Att leva mer på mindre

Jag älskar att läsa och får jag lite tid över så ägnar jag gärna den stunden åt att läsa i någon bra bok. Speciellt innan jag lägger mig tycker jag det är extra mysigt att läsa en stund. Senaste tiden har jag läst i en bok som jag tycker är så otroligt inspirerande att jag bara måste tipsa er om den. “Lev mer på mindre” heter denna bok och är skriven av Maria Österåker.
Maria och hennes familj levde som vilken vanlig familj som helst, där merparten av tiden gick åt till att jobba och att stressa sig igenom vardagen med allt som hör till. Sakta men säkert började de tänka om. En längtan började gro. En längtan efter en mer medveten livsstil, mindre jobb och stress, och mer tid för sig själv, familjen och kärleken. Att få leva mer med naturen, odla egna grönsaker. Det som egentligen är så värdefullt i livet, men som så sällan numera finns tid till.
De här tankarna hos Maria och hennes familj utvecklades sedan till att de tog steget mot att börja ett nytt liv, som självförsörjande. Boken handlar om deras liv som självförsörjande, med trädgårdsodling, djurskötsel, matlagning, recept, mängder av praktiska tips, inspirerande texter och fantastiska foton från deras vardag och gård.

Det jag älskar med den här boken är att den är så lättsam och så nära. Det är precis som Maria själv skriver, att i media framställs alltid självförsörjning som något extremt. Som något som är så långt borta ifrån “vanliga” människor. Som något som inte tillhör denna värld och något som man absolut själv inte skulle kunna klara, för att man inte är “sån”. Men den här boken visar verkligen på att det inte alls behöver vara sådär extremt som det så länge framställts som. Den här boken är så rätt i tid nu, för det märks så tydligt att människor börjar tänka om. Tänka de här tankarna som Maria gjorde, och känna en stark längtan efter att vilja leva ett annat liv än det man så ofta lever idag där pengar och tidspress är i fokus.

Jag blev otroligt inspirerad av denna boken. Jag har länge haft drömmar om att någon gång kunna bli mer självförsörjande. Vilken lycka det hade varit. Jag tror det är precis så som bokens titel är, “Lev mer på mindre“, att man kan få ut så mycket mer av livet, trots mindre pengar. Det är ju lite av den anledningen jag valt att flytta hit, även om inte jag är självförsörjande på det sättet. Jag lever ett liv långt från lyx, och har bara pengar så jag precis klarar mig för dagen, men jag känner ändå att jag lever mer än tidigare, och får ut mycket mer av tiden.

Boken inspirerade mig och gav mig något som jag kommer ta med mig och ha nytta av, därför vill jag även tipsa er om den. Kanske finns det någon av er som redan läst den? 🙂
Här kan ni läsa mer om boken och den finns att köpa på adlibris.se om ni skulle vara intresserade! 🙂

Kram på er <3

Boken "Lev mer på mindre", som jag haft nära till hands och läst varenda lediga stund senaste tiden.

Jag älskar att det är så vackra bilder i boken. Här står det om biodling. Något jag länge själv gått och funderat på. Bin har minskat jättemycket de senaste åren, och det är få som egentligen vet hur livsviktiga bin är för växterna och människornas överlevnad. Kanske i framtiden att jag kan skaffa en egen biodling och sälja vackra burkar med "Grundtjärns honung" . Det hade varit något 🙂

43 Kommentarer på “Att leva mer på mindre

 1. Sofia

  Bra tips! Ska fundera på och köpa den. 🙂
  Snälla kan du visa och/eller berätta om din tatuering?? *nyfiken* 😛

  Reply
 2. Liie

  Vad skönt att höra att det finns fler som tänker på detta med självförsörjning och få mer tid över till annat än jobb och stress! Och vilket sammanträffande att du skriver om det just idag, för senast igår pratade jag med min sambo om just detta, att jag någon gång i framtiden vill leva så. Bygga ett energisnålt hus någonstans nära vattnet, fixa el med solpaneler och odla min egen mat och vara så mycket oberoende av andra det bara går. Jobba med mitt egna företag som jag tycker är roligt så jag får en liten inkomst, och sen bara leva. Din blogg är väldigt inspirerande, du har ju kommit en bit på den vägen jag vill gå. Och boken, den får jag nog kika närmare på, jag gillar normalt inte att läsa böcker men när det är böcker man kan lära sig något av och bli inspirerad, då går det 🙂 Tack för en bra blogg!

