Det vi inte kan styra över

Godkväll på er!
Klockan är snart elva på kvällen och jag och Johan kom nyss in efter att ha varit ute och grejat i trädgårdslandet. Det är lätt att glömma bort tiden när det är så ljust ute på kvällarna. Men också skönt att kunna vara ute så länge. Tänk vad mycket mer man hinner än på vintrarna när det blir mörkt mitt på dagen.

Nu håller vi på att göra ordning för det kommande potatislandet. Något som var lättare sagt en gjort. Trots att vi gick några varv med jordfräsen där i våras och rensade lite ogräs så hade det redan hunnit växa upp en äng. Inte klokt vad det växer mycket där man inte vill att det ska växa. Jag var lite naiv som vanligt och trodde att vi skulle hinna sätta potatisen ikväll. Men det blir nog några kvällar till innan allt är klart.
Förhoppningsvis kommer det en dag under hösten då vi får plocka upp vår alldeles egen potatis, och då kommer det kännas värt allt slit.
062015062020Efter många varv lyckades vi ta oss igenom alla starka rötter. Det är väldigt tungt att gå med jordfräs, så vi turades om. Den ena gick med jordfräsen och den andra fick börja kratta upp allt ogräs och alla rötter. Jag insåg när jag stod där med krattan att det kommer ta sin tid att få upp allt. Det gäller ju att få jorden så ren som möjligt så att allt inte växer upp direkt igen. Hur gör ni för att få bort ogräs egentligen? Redan nu har en gräsmatta börjat växa över våra jordgubbar, trots att vi gjorde allt så noggrant. Kan det bero på jorden tro?
062017Haha och åh, vet ni? Ni är så himla gulliga som skrev så fint på förra inlägget om att ni såg fram emot mina bilder som jag ska ta den här natten. Årets ljusaste natt och fullmåne. Men jag sitter här och nästan mår lite dåligt över oron att jag inte kommer kunna leverera några vackra bilder överhuvudtaget. För molnen har dragit ihop sig och det blåser starka vindar. Solens syns inte till, och inte heller månen. Det är så lite magi i luften att om jag så vore uppe hela natten och verkligen gjorde mitt allt för att hitta något vackert så skulle jag komma hem tomhänt. Jag är inte inspirerad för fem öre. Och det känns så himla ledsamt att göra er besvikna. Jag ville så gärna få uppleva en sådan där riktigt vacker juninatt, med dansande dimmor och midnattsljus, och fånga den på alla möjliga sätt så att ni även skulle få uppleva det genom mina bilder.

Men jag måste vara ärlig. Om natten fortsätter såhär så kommer jag inte ha några vackra bilder i morgonbitti. Jag kommer ändå ställa klockan vid 2-3 i natt och gå upp och tittade hur det ser ut och hoppas på att det lugnat sig ute. Men det ser mörkt ut.
Det känns så himla trist, eftersom det alltid varit en tradition att fånga den här natten. Och konstigt nog har det nästan alltid varit sådär riktigt vackra nätter också just under sommarsolståndet. Men i år blev det inte så. Hela juni har varit väldigt märklig. Men det är ju därför naturen är så fantastiskt också. Den lever sitt eget liv och vi kan inte göra så mycket åt det. Och jag har aldrig kunnat tvinga fram en känsla. För att jag ska få inspiration och vilja ta bilder, så behöver jag känna en viss stämning och känsla. Annars är det hopplöst.

Jag hoppas ni inte blir ledsna nu i morgonbitti när det inte bjuds på några vackra nattbilder. Förhoppningsvis kommer det en vacker natt snart så jag kan ge mig ut och fota! Då ska jag ta igen för allt jag missat : )

Sov gott underbara ni! Eller godmorgon ni som ser detta på morgonen ♥
Kramar!

39 Kommentarer på “Det vi inte kan styra över

 1. Jojhanna

  Men vilken osis! Här är det klart väder, än så länge iaf, rosa himmel o sjö! (på landet utanför Skellefteå) Ska försöka hålla mig vaken o ut o fota lite,,Drygt med ogräs, det minskar ju med åren om man håller efter o man kan använda täckduk texBrottas också med ogräs i landet

  Reply
 2. Nina Öhrnberg

  Vi vet att du så gärna vill men blir det inte som du önskade blir det bra ändå. Du kan ju trolla med din kamera och är det en natt då kameran inte vill trolla fram några foton med din hjälp och ljusets så kommer en ny natt i morgon… eller i övermorgon. Ljust är det ju några nätter till och fullmånen får vi tänka oss. Lycka till.

