En sak jag uppskattar nu

En sak som jag bara tyckte var skräp när jag bodde i stan, och som jag idag tycker är guld värt är…gamla tidningar! =)
Det är en underbar känsla att veta att man har en hel påse med gamla tidningar som man kan använda för att snabbt göra upp eld. För ni anar inte hur jobbigt det kan vara ibland när det är riktigt kallt inne…runt 5 grader, och man ska stå och göra upp en eld det första man gör när man klivit upp och så tar det sig aldrig. Men med tidningspapper…då går det alltid! När jag åker in till Sollefteå och hälsar på mormor och morfar så brukar jag få samla ihop alla deras gamla tidningar och ta med mig hem. Mormor blir glad för hon slipper gå ut och slänga dem, och jag blir ännu gladare för jag får snabbt upp eld! 🙂

Ändå är det ganska sällan jag har tidningspapper. Det tar slut så fort. Jag minns en kall dag när jag var hos mamma. Hon eldar ju också i vedspis och är lika beroende av tidningspapper som mig. Så såg jag en tidning ligga där på vedhögen.
Jag : Var fick du den tidningen ifrån?
Mamma: Jaha den…jo den kom i brevlådan
Jag: Jaha…okej
Mamma: Men ta den du! Jag klarar mig
Jag: Nej nej…ta den du…det är lugnt
Mamma: Nej det är säkert, ta den du.

Jag stod och sneglade på tidningen en kort stund.
Jonna: aaa….okej då….tack!
Jag tog upp tidningen, tittade på mamma, och sen brast vi ut i skratt. Vad fasen håller vi på med?! Här står vi och pratar om en gammal tidning som om det vore guld.
Men nu är det ju det…nu är gamla tidningar guld värt 🙂

Torr ved och tidningspapper är nog det bästa som finns.

Då får jag snabbt ut eld i kaminen =)

11 Kommentarer på “En sak jag uppskattar nu

 1. c...

  Haha så roligt !! Känner igen det där – jag och lillebror…Brukar bära med mig gamla tidningar från jobbet och alla undrar varför!

  Reply
 2. Annica - mamma till Elias

  Här kommer ett till litet tips.

  Pellets kan vara väldigt användbart ibland, till natten kan fylla tomma mjölkpaket med pellets alt köpa en pelletskorg och sätta in i kaminen. Träloggs är också väldigt bra att sätta in till natten, de glöder väldigt länge så då kanske du inte får så kallt inomhus.

  Reply
 3. Susanne

  Hittade hit till din blogg utav en slump…
  Måste få säga att du fotograferar underbara kort!
  Ha dä!
  /Susanne

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så hemskt mycket!!
   Foto är ju mitt största intresse så det glädjer mig verkligen att du gillar mina foton!

   Ha en bra helg!
   Kram

   Reply
 4. Eivor i Myckelgensjö

  Hej på dej!
  Tycker att du är tuff som kämpar på i kylan. Jag får nya tidningar varje dag och kan spara dom till dej om du vill. Slänger ju dom till återvinning annars.

  Reply
  • Jonna Post author

   Hej!
   Åh vad snällt! Haha det hade varit jättebra! Man känner sig lite knäpp som blir glad av att någon sparar tidningar till en, men det är ju faktiskt jättebra att ha när man ska göra upp eld! =)

   Reply
 5. Maria

  Vilken fin blogg du har! Och vilka vackra bilder du knäpper. Att du klarar av att göra något överhuvudtaget när det är 5 grader, haha, jag som fryser när graderna står på 17 och nattetid ligger jag under täcket med fleecejacka, kortärmad tröja, mjukis byxor och försöker få upp värmen, men ändå fryser jag.. men ärligt talat så ser det väldig mysigt ut hos dig, lite som förr i tiden, mysigt. 🙂

  Reply
 6. Malla

  Haha, vad roligt du skriver.
  Jag flyttade från Myckel när mina föräldrar skilde sig, och pappa och syskon bor numera i bredbyn och mamma i svedjeholmen i örnsköldsvik. Mormor bor i Västanbäck så dit åker jag alltid när jag åker upp till norr. När jag växte upp var jag bästis med Frida Bylund så jag i stort sett bodde hos dom, gick nästan alltid hem till Frida efter skolan. Hästarna du vet… Underbart!

  Reply
 7. Annina

  Hej Jonna, där ute i ödemarken, vilken fin blog! VARFÖR? undrar jag haha men det är säkert en fantastisk upplevelse att bo ute i vackra ödemarken. Själv bor jag i stan, i Torino (Italien).
  När jag läste inlägget tänkte jag direkt efter första meningen “Jaaaa” men sen läste jag vidare… själv skulle jag aldrig elda upp en gammal tidning! Och då syftar jag mest på gamla svenska Allers eller kanske med lite tur ibland en Elle eller ännu bättre Se & Hör! Det är lyckliga dagar det… 🙂

  Reply
 8. Jenny Viberg

  Jonna !!!

  Jag lovar spara alla mina tidningar så kan du ta hem dem & elda…TÄNK att en tidning kan vara så mkt värt men sparar absolut till dig om du vill ha dem..

  Massa kramar 🙂

  Reply
 9. Helena

  Du får göra som jag, när du är nere på stan så gå till container där pappersinsamlingen är och där finns det hur mycket gamla tidningar som helst, hittar du gamla kartonger är det ännu bättre än tidningspapper och har du en gammal petflaska stoppa in den, när plasten smälter tar det eld utan problem fast detta sista är kanske inte så ekologiskt, mycket praktiskt om veden är sur och svår att tända!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.