Att låta passionen styra

Hej på er!

En ny vecka är äntligen här. Och anledningen till att jag säger äntligen är för att det känns som den första “normala” veckan på så himla länge. Eller, med normal menar jag frisk. Jag kunde verkligen inte somna i natt. Jag såg så mycket fram emot denna måndag att jag var alldeles upp i varv. Jag kände mig så frisk, pigg och sugen på livet igen att jag inte kunde slappna av haha. Jag somnade på riktigt när Johan klev upp 04:50 för att åka till jobbet, så det blev en lite försenad morgon för mig idag eftersom jag sov en bra bit in på förmiddagen.

Men det gjorde inget, för det var inget speciellt som skulle hända idag, och det var också så himla skönt. Bara en helt vanlig måndag. Tänk vad jag saknat det. Ingenting jobbigt som ligger och gnager. Inget halsont och ingen feber. Förra veckan var ju också jättebra, men det kändes som om jag var tvungen att hejda mig själv hela tiden eftersom jag åt penicillin. Jag kände att jag fick tvinga mig själv till att ta det lugnt. Och det behövdes.
Men igår kväll kände jag verkligen hur jag var tillbaks i mitt naturliga “tillstånd”, fast ännu bättre. Som om jag var förnyad på något vis. Full av ny kraft och energi. Och att bara få känna det igen gjorde mig så jädra glad så jag inte kunde sova.
Helgen har varit helt fantastisk. Mycket jobb i verkstan men det har varit så himla roligt så jag hade inte velat ägna helgen åt något annat. Som ni vet så kommer vi ju starta med smyckena nu igen. Johan har ju börjat med silversmide sedan några månader tillbaks och jobbar nu fredagar i smedjan istället för sitt vanliga jobb. Han har verkligen hittat en ny passion i livet, och det är så fantastiskt roligt att se! Plus att han är så otroligt duktig att den enda förklaringen måste vara att han varit smed i ett annat liv haha.

Jag har ju själv inte så mycket tid att ägna åt smyckena, men på helgerna, speciellt lördagarna, är min jobbdag i smedjan! Och mamma jobbar med smyckena mest på vardagskvällar eller en stund på de dagarna när det är lite mindre jobb att göra i övriga företaget. (haha, hon har verkligen jobbat varenda helg och varenda kväll sedan hon blev anställd) För som det är just nu så får vi inte plats att jobba allihopa i smedjan samtidigt. Egentligen är det ens svårt att få plats med två personer, eftersom vi bara har plats för en lödstation. Det blir mycket platsbyten hela tiden och kö till olika grejer, men det funkar i alla fall. Någon dag hoppas jag att vi har en större plats för smedjan, så att vi alla kan jobba samtidigt under t.ex helger.

Vi skrattar åt det lite nu och då, när vi är tre personer här inne samtidigt. Mamma håller på att slå in paket med printar och sitter vid datorn och håller på med administrativt jobb medan jag och Johan sitter och bankar vid bänken. Tänk att ett rum på 8 kvadrat kan innehålla så mycket kreativitet samtidigt.
Den här helgen satt vi och jobbade både fredag, lördag och en del av söndagen. Så vi fick riktigt mycket gjort.
Jag ägnade nästan hela helgen åt att tillverka dessa ringar som jag kallar för “Perfect Imperfect”. Vi tillverkade och sålde sådana för några år sedan innan vi la ned smyckestillverkningen. De var då väldigt omtyckta, och jag själv har alltid älskat dessa ringar, så jag bestämde mig för att fortsätta med den designen. Tillverkade även ett armband i samma stil.
Här är ett litet smakprov på två smycken som kommer läggas ut till försäljning när smyckena lanseras. Ett silverhalsband kallat “Panacea” gjort av min mamma Anita, och armbandet “Heaven and earth” som Johan gjort. Jag tycker det är så fantastiskt roligt att vi alla tre gör smycken nu. Vissa smycken har vi till och med gjort tillsammans, som t.ex ett armband som jag började med och som Johan sedan gjorde klart.
När smyckena sedan läggs ut till försäljning så kommer vi skriva vem som gjort varje smycke.

Och den här gången kommer vi bara att lägga ut de smycken som vi tillverkat. Vi kommer alltså inte uppehålla ett sortiment och ta beställningar. Utan vi tillverkar och sedan lägger vi upp det vi har. Eftersom ingen av oss än så länge jobbar heltid med detta så gör det att vi behåller den där kreativa känslan kring silversmidet och slipper känna någon stress över att tillverka efter beställning. Efter många års erfarenhet av smyckestillverkning har vi verkligen lärt oss vad som funkar och vad vi ska undvika, och det känns så roligt nu att få göra om och göra rätt!