  Reply
 3. Jojhanna

  Oj råkade skicka,,Skulle skriva att vissa ogrässorter kan man ju äta,, Hoppas molnen skingrar sig nu! 🙂 kram!

  Reply
 4. Sue

  Hey Jonna,
  Love your blog? – sadly we’re having the same un-midsummer like weather in the UK, though we caught a wee glimpse of the Strawberry Moon tonight just as she rose over the horizon, it looked soooo big and beautiful, my boys loved it!!
  As for the garden, Mother Nature always takes back what is hers, if you turn your back for just a little while!! However, my father always said that if you plant potatoes they will help clear the ground, maybe this is true, but at least once they have established themselves, the weeds don’t grow so much!!
  Midsummer blessings to you and yours and happy growing?

  Reply
 5. leif

  Dina bilder är som jordens salt
  Kan inte vara utan men ta det kallt
  Bilderna väntar på dej du kameraprofet
  Sov nu du som vet

  Sommarnätterna har ju nyss startat
  Du kommer att bli nöjd
  Livet är ju härligt det är en ljuvlig fröjd.

  Sov gott

  Reply
 6. Anders

  Jag har lite olika strategier mot ogräset. En torr vår kan man fräsa flera gånger så att rötterna torkar ut i värmen – jag brukar fräsa en gång i veckan under en period. Och potatisen är rätt tuff om den får lite hjälp, så helt ogräsfritt behöver ni inte få det. Här är några tips: http://www.fstvs.se/odling/5-tips-nar-du-ska-odla-potatis/. Och om det är någon tröst för er norrlänningar så är den längsta natten rätt mörk här i Sörmland också.

  Reply
 7. MarieB

  Åhhh… Jonna, du har bjudit på så många sagoligt vackra bilder, så dom kan vi leva på ett tag till! 🙂 Ta det bara lungt och njut av det som är, som jag vet att du kan! Det kommer när det kommer, så bjuder naturen igen på underbara upplevelser och vackra bilder! Ang trädgårdslandet, potatisen i sig själv, är väldigt duktig på att tränga ut och kväva ogräs. Så jag tycker ni gjort ett fantastiskt jobb redan, bara att sätta dom. Man brukar sätta potatis som första gröda just därför, dom förbereder jorden för nästa säsong med nya grönsaker. Kolla gärna in “Skillnadens trädgård”, med massor av fina tips och videosnuttar! Kram från Marie!

  Reply
 8. Olivia

  Jag kom precis hem efter att ha varit ute i natten. Tyvärr hade jag svårt att hitta ställen där jag kände att jag kunde få vara ifred. Ja alltså, ingen är ju vaken nu men.. Kände mig som en potentiell inbrottstjuv när jag åkte förbi små stugor och rekade ställen jag kunde ta lite bilder på. Hade ingen lust att vandra ifrån bilen speciellt långt så blev lite begränsad. Men känslan av ändå, av att vara ute nu när det är så ljust, var ändå härlig. Vädret är som sagt inte det bästa, men det blåser inget i Ö-vik iaf. Kram

  Reply
 9. Anna

  På radion sa nån att det räcker med att bara lägga ut potatisen och täcka med halm så “jordfräser” potatisen själv sen. Kolla upp det!

  Reply
 10. madebymary

  Men sötnos, klart vi inte blir besvikna! Du bjuder så ofta på så mkt vacker magi men inte ens du kan styra vädret. Här var det också mulet igår kväll men morgonen bjuder på dimma och sol och drömmiga vyer vid 03-05 tiden. Håller tummarna för dig, men bara för din egen skull för att det inspirerar dig! ❤️

  Reply
 11. Kina Petre

  Godmorgon älskade Jonna
  Klart det ska regna när man inte vill att det ska regna vädret styr man ju inte över
  Det kommer fler fantastiska nätter och Du tar alltid magiska bilder
  Jag och min man jobbade också till 22.30 igår kväll sågade ner gamla döda syren grenar i detta magiska sommar ljus
  Det blir ju aldrig mörkt nu underbart
  Ha en underbar midsommar önskar jag Er
  Kram Kina i Härnösand

