En dag i taget

Hej på er!

Hoppas ni alla haft en bra helg!
Som jag nämnde i min senaste video på förra inlägget så spenderar jag just nu så mycket tid jag kan i smedjan med Johan. Vi bestämde att göra så innan jul för att kunna beta av den långa listan med ordrar från kunder som tålmodigt väntar på sina smycken. Och eftersom jag jobbar där i princip all övrig tid förutom det viktigaste som jag måste hålla igång så blir det lite glest med nytt skapande och nya inlägg just nu. Men det är bara kortsiktigt tills vi tagit oss igenom det projektet.

Vi befinner oss verkligen mitt i en slags övergångsperiod just nu. Jag tror nästan det senaste halvåret varit den mest påfrestande tiden någonsin. Det har bara blivit mer och mer av allt. Ändå håller så otroligt mycket saker på att underlättas. Vi har verkligen börjat tagit tag i saker och lösa problem och se till att skaffa hjälp för sådant som vi inte längre klarar av att bära själva. Det känns jättebra att saker och ting kommer att bli bättre och jag har så mycket att se fram emot, men just under den tiden innan allt kommit i land, så har det blivit ännu mer att ta tag i. Ännu mer att tänka på.

En bra liknelse för att förstå vad jag menar är när man ska storstäda hemma. Det ser stökigt ut innan man börjar. Det är därför man vill städa. Men när man påbörjat städningen och börjat röja ut alla saker och allt ligger huller om buller överallt, så ser det rent ut sagt förjävligt ut. Men man måste röja fram all skit för att sedan hitta rätt plats åt alla saker. En övergångsperiod helt enkelt.
Lite där är vi nu. Mitt i storstädnings-kaoset. Men det kommer bli bättre. 
Både jag och Johan känner oss ändå peppade att slutföra det här projektet och komma i land med alla väntande ordrar. Att smyckena skulle gå så otroligt bra hade vi inte riktigt väntat oss. Vi var inte förberedda på detta, vilket gjorde att det gick lite för långt innan vi insåg att vi behövde stoppa försäljningen och beta av ordrar innan vi kunde ta nya tag igen.
Vi har massor av roliga idéer framöver, men innan vi kan påbörja det vill vi se till att våra kära kunder får sina smycken. Det är våran prio ett.

Det kommer bli så roligt sedan när det finns tid igen till det kreativa och nytänkande. Som det varit senaste tiden så känns det som vi båda jobbat lite på rullande band fast med olika saker. Att bara försöka hålla huvudet ovanför ytan. Det har funnits för lite tid till att skapa nytt. Att designa. Att vara kreativ och få utlopp för idéer.

Men det finns en mening med allt. Den här tiden har lärt oss alla väldigt mycket.
Det är ju i utmaningar som man ofta också hittar bättre lösningar. För att kunna förbättra något måste man ju först gå igenom det som var svårt.
Och mitt i allt, så är det faktiskt väldigt roligt att sitta i smedjan och jobba med Johan. Det var väldigt, väldigt länge sedan jag jobbade i smedjan sist.
Min största utmaning just nu är att försöka hitta ett lugn i den period vi är i just nu, med massor av förändringar och ovanligt mycket jobb på olika sätt.
Jag har senaste tiden känt en överhängande stress. Egentligen inte en stress för allt jobb vi gör just nu, utan mest….för allt det jag inte gör.
Ni vet den där känslan “Varför gör jag det här just nu? Varför är jag HÄR? Jag borde göra något helt annat!

Jag längtar verkligen tills jag får känna att jag kan lägga en hel dag på ett enda projekt igen, istället för att hoppa hit och dit mellan tusen olika saker. Känna den där riktiga glädjen i skapandet igen.
Jag längtar efter att få känna att jag räcker till för det jag vill göra och att slippa ligga i sängen på natten och tänka på alla saker jag glömt eller missat att göra. Att känna dåligt samvetet för alla jag inte svarat, för foton jag inte tagit, för dagar jag inte tagit vara på, för musik jag inte skapat, för filmer som förblivit idéer.
Jag känner för första gången på riktigt att det är för mycket. Samtidigt som det ger mig så otroligt mycket kraft att ta itu med situationen.
Och vi vet att detta bara är kortsiktigt. Saker och ting kommer en efter en att bli lättare och det gör att det blir så mycket lättare att ta sig igenom den här tiden.

