En sensommarkväll

Godkväll på er!
Åh jag känner mig så upplyft efter att ha spenderat en stund utomhus nu på kvällen. Det känns som det varit ruskigt och kallt väder så himla länge nu, men så plötsligt så kom den där äkta sensommaren svepande förbi, med sitt gyllene ljus och klara luft.
Vinden stillnade och sjön blev spegelblank. Koskällorna hördes längre bort i byn, som de bara gör när det är vindstilla. Jag kom ut från min lilla arbetsplats i kiosken/studion och fick syn på Johan som satt ute vid vinbärsbuskarna och plockade bär. Jag blev alldeles rusig av lycka både för den vackra synen och den sköna känslan ute i luften. Jag rusade in och hämtade en egen skål och spenderade en välbehövlig stund bland bärbuskarna.
Skönt också att checka av lite av våran “Att göra -lista” som jag skrev igår när jag och Johan satt i köket och kände ett fullständigt kaos i våra huvuden. Så många olika saker som behövdes göras inom kort. Ni vet sådär så man knappt vet vart man ska börja. Ja senaste veckan har varit väldigt intensiv, för i morgon lägger vi upp den nya hemsidan för smyckena och det har varit mycket att göra för att hinna med allt. Och livet runt omkring sitter ju inte snällt och väntar precis.

Så kom mamma förbi på kaffe idag och jag läste från listan vad vi hade kvar att göra innan helgen. Hon skrattade åt vår lista och jag insåg plötsligt att den kändes ganska komisk. En så härlig blandning av allt möjligt. Och det är verkligen alltid så vår vardag ser ut. Livet på landet helt enkelt.
Ena timmen sitter man framför datorn med filmredigering för att i nästa sekund springa ut i stövlar och valla in kor som rymt. Men jag gillar ändå kontrasten.
Det blir åtminstone aldrig tråkigt.

För er som inte kan läsa min krassa handstil eller inte förstår svenska, så står det såhär på listan:
El hos Sven Olof (Johan skulle bara fixa en snabb el-grej hos min släkting som har stuga i byn)
Fixa tvätten (Ja fyfasen…vi har BERG av tvätt hemma, den står som checkad men det är inte sant, vi har långt kvar)
Äppelmos (har fått mängder av äpplen)
Plocka in svartvinbär
Plocka in röda vinbär
Ta bild på oss (för nya hemsidan med smyckena), visitkort (Ja det hade vi glömt beställa…oops), Tackkort (man vill ju ha något fint att skicka med till kunderna)
Ta foto header
Översätta film (har redigerat ihop en lång film som jag visade på IKEA, och nu har jag översatt mitt prat till engelska istället, ni kommer få se den inom kort)
Ladda upp allt på webshop (yes, alla smycken är uppe nu, redo för releasen!)
Journalist fredag (I morgon får jag besök av en journalist från Polen)
Städa! (Utropstecknet är verkligen passande där)
Snagga Johan (Måste ju va fin i håret på bilderna)
Ringa Lalinda
Rensa svamp
(Johan hittade en massa Karl-Johan på morgonpromenaden, men alla var maskätna inuti, så rensningen gick fort)
Redigera bild.

Inte så mycket kvar att checka av nu, hurra!
Det var så obeskrivligt mysigt att sitta här ute i trädgården en stund och plocka in bär. Jag minns knappt senaste det var en så här fin kväll. Och sen är det något med att plocka bär som bara får mig att må så bra. Kanske någon slags uråldrig instinkt. Att nu förbereder vi oss inför vintern.
Saft av svartvinbär är nog bland det godaste jag vet. I år blev det inte så jättemycket bär, så det blir till att frysa in saften (vi använder aldrig något socker när vi gör saft/dricka därför måste vi frysa in så det håller sig) och ta fram när det är som kallast och mörkast. Vi sparar den tills den behövs som allra mest. Det blir nästan som ett livselixir.
I år har jag blivit ovanligt pepp på att sylta och safta. Det känns så extra viktigt i år, även om jag inte riktigt förstår varför. Jag brukar alltid få en liten sådan period varje sensommar när jag gör saft och sylt, men den brukar bara vara i någon dag. Max en helg. Men nu har jag varit som galen i att hinna plocka in alla bär och ta vara på så mycket det bara går!
Och det är ju så otroligt tillfredställande att fylla frysen med saft och sylt och äppelmos. Jag vet att jag kommer uppskatta det så otroligt mycket när vintern är här.

