Bada isvak

Det här blogginlägget innehåller ett samarbete mellan mig och Barnängen

I 6 fantastiska veckor har jag fått äran att vara ambassadör för Barnängens initiativ “Sverige Frilufsar“, och varje vecka har jag på olika sätt delat med mig av härliga stunder ute i naturen blandat med lite tips och inspiration. Nu är det min allra sista vecka, och jag ville ta frilufsandet till en ny nivå. Jag ville göra något jag länge, länge velat prova på riktigt. Att bada isvak.
Jag fick med mig Johan och mina bästa vänner Åsa och Arvid på denna galna idé, och tillsammans fick vi en lördag nere vid isen med ett dopp i sjön vi sent kommer glömma. En upplevelse som definitivt kan beskrivas som både det värsta och det bästa på samma gång. Men vilken underbar känsla det var efteråt!

Det kändes som det bästa tänkbara att få avsluta dessa underbara, inspirerande och roliga veckor med att ta ett svalkande dopp i sjön! Här kommer videobloggen där vi alla bevisar att vi gjorde det! ENJOY ♥

Anledningen till att jag ville bada isvak var för att jag ville få uppleva den där härliga känslan som riktiga vinterbadare ofta beskriver. Att det känns uppiggande. Renande. En känsla av att bli pånyttfödd. Och jag hade hört att det tydligen krävs att man stannar nere i vaken ett antal sekunder och håller ut genom den där värsta panikkänslan i kroppen, tills man plötsligt slappnar av och kan andas lugnt. Det är då man verkligen kan få den där rushen av endorfiner i kroppen som ger en riktig kick.

Jag har tidigare doppat mig i isvak. Alltså upp och ner inom loppet på någon sekund. Men denna gång ville jag verkligen pusha mig till att stanna kvar lite längre tills kroppen slappnade av. Självklart ska man ju ändå känna efter vad man klarar av. Man ska inte pressa sig själv till något man inte vill göra. Men jag ville verkligen, och hade bestämt mig för att klara av det!

Nu förstår jag verkligen vad alla vinterbadare pratar om. Nu förstår jag varför det är något som vissa faktiskt gör varje vinter. Jag kände efteråt att jag absolut vill göra detta till en tradition. Att ta ett dopp i sjön varje vinter! Jag upplevde det verkligen som något bra för kroppen. Och det finns ju bevis på att det faktiskt är bra både för blodcirkulationen och har en positiv effekt för smärtsamma åkommor. Och inte minst så har det en otrolig effekt på humöret, i och med att det blir som en explosion av endorfiner i kroppen. Det kändes kan jag säga! Om inte annat ser ni säkert på både mig och Åsa väldigt tydligt hur glada vi kände oss efteråt. Som Åsa sa “Det kändes som att föda igen!”

Om man ska bada isvak ska man dock tänka på vissa saker. Det ska vara roligt och säkert.
Så här kommer några snabba tips från mig!

 • Bada inte ensam! Var gärna ett gäng med vänner.
 • Om ni ska göra en egen isvak på isen, gör den gärna där ni bottnar. Och se till att märka ut den tydligt med t.ex stora grenar efter badet så att andra ser vart vaken är någonstans.
 • Ha gärna tillgång till en stege så att det blir lättare att ta sig i och ur vaken
 • Bastu är ju nästan ett måste när man ska bada isvak! Se till att ha den uppvärmd innan ni hoppar ni.
 • Var varm innan badet. Antingen kan man sitta en stund i bastun med lagom värme eller hoppa runt eller jogga en stund.
 • Tänk på att det kalla vattnet chockar kroppen. Man ska vara helt frisk och ha ett friskt hjärta och bra blodtryck.
 • Var inte i för länge, utan se till att komma upp inom 30-60 sekunder (om du inte är en väldigt van vinterbadare)
 • Se till att komma in i värmen snabbt efter badet.

