Balans mellan manligt och kvinnligt

En sak som jag tycker är väldigt roligt med min blogg är att jag nästan har lika många kvinnliga och manliga läsare. Vad jag har förstått är det ganska unikt. Det verkar i bloggvärlden som om kvinnliga bloggare ofta har just en majoritet av kvinnliga läsare, i alla fall om man ser till kommentarerna. Detta är väldigt intressant tycker jag. Bland mina kommentarer brukar det vara ungefär hälften manliga och hälften kvinnliga. Vad beror det på att jag har nästan 50/50?  Att jag har ovanligt många manliga läsare är något som även Bloggkommentarorerna på Stureplan.se uppmärksammat. De skrev ett inlägg om detta för ganska länge sedan; “Poppis bland karlarna

Jag är jätteglad för detta. Det känns otroligt ärofyllt att jag når ut till både kvinnor och män, och även i många olika åldrar. Jag hoppas att det är för att bloggens innehåll når många olika målgrupper. Att det finns något för alla.
Vad tror ni? Och ni manliga läsare där ute, har ni någon tanke kring detta? Vilka bloggar brukar ni läsa och varför läser ni min blogg? Självklart är frågan riktad till mina kvinnliga läsare också. Skulle vara roligt att höra lite tankar kring detta ♥

jonna-jinton-balance

92 Kommentarer på “Balans mellan manligt och kvinnligt

 1. Ann

  De flesta bloggare brukar ju ha som ett “tema”, vilket också innebär att många kvinnliga bloggare skriver om jaa kvinnliga saker. Fast vad vet jag, jag läser faktiskt inte sådär jättemånga bloggar, men du skriver ju om allt i största allmänhet. Så det är kanske därför du har sådan mix av kommentatorer. Jag läser din blogg för ditt liv liknar mitt, till en del, inte fullständigt men närhet till naturen, kärlek för fotografi, bära in ved, skotta snö etc. Många läser nog bloggar som de känner igen sig själv i, eller bloggar som speglar en livsdröm.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack! Intressant att läsa dina tankar! Håller med, man läser ju bloggar av det som man själv är intresserad av.
   Ha det bäst! / Jonna

   Reply
 2. Lisa

  Hej! Tack för en mysig blogg! Jag jobbar som lärare och jag ska prata med mina elever om balans på fysiken och tänkte då visa några av dina stenkonstverk. Har du någon film där du visar hur du balanserar stenarna? Något inlägg där du har skrivit hur du gör? Tack på förhand! Hälsningar Lisa

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej Lisa!
   Men vad roligt o höra detta! Vad glad jag blir att du vill visa mina sten-balanser för dina elever!! 🙂
   Åh jag önskar verkligen att jag hade filmat lite i somras så jag kunde visa hur det går till. Men jag har bara en massa bilder. Däremot håller en dokumentär på att göras om mig av dokumentärfilmaren Mitra Sohrabian. Hon har filmat när jag balanserar stenar. Men det materialet går nog inte att komma åt än är jag rädd för.

   Men jag kan ju förklara lite hur jag gör i alla fall. Det är ju inget som går fort att göra. Det är nog därför jag gillar det. Man blir tvungen att stressa ner. Jag ser det som en slags meditiations-övning. Att stilla sig själv.
   Men hur det fysiskt går till så känner jag mig fram till stenarnas minimala balanseringspunkt. Det kan ta lång tid att hitta den. Speciellt om man balanserar flera stenar samtidigt, dvs att stenen under inte kan balansera utan stenen som är balanserad ovanpå. Men det gäller helt enkelt att känna sig fram. När balanseringspunkten väl har hittats är det nästan så man känner ett litet “klick”. Underbar känsla!

   Jag har länge tänkt att jag skulle vilja hålla i kurser/workshops i detta. Mest för att det är en sådan otroligt avslappnande konstform samtidigt som man kan skapa fantastisk vackra stenkonstverk. Fast “skulpturerna” håller ju inte för alltid om de är riktigt svåra balanser. En stark vind så är allt borta. Men tycker det är lite av charmen men det 🙂 Något vackert som inte varar för evigt.

   Om du behöver fler bilder att visa kan jag maila några till dig. Hör i så fall av dig till : jonnajinton@gmail.com

   / Jonna

   Reply
 3. Tomas

  Jag följer din blogg för jag delar dina intressen för naturen, djuren, rymden och fotografering. Dessutom har jag i likhet med dig flyttat från en stad till en stuga i norra Ångermanland. Jag följer inte så många bloggar, men de jag regelbundet besöker har astronomi, konst, foto och litteratur gemensamt.
  Man förstår av det stora intresset för din blogg, främst från yngre, att det finns en längtan hos många att få bo närmare naturen och komma bort från stressen.

  Reply
 4. sani

  Hej, du e tuff som lever som du gör – tror din livsstil lockar både män o kvinnor. 🙂
  Fin blogg, jag kikar in här nu som då.