  Reply
 3. Nina

  JA! Det är en så bra bok!! och precis som du skriver så är det något speciellt med Marias sätt att skriva, det bara flyter och man blir så oerhört inspirerad.

  Reply
 4. Siv

  Jag har också tänkt att jag vill läsa den boken. Men jag tycker att den är för dyr att köpa.

  Reply
 5. silverglans

  hej jonna!
  oj vad vi är lika i tänket du och jag,va roligt.
  jag läser just nu boken “simple living” skriven utav en dansk kvinna,men översatt till svenska.handlar just om detta att vara nöjd med det man har,osv…
  så är du intresserad följ min blogg,för där kommer nu framöver komma massor med tankar och frågor som jag själv men även andra kan behöva fundera på i denna stressade värld.
  kramen på dig jonna! /
  Silverglans http://www.metrobloggen.se/silverglans
  skriv GÄRNA en kommentar,då blir jag glad!

  Reply
 6. Åsa

  Åh, så roligt med ett riktigt bra boktips. Det blir biblan i dagarna för att se om den finns, annars så kan man ju beställa den från något annat bibliotek. Kul!!!

  Reply
  • Vinicius

   Ser ote4ckt ut! Sv: Tack! Ja, jag tyckte det blev bra. Enkelt men e4nde5 med lite rligoa detaljer i ve4sten. Jag ska jobba som redigerare Jag ff6rste5r det. Men 94 e5r, det var mig en envis gubbe e4nde5 Det le5ter je4ttekul! Du e4r den andra ske5nele4saren som ff6resle5r att vi ska tre4ffas. Det vore inte helt dumt. Jag ska landa lite ff6rst, bara Och om Anna: Hur mycket kostar det att klippa sig de4r? Min kille gick till en random frisf6r och klippte sig i dag och de tog 630 kronor, HAHA!

   Reply
 7. D

  Frågan är om det går att leva helt självförsörjande i vårt samhälle.
  Gillar programmet 100% bonde eller bonnröven som den heter 😉
  Vill se lite av det du odlar nu!

  Måste skämta till det,odlar du svamp i stövlarna i denna värme 😉

  Reply
  • BARBRO PERSSON

   Jag får ångest av 100 % Bonde…
   För han påminner mej om min första älskare…
   /Barbro Persson…

   Reply
   • Erna

    Ja Barbro…var inte han från Christiania och odlade själv?..lite smått och gott som gick att röka…
    Dansk var han minsann oxå!

    MVH. /Erna…

    Reply
    • BARBRO PERSSON

     Han odlade inget som gick att röka…han var mycke svamp-intresserad och kunnig på olika svamparter…
     Han hette Carsten och jag förstod aldrig riktigt vad han sa med sin danska brytning…men det gick så bra ändå så!
     Kanske tillockmed blev bättre så!
     Däremot din lilla resa till Afrika Erna…det var inte bara 100% bonde…utan 100% nåt helt annat du!
     Din lilla skvallertant!
     /Bamsebjörnkramar från Barbro….

     Reply
 8. Leif Pettersson

  Hej Jonna

  Här är en länk till ett inslag i Östersundsposten som var infört i tidningen den 26/5 2012. Det finns fler som gjort slag i saken och lever mer på mindre. Jag gillar anledningen som framförs att det var för att få mer tid för barnen. Om också samhället kunde visa en så självklar omsorg om den kommande generationen så vore världen mycket bättre att leva i.

  http://op.se/lanet/berg/1.4743524–det-har-bara-blivit-vart-satt-att-leva

  Reply
 9. lars leksing

  Jag tänkte ochså tipsa om den artikeln i öp pengar och grejer är inte allt,det finns andra värden i livet.Om din tatuering, så håll den hemlig lite hemligt ska det vara. Ha en skön kväll.

  Reply
 10. o

  mindre kan vara mer är fantastiskt sant, smakar man på friheten i det så vattnas det i munnen, kram pårè!