Vi gjorde isvaks-badet till en heldag. Vi träffades först hemma hos mig och Johan och åt lite lunch och fikade och packade alla saker. Sedan begav vi oss ned till sjön. Det var en otroligt vacker dag. Ca -10 ute i luften och nysnö.

Lilla Malte, som är son till Åsa och Arvid, fick hänga med oss denna dagen. Han låg och sov i sin lilla släde under hela badet och det såg bara för sött ut!
När vi kom ned till sjön så tände vi bastun och började göra vaken. Först borrade vi ett hål och stoppade ned skaftet av en kratta för att kolla så vi inte var på alldeles för djupt vatten. Det är ganska långgrunt vid denna stranden så det var lite svårt att avgöra vart vi skulle göra vaken. Men det var lämpligt djupt. Vi hade en isborr med oss och två rejäla sågar. Som ni kanske såg på filmen så var isen otroligt tjock. Jag blev helt chockad. Trodde absolut inte att isen var så tjock i år.
Till vänster ser ni isen vi tog upp. Efter badet stoppade vi tillbaks alla isdelar och märkte ut platsen med stora björkgrenar.
Eftersom jag samtidigt skulle filma vårt vinterbad så tog jag mod till mig att vara först ned i vaken, så att jag sedan kunde springa in till bastun och byta om och sedan filma i lugn och ro när alla andra sedan skulle bada. Det kändes helt galet knäppt att bara klä av sig overallen i -10 graders kyla. Redan där sa kroppen ifrån. Men jag hade bestämt mig, och jag hade redan där en otrolig adrenalinkick. Jag var redo!
Som jag känt tidigare gånger när jag doppat mig i isvak så får jag en slags kramp med andningen. Jag kan inte andas normalt och knappt få fram några ord. Därför har jag tidigare alltid klivit upp nästan på en gång eftersom det är en obehaglig känsla. Men nu ville jag inte ge upp! Och jag och Åsa hade bestämt innan att vi skulle “lämna all skit i isvaken”. Det var det vi pratade om i videon också när vi badade. Vi ville se badet som en slags symbolisk handling för en härlig nystart! Och lämna allt gammalt bakom oss haha. Det gav mig lite extra kraft att faktiskt stå ut tills andningen lugnande sig.

Efter kanske 20 sekunder så blev plötsligt andningen helt normal och kroppen fick en rush av värme. Jag riktigt kände hur blodet plötsligt rusade i hela kroppen och hur något släppte. Jag kände ingen kyla och ingen panik. Det var som om kroppen bara gav sig hän åt situationen. Och det var en sådan otroligt häftig upplevelse. Jag har aldrig upplevt något liknande i hela mitt liv.
Åsa var på tur efter mig och tog sig ned i vaken utan problem.
Sen var det Arvids tur. Åsa hejade på! Jag bara älskar denna bilden! Isbadet…vännerna…himlen…kylan…isen! Allt!
Och sist på tur var Johan, som definitivt var som en lugn ko genom hela badet, som ni kanske såg på filmen. Han har gjort lumpen och där hade de en övning där de skulle “gå igenom isen” och hamna i en isvak. Och de fick inte komma upp förrän den där värsta paniken hade lagt sig och där de med lugn och ro skulle säga sitt soldatnummer och be om att få komma upp. Så han hade känt på den där känslan av att stanna i vattnet tills kroppen slappnade av. Riktigt imponerande!
Efter badet bastade vi och värmde upp oss ordentligt innan vi sedan gick ut igen för att plocka upp våra grejer. Malte låg fortfarande och sov gott i släden och solen var på vägg ned. En dimma la sig över sjön och jag tappade nästan andan. Så vackert!
Per Henrik som är Åsas bror kom förbi med skotern. Det blev inget bad för honom haha, men vi fick hjälp att köra hem de tyngsta grejerna med skotern så vi slapp bära dom. När vi kom hem igen så lagade vi tacos och firade vårat härliga bad!

Finaste lilla Malte vaknade och var så nöjd efter den härliga tuppluren ute i det fria.

