
  Kramar

  Reply
 7. Anders

  Underbart skrivet, Jonna! Så kul att vi som läser dina inlägg får vara med och känna och dela er glada svett och möda och din nya energi och, höll jag på att tillägga, livslust!
  Enda problemet: Det dåliga samvete som du väcker till liv – visst borde också jag både rensa och renovera lite här och där..! Men jag hoppas att du även här kan inspirera “soffliggaren” att ta sig i kragen..!
  Kram!

  Reply
 8. Henry

  Vilken kraftfull intryck och vackra tankar !
  Vi hade byggt om en gammal byskola till vårt hus på 1970-talet.
  Mest gjorde också allt själv … Jag var tvungen att le när jag såg bilderna!
  Det påminde mig sååå! Fortsatt framgång och lycka med det,
  Göra det så bra, stor ♥ kramar ♥ , Henry från Tyskland

  Reply
 9. Jenny

  Blev så besviken när jag såg din “kollektion” hos Lagerhaus. Du har verkligen tappat greppet och säljer dig själv för lätt. Urtråkiga påsar och brickor. Så själlöst. Det förklarar också mycket av det du skrivit i senaste inlägg. Du har tappat kärnan, förlorat dig själv och bara jagar efter mer och mer pengar, var de än finns..mer och mer popularitet…trist att se hur du utvecklats Jonna…man känner den energin på din blogg och det är så obehagligt jämfört med för ett tag sen. Då var allt så prestigelöst och äkta…du behöver en lång lång paus från pengar i överflöd och popularitet och egentligen tror jag du är för svag för att klara trycket i denna bransch med tanke på hur det går för dig just nu iaf..ser du inte att det inte är värt all perfektion och själlöshet??!

  Reply
  • Jamie

   Håller inte alls med! Jag tycker det hos Lagerhaus var jättefint och det är väl bara kul att fler kan få upp ögonen för Jonna och hennes konst. Vilken onödig kommentar!

   Reply
  • Roman

   What a bitter comment it is! And so untrue. I remember Jonna’s long and sincere posts on this blog. The posts where she explained a balance between being creative and earning money. I am sure that “chase for more money” is NOT about Jonna. There’s nothing bad of her to take another opportunity and bring gift bags with her photos to the world.
   Jonna, if you’re reading this, please don’t be disappointed by that envious comment above. You have perfectly answered similar comments earlier on this blog.

   Reply
  • Ninna Halonen

   Tror nog du är lite avundsjuk på Jonna för hon är allt du önskar att du var 🙂

   Den svenska avundsjukan slår till igen haha.

   Reply
  • Gunilla

   Tack för tipset! Jag visste inte att Jonna hade samarbetat med Lagerhaus. Så nu gick jag in där och kollade på grejerna med Jonnas jättefina bild. Jag vill ha både brickan och affischen. Jag tror att jag ska köpa affishen som belöning till mig själv när jag har städat mitt rum på jobbet. Där ska den få hänga och påminna mig om skönheten i världen utanför kontoret. Då blir jag lite glad fast jag sitter och skriver ett tråkigt protokoll.
   Och jag kan absolut inte se något fel i att fotografen Jonna säljer ett foto. Jag fattar inte hur du tänker Jenny.

   Reply
  • Marianne

   Varför sticker pengar, överflöd och popularitet i ögonen på dig? Det har gått bra för Jonna, tack vare henne själv, bra gjort! Vad menar du, att så fort man tjänar pengar och blir populär så förlorar man sin själ? Att det enda sättet att behålla den är att leva fattigt och vara omtyckt av några få eller ingen. De flesta av oss måste göra en deal och en kompromiss i våra liv för att överleva och ha ett något sånär drägligt liv. Det är ytterst få som kan följa sin övertygelse eller hålls fast vid sina ideal till fullo – det är mänskligt.
   Jag önskar dig all lycka och välgång Jonna.