  Reply
 11. Josefine Söderlund

  Nu Jonna så måste jag bara skriva en kommentar till dig – och det är att du har varit med och inspirerat mig till just lite av det här med självhushållning – bland annat tack vare dig så fann jag inspiration dels till att börja på en kurs i just självhushållning (Klarälvdalens folkhögskola (“Kretsloppshuset”) i Sunne i Värmland) och det är här jag befinner mig nu och verkligen lär mig så himla mycket om det där och om mig själv och livet :). Och, sen har du faktiskt också vart med och inspirerat mig till att hyra min alldeles egna första bostad vilket är ett jättemysigt litet torp här i närheten! Så, ja, tack så jättemycket till fina dig! Du verkar verkligen vara en jättefin människa tycker jag 🙂 Hoppas att allt är bra med dig idag och att du har en skön kväll! Stor kram till dig! // Josefine

  Reply
  • Maja Andersson

   Hej Josefine!

   Nu har jag sökt runt på Kretsloppshuset hur länge som helst och blir bara mer och mer inspirerad. Den här bloggsidan kom högt upp i mitt flöde, men jag ser att den är några år gammal och att det var ett tag sedan du läste i Sunne. Men om du ändå skulle se det här meddelandet och har lust att berätta lite om din tid där uppe skulle jag bli väldigt glad och tacksam! Jag vill veta allt om hur utbildningen är 🙂 Jag läser att du till och med lyckades hyra ett litet torp, vilket har varit min dagdröm i många år nu. Det låter underbart!

   Tack på förhand och ha det fint!
   Hälsningar Maja från Göteborg/Värmland

   Reply
   • Josefine

    Hej Maja!

    Haha, vilken slump på något vis att jag hittade just hit och just nu, bara någon vecka efter att du skrivit din svarskommentar till mitt inlägg som jag ju gjorde för ca 2,5 år sedan nu. Jag hade till och med glömt bort denna kommentar!

    Jag har inte varit på Kretsloppshuset sedan jag slutade för strax över två år sedan nu, men för mig var det en väldigt givande tid där på flera plan. Jag hade länge varit intresserad av det här med ett hållbarhetstänkande i livet, men det var nog första gången som jag kunde känna mig väldigt “hemma” i en grupp av människor. Människorna i Kretsloppshuskretsarna “förstod mig”, deras intresse kring ett hållbart leverne fanns ju där också och jag kunde få utlopp för mitt eget intresse och även träffa människor som hade annan och mycket mera kunskap än jag själv hade inom olika områden därtill. Genom att jag gick där har jag träffat väldigt många vänliga och fina människor och känner att jag har mer förståelse kring livet och våra sätt att leva och bruka jorden. Men det där är ju så individuellt hur en utvecklas såklart och allt beror ju på vad en har för erfarenheter sedan innan och vilka människor en kommer i kontakt med, men jo, många inspirerande människor fick vi och jag möjlighet att träffa därigenom.

    Om du vill gå en kurs som har ett förutbestämt upplägg och schema och lära kring grunderna inom självhushållning så skulle jag rekommendera kursen. Det är ju inte så mycket djurhållning och heller inte så mycket hantverk på lektionstid, vill du ha mera hantverk så har jag förstått det som att Skattungbykursen har mera av den varan (där har jag också fått känslan av att det är en lite helt annan grej egentligen än det blev hos oss, genom att alla bodde i Skattungbyn, blev en del av samhället på ett annat sätt än vi blev kring Kretsloppshuset- vi bodde mer utspritt bl.a….. I Skattungbyn är också kursarna med och bestämmer upplägget mer och tillsammans mer och har en egen odlingslott var, i Sunne har vi en som vi planerar och sköter tillsammans) och har läst om en kurs som heter Trädgård och hantverk på Vårdinge By folkhögskola utanför Stockholm och Järna….den skolan tycker jag verkar mysig och säkert en mysig kurs som nog är snarlik Kretsloppshuskursen.

    Vi arbetade i olika block, i början mer odlingsinriktat och i slutet mer bygginriktat, det var de stora blocken, men vi hade kortare block och inslag av lite diverse saker mellan varven och olika studiebesök till olika inspirerande människor och platser.

