En sen sommar

Sommaren var väldigt sen i år. Det var som om den ständigt låg en månad efter. Jag är nog ganska säker på att det berodde på den kalla våren och försommaren. Men jag tycker inte det gjorde någonting att allting kom senare än vanligt. Just juli månad var ju så intensiv med renovering och byggprojekt här hemma att jag inte riktigt hittade någon tid eller fokus åt att lägga på att njuta av högsommaren. Så det kändes ganska skönt att ha mycket av det kvar nu i augusti.

I min sista vecka av semestern så försökte jag nog omedvetet klämma in allt sådant där som jag vill göra på sommaren. Plocka jordgubbar tillexempel.
Jag hade inte vågat gå och kika i jordgubbslandet alls under hela sommaren, eftersom det låg och osade dåligt samvete där. En äng av prästkragar var det enda som syntes från långt håll. Jag hade redan bestämt mig för att jordgubbslandet nästa år ska flyttas till pallkragar istället, eftersom ogräset växer bättre än allt annat just där. Men en solig förmiddag gick jag dit och tittade, och hittade till min glädje några vackert röda jordgubbar. Det blev i alla fall en skål med jordgubbar och glass denna sommar, och det satt riktigt bra!
Jag är ju annars van att jordgubbar ska komma i juni månad. Så var det alltid när jag var liten. Mamma bakade alltid jordgubbstårta till min och min brors födelsedag (vi fyller 25 och 29 juni). Jag vet inte om alla andra som bor i närheten här också får sina jordgubbar mogna till augusti? Eller om Grundtjärn befinner sig i  en egen liten kylig zon. Förra året fick vi tomater i slutet av september, trots att vi hade dom i ett växthus och förodlade redan i april. Är det inte väldigt sent?

I år gjorde vi samma sak, men nu har katterna använt växthuset som deras lyxiga, inglasade utedass, så jag tappade lusten till att gå dit och vattna varje dag. Det kändes inte riktigt som om jag såg fram emot skörden längre. Tomater framodlade med kattgödsel.  Hur gör ni som har katter och bor på landet och inte vill gödsla era odlingar med kattskit? 🙂
En annan sak jag alltid ser fram emot att göra på sommarkvällarna är att ta bilen och åka runt på grusvägar jag aldrig åkt på, och hitta nya vackra platser och bara se sig om. Det finns hundratals grusvägar genom skogarna och trots att jag bott här i sju år nu så har jag inte åkt på ens hälften av dom. Men sommaren rusade såklart förbi men sista veckan fick vi tummen ur och åkte iväg en sväng med bilen på kvällen. Nanook fick också följa med.

Vi letade efter en grusväg som ligger högt uppe på toppen av ett skogsberg som man ser ifrån Grundtjärn. Jag har aldrig lyckats hitta den vägen trots att jag flera gånger letat på kartan och försökt åka dit.
Nu gjorde vi ett nytt försök, och åkte på varenda grusväg som det kunde tänkas vara. Men utan resultat. Så vi drog slutsatsen att det antagligen är en ganska ny grusväg man ser där uppe på berget, så den finns inte utsatt på kartan än. Men det blev en riktigt mysig kväll ändå. Vi tog med kaffe och stannade lite här och var, och fick se lite mer av den vackra omgivningen vi bor i.
Äkta norrländsk kärlek är att ta bort myggor i ansiktet från varandra.
Jag älskar när man kommer upp på en höjd och får se de oändliga skogarna som sträcker ut sig. Det är verkligen först då som jag inser att vi verkligen bor avlägset.
Nanook och Johan ♥
På bilden ser man Storsjön längst bort. Det är samma sjö som Grundtjärn ligger vid. Den är över en mil lång och har över 30 små öar. En fantastiskt fin sjö som jag någon gång skulle vilja upptäcka lite mer av i en båt.
Vi hittade inte grusvägen med utsikt över Grundtjärn, men vi hittade många andra vackra platser istället ♥
Vi fortsatte vidare på skogsvägar tills mörkret lade sig. Fullmånen reste sig över skogarna och det kändes lite extra mysigt att sitta i bilen med en kopp kaffe och läsa kartan medan Johan körde.
På vägen hem vid midnatt så dansade dimman över de små skogstjärnarna. En vacker, stilla natt tog vid medan vi susade hemåt igen efter en spännande upptäcksfärd.
Nu ska jag verkligen se till att det blir många fler sådana här kvällsturer genom skogarna. Det är ju bland det bästa jag vet.

Hoppas ni alla haft en fin onsdag! Och tack för alla fina kommentarer. Ska svara er ikväll eller i morgonbitti! ♥
STOR kram!