   Reply
  • Skorpan

   “du behöver en lång lång paus från pengar i överflöd och popularitet”
   Det var den mest korkade kommentar jag läst. Pengar ;, vad är det om inte bränsle till motorn för att orka driva projekt efter projekt vidare?
   Popularitet – en högst subjektivt bedömning. Att följa Jonnas blogg är ju ett frivilligt val! Tycker du inte om det du ser/läser så klicka vidare.

   Reply
  • Anonym

   Vilken missunnsam människa du är Jenny! Alla gör sitt. Gör du dit och sluta läsa bloggar som inte passar dig då. Vi andra är glada över inläggen och bilderna!

   Reply
 10. EMMA

  Alltså, jag blir så kär i er. Ni mår så bra i varandras sällskap och man ser kärleken rakt igenom. Ni är så fina!
  Och just det du skriver om att leva enklare. När jag och min pojkvän flyttade in i förra lägenheten fick vi sitta på golvet eller på trädgårdsstolar innan soffan kom på plats, det är dessa grejer man kommer ihåg. Det finns en charm i allt verkligen! 🙂

  Reply
 11. Birgitta

  Vilken skön läsning! Så skönt att du lämnat blogg och dator för att bara vara i vardagen. Vilken underbar vecka med röjning, ombyggnad och komma igång med ert framtidsliv! fortsätt att ha en skön semester och ta datorn när inspirationen är tillbaka??

  Reply
   • Ninna Halonen

    Nu får du ge dig 🙂

    Det är en adekvat fråga som Jonna dock om hon så önskar inte behöver svara på.

    Reply
    • Cissi

     Håller med Eva om att sånt är privat. “Är det inte dags”…hmm, så skulle jag varken säga till personer jag inte känner eller de jag känner…förstår att du menar väl, men det känns ändå som något som kanske inte angår oss läsare, Jonna berättar nog om sånt när eller om det skulle bli akutellt. Men många vill inte, andra kan inte få barn, det finns tusen anledningar. Allt gott 🙂

     Reply
     • Ninna

      Hon behöver väl inte svara på frågan om hon nu inte vill göra det?

      Hon väljer vad hon vill svara på.

      Reply
  • Henrietta

   Ninna:
   “Är det dags”-frågan brukar väl inte komma redan, efter bara ca 1,5 år tillsammans? Jag förstår att du gärna hade sett en liten bäbis på bloggen men både dom och deras relation är ung. De har all tid i världen på sig.

   En nära familjemedlem är närmare 40 och har aldrig kunnat skaffa barn trots att hon så gärna velat. Hon har fått höra “Är det inte dags”-frågan i snart 20 år.

   Man ska helst inte ställa den frågan om man kan låta bli, för man vet aldrig vad personen man frågar kämpar med.

   Reply
 12. Cecilia Johansson

  Vad bra du och Johan ser ut att jobba ihop och vad fint det ser ut att bli. Det kan verkligen vara en skön känsla att rensa ut och städa! Ser fram emot att se resultatet på bloggen så småningom 🙂

  Reply
 13. Åsa

  Det är så lätt att gå vilse i livet i sin önskan att finnas där för andra. Det är viktigt att allt som oftast ta ett steg tillbaka och fundera över vad som egentligen fyller ens själ med lycka och energi ♥ Om du som person finner ro i dig själv och med dina nära och kära, då kommer energin för att skapa och förmedla till andra utan press och krav som annars kan kännas i själen. Det är aldrig för oss som du ska göra någonting, endast för dig själv. När du gör någonting, förmedlar någonting som fyller ditt hjärta med glädje och lycka, ja då finns den äkta Jonna där ♥ Du är bra som du är, tro inget annat! Om du sen uppdaterar 1 gång om dagen eller 1 gång i veckan, spelar ingen roll! Så länge som det känns bra för dig ♥ Lyssna till din inre röst och följ den, vandra den stig som passar dig, och kom i håg att du är värdefull, precis som du är. Kram ♥

  Reply
 14. Sofia

  Åh så roligt att se och läsa att du/ni njuter i fulla drag av semestern. Och härliga bilder som väcker gamla minnen till liv från när jag var barn och de vuxna röjde och donade när vi var på landet.
  Ni är så fina tillsammans. Kram till er båda ?

