En propp i livsflödet

Hej mina älskade vänner!

Nu var det ett litet tag sedan jag skrev något sist. Jag var som sagt i Stockholm under helgen och hälsade på min bror Isac och hans fru Hannah och barnen. Nästan hela familjen var samlad. Det var en väldigt mysig och välbehövlig helg med familjen och brorsbarnen som blivit så stora nu! När vi for hemåt igen så råkade det såklart bli under den enda tid på året då resten av Sverige också vill åka norrut, så det var otroliga köer och snöstorm. Men allting gick bra tack och lov, trots att vi färdades på just den väg som det senare på dagen blev en masskrock på. Jag tycker verkligen inte om att åka bil när det är mycket trafik. Sitter och spänner mig och har nu drömt mardrömmar varje natt om att vi krockar med lastbilar på vägen. Huvva!

Men vi kom som sagt hem säkert allihopa och efter en mysig helg hade jag hoppats på en lika mysig fortsättning. Men det hade tydligen varit riktigt kallt när vi var borta. Grannbyn hade haft -36 på söndagmorgonen, så jag gissar att Grundtjärn inte låg långt efter.
Det märktes när jag skulle koka kaffe och spolade i kranen och insåg att det var helt stopp i avloppet från diskhon.
Johan hade tagit ledigt på måndagen, tack och lov. Eftersom vi förstod att avloppet från köket hade frusit insåg vi också att det säkerligen fryser på mer och mer ju längre tid det står orört. Och denna veckan kallas ju just för “isvecka”. Det blir runt -30 varje natt, så det var verkligen en dålig timing.
Eftersom vi inte längre kan diska i köket så har vi fått använda tvättstället i badrummet istället. Är väldigt glad att avloppet från halva badrummet går via ett annat rör! Annars hade vi ju inte kunnat bo här dessa dagar. Eller jo, men det hade blivit väldigt omständigt.
Vi var i alla fall väldigt glada att få se Nanook igen, som hade varit på fina Gårdbackens hundcenter sedan i torsdags. Han verkade också glad över att få vara med oss igen!
Vi höll på hela dagen och kvällen och försökte lösa det, men kom ingen vart. Sen hade vi inte så mycket verktyg hemma för att lösa isproppar i avloppet. Så igår efter jobbet hade Johan handlat med sig massvis av olika saker. Slangar för att pumpa in varmvatten och långa stålvajer som man kan stoppa in i röret för att försöka få bort isen. Så igår kväll höll vi på i flera timmar med att fylla upp avloppet med hett vatten medan vi samtidigt tömde hink efter hink med det vatten som kom upp. På kvällen var vi helt slut.
Det hjälpte ingenting. Och sen när vi gick och la oss så var vi såklart oroliga att nattens kyla skulle frysa på i röret ännu mer. Vi har ju ingen aning om hur mycket som har frusit. Sen har jag gått och oroat mig nu för att röret kanske gått sönder. I morse låg det vatten under diskbänken, som frusit till is på grund av det kalla draget från golvet. Så man inser ju att det inte är konstigt att det frusit.
Gamla hus alltså.
Och som pricken på i:et så var det dags igen. Jag har blivit rejält förkyld. Det började igår morse med lite svagt halsont. Hoppades förgäves att det inte skulle bli mer än så. Men i natt hade jag så ont i halsen att ögonen tårades när jag försökte svälja. Och idag känner jag mig helt matt och snorig och sjuk. Jag drömde att om man blir sjuk en tredje gång på rad, så finns ingen hjälp längre. Så jag drömde att jag blev nedkastad i en källare i Junsele där jag skulle isoleras och sedan ruttna till döds haha.

Nog visste jag att det tar ett bra tag för immunförsvaret att bli starkt igen efter en dubbel dos penicillin som jag tog för drygt två veckor sedan. Men jag hade ändå inte trott att jag skulle bli sjuk igen. Alltså, jag brukar knappt bli sjuk en gång vartannat år! VAD GÖR JAG FÖR FEEEEL?!
Johan hjälpte mig att hämta hem lite grejer från studion igår. Min dator och annat, så att jag ska kunna vara hemma och jobba i veckan.
Det var inte så längesen vi gjorde precis sådär. Hämtade hem alla grejer igen.

Det känns som livet går på repeat nu. Proppar överallt. Blodpropp,snorpropp, ispropp. Propp i hela livet. Som om något stoppar flödet!
Allting bara stannar av hela tiden när jag äntligen kommit igång igen.
Jag är så förbaskat trött på att börja om hela tiden. Så nu ger jag mig hän. Jag kapitulerar. Bring it on!
Ska vi inte krydda med lite magsjuka nu när vi ändå är på G? Det har jag ju inte haft på 20 år. Så det kanske är dags.
Tur att den här pälsbollen ger så mycket glädje och skratt! Igår när både jag och Johan kände oss trötta efter en hel kväll vid rören under diskhon så var det glädjande att få gosa en stund med Nanook. Och ja, det finns massor av annat att glädjas åt också. Som den vackra solnedgången igår. Eller den krispiga kylan. Jag försöker tänka positivt. Men jag måste erkänna att jag känner mig lite deppad just nu.

Det skulle göra mycket om vi i alla fall fick isproppen att släppa i avloppet. Så att vi kan tvätta kläder igen och diska i köket. Tänk vad en sådan liten grej betyder mycket. Ska aldrig mer ta för givet hur viktigt köksavloppet är haha!

Nu i skrivande stund är en rörmokare på väg hit. Håll tummarna att det fixar sig idag.
Och hoppas ni mår bra allihopa! Hoppas jag inte sänker er med detta depp-inlägg! Vill bara skriva av mig lite, och det känns alltid bättre när jag fått dela saker och ting med er, oavsett om det är positivt eller negativt. Och jag vet ju såklart att allt ordnar sig.

Ha en underbar onsdag! Kram på er! ♥

106 Kommentarer på “En propp i livsflödet

 1. Malin K

  Oj jobbigt.. du- du kanske skulle gå till samma läkare så det inte är så att pencillinet inte räckte?

  Kryakram

  Reply
 2. Illianas

  Fy vad trist när all skit bara samlar sig på hög och sen plötsligt lassas över en, allt på en gång. Vet hur det känns, har haft en liknande början på året med många jobbiga saker.
  Håller tummarna över att det är slut på det negativa efter det här, och att resten av året blir helt fantastiskt, för både dig och mig!
  Många kramar ❤️

  Reply
 3. leif

  Dont worry be happy. Det ordnar sig alltid om man tar det som det kommer.
  Vänta till sommaren då är allt glömt,myggen svärmar igen då är det varmt.😳

  Reply
 4. iza

  Men lilla du 🙁 inte en höjdare att komma hem till. Verkligen inte, men å andra sidan: dåliga saker brukar bringa gott senare.
  Ibland kanske man blir riktigt sjuk för att sedan inte vara sjuk på länge. Det är så jag tänkt. Rent krasst har jag ju inte haft så hög feber som jag hade under min förkylning, nästan 39 graders feber. Jag tror det är lite över 20 år sedan jag hade det… Och sådär “dålig” som jag varit hela februari månad, kan jag inte helt minnas sist jag var. Men jag känner också att lika bra att vila och låta kroppen få ur det ur systemet.

  Och det är bättre att det är nu, än under sommaren? Kanske? Och sen givetvis alla småsaker som bringar gott kommer ju glädjas också.
  Jag vet att du snart kommer må massor bättre och att alla elaka proppar kommer ge med sig. Det bara är så. Heja dig !!
  Och du? trots sjukdom eller deppiga inlägg, du vet, du är också människa. Du har rätt att känna/skriva precis hur du vill! <3
  Massor helande kramar till dig från ett kallt Boden !