  Reply
 12. Lina

  Man kan lägga halm runt jordgubbarna, det håller ogräset borta plus att jordgubbarna slipper ligga i jorden. Kanske någon bonde har som du kan få köpa. Kram

  Reply
 13. Lindan

  Men söta Jonnan, du behöver inte oroa dig för oss…Vi vet att det KOMMER magiska bilder från en annan natt istället!! 🙂 Och vädret kan man ju som sagt inte rå över..
  Igår var jag ju lite avundsjuk på dig som skulle vara uppe denna “magiska” natt 😉 , men insåg framåt kvällen att vi nog skulle bli lite snuvade på magin den här natten…Så jag följde min vanliga “sömnrestriktion” och gick och lade mig. Det var gråmulet, och kändes som en av de mörkaste dagarna på länge…haha…
  Dock passade jag på att måla en “ljus tavla”…jag har fått lite önskemål om att måla lite gladare tjejer (målar oftast med ett kvinnligt motiv)…Själv brukar jag kontra med “art never comes from happiness” …;) Men igår tog jag tillfället i akt och målade en lite mer “happy” tavla… 😀

  Åååh, jag förstår dig så väl med trädgårdandet och länderna (haha…brukar kalla dem det i plural…Sade fel en gång, och sedan fortsatte jag med det “bara för att”…;) )! Jag köpte ju sommarstuga för 3 år sedan, och även jag är lite trött på att man knappt hinner blinka innan länderna(!) grott igen igen…. 😮
  Intressant det där med att det växer så det knakar där man INTE VILL att det ska växa något, men när man försöker odla något man längtat efter så dör plantorna, uuutan problem…!? 😉
  Men potatis brukar ju vara lättodlat. Så när ni fått bort “ängen” så ska det nog gå bra…Lycka till!! 🙂

  STOOR KRAM från Jönköping!!

  Reply
 14. Patrik C

  OJ ! kör ni jordfräs direkt på gräset utan att ta bort det först. Tänk på att ni kommer att få mycket mer ogräs då, än om man gräver bort gräset först.

  Reply
 15. Agnes {Cashew Kitchen}

  Fina! Klart du inte ska känna press på att leverera vackra bilder när förutsättningarna eller inspirationen inte finns där. Det kommer komma miljarder vackra sommarnätter framöver, och du fångar dem så fantastiskt redan som det är! Jag kommer leva länge på de helt makalösa fotona du tog under din roadtrip till Abisko <3 Tänker ofta tillbaka på dom. Det känns lite magiskt även för mig, trots att jag inte var där rent fysiskt 🙂
  Och lycka till med potatisodlingen! Har tyvärr inga smarta tips där, men verkar vara många här i kommentarsfältet som är vana vid odling 🙂
  Kramar <3

  Reply
 16. Rebecca

  Det är ju lite så med odling, det vill sig inte alltid som man själv vill. Ett tips kan vara att olda upp en mindre yta, som man vet att man kan hinna med. När det gäller ogräset så finns det lite olika tips. En möjlighet är att du täcker ditt land med en väldigt tjock svart väv under ett år. Eller också att du marktäcker med, tidningspapper, en himla massa gräsklipp och annat trädgårdsspill under en längre tid tills detta har förmultnats och ogräsen under har dött. Det kan dock ta ännu ängre tid. 2-3 år. Fast potatis kan du nog ändå odla där under tiden, under ett extra täcka av halm. Finns massa med bra tips om täckodling där ute. Kolla in Sara Bäckmos blogg från hennes maffiga köksträdgård i Småland: http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/category/tackodling/ Hon odlar till stor del med bara täckodling. En fördel är då också att jorden aldrig ligger bar, så att det inte hinner kommer upp så mycket ogräs innan du hinner så dina frön eller sätta dina potatis.
  Hoppas att ni får ner potatisarna snart och att det blir riktigt med skörd!! 🙂 Lycka till!