  Reply
 5. Daniel

  Hej 🙂

  Kanske är det så att just det din blogg handlar om tilltalar män mycket mera än tjejernas med “inne-grejor” i storsta’n!
  Killar är knappast jätteintresserade av kvinnligt mode, nya läppstift och vad som annars är inne på stureplan. 😉

  Själv är jag intresserad och imponerad över steget du tog och jag skulle gärna vilja göra det själv, men har inte gjort det…
  Jag gillar också fotografi och du tar fina bilder. Jag gillar också lugn och värdesätta annat än massor av pengar och materialism. Att läsa din blogg blir lite som att drömma sig bort och imponeras samtidigt som man vet att du faktiskt lever och tagit steget och inte bara drömmer…

  Mest imponerad är jag nog över att du faktiskt har tagit det där steget och gör/gjorde som DU ville och inte följde “mainstream”-tänket och lyssnade till de tveksamma. En förebild helt enkelt. 😀 Du hittar och tar upp andra värden i livet och agerar därför också en liten ögonöppnare för många tror jag. Det gäller säkert båda könen.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för din jättefina kommentar Daniel! Och tack för att du delar med dig av dina tankar kring bloggen.
   Glad att du gillar den! 🙂

   Reply
  • Mats

   Kan bara hålla med “Daniel”. Din blandning av jordnära berättelser av vardagsliv blandat med fantastiska bilder och din otroliga kreativitet är en stor inspiration. Jag tror också att du har en stor blandad publik för att du faktisk inte bara pratar och drömmer utan faktiskt utför det som många kanske skulle vilja göra. Inspiratör, ögonöppnare och förebild – välj själv (eller ta alla) till ditt visitkort! Tack för att du skriver för oss andra!

   Reply
 6. Boel

  Hej Jonna! Jag följer din blogg eftersom jag delar ditt intresse för naturen och gillar lugnet att bo utanför staden. Just nu bor min sambo och jag i stan men trivs inte alls utan har letat boende på landet i över 1,5 år nu. Det jag gillar med din blogg är bilderna, och att du berättar om det vardagliga och enkla och att du känns genuin. Ett av mina favoritordspråk är “Lycka är när vardagens ting lyser som guld”. Och kanske uppfattar jag din blogg lite så 🙂 Med vänlig hälsning, Boel i Skellefteå

  Reply
 7. Anna

  Jag följer din blogg för att du lever lite som jag skulle vilja göra. Nära naturen. Lugnt. Harmoniskt. Utan en massa stress från omvärlden. Gud så skönt det skulle vara. Sen vet jag ju att även du har det kämpigt emellanåt, men det kan man nog inte komma ifrån? Livet är ju så dessvärre, men det behövs nog för att man ska uppskatta det som är bra.

  Reply
 8. Vardagsmagi

  Tror det är för att du skriver om saker som berör oss alla. Foto, husdjur och natur är något vi alla känner igen oss i och därför gärna läser om. Tack för en underbar blogg! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack!! Och tack för att du följt min blogg så länge 🙂 Och för dina fina kommentarer.

   Reply
 9. Martin

  Hej Jonna
  Jeg drømmer selv om et mere simpelt liv, med mindre stress og i større harmoni med naturen. Er træt af bylivet, og træt af 8-16 job. Det er svært at være sig selv.
  Jeg kan forestille mig at mange af begge køn, drømmer om noget der ligner din livsstil — dog uden at jeg har spurgt. 🙂

  Jeg har desværre ikke muligheden for at gøre det samme som dig, men jeg beundrer din livsstil, og er oprigtigt glad på dine vegne. Det er skønt og opmuntrende at følge din blog og YouTube kanal. Sikke en skøn natur I har – sådan noget har vi desværre ikke meget af i Danmark.

  Fotografering er i øvrigt også noget jeg finder interessant, men her er der desværre ikke rigtigt noget spændende at tage billeder af.

  Tak fordi at du deler dit liv med os.

  Pas på dig selv, og held og lykke med alting. 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så mycket för din kommentar! Härligt med lite danska såhär 🙂
   Glad att du tycker om min blogg! ♥

   Reply
 10. Gustav

  Jag tycker Daniel beskriver det på ett bra sätt!

  Jag har som så många andra tagit det omvända steget, dvs flyttat från landsbygden till staden pga utbildning/jobb. En av mina drömmar är att återvända till min gamla hembygd. Av precis samma anledning som du beskriver i din presentation. Känns som att jag kan relatera väldigt mycket till dig och dina värderingar som du förmedlar på bloggen. I en värld som jag uppfattar som mer och mer ytlig så känns du som raka motsatsen! 🙂

  Sedan är mitt största intresse fotografering och naturen. Din förmåga att fånga känslor i bilder är fantastisk! Den där känslan när man tittar på bilden och det känns som man är där!

  Genom din blogg upptäckte jag bl.a vandringsbloggen som jag också följer. 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för ditt svar Gustav! Och vad härligt o höra att du längtar efter att återvända hem till din gamla hembygd. Det behövs idag ♥ Glad att du kan känna igen dig i det jag förmedlar på bloggen.

   Kul att du börjat följa Angeliqas vandringsblogg också! 🙂 Hon är underbar tjej med så härlig energi!

   Reply
 11. Bosse

  Ja det är skoj med bloggar som lockar båda könen 🙂
  Jag följer bloggen för jag också har ett starkt fotointresse, är intresserad av att vara ute i orörd fin natur, för ditt liv du visar inte är så materiellt fokuserat, för du visar att ett enklare liv är väldigt fint det också, för att du tagit steget och flyttat ut i riktig glesbygd i ett mindre hus (vilket jag drömt om), för att du inte bara visar upp ett liv som en solskenshistoria utan även ta med när det känns lite motigt och tungt ibland, för att bloggen innehåller mycket av kreativitet samt att jag har lite planer / projekt på gång som kommer göra att jag kommer tillbringa mer tid ute i naturfin bergsskogsbygd vilka jag får en del inspiration till här. Även skoj att du och din mamma aktivt fixar med din webb / blogg själva, vilket jag också gör.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Bosse! 🙂 Vad roligt att du har några planer/projekt på gång så du får spendera mer tid ute 🙂 Och kul att du kan finna lite inspiration här. Glad att du följer min blogg!