  Reply
 15. Erika

  Tack för detta inlägg som gav mig en väldigt mysig känsla inombords! Det var först nu som jag insåg hur mycket jag saknat att få läsa om er vardag, så detta var ett perfekt sätt att avsluta dagen för min del. Hoppas du får en fortsatt underbar semester och hoppas att din inspiration för fotograferandet (och allt annat) fortsätter växa. Kram ❤️

  Reply
 16. Eva

  De där små utrymmena under snedtaken som ofta innehåller hur mycket grejor som helst, brukar kallas för “kattvindar”, som jag minns det. Om det är någon lämplig plats för katter vet jag inte, du kan väl fråga dina kissemissar. Åh, vad du skriver bra!

  Reply
 17. C

  Härligt inlägg!
  Blir så inspirerad att städa själv här hemma!
  Förstår precis hur ni tänker!
  MEN NU STÄNGER DU NED DATORN IGEN ELLER HUR?? 😉
  En veckas semester är ju aldeles för kort…….
  So long “see you honey”!

  Reply
 18. Pamela

  I have been away from the blog for a long while. Things have been dark, so much so that it almost hurt to look at the light. To believe in hope. Or change. Which are things your blog represents to me. So I’ve been away.

  But now I’m back. And I’m so glad you are still here, holding the lantern.

  Reply
 19. Lotta

  Åhhh vad detta inlägget verkligen talade till mig! Redan förra året så bestämde vi tillsammans med J’s mamma att vi denna sommaren skulle samlas och röja uppe på vinden. Alltså, den tar upp halva övervåningen, är HUR stor som helst och FULL med “bråte” från föregående generationer. Dessutom så är nedervåningen som vi bor i full av möbler och saker från tidigare generationer och frrån J’s föräldrar som under det senaste året blivit ihopsamlade och undangömda i den gamla matsalen (som enbart var till för bjudningar) och J’s föräldrars gamla sovrum. Just bara för att vinden är så proppfull att man knappt kan gå där inne. Det ligger till och med saker staplade uppe i taktbjälkarna! (Och vi ska inte ens tala om alla byggnader runtomkring här på gården… alltså, WOW. Fullsmockat. Haha Det är underbart att det finns så mycket kvar, men när det inte är någon ordning så får jag spel–det bara snörper sig i hjärnan och blir kortslutning om jag tittar på det.) Så NU. På lördag kommer J’s mamma hit och så får vi se hur mycket vi hinner med, men hon är värsta proffset på att organisera. Jag är bara SÅ oerhört tacksam att hon föreslog att vi gör det tillsammans, för jag har fortfarande inte fått till en fungerande strategi mellan “en sak i taget” och det kaos som bryter loss i mitt huvud när jag kliver in i röra. <3

  Men detta inlägget var ju som sagt guld värt! Jag blev först och främst så glad för din skull att du har kopplat bort jobb-stress och tagit tag i helt annorlunda aktiviteter. Det är som att man slår upp fönstrena och vädrar ut allt damm och kvav luft ur huvudet när man ger sig på någonting helt annat än vad man brukar göra. Speciellt fysiskt arbete eller något där man jobbar mer med händerna än med huvudet. Hjärnbanorna får ta andra vägar som både låter annat vila men också expanderar det kreativa flödet. Fick faktiskt lära mig genom en rad lektioner på skolan förra året om hur nervcellerna funkar och hur för var gång vi gör någonting så stärks signalerna mellan hjärncellerna. Vilket är varför det i början är svårare, innan man "trampat upp en stig", med nya saker eller tankesätt. Men dessutom är det också väldigt bra för hjärnan att utmana den, som om att vi expanderar vår kapacitet genom att bygga nya vägar i hjärnan.