  Reply
 5. Dixi Wonderland

  Va ledsen jag blir för din skull 🙁 Fyfan för att bli sjuk för en tredje gång! Jag brukar bli sjuk en gång per år men det vara i max 2 veckor så jag kan inte ens föreställa mig hur jobbigt du måste ha det just nu. Hoppas verkligen att du blir frisk snart och att det löser sig i köket 🙂

  Här nere har vi ca 8 minus men det känns som 20! Fryser något enormt kan jag säga men hundarna ÄLSKAR det. Herregud va dom busar i snön och har roligt. Jag längtar dock mycket efter våren nu så jag hoppas att snön och kylan snart försvinner 🙂

  Reply
 6. Sandra Junhammar

  Men ååh, det låter som en sån situation när man inte vet om man ska skratta eller gråta åt eländet.

  Håller såklart tummarna för att det ordnar sig med avloppet och att du blir frisk snart igen! ♥

  Så fint att du försöker fokusera på det positiva och ser att det finns mycket att glädjas åt med. Har också insett att det alltid finns något att vara tacksam för ♥

  Krya på dig fina Jonna!
  Kram

  Reply
 7. Anonym

  Tips mot att förekomma och stoppa magsjuka/ vinterkräksjuka: När du känner magknip svälj 20 hela vitpepparkorn!

  Reply
 8. Gunilla T

  Hej Jonna!
  Inget bra flyt just nu……
  Jag håller tummarna att du snart känner dig i fin form igen!

  Du får djupandas och känna hur andningen får igång ditt blodflöde!
  Går just nu en Mediyoga kurs och jag känner redan efter 3ggr hur jag sover bättre så det här tror jag på och förmedlar gärna!
  Du kanske redan är duktig på yoga och meditation men hur som helst all kryapådig kram till dig!

  Reply
 9. emblas.se

  “En olycka kommer sällan ensam” som man brukar säga… och det stämmer ju tyvärr för det mesta.-.- Jag antar att du redan har fått miljarder tips på huskurer och tabletter hit och dit, men mitt bästa tips ÄR verkligen att komma igång och träna regelbundet när du blir frisk! (om du nu inte redan gör det alltså) 🙂 Dels mår man ju bättre på alla sätt, men kroppen behöver ansträngas fysiskt för att inte säcka ihop helt… och ja, det gäller även “unga” personer i vår ålder! ^^
  Det är nog bara att inse att man blir äldre och inte kan leva på gamla meriter såsom immunitet mot förkylningar och ledvärk.. haha 😀
  Hoppas ni får en fin vecka trots allt!
  kram
  Emmaline

  Reply
 10. Nettan

  Där ni är nu har jag varit flera gånger. Grovt salt + kokhett vatten i omgångar får isen att smälta. Sen har jag satt i en värmekabel i mitt avlopp i år. Sätter på den vid -10. Peppar, peppar – inget stopp ännu! Mot förkylning timjanté och nässelté! Hoppas det löser sig snart…….😊😊😊! Kram

  Reply
 11. Jonny Hallberg

  Prova att sätta en värmefläkt så nära skarven mellan ute och inne som möjligt. Jag gjorde så en gång när det hade frusit. Det tog någon timme sen löste det sig. Här var bara -10.

  Reply
 12. Emma

  Åh vad segt! Men jag lovar att det kommer vända, se på det som med diamanter – det är kol som kristalliseras under hårt tryck. Så för att växa och utvecklas behövs utmaningar, kanske är det samma i ditt liv just nu!

  och om ditt immunförsvar, penicillin och antibiotika bryter ner magen och tarmfloran väldigt, det är grymt stark medicin. Så ju mer det bryts ner utan att f¨byggas upp, desto mer känslig blir du för infektion. Ta probiotika ! Det hjälper kroppen stärka sitt försvar, få tillbaka lite goa bakterier.
  Holistics Lactovitalis pro är lysande bra, där får du massa bra grejer och även c-vitamin i. Jag tar den nu och märker skillnad!! <3

  Hoppas allt blir bättre för dig och er!! <3

  Reply
 13. Britt- Marie

  Det låter tufft detta. Jag har varit med om det där med frusna rör och stopp i avloppet en gång. Inte roligt, men en duktig rörmokare fixade det så småningom. Det kommer nog den här rörmokaren att göra också. Jag håller tummarna. Värre är, tycker jag, att du blir sjuk gång på gång. Det låter inte alls bra. Jag tror inte att du gör något fel, jag tror att det beror på något annat. Av någon anledning är ditt immunförsvar inte bra just nu. Vi bor i ett solfattigt land, och de solglimtar vi får vintertid förmår inte ge oss det så viktiga D-vitaminet. Vi behöver faktiskt äta det som kosttillskott under vinterhalvåret, och ibland även under solfattiga somrar. Man vet nu genom forskning hur viktigt det är. Brist på D-vitamin orsakar även depressioner och trötthet. Äter du det inte redan så köp hem en burk och börja! Köp den på hälsokosten, för de har vitaminet med rätt styrka. Det ska vara hög styrka på det. Ät även extra C-vitamin, och så mycket färgglada frukter, bär och rotsaker du bara kan! Och försök se till att du sover ordentligt. Jag vet hur ivrig du är med ditt arbete när du väl kommer igång, men den här årstiden är faktiskt menad att vi ska gå lite lågvarv. Ja, det var några små tips i all välmening. Ta nu hand om dig riktigt. Varmaste kram från mig…

  Reply
  • Axel

   Väldigt bra råd från dig Britt – Marie.
   Säkert många av oss läsare här som noterar dem. Tack!
   Undrar om inte Jonna med sina förkylningar råkat ut för “slump i klump”.
   Nu i Stockholm träffade och kramade hon säkert syskonbarn i denna bästa tiden för bakterier.
   Redan lite svag efter tidigare sjukdom blev hon extra mottaglig igen.
   Vad tror du?

   Reply
   • Britt- Marie

    Ja, precis så kan det vara, Axel. Samt att jag tror att Jonna aldrig riktigt hann hämta sig från de första infektionerna. Hon kör på för mycket, och förstår inte sitt eget bästa. Hon vill så mycket, brinner så intensivt för allt det hon gör, och kör slut på sig själv. Hur ska man få tösen att förstå att hon måste börja tänka på ett annat sätt än tidigare? Svårt är det också när man är egen företagare, men det blir inget “företagande” alls, om man kör slut på sig själv…..

    Reply
  • Åsa

   Immunförsvaret blir också helt sänkt av antibiotika och penicillin. Du är mottaglig för allt när du avslutat en kur.
   Jag har börjat med ProViva-shots på morgonen. Det gör att jag känner mig stark och har mått bra länge nu.
   D-vitamin är super 🙂
   Kram på dig

   Reply
 14. Kikki

  Hej Jonna!
  Hur går avloppsrören över er tomt? Ta reda på det om ni inte vet och skotta sen inte där rören går denna vinter. Se sedan till att gräva ner rören djupare.Jag har varit med om samma sak som er. Ispropp i avloppsrören.
  SEN passa dig för att ta penicillin annat än i absoluta nödfall. Det är rent farligt för du tar kål på alla bakterier i kroppen även de snälla. Dessutom skapar du mördarbakterier som är immuna mot penicillin. Hörs det att jag jobbar inom sjukvården 🌸♥️☃️
  Krya på dig 🌞

  Reply
 15. Kamala

  Dearest Jonna,
  Please get the book Medical Medium/Secrets Behind Chronic and Mystery Illness and How to Finally Heal written by Anthony William. Life changing info that millions of people use. It has helped me heal in many ways. He has also written two other books.

  Reply
 16. Helenah

  Hej fina Jonna, har följt dig väldigt länge och du ger mig så mycket glädje i min vardag med dina berättelser om ditt liv. Jag är i princip aldrig sjuk, trots kyla, stress och andra människor runt om som hostar och snorar, och jag skulle vilja säga till dig att ta dina vitaminer (speciellt D-vitamin under vinterhalvåret, vilket också är viktigt för kroppens förmåga att bekämpa infektioner), ät mycket mörkgrön sallad som är bra för magbakterierna och köp probiotika som hjälper dig att bygga upp din tarmflora efter din penicillinkur. Immunförsvaret sitter till största del i magen, så håller du magen glad så brukar resten av kroppen följa med. Man är extra känslig efter att ha tagit antibiotika som kan slå ut hela ens känsliga tarmflora och gör en ännu mer känslig för infektioner.

