En dag i paradiset

Godmorgon på er!
Hemma i Sverige har ni precis påbörjat en ny dag, medan vi här fortfarande är kvar i gårdagen. Det är sent på kvällen och jag sitter här med datorn i knät och lyssnar till syrsornas spel och den forsande floden precis utanför balkongdörren. Kvällens milda luft känns så skön och mjuk efter en dag ute i Kaliforniens värme. Jag försöker smälta allt vackert som jag fått vara med om även denna dagen. Jag har fortfarande nästan svårt att förstå att allt som jag får vara med om nu är på riktigt. Flera gånger om dagen säger jag och Johan drömmande till varandra “Tänk att vi verkligen är här nu.

Varje dag är fylld med så mycket nya intryck. Så många storslagna landskap och så många äventyr. Och för varje dag som går känns det som jag kommer en liten bit närmare Yosemites hjärta. Det är som om något speciellt ligger över denna plats. Jag vet inte vad än. Men det kanske jag kommer på tillslut. Oavsett, så är jag i mina drömmars paradis.
091111Idag tog vi bilen och körde in på Tioga Road. En väg som väldigt många invånare i Mariposa tipsade om. Och idag förstod jag verkligen varför. Hela den vägen var häpnadsväckande vacker. Ett flertal gånger kändes det som om vi flög uppe i luften bland örnarna. Vyerna var som bortom denna värld.
091112Jag kan ju ärligt säga att jag då och då håller andan när vi kör på vägarna genom de branta bergen. Det är lite annat än grusvägarna hemma i Grundtjärn haha.
091110Idag skulle vi vandra den berömda “Clouds rest hike” med sin spektakulära utsikt. Jag och Johan var i denna stund lyckligt ovetande om att vi i gått helt fel väg. För andra gången. Som tur var började vi ana att något inte stämde och mötte tillslut två andra vandrare som bekräftade att vi gått in på fel stig. Så vi fick vända om igen. Vi slog följe med de två andra och fick som tur i oturen några nya vänner.
091113091114När vi äntligen kom in på rätt stig drog ett oväder in över Tenaya Lake. Precis åt det hållet vi skulle gå. Jag hade läst innan att vädret kunde ändras ganska snabbt uppe bland bergen och att de inte rekommenderade att man skulle vandra mot Clouds Rest om det såg ut att bli åska/dåligt väder. Vi hade redan kommit in en bit in på stigen så vi fick även då vända om, och i sista sekund innan regnet öste ner tog jag en bild.
091116Vi satt i bilen en stund och funderade över vad vi nu skulle göra. Vi hoppades att ovädret skulle vara förbi fort men de såg ut att hålla i sig ett tag, vilket gjorde att vi inte kunde vandra till Clouds Rest som var tänkt, eftersom det då skulle hinna bli mörkt innan vi kommit hem igen. Så vi fick skjuta upp det till en annan dag.
Vi bestämde oss istället för att åka vidare på Tioga road, mot Tuolumne Meadows. Ända sedan jag hörde det namnet första gången har jag känt en oförklarlig dragning till den platsen. Speciellt efter att ha tittat på bilder därifrån. Så att fara dit kändes som en väldigt bra plan B.
091117Det var precis så vackert som jag hade tänkt mig. De vidsträckta, gula ängarna och de höga granarna mot de vita bergen i bakgrunden. Som en tavla. Som en scen ur en film.
091115Det dröjde inte lång stund innan ovädret även nådde Tuolumne Meadows. Men vi fick en liten stund bland dessa vackra vyer innan regnet kom. Jag kände mig inte alls klar med Tuolumne Meadows, så vi bestämde oss för att köra hit i morgon igen.
091120När vi kom ner ifrån Tioga Road uppe bland bergen så var det som att vädret ändrades på några sekunder. Närmare Yosemite Valley lyste solen mot en klarblå himmel, och på vägen mot hotellet stannade vi intill Merced River, som är en 23 mil lång flod som går längs Yosemite från Sierra Nevada. Vi klättrade ner för den steniga sluttningen bortom vägen och hittade ett eget litet paradis. Just nu är vattennivån i parken otrolig låg på grund av torkan som infaller under hösten, men just här fanns det gott om vatten i floden.
091118091121Jag gick ner i vattnet för att bada de varma fötterna efter dagens vandring, och det var en helt magisk känsla. Vattnet lyste i guld och grön, och efter fotbadet kunde jag inte hålla mig. Och inte Johan heller.
091124Det blev ett svalkande dopp i Merced Rivers klara vatten. Vilken känsla. Temperaturen på vatten var sådär alldeles perfekt, och vi bara skrattade åt hur underbart det kändes. Ett sådant där scenario som jag bara sett på bild innan. Nu fick jag själv uppleva att bada i ett paradis. Helt klart en av dagens bästa stunder.
091125Sedan kom vi tillbaks till vårt hotell “Yosemite View Lodge”, där vi nu ska sova vår tredje och sista natt innan vi åker vidare mot The Redwoods. Kommer aldrig glömma känslan när vi kom in i hotellrummet för första gången. Jag har alltid drömt om att ha ett hotellrum med pool. Som om inte drömmen om Yosemite redan räckte, så slog även denna drömmen in. En bubbelpool, mitt i rummet!
091126Och utanför balkongen rinner Mercid River längs skogarna och de höga bergen. Kan ju säga att vi verkligen har haft det riktigt bra här dessa dagar.