Vi tar en dag i taget, jag och mitt grymma “team”. Detta är en lärdom, precis som allt annat. Att hitta lugnet i stormen.
Och under tiden läser jag boken “Lär dig andas” och har bestämt mig för att börja varje morgon med ett litet yogapass. Det tycker jag känns passande nu!
Och vi har ju sån himla tur att ha den här godbiten med oss i allt vi gör. Tänk vad mycket glädje en hund kan ge. Det blir verkligen som ett behövligt avbrott mitt i allt jobb.
Han ser också till att vi kommer ut en stund varje dag på promenader som verkligen är såååå viktigt och betydelsefullt.
Det som jag gör i smedjan är att förbereda material för alla smycken. Dvs, att t.ex mäta ut längden på en ring och sedan såga ut silvertråd i rätt storlek. På det viset går det sedan snabbare för Johan att göra smyckena när han inte behöver lägga tid på dom momenten.
Så Johan gör fortfarande själva silversmidet själv, och alla större arbeten. Jag ser bara till att underlätta lite.
Jag ser också till att skriva tack-kort och packa smyckena. Det är också ett moment som tar en hel del tid.
Från det ena till det andra, så fick jag hem tidningen “Hälsa” för ett tag sedan, med mig själv som omslag! Det är faktiskt första gången någonsin som jag fått äran att vara med på omslaget på ett tidningsmagasin. Det var sent i höstas som jag intervjuades av den jättetrevliga chefredaktören Anna Flodberg, och hon har nu skrivit ihop ett fyra sidor långt reportage som handlar om min resa och mitt liv. Jag tänkte att jag skulle passa på att tipsa om detta om det är några som är intresserade av att läsa reportaget.
Ni hittar den i de flesta butiker som har tidningar och magasin, och den finns ute i butik till den 23 januari.

Tusen tack Anna för ett superfint reportage! ♥
I samma veva fick jag också hem det engelska magasinet “Enchanted living” som gjort ett 8 sidor långt reportage om mig i senaste utgåvan.
Just detta magasin fokuserar väldigt mycket på vackra och sagolika bilder och texter. Det hette tidigare “Faerie magazine” innan de bytte namn. Och jag fick väldigt mycket plats för mina bilder vilket kändes väldigt roligt!
Eftersom det är ett utländskt magasin så vet jag inte om det finns att köpa i Sverige men vill nu läsa mer så kan ni gå in på deras hemsida HÄR.

Jag avslutar med dagens solnedgång över Grundtjärn. Det är så underbart nu när ljuset håller sig kvar på himlen lite längre för varje dag. Och färgerna på himlen blir bara vackrare och vackrare hela tiden. Nu går vi mot ljusare tider.

Vill passa på också att tacka för alla fina kommentarer. Jag ska gå igenom och svara lite kommentarer senare. Ni är så fina som fortsätter skriva trots att jag varit urusel på att svara senaste tiden. Men som jag sagt tidigare, jag läser allt. Alltid ♥

Nu ska jag gå till Boa (det röda huset ni ser på bilden ovan) där jag och mamma ska paketera lite fotoprintar.
Jag hoppas att ni har en jättefin start på den här veckan! KRAM PÅ ER! ♥

50 Kommentarer på “En dag i taget

 1. Terri Ford

  Please take the time to take it yourself! Take a break for awhile. Maybe Jacqueline can do some update posts for you. I am happy that you purchased some land up north to get away if you need to build a new housr. Big hug to you, Johan and your family. I am a caregiver for my husband and you helped me to realize I need to take care of myself too!