Föresten, vi startade ett Instagram-konto för våra smycken @jonnajintonjewelry
Där kan ni följa oss om ni är intresserade av att se mer av smyckena och få se lite mer att tillverkningen. Bland annat gjorde jag en serie stories i helgen där jag visade alla moment när jag skapar “Perfect Imperfect” ringarna. Det blev väldigt uppskattat och någon blev så inspirerad att den bokade en kurs i silversmide! Och sen tyckte många om att få hänga med i själva processen och se hantverket bakom att skapa ett smycke. De ligger både tid och hjärta bakom. De finns sparade i “höjdpunkter” om man tittar via mobilen.
Eftersom jag tillverkade ringar så ägnade Johan så otroligt mycket tid till att slipa och polera dom. Som jag berättade i mina stories så tar ofta själva efterarbetet lika lång tid, eller längre, än att göra själva smycket. Och det är också något som många inte vet. Jag själv avskyr att slipa och polera smyckena, men både mamma och Johan tycker det är ganska roligt och är väldigt duktiga på det, så jag slipper den biten haha.

Jag förstod inte hur Johan orkade sitta timma efter timma och slipa och polera ringar. Men jag var väldigt tacksam för det!
Och sen, vilken lycka att få jobba med Johan. Även om vi just nu jobbar hela helgerna inför uppstarten så finns det inget jag hellre gör eftersom jag får vara med honom. Ibland kan vi sitta tysta bredvid varandra i en hel timma och jobba på var sitt håll, men jag känner ändå hans närvaro och jag upplever det verkligen som om vi gör något tillsammans. Det är verkligen lycka för mig.

Jag drömmer om att det kommer en dag när Johan kan få jobba heltid med detta. Att han får ägna sina dagar åt att skapa och jobba med något han verkligen älskar, och jobba hemma i Grundtjärn istället för att pendla 18 mil sammanlagt varje dag. Att vi får jobba i samma företag även om vi jobbar med olika saker, och får vara nära varandra under dagarna. Vi pratar och fantiserar om det varje dag.

Och det bästa av allt, det känns inte omöjligt. Mina år i Grundtjärn har lärt mig att allting är möjligt, bara man vill tillräckligt mycket och följer hjärtats röst. Den där passionen som man kan känna för något, den har en otrolig kraft att förändra våra liv till det bättre. Låter vi passionen styra istället för vår rädsla, så kan det bara bli bra tillslut.

Därför är det bland det viktigaste vi gör här i livet. Att hitta vår passion.
Det som får oss att inte kunna somna för vi så gärna vill att det ska bli morgon så vi får fortsätta.

97 Kommentarer på “Att låta passionen styra

 1. iza

  Vilket härligt underbart mysigt vackert inlägg !! Ser fram emot att se smyckena sen när de lanseras ! Kanske till och med köper med mig något ! Älskar ringarna som du gjort med, superfina !! Hoppas kanske få se något snöflings inspererat smycke framöver !! 😀 Vore så himla fint. <3

  Så skönt att du är bra igen och att energin är tillbaka ! Men trots det är det alltid viktigt att lyssna inåt också <3
  SUPERKRAM !

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack min fina vän!! ♥ Och ja, ett smycke inspirerat av snöflingor lät så himla fint!!! Tack för tipset. Om jag någonsin får till ett sånt smycke ska du få ett ♥

   SUPERKRAM tillbaks till dig!!! ♥

   Reply
 2. Anonym

  Så vackra smycken ni gör. Och så härligt se er jobba tillsammans, du och Johan. Detta blir säkert populärt. Lycka till med det. Så kreativa ni är. Underbart. Kram. ❤️❤️❤️

  Reply
 3. Inga

  Så vackra smycken ni gör. Och så härligt se er jobba tillsammans, du och Johan. Detta blir säkert populärt. Lycka till med det. Så kreativa ni är. Underbart. Kram. ❤️❤️❤️

  Reply
 4. Nina

  Blir så glad av att läsa detta inlägg. Så himla himla mysigt ni verkar ha det! Och så kul att Johan också är med och arbetar tillsammans med dig/er nu! Ett riktigt familjeföretag. Ser fram emot att se alla smycken som kommer komma upp. Nu ska jag in på instagramsidan och kolla. Ha det fin!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad glad jag blir för din fina kommentar Nina!! Så himla kul att du tyckte om inlägget!
   Ja nu börjar det verkligen bli ett litet familjeföretag! 😀 Man vet ju aldrig hur det blir i framtiden, men det vore verkligen fantastiskt roligt om även Johan kunde jobba i företaget.
   Kram på dig! ♥