Vilken fantastisk dag. Är väldigt glad över denna härliga upplevelse. Har ni också badat isvak någon gång? Hur upplevde ni det?

Nu är det också sista veckan att skicka in bidrag till Barnängens stora fototävling med Sverige Frilufsar, där jag sitter i juryn och en lycklig vinnare kommer få en skidsemester för hela familjen (värde ca 20 000 kr!). Så har ni några bilder från senaste utflykten eller några foton som ni tagit när ni varit ute i naturen och frilufsat, skicka gärna in HÄR eller klicka på bilden ovan. Och lycka till!

Tack för att ni följt med på mitt frilufsande dessa veckor, och för att ni varit med och inspirerat till mer frilufsande för alla! Det har varit otroligt roligt att få dela detta med er, och att få läsa om era egna tankar, tips och erfarenheter. Och extra roligt att få se att det har uppskattats av er så mycket! KRAM ♥

70 Kommentarer på “Bada isvak

 1. Lindan

  Åååh, era GALENPANNOR!!! :O Fast jag måste erkänna att jag blir lite avis (och nyfiken!!)…Skulle också vilja testa någon gång! 😀
  Hela dagen verkade ju bara så supermysig…!Vad mer kan man begära liksom – isvak, bastu och sedan god mat med sina bästa vänner (och sötaste gullskallen Malte! )?! <3
  Helt fantastiskt! Och med all snö och den vackra solnedgången – magnifikt!

  VAAARM kram!!! 😉

  Reply
 2. Anonym

  Imponerande att du gjorde det! Utan bastubad före! Rushen av värme, det måste vara något som har med överlevnad att göra…
  Jag brukar alltid basta först, och sedan doppar jag även huvudet. Ska skippa huvuddoppet nästa gång!

  Reply
 3. Monica

  Fantastiska bilder och en härlig film! ? Är själv en året runt badare i sjön i samband med bad i vedeldad bastu, det är ljuvligt!

  Reply
 4. Corry

  Trodde inte mina ögon, herregud vad modig. Aldrig i livet men så roligt att titta på. Njuter verkligen av filmen, du är hjälter!!?

  Reply
 5. Dixi Wonderland

  Barnängen kan inget annat än att vara nöjda med de materialet som du producerat! Kommer sakna detta samarbetet för jag tycker att det har varit så mysigt att följa med på och få tips och ider 😀

  Reply
 6. emblas.se

  Hahah åh har inte badat isvak sedan jag var liten! Och då badade man ju överallt utan att tänka sig för! ^^
  Härligt gjort av er! <3
  kram
  Emma

  Reply
 7. Magnus

  Det var absolut strongt gjort, frivilligt skulle jag nog inte göra det där, i alla fall inte som jag känner nu, när man var liten så gick man på isen som täckte en bäck för att se hur långt man kunde gå innan isen brast, så där blev det ett och annat halvkropps dopp, inget jag prövar nu, men då var det roligt, spännande och kallt innan man kom hem.

  Bra gjort allihop 🙂

  Reply
 8. PJ:s byffé – från by till fe

  Jodå, jag har “badat isvak” en gång, fast ofrivilligt. 4 km ut från fastlandet gick jag genom isen en nyårsdag. Det blev minsann kallt innan vi var iland, ingen bastu där inte. Jag frös som en hund. Det var spegelblank is så med sparkstötting gick det ändå ganska fort att komma i land. Tur att jag hade sällskap som kunde hjälpa mig ur vaken för axeln gick också ur led. Jag hade nog inte klarat mig ensam speciellt bra. Sedan blev det akuten som slutet på det äventyret.