  Reply
 2. Fanny Bengtsson

  Så roligt få höra en uppdatering om hur allt går <3
  Måste kännas fantastiskt att efterfrågan om era produkter är så stor men kan inte vara lätt när ni ska hinna med alltihopa själva. Jag hoppas att det lugnar ner sig snart för er båda så ni kan ta en välförtjänt "breather". "Efter regn kommer solsken" som man brukar säga.
  Skickar stora kramar till er båda två! Kram <3

  Reply
 3. François Lemaire

  “Life begins OUTSIDE your comfort zone”,you said.NO panic.Each day is another day.My uncle was member of Belgian SAS (Special Forces) during WW2 and one of his modos was:”Plus est en vous”.You are strong and able to do what you have to do.AND you are not alone.You have a charming prince near you.So EVERYTHING WILL BE GOOD.TOUT SERA BON

  Reply
 4. Aine

  Anche io ho iniziato a dire BASTA! qualche volta e a prendermi delle pause, ritrovare la natura, le mie aspirazioni, i miei valori.. E molta di questa energia è grazie a te Jonna e a tutto il tuo clan meraviglioso, animali compresi..Vi penso spesso, parlo di voi agli amici e ogni giorno almeno un sorriso è per voi..Buona rinascita! ❤️

  Reply
 5. Heather

  I have just read your latest blog Jonna and feel so much for you both. You have become a victim if your own success I some ways. Everyone wants to hear from you and so much going on has made you exhausted. Now you take time out to spend time together refocus and remember what is most important in life and to you both. Sometimes we have to stop the world and get off. You have a beautiful spirit that will stay with you have a creativity so beautiful that will never go but you have to relax too take time out live life enjoy life xx lots of love to you both xx I have been married now 48 years this June still in love the best time is quietly together to recharge the batteries. Quality time xx

  Reply
 6. Nicole

  Dear Jonna, I am very happy that your project with jewelry is so successful! Every single product is beautiful and I hope that one day I will own one. This stressful time will be soon blown away by the cold wind and both of you (and of course Nanook) will have more time for relax. 🙂
  Sending much of love and energy from Slovakia! <3

  Reply
 7. Marit

  Tänk Jonna vad mycket som händer i ditt liv! Tänk om du hade vetat allt detta den första tiden då du bodde i Grundtjärn…. Då du var orolig för hur du skulle hitta nåt arbete, orolig för att klara dig ekonomiskt. Tänk om du kunnat se in i framtiden! 🙂 Jag förstår mycket väl att allt känns för mycket just nu, bara för att jag LÄSER om allt som händer runt omkring dig gör mig alldeles snurrig och överväldigad! Du är så begåvad och mångsidig, jag kände på mig redan för flera år sen att du kommer att gå LÅNGT! Men ta hand om dig kära Jonna, ge dig själv möjligheter till lugn och ro, så att du bibehåller kontakten till din inre skaparglädje. KRAM bästa Jonna, och TACK för allt du delar med dig!

  Reply
 8. PJ:s byffé - från by till fe

  Jag har själv varit i samma situation på ett jobb där jag hade alltför mycket att göra och jag var ensam. Massor att komma ihåg och nya dead lines som ständigt dök upp. Jag löste det som så att jag listade allt som skulle göras. Det kunde bli en lista på 30 olika saker som stod för dörren, små som stora. Först prioriterade jag sådant som var absolut nödvändigt att få fixat så snabbt som möjlig i nummerordning. Det kunde t.ex. vara tre högprioriterade saker. När dessa var avklarade så tog jag de som gick snabbast att klara av, tidsmässigt. Helt plötsligt blev listan betydligt kortare och trycket lättade. Det jag inte hann ena dagen överförde jag till nästa dag med ny lista och ny prioritering gjordes. Så rullade det på och det fungerade bra för mig. Negativ stress blev till positiv stress. Att jag hade kontroll över situationen.