Kanske att den förra vintern fick mig att tänka till lite. Den vintern var ju den värsta jag någonsin upplevt tror jag. Sjuk, sjuk och sjuk. Och kallt och snö. Den här vintern vill jag känna mig frisk och stark, och då tror jag bären spelar en liten roll faktiskt. Jag brukar tänka att “varför har vi så otroligt mycket bär här uppe i norden?“. Jag tänker att det beror på att vi måste ha bär för att klara av vintrarna. Naturen är ju smart på det viset. Kanske har det mer positiv effekt än vi tror?
Jag fick nyligen höra av en vän att man kan göra saft på bären från häggen. Är det någon av er som provat? Blir saften god? Skulle vara kul att testa, för den har så otroligt mycket bär just nu.
Och jag är så överlycklig över dessa äpplen! Jag har fått dom av Patrik som har stuga i byn, som i sin tur fått dom av sin syster i Sollefteå. De luktar så otroligt gott!
Jag fick två fulla hinkar för två veckor sedan, och nu fick jag ännu mer! Jag hade aldrig gjort äppelmos men jag gjorde mos av allting förra omgången, och då upptäckte jag en ny kärlek i livet: ÄPPELMOS! ♥
När jag vaknar på morgonen så är det nästan äppelmosen till havregrynsgröten som får mig att kliva upp haha. Det är så fasligt gott! Så nu ska jag göra äppelmos av detta också, så har vi så vi klarar oss hela vintern.
Och åhh…sent igår kväll kom äntligen Nayeli tillbaks igen. Nu hade hon varit borta en hel vecka igen! Återigen hade jag börjat tappa hoppet och sneglat mot dikena när jag var ute med Nanook på promenaderna. Var så rädd att något hänt. Vad sjutton håller hon hus när hon försvinner så länge? Jaja, jag är glad att hon är hemma. Hon åt så hon spydde, och sedan sov hon med oss under täcket hela natten. Tonårskatter alltså…
Bild på oss. Check!

Ja det var lite från vår torsdag här i Grundtjärn. Nu ska jag strax gå in och ta en macka och oboy, och sen blir det till att designa några fina visitkort, broschyrer och annat. Sån’t är alltid kul att göra! Jag hoppas att ni mår bra och att ni haft/har en fin torsdag! Och tack för alla jättefina kommentarer på förra inlägget! Blir så otroligt glad när ni tycker om mina bilder.
KRAM på er! ♥

58 Kommentarer på “En sensommarkväll

  1. iza

    Hhaa, vad roligt med en skojbild på er 😀 Viktigt att ta det lugnt i kaoset som sagt (känns som en upprepande skiva, en LPskiva där nålen fastnat, eller rispor på en cd-skiva) – Mest pga .. Well, det bara är viktigt ! 😀

    Skön kväll! Vi har varit på valpkurs, så Oden är HELT slut….! Mycket roligt iaf! 😀
    Hoppas ni har det fortsatt fint <3
    KRAM

    Reply
    • Jonna Post author

      Haha vad kul att du gillade bilden Iza haha 😀 ♥
      Och åhh…tycker bara det är så fint att du visar omtanke och bryr dig.

      Oj förstår att ni är helt slut efter valpkursen haha. Men vad roligt det måste ha varit!
      Och ååhh han är ju så förbaskat söt!! 😀
      KRAM på dig fina du! ♥

      Reply
  2. Fanny

    Men så härligt underbart det ser ut! Svarta vinbär är verkligen gott! Vi köpte oss en stor buske i år men den fick det kämpigt i torkan, förhoppningsvis blir det bättre nästa år och så växer den till sig alltmer sedan 🙂

    Reply
    • Jonna Post author

      Åh tack! Och vad härligt att ni köpte en stor buske med svart vinbär. Det är nog mina favoritbär faktiskt.
      Jag hoppas busken får växa till sig nästa sommar!! 😀
      Kram på dig! ♥

      Reply
  3. PJ:s byffé - från by till fe

    ToDo-listor använder jag varje dag. Prickar av och för över till nästa dag det som inte blev gjort. Jag vet inte om er lista är speciellt komisk, så ser väl listor ut? Smått som stort. Näst sista bilden är däremot komisk. Som om Johan lurat dig att bita i något surt. Lurifaxen. Ha, ha
    Jag lade märke till ordet “snagga”, klippa håret kort. Ordet finns men används det så ofta nu för tiden?
    Vi brukar säga schagga. Kom att tänka på det nu.

