En morgon vid Norra Berget till tonerna av nyckelharpa

Hej på er kära ni!

Igår var jag och Johan iväg på en liten resa till Sundsvall, som ligger ca 18 mil härifrån. Ni minns ju kanske att jag förra veckan skulle iväg till Stockholm för att spela in scener med en musiker till ett filmprojekt som jag håller på med, men där allt liksom tycktes gå fel. Det slutade ju med att flyget blev försenat och jag inte kunde åka, men att det ändå kändes som om det fanns någon mening med det.
Dagen efter hörde min kompis Arvid av sig och tipsade om en kompis till honom som spelar nyckelharpa (för det var helt enkelt nyckelharpa jag behövde till den här filmen) och som inte bodde allt för långt bort.

Jag blev såklart jätteglad för tipset och kontaktade honom med en gång. Det visade sig vara Niklas Roswall, som bland annat är riksspelman och Världsmästare på nyckelharpa (!!!). Han har också vunnit “Årets grupp” med hans grupp Ahlberg, Ek och Roswall på Folk & Världsmusikgalan. Jag tänkte att han säkert inte hade tid över för detta, men han tyckte mitt filmprojekt lät jättekul och hade tid nu på måndag att medverka med lite nyckelharpa till filmen. Jag blev SÅ glad och lättad. Jag kunde inte förstå att jag hade sådan tur!
Tidigt på måndag morgon befann vi oss på Sundsvalls allra vackraste plats, fäbodvallen på Norra Berget. Vi spenderade först lite tid med att gå runt och titta och klura ut hur vi skulle göra detta på bästa sätt. Både att få det bästa ljudet, och de bästa scenerna visuellt.
Norra Berget är så fantastiskt vackert. Allting liksom stämde. De gamla timmerhsuen, de stora granarna och gärdsgårdarna.
Ni kanske minns den här bilden, som jag tog förra vintern här på Norra Berget. Har faktiskt bara varit här en gång tidigare, och det var då. Så det var roligt att se platsen nu på våren.
Varken jag eller Johan har hört nyckelharpa live innan. Jag visste såklart redan att det är bland det vackraste instrument jag vet, men att höra det i verkligheten är så mycket mer, på alla sätt.
Man liksom känner ljuden i hela kroppen.
När vi var på plats där vi skulle spela in ljudet och jag började ta fram mina grejer, så satte sig Niklas och började spela på nyckelharpan.
Både jag och Johan vart helt stumma av förundran. Det var nästan jobbigt att lyssna, för en del av mig ville bara gråta för att det var så vackert. Ljudet…känslan, akustiken. Och så omgivningen, med de gamla fäbodarna och fåglarnas sång som vävdes in i tonerna. Det var som att plötsligt få lyssna till den vackraste livekonsert man kan tänka sig. Både jag och Johan vart alldeles rörda så vi nästan inte kunde prata efteråt.
Nåt i den stilen, blir det bra tror du?” sa Niklas.
Ja herregud, det var en av de starkaste musikupplevelser jag någonsin haft.
Tycker inte ni också att nyckelharpa är så otroligt vackert till utseendet? Det är som ett enda stort konstverk. Kan inte låta bli att förundras över hur någon en gång i tiden kom på att tillverka en nyckelharpa. Det ser så avancerat ut. Och nu har jag såklart börjat drömma om att skaffa mig en egen nyckelharpa. Skulle vilja lära mig litegrann. Vilken lycka att kunna komponera ihop egna små, enkla melodier. Lite som med dragspelet. Vilken känsla att sitta med en nyckelharpa vid en spegelblank sjö en stilla sommarkväll.
Såhär glad var jag när alla scenerna var klara! Jag har aldrig förut gjort ett sådant här filmprojekt där det blir lite som att göra en musikvideo. Klurade länge på hur man bäst skulle få till det med ljudet och olika scener med olika vinklar. Men det kändes som om det blev bra tillslut!
Innan vi åkte hem fick vi med oss två skivor. Bland annat hans senaste skiva “Till dans” med massor av underbar musik att dansa till. Kolla gärna in deras hemsida om ni är intresserade av musiken.
Ni kan också hitta Niklas Roswall på hans officiella Facebooksida och på Instagram.
Jag ser så mycket fram emot att få klart den här lilla filmen så att jag får visa er resultatet av den vackra morgonen vid Norra Berget. Nu blir det fortsatt jobb med filmprojektet resten av veckan, och det innebär några fler spännande äventyr. Mer om det inom kort 🙂

Hoppas ni haft en underbar start på den här veckan! Så hörs vi snart.
Stor kram på er allihopa ♥

40 Kommentarer på “En morgon vid Norra Berget till tonerna av nyckelharpa

 1. iza

  Men åh, vilken grej ! Så härligt när det tillslut bara flyter på och funkar. Verkligen. Kan tänka mig att det blev som du säger, med omgivningenm klädseln (!!), osv, att det bara. Blev SÅ talande. Ser fram emot att få se vad det är du skapar 🙂 Om det är något vi kommer få se? ;D

  Åh, jag har aldrig varit på Norra Berget i Sundsvall, men vi bodde på Hotell Södra Berget när vi åkte upp efter ett par dagar hemma hos föräldrarna. Det var sjukt fint och mysigt ställe iaf. Men, mer äventyr väntar i sommar och jag längtar SÅÅÅÅ mycket <3

  Reply
 2. Anonym

  Dyra instrument! Men det finns en byggsats i delar från ett dödsbo till salu på Tradera för 999 kr.