Nu börjar klockan närma sig midnatt här och jag ska gå och lägga mig för att få några timmars sömn. I natt ska vi upp vid halv tre tiden för att åka in i parken och fota stjärnhimlen från Glacier Point, och sedan soluppgången. Tror det kommer bli helt fantastiskt. Så, dags och sova lite!
Hoppas allt är bra med er där hemma, och jag önskar er en alldeles fantastisk dag! Tack för allt fint ni skriver, och stor kram till er ♥

43 Kommentarer på “En dag i paradiset

  • kathy

   The Coastal Redwoods are well worth seeing as is the lower 50 miles of Oregon Coast. 101 N all the way, can’t be beat.

   Reply
 1. Emelie

  Vilken sagolikt vacker plats på jorden! Det är så roligt att få följa er på resan och se att ni trivs. Tack för allt du delar med dig av ♥

  Reply
 2. Bella

  Vad fruktansvärt vackert det är där! Det ser verkligen ut som på film 😀 Sån där äkta amerikansk vildmark!
  Hoppas ni får fortsätta ha det lika bra som ni haft det hittills :D!!

  Reply
 3. Magnus

  Yosemite View Lodge! Där ska ju kompisen och jag också bo! 😀
  Lite synd att det är så lite vatten i floden nu men vi får väl leta upp en sån där liten oas och ta ett bad vi också. Bra att ni vände när ovädret kom. Har också läst att man ska vara på sin vakt då.
  Tyvärr blir nog både The Redwoods och Tioga Road lite för långa avstickare från vår rutt för att vi ska hinna med det, den här gången. Det är ju bara att inse redan från början att det är ett stort och vidsträckt land så det lär vara omöjligt att hinna se “allt” under ett tidsbegränsat besök.
  Stor kram, och tack för de vackra bilderna!

  Reply
 4. Amedei

  Ooooo bada under vandringen, närmare naturen än så kommer man inte. Bilderna är helt bedårande, men man fattar ändå att upplevelsen är gånger 100 med 360-graders-vyer, dofterna, ljuden, värmen och allt annat himmelskt. Förstår den där overklighetskänslan. Det är för stort för att kunna ta in på nåt sätt. När jag är i sådan storslagen natur känner jag sån oerhörd vördnad och respekt (på ett bra sätt). Det är som att bergen bär på svaret, sanningen eller nåt. Det en del hittar i religionen hittar jag i naturen, oavsett var jag är, allt är vackert fast på olika sätt. Och när jag blir så där hänförd så är ingivelsen att bara gå ner på knä och buga för bergen, som om det vore en drottning man högaktar.

  Reply
 5. Maya

  Vackra bilder som gör att resesuget gör sej starkt påmint!

  Jag fnissade lite när jag läste att Ni flera gånger säger ”Tänk att vi verkligen är här nu.” Min man och jag brukar ironiskt säga “Man skulle va här nu” när vi möter magiska platser på våra resor och roadtrips. Sådär när man inte har fler ord, helt enkelt. Så vi brukar säga så för att vi båda ska skratta till och verkligen stanna upp och insupa atmosfären. Det har liksom blivit vår grej.

  Ha en fortsatt underbar resa! Önskar den aldrig tar slut, för det är så härligt att “få följa med” om än på avstånd <3
  Kramar!

  Reply
 6. Lindan

  Det där badet såg ju helt gudomligt härligt ut!! 🙂 (kanske tom.bättre än bubbelbadet på rummet!! 😉 Vilket i och för sig också låter som en dröm! 🙂
  Ser verkligen fram emot att få se bilderna från stjärnhimlen! Du är ju verkligen en mästare på att fotografera just stjärnhimlar! *längtar*

  Nu ska jag dra till Himmelsdalen (mitt egna lilla paradis 😀 )! Hoppas på en magisk stjärnhimmel där ikväll, och kanske en eld till det! *lycka*

  STÖRSTA KRAMEN TILL ER!! <3

  Reply
 7. Jenny

  Åh, så otroligt vackert! Yosemite har nu hamnat på min bucketlist. 🙂
  Tack för att du delar med dig av både fantastiska bilder och inspirerande ord.