  Reply
 17. Erika

  I Näsåker firade vi på Kvinnominne med sång och dans och när klockan var 22.34 gick jag in i labyrinten på gräsmattan utanför. Det fick bli mitt firande och det var vackert. Men vädret, nej det var inte som önskat. 🙂 Apropå odling, marktäck runt plantorna. Lägg gamla löv sen nyklippt gräs ovanpå, mycket ogräs går faktiskt att äta som svinmålla, kirskål tex. Ogräs är inget du ska kämpa emot för då får du jobba ihjäl dig. Vi marktäcker alltid tidigt, det hindrar mycket att komma upp sen ätet vi det som går att äta så blir det lite som extra skörd liksom 😉 Lycka till!

  Reply
 18. Yvonne

  Jag började bygga min trädgård för fem-sex år sedan på en gård som ingen bott på på 30 år. Känner igen ert slit. Jag har försökt välja metoder som ska ge mig så lite arbete som möjligt. Jag började med odling i sand och gräsklipp, inspirerad av Nils Åkerstedt http://www.naturochtradgard.se/boken_om_marktackning.html Jag byggde tre stora odlingslådor av gammalt virke som fanns på gården. Beställde hem ett lastbilslast med sand (som är billigare än matjord) och fyllde lådorna med det. Täcker sedan med gräsklipp som håller kvar fukt och ger näring. Har genom åren lyckats och misslyckats med dessa lådor. Nu odlar jag potatis, morötter och jordgubbar i dem. Jag har dessutom en stor låda med enbart perenna blommor som också fungerar jättebra. Denna typ av odling är helt utan ogräs. De få ogräsfrön som rotar sig plockar man lätt bort under sommaren. Nu har jag börjat experimentera med täckodling direkt på marken inspirerad av Skillnadens trädgård. Förra sommaren klippte jag gräset kort på ett område. Sedan kärrade jag dit allt halvförmultnat trädgårdsskräp som fanns i komposthögen. Lade gräsklipp och höstlöven ovanpå och lät maskarna jobba. I vår har jag bara makat undan täcket lite i ränder, grävt hål och stoppat ner sättpotatis. De har börjat komma upp nu. Om det här fungerar så sköter maskarna om att jobba med jorden så att gräsmattan ska bli fin mullrik jord på ett par år. Och eftersom potatis inte är så kinkiga räknar jag med att få skörd även om jorden inte är färdig ännu. Som någon annan skrev så fungerar det också bra att täcka jordgubbar med halm. Man kan också odla potatis under ett tjockt halmtäcke. Halm kan du köpa tex på Granngården i balar. Sånt som man strör i hästboxar. Halmen innehåller ingen näring till skillnad från gräsklippet vilket är en fördel för tex jordgubbar som inte ska ha så mycket näring. Det blev en lång text det här men mitt tips är alltså, täckodla så slipper ni ogräset och får fin jord på köpet. Maskarna inte bara gör jorden mullrik, de gödslar den också. Lycka till! Att odla sin trädgård är bland det roligaste som finns!

  Reply
 19. Hans A

  Hej Jonna,
  Först tack för alla fantastiska bilder och din magiska kulning. Den skickade kalla kårar över hela ryggen och berörde nånting djupt i själen. Angående potatislandet är nog det bästa om du kan få någon att plöja och harva det.
  Kram

  Reply
 20. Sandra Brunnström

  Jag brukar ta bort grässvålen innan, då får man bort så mycket som möjligt som kan bli ogräs. När man fräser gräset delar man det så det blir mer ogräs. Men ni verkar ha gjort ett enormt arbete! Ni lär få massor med potatis att njuta av! 🙂

  Väntar så gärna på dina magiska bilder, det gör inget om de kommer en annan dag! 🙂

  Reply
 21. Magnus

  Du ska inte, får inte, känna att du måste leverera bilder bara för att du har berättat om dina nattliga fotoplaner. Funkar det inte så funkar det inte! Det lär ju komma fler ljusa sommarnätter som ger den rätta känslan så bara ta det lugnt.

  Lycka till med potatislandet! Det ser ut som om ni gett er på ett jättejobb. Tur att ni är unga, friska och starka!
  Stor kram!