   Reply
 5. Lena Buhr

  Att ens passion och drömmar här i livet kommer till verklighet, är som att se hur det allra vackraste former kommer till i ljuvaste silver…under och magi, skapas av våra egna händer, inte en fabriksarm eller rullband vilket rullar i 180 knyck. Inte hur ansiktslösa står vid radbandet och packeterar. Nej, det är när ens händer blir nariga och slitna av ens livs passion, när lusten att få leva i närhet av sin dröm aldrig tar slut. Ja, det skönaste människosjälen vet, är när våren kommer med spirande drömmar, när hjärtat får sjunga sin ode till skapandets himmelrike. Paradis, paradis! Levande former, levande färger; giv att Moder Natur aldrig slutar skapa, för utan Hennes inverkan dör vår kreativitet, vår skönaste stund på jorden – att få forma, leva och dela!” Tack, Jonna för dina och familjens sköna, tankar, skapande och livgivande öden 🙂

  Reply
  • Johan

   Så fint du skriver, Lena. Dina ord var som en melodi. Så mycket känsla bakom varje mening. Det är för mig en fröjd att få läsa en så vacker text, inte bara i sin utformning, utan även i dess sanning och budskap. Tack!

   Reply
  • Jonna Post author

   Ja åhh…Lena, det här var som den vackraste dikt ♥ Så himla, himla fint skrivet.
   TACK snälla du för detta ♥

   Reply
 6. Anna S

  Så himla underbart liv ni har. Jag önskar att det vore så lätt som det låter , att allting är möjligt! Det stämmer nog delvis men inte till 100 %
  Du har verkligen haft tur som träffade Johan och inte hoppade på något galet som sakta skulle bryta ner dig. Tror du är alldeles för smart för det. Jag mådde så bra för några år sedan och trivdes med livet i en liten ort i mellansverige. Jag hade skaffat min hund och hade jobb jag trivdes med. Bodde nära naturen, och vandrade mycket på olika ställen, sommar som vinter. Hade en sådan där riktig livsglädje som du beskriver att jag ville inte gå och lägga mig. Naturen har alltid varit en räddare i nöden när man mått lite sämre. Jag vandrade säkert flera mil med min hund varje dag.Så plötsligt träffade jag en kille som bara dök upp i mitt liv. Jag blev aldrig kär men han gav sig lixom inte och vi började umgås lite. Till en början verkade han väldigt snäll och vettig, men det skulle snart visa sig att det var helt fel. Mycket hände på kort tid. Jag saknar mitt gamla liv när jag fortfarande hade mitt egna hem kvar. Jag önskar att jag inte hoppade på tåget så att säga. Nu har jag inget hem , bor tllfälligt i en stuga på en camping. Vi separerade för länge sen, fast han har nog inte fattat det. Jag är arg på mig själv för att jag var dum och drogs in i det hela. Jag önskar mitt liv sett annorlunda ut idag. Min högsta önskan just nu är att hitta ett hem på landet till mig och min hund samt ett meningsfullt jobb som jag brinner för. Samt att bli av med den där killen som enligt mig är sjuk och vägrar släppa taget. Han är så vilsen i sig själv och snokar i mitt liv, och ska prompt bo i närheten där jag bor. Det känns som han äter upp mitt liv, min glädje. Har inte fått tillbaka livslusten helt än, känna mer som att livet går bakåt. Jag saknar ett hem jag saknar mina möbler som är magasinerade. Det vat ett långt utlägg, men behövde nog skriva av mig när jag blev ledsen. Jag hoppas att jag en dag också kommer hitta tillbaka till livet och få blomma ut. Vi gör alla misstag i livet, men detta tar nog rekord. Blir så glad att du träffade rätt man, Johan ! Att du alltid haft bra insikt i saker och varit föriktig i dina val, lixom haft den där känslan om det är något att satsa på eller inte, om det tilllför dig något eller inte. Tyvärr så saknar/saknade jag den då i alla fall. Och tänk vad vissa människor kan ställa till det för en. Önskar dig och Johan en trevlig kväll era Turturduvor. Kramar från Anna <3

  Reply
  • Fanny

   Vad ledsamt att du inte har kvar ditt eget hus <3
   Om ditt ex inte lämnar dig i fred kan du anmäla det till polisen så kan han få besöksförbud och då är han skyldig enligt lagen att följa det. Man kan också ringa till en kvinnojour (tex via Roks.se) där de jobbar för kvinnors och barns rättigheter och man kan få råd om sin situation och de har mycket erfarenhet av mäns våld mot kvinnor (det är också en sorts våld att inte lämna dig i fred om du har gjort slut).