   Reply
 12. Johanna

  Jag har också funderat över detta! Av namnen att döma får jag också känslan av att din läsekrets är lite äldre än snittet för bloggläsare. En tanke jag hade är att din blogg har legat på Allehanda och därför lockat till sig andra än oss som redan är i “bloggsvängen”?! Sen att ditt innehåll är så annorlunda mot mycket annat i bloggvärlden gör såklart sitt – det är ju därför många blir kvar här 🙂

  Själv är jag tjej, 25 år och flitig bloggläsare så jag är väl egentligen inte rätt person att uttala mig 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Jodå du är helt rätt person att uttala dig tycker jag 😀 Det är roligt att få synvinklar från olika människor.
   Ja jag har nog mer äldre läsare än snittet också. Men det kan nog också ha med att jag bloggat för Allehanda som du nämnde 🙂 Roligt och intressant.

   Tack för din kommentar!

   Reply
 13. Andrea

  Kul att det är så jämt! Jag själv har nästan bara manliga läsare, men de är nog för att min blogg är så nischad. Tjejer tycks inte ha lika stort intresse för de jag skriver om.

  Jag läser din blogg för att ditt liv just verkar så mysigt! Älskar natur och dina foton är väldigt fina. Är inte så tjejig av mig så läser aldrig smink/modebloggar. Tror de är de tjejer mestadels tycks fastna för.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Andrea! Ja det ligger nog något i det du säger. I stora drag läser nog tjejer och killar väldigt olika typer av bloggar, kan jag tänka mig. Men det är ju roligt om man kan locka båda 🙂 Precis som du med din blogg.
   Måste passa på att säga att du är otroligt talangfull. Vilken vacker konst du skapar! ♥

   Reply
 14. Perk

  Jag är ingen bloggläsare men brukar kika in på Jonnas.

  1. Jonna är en snygging!
  2. Man blir glad av att läsa om hennes senaste äventyr. Alltid glad och skön läsning.
  3. Nanook, kungen förstås! Han gillar jag!

  Perk : )

  Reply
 15. Martin

  Du är en ung vacker kvinna som vågar gå mot strömmen genom att flytta från staden, driva eget från ett “ingen mans land” och fångar naturen i dina otroligt vackra bilder.
  Du gör det som jag tror många skulle vilja våga göra, men inte törs.
  Jag är inte förvånad att du har många läsare oavsett kön, har man en gång börjat följa dig är det svårt att sluta.
  Fortsätt precis som du gör, det vill säga fånga din vardag med dina tankar och bilder.

  Reply
 16. Nora

  Jag läser ganska många olika sorters bloggar och älskar din blogg för fotona, naturen och magin. Ditt sätt att beskriva livet på glesbygden och friheten i att följa sina drömmar är inspirerande och vackert. Jag blev så glad när jag såg att du ska föreläsa på seminariumet “Just här är det möjligt” här i Finland och bokade biljett genast jag såg ditt namn där. Ska bli spännande att lyssna på dig live!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Nora!! Och vad glad jag blir att du ska komma och lyssna på mig i Finland! 🙂
   Då ses vi där! ♥

   Reply
 17. Evy

  Hej Jonna
  Jag har följt din blogg nästan från start. Började när du fick Nanook :D. Jag vill ju också ha en hund men min man vill INTE. Men den som lever får se vem som vinner ;-).
  Jag följer din blogg eftersom du gjort det du gjort. Du har flyttat från storstaden till lugnet. Detta lugn är ganska nära där min släkt kommer ifrån (Fängsjön) och du har fantastiska fotografier och skriver så fantastiskt bra om livet och dess mysterier. Jag håller alla fingrar och tår att du kommer ha viljan och förmågan att fortsätta leva som du gör, nära naturen med dina djur. Kanske “den rätte” dyker upp en dag och delar din vardag med dig men det får framtiden utvisa. Du har ju tiden för dig.

  För de som undrar över ålderskategorier så är jag 60+ … :-/

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Evy för din kommentar! Och det är så roligt att du följt min blogg ända från början. Brukar ju se att du skriver kommentarer ibland också. Jätteglad för det!
   Kram! ♥

   Reply
 18. Tobias

  Första gången jag kom i kontakt med denna blogg var nog genom en länk från en annan hemsida. Det var en bild och en liten förklarade text om ditt senaste inlägg. Jag tyckte nog du var söt och texten lät intressant så jag klickade mig in på bloggen för att läsa hela texten. Därefter fann jag massivs av inlägg inom flertal områden och de tycktes alla fånga mig på något sätt. Jag läste de flesta inläggen under en tid men sedan så tog det abrupt slut då jag reste och var utomlands i flera månader. När jag kom tillbaka hade jag fullt upp med att komma ikapp med allt annat i livet att jag glömde bort att besöka bloggen igen.