  Reply
 3. Katta - Bucketlife

  Det liksom syns redan på bilderna att det kommer bli alldeles magiskt! Nyckelharpa är så vackert, en tjej i min musikklass spelade det (det var kanske henne du skulle träffat i Sthlm – Ellinor?) och minns det som så vackert att lyssna på.

  Lycka till med projektet – ser fram emot att se – och höra – resultatet!

  Reply
 4. Magnus

  Det låter spännande det här! Du har så många projekt och idéer på gång hela tiden. 😀
  Jag ser fram emot slutresultatet!
  Stor kram!

  Reply
 5. Anonym

  Jag bugar och niger och tackar vördnadsfullt madame! Hoppas nu filmen blir kanon. Ser fram emot att få se! 😀

  Reply
 6. Rue

  It looks like your project turned out better than it would have if you had made it to Stockholm. Congratulations on a beautiful, successful day of filming.

  Hugs ❤️

  Reply
 7. fernando

  hello Jonna, what a surprise, this project looks very good, I discovered this instrument a little over a year ago, and I loved the nyckelharpa, its sound is very special, and I watched several videos of this instrument accompanied by singing. and believe me I will do my best to get some CDs of this artist, before, I had not given the time before looking, or just did not find, personally, I like these instruments, also accompanied by songs and listen naturally, acoustically, I usually found other performers but they mixed with electric instruments, I like these folkloric versions, or acoustic ones. thank you for this information.

  a hug, fernando.

  Reply
 8. Sandra Junhammar

  Ååh, så himla härligt att det löste sig med allt! Tror att filmen kommer bli underbar verkligen ♥ Kul att ni kunde spela in vid fäbodarna, känns som en väldigt passande miljö, precis som du skriver.

  Är också fascinerad av nyckelharpan som instrument, så otroligt vackert – både till utseendet och att lyssna till. Så himla glad för din skull!

  Hoppas du får en härlig vecka. Kram fina du ♥

  Reply
 9. PJ:s byffé - från by till fe

  Tänk så bra det blev till slut ändå. Perfekt miljö och musiken kunde inte annat än bli bra med Niklas Roswall. Hans grupp Ahlberg, Ek och Roswall har ju också tillsammans med Åsa Bodén spelat på Urkult. Kanske två gånger till och med? Och visst frambringa nyckelharpan en underbar musik. Det blir spännande att se filmen sedan när den publiceras.

  Reply
 10. Bella

  Vad roligt att det ordnade sig?!! Åh norra berget är min favoritplats i Sundsvall, det är verkligen ett härligt ställe? nyckelharpa = spelmansstämma för mig, vi var på spelmansstämma på somrarna när jag var liten och det var alltid någon som spelade nyckelharpa då ?

  Reply
 11. Christiane

  Jonna, thank you for introducing us to this lovely musician. I looked his group up on youtube and listened and loved the sound they made . . . . it was like something I have heard before maybe long ago somewhere, but I cannot remember . . . . so beautiful and haunting.

  Sometimes we plan things but they don’t work out but it leads to something even better in the end. I’m so glad you and John connected with this wonderful musician. Thank you again . . . I hope that you will work with ‘nickelharpa’ music in future, it is so beautiful . . . . almost mystical. 🙂

  Reply
 12. Olivia

  The nickelharpa is a truly mystical instrument, oh my goodness, i’ve been watching youtube vids, it’s just fantastic. Really looking forward to seeing your film!

  Reply
 13. Christina

  Klemiga jag blir tårögd bara av att läsa din text om hur vackert det lät……. <3

  Reply
 14. Illianas

  Åh det känns ju verkligen som att det blev helt perfekt till slut! Underbar miljö och nyckelharpan är verkligen så vacker! Ser så mycket framemot att få se filmen i sin helhet sedan, om den blir som allt annat du gör så kommer den vara ren magi. ❤️

  Reply
 15. Evelina

  Såååå härligt ? Jag blir helt tårögd av din beskrivning. Det är underbart när musik berör en så starkt att man förlorar sig själv för en stund. Ser verkligen fram emot att se resultatet av era ansträngningar!