  Krya på dig, stor kram

  Reply
 17. Sara

  Usch och fy för att vara sjuk mycket, det tar verkligen energi av en! Har du börjat umgås med personer som har små barn som går på förskola/skola? De är ju riktiga bakterie/virushärdar och när jag träffade min sambo för 6 år sedan var han stolt över att han aldrig var sjuk. Efter att han började umgås med mina 6 syskonbarn var det inte samma ljud i skällan om jag säger så 😀

  Den du har nu kanske kan vara nåt som din brors familj har haft och är immun mot men som drabbar dig då du förmodligen dels har nedsatt immunförsvar och inte är resistent mot det viruset. Krya på dig!

  Reply
 18. Madeleine

  Hej,
  Du borde kolla upp så du inte fått Q-feber ( http://www.sva.se/djurhalsa/zoonoser/q-feber ), man kan få det om man röjt i gamla lador/hus samt från lantbruksdjur och Stjärna har ju pussat dig endel :). Läkaren på vårdcentralen kan ta ett enkelt blodprov och se om du har antikroppar.
  Hoppas du krya på dig iallafall 🙂
  Kram 🙂

  Reply
 19. Olivia

  I don’t know if you have Oscillococcinum a homepathic remedy in Sweden, but it works well if you take it right when you feel the beginning of symptoms. It has been around for a long time and it does work. It is much harder to get rid of flu etc once you already have it, but if you knock it out before it kicks in, that’s the way to do it. I can’t even imagine 30 degrees below zero! I hope you get back on your feet soon!

  Reply
 20. Jan

  Morning Jonna !!!
  Oh no pipes frozen. Here in USA, we turn our tap water on to drip if the temperature gonna be below zero. That will keep the water pipes from frozen. Another way is to put hose on pipes. Not sure what it’s called . Insulation, foam hose…whatever. Pray all goes well for you guys ! 💋
  Stay warm, Jonna & Johan & Nanook !!!
  Lots of hugs xoxo ❤️❤️❤️💋💋💋☕️☕️☕️🤗🤗🤗
  Cheers ~ Jan

  Reply
  • Axel

   It is not the inlet that is frozen, it is the outlet (the avlopp).
   Verry good advice to turn your tap water on drip.
   (But maybe not if your outlet is frozen) Hehe.
   Thank you!

   Reply
 21. Fredriksson

  Detta är första gången jag kommenterar dig men jag har följt dig länge.
  Vet ju att ord inte löser proppar eller gör det varmare i huset.
  Men jag hoppas att du inte tappar modet trots motgångar. Försök le fast att din kropp bjuder dig på förkylningar och vädret på kyla.
  Många läser din blogg och tänker på dig över hela landet, förhoppningsvis kan det, värma och hela dig.
  Hoppas du blir piggare snart och så du kan njuta 100% av den ljusa tiden som börjar återkomma.:-)

  Reply
 22. Skorpan

  Usch, hände mig med förra februari. Inget vatten någonstans i huset och ingen fungerande toalett heller pga av det…
  Vi löste så småningom problemet genom att låta installera en elkabel/elslinga i vattenröret som känner av när det blir för kallt och den har funkat klockrent även denna kalla februari.
  Finns annars ingen quick-fix – bara att isolera extremt väl vid alla anslutningar samt i väggar och golv. Inget man gärna lägger pengar på men såå skönt när det faktiskt är gjort nästa smällkalla vinter!
  Kram Skorpan

  Reply
 23. pilla

  Tråkigt med alla motgångar men tyvärr är det ju ofta så, börjar man bli sjuk så kommer lättare nästa krämpa. Hoppas det vänder snart! Skickar massa pepp från huvudstaden.

  Reply
 24. Lindan

  Bästa Jonnan!! Ärligt talat blev jag lite “lättad” när jag förstod att senaste dagarnas frånvaro berodde på ispropp..Min hjärna hade börjat måla upp hemska bilder av trafikolyckor osv….
  DOCK förstår jag att även isproppar (och ja – de flesta proppar) kan ställa till i livet….Låter ju inte alls kul! 🙁 De borde fan åka på en PROPP!! 😀
  (Är själv lite orolig för att vattenrören frusit sönder ute i stugan…Livrädd för det varenda år! Och då har de senaste somrarna inte varit närmelsevis såhär kalla!! 😮 )
  Hoppas rörmokaren får ordning på det!!
  Men, som du skriver – ibland kan det vara “nyttigt” när något man bara tar för givet kraschar…Då förstår man att uppskatta det desto mer när det väl fungerar! Vet hur ÖVERLYCKLIG jag var när vi fått igång elen ute i stugan (efter “mystiskt elfel” när jag kom ut en dag…All mat i kyl och frys var förstört…Jag fick panik då jag är HELT oteknisk, och inget jag gjorde hjälpte…). Det var nästan så jag ville sitta och tända och släcka lampan resten av kvällen sedan, när vi väl fått igång det…haha…Som ett barn, som stöter på elektricitet för första gången…;) 😀 😉 Passade även på att spela lite extra högt på stereon också… 😉

  Vad trist att du känner dig sjuk IGEN…! Säkert hade ditt immunförsvar inte hunnit återhämta sig ordentligt ännu….Hoppas dock det går fort över!
  Ofta är det ju sådär i livet, att när något börjar “bråka” så blir det som en ond cirkel…som om misären/eländet/oron man känner når ut i universum och sedan “boomerangar tillbaks” mot en….
  Men på samma sätt kan ju även positiva händelser förstärkas och bilda mass-effekt! 🙂 Snart vänder det!!! <3

  En miljard "tyckom-kramar" och massa "krya-på-dig-energi" från Jönne!! <3

  Reply
 25. Anonym

  Bra Du skriver Jonna!! <3

  Vi väljer ju själva om vi läser eller inte.

  En sak som jag lite undrat över är det där nya stället… Jag vill liksom inte ha Dig där… Vet ej varför. Jo, jag vet. Det ger en split i upplevelsen av Din värld. Dessutom verkar det vara kallt där?

  Att Du behöver en studio för kulningen kan jag förstå. Men allt det andra?

  Känner Du Dig delad?

  Det blev en direkt fråga.

  Ha det skönt hemma med Johan nu på tumanhand och bara vara!! <3

  Reply
 26. Birgitta

  Vilken tur att du har din humor kvar, “proppelände” jag ler men förstår din frustration när det hela tiden händer nåt negativt. Hoppas nu att ni fått upp isproppen och att du själv kan krya på dig. Jag tycker du ska få börja vårvinter nu 1mars och bli pigg och att det är massor med sol och så-småningom lite dagsmeja. Så underbara bilder det kommer att bli när snömängderna börjar töa!! Ha en skön avslutning på vabruari!!

  Reply
 27. Monica

  Ja det blir så jobbigt med mycket som händer, var ju roligt med er resa men samtidigt är sånt jobbigt också med dessa avstånd och mycket trafik och så det otroliga snövädret på det. Och förkylning igen, det tröttar och så stopp i rören. Nej nu får det bli flyt i både dem och annat:-), hoppas det och rörmokaren kan fixa de rören snabbt i alla fall. Ha det så bra Jonna och vila och ät och drick varmt och gott.