  Sedan en dag så hände något komiskt. Ditt namn poppade upp tre gånger på samma dag som för att påminna mig om att det var dags att gå in på bloggen igen. Öppnade en tidning och du var där, surfade in på en hemsida och det var en artikel om dig, kollade i en klädeskatalog och du var där. Sedan den dagen har jag följt denna blogg ☺

  Det är svårt att sätta fingret på vad som får mig att läsa denna blogg. Jag tror vi alla söker efter något i livet och vi kan inte riktigt sätta fingret på vad det är alla gånger. Är det harmoni, lycka, kärlek, trygghet? Istället vill jag namnge det som något som vill jag endast beskriva det som ”det”. Om man tittar omkring oss så verkar det allt för vanligt att folk jagar pengar för att finna ”det”. Men några av oss verkar ha insett att detta inte är vad vi innerst inne söker. Jag tror det är detta ”det” som många läsare, mig själv inklusive, tittar efter och finner när de läser denna blogg. Jag har alltid tyckt att du talar ett språk bortom dina texter och förmedlar något som endast kan läsas mellan raderna. Du ger det sedan uttryck genom din konst och dina bilder. Vad du säger genom allt detta är nog en glimt av detta ”det” ☺

  Detta är min gissning till varför denna blogg talar till både till män och kvinnor, så väl unga som gamla.

  Reply
  • Jonna Post author

   Alltså, dina kommentarer är bara så himla vackra. Blir så rörd att jag nästan inte vet vad jag ska skriva. Men tack Tobias! Tack för alla fina ord och för att du tar dig tid att skriva detta ♥

   Vad häftigt det där med att jag ploppade upp på tre olika ställen den dagen!! Jätteglad att du hittade tillbaks till min blogg!! 🙂

   Reply
 19. Annica

  Jag fastnade direkt för din blogg, gillar lugnet, närheten till naturen, djuren, att du gör så mycket själv och inte är rädd att testa, dom fina fotona såklart. Det är liksom så mysig stämning här 🙂

  Reply
 20. Ida

  Jag läser din blogg för att den är äkta, fantastisk och för att du skriver från “hemma”.
  Vill göra samma sak som dig nån gång framöver, flytta hem till Västernorrland och leva ett fint och lugnt liv nära naturen.

  Reply
 21. Tomas E

  Det är helt enkelt en fantastikt trevlig blogg…säger jag som annars inte följer med alls i bloggvärlden!!
  Du skriver och förmedlar både i text och bild på ett så öppet,ärligt och jordnära sätt där det verkliga livets “ups and downs” visas precis som det faktiskt är!
  Sen visar du en väldigt kreativ sida och ett driv i det du skapar och gör som också tilltalar och gör det intressant att följa din blogg.
  Eftersom jag själv är den typen av människa som måste få utlopp för min kreativitet och skapa med händerna så blir man lite “per automatik” intresserad av andras skapande…och du är duktig på att visa upp just den sidan som du bevisligen besitter!

  Lite så känner jag för och om din trevliga blogg som jag började läsa via lokaltidningen då du började blogga för den/Mvh Tomas

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Tomas. Vad roligt att du läser min blogg trots att du annars inte läser något i “bloggvärlden” 🙂 Och kul att du hittade hit genom Allehanda. Glad att du läser min blogg! 🙂

   Reply
 22. Alexandra

  Läser din blogg för att den handlar om livet och om din vardag med en massa vackra bilder som du lägger upp, kort sagt den handlar om något vettigt och personligt! Jag tycker att den är tusen gånger roligare och intressantare att läsa än de andra modebloggarna som handlar om kläder och fika bland annat hos unga tjejer.
  Sedan läser jag den för att jag vet vem du är sedan vi var barn och jag älskar mitt andra hem Norrland 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad kul att du skriver Alexandra 🙂 Och tack för dina fina ord!
   Jag kommer alltid minnas dig så stark från när jag var liten. Du var min stora idol. Du sprang snabbare än alla. TIll och med snabbare än alla killarna på gården. Du klättrade i träden bättre än en apa! Så jäkla cool 🙂 Och det är du fortfarande.

   Stor kram ♥

   Reply
   • Alexandra

    Tack själv för de fina orden! 🙂 Haha ja jag var allt en liten klätterapa när jag var liten 🙂
    Du är min Idol Jonna, du fyller mitt hjärta med glädje med din fantastiska blogg med bilder och allt som du har med! Är det nån som är cool så är det du som uppnår så mycket som du gör och allt som du är grym på! Hoppas att vi ses igen framöver någon gång 🙂
    Stor kram <3

    Reply
 23. Nicklas

  Jag har följt din blogg nästan från start. Kollat runt på lite olika bloggar men din är den enda jag följer nu som skrivs av en tjej. Starkt gjort av en 21 årig söt tjej att lämna storstaden och flytta ut i skogen. Följer din blogg för att du delar med dig av din vardag och din öppenhet i både tankar och känslor och alla fina bilder du delar med dig. Nästan lite läskigt ibland hur lika vi i mycket hur vi vill bo och leva och hur vi tänker. Ibland när du beskriver dina tankar är det ju nästan samma tankar som far runt i mitt huvud. Är så glad att jag gjorde samma sak som du lämnade allt och flyttade ut i skogen till detta stressfria liv. Pengar är inte allt bättre att leva lite enklare och trivas med livet.