  Modigt gjort av alla som sänkte sig i vaken! Den som inte vågar bada isvak på en gång kanske kan nöja sig med att rulla i snön som en förövning. Men bastun behövs hur som helst.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men fyy vad otäckt det lät. Huvva. Så vill man ju verkligen inte bada isvak.
   Är så glad att allt gick bra… och att du tog dig i land. Man blir ju så snabbt nedkyld. Man överlever ju inte så länge i vattnet.
   Otäck historia, men vilken tur att slutet blev bra. Tack för att du delade med dig PJ.
   Kramar ♥

   Reply
 9. Gunilla

  Jag vinterbadade en gång, men det var ingen is på sjön.
  Otroligt skönt! Efter lite bastu tog jag ett dopp till.
  Skulle lätt kunna ha det som vana, om jag hade en sjö och en bastu
  nära till hands : )
  Malte: vilken supersöt en!

  Reply
 10. Iza

  Tack själv för vad du delat med dig av! Himla roligt och lärorikt också, på sina ställen. Mycket fint! bada isvak kommer jag nog inte göra än iaf… Är sådan badkruka på sommaren redan…! Hahaha, men vem vet, kanske? Någon gång iaf. Min sambo har precis som din fästman också gjort isvak grejen inom militären. Verkade inte så lattjo, men värt det tror jag.
  Tack för att du delar, återigen. Fantastiskt <3

  Reply
 11. Jorma

  Två gånger i veckan kör jag bastu med bad. Är väl inte nere med hela kroppen jätttelänge undervintertid, men brukar gå sakta mellan bryggorna. Brukar försöka ta det nynnandes på operasektionen från Bohemian Rhapsody 😉
  Ha en fortsatt fin vecka.
  Kramar

  Reply
 12. Evy

  Oj så häftigt. Imponerad av er alla och så fascinerad av att se de där isblocken. Såå vackra.

  Fotade du igenom isblocken något? Såg ju ut att vara väldigt klar is, och du hade solnedgången till hands 😀 Men kanske inte det du i första hand tänkte på att fota i ett sådant här ögonblick. Är lite avis på all fin snö och så det där underbara knarret då ni gick. Älskar då det är -10 😀

  Reply
 13. Katta - Bucketlife

  Alltså de där bilderna. Ljuset, snön, känslan! MAGISKT!!! Blir helt lyckorusig bara av att se och läsa 🙂 Och rätt så sugen på att testa!

  För övrigt, vilken livskvalitet det är att ha det där runt knuten. Och nu är jag på väg att bo så också – med stor inspiration från dig 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh TACK!! 🙂 Vad glad jag blir!!
   Jaa eller hur, jag är så himla tacksam att jag får bo på en plats som har det där runt knuten. Och vad otroligt kul o höra att du är på väg att få bo så också!! Jätteglad att du kunnat finna lite inspiration från mig. TACK! Det värmer i hjärtat att höra det.
   Stor kram på dig ♥

   Reply
 14. Arne Lundvall

  Jag förstår och är glad att du lämnade Göteborg. Det livet du har verkar fantastiskt! Vad har du för råd till oss som sitter fast i skiten utan släktingar med fastigheter i landsbygden,

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh så gulligt! 🙂
   Och vad kul att du tycker om Johan dialekt. Det gör jag också! Har alltid älskat norrländska 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 15. Marina

  Åh vilken härlig film! <3 Jag har aldrig badat isvak men nu blir jag sugen på att prova! Kan verkligen tänka mig att kroppen får en enorm endorfinkick och att man känner sig renad efteråt! 🙂

  Reply
 16. Pamela

  That last image of you all walking away in silhouette over the ice…. magical. Cinematic.
  I almost felt like I could taste the air.
  You put us there, and it not only looked beautiful, but felt beautiful.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww thank you Pamela. Im glad you liked that scene.
   I just LOVED that moment. The light…the fog…it was magical!
   Lots of love ♥

   Reply
 17. Paula

  Bastu före, bastu efter, det är nödvändigt för optimal njutning. Snälla, bada inte i vak ut att först värma upp kroppen i bastu, och bada inte utan att efteråt värma upp dig i bastun igen…pössipannan