  Åh, bara så härligt för dig, Jonna. Jag glädjs verkligen med dig och det var så mysigt att titta på bilderna du tagit. Ser också fram emot att få se slutresultaten! 😀 Har själv lekt med idén om att ta foton på vår städning och dela på bloggen men jag vågar inte för det ser inte riktigt klokt ut här just nu. Haha Och de där skorna du visade! Hur fräna som helst. Vi lär hitta skor här också. Har hittat gamla hattar (älskar gamla hattar!), men var då deras huvuden också mindre förr i tiden? För de var alla för små de med! Haha

  Nu ska jag ut och jaga lite extra material till att äntligen sätta ihop ramen till tavlan jag köpte av dig. Så mycket som kommer ivägen hela tiden–men snart så ska vi väl också ha fått ordning här på gården och i huset så jag själv kan fokusera på lite fotoprojekt jag längtat efter att få börja med. Dessa månader framöver–sensommar och hösten i synnerhet–är min absoluta favorittid på året. Jag satt och undrade över om det har någonting med när man är född att göra? Kanske något medvetande slår på under de sista månaderna i magen och man känner av världen och vindarna där utanför? Och så etsas de in i ens undermedvetna på något vis och sätter sig i cellerna? Ja, jag vet inte. Intressant att fundera över var det i alla fall. 😉

  STORA bamsekramar till dig. <3 <3

  Reply
 20. Erika. F

  Var inne hos Lagerhaus och tycker det är väldigt fint. Att vi människor sedan har olika smak och tycke är helt i sin ordning men, därifrån till att ösa allt det som gjordes över Jonna bevisar bara en enda sak. Avundsjukan lyser som ett par kattögon i mörker. Om jag vore Jonna skulle jag inte ägnar den kommentaren en enda bokstav. När världen ser ut som den gör och någon som Jonna försöker skapa sig ett liv utifrån hennes intressen är väl bara att gratulera å det varmaste och vara glad för hennes skull. Det som är konstigt är de som ondgör sig över en bloggare oavsett vem, har inte ett klickbart namn i sin kommentar.

  Reply
 21. iza

  Så himla härligt. Skönt med en lättare uppdatering för att det inte är pressat! Vila fortfarande upp dig, en paus är trots allt en paus. Så härligt med projekt, rensa och städa ur. Man mår otroligt mycket bättre på insidan när det är “rent” omkring sig.
  Jag hoppas ni har det fantastiskt, eran kärlek strålar, som sagt igenom och den är vacker.

  NJUT och ta vara på alla moments som gör er/dig lycklig! Det är det bästa sättet att hitta härlig underbar energi igen! Mys på!!
  Kram <3

  Reply
 22. Marit

  Så underbart det var att läsa det här inlägget! Jag kände mig jätteglad då jag läste, känner igen mig i så mycket det du beskriver! Jag håller också på att röja, det är ett långtids projekt, för jag har så stort hus med en enorm vind som är ÖVERFULL med alla möjliga saker från 3 olika generationer….Samt flera uthus att röja. Har just röjt upp i det gamla stallet, och jag gjorde precis som ni: bar ut ALLT på gräsmattan, sopade rent väggar och golv, skurade sen t.o.m med tallsåpa. Sen bar jag in det som skulle sparas och ordnade allt så fint jag kunde. Sen njöt jag av resultatet!
  Nu har turen kommit till sädesboden med övervåning…hoppas att jag hinner med det också i sommar. Jag önskar dig och Johan all lycka till och fortsätt nu Jonna med sin semester så att du får livsglädjen och skaparglädjen tillbaka!
  Kram! 🙂

  Reply
 23. Janusz

  Wow, what a renewed zest for life a in you. When it comes to creativity no pressure is definitely better. But why did you feel such a obligation to update your social channels ? You wrote that you did not want to loose what took so much time and effort to create. But why did start pursuing blogging when you came to Grundtjarn in the first place ? To inspire others – certainly. Financial aspect – sure. But there may be another side to it you should notice.