37 Kommentarer på “En sen sommar

 1. Lotta

  Vad jag saknar Norrlands alla små skogsvägar. När jag bodde där, så gjorde jag precis som ni. For ut med bilen för att möta skymningen och se solnedgången, i fullmånen släckte jag ner lysena på bilen och gled stilla fram på öde småvägar belysta av bara månskenet.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh förstår att du saknar skogsvägarna. Det är ju verkligen något alldeles speciellt att åka ut sådär. Så fint att du brukade göra precis samma sak ♥
   Kramar ♥

   Reply
 2. PJ:s byffé - från by till fe

  Jo, en sak jag funderat på även tidigare är att du, ni, Tage eller vem som nu bor där inte har någon båt i sjön. I alla fall kan jag inte minnas att du skrivit om något sådant. Båt och fiske hör ju lite ihop med en så stor sjö som Storsjön. Eller att bara åka runt och upptäcka sjön och alla holmarna en fin sommardag/kväll.

  Jo, en sökning på nätet visade faktiskt att du skrivit om en båtfärd på Storjön 14 juli 2012 men det hade jag glömt. Jag hade t.o.m. gjort en kommentar där. Tänk, för mera än fem år sedan.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tage har faktiskt en båt som han brukar sjösätta på somrarna. Och mina föräldrar skaffade en liten segelbåt också. Så egentligen har jag ju haft många möjligheter att ge mig ut. Men det är något med mig och båtar. Det har aldrig riktigt klickat. Även om jag egentligen vill såklart, eftersom det vore så kul att se mer av sjön.

   Kanske att jag och Johan skaffar en liten båt längre fram med åror och en liten motor, som jag kan lära mig köra i lugn och ro. Det vore ju SÅ mysigt att kunna ta sig till alla de olika öarna i vattnet 🙂

   Haha ja just det ja, jag var ju ute på en båttur en gång 🙂 Även i ett av de första inläggen jag gjorde på bloggen precis när jag flyttat hit så var jag ute på en båttur. Tänk vad fort tiden har gått 🙂

   KRAM ♥

   Reply
 3. Josefin

  Ang tomaterna så håll dörren till växthuset stängd. Öppna fönstret i taket för att släppa ut lite värme det varmaste dagarna. Finns automatiska taköppnare också. Och vattna mycket!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för tipsen! Jag hade fönstrena stängda en sommar men insåg tillslut att blommorna på plantorna då inte kunde pollineras av humlor och bin. Så då öppnade jag och då blev det tillslut tomater. Så jag vet inte riktigt hur jag löser det problemet? :/
   Eller så kanske jag får gå och pensla på dom för hand. Har hört att det funkar också! 🙂
   Kram ♥

   Reply
  • Janusz

   She writes that you live in a beautiful place. Sends you greetings from rainy Poland. It looks google program translates word by word literally hardly taking the grammar into account, in this case the declension of nouns.

   Reply
 4. Dixi Wonderland

  Nu i höst ska vi ut i skogen och leta efter Jonna platser som jag kallar det. Vackra platser där man har fin utsikt och då ska vi ta med oss fika precis som du alltid gör 😀 Du har verkligen inspirerat mig till att spendera mer tid i skogen.

  Nu när du skriver att du ska vara på kommentarer så gör jag ett nytt försök att få svar på min fråga 🙂
  Vad hände med filmen som en kvinna gjorde om dig och som visades på bio? Kommer vi som ej kunde närvara på bion kunna se den någonstans online? 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åhh “Jonna platser” 🙂 Vad glad jag blir o höra det!! Hoppas ni hittar några riktigt fina platser!! 🙂
   Jätteglad o höra att jag kunnat inspirera dig till att spendera mer tid i skogen.

   Och åhh förlåt att jag missat att svara på din fråga tidigare.
   Hmm jaa jag vet inte riktigt hur det går med den. Jag ska fråga Mitra igen. Vet att företaget hon jobbar för skulle hjälpa henne lägga ut filmen på en websida så man kunde hyra/köpa den där och streama den. Hur enkelt som helst, och jag hade kunnat fixa det på en timma. Men företaget verkar sega sig. Jag hoppas verkligen den kommer ut snart så alla kan se den!! Tack för påminnelsen!!
   Kramar ♥

   Reply
 5. Annica

  Bästa som finns med skogsturer, fina utsikter, lite fika, kanske ett dopp i nån sjö, glad hund och barn som börjar blir trötta, vilda djur osv osv 🙂 Fina bilder som vanligt från dig 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Oh wow…what is an Vedanta spiritual retreat? It sounds so interesting. Would love to hear more! 🙂
   And im glad you are back reading my blog 🙂 ♥

   Reply
   • Janusz

    Vedas are the oldest scripture of Hinduism. First part of each Veda discusses how to live successful life. Vedanta is a last part of each Veda also
    known as Upanishads. It discuses how to realize and actualize the knowledge of our oneness with the ultimate reality – pure consciousness.
    This knowledge had been subsequently unfolded in other two pillars of Hindu Scripture: Bhagavad Gita and Brahma Sutras. There are many interpretations of this knowledge but its most basic assumption is that there is only one ultimate reality and everything comes from it or it would
    not be ultimate. This is why it is also called non-duality. This means that this ultimate reality is us and we are it all the time already. We just need
    knowledge to realize and subsequently actualize it in our daily lives.