  Reply
 22. Helena M

  Hej. Jag brukar sätta potatisen väldigt ytligt och sedan när blasten växt upp gräver jag på rejält med jord kring sedan om det finns gräsklipp lägger jag det emellan. Kolla med kyrkan eller komunen där finns de oftast gräsklipp att hämta. Samma med jordgubbar köp eller få halm att lägga emellan eller så sätt de i höga rader som i bänkhöjd. HÄLS Helena Junsele

  Reply
 23. Lovis

  Täckodling är lösningen! På odlingsproblemen, inte fotoväderproblemet… Kolla tex skillnadens trädgård som skriver om det, eller bara börja lägga organiskt material på marken mellan plantorna. Jorden blir mycket bättre, mer mikroliv, fler maskar, högre mullhalt, bättre fukt, och ogräset får dels svårare att växa där, blir dels lättare att ta bort (jag täckodlar och har mycket tistlar, det är det enda ogräs som kommer igenom min decimetertjocka halmtäckning, men i täckodlingen är de lätta att bara dra upp trots att de i icketäckodlad jord i trädgården sitter som berget.

  Reply
 24. 100% bonde ;)

  Hej!
  Angående kortaste natten, så är dagslängden på dessa breddgrader 20h30m från och med 18 juni till och med 23 juni, så du hinner nog ut och fota “den kortaste natten”!
  Beträffande jordgubbar, så är en gammal presenning över landet med kors skurna för varje plant perfekt mot ogräs emellan plantorna, och presenningen behöver inte tas bort för varje säsong!
  Potatislandet: Fräsa landet 4 gångar över några dagar och låt torka emellan. Avsluta med att refsa bort rötter och grästuvor. Är det lerig jord kan ett lass sand göra jorden mer luftig och lättarbetad, potatis trivs i sandig jord.

  Reply
 25. Amanda

  Hej Jonna. Vi gräver upp ytan på landen. Vi börjar med att gräva upp en rad och lägga den i skottkärran. Sedan lägger vi tidningspapper i botten på raden. Sedan gräver vi upp nästa rad och lägger grästuvorna upp och ner på tidningspappret i den föregående raden. Då dör gräset och ogräset. Så fortsätter vi så tills hela landet är klart. I sista raden lägger vi jorden och gräset från den första raden, som legat i skottkärran.

  När vi har gjort så har vi inte haft några stora problem med ogräs eller gräs.

  Reply
 26. Åsa-Saga

  Åh men fina du! Inte ska du känna ledsnad eller dåligt samvete över att det kanske inte blir några bilder just i natt. Jag håller med en annan som skrev här – att dina bilder från Abisko ju var ett sådant fantastiskt praktverk, sådan konst, ett sådant vackert arbete – de lever även jag fortfarande på! ?✨ Och naturen och vädret – det styr vi inte över. De lever sitt eget liv, och just som du säger så är det ju det som är så fantastiskt!

  Här nere vid kusten är det blåsigt och duggregn idag. Jag sitter inne och arbetar framför kaminen. Jag hoppas att du också har en jättemysig dag, utan allt för mycket träningsvärk efter slitet i “pärlandet” i går! ?

  Kram! ?

  Reply
 27. Beautiful Life

  Åååh! Klart vi inte blir besvikna, det finns hur många vackra bilder som helst att njuta av tills vidare, samtidigt som jag vet att du kommer hitta andra magiska nätter i sommar som du garanterat kommer dela med dig av <3

  Angående ogräskämpandet så skulle jag rekommendera täckodling, Skillnadens trädgård skriver mycket om det i sin blogg. Om en vill anlägga nya odlingsbäddar så kan det också vara smart att lägga tidningar i tjocka lager underst och sedan fylla på med jord och/eller täckmaterial för att "kväva" ogräset eller gräset under ett tag.

  Lycka till med trädgårdandet, det är kul och givande när det bär frukt! Och en riktigt berg-och-dal-bana. Skrev ett inlägg häromdagen (länk i signaturen) om det som händer i min trädgård just nu och livskraft och livsglädje!

  Ha en underbar tisdag Jonna!

  Reply
 28. Soulmama

  Jag känner igen pressen att behöva leverera, men oftast mår jag för dåligt för att orka mig iväg trots att lusten finns. Och så fattig att jag knappt har bensin i bilen.