  Roligt att ni har mycket jobb, bara det går att hantera; alternativet att inte ha något eller få jobb torde vara betydligt mera bekymmersamt. – Ni kommer att klara av det!

  När jag såg rubriken “Den norrländska präriens gudinna” kom jag tänka på en låt som Maja Ivarsson gjort en version av. Jag brukar spela den låten i bilen när jag åker till Urkult i början på augusti och tänker mig låten tillägnad festivalen. Men den kan också föräras Norrlands bästa bloggerska och konstnär. Ett bra val av rubrik till artikeln!

  https://youtu.be/pGLuH7O9gEk

  Reply
  • Hans

   Hej PJ:s byffé – från by till fe,

   Thank you very much for the nice music. I didn´t know that before.

   /Hans

   Reply
   • PJ:s byffé - från by till fe

    This is the lyric by Olle Ljungström. Maybe you can tanslate it in English?

    Norrländska präriens gudinna

    Vi hade lämnat Östersund
    På väg mot norr mot en lycklig stund
    Stod hon där
    Och hela bilen var kär
    Vi började titta under lugg
    Av vad som sas
    Hörde ingen ett dugg
    För hon var där
    Och hela bilen var kär
    Bland älgar och skog
    Våra hjärtan dom slog
    För den norrländska präriens gudinna
    Hennes ögon, vi log
    Och hon tog och hon tog
    Hon var den norrländska präriens gudinna
    Vi slog upp tältet vid en sjö
    En plats så vacker att man kunde dö
    Hennes blick när hon log
    Vi kunde aldrig få nog
    Bland älgar och skog
    Våra hjärtan dom slog
    För den norrländska präriens gudinna
    Hennes ögon, vi log
    Och hon…

    Reply
    • Hans

     Hello,

     thank you very very much. I didn´t dare to ask for it. It worked fine, also in german due to google.

     Now i understand, whom you mean by „The godess of northern sweden“ ?

     Reply
 9. Desirée

  Åh vad mkt ni verkar ha på gång!

  Jag har undrat mkt hit det går för er med vindkraftverk o om ni kan bo kvar? Ni är med i mina böner o meditationer o jag hoppas verkligen ni får vara kvar i ert paradis. ❤️

  Reply
 10. Dixi Wonderland

  Hundpromenader är verkligen guld värt. Vissa dagar är jag ute i 2,5 timmar och går med hundarna. Så härligt att andas in den frisk luften samtidigt som man är ute i den vackra naturen 😀

  Reply
 11. Illianas

  Åh ni verkar ha så himla fullt upp. Det är SÅ roligt att det går så bra för er, men förstår också att det kan bli lätt överväldigande när man själv ska räcka till överallt. Tror det kommer bli så himla bra att ni lejer bort arbetet med att packa alla prints, så du får mer tid över att faktiskt skapa. Det är så viktigt att ta hand om sig och hinna andas, sova och umgås också så det låter som en bra plan att hinna med yoga på morgonen. ❤️
  Bra med Nanook som får ut er på promenader också, så ni får andas lite frisk luft. Det är verkligen en underbar sak med hundar, att de ser till att man kommer ut och rör på sig varje dag. Håller tummarna att allting löser sig så att ni snart kan frigöra mer tid för att bara vara. Stor kram! ?

  Reply
 12. raven

  I am so glad to see that you are managing your stress. Asking for help is the first step to untangling your many projects. It looks like you have found the perfect woman to do just that. Thanks for checking in… the light gets longer & brighter every day. Blessings!

  Reply
 13. Robyn

  Have you ever seen the movie, ‘Field of Dreams’? Your situation reminds me of a quote from it….’If you build it they will come’. I’ve used that philosophy to reassure myself at times. It’s the idea of the law of attraction. And, in a non religious way…. of faith. Your faith, for want of a better word, in the world in which you live has,through this universal truth, attracted those who search for their own.