  My first impression when I found your blog was: How this girl can do this ? Very long, dark, winter nights, minus 38 outside and just her and Nanook by the wood stove.
  Vast majority of people would start going insane and run away. She must be incredibly strong, courageous and motivated. I have never had any doubts that you are. Correct me if I am wrong but in my opinion blogging was also a remedy for you feeling completely alone out there in Grundtjarn. By taking even a short break from it you made a first step towards facing your aloneness meaning all-oneness. This is incredibly scary for a human being but this step is fundamental in spiritual development because there is only one Divine self appearing in everybody. When you look in Johan’s eyes what do you see ? You see yourself.

  Fear of being alone in human beings is probably bigger than a fear of death. Did you watch the movie “Touching the Void” ? It is about two British climbers in the Andes. One is injured and separated from his partner. They are unable to communicate. His partner has no choice but to assume that he is dead and climbs down. Unable to walk he crawls for days to the base camp. Asked what motivated him to keep going he answered that he he did not want to feel abandoned. Incredibly beautiful movie.

  I did not suspect that you had so many untouched corners in your house and around the whole farm. It is not just about cleaning and getting rid of unneeded stuff.
  This whole manifest world is just energy appearing in different forms. Everything but particularly every human being has its specific energetic signature. Its imprint
  can linger around for a long time in places where a person lived especially if the death was sudden, unexpected and violent. This is how we get all these stories of ghosts and haunting. This signature may not necessarily be malevolent but can be sad, depressed or angry. You are energetically very sensitive person and can be affected by it. Ordering every nook and cranny means overriding the old signature. “Demystifying the out-of-body experience” discusses this subject thoroughly.

  Your package arrived yesterday. How beautiful and soothing this picture looks in this size. Dear Jonna you packed it so thoroughly. I will keep the tube if I have to move. You sent me much more expensive premium foto-paper instead of standard. You did not have to do that but of course I appreciate it very much. You paid so much for shipping. I have a special frame and special place for it illuminated by a lamp from Ikea. I bought eight of them because I love its versatile design and use them for many purposes. I do not particularly like Ikea building but I admire how cleverly designed many of their products are. Johan looks very mature with his new
  hair cut. Did he start growing a Viking pony tail ?

  Reply
 24. Annika

  Tack för att du delar med dig, och tack för att du visar mer av gården, ska bli jätte spännande att se hur alla dessa platser och rum blir! Men känns ingen stress över att blogga, ta all tid du behöver, tror att alla som besöker dig unnar dig all ledighet i världen och finns kvar när du får lust att dela! Jag förstår precis det där med att slappna av genom att göra saker. Alla de där små (eller stora) fixprojekten som man går hela tiden och tänker på att man borde göra, men som man inte tar sig tid till. De kan jag verkligen längta efter! Om det så bara handlar om att städa gaderoben, förrådet, skrivbordet… Jag blev precis just nu motiverad att röja upp lite här i mitt arbetsrum, så att det är prydligt och praktiskt när terminen börjar snart!

  Reply
 25. Mitra Sohrabian

  Så fint det kommer att blir. Oj oj och var ni jobbar.Ni är duktiga och visst är det underbart att jobba med något annat än det man alltid gör och fysiskt arbete gör så gott. Lycka till och ha en underbart semester älskade dig.Många kramar.

  Reply
 26. Pia

  Jättehårt jobb ni gör ju! Men verkar så spännande att få göra om, göra som man vill ha det!!:) ser fram emot att se hur det blir!
  Så härligt också att höra att du får tillbaka lust att skriva, o massa idéer!!! Ha en fortsatt skön semester!

  Reply
 27. Lina

  Åh vad mysigt att läsa om eran renovering! Gamla hus är ju rena skattkammaren. Visa oss gärna alla gamla fina ting ni hittat.

  Kram!

  Reply
 28. Anonym

  Hej! Ja man behöver städa ur ibland. Både fysiskt och psykiskt. Skönt när man är 2 så man får hjälp och draghjälp av varandra. Hoppas ni får ert efterlängtade vardagsrum snart. 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.