  Reply
 28. Fia

  Krya på dig 💞 Förstår att det måste kännas jättetrist att bli sjuk igen, så snart inpå. Men som andra påpekat kan det nog vara brorsbarnen som delade med sig av nån bacillur. Efter en antibiotikakur är man ju också väldigt känslig för att drabbas då bakteriefloran i magen slagits ut. Köp probiotika (tex Holistics) och ät en kur. Och ät lite mjölksyrade grönsaker/vitkål varje dag för att hjälpa till att göda bakteriefloran. Det kan ta många månader innan man återställt tarmfloran efter en antibiotika/penicillinkur.
  Kraaam! ❤️

  Reply
 29. Lena Berg-Nordenberg

  Usch, har Du blivit förkyld igen! Jag fryser ned mängder med svarta vinbär under sommaren som jag sedan kör i mixer tillsammans med lite blåbär, vatten och lite socker. Det blir en vitaminbomb till råsaft och vi brukar klara oss bra under vinter med detta. Ett litet råd till Dig.
  Ja, det är verkligen inte roligt då det fryser så man inte får vatten. En gång när det hände hos oss fick vi gå ned till stranden och göra hål i isen och bära hinkvis med vatten upp till oss. Vilket slit! Det glömmer jag aldrig. Glädjen när vattnet funkar igen är otrolig. Krya på Dig nu kära vän!

  Reply
 30. Kerstin

  Hej Jonna!
  Något som alltid fungerar för mej är att så fort jag känner det första lilla symtom från halsen så gurglar jag mej med Vademecum ett koncentrerat munvatten som du kan köpa i en vanlig livsmedelsaffär. Jag brukar värma vattnet en aning och ta en 4-5 droppar och gurgla 3-4 gånger.Upprepa vid behov-det hjälper ALLTID!

  TACK för din underbara blogg och dina fantastiska bilder- det är alltid så kul att följa dej- jag blir så glad!!
  Krya på dej och kram
  Kerstin

  Reply
 31. Valerie

  Dear Jonna: it is a good thing that you, Johan, and Nanook are together. It makes these things bearable! Stress can cause many things, if there is nothing else going on. Right now I am struggling to pack up our belongings, because with all that I have to do, my left rotator cuff started giving me so much discomfort. I know it is the stress and packing. I have to stop so many times. And although I love winter, it can cause so much trouble! In a month my daughter had plumbling trouble, then electrical trouble, and after the electrician opened everything up, of course they left a mess, and she and her fiance both have problems with lifting right now. It is awful. I will say a prayer for you that it is all fixed! Meanwhile, relax, meditate, slow down a bit. Have a good warm drink, and some soup! Warmer days are coming. A prayer is coming your way! Valerie 💓😊🙏🌄

  Reply
 32. Kerstin

  Tack för ett fint och ärligt inlägg, mitt i vardagen! Ibland har man verkligen mer motgångar än flyt. Knöligt med ispropp och trist att du är förkyld igen. Jag förstår absolut att du blir less! Men tänk inte att du gör nåt fel för att du inte har den bästa hälsan för tillfället utan tänk istället vilken tur att du fått vara så frisk i vanliga fall. Nu har du lite oflyt men ditt vanliga friska kommer tillbaka, alldeles säkert!

  Jag tycker inte alls att ditt inlägg är deppigt. Som jag skrev så tycker jag det är fint och ärligt, så som vi alla känner då och då. När man känner så är det skönt att ha vänner, familj och kanske en blogg att få prata av sig i 😊

  Stor kram till dig!

  Reply
 33. Lena D

  Jag hade upprepade infektioner för ett par år sedan, då var det 100 år sen jag ens var snuvig, jag är verkligen aldrig förkyld. Men då var det helt galet, jag var totalt däckad. Följde olika tips som utan tvekan var bra, men inget hjälpte. Till sist gjorde jag en radikal livsstilsförändring, hade ju inget att förlora tyckte jag. Började äta probiotika för magen, det mesta av immunförsvaret lär ju sitta där, åt D och C vitamin i stora mängder, magnesium för att göra kroppen mer basisk, chlorella och massor med olika örtteer, nässla bl a, och drack vetegrässaft och korngrässaft. Slutade med alla mjölkprodukter, vete och socker, och blev vegan. Jag åt också BioStrath som är stärkande och innehåller många enzymer. Det låter kanske jobbigt och drastiskt, och visst var det en omställning och tog tid att komma in i en annan planering. Men det var inte alls jobbigt efter en tid, det finns så mycket fantastisk veganmat att äta! Nu tänker jag aldrig på det, jag saknar ingenting. Tre saker till gjorde jag – jag började med “medveten andning” och köpte en “andningsnapp”, jag köpte en “saltpipa” från Saltbutiken och en näskanna från hälsokost, sköljer näsan i saltvatten varje kväll. Och så gurglar jag halsen med äpplecidervinäger. Jag blev markant friskare och piggare efter en vecka, och har sen blivit bättre och bättre. Allergier har försvunnit, lederna fungerar perfekt, har energi så familjen tycker jag är tröttsam… Ja, det var väl allt. 😉 Känner med dig Jonna, det är så påfrestande och frustrerande att aldrig få känna sig riktigt frisk. Men ljuset återvänder, detta är en trist parentes, eller hur?! Du får ny energi och kan skapa allt det du vill igen! Positiv, läkande energi till dig, Johan och era rör i huset!!!

  Reply
 34. Adriana MG

  Dear Jonna, I would not discount what you said about a lot of things not flowing right now, maybe it’s one of those ‘life messages” 🙂 I am wondering if, maybe, you are putting a lot of pressure on yourself about your music and really getting that done. Sometimes we want to push through, not listening to the flow of life, but the work has a rhythm of it’s own and we create more resistance instead. I hope you get better soon and your pipes too 🙂 <3

  Reply
 35. Barbara Camenzind

  Stackars Jonna! Jag tänker du skulle planera en liten resa till värmen, till ett sydligt land och tanka solen och ljus! Kram och krya på dig! <3

  Reply
 36. Therese

  Kära Jonna, jag förstår din frustration! Ibland är kroppen lurig, sjukdomar och svagheter kan gömma sig i kroppen, ända tills man äntligen kan slappna av på riktigt – och då är det precis som att allting ska rensas ut. Du verkar ha genomgått många stora positiva förändringar på senaste, och precis som du flyttat om i din yttre verksamhet, så kanske du har flyttat om inom dig också. Gammalt skräp ska ut, du ska renas! Följ med flödet, allting händer av en anledning. Jag tvivlar inte en sekund på att du kommer explodera i kreativitet efter denna jobbiga tid. Och angående antibiotikan så är den ju lurig, ibland nödvändig men kan också fördärva mycket. Speciellt för en själ med höga vibrationer. Det är jättebra att ta extra magsyrebakterier för att bygga upp floran och imunsystemet igen. Jag brukar ta probiplex från Life.

  Stor stärkande kram till dig! <3

  Reply
 37. Tiffany Davidson - Washington's Last Frontier

  Hej Jonna,

  Really sorry to hear you are feeling down again. I know for creatives like us who love nature and to have our energy, it can be very difficult to feel this way.

  I had a random thought, remembering months ago you mentioned water damage in your home…. have you researched mold exposure? I had mold exposure (unknown at the time) a couple of years ago and was lost wondering why I was feeling so sick when I had been healthy usually.

  Dr. Jill Carnahan helped me understand this more, it’s just something to consider: https://www.jillcarnahan.com/2015/02/08/toxic-mold-exposure-cause-symptoms/

  Apparently much more common than most people realize.

