En hård läxa

Alltså det är inte klokt vad myggbett jag fått! Jag trodde jag var ganska skyddad när jag varit ute så mycket i skogen den senaste veckan. Men oj…vad fel jag hade. Jag har utan tvekan fått någon slags myggbets-överdos. Har inte kunnat sova på två nätter, och igår natt var den värsta någonsin. Jag fick någon slags panik-attack av allt kliande. Har aldrig känt sådär förut.

Ja saken är den att jag HELT ärligt, utan att överdriva, har ca 200 myggbett på mina ben. Det är röda prickar precis överallt. Och säkert 20 stora myggbett på varje fot. Man kan tro att mina ben är värst, men det är fötterna som tog mest skada. Jag kan inte i ord beskriva hur fruktansvärt det kliar ibland. Ibland fylls hela benen och fötterna med pulserande blod som gör att det känns som de håller på att koka upp och sprängas i luften. Jag försöker av hela min själ att inte klia men ibland så tar kli-begäret över och det känns så SKÖNT att få klia men efter en liten stund övergår kliandet till något aggressivt tillstånd där jag inte längre kan kontrollera mig. Det kliar SÅ FRUKTANSVÄRT och gör så ont samtidigt att jag bara vill klia hål på varenda myggbett så giftet sprutar ut med blodet åt alla håll. Men skinnet på fötterna är så hårt att det inte går att klia sönder dem. Istället blir det stora, blodiga blåsor som svider och gör allt ännu värre. Åh kära nån, jag trodde aldrig myggor kunde få mig att bli så galen.

I natt när det var som värst fick jag frossa och bara låg i sängen och gnydde, och benen skakade av och till av konstiga reflexer som blev av att det kliade så hemskt. Jag gick tillslut upp och duschade fötterna för andra gången. Först i stekhett vatten. Jag liksom ville bränna sönder dem nästan. Sen tog jag blöta, kalla handdukar och virade runt fötterna. Jag gick och lade mig igen men kunde inte sova en blund så fruktansvärt ont och kli-igt det kändes. Gick upp igen och bara vandrade fram och tillbaks i köket med mina blöta handdukar. Tog en värktablett och hoppades att det skulle hjälpa. Sedan gick jag upp på övervåningen av någon anledning och satte mig i soffan där jag tillslut somnade av utmattning. Och då var klockan säkert redan 8 på morgonen.

När Michael vaknade kom han upp och undrade vart jag hade tagit vägen. Han bar ned mig till sängen igen så jag slapp gå, och bäddade ner mig. Och då hade äntligen den fruktansvärda känslan försvunnit och jag somnade gott en stund tills klockan var mitt på dagen.

Sitter nu här i soffan med mina fötter i något slags högläge på bordet och hoppas att inte samma “attack” skall komma i natt. För FY SJUTTON vad hemskt detta var. Jag låter säkert som världens gnälligaste och känsligaste som klagar över myggbett . Men jag har i alla fall lärt mig en läxa! Myggor kan med lätthet bita igenom byxor, även jeans. Och att springa barfota och utan byxor ute i skogen en sommarnatt för att ta “bra foton” är ingen bra ide!  Några myggbett kan vara lite skönt att klia på sådär en sommarkväll, men över 200 myggbett är inte att rekommendera. Hur sjutton lyckades jag ens?

Och självklart måste jag be den djupaste av ursäkt till Västernorrlands Län. Jag vet att vi redan har nog med mygg, knott och svemygg. Det var verkligen inte min mening att donera så mycket blod till dessa små djävlar.  Jag tar på mig hela ansvaret om att populationen runt Grundtjärns området nu ökat kraftigt. Jag ska bättra mig 🙂

Ja nu har jag fått skriva av mig lite om mina mygg-problem. Nu hoppas jag att denna natten blir lugnt så jag kan återgå till det normala igen 🙂

Önskar er en jättetrevlig helg! <3

En bild jag tog 06.20 i morse när jag vandrade runt i köket med blöta handdukar lindade runt fötterna.

En bild jag tog 06.20 i morse när jag vandrade runt i köket med blöta handdukar lindade runt fötterna.

