En lättare tid väntar

Hej på er!
Senast jag skrev så var det lite kaos här hemma. En ispropp i kökets avlopp och en tredje förkylning på väg. Hade såklart tänkt skriva och uppdatera er om läget lite tidigare, men har inte haft ork.
Men nu är det ny vecka och nya tag, och ny månad dessutom! Jag vågar lite försiktigt hoppas och tro att vinterns hårda tider försvinner med den här första vårmånaden. Nu blir det bättre och bättre för varje dag.
I fredags eftermiddag fick vi äntligen avloppet i köket att fungera igen, efter att ha varit fryst i nästan en vecka. Johan är ju ledig fredag (för att kunna jobba i smedjan med smyckena) men han ägnade hela dagen, från morgon till sen eftermiddag med att fylla köksavloppet med hett vatten. Rörmokaren var ju här på onsdagen och konstaterade att det handlade om en ispropp. Men då finns inte så mycket mer att göra än att just fylla röret med vatten och salt och t-sprit. Och det gjorde vi två-tre gånger om dagen. Det var ett jädra projekt måste jag säga. Först använda vattendammsugaren för att få upp det kalla vattnet och sedan koka nytt vatten på spisen och fylla upp. Isproppen satt ca 2 meter djupt i röret, så det krävdes lite vatten för att fylla allt.

Men i alla fall, i fredags hoppade jag av glädje när jag från ateljén hörde Johan spola i kranen i köket. Det känns fortfarande som en otrolig lyx att få kunna diska i köket istället för i badrummet. Så nu har proppen släppt!
Helgen gick mest åt till att kurera mig eftersom förkylningen var som allra värst då. Och nu när jag äntligen har börjat krya på mig igen så har nu Johan blivit sjuk. Ja, jag säger då det. Vilken skitvinter vi haft haha. Nu när jag insåg att det är mars månad så känns det som en enorm lättnad.
Jag har alltid älskat vintern men den här vintern har varit tuff. Både fysiskt och psykiskt.
Det känns inte som om jag tagit tillvara på vintern alls. Knappt filmat eller fotat något. All kraft har gått till att bara hålla huvudet över ytan. Lite så känns det.

Har ju såklart många gånger under åren haft perioder när saker och ting känts extra jobbigt och när jag känt mig deppad eller nere. Men inte under så lång tid som nu. De senaste månaderna har känts som en enda stor motvind. Och i helgen kändes det som om jag aldrig mer skulle få kraften tillbaks igen. Men idag känns det redan lite bättre. Jag vet att det kommer bli bättre. Och jag tror det finns en mening med allt som händer. I slutändan kommer jag starkare ur det här.
Det har bara varit så mycket. Har aldrig känt mig så svag och kameran har aldrig känts så tung. Men jag tvingade mig själv ut i skogen en stund idag. Visste att jag verkligen behövde det.
Skogen som ligger alldeles intill byn är alltid så välkomnande. Och jag var så glad att någon hade kört upp ett skoterspår längs stigen så att jag kunde ta mig dit. Den här skogen har funnits där för mig i alla, alla år. I skratt och i tårar. Träden här känner mig utan och innan.
Jag lutade mig mot en stor gran för att ta en bild, och det slutade med att jag stod här i säkert tio minuter. Nanook la sig bredvid kamerastativet medan han tålmodigt väntade på mig. Det var bara så otroligt skönt att få stå nära granen såhär. Att krama träd ger en något speciellt. Det är inte bara en myt. Träden är levande, precis som vi.
Det kändes som granen kramade tillbaks, på sitt eget vis, och som om den viskade
Kära lilla vän, allt kommer bli bra

En varm, trygg känsla spred sig i kroppen och jag fick en liten tår i ögonen. Jag är så tacksam att få ha den här skogen nära. Och där bakom granarna skymtar den magiska skogstjärnen, som nu är täckt av is och snö. Men snart kommer jag sitta där igen vid kanten av tjärnen och betrakta dimman som dansar om sommarmorgnarna.
Nu är det snart vår ♥

Hoppas ni alla mår bra och att ni haft en bra måndag! Och tack för ert tålamod nu när bloggen haft lite glest med inlägg.
Det betyder så mycket att ni finns där, både i med och motgångar. KRAM ♥

35 Kommentarer på “En lättare tid väntar

 1. Gunilla T

  Åh så skönt att höra att du börjar må bättre och att lite av din energi är tillbaka!
  Låter så mysigt när du skriver om skogen, granen som du kramar och att den kramas till baka!
  Det är något som jag oxå hört talas om att naturen läker själen! Mår man dåligt så ska man ge sig ut i skogen för den ger så mkt energi!
  Ha det så gott nu och hoppas Johan snart blir frisk från sin förkylning!
  Kram