  Keep your chin up. All things ebb and flow. Talk with you soon ~

  xx Tiffany

  Reply
 38. Emelie

  Men åå vad jobbigt, inte sjuk igen!
  Försök tänka lite på livet som ett enda flöde istället för olika etapper, så slipper du pressen du sätter på dig själv att “komma igång” när årtalet ändras, säsongen eller veckan ändras. Det är lätt att tänka så om man inte är riktigt tillfreds med det man har bakom sig och därför gärna vill dra ett streck och börja på nytt, men ibland handlar det inte alltid om att förändra det man gör utan att förändra hur man ser på det i ens eget liv. Varje dag och tid i ens liv är precis lika viktiga för framtiden, oavsett hur dom spenderas. Även när man känner sig oproduktiv så kommer den tiden resultera i att man vill mer och därför kan mer i framtiden. Att ligga och tänka eller slösurfa på mobilen i soffan är också viktigt, för man lär sig något användbart hela tiden även om man inte tror det. Allt i livet leder till en enda sak – döden – och innan dess ska vi njuta av denna fantastiska världen, men det hade vi aldrig kunnat om vi inte hade tillåtit oss själva att inte hela tiden jobba mot det vi vill ha, för dom stunderna vi inte aktivt gör det är även dom jätteviktiga för att ta oss dit. Tänk inte på att du måste börja om på nytt, se det som en del av livet som är precis lika viktig som om du hade fått sjunga och vandra på som vanligt. Det är väldigt svårt att hinna med i ens egna planer, det är därför så många misslyckas och försöker starta om på måndagar, första dagen i en månad, vid nyår eller efter en hemmastädning, men det gör bara att man kan missa att tiden Nu är lika mycket värd som Senare. Vi gör dom bästa valen vi kan i de situationer vi sitter i just då, och saker händer när dom händer utan att vi alltid attraherar dom. Livet är lika fantastiskt när man står på en bergstopp en fin sommardag som när man ser en dålig film en alldeles för sen novembernatt, för det handlar om helheten. Om du skulle försöka se allting som ett konstant och livslångt flöde istället för i etapper som gärna ska börja starkt och ofta slutar utmattat innan man tar nya tag igen så tror jag det skulle hjälpa dig med sådana känslor som du beskriver i ditt inlägg. Jag tror du skulle må mycket bättre då ❤

  Reply
 39. Fanny

  Hoppas alla proppar lägger av nu! Och varmare väder tack. Vattnet har frusit även hos oss på något vis, i köket finns inget varmvatten men det kalla fungerar, tvättstugan har inget alls, men både i duschen och badrummet fungerar det tack och lov. Hoppas verkligen det löser sig och är så glad att lite funkar åtminstone 🙂

  Reply
 40. Alma

  Åh nej hoppas inga rör fryser sönder! Vatten vidgar sej ju som bekant när det fryser…
  Jag håller mina tummar och tår för att du ska bli frisk fort. Ät mycket probiotika och drick mycket vatten. En resa till solen skulle du också behöva.

  Kram!

  Reply
 41. Helena - Oh darling, let's be adventurers

  Åh finaste du, jag blir så ledsen över att höra att du blivit sjuk igen. Jag hoppas verkligen att det inte blir långvarigt och att det här är sista gången på väldigt länge som du är sjuk. Jag blev rädd när jag läste rubriken på inlägget men så lättad över att det inte var något “värre” än en ispropp ändå. KÄRLEK OCH KRAMAR!

  Reply
 42. Anonym

  Ett avlopp brukar ju vara tomt utom i vattenlåset, så det är lite underligt att det kan frysa? Är det inte bara vanligt fettstopp? Jaja, rörmokaren löser det säkert.
  Förkylningar hör ungdommen till, själv minns jag inte när jag hade snuva senast, men det kan ju bero på att jag inte är ungdom eller att minnet håller på att svikta. Iaf. måste kroppen nog tyvärr stifta bekantskap med alla de vanligaste förkylningsvirus innan höggradig immunitet uppstår, så det är bara till att uthärda. Och PC är ju endast mot bakteriella infektioner när allmäntillståndet är allvarligt påverkad. Som någon påpekar kan kroppens normala bakterieflora ta skada av antibiotikabehandling. Och risken för resistens ökar för varje dos antibiotika som förskrivs.
  Märks det att jag är rörmokare?
  Krya på dig!

  Reply
 43. Karen

  Oh dearest Jonna, sorry to hear you are feeling unwell. I’m sending much healing energy for your immune system. Deep rest and take care. You will feel better soon. Xo

  Reply
 44. ramona

  Fina fina du <3 Så trist att du blivit förkyld igen. Vet hur det känns. Jag har själv varit förkyld gång på gång ett tag nu. Krya på dig och jag tycker det är så fint att du ändå försöker vara positiv i det hela, precis så är jag med 🙂 Kram

  Reply
 45. Lars 8463

  Gomorgon varmhjärta
  Förlåt att jag ligger och ler 😊
  För jag fick så många bilder i mina tankar av ditt propplösa tankeflöde.
  Här får du en tillbaka.
  Jag provade Nanooks yoga position,
  “den rullade väghunden”
  (det är därför jag fortfarande ligger 😀)

  På din fråga
  “VAD GÖR JAG FÖR FEEEEL?!”
  Mitt svar, för många E?!
  Annars har jag inget bra svar
  Men det bor tydligen 1270 personer
  i Junsele. Så om du blir nedkastad
  i en källare där (varför just där?)
  Lastar jag bilen och kommer och
  hjälper Johan (om han behöver hjälp)
  att befria dig.

  Oavsett vad du skriver så har du
  aldrig sänkt mig.
  Men jag vet inte riktigt vad jag
  ska skriva för att höja dig.
  För oavsett vad jag skriver
  får du börja om från början.
  Men jag hoppas verkligen
  att dagen har börjat BÄTTRE!

  VARM KRAM

  Reply
  • Lindan

   “Den rullande väghunden”….:D 😀 😀 Hahahaa…..
   Hoppas du kommit upp i sittande ställning nu Lars….Vi vill ju inte att du ska dra på dig liggsår under helgen…! 🙂 😉 😀 Själv över jag på “liggande soffpotatisen” idag…Inte såå avancerad, men för ankor med skadad svanskota är den ändå rätt marig…!
   Behöver ni någon riktig “bad-as (as in “ank-as”)-befriare” med er till Junsele så är det bara att hojta till….! Självklart rycker man ut om Jonnan är i nöd! <3

   Kraaam!!

   Reply
   • Lars 8463

    Lindan 😀 ❤
    Efter lite fler övningar, som
    “sprattlade skalbaggen”
    “smidiga järnspettet” Stod jag
    återigen på mina breda ankfötter.
    Och en långsam vaggande promenad
    vid 23-tiden. I knarrande -27 tystnad,
    belyst av fullmånen blev ett FINT!!!
    plåster på mina sår.

    Det är snart dags för mig, att gå och mata pannan. För den är extra hungrig
    dom här dygnen
    Men just nu är jag ett “bed-as”
    Så känns tryggt (?) att få med ett
    riktigt “bad-as” som kan lägga extra
    tyngd till vår grupp.
    (Hur stor bil behöver vi?)

    KRAAAM!!

    Reply
    • Lindan

     Hahaha….För säkerhets skull (med tanke på all kladdkaka jag tryckt i mig senaste veckan!! 😮 ) så bör vi nog satsa på någon typ av lastbil (och kanske ha mig på flaket??)!? Gärna någon som tål tung last, och explosivt innehåll…?! 😮

     “Bed-as”….hahaha…skrattar fortfarande (och jag läste ditt meddelande för flera timmar sedan….:D 😀 😀 ) Det uttrycket kommer jag sno av dig- eller åtminstone låna vid behov…!! 😀 😀

     Nu börjar “På spåret”…Bäst att förbereda nästa lass kladdkaka! :p

     Kram från Utspårad Lindian! <3

     Reply
     • Lars 8463

      Lindan Lindan 😀 😀 ❤
      Kladdkaka, GOTT!!!
      Vi tar lastbilen för att få med
      all utrustning och ALL “PROVIANT”
      Men för säkerhets skull?!
      får du sitta i hytten.
      Annars blir det kanske all “proviant”
      Och jag har militär sprängutbillning,
      så jag känner mig trygg och säker.
      (det måste vara kallt nu, för jag
      skakar så det är svårt att skriva 😀)

      KRAMISAR

      Reply
   • Lena D

    Lindan och Lars 8463: Jag skrattar (snällt) åt era ordväxlingar, både nu och då – ni är underbara och borde klonas 🙂 Kan inte ni starta en gemensam blogg eller nåt där jag (och andra) får tjuvlyssna på er? Ni skvätter verbala vitaminkickar runt er 🙂

    Reply
    • Lindan

     Men ÅÅÅÅHHHHH – TACK Lena!! Nu blev jag riktigt GLAD!! 😀 😀 😀
     Satt här och muttrade (efter ytterligare en näst intill sömnlös natt… :/ ), och försökte ladda inför dagen! Men nu fick jag en riktig energikick – tack!!
     Och vilken bra idé….! 😉 Vad säger du Lars…? 😉 Eller ska vi klona oss och låta KLONERNA fixa med bloggen…?? 😉 😀 😀
     Vi kan väl se om vi överlever fritagningsförsöket först…

     STOR KRAM till er båda!!