   Ingen har rätt att tvinga sig på en, ta kontakt eller få finnas i ens liv om man inte själv vill ha den människan i sitt liv. Det är han som gör fel om han inte respekterar dina gränser och det låter manipulativt av honom om ni har separerat för länge sen men han inte har kunnat acceptera det. Det är inte ditt fel <3 hoppas du får hjälp och stöd <3

   Varm kram <3

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh men kära Anna. Jag blir så berörd av din kommentar.
   Så fint att du vågar öppna och dela med dig av detta. Jag kan verkligen förstå av din text hur tungt detta är för dig och hur ledsen du är över hur det råkade bli.

   Först det första, precis som Fanny skriver, så tycker jag att ditt ex borde få besöksförbud. Han ska lämna dig ifred, annars blir det svårt för dig att gå vidare. Anmäl till polisen. Det låter som han har problem och det finns så många fruktansvärda fall där kvinnor blir “stalkade” av sjuka ex. Låt det inte gå för långt. Inse allvaret. Precis som du skriver, så suger han ju bort livslusten från dig. Han har redan ställt till med nog mycket besvär för dig och ditt liv. Låt han inte få fortsätta. Men var försiktig ♥

   Sen vill jag bara säga att det aldrig är försent att rätta till saker. Jag hade väldigt tur som träffade Johan. Men vet du, jag har också råkat gjort misstag i livet och träffat män som verkligen behandlat mig illa. Jag har blivit så grundlurad på pengar och allt annat, så om jag inte hade haft mina föräldrar så hade jag hamnat på gatan. Jag har varit så naiv och alldeles för snäll. Och ofta dras skithögar till just sådana människor.
   Men se, det gick ändå. Du kommer få ditt liv tillbaks, precis så som du vill att det ska vara. Det lovar jag dig. Se bara till att få bort ditt ex så du kan gå vidare. Varje dag är en chans att komma vidare och närmare det som du vill. Jag vet att det inte är lätt, och att det är så himla enkelt att sitta och säga att allt är möjligt. Men tro mig, även de mörkaste svackor har en strimma ljus. Och någon dag kommer du leva precis som du vill och vara fri.
   Bestäm dig för det ♥

   Stor kram på dig ♥

   Reply
 7. Stu

  Brilliant hope it goes well !
  Wonder if you ever checked out my stuff? it’d be great to chat with you about it all sometime.
  Glad you’re feeling better now.
  🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you Stu!!
   I have always wondered where I can see your stuff? I cant find it on your website.
   Do you have a webshop? I would love to see what you create!! And yes it would be great to chat with you about that sometime 😀
   Lots of love!! ♥

   Reply
   • Stu

    Hey Jonna, you can see some of my stuff on my personal FB page. Web shop soon hopefully if the headwind stops!

    Reply
 8. Malin

  Otroligt vackert! Följde er story på instagram i helgen och gud vad roligt det såg ut. Blev sugen på att testa, hihi! Längtar tills ni släpper smyckena. 😀

  Reply
 9. Katarina Julin-Forssen

  Vad fina smycken ni gör nu!
  Älskar mitt Northern Light smycke som jag köpte en påsk!??
  Är spänd på vilka smycken ni gjort nu….?
  SKÖNT att Du är frisk !!!!
  Kramiz?

  Reply
 10. Olivia

  I am happy for you and Johan, and your mother, life is great, and when problems arise, when you meet them openly and honestly with the desire to understand the lessons, you can keep moving forward in a blessed way.

  Reply
 11. Sandra Junhammar

  Alltså ååh! ♥ Så himla fint och inspirerande inlägg verkligen. Smyckena är otroligt vackra, älskar ringarna och deras namn! ”Perfect Imperfect” – så himla underbart ♥

  Skönt att du verkligen känner dig piggare nu förresten! Började skratta när jag läste att du kan bli så taggad och peppad att du får svårt att sova ibland, jag är precis likadan ?

  Håller tummarna för att Johan ska kunna jobba enbart med silversmidet framöver! Det är verkligen magiskt när man kan jobba med det man verkligen brinner för ♥ Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack Sandra!! Blir alltid så glad för dina kommentarer!! Och vad roligt att du känner igen dig i det där med att vara så taggad och peppad att du inte kan sova haha.

   Och förresten, jag började lyssna på podcasten som du var med i! Så himla kul att få höra lite mer om vem du är. Alltså, för det första, jag ÄLSKAR din blogg. SÅ jäkla fin och välskriven och kvalitativ. Jag ska göra ett inlägg sen där jag länkar till några bloggar jag tycker om, och då ska jag länka till din.
   Sen måste jag säga att du har en så himla vacker röst! haha det kanske låter knäppt, men alltså, den är så fin och “ren”.
   Att lyssna på podden med dig var som att lyssna på musik haha 😀 och sen var det så intressant om allt du berättade. Har inte lyssnat på hela än, men ska göra det!