    But before we are able to comprehend and assimilate this knowledge we need to prepare our minds for it by acting appropriately in this world.
    We learn how from first part of each Veda. We also learn from facing the results of our actions from this and past lives delivered to us by the law
    of karma. Often it means that we have to embrace suffering we inflicted on others by violating the rules of this manifest universe. Since we take non-dual position non-injury is the most fundamental one.

    During Vedanta spiritual retreat we listen, reflect and discuss this knowledge with a qualified teacher. We are not able to appropriate this
    knowledge on our own because ignorance in our minds will cloud our interpretation. Vedanta is a complete teaching. It teaches what is
    the ultimate reality, pure consciousness that does not have any name and form and yet is an essence of everything. It teaches how our bodies,
    minds and and the world are put together. Qualified teacher must follow the rules of discourse that have been worked out in India for thousands of years. We pursue this knowledge because we want to attain ultimate freedom – freedom from dependence on objects for our happiness.
    Essence of pure consciousness is happiness itself. It is peace, love, beauty, goodness, perfect satisfaction.

    You must have noticed already how Vedanta differs from all Abrahamic religions. Our most essential nature has always been the most pure
    light of consciousness – the ultimate reality. Only our understanding has been clouded by ignorance that can be removed by knowledge.
    We are able to take responsibility for our thoughts, emotions, words and actions. We are able to heroically embrace suffering and learn from it
    if this is required to prepare our minds for assimilation of knowledge. We are pure when we pop out from the womb and will not relinquish our independence to neither collectives nor individuals to save us from anything. We do not need salvation only knowledge.

    I believe that you and Johan are getting very close to be interested in pursuit of this knowledge. Unlike mine your karmic load is very light.
    Vedanta is universal and meant for every human being but it has been revealed in Hindu context that is unfamiliar for an average westerner.
    I was lucky enough to be guided to an American teacher, James Swartz, who studied for many years in India with one of the most respected Vedanta sages Swami Chinmaya. If you are interested check his YouTube channel. There is no rush here. Getting ready for Vedanta is an organic process like a growth of a tree. You know when you need to grow the next branch. Perhaps you had a chance to look through “Demystifying the out-of-body experience”. In my opinion it is an excellent introduction to many Vedantic ideas and you are very familiar with the subject.

    Reply
 6. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Jag kanske inbillar mig
  Men jag tycker att jordgubbar
  Som fått kämpa med ogräset
  Får en rundare, fylligare smak.
  (eller så är det jag som är lat?)
  Och i år blev smaken FANTASTISK
  För allt växer i fullständigt full frihet.
  Nu när bara minnena bor i huset.
  När tiden är en brist för min bror
  och en gåva jag “väljer” att lägga
  på andra saker den här sommaren.
  Så jag tycker inte att det behöver osa
  och en äng prästkragar är vackert.
  Men vi är den vi är ❤

  Kanske blandar ihop mina minnen?
  Men växthuset, kanske inte bara
  haft besök av fluffiga varma
  pälsbollar, utan även av kyligare.

  Även om jag åker samma grusväg
  så är det inte riktigt samma väg
  för den förändras med med tiden.
  Med dygnstid och årstid.
  Men mitt behov av utsikt.
  Har aldrig förändrats
  under min livstid.

  GLAD
  Att jag får “upptäcka”
  Dina tankar och bilder
  KRAM

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh så fint! 🙂 Du ser alltid allt från ett så vackert perspektiv.
   Men jag håller med dig. Jordgubbarna var verkligen EXTRA goda. Kanske för att de fått kämpa mer för sitt liv än andra.