     Reply
     • Lena D

      Lindan: Jag väntar med avspänd förväntan på klonerna som ska frita och förändra världen till det gladare och bättre 🙂 Jag har också haft en sömnlös natt, igen, men jag har kommit på att det gör inget – det är ändå så långtråkigt att sova – man har ju ingenting att göra när man sover. Så, sova är överskattat 🙂 Vimmelkantiga kramar och positiva laddningar 😉

      Reply
      • Lars 8463

       Lena D
       Blir GLAD för dina ord ❤
       Men jag “skyller” allt på Lindan 😀
       Så Lindan, jag tror det är svårt,
       men jag hoppas att det går att klona
       ditt orderi! ❤
       Men känner en oro för världens
       tillgång på kladdkaka!!!
       (jag ska börja träningsbaka!!!)

       Lena
       Om du är vaken på natten
       skriver du något på boken då?
       För i vargtimmen känns det för mig,
       som det är lättare att nå känslorna.

       VARM KRAM

       Reply
       • Lindan

        Ååhh nej – skyll inte allt orderi på mig Lars! Du är högst delaktig, ja tom. NÖDVÄNDIG för att få loss de ord som lossnar från den Lindianska hjärnan. Vissa människor har den effekten på mig… 😉
        Och för den delen – är det någon som är proffs på “orderi” så är det ju faktiskt DU…!! Nog ORDAT om det….hahaha… 😉 😀 😀

        Får dock ge dig helt rätt i din oro angående kladdkakans fortsatta vistelse här på Tellus….I min frys är den nu slut…(och även i kvarterets två närbutiker….!! 😮 ) Så jag tycker det låter som en superidé att du börjar provbaka!! Och känn dig HELT fri att skicka lite prover åt Jönköpingshållet om du behöver provsmakshjälp för att nå fram till den där “to die for-kladdisen”…! :p

        Kram från hon med choklad i mungiporna…! <3

        Reply
        • Lars 8463

         Lindan 😀 ❤
         Mina två första försök, krävde en
         kormantborr för att få hål på mitten.
         Men tillslut så gick det, och nu
         sitter dom på min hantel.
         Ett tungt skäl till att jag behöver
         träna mer innan du får provsmaka!!!
         För just nu är det inte “bara”
         dina ord som skulle lossna.
         (skulle kanske läst ett recept först?!)

         Men choklad i mungiporna
         behöver inga tänder.
         Så det går kanske bra ändå?! 😀 ❤

         DU är min PT
         MJUK KRAM

         Reply
         • Lindan

          Jag visste väl att du var ett geni Lars!! 😀 Lät som en riktig hard core-kladdis!!
          En väl genomförd kladdkaka bör kunna användas både till att odla och att frigöra kalorier. Win win liksom…! 😀 Kanske är du något nytt på spåren – chokladknäcke?!
          Förresten – alla proffschokladätare vet ju att man BÖR ha choklad i mungiporna efter en ordenlig “sittning”…Det är sedan gammalt! 😉

          <3

          Reply
 46. Ina

  Oh no, I am so sorry to hear you feel sick again! I hope you recover quickly and it will be the last cold for at least a year or two!

  This winter I felt a bit sick every few days, but never so sick that I felt like I had to stay in bed. Next week I have an appointment to get my sinuses checked, because I think there is a chronic infection which makes me never feel 100% healthy, but also never 100% sick…

  Reply
 47. Monnah

  Det är klart att det känns tungt när livet ser ut som det gör för dig just nu! Grotta ner dig lite i det innan du reder upp det som behövs för att få nya krafter. Penicillin/antibiotika i all ära, fantastiska, men tyvärr gör de en också mer mottagliga för virusinfektioner (allt enligt egna upplevelser). En sjuka leder ofta till en annan och det kan behövas en riktig boost för att komma i fas igen. Med tanke på hur ditt liv ser ut för oss bloggläsare, roligt men väldigt mycket på gång hela tiden (mentalt och fysiskt), så är det bara såhär det blivit just nu. Kroppsprotest? Otur? Det blir bättre! Ta hand om dig.

  Reply
  • NUS

   Hej! Du ger uttryck för samma missuppfattning som Jonna som säger så här: “Nog visste jag att det tar ett bra tag för immunförsvaret att bli starkt igen efter en dubbel dos penicillin som jag tog för drygt två veckor sedan”. Det verkar vara ett utbredd missförstånd men är helt utan vetenskapligt stöd. Antibiotika försämrar inte immunförsvaret!

   Reply
    • NUS

     Hej! Ja, jag orkar även att sätta mig in i sökresultatens innehåll, men att man får några träffar på google-sökning betyder inte att något därmed blir en etablerad medicinsk sanning.
     I antibiotikapreparatens bivirkningsprofiler står inget om försämrad immunförsvar.
     Den dagen en betydande sådan bieffekt klarläggs kan du vara säker på att det uppmärksammas inom skolmedicinen.

     Reply
     • emblas.se

      Då läste du säkert också att antibiotika har en försämrad effekt på tarmfloran och därav immunförsvaret, enligt nya studier från flera etablerade forskningsinstitut.
      Det är redan en väldigt uppmärksammad problematik inom medicinsk forskning, liksom spridning av antibiotikaresistenta bakterier…
      Allt detta framgår ganska tydligt (bland annat) i studierna ovan, så jag förstår inte riktigt vart du vill komma…
      Tack o hej!

      Reply
      • NUS

       Du rör ihop saker här. Ändrad tarmflora och bakteriers antibiotikaresistens har inget med individens immunkompetens att göra. Människan immunförsvar på verkas inte av antibiotika på ett sätt som det Jonna framför. Risken är att några av hennes många följare tror det förhåller sig så och kan välja att avstå från antibiotika när det verkligen behövs i den tro att immunförsvaret blir sämre – för att Jonna, som är så klok i andra sammanhang har sagt det. Det är baksidan av influenserfenomenet. Det är dit jag vill komma.

       Reply
 48. Rob

  Hi Jonna!
  Greetings from Italy. Looking at your images I think you really live in a sort of paradise. A very cold paradise but I love the cold weather, the snow, the winter and the smooth hills covered by forest of pines, spruces, larches and birches. Fine landscapes and fine life. However, minus 36 C. degrees is a good temperature to stay in shape!!!

  Rob

  Reply
 49. Pim

  För oss i din närhet börjar vi bli riktigt oroliga för dina sjukdomar Jonna! Du lyssnar inte på kropp och själ utan trycker på. Hetsar i sociala medier istället för att ta det lugnt. Du ger en bild här på bloggen men i verkligheten är du så mycket sämre , den onödiga stressen har brutit ner dig totalt. All sjukdom du inte nämner i bloggen oroa dig inte ska inte skriva ut för allas ögon vad det är. Kroppen ska inte bli sjuk så med förkylning efter den andra ! Du måste börja lyssna! Snart kommer det vara för sent vad kommer då all popularitet betyda ??