   KRAM på dig! ♥

   Reply
 12. Dixi Wonderland

  Du inspirerar mig på många olika sätt men det är framför allt ditt driv som ger mig extra mycket motivation. Jag som är egenanställd vet hur otroligt kämpigt det kan vara ekonomiskt i vissa perioder. Hur man ibland har fått sälja kläder för att få pengar och nu har du kunnat anställa din mamma på heltid och även Johan.

  Jag är så glad för din skull Jonna för jag kan inte ens föreställa mig hur jobbigt du har haft det under många perioder. Du är så värd all din framgång och jag håller tummarna för att Johan precis som din mamma ska kunna få bli heltidsanställd hos dig. Jag vet hur fruktansvärt dyrt det är att anställa folk så det är fantastiskt att du har den möjligheten <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh fina, fina Dixi ♥ Jag blir så otroligt berörd och glad över dina fina ord.
   Ja, att vara egenanställd är verkligen en berg och dalbana! Jag tycker det känns så skönt att veta att andra också förstår och gått/går igenom samma sak. Man får liksom styrka av det.

   Tack för att du inspirerar mig så mycket med alla positiva kommentarer som du alltid skriver. Du anar inte hur mycket det betyder!
   Kram på dig ♥

   Reply
 13. Valerie

  Dear Jonna:
  What a blessing to work with people that you love and understand, and recieve the same in turn. It makes work seem to not be not work at all! The things that you are all working on are lovely. Spring is coming. Last night we had temperatures of 45F, so the snow that we had melted. I do realize that winter is not gone, but I can dream!
  Valerie ????

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much for your kind words Valerie!! ♥ Yes spring is on the way!! How wonderful!!
   But yes, the winter is not yet over haha 🙂 In march and april I always begin to long so much for spring. But one day!! 🙂
   Lots of love ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Men åh tack Kikki för din otroligt fina kommentar!! Herregud vad glad och rörd jag blir ♥
   Kram på dig!

   Reply
 14. Rick

  Hi Jonna, great post and I look forward to seeing your jewelry. I followed you on Instagram.
  By the way I like the picture of you two, you make a nice couple.

  Reply
 15. Lisa

  Är det inte lite amatöraktigt att börja sälja hobbysmycken av diverse familjemedlemmar och samtidigt låtsas som om det vore kvalitativ design?

  Reply
  • Johan

   Alla får tycka vad de vill, Lisa. Smaken är alltid delad, även i smyckesvärlden. Dock är jag lite nyfiken på vad “kvalitativ design” är? Vad utmärker kvalitén bakom en… design?? Designen är det som tilltalar köparen, arbetet bakom utformningen av denna design är det som gör köparen nöjd. Så ser i alla fall jag det. Förhoppningsvis tilltalar våra smycken många och vi hoppas även att arbetet bakom dem gör köparen nöjd och glad. Det är det som är tanken. Sen om du ser det som hobbyverksamhet eller att kvalitén bakom vårt arbete inte är “tillräcklig” (?) av någon anledning, det kan jag tyvärr inte ändra på.

   Men om vi ska vara helt ärliga här och nu, “Lisa”, så vet nog både du och jag vad allt det här handlar om. Om något är amatörmässigt här så är det ditt försök att dölja och linda in din bitterhet och avundsjuka, för allvarligt talat så är detta nästan pinsamt.

   Trevlig kväll på dig!

   Reply
   • Lisa

    Tack Johan, jag vann precis ett vad med mina psykologistuderande studiekompisar om att du personligen skulle svara på min kommentar.
    Är inte avundsjuk på någonting och delar flere av Jonnas intressen. Tycker bara att luftslotten hon bygger är så fruktansvärt pinsamma och hon ingår för tillfället i en studie av bloggare.

    Reply
    • Pamela

     Lisa,
     I will give you the benefit of the doubt that Google Translate has done unfortunate things to your statement. It does appear to have given your comments a rather self- important attitude. Which I’m sure must be incorrect, considering that you say you study psychology. I know you must be more interested in communication and understanding, rather than confrontation.

     I’m sure we would all be interested to hear your ideas, if you expressed them in a more considered way.

     Reply
    • Ann

     Håller med Lisa en del här plus att smyckena kommer sälja tokigt mycket just för att det är Jonna Jinton precis som hennes överprisade tavlor jag menar vem tror du att du är Jonna. Lite väl storhetsvansinne och tyvärr fortsätter människor gå på detta…hujedamig

     Reply
    • Johan

     Du är duktig du. Sen ja, du har rätt, det märks inte det minsta att du är avundsjuk. Med tanke på det du studerar borde du nog själv veta grunden till ditt eget beteende. För de som måste komma med nedlåtande kommentarer om andras framgång och lycka brukar ju verkligen må bra i sig själva. Eller hur? Lycka till med psykologistudierna och hälsa med dig! Skriv gärna igen och berätta vad ni kommit fram till. Känner på mig att ni kommer locka många till skratt.