67 Kommentarer på “En hård läxa

  • Anonym

   Om man läser Kristian Gidlunds blogg blir “myggproblematiken” som en vattendroppe i Atlanten.

   Reply
   • Emma

    Visst är det så Anonym, har följt hans resa och det får en att tänka efter. Men det betyder inte att man inte ska kunna klaga om sina egna problem. Allt är relativt, det finns alltid någon som har det värre (eller bättre) men ibland måste man ta det för vad det är och sluta jämföra, som ändå inte hjälper någon.

    Reply
 1. Katarina-Cinnamon

  Åhh stackars dig så hemskt. Har du ingen Salubrin att badda på? Det hjälper när man fått en massa getingstick, så då borde det ju funka på en massa myggbett också tycker jag.

  Reply
 2. Synnöve

  Om det inte blir bättre så kontakta sjukvårdsupplysningen som nog har tips om vad som kan lindra. Önskar dig en skön natt!

  Reply
 3. Maria

  Ta ett allergipiller! Jag tar mot pollen men det hjälper mycket mot myggbett också! Jag brukar få stora bulor av myggbetten men när jag har tagit ett piller så är de småa och kliar inte alls lika mycket! Myggbetten utlöser ju också en allergisk reaktion, så det är bara att knapra på 🙂 Loratadin är billigt och bra på apoteket. Lycka till!

  Reply
 4. Signe

  Förstår precis hur du har det. Är överkänslig mot myggbett och har genomlidit några såna där nätter. Ett litet tips, om du ska använda myggmedel så se till att du inte köper sånt medel som innehåller samma ämne som myggens saliv. Vissa medel gör det för att då tror myggan att de redan varit där eller nåt sånt. Men hur som helst, om det är så att du blivit överkänslig så akta dig för sånt medel. Jag gjorde misstaget att jag tog sånt medel på hela kroppen för jag hade sån myggpanik och visste inte att myggmedel innehöll samma sak. Så hela kroppen svullnade upp som om jag var täckt av massa små bett överallt som sen smälte ihop till en stor svullnad. Öronen täpptes igen och halsen började täppas igen men jag hann till en dusch och kunde skölja av mig allt. Sen låg jag utmattad i feber resten av natten. Så kan det gå…

  Men som sagt, lider med dig för jag vet hur det känns med de där attackerna när benen börjar veva av alla bett. Hoppas du slipper det inatt.

  Reply
 5. Frida

  Min mamma tipsade mig om att bladen från taklökar innehåller samma sak som salubrin, så har du inte det kanske du har några taklökar ute någonstans att badda med 🙂 Jag lider med dig, myggen älskar mig och varje kväll jag kommer hem från stallet har jag flera nya, precis när de gamla slutat klia, men du har det definitivt värre.

  Reply
 6. petra

  Xylocain salva, finns på apoteket. Bedövande salva mot bett och dylikt. Har alltid ebn liten tub med mig under sommaren. Jättebra!

  Reply
 7. :D

  Trodde du körde nån pippivariant av golvboning 🙂

  Håller med Maria ovan testa en antihistamin tex Loratadin Actavis.
  Loratadin är beståndsdelen som även finns i Clarityn men den kostar multum.

  Reply
 8. jonas nohrstedt

  jadu, myggen i norrland är inte att leka med. man lär sig det om man växer upp där (även om jag nu växte upp vid kusten som inte är lika drabbat av inlandet) men några tips:

  * du kanske är överallergisk mot just myggbett
  * gnugga in dig med växten “Pors”, det brukar hjälpa mot mygg
  * köp Astamin-salva (tror den heter det eller så vet de på apoteket vad du menar) som hjälper mot kliandet, svullnad och det som kommer efteråt
  * var nyligen till Skottland där jag fick uppleva de ökända “midges” (knottens skotska kusiner, men värre) där jag till slut köpte supermedlet “Smidge” vet dock inte om det säljs i sverige men det kan vara värt att kolla upp

  lycka till! och fortsätt the good work med din inspirerande och härliga blogg! den är som en hyllning till livet! 🙂