  Reply
  • Mor A' Lena

   Det har varit en tuff vinter i Småland också med snödjup på 90 cm! Men Jonna , så skönt att du börjar må bättre o att du känner dig starkare !
   Varm kram
   Hälsningar Mor Tuta

   Reply
 2. Jan

  Yaaa Jonna !!! Things are looking up for you all !!! ???
  Don’t worry about not able to write blogs etc. I understand .
  Yes March is here !!! Can’t wait for summer !
  Thanks for all you do for us in blogs, photos and sharing your days too
  We love you !!!
  Take care and warm hugs and of course Cheers !!!
  ~ Jan
  ❤️❤️❤️???☕️☕️☕️

  Reply
 3. Rick

  Jonna, we always face ups and downs your not alone. I’m glad to hear your doing better and the frozen pipes has since cleared. Time to look forward to better days.

  Reply
 4. PJ:s byffé - från by till fe

  Skogsterapi, finns den att skriva ut på recept? Jag tror också helt visst på skogens läkande och stärkande kraft. Enbart att hörs vindens sus i trädkronorna skapar lugn. Alla dofter, skuggor och mödan att ta sig fram i skogen, speciellt vintertid, är hälsosamt och stimulerande. Att stanna flämtande och låta lugnet sänka sig över både kropp och själ. Alla spåren i skogen och folket som finns i skogen, alla träden.

  Viss, allt kommer att bli bra, om vi bara tror det! På ett eller annat sätt.Det hänger inte på hur man har det utan hur man tar det. Krya på er allihopa och snart är det vår. Någon vecka till innan snön börjar smälta bort. Tiden går otroligt fort!

  Reply
 5. Nettan

  Efter den här solfattiga sommaren behöver vi lite D-vitamin tillskott lite till mans? Kanske mineraler o järn oxå? Magnesium är bra att bygga upp sig med hälsar en som rasade redan i november men nu blir starkare för var dag! Å snart värmer vårsolen oss! Kramar till er bägge två!

  Reply
 6. Maria - All things green

  Här är det också kaos, känner så igen mig. Hälsokaos, sjuk hundvalp, is i rören, inget vatten, vattenläcka, måste bryta upp golvet i köket, renoverar sovrum, märker att taket är felkonstruerat, bryter upp det..en till vattenskada, en råtta i köket, en råtta som tar sig in i bilens instrumentpanel (da fakk), huset rör sig på grund av snö/kyla osv och trappan på framsidan spricker mitt över. Haha alltså, ska man skratta el gråta undrar man. Vi har dock fått långa ngn gammal apparat som sprutar ner het vattenånga i rören. Jättesmal slang som man för ner, så löser den ispropparna, men på ett ställe hjälpte det inte. Ett tag var det 8 grader i hallen och 12 i köket, men ´16 utomhus som enl väderappen “känns som -30” på grund av vind osv). Jag tänkte faktiskt på dig då, dina första år i Grundtjärn och hur jobbigt det är när det är sådär vansinnigt kallt. Mitt i allt dog elen och internet också + att vi inte hunnit bära in mer ved. Då var jag lite i upplösningstillstånd. Jag tog tillfället i akt och tänkte att jaha näe det kan väl inte bli värre så jag gör nog alla ändringar jag velat göra så länge nu. Nu kör jag på, får sluta hur det vill. Har noll energi men skickar lite till dig ändå <3 Stor kram

  Reply
 7. Theresa

  Hi Jonna,
  I believe that it is true in that the trees are alive just like us! I have turned your message into a little poem.

  Dear Little Friend, Everthing will be Fine
  Soon you will see many signs of Springtime
  With flowers, and meadows, lush and so green
  Beckoning you closer with sights yet unseen
  For the trees and the forests are ushering in
  The freshness of Springtime that blooms from within!
  So bloom Sweet Jonna, get up, and start a new
  The time is now here and is waiting for You!???

  Reply
 8. Märta

  Nu vänder det! Sen kanske det vänder tillbaks igen och sen kommer en ny vända… Ja, det är livet. Ibland när man är inne i sådana här sjukdomstider eller när “olyckor” händer titt som tätt gör det gott att tänka att det kunde varit så mycket värre (och så tänker jag en stund på alla hemskheter man kan drabbas av) och så blir jag tacksam och glad igen! (I alla fall för en stund!)

  Reply
 9. Sissel

  Åh jeg kjenner meg igjen. Alt har vært så tungt etter jul. Hjerteproblemer, influensa, og når jeg var bedre av den så kom en runde til. Men NÅ må det snu! For oss alle. ❤️?