  Reply
 50. Maria

  Hej Jonna,
  Fy fan vad drygt rent ut sagt. Men propparna kommer släppa i takt med att isen smälter och fåglarna börjar kvittra. Det är tugnt att bo där uppe men det är det som gör dig/er starka! Vikingar. Tänd en brasa, koka te och sitt med Nanook och Johan och kolla in i elden och samla kraft. Ni löser det här ♥️

  Reply
 51. Anneli

  Kära Jonna , eländes elände och fy o blä… åsså ska du kastas ner i en källare eftersom det är 3e gången gillt…
  Ursäkta men jag kunde inte låta bli att skratta åt din dröm för det vara ju så tokigt knasigt 🙂
  Det är ju inge roligt når propparna i livsflödets alla hörn ploppar upp o gör sej påminda – ibland är bästa medecinen att bara skratta åt eländet o försöka ta det med ro , glädjas åt det som går o kapitulera för resten men skippa magsjukan vetja, de e inge kul nånstans… 🙁
  Ja rörmokaren kan ju få svinga sin trollstav över rören o du kan prova att visualisera, se för ditt inre hur det skapas ett flöde i rören.
  Apropå de där eländiga förkylningarna som återkommer , been there done that… så brukar jag ‘sätta’ upp en ljusskiva framför solarplexus omjag är ute bland folk o speciellt om de är förkylda eller man känner negativ energi. Tänk dej att du har som en ljuskiva där som skyddar dej från negativ energi o baciller att ta sej in i ditt system o samtidigt omge dej med ljus.
  Sen är ju den helande vilan bästa medecinen o kramaa o gosa med pälsbollar o andra trevliga varelser som finns i närheten 🙂
  Åsså lite C o D-vitamin, Probiotica för att stärka immunförsvaret. Ibland kan oxå zink o magnesium hjälpa o allt det andra du fått tips om här!
  Krya på dej o vila, ligg i den mysiga soffan ni har däruppe o lapa sol som katterna o sen titta på stjärnorna när mörkret lagt sej.
  Låt dagen sakta rulla förbi medans natten sveper in o låter din kropp får vila o läka…
  I kväll är det fullmåne så kanske läge att drömma ännu mer, fast bara trevliga drömmar from nu 🙂
  Varma kramar <3

  Reply
 52. Bodil

  Hej Jonna.
  Beklagar att du är sjuk igen.
  Du måste låta läkare reda ut varför, så du inte har något i grunden som måste åtgärdas.
  Krya på dig.

  Reply
 53. Axel

  Kära Jonna.
  Du verkar stressad där ute i skogen.
  Det är skivstudio ena dagen och tavelmålning nästa.
  Det är smycketillverkning ena dagen och koägande nästa.
  Du är för ung och social för att bo där ute om du inte kan finna din plats.
  Är inte lätt med din storstadsbakgrund.
  Men starta en turistanläggning i Grundtjärn typ “Jonnas Joint”. Hehe.
  Kommer att gå lysande och du får träffa en massa människor!
  Mycket arbete men roligt arbete, energi har du så det räcker och blir över.
  Fokus på EN sak tror jag skulle vara bra för dig.
  Kan säkert skapa arbetstillfällen som får byn att leva upp igen!
  Kör så det ryker! Jag kommer på premiären och hyr presidentsviten med utsikt över Stjärna.
  Kram

  Reply
  • Lindan

   Ursäkta….Men nu måste jag protestera å Jonnas vägnar! Är det NÅGON som funnit sin plats, sin hjärtas plats i livet så är det väl JONNA!!? Och hade du följt henne lite mer väl så hade du vetat att hon om någon inte passar i en storstad, samt att hon har stort behov av egentid…och inte alls hyser någon längtan efter ett supersocialt liv.
   Nä, Jonna är där hon hör hemma. En älva ska bo i skogen! Hon ska skapa, och följa sitt hjärta <3

   Reply
   • Erika. F

    Tänkte detsamma när jag läste det du nu svarat på. Jonna kan absolut inte
    vara på mer rätt plats än där hon är. Själv flyttade jag från en större stad
    dit jag bor idag. Här kan jag andas, natur in på knutarna, människors mentalitet
    är helt annorlunda här. Har en sjö i närheten, som jag ofta går till. Till slut fann
    jag min plats på jorden! 🙂

    Reply
   • Arnold'issimo de Elba

    Ja ja, Lindan! Jonna-naturell, som kravlöst delar med sig av sitt överskott på skönhet och skoj när hon helt enkelt inte kan låta bli behöver vi alla i samma grad som vitamin ABCDE. Donera på Patreon så hon slipper sälja sig! Vill ha henne sprudlande och osminkad men bara när hon känner för det. Jag kan inte vara utan. Har provat, men det gick inte…;)

    Reply
 54. Ingrid Lindberg

  Hej, tips för att slippa proppar i framtiden,
  så fort det blir riktigt kallt speciellt om nätterna,
  SÄTT KALLVATTENKRANEN PÅ DROPP.
  Det gör vi varje vinter när det blir kallare än -15°,
  hälsningar från Ingrid som bor i ett gammalt hus i Kyrkbyn/ Norrbotten.

  Reply
 55. Heather

  I’m from Chicago in the U.S. and our water froze for 3 months in 2014! I too understand the importance of the small things in life.😉

  Reply
 56. Frida

  Till och med på landsbygden norr om Göteborg har kylan bitit sig fast i vattenledningarna… jag har också stopp sedan ett par dygn tillbaka… tur att det är så mycket annat fint som väger upp livet på landet.

  Stor pepp- och krya-på-dig-kram! Inlägg där man får avreagera sig är bra och ibland skönt för andra att få läsa för att inte känna sig ensamma i kämpiga stunder i livet.

  Reply
 57. Therese H

  Följt din blogg länge. Tycker inlägget är lysande – följer dig gärna i med- och motgångar. Känns mer äkta då. Så som livet är. Tycker du skriver otroligt bra dessutom. Du är underbar <3
  Kram

  Reply
 58. Lotta

  Åh, Jonna, jag känner verkligen din frustration och den där attityden som kommer över en när man är helt less för skiten bara hopar sig, att “Jamen bre på med lite mer då när du ändå är på G!” Jag skrattade när jag läste ditt “Bring it on!” just för att jag kan bli sådär själv, men jag blir ju absolut inte -sänkt- av att det du skriver. Att du delar med dig av alla nyanser i livet är ju just precis vad som gör att vi läsare flockas hit, tror jag i alla fall. Livet är ju oförutsägbart som bäst, och när det blir mycket på en gång så är det ju inte någon konstighet i att man förväntar sig mer av det man redan är omringad av. Likaså när man har flyt och allt nästan känns för bra för att vara sant. Så som jag ser det så tar du det hur bra som helst, så känn inte att det var något depp-inlägg. Det är ju ditt liv, och just nu är det som det är. Inspirationsvärdet eller värdet helt överlag minskar ju inte bara för att du inte sprudlar av glädjens lyckorus just nu. Man förstår ju varför, så BRING IT. 😉 <3

  Som så många andra skrivit så laggar nog kroppen och hela systemet också efter lite då du nyligen varit sjuk, käkat pencillin (eller vad det nu var). Jag tänker på din slangbella som du använde som liknelse. Den kanske fjongade av lite för tidigt, eller snärtade lite olustigt. Who knows? Men jag tänker som så att precis som hur våren kommer i stötar, när den lägger i backen och man vaknar till världens snöoväder när det var strålande sol och bar backe dagen innan, just precis så kanske vi också funkar. Innan allting inom oss kommer i fas igen och är i balans, så blir det stapplande, kutande, krypande, om vartannat. Eller som när man vaknar med gryniga ögon och snubblar ur sängen, gäspar och sträcker på sig, kliver på en legobit och svär så huvudet snurrar, men en minut senare är allt guld och gröna skogar. (Jag slängde in allt lego på vinden för jag blev så less på det, haha!)

  Vill dessutom tacka för dina fina och peppande ord i ditt svar på min senaste kommentar. Jag blev SÅ överglad och det värmde verkligen. Som du sa så tror jag med att med våren så kommer det bara bli bättre. Lite pö om pö. Det får ta den tid det tar helt enkelt. Och så kom boken så jag har börjat lusläsa (fokusen håller fortfarande inte särskilt länge), men den verkar superbra! <3

  Många, många supergoa kramar fina du. Ta hand om dig och låt det ta den tid det behöver. :-*

  Reply
 59. Magnus

  Trist att du blivit dålig igen. Hoppas att det inte blir långvarigt för nu har du väl ändå fått din “dos” för bra lång tid framöver.