  Reply
 16. Dixi Wonderland

  Roligt att det blev så bra när det började så dåligt 😀 Tycker att dessa bilderna var hur fina som helst så nu ser man verkligen fram emot resultatet och framför allt att få lyssna på den vackra musiken som du beskriver den 😀

  Reply
 17. Lena Svanold

  Om du vill köpa en nyckelharpa rekommenderar jag dig att köpa direkt från byggaren. Det som oftast finns på blocket är inge bra harpor. Jag älskar Olle Plans harpor. Fina nycklar och en underbar klang. Men det finns flera men inte så många kvar dessvärre! Jag spelar Nyckelharpa och älskar det! Lycka till

  Reply
 18. Malin Werninger

  WOW! Nyckelharpa är det vackraste som finns. Har haft lyckan att spendera alla mina lov under min uppväxt i en stuga i Gästrikland där grannbarnens pappa spelar nyckelharpa. Vissa sommarkvällar åkte vi till en gammal kvarn/damm och badade och han satt och spelade nyckelharpa vid vattenfallet.
  Minnen jag aldrig kommer glömma, blir tårögd bara av att tänka på det! Sommarnatten som aldrig blir mörk, det mörka vattnet med näckrosor, porlandet från det lilla vattenfallet och tonerna från Anders nyckelharpa! Tack för att du tar mig tillbaka till minnen från en lycklig barndom!

  Reply
 19. Birgitta

  Wow, vilken härlig känsla av lycka du förmedlar! Så skönt att det blev så fin lösning på det som verkade så avlägset. Spännande att se och höra video senare. Ni strålar ju av lycka så jag önskar er en forsatt fin vecka med många sköna stunder i försommargrönskan!

  Reply
 20. Frida

  Så fint att se att oturen vände och verkligen blev till det bästa! Ser fram emot slutresultatet av allt ditt hårda jobb, du är bäst Jonna!

  Reply
 21. Anita

  Jonna, visste du inte att vi har en fantastisk musikant som spelar nyckelharpa i Näsåker? Hon heter Lena Eriksson och ingår i gruppen GÖLE. Hon spelar och uppträder ofta tillsammans med Göran Stenmark i Junsele. (Lena är f.ö. född i det hus jag bor i, i Omsjö) GÖLE (GÖran o LEna) har en gruppsida på Facebook om du är intresserad.

  Reply
 22. Stella

  Södra Stadsberget är inte så tokigt det heller. Det var finare förr innan dom byggde det stora hotellet där. Men man har en fin utsikt. 🙂

  Reply
 23. Valerie

  Dear Jonna:
  What a beautiful experience to have on your journey! I am happy to see you so well! Your smiling faces always give me strength! Take good care of youselves. Can’t wait to hear this.❤Valerie

  Reply
 24. Monnah

  Tack för bästa musiktipset! Jag ärvde en nyckelharpa av en underbar gammal farbror som hade byggt den själv (han fick också ge namn till vår son). Dessvärre har jag aldrig lärt mig spela då jag prioriterat att ta med fiolen då vi flyttat fram och tillbaka över Atlanten. Synd att jag inte bara kunde dra till Irland över helgen. Denna grupp och fiddle festival i Irland måste vara magiskt! (Ps: Jag vet att du inte gillar att flyga, men Irlands västkust är så fantastiskt vacker, så mycket magi, så mycket ”Jonna”. Dagens semestertips!)

  Reply
 25. Annette Skog

  Tänk att allt ordnade sej til slut, att det fixade sej, kanske till och med till det bättre. Mot de rötter du känner att du hör hemma. Så bra och härligt!

  Reply
 26. Rolf Löfgren

  Jonna, Du skriver så vackert, så jag blir tårögd.
  Nyckelharpan är ett vackert och lite märkligt instrument. Förmodligen det enda musikinstrumentet som har ursprung i Sverige, och förknippas framför allt med Uppland. Finns målning i Tolfta kyrka från år 1490, med två änglar som spelar nyckelharpa. Jag bor i närheten av Tolfta, och var och tittade på denna vackra 1300-tals kyrka i påskas..
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Nyckelharpa

  En mycket känd spelman är Erik Sahlström, som utvecklade harpan, spelade och komponerade mycket musik. I Tobo finns Erik Sahlström Institutet med utbildningar i folkmusik och folkdans.
  ESI firar 20 års jubileum nu 24 till 26 maj, 2018. Med mycket musik i tre dagar.
  https://www.facebook.com/pg/esitobo/events/

  Reply
 27. Josefin Svensson

  Hej finaste Jonna! Är så tacksam över att jag hittade din blogg för ett par månader sedan, den skänker mig så mycket glädje. Konstigt vad människor man aldrig har träffat kan beröra! Nåja, till saken! Du har så himla många vackra gammeldags kläder och jag undrar om du har funderat på att göra en video eller ett blogginlägg om dem? Visa dem, berätta historian bakom och var du fick tag på dem? Det hade jag tyckt var oerhört intressant! Vill gärna strosa omkring klädd så också!
  Jag önskar dig allt gott, kram!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.