  Reply
 9. Lina Eklöf

  Åh, din stackare! Jag tycker att jag fått många myggbett, men du har det definitivt värre. Mitt bästa tips är Aloe Vera. Det ska helst vara ren Aloe Vera så att den inte är utspädd eller uppblandad med en massa annat. Är den i flytande form så baddar man bara på betten (Aloe Vera funkar mot en massa saker, både in- och utvärtes för övrigt). Det brukar göra skillnad nästan med en gång. Det finns även Aloe Vera-stift som man kan använda och stryka på betten, liksom salva och andra varianter. Hör med någon hälsokost-butik, eller om du har någon i trakten som säljer Aloe Vera-produkter privat. Jag gjorde det förut, men inte längre, annars hade jag skickat upp lite av varje till dig. Kram på dig och hoppas du kan sova bättre inatt. /Lina

  Reply
 10. Evelina

  Håller med folk innan, vanliga allergitabletter från apoteket! 🙂 hörde nyligen att bananskal ska hjälpa! Att gnugga insidan av skalet på ;P

  Reply
 11. Magnus

  Det där låter inget vidare. Fy attan!
  Tänkte förelså Aloe Vera men såg att Lina redan gjort det. Funkar utmärkt även när man lyckats bränna sig på tex nässlor.
  Hoppas att du får sova gott i natt. Natti-natti tjejen!

  Reply
 12. Cecilia

  Är allergisk mot mygg och råkade ut för exakt samma sak som du när jag var i Costa Rica. Där, av en gammal fiskargubbe, fick jag tipset att dela en citron och gnida in hela benen, låta det torka och efter det smörja in med aloevera. Dagen efter hade betten lagt sig och kvar var bara mörklila sugmärken stora som 5 kronor! Hoppas verkligen att det löser sig för dig, förstår precis panikkänslan som infinner sig på nätterna!

  Reply
 13. Camilla

  Vet inte hur utbudet är i Sverige men när jag bodde i sydney så fanns en mängd bra krämer man kunde köpa receptfritt på apoteket, typ med eucalyptus och sånt så att det kändes helt kallt när man tog på den. Fanns massa olika. Kanske värt att kolla upp? Mvh Camilla

  Reply
 14. Tina

  Det bästa är nog att skaffa sig skyddskläder mot mygg, speciellt som ni vistas så mycket
  i skogen och nära vatten, där det är som mest med mygg.

  Reply
 15. VIV

  Aloe-vera. Direkt från växten eller aloe-vera gel. Lindrar både myggbett och solsveda. Hoppas att det känns bättre för dig idag.

  Reply
 16. Hondjur

  Allergipiller och Zylocain!! Är oxå en sådan som får määngder bätt och är lite känslig. Kliar like -Hell- Men just de två grejerna hjälper faktiskt!!
  Lycka till sötsak! Kram!

  Reply
 17. Catlover

  Oj men stackars dig. Lider du så mycket av myggbetten är det verkligen inte kul. Vi har massor av mygg här men jag lider inte av betten efteråt så jag har tyvärr inga bra förslag på effektiva kurer mot dem. Hoppas verkligen du slipper klådan snart. Hur funkar det för Michael med myggen?

  Reply
 18. Gunilla T

  Åh stackars dig!
  Du har redan fått många tips så jag bara sänder en värmande kram.

  Reply
 19. Anonymen

  Låter som du drabbats av en allergisk reaktion. Ta kontakt med sjukvårdsrådgivningen, i svåra fall får man åka till primärvårdsjouren och få lite cortisontabletter. Sköt om dig och tänk på att skydda dig extra noga om du tillhör dom myggiftskänsliga.

  Reply
 20. Yonna

  I Finland har vi också en hel del mygg som är väldigt agressiva i år. Kom fram till att bästa är att dutta på tee tree oil, lugnar åtminstone ner kliandet aningen. Krya på dig!

  Reply
 21. Karin

  Usch, myggbett och getingstick är sommarens tråkigaste. Bröja använda Mygga då du är ute på kvällarna, och hoppas det går över snarast!

  Reply
 22. Perk

  Det konstiga är att jag som bor nån timme med bil från Jonna inte sett en mygg på flera år. Ja minst 5-6 år. Precis som att de bara försvann. Lite komiskt om man tänker att är det till Grundtjärn de stack : )

  Reply
 23. Atina L

  Men fy va hemst det är väl medaljens baksida med norrland
  man kan bli knäpp när det är mycket mygg hoppas du bli bättre och får sova.