  Reply
 10. Therese

  Brukar aldrig kommentera men nu gör jag det i alla fall. Du bara så bäst, Jonna! Tycker om din blogg till tusen! Både i med- och motgång <3

  Reply
 11. fernando

  hello jonna, I fully understand the overflowing joy when you feel that the damned plug in the pipeline is gone, ha ha ha … so you’re not the only one to feel that. everything will be fine, I also wish you a very good week to you, a hug from a distance, fernando.

  Reply
 12. Anna S

  Vad skönt att höra Jonna ❤. Jag åker själv upp till ö- vik idag och ska bo i skogen i ett hus. Känner mig lite orolig över det där med vattnet! Men ser ändå fram mot det., lugnet och tid till reflektion. Precis vad jag behöver just nu. Skönt att du mår bättre❤
  Många kramar Anna S ?

  Reply
 13. Hanna

  Så skönt att du börjar må bättre nu. Hoppas verkligen att det vänder på riktigt nu och att du får tillbaka energin. Jag har aldrig provat att krama träd. Det låter så fint när du skriver om det!

  Reply
 14. Birgitta

  Vilken härlig blogg! Så skönt att ni fick bort isproppen, man kan verkligen jubla över “det lilla” ibland! Hoppas nu att Johan också piggnar till från förkylning och att ni får riktigt fina vårvinterdagar. Fortsätt att ta det lite lugnt och låt kroppen återhämta sig, tycker trädkramning är alldeles perfekt!!

  Reply
 15. Åsa

  Söta du, så ser ju livet ut 🙂 Låt aldrig detta bli en rosa tuggummiblogg 😀 där allt är glitter och glamour..för så ser inte livet ut.

  Tänk på antioxidanter nu 🙂 när du ätit antibiotika el penicillin är du mottaglig för allt, för det gör dig så ren från allt i kroppen så du är som ett öppet sår för bakterier/virus
  Otroligt att du klarade dig så länge efter din kur 🙂 det e bra!
  Kram på dig

  Reply
 16. Jorma

  Skönt att de husnära problemen löst sig för er. Nu håller jag alla tummar och tår för att hälsan ska bli och förbli bra för er. Här har det blivit än mer vinter nu, fast det börjar krypa uppåt på termometern så det är nog inte jättelångt kvar till det börjar kännas vår.
  Många kramar

  Reply
 17. Sandra Junhammar

  Vad skönt att det börjar ordna upp sig, och vad härligt att du kom ut en sväng i skogen. Brukar också krama träd ibland, hihi ♥ Så jag förstår precis vad du menar, blir alldeles lugn och harmonisk bara av att tänka på det!

  Hoppas att du får en fin dag!
  Kramar ♥

  Reply
 18. Lisa

  Beautiful piece! Thank you for sharing your thoughts, it is so much appreciated. I think about most of these matters exactly the same. And we can be so grateful for all the luxery we live in these days.

  Love,
  Lisa

  Reply
 19. Roman

  So moving moment with the forest hugs 🙂 Understand your worry about the winter which has gone in vain but… let it go. Everything will be fine Jonna! I’m crossing my fingers for that. Let the sun rays warm you and the spring charge you with energy and joy! And don’t forget about Jonna 2.0 – health first 🙂 we are here anyway with you and your blog.

  Reply
 20. Anna S

  Du är en kämpe Jonna och en kämpe klarar allt. Efter regn kommer sol sägs det ju , fast jag verkar inte fötts med den gåvan 🙂
  Men man ska aldrig ge upp. Ju svårare livet är, desto mer lär man sig, blir mer ödmjuk och får större förståelse för verkligheten. Nu måtte det vända , och nu kan det bara bli bättre , det måste bli det. Vi klubbar det. Godnatt finaste Jonna!

  Reply
 21. Anita på andra sidan Storsjön

  “I varje människa finns ett träd och i varje träd en människa” skrev Artur Lundkvist. Så fint sagt! Krya på dig Jonna. Kram

  Reply
 22. Dick Scott

  Glad att det ljusnar för dig och Tack för att du delar med dig av så mycket i ditt liv både i med och motgångar 🙂
  Nattens mörker föder dagens ljus/ Dick Scott

  Reply
 23. Magnus

  Skönt att isproppen gav med sig till slut! Vissa saker tar man ju för givet att de ska funka och då blir det ju så jäkla bökigt när det inte gör det. Hoppas nu bara att du snart blir pigg och kry igen och sen får förbli det länge, och att Johan också repar sig snabbt.

  Stor kram!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.