  Men jag måste tacka dig. För hade du inte skrivit om hur mycket du längtade efter sommarsolståndet och fullmånen hade jag nog inte orkat mig ut. Så TACK! <3 Mina bilder hittar du här: http://soulmamaarts.blogspot.fi/2016/06/fullmane-sommarsolstand.html

  Det kommer fler magiska juninätter. Som Tove Jansson skrev; "Juninätter är aldrig farliga". Det är mitt motto dessa sommarnätter. Och lite sorg känner jag för att mitt juni hittills gått åt till depression. Men jag hoppas hinna med fler fina nätter och bilder ännu denna sommar.

  KRAM!

  Reply
 29. Tuva-Lena Bodin

  Du Jonna, magin finns ändå i luften fastän inte solen eller månen syns, men den finns där.. lita på det. 😉 Och egentligen så tycker jag att de vackraste färgerna får man fram när det är lite mulet, ja kanske till o med lite regn. Fast då får man förstås välja andra motiv än sol och måne den gången. Jag brukar vara närgången med naturen, ta bilder på nära håll eller på någon enstaka växt eller sten eller vattenspegel, bara för att kunna visa hur fantastiskt vackra de är! Man kryper dem lite under skinnet så att säga. 😉 Och du har gett oss så många bevis på hur vackert du iakttar naturen så vi väntar gärna till nästa ljusa natt, kanske på självaste midsommarafton? 😉 (Ett litet tips; pärer’n eller potatisen har den förmågan att “skrämma bort” ogräset från landet, så håll ut snart kommer ogräset att ge med sig i takt med att “pärer’n” blir större. Kvickroten däremot ger sig inte så lätt, så den får man dra för hand. 🙂 Lycka till med er fina odling!

  Reply
 30. E

  Jag känner området runt Storsjön, ja mellan Näsåker och Grundtjärn ret så väl, har färdats här i 36 år till lands, till sjös och i luften (!). Det finns mycket att se där. Undra om du har varit i grottan i Gårdbergravinen, som ligger bara några kilometer från dig? Eller den ovanligt vackra sandstranden vid Stugusjön. Värd att besöka innan utsikten förstörs! Nävernäsans brandtårn vet jag att du känner till, det var faktisk genom en bild därifrån att jag föll över din blogg för 4-5 år sedan år sedan. Glad midsommar önskas från Sundsvall!

  Reply
 31. Anna Ekman

  Älskling känn ingen press med bloggen. Du har inga skyldigheter mot oss. Det som blir, det blir. Du behöver inte leva ditt liv offentligt.

  Reply
 32. Pensionären

  Tack för alla fina foton! Vi läsare har absolut ingenting att klaga på- det går lika bra med “gamla” foton så ta ingen stress över om vädret inte alla gånger är på din sida. Angående ogräset- såg att någon redan påpekat att man inte ska köra med jordfräsen direkt i ogräslandet. Det beror litet på vilka ogräs som finns där men har du besvärliga rotogräs, som t.ex. kvickrot, hackas rötterna sönder och från varje rotbit får du en ny kvickrotplanta. Inte kul! Att odla potatis är en bra idé om du samtidigt plockar bort allt ogräs samtidigt som du tar upp potatisen. Att gå igenom landet med grepen är ett sätt att vaska bort det mesta ogräset- men det är inte så lätt… Men skam den som ger sig- för varje år blir det bättre ska ni se- och nu är ni ju två 🙂 Man kan inte räkna med att det bli perfekt från början men det kommer säkert att ordna sig- lycka till!

  Reply
 33. Ida

  En metod jag ska testa för nästa år, som jag såg på programmet strömsö i våras, är att bara trampa ner ogräset, lägga potatisen direkt på marken och sedan täcka över med ett tjockt lager halm och vattna ordentligt. Potatisen växer då under halmen, och ogräset kvävs, och efterskörd har man en fin och ogräsfri jordplätt att fortsätta odla annat på följande säsong. Vet dock inte om det är lika effektivt med massor av kvickrot, det ser ut som ni har samma förutsättningar som jag har i mitt land, fullt med kvickrot i jorden som är så jäkla jobbig! Jag har hört att grisar är effektiva mot just kvickrot, de äter upp alla rötterna och bökar ju också upp och gödslar. Ifall du vill skaffa dig några grisar eller kan låna av någon i närheten 🙂 Lycka till!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.