Äventyr och gulddrömmar

Det är svårt att tro att det nästan bara är tre veckor sedan vi befann oss i Yosemite och Mariposa, i Kalifornien. En del av mig har haft svårt att förstå att vi verkligen varit där på riktigt. Speciellt eftersom tiden efteråt varit så otroligt intensiv.
Men idag, så har jag suttit här hemmat och redigerat film hela dagen med klipp från vår första dag i Mariposa. Och plötsligt är det som om poletten trillat ner. Alla fantastiska minnen börjar göra sig påminda igen och jag börjar verkligen att landa i allt som vi varit med om. Och jag blir så fruktansvärt nostalgisk när jag tittar på dessa bilder och klipp. Inte minst från denna dag, som på riktigt var en av de roligaste dagar i mitt liv.
093002
Så nu tänkte jag berätta och visa er lite mer! Detta är alltså vår allra första dag i Mariposa. Samma dag som jag bloggade om för några dagar sedan, när vi fick en rundtur i stan och fick lära oss om Mariposas spännande historia.

Efteråt åkte vi en liten bit utanför staden för att besöka “Yosemite Ziplines and Adventure Ranch“. Det enda jag visste var att vi skulle åka någon slags linbana. Men när vi åkte därifrån så var det som om jag hade fått med mig så mycket, mycket mer i bagaget. Det var ju dels så otroligt roligt att åka linbana. Sällan har jag känt en sådan härlig kick innan. En känsla av frihet!
Och sen…människorna! Vi lärde känna Bryan och Vicky Imrie, som driver den här ranchen, och deras två medarbetare Jeff och Paul som var med oss när vi åkte linbanan. De var så fantastiska allihopa, och jag tyckte nästan det var jobbigt att åka därifrån. Vi hade så fruktansvärt roligt den här dagen och jag bara ler inombords när jag tittar på bilderna och filmerna.
Ja, utan tvekan så var det här en av de roligaste saker jag någonsin upplevt. Det var stundtals läskigt med tanke på de höga höjderna, men vilken känsla att bara kasta sig ut och se de vackra vyerna.
093001

Den här äventyrs ranchen var alltså belägen utanför Mariposa, på landsbygden. Jag bara älskar de vackra kullarna med det torra, gyllene gräset och de runda träden.
093003Här har vi Paul och Jeff som gjorde våran zipline-tur till något alldeles extra. Det var längesen jag skrattade så mycket!
093006Johan var först ut!
093004Och sen var det min tur. Första gången var den läskigaste. Men sedan kändes det bara helt fantastiskt. Som att få vingar en stund.
093005Bästa gänget! Älskade för övrigt den här coola bilen som tog sig fram precis överallt.
093007Och efter ziplinen så gick en av mina drömmar i uppfyllelse! Medan vi var där ute och åkte linbana så började vi prata om guld. Dessa områden har ju sedan 1800-talet varit känt för sitt guld och guldrushen. Så det är inget ovanligt med att folk och invånare vaskar guld här. Bryan brukar lära folk att vaska guld på ranchen, och håller på med det mycket själv också. Jag var jättenyfiken på detta, eftersom jag i många år haft en fascination av att just vaska guld och gräva efter guld (jag har provat här hemma i skogarna haha). Så efteråt ville Bryan visa och lära ut hur det går till när man vaskar guld. Det var inte ens planerat på schemat att vi skulle göra det, men han gjorde det ändå! Jag kan inte beskriva hur GLAD jag blev! Jag kände mig som ett barn på julafton. Det var så häftigt att få se hur det går till och prova på riktigt! Dessutom fick jag vaska fram riktigt guld också, som jag dessutom fick behålla. Helt, helt otroligt!
093008Innan vi började så frågade jag Bryan hur man vet om det är guld eller inte. “Det märker du” sa han. Och han hade verkligen så rätt. Det går inte att ta miste på när man hittat riktigt guld. Det ser nästan overkligt ut. Det skiner och blänker på ett magiskt vis.
093009Titta, jag fick vaska fram äkta guld! Och Bryan sparade allt guld i en liten, lite glasflaska som jag fick med mig hem. Den kommer jag spara för alltid!

Det är något med den här dagen som påverkade mig väldigt mycket. Om jag hade haft två liv…om jag hade kunnat dela på mig, så skulle jag bosatt mig i Mariposa med Johan. Skaffat en häst och en hatt, och vaskat guld i bäckarna varje dag. Träffat alla vänner på någon av de mysiga barerna inne i stan på kvällarna och bott i ett hus vid en ranch, med en stor altan och en gungstol. Jag kanske är en obotlig romantiker. Men, av allt jag fick uppleva denna dagen så fanns faktiskt den här kulturen på riktigt. Och det är något med den som jag bara älskar.