  Reply
  • Jonna Post author

   Men vi bastade! 🙂 Vet inte om du såg hela videobloggen. Men vi värmde upp bastun innan, så när vi bytta om värmde vi oss i den en stund. Dock inte för länge eftersom man helst inte ska bli för varm eftersom det blir sådan hastig temperaturförändring när man går ned i vaken. Men efteråt bastade vi rejält! 🙂 Det var superskönt. Skulle nog aldrig tänka mig att bada isvak utan bastu 🙂
   Kram ♥

   Reply
 18. Lars 8463

  TACK
  För att efter dagar
  med friskluftsmask och gaser.
  (inte bara mina egna)

  Få ta djupa, rena andetag
  av värmen och glädjen
  i dina ord och bilder.
  (även när det är allvarliga saker)

  För att du ska veta.
  Att när du släpper ut värmen.
  När du gläntar på din dörr.
  För katterna.
  För mig.
  Så värmer du mina tankar.

  Förlåt
  Men jag tycker att Malte,
  trots att han inte badade.
  Verkar vara coolast.
  Så framtiden….

  Kram från mina tankar

  Reply
 19. M

  Badar i vedeldad badtunna vid fjällbäck som ständigt är nästintill bottenfrusen på vintern, men mannen löser det genom att hoppa rakt ut från tunnan ner i snön istället! Har själv hittills varit för feg, men efter att ha sett din film och förstått vad kylan gör med endorfinerna så kanske jag vågar prova också. För övrigt en magisk upplevelse att sitta i varm badtunna en kylig vinternatt och titta upp i stjärnhimlen :-).

  Reply
  • ♥Maria Alvljus♥

   Hej M
   Att bada i en badtunna medan stjärnorna lyser högt uppe på den mörka stjärnhimlen,
   låter som en fantastisk upplevelse.
   Blev lite nyfiken på om ni lever så enkelt och nära naturen året om, för jag levde så där jordnära
   när jag var yngre♥

   Reply
   • ♥Maria Alvljus♥

    Hej igen M….Jag kom att tänka på att badtunnor ju är som en mindre bassäng
    och inte så enkelt och omodernt, som jag först trodde.
    Dom är ju ganska stora med uppvärmt vatten att ligga och flyta i, tillsammans med vänner.
    Jag tänkte lite fel, så ni lever nog inte så primitivt som jag först trodde.

    Reply
    • M

     Hej Maria Alvljus, jo just det här är en primitiv liten badtunna i trä av den äldre modellen. Inte så stor och modern som det finns nu 🙂 . Vi bor tyvärr inte där året om, men drömmer om att kunna flytta dit så småningom. För oss är det paradiset på jorden, medan andra inte förstår hur vi står ut med utedass och att hämta vatten från ån :-). Finns inget godare vatten än rent fjällvatten!

     Reply
     • ♥Maria Alvljus♥

      Tack M..Det var så jag såg det först…
      Det känns så fantastiskt…att bada i en trätunna vid en
      fjällbäck och med stjärnorna ovanför.
      ♥ ♥ ♥

      Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…så fina ni är som skriver till varandra.
   Det låter verkligen helt fantastiskt mysigt med en badtunna vid en fjällbäck! ♥
   Speciellt att sitta där en kylig vinternatt och blicka upp mot stjärnhimlen. wow!
   Skulle vilja bygga en badtunna någon gång framöver.

   Kram på er båda ♥

   Reply
 20. Emma

  Vad häftigt att bada isvak! Har själv aldrig gjort det, men skulle vara spännande att prova för att få känna den där kicken som du beskriver. Fina bilder och fin film också 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Emma!
   Ja jag hoppas du får möjlighet att prova det någon gång. Det är verkligen en kick! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 21. B

  Vilken underbar liten film!
  Du får med allt! Lille Malte i släden – hur ni går över bron -hur ni sågar upp vaken – hur du tänder i bastun och sedan på slutet hur ni vandrar iväg i solnedgången (fast det var egentligen fel håll???) så magiskt vackert!!!!!