  Reply
  • Jonna Post author

   Fint att du följt bloggen så länge!! Och roligt att du också tagit steget att följa dina drömmar mot ett liv du trivs med!! 🙂

   Reply
 24. Katrin

  Hej Jonna! Jag är inte ens säkert hur jag hittade din blogg. Är det möjligt att du dök upp i en dokumentation på TV som sänds även i Tyskland?
  Jag återvänder i alla fall för dina fina bilders skull och för det du skriver om ditt liv är någon sorts kontrast till mitt vardag. Det påminner mig om att mitt vardag är inte den enda möjliga. Jag känner en sorts längtan efter landskapet du lever i som jag inte riktigt förstår, men som jag håller vid liv med bloggen tills jag får chansen att uppleva det själv. 🙂
  Dessutom är det hur kul som helst att läsa någonting på Svenska och jag hoppas att inte glömma det lite jag har lärt mig av språket när jag åtminstone läsa lite då och då. (Eftersom jag talar och skriver även mindre på Svenska än jag läser, hoppas jag at det här är att minst något så när förståeligt.)
  Om det här handlade om läppstift och sko skulle jag i alla fall inte läsa det. 😉
  Hälsningar från Tyskland!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Katrin! 🙂 Glad att du följer min blogg! Ja det stämmer, jag var med i ett TV program som sändes i Tyskland förra året. Kul att du hittade hit efter det.
   Din svenska är jättebra! 🙂 ♥

   Reply
 25. Alfred Björklund

  Jag fick faktiskt en rekommendation av min svenskalärare på just den här bloggen om hur man kan skriva en blogg och sedan fastnade jag i alla fina bilder och bra inlägg. Och sedan fick jag för mig att försöka på en liknande blogg men jag har defenitift inte lika många läsare.

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad kul! Vilken snäll svenska lärare. Hälsa tack från mig om du fortfarande har samma lärare 🙂
   Och glad att du följer min blogg 🙂

   Reply
 26. Linda

  Läser och besöker din blogg därför att den är BÄST helt enkelt!
  Kvalitet, drömmar, foto, natur, djur, livet. What more could anyone wish for?
  Är beroende av bloggar och läser vääääääldigt många olika, men om jag bara fick välja en enda blogg att följa for the rest of my life, så är valet himlans enkelt – DIN!
  Keep up the good job Jonna. <3

  / L

  Reply
 27. Gunnel

  Du verkar vara en jordnära, behaglig och vacker person som både män och kvinnor, gamla och unga tycker om. Dessutom är dina bilder helt underbara.

  Reply
 28. Åke

  Det beror nog på att du är naturlig, gör något som alla skulle vilja göra,sen att du tar vackra bilder ,bjuder på dej själv med vad du gör och har ett leende som ingen motstår,men jag tvivlar ibland på att du finns ,men det gör du ju.
  Fortsätt med dit liv och att vi får vara med på din resa,en stor kram.

  Reply
  • Jonna Post author

   Jodå, jag finns i allra högsta grad 🙂
   Tack för att du läser min blogg! Stor kram till dig med ♥

   Reply
 29. Jonathan

  Det är som en bra bok, där dina texter ibland bringar skratt, drömmar, hopp och djupa funderingar. Eller ibland, när man inte hinner läsa eller är för trött så är det fina bilder att titta på innan man somnar. Jag tror du har gjort någonting många inte vågar. Eller inte kan, för man har bundit upp sig i saker. Att flytta/fly/resa bort. Eller, om man väljer att se det så, att hitta hem. Lova att du säger till om du någonsin skriver en bok, det hade varit spännande.

  Natti

  Reply
 30. Jerry

  Hej Jonna,

  Jag läser din blogg för att det är kul att läsa om ditt liv och tankar där uppe i norr. Det är så annorlunda hur jag lever här i torra Perth i Australien. Dina snö bilder, norrsken, naturfoton och konst är kul att se, speciellt när man har inget av det här.

  Tack för en bra blogg.

  Jerry

  Reply
 31. Tomas Johansson

  Foto, natur och husdjur i kombination intresserar säkert ofta både kvinnor och män lika mycket nu för tiden då bra kameror och bildhantering inte kostar så speciellt mycket.
  En viktig anledning till att jag läser din blogg är att den också är befriande fri från politik och pekpinnar.

  Reply
 32. aron b

  roligt att se hur de går för nån som väljer lite andra vägar här i livet,att som yngre kvinna syssla med vardagliga saker o inte sitter o plutar med läpparna i löjliga pose`r, o jättekul att se hur du hittar vägar som får dej att växa o må bra, kör hårt

  Reply
 33. ellen

  Jag läser din blogg för jag delar dina intressen för foto och natur. Steget att flytta ifrån stan har inte kommit ännu då det är en aning “omöjligt” just nu. Därför nöjer jag mig med att följa dig och se hur du har det och drömma mig bort. När jag hittade din blogg första gången blev jag helt till mig och visade alla dina filmen för min sambo. Vi båda två fick en stark längtan till norra Sverige och till skog och sjö. En dag kommer vi bo i hus, hoppas jag. Väldigt gärna nära en sjö. Då ska jag lära mig att balansera stenar så fint som du gör! Tack för en riktigt, riktigt fin blogg! <3

  Reply
 34. Roger Ivarsson

  Hej Jonna!
  För min del så började det med en artikel i GP för länge sedan, kan va 2010 nånting, det gjorde mig nyfiken på din flytt från stan till landet. Dessutom är du ju från mina trakter Stenungsund, jag bor i Kode. Jag har också en brorsdotter som har en blogg med en del av dina intressen. (Kind of Julia). Jag är också väldigt intresserad av naturen, landskap och sambandet mellan detta och människan. Vilket du får till på ett underbart sätt med dina bilder!!! Tycker också om din förmåga att jobba och greja med ditt lilla hus däruppe i Grundtjärn. Var faktiskt förbi där med min sambo för 3 år sedan för att se hur det såg ut i verkligheten men du var inte hemma. Tycker också om att se hur du får till det med din texter till årets skiften vädermässigt. vår, sommar, höst, vinter. Också en del fina texter över dina funderingar över livets skiften. Underbart.
  Oj vad mycket det blev, men till sist din känsla för att ligga på en (go) nivå i vad du vill ge dina läsare i text och bild.
  Fotografera lite själv men jag är mycket imponerad av dina bilder som gör min dag mycket goare. Dessutom händer det ju något på bloggen hela tiden !!!!!! Duktigt.
  Följer din blogg i stort sett varje dag. Lycka till Jonna och tack för det du delar av dig med.
  Kram Roger

  Reply
 35. Madeleine

  Hej! Vad roligt att du har ett sånt jämnt flöde. Jag själv läser din blogg för att det påminner om min barndoms vintrar i Västerbotten. Mycket snö, ved, utflykter i skogen och allt som en kan sakna nu när jag studerar i Östergötland och hela släkten tog flyttlasset söderut. Sen tycker jag om din kreativitet och lugn. Och dina stenbalanser. Det är en grej jag gör tillsammans med min son och vi tyckte det var så roligt att du gör det med.