  Reply
 24. Evy

  Ojojoj Jonna. Lider med dig 🙁

  Jag har råkat ut för exakt samma sak själv. Och det var nog det jäv…aste jag varit med om. Benen värkte och det riktigt pulserade i dem. Och av någon anledning så var det alltid värst då jag skulle sova. Förmodligen för att det blev varmt och ombonat där under täcket ;-).

  Jag gjorde som du – gick ut i skogen en varm sommardag för att plocka blåbär. Tänkte att nog ser jag myggen :-/. Slog nog ihjäl ett antal också under tiden jag plockade. Men dagen efter såg jag att jag nog missat några. Hade över 90 myggbett på vart ben. Jag räknade 🙁 Jäklar vad ont det gjorde och satt i gjorde det i över en vecka.

  Funderar på om inte xylocainsalva och en antihistamintablett skulle kunna göra nytta. Har fått det rådet på apoteket. Ta sedan sådana tabletter innan du går ut i skogen så förebygger du den där hemska reaktionen som din kropp får på myggbetten. Det är ju inte myggen i sig som är det hemska utan att din kropp reagerar med en massa antikroppar och får spel. Jag hoppas du slipper lida en vecka som jag gjorde.

  Sköt om dig och ta myggsalva på kläderna också 😉

  Reply
 25. Maya

  Ett gammalt husmorstrick fr Chile är att dränka trasor i vinäger o lägga på, funkar bra! Dessutom gjorde min syster som är apotekare en specialsalva till mig en gång, hon krossade Alvedon i vanlig hudkräm o blandade ihop, funkade oxå jättebra!

  Reply
 26. Amanda

  Jag använder tabletter som är mot kliande ögon och näsa tro jag och dom gör så att de inte kliar! du borde verkligen testa de, de finns på alla apotek och man kan hitta de i vanliga affärer som Ica typ!

  Reply
 27. Anonym

  Förr i tiden så badade man myggbett med vinäger eller ättika och det tog bort klådan. Men eftersom du fått så många bett som 200 så borde du åkt till sjukstugan för det är ju gift i myggbett och det kan ju ge en alergisk reaktion och misstänker att du fått det. Här i Spanien finns det en salva som heter Menaderm simple, det hjälper mot klåda, misstänker att det är någon typ av bedövningsmedel, vet inte om det finns i Sverige. Benzocain är ju ett bedövningsmedel, det fanns förr i Sverige i en salva som hette biosept, denna salva kanske finns kvar i Sverige ännu. I Spanien är husreceptet att mosa en eller två aspirin och stryka på skinnet det sägs att det ska hjälpa mot klåda, har aldrig provat detta tipps själv så jag vet inte, men prova duger ju under nattens desesperation 🙂 Hoppas du blir bättre. Kram Helena

  Reply
 28. Hejhopp

  Men stackars 🙁 jag hade åkt till vårdcentralen för länge sen för att få någon salva. Sådär ska du ju inte behöva ha det.

  Jag själv brukar använda Helosan salva, men på vårdcentralen har de nog bättre tips när det handlar om så många bett.

  Reply
 29. evelina

  Ursh fy, lider med dej Jonna! Det där såg inget vidare och lät inget kul! Jäkla mygg alltså!

  Ser att du fått bra tips redan, men en gång för mycket än för lite säger jag 🙂
  Jag brukar spraya på en aloe vera spray (som finns på apoteket), det lindrar.
  eller salubrin (stavning?) som många redan tipsat om, det hjälper ENORMT mycket. sedan såg att några tipsat om en salva som är smärtstillande och så, som oxå finns på apoteket, den är säkert oxå bra.

  Jag vet hur det är, får själv massa myggbett och stora som bölder ibland.
  Jag hörde om att det finns folk som får fler myggbett än andra, och det berodde på att just den individen/personen utsöndrande mer koldioxid och värme, eller något likande, vilket gjorde att myggorna drogs sej till en. och jag tror det stämmer – du är ju en sån varm och godhjärtad person. Något fint i allt elände i alla fall!