     Reply
     • Emma

      Lite osmidig kommentar av Lisa, javisst.
      Men snälla någon, att ifrågasätta något är inte likställt med avundsjuka eller bitterhet. Snarare tvärtom – det tyder på förmåga att tänka kritiskt, något som 99% av de som följer Jonna inte verkar kunna… inget illa ment. Det ligger säkerligen en hel del timmar bakom det hon/ni skapar, men att göra enkla silversmycken och måla oljetavlor kan vem som helst göra, så det är inte så konstigt att vissa kommer att ifrågasätta det till och från.

      Jag har följt Jonnas blogg i flera år och kommer antagligen fortsätta med det eftersom jag tycker att hon gör en inspirerande resa. Men väljer man att dela sitt liv offentligt så får man som sagt räkna med kritik ibland. Det bästa är ju då om man kan besvara den sakligt och utan pajkastning..?

      Och återigen; nej, jag är varken bitter eller avundsjuk, jag har allt jag nånsin velat ha och lite därtill. Detta är skrivet i all välmening. 🙂
      Ha en trevlig kväll!

      Reply
      • Johan

       Hej Emma,

       Självklart får vi alla ha vår egen åsikt. Det är ett mantra jag står för till fullo, dvs så länge man kan hålla god och mogen ton. Tyvärr är det alltför många kommentarer som bär på något annat i Jonnas blogginlägg (även om de är väldigt få i det stora hela) Du kan se en del av dem här ovan. Även om innehållet i dem kan användas som konstruktiv kritik så är de skrivna och utformade på ett sätt där syftet är att vara nedlåtande, missunnsam och attackerande. Grunden bakom tanken att man valt att yttra sig ligger inte, helt enkelt, i att man vill visa vad man tycker om en produkt, ett utförande eller upplägg. Man stör sig istället på att något positivt kommer till någon som man inte anser förtjäna det och måste därför kasta den frustrationen i ansiktet på denna någon. Ett själviskt beteende som inte har annat än en negativ effekt.

       Återigen så ja, vi får ha vår egen åsikt och man bör vara medveten om att vi alla är och tycker olika. Så likt att någon anser att den har rätt att få komma med något negativt så bör även denna vara beredd på att möta detsamma. Speciellt när mycket bara kastas ut, utan minsta förklaring eller konstruktiv mening. Så att först säga att man måste få säga något, men sen slå ner på när det som sägs ifrågasätts, det känns något omoraliskt.

       Och ja vi kan nog alla göra silversmycken och måla tavlor. Vi kan faktiskt göra exakt vad vi vill. Men låt säga att bara för att jag kan klippa mitt hår själv, så ska inte frisörer få ta betalt i sina salonger?

       Ha det gott!

       Reply
       • Johanna

        ja är en psykolog själv. Jag kan inte tänka mig att Lisa och Emma studerar psykologi. Jag tror dem är troll.

        Reply
    • Cecilia

     Lisa, jag undrar om inte du själv borde uppsöka en psykolog!!! Tror att du har valt fel yrke att studera till, en psykolog ska inte vara elak och nedlåtande mot andra människor!!! Tycker din kommentar är fruktansvärt pinsam och väldigt omogen!!! Och, ja du ÄR avundsjuk, det är ju uppenbart för vem som helst!!!
     Du verkar inte vara speciellt lycklig om du måste vara så elak!

     Reply
    • Petter

     “Lisa” ….du behöver vård! Dina kommentarer är så skrattretande, du tror väl inte att nån på allvar här tar dig seriöst?! LOL

     Reply
  • Jonna Post author

   Tänk vad mycket lättare livet vore om vi slutade haka upp oss så mycket på vad andra människor gör. Alla är vi fria att göra precis som vi vill. Vi har olika drömmar, olika mål och olika sätt att vilja leva. Vad fantastiskt!! Eller hur? 🙂
   Jag följer mitt hjärta, så hoppas jag att andra människor gör precis likadant, oavsett vad de må vara.

   Lycka till!

   Reply
 16. Jan

  Hi Jonna !!! You and Johan looks radiate !!! Beautiful jewerly especially the rings ❤️
  Have a wonderful day you guys !!!
  ❤️❤️❤️☕️☕️☕️???
  Cheers ~ Jan

  Reply
 17. Ina

  So beautiful Jonna! 🙂
  I love how much passion and fun you put into the things you’re doing!
  It makes it soooo easy for me as a follower to join in on the fun and it makes me so happy just to read about your passions! 🙂

  Reply
 18. Cathy

  So glad you are feeling restored and healthier each day! Wow…what a beautiful post! So much to look forward to on this creative journey now that you, Johan, and your mother have joined creative forces! Everything is coming together in the most beautiful way. So inspiring to see…the rings are especially lovely. Good luck with launching the jewelry soon! Love and Hugs! <3 <3 <3

  Reply
 19. Sue

  Jonna and Johan, I am so happy for you both being able to explore life together in such a beautiful place. And to create such beautiful jewellery together. I hope one day to buy some as I always wear silver.