  Reply
 36. Sandra

  Jag ramlade över din blogg någonstans för ganska länge sedan och återkommer åtminstone några gånger / vecka. Du lever precis som jag skulle vilja göra, men inte har vågat ta steget mot än. Dina vackra bilder och ditt sätt att skriva fångar mig och får mig att tänka och fundera, det tycker jag om! Tack för en super-blogg!

  //Sandra

  Reply
 37. PG

  Den gemensamma faktorn för de bloggar jag läser är nog att människorna som skriver valt att leva lite annorlunda (jämfört med den utpräglade normen). Det måste finnas något som man finner intressant där liksom. Jag läser inte bloggar som bara består av vardagens dysfunktionella förvirring. Folk som skriver om sina barn, sitt smink, skor, sina nya kläder/prylar eller sin utlandsresa och på något sätt försöker vara (desperat) intressanta. Jag gillar mer det jordnära.

  Jag gillar din kreativitet, hur du klarar vardagen, och är imponerad av din företagsamhet och att du klarar dig.. Dina djur tycker jag också är coola, och är själv en hundälskare. Sen skriver du väldigt bra på det! 🙂
  Du tar fina foton, gör roliga små filmsnuttar och du känns naturlig på något sätt. Du verkar lyssna till ditt hjärta osv. Jag uppskattar också att slippa partipolitik och pekpinnar.

  Tack för en fin blogg!

  Reply
 38. Eliza

  Jag känner att du i din blogg mera representerar en människas liv än en ung kvinnas och därför känns bloggen öppen för alla, oavsett kön och ålder. Jag är själv 50 år och läser med stor behållning det du skriver.

  Reply
 39. Stu

  I like your blog because i am a Gold and Silversmith/Jewellery designer, Photographer and Artist. I am obsessed with the Aurora Borealis and love coffee, trees and snow.
  I read your blog because i like your attitude towards nature and the weather. Here in Scotland i seem to be surrounded by people who wear plastic fashion clothes and moan about being cold, who sit and watch tv but never look at the stars, so it’s nice to know that there are people like you out there.
  Everything from Sweden seems to be so damn good !… i have Fjallraven trousers, Primus stove, Gransfors bruks axe and a Husqvarna saw! 😉
  Keep doing what you do Jonna, you’re 11 out of 10 !
  Stu.

  Reply
 40. Martin

  Hej Jonna

  Jag följer din blogg av flera skäl, det första man fastnade för är dina fantastiska kort, sen började man läsa dina texter allt mer och det är intressant följa ditt liv. Märkligt att man följer ditt liv och man inte känner dig alls egentligen. Men det är som en liten flykt för att se hur du har det och se på vackra kort.

  Ha en kanon helg och klappa dina små!

  /Martin

  Reply
 41. Jennifer

  För 1,5 år sen så började storstan kväva mig och jag kände att jag behövde en plats att andas. På blocket började jag leta efter en sommarstuga i Västernorrland och började drömma mig bort. Efte att ha googlat på städerna i Ångermanland så hittade jag din blogg och blev så otroligt inspirerad av att du vågade flytta från Göteborg till lilla Grundtjärn.
  Efter att ha läst igenom hela din blogg så bestämde jag mig för att åka upp och titta på några hus. Efter 4 turer fram och tillbaka från Göteborg till Kramfors och Sollefteå så fastnade jag för huset jag nu bor i. Nu ville jag inte längre bara en sommarstuga utan flytta upp permanent. Jag sa upp lägenheten, sa upp mig på jobbet och flyttade hit. Du sådde ett litet frö i mig som grodde till en vacker blomma. Jag har nu bott i Kramfors sen April och ångrar mig inte en sekund. Stillheten, naturen, djuren och lugnet överträffar allt. Nu är Norrsken och sjungande isar en del av mitt liv och jag har aldrig kunnat andats så bra som nu. En ro för själen.
  Tack Jonna

  Reply
 42. Magnus

  Den 15 augusti 2011 satt jag som vanligt och läste GP medan jag åt frukost. I slutet av tidningen brukar dom allt som oftast ha ett “porträtt” av någon person. Den här dagen satt en ung, söt blondin uppflugen på en stor vedhög på en av bilderna. “Jonna lämnade storstadens puls” stod det som rubrik över hela uppslaget. Bara det att det den här gången var ett dubbelsidigt porträtt gjorde mig nyfiken, och till det en så ung person. Blev nyfiken och funderade kort över vad hon kunde ha hunnit göra i sitt liv som gjorde att GP valde att skriva så stort om henne. Fram till den dagen kan jag egentligen bara påminna mig att dom där porträtten rört äldre människor. Efter att ha läst klart gick jag raka vägen till datorn och letade rätt på din blogg. Sen dess har jag följt dig och dina stora och små äventyr!