Oavsett, så hade vi en helt fantastisk dag som jag alltid kommer minnas ♥
Nu önskar jag er en underbar helg allihopa!! Stor kram på er!

62 Kommentarer på “Äventyr och gulddrömmar

  • Jonna Post author

   Ja det var verkligen superkul! Höjdrädslan försvann ganska snabbt, iaf för mig! 🙂
   Kram ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Hahah ja jag skrek en hel del när jag åkte också! Men det var superkul, så jag tror nog du skulle vågat ändå 😀 ♥ Kram

   Reply
 1. Karl Einar

  Tänk om männen med linbanan hade slagit ihjäl Johan och låst in Jonna i ett skjul. Då hade det inte varit lika kul längre! Tack och lov för att ni fick komma hem helskinnade.

  Reply
 2. Lindan

  Hahaha….men hur sööööt var du inte när du vaskade guld…!!?! 😀 😀 Måste varit en av hans mest exalterade elever ever! 😀 😉
  Tror du hade passat där, med hatt och häst…Fast jag är glad att du valde att komma hem igen! 😉 Och Johan såg ju ut som om han bott där halva livet när han fick på sig sin hatt…! (y)

  Kraam, och trevlig helg på er!! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åh vad gullig du är Lindan 😀 ♥
   Ja jag var SÅ lyckligt över att han vill visa mig hur man vaskade guld!! Ville ta in varenda sekund av det!
   KRAM på dig finaste du!! ♥

   Reply
 3. Sabina

  Wow jag skulle vara livrädd men det ser samtidigt så kul ut!

  Åh, jag som trodde att sånt ranchliv bara fanns i böckerna, haha! Nu vill jag också flytta dit!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha ja jag trodde också att det bara fanns i böcker och filmer, men det var som att man befann sig i en film där. Allting liksom stämde 🙂
   Ja om man inte gillat Grundtjärn så mycket så skulle jag också flytta dit 😀 ♥ Kram!

   Reply
 4. Mona

  Det har alltid varit min dröm att vaska guld 🙂 Det vill jag verkligen testa.
  Inte zipline, är alldeles för höjdrädd 🙂 Ni ser verkligen ut att ha roligt. Vilken resa ni gjort !!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh hoppas du får tillfälle att också prova det! Det är verkligen spännande och roligt 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 5. Steven D. Petersen

  OK then. -saw the Zipline, thought of telling you too, in the area, Moaning caverns (Vallecito) was a rite of teen age 9hood) for my son, ‘spelunking’ down 200 feet (there’s a metal spiral staircase, out of a ship also) next time. on Facebook please check out the group Yosemite Photography (Nick Wright) as I’ve aleady posted one of your photos (jumping) with description. Best, Steve

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja åh allt där var så roligt! Hade kunnat stanna kvar där en hel vecka och bara fortsatt vaska guld 🙂
   Kram på dig och hoppas du haft en fin helg ♥

   Reply
 6. PJ:s byffé – från by till fe

  Vau, det hade vart nåt att glida iväg på. Fri som en fågel. Nästan. Förstod jag rätt så är det flera banor efter varandra? Något som definitivt vore värt att prova om man är i krokarna. Och vilket härligt gäng som skötte om er! Samtidigt så vill jag påminna om att världens längsta linbana finns i Sverige.Visserligen sitter man bekvämt i en hytt men upplevelsen är mäktig och man upplever verkligen Norrlands natur von oben. http://www.linbanan.com/

  Jag vet inte varför men jag satt på helspänn under guldvaskningen. Måtte inte Jonna schabbla till det så att guldet blir till sand. Det lyckades och du fick med dig ett minne för livet. En härlig dagsutflykt fick ni!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åh vad jag skrattade åt att du satt på helspänn under guldvaskningen 😀 Hahah åhh…guldet blir till sand. Påminner ju om den vackra låten!!!