  Reply
  • B

   Jag måste säga igen: du har blivit så otroligt duktig på att filma! Den här lilla underbara filmen är så proffsig!! Det märks att du har lagt energi på planering och tid på att få det så bra som möjligt!! Det blir så mycket bättre när du har kameran mera stilla när du filmar dvs proffsigt! Ni måste ha haft en härlig dag och du fick verkligen med hur vackert det är uppe hos dig!
   Ser fram emot fler små filmer!

   Reply
  • Jonna Post author

   Men ÅHH vad otroligt glad jag blir o höra att du tycker jag blivit duktig på att filma. Jag bestämde mig i början av detta året att jag ville lägga ner mer energi på videobloggarna och försöka få dom mer proffsiga. Så det glädjer mig supermycket att du lagt märke till det och att du tycker det märks.
   TACK!

   Haha, och jag skrattade till när jag läste att du förstod att vi gick åt fel håll i slutet hahah. Men allt för konsten! Är glad att dom gick med på det.Men visste att det skulle bli en vacker slutscen 🙂

   Kram på dig ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Haha 😀 Ja man var ju tvungen att skynda sig. På sommaren brukar det ta 10 minuter innan jag doppat mig haha. Men eftersom luften var så kall så var man bara tvungen att gå ner fort, fort 😀
   Kram ♥

   Reply
 22. Lena Berg-Nordenberg

  Oj, så fantastiskt med vinterbad. Har alltid önskat att få vara med om detta, men tyvärr tål inte mina muskler kylan. Det är just känslan efteråt som jag förstår är helt otroligt. Så roligt att Du fick uppleva detta och i sådan vacker natur!

  Reply
 23. Gunilla

  Wow!!! Imponerad! Ni är modiga och det verkar vara en häftig upplevelse. Men nja…jag tänker nog inte prova själv. Jättefin film! ?

  Reply
 24. Märta

  Vilken härlig film, nästan så att jag blir sugen på att flytta till Norrland! Dina foton/filmer är verkligen fantastiska, Jonna.
  7-gradigt vatten är det kallaste jag har badat i, efter ett bastubad. Detta var i havet och när man klev upp kändes kroppen jättevarm och det gick att stå på bryggan en lång stund efteråt utan att börja frysa. Och sen in i bastun igen – så härligt välgörande för kropp och själ!.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh tusen tack Märta! Jätteglad att du gillar mina filmer och foton. Och kul att du blir sugen på att flytta till Norrland!
   Ja 7-gradigt vatten är ju inte heller så dåligt! Ja man blir ju som bedövat efter ett tag så man inte känner kylan. Det är en häftig känsla.
   Kram på dig ♥

   Reply
 25. Anonym

  Tuffingar! Härliga bilder och jag är så nöjd med att få njuta av dem inne i husets goa värme:-)
  Trevligt att hitta till din blogg.
  /Anette

  Reply
 26. Pilar

  So brave Jonna! Can’t upload the vídeo now, but looking forward to watch It 🙂 So refreshing and pure just seeing the photos… Best best best
  Love
  Pilar

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh vad glad jag blir!! 🙂
   Jag hoppas att de vill fortsätta samarbeta med mig framöver. Har verkligen älskat detta samarbete.
   Är glad att du också tyckt om det!
   Stor kram! ♥

   Reply
 27. Lotta

  Blir alldeles lycksalig bara av att titta på videon! Ni är så fina och modiga! Lyckan efter badet smittade som tusan, vill definitivt testa att bada i isvak!

  Tack snälla Jonna för att jag fick vara med på ett hörn i den här upplevelsen <3
  Kärlek till dig och hela gänget <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men ÅH vad roligt o höra det. Tack Lotta!! Hoppas du får möjlighet att prova på att bada isvak snart.
   Kramar i massor ♥

   Reply
 28. Wilda

  Helt otroligt inspirerande och vilka bilder!!! Njuter av inläggets alla delar och dina ord som beskriver känslan. Tack Jonna!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.