  People are drawn to your essence…. the connection you have to your world and your openness to embrace it. That’s why you are an ‘influencer’. It’s the yin yang of life that the demand for what you have to share might be the thing that diminishes your capacity for it. The only way to keep your balance is to know where your boundaries are. You have a generosity that causes you to want to give everything if there is a want or need for what you have but ultimately, if you do, there’ll be nothing left for yourself.

  I’ve been a high school teacher for nearly 30 years and have come to learn that you have to recognise your limits. Sounds like you are on your way toward that realisation a lot sooner than I got there.

  By the way, your mother has a black flat coat. I have on too, his name is Dashiel. I’d love to know a little bit about him… her.

  Take care.

  Reply
 14. Gro Gade

  Jeg undrer på om dere fortsatt skal lage og selge smykker? Ønsker meg ring og et armbånd? det er bare vakkert det som lages av Johan? mvh

  Reply
 15. Hans

  Hej Hej Jonna and Johan,

  I had a wonderful weekend.

  It´s nice to see both of you working in the smithy together. You are not just working together on the orders of your customers but also on managing and surviving these stressful and hectic times. It will be the personal advantage of both of you when it´ll be calmer again.

  I wish you the power to accept the things, that you cannot change, and to change the things, that you cannot accept. Hold on! Cause we are the moths and you are the light. We are with you, even when you don´t see us.

  Congratulations for the two stories in the newspapers and thank you very much for another beautiful picture of the colourful heaven over Grundtjärn.

  Allt kommer att bli bra.

  Reply
 16. Ken

  Continue to embrace life and meet it head on, but in your Swedish tradition, do it with lagom in your life! It is all about balance. Blessings to both of you!

  Reply
 17. Susanne Alm

  När man drömmer om framtiden och alla dess möjligheter är det inte alltid att verkligheten blir som drömmen. Även drömmar kan bli för bra och därmed svåra att njuta av. Ni har helt enkelt blivit för bra, för populära, för visionära och jag älskar att det går så bra för er❤️ Men glöm inte bort er själva. Om ni inte tar hand om er finns inget att ge andra. Så gör som någon föreslog. Gör listor, beta av. Men lägg in saker bara för er mellan raderna av måsten. Promenader, te vid brasan. Schemalägg pauser, värdera er själv lika mycket som det ni ska producera för andra.
  Tror att alla som väntar kan vänta ännu längre❤️Kram

  Reply
 18. Magnus

  Skönt att ni ser ljuset i tunneln och att arbetstrycket lättar framöver. Det är ju fantastiskt kul att det går så bra för er båda! Nu gäller det “bara” att ni hittar en balans mellan arbete och egentid. Lunchrast vid samma tid varje dag, en bensträckare på förmiddagen och en på eftermiddagen tillsammans med Nanook. Ni alla får komma ut i friska luften en stund och få både syre och rensa huvudet lite. Det kanske är dags att införa arbetstider också?

  Ni är kloka så jag är säker på att ni hittar lösningar på de angenäma problemen ni har. Att det är större efterfrågan på era produkter än vad ni riktigt hinner med är ju ett betydligt trevligare problem än att ha brist på kunder.

  Stor kram!

  Reply
 19. Johanna Sundin

  Klokt att hitta strategier, andas och yoga,, kan göra stor skillnad tänker jag, , Jag jobbar också på det ????

  Reply
 20. Luisa H

  your passion is becomming a business. maybe hiring silversmiths would really help you focus on your other projects and of course giving a job to someone 🙂
  love sent via light speed straight from Germany 🙂

  Reply
 21. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Tror att jag förstår din “storstädning”
  Mitt liv är så enkelt, jämfört med ditt.
  Men jag tror att det finns få “enkla” liv
  För mina känslor bor i mig.
  Jag bor i mina känslor.
  Och mina känslor har och kommer
  att stöka till, nu och i framtiden.

  Och i dig bor en STOR längtan ❤

  I söndags såg jag första delen av sex
  Tror dom finns på SVT PLAY nu.
  “Mitt perfekta liv”
  Jag tror du kännerigen deras känslor.