  Du fångade mig direkt med dina redan då fantastiska bilder och tänkvärda texter. Att vi sedan bodde nästan grannar i Stenungsund i början av ditt liv och att vi gått på samma gymnasieskola är ju bara lite extra kul. Du fångade mig också med ditt livsval. Så ung hade du redan insett det som jag någonstans inom mig känt ganska länge utan att riktigt kunna sätta fingret på mina känslor. När jag började läsa dina tankar om varför du valde att flytta så satte du ord på de känslor jag själv gick och bar på. Längtan efter ett annat liv. Ett annat sätta att leva. Du insåg det innan du hade hunnit fastna i livets “ekorrhjul” medan jag där och då redan satt ordentligt fast i det. Idag vet jag att jag vill leva och bo som du gör men jag vet inte hur jag skall klara att hoppa ur det där “hjulet” utan att ramla och slå mig. Tills dess jag kommer på hur jag skall klara det hoppet söker jag kraft, och kanske i viss mån tröst, i din blogg. “Kan hon ska väl jag också kunna”, det gäller bara att hitta rätt tillfälle att hoppa.
  Jag känner dessutom igen mig i dig så många gånger. Du uttrycker ofta liknande tankar som jag har, vi trivs båda bäst ute i naturen, vi gillar fotografera och har konstnärliga förmågor om än i olika uttrycksformer och vi har inte direkt ont av att leva ensamma med våra husdjur. Även om saknaden efter “någon” då och då säkert dyker upp även hos dig.

  Att din blogg attraherar båda könen handlar med all säkerhet om att du skriver om sådant som alla kan relatera till. Du lockar säkert en del läsare också genom att vara en ung, vacker tjej som valt att leva ett liv som avviker från den där “förväntade normen”. En forskare skulle säkert sätta ordet “genusneutral” på din blogg. 🙂

  Fortsätt med bloggen i samma stil Jonna! Var dig själv och skriv och berätta om det DU känner att DU vill skriva och berätta om. Jag tänker i alla fall fortsätta att följa dig så länge du väljer att fortsätta blogga!
  Stor kram!

  Reply
 43. Ralph Heusing

  Jag blev uppmärksam pa din blogg pa grund av en artikel i tidningen angermanland som hette “Jag stanna”. Det handlade om unga människor som ser och tar chansen att göra nagonting “där uppe”, som älskar sina hemmatrakter och därför stanna.
  Jag läser bloggen för att jag vill traina pa svenska. Jag tycker om ditt sprak, ditt vis att uttrycker dig, kort sagt det är bra skrivit och känns mycket bättre än att bara läser nagon tidning.
  Genom dina härliga bilder har jag upptäckt fotografi som nygammal hobby, jag ser hur det ser ut JUST NU för jag har ett hus i Junsele och i bloggen fins ibland bra tips när det gäller excursion, till exempel Nävernäsan. Tack! Jag är höjdrädd men klättrade upp enda!
  Hälsningar
  Ralph

  Reply
 44. Anonym

  Hej Jonna!

  Jag är en finlandsvensk kvinna i din ålder. Jag följer med din blogg för att jag facineras över det liv du lever.
  Jag tycker om naturen men är skiträdd för björnar. Fattar inte att du vågar röra dig ensam i den orörda naturen så mycket som du gör. Jaa, jag vet att du också varit väldigt rädd för björnar….finns det månne hopp för mig också.
  Jag älskar dina fantastiska naturbilder!!!!
  Du är en oerhört duktig fotograf! Det vill jag du ska veta och dina foton uppskattas enormt mycket.
  Sen gillar jag också din ödmjuka attityd. Trots att du är så himla bra är du ändå inte skrytsam.
  Det ger ro åt själen att läsa din blogg som kontrast till allt ytligt om utseende, mode och inredning som vi ständigt matas på om. Visst är sånt också kul ibland i begränsad mängd, men jag njuter verkligen av att läsa din blogg.

  Så 1000 tack för allt du delar med dig här på bloggen!

  Reply
 45. Carl Stridsberg

  Hej Jonna!

  Jag har tillbringat mer tid i naturen än de flesta människor och mycket mer än dig, det kan jag lova.. Anledningen är ju att jag varit verksam som skogsarbetare sedan mitten på 70- talet. 🙂 Älskar naturen, skogen och det vilda.
  Det är därför jag gillar dig och din blogg så mycket. Du lever så nära naturen. Har kärleken kvar till den tysta skogen som ju står där och väntar på så många människor idag. Människor, där många som barn är rädda för naturen. Det är sorgligt men så är det. Nutidens människor har avlägsnat sig från Moder Natur i en skrämmande fart. Barn, som förr använde skogen och naturen som en naturlig lekplats, gräver ner sig framför datorer, surfplattor och smartphones. Hur många barn idag har till exempel varit med och byggt en trädkoja?