   Och ja du förstod rätt, det är liksom flera olika banor efter varandra. Så man får en liten paus emellan 🙂
   Skulle vara kul att prova den Svenska linbanan också! Ser väldigt vackert ut.
   Kram på dig PJ! ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh häftigt!! Ja jag tror nog att det finns guld här omkring trakterna också!
   bara det att folk inte letat än. Jag ska prova iaf 🙂
   Kram ♥

   Reply
 7. Martina

  Så KUL att se det här Jonna! Jag bor ju bara några timmar från Mariposa så nu tänker jag boka motel och dra iväg med min boyfriend och se om vi också kan uppleva samma äventyr som du och Johan! Jag har lite höjdskräck, men jag tror att jag skulle kunna klara av att zippa lite jag med! Hahaha!
  Du är verkligen duktig på att filma och fota!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh men vad roligt att du bor så nära Mariposa. Vad häftigt!!! Jaa ni borde åka dit någon dag. Ni kommer nog inte ångra er! jag hade också höjdskräck men det var inte så farligt som man tror att det är. Väldigt skön känsla bara 🙂
   Och tack för dina fina ord. Vad glad jag blir!! Kram på dig, och ha så KUL! 😀 ♥

   Reply
 8. Evy

  OMG!!! Jag skrattade och grät om vart annat då ni åkte linbanan. Något så fantastiskt häftigt. Jag bara måste åka dit en dag innan jag blir så gammal att de vägrar låta mig åka (är 65 nu 🙁 ). Och vaska guld – vilken dröm :D.

  Tack än en gång för att du delar med dig av allt roligt 😀 Kramar i massor från mig <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Hahha åhh men vad go du är Evy!!! Klart du ska dit och åka linbana och vaska guld 😀 Det blir man nog aldrig för gammal för.
   Tack för din härliga kommentar. KRAM ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Caroline!! Så roligt att du tycker om videon!! 😀
   Vad glad jag blir! Kramar ♥

   Reply
 9. Magnus

  Vilken härlig dag ni hade!
  Nu ska jag gå och lägga mig för klockan sex är det dags att gå upp igen. För nu är tiden inne för mig också att åka till det stora landet i väst, och delvis följa i era fotspår.
  Stor kram!

  Reply
  • Malin

   Önskar dig en jättetrevlig resa ?
   Med lite tur så kanske vi kan få en reseberättelse från dig också när du kommer hem igen ?

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh såååå SPÄNNANDE Magnus!!!! Är säker på att du kommer ha en helt magisk resa!!
   Ta hand om dig så hörs vi snart! Stor kram ♥

   Reply
 10. Lars 8463

  Läst dina ord
  Tittat på bilderna
  Fölt filmerna
  Lyssnat på din röst

  Förväntan
  Oro
  Glädje
  Exalterad
  Livsglädje
  Drömmar
  Dina känslor

  FÖRLÅT!
  Jag kanske skulle betrakta din
  blogg som gratis underhållning.
  Men det kommer jag aldrig
  att göra.

  För dina känslor
  är för värdefulla
  för att vara underhållning.

  Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh Lars….tack för att du alltid får mig att stanna upp och ta in dina ord. Det är så vackert allting.
   Som om du skriver från en annan planet. Stor kram på dig, och TACK ♥

   Reply
 11. Mia

  Jonna! Jag hittade dig efter ditt “gnäll-inlägg” (fantastiskt bara det). Tänk om jag hade fått den möjligheten att få göra den resan! Att få göra DEN resan mot att göra lite reklam, oh du lyckliga människa! Dessutom är du ju så värd det, efter vad jag kan bedöma efter denna korta bekantskap, fantastiska bilder och roliga klipp! You go girl! Jag kommer att fortsätta att följa dig. / Mia

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh….TACK Mia!! Och så kul att du hittat hit och att du gillar bloggen. Varmt välkommen!
   Glad att du vill fortsätta följa mig. Stor kram !! ♥

   Reply
 12. Anna

  Åh så härligt!

  På tal PM guldvaskning! Är du ute på vägarna igen och åker norrut mot kiruna/Karesuando så måste du åka in till Lannavaara och vaska guld. Där finns ett guldvaskarläger och varje år hålls guldvaskartävlingar där. Hett tips!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men gud vad häftigt!! Tack för tipset!! Det hade jag aldrig hört talats om 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 13. Rakel

  Älskar din blogg Jonna! Har just läst ditt tidigare inlägg om att vara bloggare och samarbeten och jag är så glad att du kan få en lön för allt ditt arbete. Det är dig väl unnat. Jag förstår inte hur folk orkar och kan reta upp sig på en sådan sak. Man väljer ju som sagt själv vad man läser och inte. En del har så väldigt lätt att vara negativt kritiska mot andra men gör förmodligen många dumma saker själva. Stort lycka till med allt!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tusen, tusen tack! Det värmer o läsa dina ord!!
   Tack för din kloka kommentar. Kramar ♥♥