    Jag bodde i ett litet torp ca 3 km från skolan, jättemysigt. Hyrde av en familj som bodde ca 800 meter därifrån. De hyr nog dock inte ut hela tiden och jag har inte varit i kontakt med dem sedan jag slutade, men vet att det var en tjej som skulle bo där året efter att jag bodde där i alla fall.

    Jadu… Hör av dig om du har fler funderingar 🙂 (josefinesolu@gmail.com)

    Allt gott så länge/
    Josefine

    Reply
 12. Evelina

  Så fint det blev när du klädde om dina möbler!!
  Du är så inspirerande Jonna!!
  Får ett leende varje gång jag går in här.
  Du och jag verkar så lika..
  Kram på dej! Och glöm inte en kram till Naanok!

  Reply
 13. Anonym

  Tack för boktipset! Måste bara läsa den. Vi brukar ju tala om att vi är lika ha ha och detta har vi ju också gemensamt att jag numera också lever enkelt. Jag levde ju ett stressigt liv innan jag flyttade upp till Norrland, fick ha två jobb för att få det att gå ihop ekonomiskt la en stor del av min lön på boendet. Många av mina vänner tyckte jag var galen som sa upp mig från jobbet och stack iväg men det är något jag inte ångrar aldrig i livet att jag flyttar tillbaks och till mitt gamla liv igen jag mår mycket bättre nu! Nu när jag är nere i söder och jobbar jobbar jag intensivt några veckor, sedan tillbaka till Norrland och njuta av livet! Flera vänner jag träffat här nere nu tycker jag är en helt annan människa nu mycket gladare än tidigare. Du har inspirerat mig att flytta till skogarna Jonna vet inte hur jag ska kunna tacka dig!! Kram!!

  Reply
 14. Anonym

  Oj sitter vid min kompis dator och såg att det stod anonym men det är jag Nicklas som skrev kommentaren här ovan!

  Reply
 15. Torgny Rönnqvist

  självhushållning eller leva på mindre, har bonden gjort från jordbrukets början in på industrins början.
  då hade man allt man behövde för att leva under året. idag lever vi över våra tillgångar o inte me naturen som vi skulle göra.
  de är skoj att de finns sånt att läsa.
  du får visa din odling.

  Reply
 16. Birgitta

  Stöder tanken på Bi-odling. Starta med ett par samhällen för att prova. Riktig hemslungad honung är underbart god!

  Reply
 17. Monzan

  Jag ska se till att köpa boken. Men du borde också rekomendera hennes blogg; levmerpamindre.blogspot.se. Det är toppen att följa deras själförsörjningsdrömmar genom bloggen.
  Och så vidare till Biodling, anmäl dig genast till en kurs. Jag och min man gick en kurs i vintras/våras och det har vi inte ångrat en dag! Nu har vi två samhällen och ska snart köra hem tre kupor till. Till vintern hoppas vi kunna invintra åtminstone tre starka samhällen. Bin är spännande djur!
  //Monzan

  Reply
 18. Matti Holmgren

  Ett mycket intressant ämne!

  Lever själv annorlunda och med mindre medel men för den skull långt ifrån fattigt.
  Man måste bara vara skuldfri, hålla ner sina kostnader och sedan är det bara att VÅGA ta klivet…
  😉

  Reply
 19. Micke

  Ett bra tips! Ska kolla efter boken när jag åker till stan senare! Biodling är något jag själv funderar på att starta upp i framtiden. Vore en kul grej och bra för naturen! Egen honung vore ju inte fel!

  Micke/ Torpare från Gotland

  Reply
 20. Karolina

  Roligt att du tipsar om Marias bok, jag har varit på föreläsning med henne men då om “ta betalt i kreativa branscher” och hennes tips har varit till stor hjälp, måste helt klart köpa den här boken, hon är så förnuftig och har fina tankar. önskar att jag skulle kunna leva på mindre, enklare, då nästan alla mina pengar går till att betala hyran varje månad. Odlar gör jag redan så mycket jag bara kan…Längtan till enkelt liv på landet är stor och du visar också att det inte är så svårt som man kanske tänker sig, jag fastnar själv i de praktiska bitarna samt att det inte är så lätt att hitta hyresboende på landet nära umeå. Hur går det med odlingarna för dig? vad blir det i år?
  Kram till dig!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.