   Tack för dina så alltid kloka, vackra och förunderliga funderingar. Älskar att få ta del av det.
   KRAM ♥

   Reply
 7. Bysse

  Åkte förbi hos dig vid 6-tiden igår eftermiddag men det var ingen hemma. Tänkte lämna över lite
  småfisk till katterna. Gjorde en heldag på SCA:s fiskeområde. Det blev lite fisk men en hel del bilder
  och troligtvis träningsvärk i benen idag. Gick en runda i Kattajärvenområdet. Fin natur där.
  Kollade även efter svamp och hittade faktiskt en pytteliten kantarell. Jag kan markera på en karta,
  fota av den och maila till dig om du är intresserad (finns där en kantarell så är sannolikheten stor att där finns fler).
  Nu ska jag återgå till att titta på dina bilder. Kanske kan känna igen någon väg som jag också åkt efter.
  Tycker också att det är en höjdare att utforska skogsbilvägar 🙂
  Kramar Bysse.

  Reply
  • Jonna Post author

   Lät som en rolig dag med fiske och upptäcksfärd i skogarna. Kan tänka mig att du fick många bilder!
   Och kul att du hittade svamp också! 🙂 Jag har faktiskt aldrig plockat svamp. Har alltid varit så rädd för att blanda ihop ätbara svampar med giftiga svampar. Men skulle vara kul att lära sig någon dag!

   Kram på dig ♥

   Reply
 8. Janet Doane

  How beautiful it is from the hill with the view… the vista… so peaceful…. how I would love for my spirit to spread out over the land there without so many people, cell phone towers, cars, and noise… to breathe and breathe that in… the endless space and beauty… it was just what I needed to see tonight when having trouble getting to sleep. I love the magical daisy photos, so cheerful, and the vibrant strawberries, a lovely combination. ♥ ♥ ♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Awww…Im glad my photos could help a little since you had trouble getting sleep. I really hope you could get better sleep afterwards.

   Yes I also really love the space here. Just as you describe…to breath. In the cities I feel like I can’t breath. And its like I have to close myself down. But here….I can open up as much as I want. Thats why I love living here.

   Thank you so much Janet for sharing ♥ Lots of love!

   Reply
 9. Iza

  Åh ! Det är ju det bästa. Ta bilen, kameran, fika eller kanske utan kameran med ibland, bara ge sig ut. Upptäcka. Världen ligger framför ens fötter liksom. Såååå härligt. Det blev några nätter nu i sommar, men har ännu inte hunnit redigera allting. Men det kommer. Och det ska bli så roligt att dela med sig på bloggen sen. (Även om där nu är en massa annat också)

  Boden är ju mycket större än Grundtjärn, men de finns fina mysiga byar omkring när man åker också. Och husen sen. Ohgod. Längtar tills vi kan köpa vårat första hus. Jobb för mig igen först bara. Men det ordnar sig.

  Vi vill gärna odla också, så jag är tyvärr ingen hejare på tips där, men jag får läsa kommentarerna jag med och se om jag kan snappa på något !
  Himla fin kväll, med vackra bilder som vanligt. <3

  KRAM

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja åh jag kunde ana att du också älskar att åka runt på skogsbilvägar och fota och upptäcka! Har ju sett på din Instagram och blogg att du varit ute och gjort så. Ser fram emot fler bilder från dina små bilturer! 🙂

   Och åhh jaa…jag kan förstå att du längtar tills ni kan köpa ert hus! SÅ spännande.
   Kan tänka mig att det kanske är roligt då att åka runt i byar och titta på hus som ni tycker om. Jag hoppas allt löser sig med jobb och annat så du snart kan få din dröm i uppfyllelse!! ♥
   KRAM på dig! ♥

   Reply
 10. Annina Torino

  Fniss vad roligt det där med växthuset som blivit en “lyxlåda” för katterna (inte för dig kanske). Hoppas du hittar någon bra lösning på kattgöslingsproblemet. Jag jobbar med en tidning som heter Trädgård Norr som är för odlare i tuffa klimat, finns på facebook också och kanske kan vara till hjälp med lite tips: https://www.facebook.com/Tr%C3%A4dg%C3%A5rd-Norr-f%C3%B6r-odlare-i-tuffa-klimat-151173374903754/?fref=ts
  Soliga hälsningar från Turin (där jordgubbssäsongen var över redan i maj)!
  Anna

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha vad bra att du tyckte det var roligt 🙂 Jag kan själv skratta åt det såhär i efterhand.
   Men nästa sommar ska jag försöka åtgärda det på något vis 🙂

   Och tusen tack för länken!! Ska absolut gå in och kolla.
   Kram på dig ♥

   Reply
 11. Lily in Montana

  Your photos remind me of the scenery we drive through on the way to see our son, who lives in a city in a mountain valley. My favorite landscapes along the way are the pretty small green meadows with stands of aspen trees, and the shining thread of a small creek that runs along the highway. Though we live on the prairie, with mostly human-planted trees and mountains only in the distance, because of the openness we’re able to see the most spectacular sunrises and sunsets. I’m happy that you’ve both found your own special piece of paradise.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.