  It’s like a fairytale come true!!

  Keep living and loving and working at this life you have created. You are incredibly fortunate.

  Much love
  Sx

  Reply
 20. Tine Willow

  Ni är de sötaste sötnosor. Hur, var, när far man köpa en san ring. Jag har letat efter nan ring som jag verkligen tycker om och inte funnit nan i manga ar. När börjar du att sälja dem. Snälla, kan du skriver mig om detta.
  Tack ska du ha!
  Varma hälsningar fran Södra Tyskland
  Andrea

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Tine!! Vad glad jag blir att du gillar ringen.
   Vi kommer förhoppningsvis lansera de första smyckena i slutet av februari! 🙂
   Kram! ♥

   Reply
 21. Marcia

  Jonna! I am very happy to see that you are back to your healthy, creative self! I would very much like to read your complete blog, but I can’t read Swedish, and for some reason the translation feature doesn’t always work for me. It appears that all of your post is loaded, and I see the word “Translate” in the upper left side, but often the drop down menu for choosing a language just isn’t there! When it does show up and I choose “English”, it translates everything immediately …

  I don’t know if there is anything you can do about this, but thought I would mention it.

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you Marcia! Oh I am so sorry to hear the translation dosnt always work. Thank you for telling me that!
   I will look that up and see if I can fix it!
   Lots of love ♥

   Reply
   • Marcia

    Thank you! Haven’t been able to translate any of your posts this week … When it does work, it’s fantastic!!

    Reply
 22. Pamela

  “That’s why it’s one of the most important things we do here in life. Finding our passion.”
  Thank you for this.

  It has been a rough few months, both personally and with work/life balance. I typically work 12-14 hour days at a job I am good at …but would not consider my “passion”.

  How do you believe that your own faint outlines of a future are worth throwing over the reality of a safe paycheck? I think — maybe my talents are not enough to justify shaping my life around it. And healthcare. I live in a country where living without healthcare is a terrifying prospect.

  And yet still, I read your words and feel…maybe it is worth it to risk it all. Even if nothing comes of it. Even if my art is mediocre and my plans fall thru. Maybe it is worth it if only to know that I tried.

  I know I am kind of dying as I am. Or at least…I am only existing. Not living.

  But I read your words and feel maybe I have the courage, or the faith, to change things. To leap. ❤

  …………….

  And the jewelry is incredibly beautiful. I love how we can sense the personality of the different makers thru the pieces. It is like getting to know you all a little better. ❤

  Reply
  • Jonna Post author

   Oh Pamela, your comment felt so strong. I can really feel what you feel.
   Im glad my words could at least make some kind of courage/hope. Even though I know its not that easy.
   Oh and you work so many hours a day!! I have always thought that it must be so much easier to live in Sweden than in other countries. Like the healthcare for example. I have heard so many bad things about that. Some people cant afford it and when something happens it ruins the life.

   I think its so sad how we are always “trapped” in some kind of fear. The fear of loosing our safety. Of money. And no body is completely free from that. We would never be able to when the world and the society is built up on money and the power that comes with it.

   I hope with all my heart that you will one day feel like you do not only exist, but you truly live! And do things that feels like your passion.
   I really mean it. You feel like such a…special soul. You always write so beautiful. You share so much wisdom.
   I hope you know that even if you dont feel like you are living your passion, you do BRING passion and beauty to this life.
   And you have inspired me so much. I hope that all the things you have given in life will one day come back to you.
   I know it will ♥

   Thank you for your comment and kind words Pamela. And thank you for wanting to share this ♥
   Sending you lots of love and light!

   Reply
 23. Rue

  ❤️❤️❤️Let passion rule!❤️❤️❤️ I love the work you three are doing in the smithy and look forward to the day it will be sold.

  Hugs?

  Reply
 24. Kerstin Sundin

  Blev verkligen förtjust i Heaven and earth. Hälsa Johan att han lyckats så bra med armbandet.Snyggt med den matta ytan. Skulle gärna vilja ha den. Roligt att ni börjat med smyckestillverkningen igen./Zazza

  Reply
 25. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Jag är kanske märkligare
  än vad du tror?!
  För det jag ligger och tänker på nu.
  Är att, även om det skiljer i storlek.
  Hur till utseendet lika, era vänstra
  ringprydda händer är.
  Och ringen “Perfect Imperfect”
  En symbol för hur det är
  men, att det kan bli ännu bättre.
  “KNASBOLL”
  Önskar verkligen att det blir som NI
  vill att det ska vara.