  GRATTIS till omslaget och inslaget
  i magasinen.
  Att dina bilder, din STORA längtan
  att uttrycka känslan som bor i dig.
  Fick ta stor plats ❤

  När du läser “Lär dig andas”
  Är dina tankar enbart i orden då?
  KRAM!

  Reply
 22. Denise Taylor

  Det där med att påminna sig själv om att inte stressa upp sig över saker man borde ha gjort är en konst. Jag tror att allt har sin tid och plats, undermedvetet prioriterar du antagligen det som är viktigast för dagen och stunden.
  Kul med tidningarna! Hittade faktiskt din blogg via en tidning, tror det var Vecko Revyn…kan ha fel haha

  Reply
 23. Dana

  Åå! Blir alltid så glad när det kommit ett nytt inlägg!

  Jag känner igen mig i den typen av stress som du beskriver, usch… Det är skönt när man, som du verkar göra, hittar en metod så att man iallafall kan förhålla sig till stressen och det som behöver göras. Det är skönt de stunder när oron kan övergå i praktiskt tänkande. Tycker så himla mycket om dina inlägg oavsett vad du skriver om, det är så spännande att följa ditt liv och jag är så jäkla glad att jag hittade din blogg. För mig är det guldstunder att gå in och läsa, ett skönt avbrott i min vardag men också mycket igenkänning då jag är en skapande person, frilansare inom design och ständigt försöker hitta det bästa sättet att arbeta på och anordna tillvaron runt omkring. Även om jag inte alls har nått en så stor krets av människor som du så kan jag känna igen mig mycket i dina drivkrafter och sådant du skriver om och det betyder så mycket. Det är något med ditt bloggande och skapande och ditt sätt att berätta om allt du gör, som sprider en sån värme hos mig. Det finns en äkthet.

  Hoppas ni kan klara upp denna övergång och hoppas du får några stunder av ro emellanåt.

  Reply
 24. Bella

  Tänk vad häftigt ändå, att folk från hela världen vill ha smyckena som ni gör :D! Men förstår att ni 2-3 personer inte hinner med att möta upp efterfrågan Det låter bra att börja dagen med andning/yoga 🙂 Hoppas ni får ordning på “storstädningen” så ni kan få det lite lugnare 🙂

  Reply
 25. Sandra

  Everything what is beautiful will go step by step and everything will be on right place. Thank you for amazing blog and pictures. Greetings from Croatia! Sandra

  Reply
 26. Josefin

  Vad roligt att ni har så mycket jobb, även fast ni har det stressigt så hade jag också velat haft det lite som ni. Ett jobb man kan sköta hemifrån. Vilken känsla det måste vara. Drömmen. Jobb som ni älskar.
  Ingen som har något tips på meningsfullt jobb att jobba med extra hemifrån? (Är ej konstnärlig av mig tyvärr).

  Reply
 27. Åsa

  Åh jag tror jag kan förstå känslan ni har. Ni växer och det är roligt, men ni får enormt mycket mer att göra båda två.
  Jag tycker jag har läst liknande väldigt länge, att du är enormt stressad och att det är för mycket. Tror alla som är egna har den känslan, att det är enormt mycket periodvis och sen lugnare perioder.
  Glöm inte bort er själva i det här. Välj noga vad ni vill lägga tiden på osv..ja ni fattar.
  Va rädd om er <3
  Kram Åsa

  Reply
 28. Elderberry Betzy Comiskey

  Just sending love and hugs. I only recently found your blog and videos because of the article in Enchanted Living magazine. The scenery in your videos is breath taking. Thank you for sharing your life and your love.