  Hoppas ni får en fin lördag.
  kram Evelina

  Reply
 30. solweig

  När jag såg dig sitta med mygghatten på …. noterade jag också dina svarta (?) byxor och mitt automatiska mygglarm pep ljudligt. Detta kan inte gå väl.

  Svart eller mörka färger attraherar mygg eftersom dom inte syns lika tydligt som mot vitt underlag. Så för att “lura” sina fiender och bli osynliga föredrar dom svart.
  Ljusa och luftiga vita plagg rekommenderas.

  Jag hade en tjejkompis som en midsommar efter Kalixälven (utanför Kiruna) blev så myggbiten att hon fick en så kraftig allergichock att hon rent av tuppade av och fick föras till akuten.

  Av någon anledning tror jag dom första myggen är värst därefter bygger väl kroppen upp ett immunförsvar. Själv drabbas jag inte av mygg … troligen är jag fullständigt impregnerad från barnsben.

  Hoppas du blir bättre. Ett myggmedel jag kan rekommendera har det lämpliga produktnamnet Mygga.

  Reply
 31. Anki

  Hej Jonna!
  Stackars Dig! Köp Aloe Vera och den produkt jag föreslår heter Gelly, den är effektiv mot både myggbett och brännskador. En gel som man stryker på det ömmande stället. Lycka till. Finns både på hälsokostbutik och privata återförsäljare.
  Kram Anki

  Reply
 32. Annika

  Din stackare 🙁
  Gjorde en liknande myggtabbe för ca 20 år sedan. Blev biten något sjukt över hela kroppen och mest på fötterna. Fotlederna var så uppsvullna att men inte kunde se fotknölarna. Får hoppas att du får samma reaktion som jag fick efter detta, nämligen: Har aldrig haft ett myggbett efter detta, blev immun 🙂 Visst sticker de mig men det blir inga myggbett. Blir klådan för överdjävlig är ett tips att köpa emlakräm på apoteket och blanda med en vanlig hudkräm. Emlakräm brukar användas för att bedöva innan man ska ta blodprover och bli stucken i armen. Emlan lindrar inte svullnad men bedövar ordentligt.
  Kram Annika

  Reply
 33. Amanda

  Ett snabbt tips – Lavendel, den som finns i småflaskor och som man duttar droppar i vatten och har en värmeljus under. Jag drar flaskans hals, lite snett (behöver bara få lite vätska på huden), över bettet och vips – är allt borta.

  Reply
 34. Nanna

  Men vilket jäkla gnäll. Ha lite perspektiv, det går över.
  Är man i Norrland så måste man skydda sig mot myggen.
  Det finns massor av olika preparat

  Reply
  • Emma

   Som norrlänning kan jag säga att det är MÅNGA som klagar på myggen varje sommar, så kliv ner från dina höga hästar och låt hon gnälla lite (som hon faktiskt sällan gör!).

   Reply
  • Susanne

   Hur orkar folk engagera sig och kommentera precis allt. Brist på egna intressen och ett eget liv kanske.

   Reply
  • Åsa

   Men nu får du väl ta och kamma dig! Det e väl klart att det är tufft som fan om man fått så mycke bett och mår dåligt över det. Det är ju en allergisk reaktion hon fått. Men jag antar att du själv skulle le och dansa fram efter en sådan natt. PUCKO.

   Jonna, prova salubrin och först tvätta alla sår med alsolsprit eller ngt så du inte får infektioner i dem.
   Kramar Åsa
   //Åsa

   Reply
   • Susanne

    Ett tips till dig Åsa. Försök att förstå vad jag egentligen menar innan du “hugger.” Världen är inte så liten för mig att jag har behov av att hävda mig genom att kalla någon för PUCKO. Jag har andra åsikter än du. Så enkelt är de.

    Reply
 35. Anta Snaque

  Myggorna älskar mig – och jag hatar dem. Min erfarenhet är att odjuren avskyr lavendeldoft. Jag har kunnat sitta ute hela kvällar i värsta mygglandet utan att bli biten en enda gång sedan jag smörjt in mig med lavendelolja. T.o.m. torkade lavendelblommor har hjälpt att gnida in sig med. (Användes förr till att fylla små tygpåsar för luktegott i linneskåpet. Fanns då att köpa på apotek.) Numera finns små flaskor med lavendelolja, precis som Amanda skrev här ovanför. Förebyggande “myggmedel” som dessutom doftar gott. Värt att prova!