  Nej, det behövs unga människor som du som liksom “Marknadsför naturen”. Och du gör det på ett så fint sätt via dina vackra bilder och texter.. 🙂

  Här mitt första egna blogginlägg om dig, Jonna. Där kommer lite av det jag skrev fram… http://blogg.hittaupplevelse.se/2012/02/jonna-jinton-och-livet-i-grundtjarn/

  Keep up the good work!
  Kram från Carl

  Reply
 46. stenuppsala

  Jonna! Jag har läst din blogg från den tiden du bodde i skolan – har nog inte missat ett inlägg. Min granne 63 gav mig tipset – hon sa: “läs om Jonna Jinton” – visst – det kunde jag (som är ett år yngre än grannen). Jag fastnade för bilderna och trakten, Höga Kusten ligger mig varmt om hjärtat – så Grundtjärn var inte så ‘pjåkigt’. Skogen och vedhuggning, hjortron och katter, hundar och stenar, björnar och killar – ja allt det ‘där’ i en salig blandning – det gillar jag. En blogg som funkar, jag fortsätter.
  Ha det gott Jonna 🙂

  Reply
 47. Axel

  Jag läser en del outdoor- bloggar och halkade in på din blogg när jag googlade något om vandring och blev fast. Fortsatt läsa då du gör något jag själv drömt om. Att kunna äga sin tid på det sättet du verkar göra och slippa ekorrhjulet är nog en dröm för många.

  Reply
 48. Sara

  Jag började läsa din blogg när jag flyttade till Sollefteå och den har blivit en favorit. Jag uppskattar bilderna, som fångar allt vacker jag också får se men inte kan fotografera med mobilkameran, de trevliga texterna och blandningen mellan natur, konst, djur, hus och vardag. Jag bor i en lägenhet utanför Sollefteå, med skogen bakom knuten. Arbetar i skogen och leker där med min 4 månaders valp. På fritiden illustrerar jag barnböcker, skogsillustrationer och målar lite på skoj, stickar, tovar osv. Tycker om att se ditt pyssel och dina fina koftor/tröjor/mössor (inspiration). En dag ska jag också flytta till en gård på landet, men tills dess bor jag bra här i en gammal affär. Tack för en fin blogg 🙂 Ha det toppen!

  Hälsar Sara, 26 år.

  Reply
 49. Erik

  Jag är man och dubbel så gammal: Har en dotter som är jämngammal med Jonna, skulle aldrig drömma om att följa någon annan ung tjejs blogg, eller någon annan blogg heller.
  Men det jag har gemensamt med henne är att jag lever ett mycket snarlikt liv.
  Flyttat från en storstad (Sthlm) till en gammal gård på landet (norduppland)
  Vi delar känslan av naturen, slitet med veden, snöskottning och det mesta som innebär att bo på landet.
  Vad jag gillar mycket hos henne är hennes konstnärliga ådra, vilken hon kan uttrycka, vilket jag inte kan.
  Mvh
  Erik

  Reply
 50. Henrik

  Följer bloggen pga mitt natur och foto intresse. För att det finns en djup känsla och inte något ytligt. För att den är inspirerande och delar många av mina egna funderingar och ideal osv.

  Fortsätt som du gör Jonna. Du är jätte duktig! ^^

  Reply
 51. Lantliv

  Ditt “osminkade” sätt att skriva om din resa från stan till landet imponerar stort på mig.
  Har följt dig i flera år,berättar ofta för min man om din vardag och ber honom att titta på de härliga fotona på Nanook,vi har haft en sån där härlig hundkompis i vårt liv,vi förstår din glädje tillsammans med honom.
  Den fina beskrivningen av dina morföräldrar är också unikt för många ungdomar av idag,du har en stor minnesskatt av dem.
  Ditt kämpande med vedeldningen….så glad att du fått ett fungerande system nu.
  Finns mycket att kommentera,otroligt duktig fotograf,de här fantastiska lucia filmerna!!
  Jag läser din blogg varje dag,men kommenterar inte så ofta,ska skärpa mig!
  Men framförallt,fortsätt på det sätt som känns bra och naturligt för dig.
  Kram!

  Reply
 52. Mia

  Jag tror din blogg ger mig ett slags lugn. Jag är född och uppvuxen på landet, men jag bor nu i Göteborg och studerar och att kika in på din blogg är som att åka hem för en stund. Få känna lugnet som innerstaden aldrig ger. Samtidigt kan din blogg ge mig sån oerhörd känsla av att jag, precis som du gjorde, bara vill lämna allt och köpa mig ett torp mitt i ingenstans. Hur som helst, din blogg är underbar! Ha en fin helg 🙂

  Reply
 53. mia

  Jag har följt din blogg i ett par år och gillar det norrländska, naturnära och inte alltid helt perfekta. Jag tycker om dina foton och hur du skriver.
  Du är riktigt duktig på det!

  Kram
  Emilia

  Reply
 54. Anni Alexander

  Har följt din blogg i många år; Jonna. Gammal tant som jag är.
  Fantastiska bilder och så rätt du skrev om katten. Har själv en Vilma, och ofta undrat vad som hennes vackra ögon tar in.
  Egentligen är du den enda blogg som hållit kvar mitt intresse över åren!
  Lycka till med livet!!

  Reply
 55. Jenny

  Jag läser din blogg för att den är rogivande. Du se det vackra och magiska i enkla saker och det gillar jag.

  Reply
 56. Helena

  Jag tänker att det finns mycket i din blogg som både tilltalar kvinnor och män, unga som gamla. Du har gjort något som jag tror att många önskar de kunde göra – lämna ett inrutat liv i staden. Som du skriver i ett tidigare inlägg, ekonomin styr oftast de val vi gör i våra liv. Du har förmågan att lyfta det där extra som finns i naturen både stort och smått, visa på naturens skönhet under årets alla årstider – natt som dag. Dina naturfotografier är fängslande. Bloggen känns, även för mig som bor än mer norrut än du, exotisk. Det finns ett hållbarhetstänk i ditt levnadssätt och en ödmjukhet inför naturen. Jag hoppas och tror att du kan inspirera många att tänka mer hållbart och värna mer om det viktigaste vi har runt om oss – naturen med dess djur.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.