  Själv bär jag aldrig några smycken
  men du kan hälsa din ömma moder
  att jag tycker hennes var FINT!

  Eftersom jag är den jag är.
  Kommer jag inte att leva
  på min “passion”
  Och ibland gör den mig rädd.
  Men den gör mig mer levande.
  Så det är värt att vara rädd ibland.

  VARM KRAM

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh fina, fina Lars!!! ♥
   Tack för dina härliga tankar och vackra perspektiv!!
   Ser alltid fram emot att läsa dina kommentarer! Precis som många andra här.
   Du har blivit vår allas stora poet ♥ 🙂

   VARM KRAM tillbaks till dig ♥

   Reply
 26. Erika. F

  Att det nästan jämt ska sitta någon och gnälla, över vad någon annan gör med / i sitt liv.
  Varför inte gå vidare till nästa blogg, finns tusentals av dom. Läs, tyck, men var tyst med
  nedlåtande ord. Vem ger sig tid till sådant gnäll, jo den som inget liv har.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag håller helt med. Tycker man inte om något så är det så lätt att bara gå vidare.
   Varför haka upp sig och irritera sig över vad någon annan gör. Så himla märkligt.

   Kram på dig!!♥

   Reply
 27. Magnus

  Jag önskar att jag kunde hitta den där passionen jag också! En dag kanske jag gör det, men jag har ingen aning om vad det skulle kunna vara. Bara att det antagligen är något man gör med händerna för jag är ingen större teoretiker.

  Reply
  • Jonna Post author

   Kanske fotografering? Du tar ju jättefina bilder.
   Bilden du skickade till mig är så fantastisk vacker. Ska rama in den snart.
   Jag har inte sett om du skrivit en kommentar när jag frågat innan, men jag hoppas mitt brev kom fram till dig 🙂
   Jag ville ju skriva ett riktigt brev och tacka dig istället för via mail 😀
   Skickade det i december, så det borde hunnit fram innan jul 🙂

   KRAM på dig ♥

   Reply
   • Magnus

    Tack! Kul att du gillar den!

    Jo, fotografering finns med i tankebanorna, men tyvärr är det ganska långt mellan bilderna jag tycker blir bra. Jag inte har förmågan att “se” bilden i förväg och sen gå ut och ta den utan det är alltid ögonblicksbilder. Dessutom är jag nog lite hemmablind för jag har svårt att känna inspiration här hemma bland allt det välkända.
    Någon form av hantverk skulle nog kunna vara aktuellt, och så den där drömmen om att åka runt i Sverige och Norge. Fotografera, uppleva…. Kanske till och med skriva lite om platser jag passera eller besöker.

    Men jag vet inte om jag vågar tro på att jag skulle kunna försörja mig på det. Med det jobb jag har idag finns varken tiden eller orken att ge mig ut på några större äventyr. Och sen är det ju dom där förb…. pengarna som måste in på kontot i tillräcklig omfattning för att räcka både nu och i framtiden. Jag lär få sota för att jag inte tog ordentligt tag i det där med pensionssparandet direkt när jag började jobba. Se för sjutton till att ni båda pensionssparar ordentligt redan nu!

    Ja, ditt brev kom fram före jul! Fantastiskt gulligt av dig och det är bara jag som glömt att tacka dig, men jag blev väldigt överraskad och glad när det kom. Det ligger faktiskt fortfarande på skrivaren här alldeles intill mig.

    Stor kram!

    Reply
 28. Johanna Viklund

  Hej Jonna!
  Så länge jag har funderat på vad min passion i livet är och nu tror jag att den är funnen. När jag släppte på alla mina rädslor och vågade gå emot strömmen. När jag började lyssna på min egna röst och följa den.
  Kramar❤️ från Johanna.

  Reply
  • Jonna Post author

   Du är SÅ fantastiskt modig!! Och jag blir så otroligt glad o höra att du känner att du funnit din passion.
   Det märks! Du är så jäkla duktig och du lär dig allt så himla fort!
   KRAM på dig ♥

   Reply
 29. Zinnia

  Hej !
  I really love (like everybody else above me) yours and Johans work!!
  It really reminds me of my ring iam wearing since 12 years now .. i bought it in Italy where an old man makes jewelry like you are doing and i love this kind of style !!!!
  I hope when your jewelry is online there will be a piece left for me and its not sold out 😛 !!
  I also feel very thankful, that you feel much better now after a long time of illness.
  I have followed everything during the last weeks and hoped that this bad time passes quickly for you !!
  Hope you and Johan enjoy your weekend !!
  Greets from Berlin ,

  Big hug Zinnia 😀 ?

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.