  Jag tycker ni ska ta och satsa på värmekabel i både vatten- och avloppsledningarna när ni nu bor i ett gammalt hus med dåligt isolerade rörledningar. Och kika även på om det går att fixa någon form av batteribackup till det. En värmekabel funkar ju dåligt utan el. Kan tänka mig att det skulle kännas lite lugnare för er att lämna hemmet med vetskapen att inte ledningarna fryser/fryser sönder medan ni är borta.

  Stor kram!

  Reply
 60. Madeleine Gerderud

  En propp blev en till när kylan slog till.Gillar din humor!
  Du efterlyste uppslag tidigare. Jag har ett.

  Skriv om utbrändhet, stroke, trötthet, dåligt immunförsvar o annat detta för med sig. Vi är många som känner igen oss.

  Som influenser har du stor “makt” att påveverka och få oss att stressa mindre. Även om vi bor i undersköna landskap. Använd den.

  Krya på dig Jonna!
  Kram Madeleine Gerderud

  Reply
 61. Thilda

  Tips! Kupévärmare! Bor även jag i ett gammalt hus där vattnet fryser om det är under -25. Då kör jag kupévärmare mot rören (de från pumpen under trappan, de sitter mot ytterväggen därav ispropparna…)! Vattnet brukar funkar igen efter bara 20 minuter =) Nu hade ni ju varit borta ett tag så rörmokare är nog inte helt fel, men det är ett bra knep om det inte har frusit för mycket. Krya på dig och hoppas alla proppar släpper!

  Reply
 62. Anna S

  Kära Jonna❤. Saknar din blogg och tänker på dig. Krya på dig lilla guldhjärta. Inte konstigt att du blir förkyld så kallt som ni har det uppe i Västernorrland. Här i Östergötland klagar vi på hur kallt och blåsigt det är! Jag har varit sjuk sen slutet på januari, väldigt segt. Ta hand om dig nu och sänder dom varmaste kramar till dig. Blir så arg på vissa människors dumma kommentarer tex Axel😱 . Bra att du inte bryr dig Jonna, fast jag vet att du gör det innerst inne. Krya på dig nu och trevlig helg till dig och Johan ❤❤
  Kramar Anna S

  Reply
 63. Brigit

  Hope you are feeling better by now. Update us when you can. Sending healing vibrations your way from (rainy) California!

  Reply
 64. Madde

  Men usch vad är det för skit du åkt på? Som du har fått kämpa denna vinter! 🙁 jag såg att flera skrivit om liknande saker, men tarmfloran slås ut totalt av antibiotika/penicillin och jag har för mig att det är upp emot två månader man egentligen behöver dricka fil m.m med just bakterier för magen för att få tillbaka balansen. Och då skulle jag ge tipset att inte gå direkt på nypåhitten proviva och allt vad de heter eftersom bakteriekulturen i de produkterna ofta hunnit dö i samband med producering, utan satsa just på gammal hederlig fil/yoghurt och “äldre” produkter som funkat i alla tider. Det är tipset jag fått av en bekant som är utbildad inom allt från kost till hälsa i största allmänhet, men det är ju upp till var och en vad man väljer att tro fungerar 🙂 jag hoppas verkligen att det lättar för dig snart så du får lite rull på livet igen <3

  Reply
 65. Eva i Dalarna

  När jag känner att jag börjar bli förkyld tar jag en kur med Echinacea. Och vips försvinner symtomen. Och har förkylningen redan börjat blomma så tar jag en kur ändå, för då går det fortare över.

  Reply
 66. Margareta

  Bästa Jonna!
  Verkligen jobbigt att vara sjuk så ofta…Förra vintern var jag också förkyld stup i kvarten. Tyckte att jag gjprde allting “rätt” Mat, motion och sömn….alla vanliga blodprover var bra.
  Ville ändå försöka med nånting utöver traditionell läkarvård. Nog testade jag alla huskurer som jag bara kunde ingefära, lök vitlökskapsar. Ecinaforce carmolis….osv osv. Men inget hjälpte. Hörde om att det fanns nåt som herer torrblodsanalys som bla.får fram om man har parasiter(svarta stjärnor) i blodet. Det hade jag och skulle sen ta en hel del olika vitaminer och nåt som hette Lysin. Efter några veckor togs en ny analys och parasiterna var försvunna.
  Nu är ju det här alternativ medicin tro det hör till Kinesiologin. Men åtminstone har jag inte varit förkyld på hela den här vintern….
  Bara ett tips i raden av många du fått.
  Krya på dig!

  Reply
 67. Camilla

  Har läst din blogg i flera år nu och fått intrycket att du slarvar en del med sömn och mat. Satsa mer på din så viktiga sömn och hälsa

  Reply
 68. Alma

  Hur gick det med avloppet?
  Hur mår du?
  Kan vi inte få en kort uppdatering av läget?

  Kram xx

  Reply
 69. Felicia

  Fy vad tråkigt för er, och dig med förkylningen. Hoppas allt löser sig och att du får känna dig pigg och full med inspiration o energi <3
  Ps! Gör inget med negativa inlägg, det är livet, upp och ner. Fler känner igen sig.
  Kram!

  Reply
 70. Anonym

  Hej gumman! Trevligt med Stockholmsresa. Mindre trevligt med proppar överallt. Förkylning, troligen som alla skriver att du är utslagen av både tidigare sjukdomar samt av antibiotikan. Du behöver förstärkning av både rosenrot och vitaminer samt probiotika. Ta det snarare lugnt med aktiviteter så det inte blir twar också apropå bring it on.. Hundpromenaderna räcker nog alldes utmärkt i det avseendet.
  Proppar på längden o tvären, jodå även ” nästbyns” är vi av med vattnet som sitter i en frusen toacistern, inklusive toalett och samtliga rör i hela huset. som inte det är nog så är det synliga sprickor i rören både här och där i det gamla huset. Så här blev det att försöka tömma varmvattenberedaren till att börja med. Toan går inte att göra nåt åt utan får självtina. Kommunen var hit nu och stängde huvudledningen på gatan ett tag framöver, så nej inget vatten alls på ett tag, men är inte så regelbundet där, så det går väl an än så länge medan jag renoverar allt.

  Mera proppar ja, här är det elspänningsfel verkar det som så lamporna smäller av flera gånger per månad. Så elektriker ska hit och ta en titt. Men huset har ju ojordad el sen 1920 eller nåt.. Hå hå ja ja.

  Ja så det är inte lätt att vara husägare jämt. Ja men jag hoppas denna nya förkylning snart ger sig av och inte kommer på fler återbesök. Krya på dig så länge. Ta det lugnt, björnen sover i sitt ide och kommer fram när det är dags, så du får göra det du o, och inte vara så otålig. Tyvärr vissa saker tar tid och du tycks ha varit med om jobbiga kroppsupplevelser så kroppen måste få ta sin tid till återhämtning, vilket kanske inte sker på befallning. Men jag förstår att det “personliga proppskåpet håller på gå åt också..” Klart man blir less när allt återupprepar sig.

  Reply
 71. JP

  Det här händer tyvärr alltid när man varit bortrest och man är trött och less..

  Ett tips är att bygga en rörtinare.
  Det kan man göra av en gammal färgspruta, ångtvätt eller något annat som kan
  pumpa hetvatten.
  Till den fäster man några meter styv tunn slang, ca. 6 mm.
  Den ska vara tunn för att skapa en koncentrerad varmvattenstråle.
  Sen fyller du behållaren med hett vatten och trycker ner slangen i röret tills det tar stopp, spola sedan varmvatten och tryck försiktigt nedåt.
  När du fått igenom slangen så är det hål i proppen, då kan man börja spola på varmvatten som vanligt, proppen försvinner snabbt när det väl finns en början.

  På det här sättet kan man tina en propp på 20 minuter istället för att stå och slabba en hel dag.
  Det bästa är naturligtvis att lägga in slingor och/eller isolera, men det är inte så enkelt i ett gammalt hus + att det kostar en hel del.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.