  Reply
 36. Kamilla

  Andra har redan tipsat, men vill hänga på och tipsa om Kestine (står till och med på förpackningen att man kan ta dem vid “tillfällig vistelse i myggrika områden”). Sen jag upptäckte att dessa allergitabletter fungerade även mot myggbett har mitt liv varit så mycket trevligare på sommaren.

  Reply
 37. Frida

  Ussch, det där lät inte kul alls!! Stackare! Du har inte köpt hem någon kräm som kan lindra det lite? Hoppas de går över fort och att du slipper en sån där natt igen!

  Reply
 38. Emmisen

  ojoj vilken reaktion! stackare!! jag har nåt minne av liknande nätter från när jag var liten, också uppväxt i ångermanland ju. väldigt bra råd har jag läst här i alla fall!

  jag är ute en hel del och då kör jag på rollon av “mygga”, men någon skrev smart om att kolla innehållet ifall det är så att du är lite allergisk mot myggen. funkar inte mygga så prova runt, många tycker att ett norskt myggmedel som är lätt att få tag på fungerar bättre än mygga, men för mig är mygga bäst. man ska inte överdosera och yada yada men ibland kan det vara värt det!

  sedan är “fältbyxor” mycket bättre än modejeans, tyget är tätare och svårare för myggen att ta sig igenom! de är inte alltid så snygga sådär modemässigt, men ska man stå stilla mycket typ plocka svamp och bär (balansera stenar) är de GULD värda! du kanske kan ha de som överdragsbyxor under klänningen innan och efter dina nattliga photoshoots? 😀 finns billiga på fjällrävens/naturkompaniets outlet i bjästa, även tunnare sommarvarianter som ändå ska funka mot mygg och annat stickande skit som är ute efter en.

  Reply
 39. Sanna

  Det bästa är att strunta i alla mediciner
  Med gifter i!! Det som finns i naturen är det ända
  Vi behöver 🙂 när det kliar så så gör
  Du som ovanstående säger och tar aloevera
  Eller så går du ut och letar efter rölleka
  Och krossar blommor och blad
  Och sen på det som kliar 🙂

  Reply
 40. Sonja

  Allergitabletter och Salubrin att smörja med ,det gör nog susen.Alla mygg som finns vill också suga mitt blod och då tar jag till tabletterna och Salubrin

  Reply
 41. Helene i Häggeby

  Hej!

  Har läst din blogg en tid, dock inte kommenterat något tidigare. Jag är själv mycket allergisk mot bl a mygg och vet hur en sådan du reaktion du nu fått känns.

  I våras köpte jag en sådan här:

  http://www.skadedjursbekampning.nu/produkt/Myggskydd-thermaCELL

  Den fungerar! Den finns i olika utföranden också och med hölster så man kan ha den med sig. Tror den kunde vara till nytta, i varje fall när du/ni sitter stilla en längre stund på en plats. Värd att prova i varje fall! Jag har provat mycket för att slippa mygg, men denna är bäst hittills.

  Lycka till med kärleken och klappa vovven lite från mig! 🙂

  Reply
 42. Martin

  Vill bara tillägga att norrlandsmygg är bra mycket aggresivare än veka stockholmsmygg! Är utflyttad från norr och myggen i stockholm de velar och har sig. Men som Jonna skriver så är Norrlandsmygg riktiga killers.. Än värre är det ju längre in från kusten man åker, så precis som Jonna säger inte ens Jeans är säkert. Kämpa Jonna!

  Reply
 43. Therese

  Även jag hade en likande upplevelse för 25 år sedan. Vaknade otaliga gånger på nätterna och smörjde in mig i salubrin. Hade med mig till jobbet och smörjer typ varje timme. Hade flera hundra myggbett bara på benen och var täckt på större delen av kroppen. Jag hade sovit på en isolerad vind där det kom in massor av mygg och på den tiden älskade de verkligen mig. Efter detta fick jag inte ett myggbett på två år! Och nu får jag ibland enstaka men förr var jag värsta myggmagneten.
  Hur har det gått för sig sedan denna händelse?

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.