   Reply
 14. Caroline

  Jag måste säga detta. Du och Johan är så fina tillsammans!
  Jag känner igen mig så mycket i mig och min sambo.
  Johan liknar honom så mycket till utseendet vilket gör det extra jobbigt nu när min sambo är på utlandstjänst ett halvår.
  När jag ser Johan på bild så tänker jag alltid på hur mycket jag saknar honom men på något sätt får jag ändå uppleva kärlek när jag ser er tillsammans. Det är en kärlek som strömmar ut genom skärmen och omfamnar mig när jag känner mig som mest ensam. Tack <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh…blev lite rörd av att läsa din kommentar!!!
   Kan tänka mig in i hur jobbigt det måste kännas att vara så långt ifrån din sambo nu. Men så fint att du kan uppleva lite av er kärlek genom att se mig och Johan tillsammans. Verkligen vackert att du tänker så!!
   Kram på dig, och hoppas att tiden går fort tills ni får vara tillsammans igen! ♥

   Reply
 15. Marie-Helene

  Hej Jonna,
  Läste ditt långa inlägg om kritik mot bloggen.
  Tydligen träffade det ömma tår – försvarstalet var långt.
  Men vi som har synpunkter på dina reklaminlägg är ju så få så varför bry sig så mycket?

  Det är ju inte heller dig vi kritiserar utan din yrkesroll som bloggare.
  Jag är journalist och får ofta kritik, det hör till jobbet. Gör att man utvecklas.

  Jag tillhör de som tycker din blogg förlorar på reklaminlägg.
  Man får inget gratis. Och du säljer ut en del av din trovärdighet.
  Kan man vara 100 % genuin i inlägg som betalas av andra?

  Jag tror inte det eftersom reklamen i din blogg förutsätter att de som betalar förutsätter att du framställer resor, bilar, stövlar, kläder som nåt fint, bra o positivt.
  Samtidigt som jag är fullt införstådd med att du, som vi andra, måste kunna försörja dig.
  Är det ena en ursäkt för det andra?

  Lycka till. Och tack för en blogg som jag verkligen gillade.
  Marie-Helene Nilsson

  Reply
  • En annan synvinkel

   Det där med reklam kan ju tas emot på många sätt. Reklaminläggen hör ju till Jonnas jobb och om man inte tycker om reklaminläggen men gillar bloggen i övrigt så kan man ju bara bortse från reklamen och njuta av det övriga innehållet på bloggen. Att bloggen inte hade varit vad den är utan reklamen framgick ju tydligt i det du kallade för Jonnas “försvarstal”. Och om Jonnas yrkesroll hade varit något annat än just bloggare så hade ingen kunnat njuta av Jonnas blogginlägg, varken sponsrade eller osponsrade. Om de sponsrade inläggen är en förutsättning för att bloggen överhuvudtaget ska kunna fortsätta att existera, då tycker jag att man kritiserar hela bloggens existens om man kritiserar ett sponsrat inlägg.

   Reply
 16. Marie-Helene

  Hej Jonna,

  Den anonyma kommentaren är svår att ta på allvar. Verkar vara en uppdragsgivares försvarstal.
  “Att äventyra bloggens existens genom synpunkter” är aningen drastiskt…

  Många bloggar, de flesta, utan att kunna leva på det. Har andra jobb vid sidan av.
  Du Jonna bloggade ju länge innan du började med reklam. Och då var bloggen som bäst o m du frågar mig.
  Som jag uppfattade det handlade det inte om att kunna fortsätta att blogga utan att försörja sig. Genom betalda inlägg kunde du försörja dig, betala räkningar och överleva som alla vi andra. Fine. Men då tycker jag att du ska stå för det.

  Att du inte gav feedback på kommentaren kan jag förstå, det har du ju gjort jättemånga gånger idag. Du har säkert annat att göra.

  Vänliga hälsningar
  Marie-Helene

  Reply
  • Krister

   Är åsikterna mindre värda om kommentaren är anonym? Alla har inte energi till att både ha ett jobb och blogga vid sidan av. Jag fotograferar själv som en hobby när tid och krafter finns och har inga problem med att se hur mycket jobb som ligger bakom Jonnas blogg. Själv orkar jag inte ha en blogg eftersom att jag har ett krävande jobb som tar min energi.

   Mari-Helene skriver: “Men då tycker jag att du ska stå för det”. Ska någon behöva försvara att den personens liv, likt alla andra personers liv, innebär vissa utgifter och att personen behöver försörja sig?