  Reply
 8. Tea

  Fantastiska bilder. Rös flera gånger under det här inlägget. Man vill liksom kolla in varje detalj i dina fotografier. Till Yosemite vill jag med nu!

  Reply
 9. Tanja

  Jag ser fram emot att få se dina bilder från stjärnhimlen också,men glöm inte att du behöver lite sömn,
  även på din drömresa!😊
  Stor kram!💕

  Reply
 10. Jane

  Ser UNDERBART ut! Kan du ta ett foto “rakt uppåt” vid de jättestora träden? Jag har ett sånt foto som bakgrund i min iPad, men med vanliga björkstammar och så klarblå himmel bakom trädkronorna. Men det måtte bli ett häftigt foto i det perspektivet av jätteträden! Ha det gott! njuuuut!

  Reply
 11. nillashalsaharmoni

  Ändlöst mäktigt och vackert! Det måste verkligen vara fantastiskt att uppleva detta i verkligheten! Jag njuter av dina foton och gläder mig med era underbara upplevelser. Jag tappar fullständigt andan…
  Kram, Gunilla

  Reply
 12. Polisen i Västernorrland

  Ja, kära Jonna! Bilkörningen bör du helt överlåta till Johan som bevisligen felfritt kan hålla sig på vägbanan i 29 mil 5 dagar i veckan, och så kan du ägna dig helt åt att ta in vyerna. I skarp kontrast har vi vi noterat att du pr. invånare själv har ett väldokumenterad rekord i avåkningar och dikeskörningar i Grundtjärn med omnejd 😉

  Reply
  • Maggie

   Jag vet inte hur man skall förhålla sig till din kommentar! Har inte ni tystnadsplikt? Lägger tyvärr sordin på den härliga positiva stämningen här…..just sayin’……

   Reply
   • Anonym

    Åh nej! Jag menar inget illa, Jonna skrev ju självrapporterade förut så humoristisk om sina (2!) dikeskörningar samtidigt som hennes Johan färdas så grymt säkert på ungefär samma väger (hoppas innerligen att han hittar alternativa vägar i livet), och jag ser branta Rocky Mountains/Sierra Nevada- slutningar utan vägräcken och förstår Jonnas skräck och behov för att hålla tungan i balans. Jag och du och alla hoppas att JJ kan spana och Johan ratta. Ja? Tråkigt missförstånd! Inga sordiner på dessa fantastisk vackra vyer och hela denna euforisk sköna tripp. Jag är då ingen “Polis i Västernorrland”, för de har ju bestämd tystnadsplikt, utan en stackare med svårt dålig humor och associationer ut över det normala. Beklagar Uzbekistan, politiska moln över mitt huvud som tyvärr åskar okontrollerbart ibland. Jag älskar JJ och 99,9% av allt den underbara människan gör.

    Reply
    • E

     Glömde i ovanstående kommentar att identifiera mig:Jag inte vill vara anonym i detta avseende när jag kritiseras: Jag är Eskild! Jag är även E. Jag är inte någon polis i Västernorrland, det var ett utslag av min som så ofta felslagna humor, den som mest roar mig själv mest.

     Reply
 13. Maria

  Underbara bilder och texter som vanligt 😀 verkligen jätteroligt att följa er resa. Blir så glad när du bloggar varje dag, då har jag något att se fram emot 😍
  Ta hand om er ❤

  Reply
 14. Mitra Sohrabian

  så vackra bilder, tack att du delar dina upplever med oss, andra.Så mysigt med rummet ni har och vilken underbart resan.Lycka till och ta hand om er.

  Reply
 15. Lars 8463

  Dom naturliga slagen
  från Yosemites hjärta.

  Stärker dom starka banden
  Mellan ditt och Johans
  kärleksfyllda hjärtan.

  Så fortsätt lyssna
  på slagen.

  Reply
 16. Ingela

  Alltså, så vackert! Syns att det är varmt, på färgerna. Fattar inte hur du hinner blogga över huvud taget, men det är väldigt kul att få “följa med”. 🙂

  Reply
 17. Lena Berg-Nordenberg

  Att det är vackert i Yosemite vet jag, men inte att det är såååååååååååååååå vackert. Dina bilder är helt magiska och jag njuter varje dag av att se dem och lästa om ert äventyr. Fortsatt god lycka på resan önskar jag er båda.

  Reply
 18. Jeanette

  Jag är SÅÅ tacksam över allt du delar med dig från Yosemite. Jag och min man åker dit i början av november så det ska bli så spännande att få se allt det vackra jag nu får en förhandstitt på. Tack Jonna 💕

  Reply
 19. Pingback: 6 mysiga boenden i Yosemite - Flygstolen.se blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.