  Reply
 29. Floki

  I have recently felt an immediate stress. Not really a stress for all the work we are doing right now, but most …. for all that I do.
  You know that feeling ” Why am I doing this right now? Why am I here? I should do something completely different! ”

  These questions are classical expressions of a spiritual impulse working its way through you. Purpose of this manifest world is not give you what you want but to
  frustrate you and make you seek answers in “different dimension”. “Cleaning your house”, simplifying, streamlining your life is very important to give you a clear
  mind capable of understanding but a “clean house” will not give you a permanent satisfaction. We all know how clean houses become messy over and over again.
  To find a calm in the middle of the hurricane one has to raise above it. Only from above one can figure out in which direction the storm moves in order to stay in the eye. One day you will overcome your doubts and fear of “light swallowing you up” and walk straight into it. Message in “Mystic by Default” will guide you.

  Reply
 30. Birgitta

  Så skönt med ett nytt inlägg! Det är jättebra att era smycken blivit så populära men förstår också stressen att listan är så lång, men ni måste ta hand om er själva också annars har vi ju inte kvar glädjen att se nya inlägg och underbara bilder! Bättre med väntetid nu än att det blir “tyst” i framtiden. många styrkekramar till er och som du skriver ljuset är ju på väg, längre dagar och snart dagsmeja och underbara vinterdagar!

  Reply
 31. Hans

  Kära Jonna, sorry that i write again.

  It is really odd. In the past, your followers often asked you if it was not too lonely up north. Today you must fight for peace and loneliness. That’s how the times change … maybe a bit too fast.

  “… And then you also need time to just sit and stare …” Astrid Lindgren wrote in her diary on New Year´s Eve 1964. At that time she already had become a world-famous author of children’s books, searching for solitude and peace in vain.

  For sure: To get the jewelery jobs done seems to be the most important task right now. But don´t forget to pull out the plug when this job is done and before you will dedicate yourself to the next project. That means you (and, of course, Johan too) need recreation from time to time … regularely!

  I think it’s good that you do yoga. Have you ever tried qigong? Qigong is similar but different too. Qigong and yoga are similar movement systems. But there are differences. These concern less to the effect of the exercises than to their execution. It’s like the difference between a panda and a snake. The snake must be precise in order to hit the right place at the right moment. The panda needs his bamboo and then he is fine. The bamboo can not run away. So the panda spends a quiet, good time. It’s so good that most of the time he’s too lazy even for everything. Sorry for my animal comparison, but I like going to zoos. Whenever I am in a new city (for congresses, seminars, working or holidays), I try to go to the zoo, if there is anyone.

  Qigong plays, yoga is tight. Qigong seeks movement, yoga seeks silence. Yoga stretching is over the limit, Qigong stretching ends before the limit. The Qigong practitioner breathes deeply, the yogi in many ways. The skeptical readers may say: but, but, but. There are so many styles of yoga. There are also crazy qigong styles. Can I really say that for all styles? No I can not. Nevertheless, it is basically correct, at least for me. Whether I am practicing Qigong or practicing Yoga, the main thing is to practise. Qigong is for the quiet, yoga is for power and concentration. Both is needed for its own time.

  Actually i´m a person who is ashamed of his own desires and feelings too often. But there´s one thing i´ve recognized: you have to listen to yourself attentively as well as to other people if you don´t want you to be silent anytime.

  Finally i thought again about that amazing thing that you receive over about 1000 messages a day. Then, i did some calculation. You will have about 25.000 days. 1.000 messages per day means that you will get over 25 billion messages for the rest of your life time. Against this background i hope you will understand the following lines:

  Don´t count the singular trees but walk through the whole forest,
  don´t count the singular flowers but smell the coloured meadow,
  don´t count the singular drops but swim through the huge ocean
  and don´t count the singular stars but fly through the starry sky.
  We all want to be the forest you walk through, the meadow you smell,
  the ocean you swim through and the sky you fly through.
  But we don´t want to hold you tight and keep you away from your way.
  We are just the forest that is always there, when you want to walk through,
  We are just the meadow that is always there ….

  Trust us. We all love you. No matter if you answer a comment or not. Take care of you!

  Sorry that my comment became a little bit too long again. And i´m aware that i´m one of that uncountable messages each and every day. I try my best to do it better next time.