   Eller är det kanske sättet Jonna försörjer sig på som sticker i folks ögon? Jag kan tänka mig att många därute blir avundsjuka på att det finns de vars yrke är att blogga. Men varje person har möjlighet att själv bestämma vad denne vill göra med sitt liv och om man vill bli bloggare så är det bara att sätta igång och jobba mot det målet, men det kommer att krävas hårt jobb. Jonna har ju haft den här bloggen i många år och nu har hon äntligen fått möjlighet att göra samarbeten och tjäna en slant, vilket hon är väl värd. Jonna publicerar ju allt sitt bloggmaterial med bravur!

   Nu är det dags för mig att börja färdas mot mitt jobb som innebär skiftarbete och hårt slit. Mitt slit verkar vara värt lite mer än en bloggares hårda arbete, trots att bloggaren garanterat lägger ner minst lika mycket jobb på att planera och skapa sina blogginlägg. Livet är tyvärr inte rättvist mot de stackars bloggarna.

   Reply
 17. En annan synvinkel

  Marie-Helen, du uppfattade min kommentar på fel sätt och dessutom citerar du mig fel (eller egentligen skriver du inte vem du citerar men jag antar att ditt så kallade citat syftar på min kommentar, eftersom ingen annan här har skrivit något liknande). Du skriver “”Att äventyra bloggens existens genom synpunkter” är aningen drastiskt…” Jag varken skrev eller menade att man äventyrar bloggens existens genom synpunkter. Självklart får man ha åsikter, vi lever ju i en demokrati, vilket vi kan vara riktigt glada för! Vad jag menade var att det blir motsägelsefullt om man kritiserar ett sponsrat inlägg när Jonna ju tydligt beskrev i det som du kallade för “försvarstal” att hon hade som alternativ att sluta blogga (inte att ha bloggen som en hobby, utan att sluta) om hon inte kunde tjäna pengar på det. Jag är säker på att det finns många som känner som Krister, att de inte orkar blogga därför att de har ett jobb att sköta. Sedan vill jag bara säga att jag inte är någon uppdragsgivare som kommer med något försvarstal. Jag är bara en helt vanlig privatperson som utnyttjar min rättighet att i en demokrati framföra mina åsikter. Snälla, kränk inte mig genom att försöka peka ut mig och påstå att jag är något som jag inte är. Du vet ju faktiskt ingenting om mig. Människor kan givetvis tolka det jag uttrycker på olika sätt, men jag ser gärna att de citerar mig rätt om de vill citera mig. Jag tycker att det är kränkande att bli felciterad eftersom att det då känns som att någon annan lägger orden i munnen på mig och det gör mig ledsen. Och om någon känner att jag trampar på ömma tår för att min åsikt inte är likadan som deras åsikt så ber jag om ursäkt. Min avsikt är inte att vara elak mot någon. Jag vill bara inte att någon citerar mig fel och lägger orden i munnen på mig efter att jag framfört min åsikt såsom jag har rätt att göra i den här demokratin. God morgon, jag önskar dig en trevlig dag, Marie-Helen! (Och god morgon önskar jag er alla andra därute också, såklart!)

  Reply
 18. Monica

  Häftigt att vaska guld:-) och så kul att du har det som minne! Man kan ju inte låta bli att tänka på svenskarna som utvandrade en gång och hur de försökte finna inkomst på olika sätt, det lyckades väl inte så bra just med guld, men någon berättelse finns nog om att någon enstaka lyckades. Det kommer ju fler och fler ärliga berättelser om hur de levde och att det var mest misär och utanförskap men att en del sakta tog sig ur det och in i samhället, ja som det ser ut idag också för många människor.

  Vilken spännande resa ni fick vara med om och så härligt att ni är två nu. Ha det fortsatt fint i höst!

  Reply
 19. Monica

  Marie-Helene Nilsson, vilken tidning skriver du för;-), skulle vara såååå intressant att läsa, se och bedöma om det möjligen då är enbart dina egna personliga åsikter du skriver eller om du har något liiiiitet krav från tidningens ägare att skriva vad de anser om saker och ting, oj vad kul det vore, och om du fortfarande får lön om du bara skriver om det du vill och tycker är kul, aldrig något känsligt eller så som du inte kan stå för, nej det är dina egna personliga tankar och bara preciiiis så. Kan inte var lätt att vara journalist heller. Nej det är inte lätt i något yrke. Önskar dig en toppendag imorgon men först en god natts sömn. Och hoppas folk kan skärpa till sig och titta in i sitt eget huvud lite mer vad som finns där.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.