  I saw right now on the weather forecast that it will be really cold in Grundtjärn for a while again. I hope you filled up your stock of wood again. Weird: sitting here in germany and watching swedish weather forecast ?

  Many many hugs

  /Hans

  Reply
   • Hans

    Ohh, thank you very very much, dear Marit,

    your words were going straight to my heart. I see you had similar feelings, didn´t you (i hope the translation worked)? You have just turned them into nicer thoughts and a much nicer language.

    Meanwhile this Grundtjärn, other villages and towns around it, but also so many people in the videos and here in the blog have become familiar to me like my hometown and close friends. Although i´ve never been in Grundtjärn and even not in sweden at all. Weird, isn´t it? I used to know this feeling from some favorite TV series or anything like that. But it´s not exactly the same.

    Not only Jonna but also you all in this blog had become a great inspiration and home for me.

    Thank you for reading and writing! <3

    /Hans

    Reply
 32. Paula

  Kära Jonna, lyssna till en klok (?) gammal finnkäring. När företaget växer och det är som roligast och stressigast, då måste du bromsa lite. Hur jobbigt det än känns. För du räcker inte till länge om du fortsätter göra alla dina kunder, bekanta, vänner, kontakter, nöjda. För alla vill de ha mer av dig. Jag vet att du redan insett detta, och du har en enorm fördel mot andra genom att du bor mitt i paradiset, den kraft du samlar varje gång du går utanför din dörr och skådar naturens under kan inte nog beskrivas. Tänk dem som sitter på ett kontor på Stureplan hela dagarna…
  Du är en känslig konstnärssjäl, låt ingen ta ifrån dig skapandets glädje, även om det kräver att du pausar nu och då för att må bra. Kram från pörtet

  Reply
 33. Melissa Ziech

  Congratulations on the magazine covers and articles! Hope you continue to remember to breathe. Sometimes having so many choices can be as stressful as no choice. But you’re finding you way and getting your priorities straight. Wishing you continued health, happiness, & success.

  Reply
 34. Christiane

  I was just thinking how it is that you are so stressed and busy and tackling many tasks with such a good spirit;
  then I remember that this is the blog I love to come to when I am stressed because here there is also the nature, the animals, the simplicity, the contrasts of snow and fire, and the peacefulness you can only find in the quiet of the countryside.

  Your films and photos share a peaceful world for those of us who are not so able to find peace in our own situation . . . the nature is so beautiful and has a healing quality to it, even if all we can do is to look at the photos and imagine we are ‘there’.

  Jonna, when you find you are so stressed, go look at your own photos and smile, because these are the gifts you bring to those of us who can no longer easily travel to the quiet places anymore. In your own photographs, you also will find respite from cares that burden you. . . . the films help, too . . . . so grateful for your sharing of all that beauty of the nature and the animals . . . . so grateful

  Reply
 35. Amber Back

  I know it feels awful not to be creating right now, but like you said it’s only temporary! In the long run it will be worth it! There is so much to be grateful for, and your focus must be on that. Keep taking care of yourself – and smile! 🙂

  Reply
 36. Gail

  “But there is a meaning to everything. This time has taught us all very much.
  After all, it is in challenges that you often find better solutions. In order to improve something, one must first go through what was difficult.”

  So very true! But as you say, it will improve. All things change and pass. I will be waiting patiently for you and Johan to give the green light to new jewelry orders later on, maybe after your new designs come out. 🙂

  Take care of your beautiful selves. Much love. ♥

  Reply
  • Gail

   I mean, AS you say — not “if you say.” And I (not you) will be waiting patiently…. *L* Sorry. :p Google Translate errors, maybe.

   Reply
 37. A-mamman

  Grattis till tidningsartiklar och omslag!! Försök att njuta av framgången, för även om framgång inte är något du strävar efter så är du ju framgångsrik och det är bara positivt (så länge man inte låter det leda till något negativt). Så njut!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.