    Reply
    • Jonna Post author

      Ja ToDo listor är verkligen SÅ bra! Jag måste också ha det varje dag, annars blir det ett kaos i mitt huvud. Och som du säger, man skriver upp stort som smått…spelar ingen roll om det blir en blandning av precis allt. Det är ju det som är meningen, att man ska kunna skriva upp kaoset i sitt huvud så man får ordning och kan pricka av sen 🙂
      Haha ja snagga kanske inte används längre. Vet inte vad man säger istället?
      Och schagga?? Det var ovanligt. Har aldrig hört innan 😀

      Kram på dig PJ! ♥

      Reply
  4. Dixi Wonderland

    Hon har kanske träffat en trevlig gosse? 😉 Nej men hoppas att hon håller sig hemma så ni slipper oroa er 🙂 Och så roligt att ni har en massa bär att plocka. Minns ett inlägg där du plockade något orange bär som det fanns massor av? Minns tyvärr inte vad det var för bär. Själv plockade jag röda vinbär till min sambos farmor och farfar. De är för gamla för att plocka själva så jag plockade en hel skål åt dom 😀

    Reply
    • Jonna Post author

      Åh men så fint att du plockade vinbär till din sambos farmor och farfar. Kan tänka mig att de blev glada!
      Och hmm du kanske menar hjortron? Dom är orange 😀 I år hade vi inte så många hjortron tyvärr så det blev inget hjortronplock i år.
      Men jag har fortfarande kvar en massa bär från förra året.

      Kram på dig! ♥

      Reply
  5. Lennart Johansson

    Hello Jonna

    Tack för en underbar beskrivning av din vardag, har verkligen njutit av den i varje del. Din beskrivning kunde ha varit min, vi lever så lika, men jag är på ålderns höst och du i din fagraste vår. När jag läser din berättelse är det som i mina barnaår, levde och växte upp på landsbygden, en stor gård. Så det du beskriver har jag upplevt så många gånger. Vill ge dig ett tips, skaffa en saftmaja och ångkok dina bär, blir härlig saft, inga tillsatser eller socker behövs. När jag var i din ålder hade jag pippi på att göra saft och sylt, använde då saftmaja till saften, blev en naturens gulddryck. Använde vinbär, krusbär och rabarber, men kunde ha använt många fler bärsorter. Skör om dig Jonna och framför allt sköt om Johan, ni skall vara rädda om varandra, man vet aldrig vad morgondagen bär i sitt sköte. Kram till er båda.

    Reply
    • Jonna Post author

      Åhh men tack Lennart för dina fina ord! Så roligt o höra att du känner igen dig mycket i hur jag lever mitt liv. Så underbart att du växte upp på landsbygden på en stor gård. Vilken livskvalitet!
      Och ja en saftmaja har jag faktiskt! Den har använts mycket den senaste tiden nu. Det är så himla lättsamt när man gör saft! 🙂
      Kram på dig! ♥

      Reply
      • Lennart Johansson

        Tack för ditt svar Jonna. Läser det mesta som du publicerar, men kommenterar inte så ofta. Ha det så bra, kram till er båda.

        Reply
  6. michel

    te siguo hace un tiempo vives en un lugar hermoso paisajes increibles…yo soy de chile ,de un lugar llamado villarrica con lagos y volcanes ,animales y mucha naturalesa …saludos del ultimo lugar del mundo

    Reply
  7. Johanna & P

    Bär är verkligen supernyttiga äter blåbär, lingon eller hallon varje dag året om mums mums 😋 😁 Skogens rikedom! <3

    Reply
    • Jonna Post author

      Åhh så bra att du äter bär varje dag! Det tror jag gör väldigt mycket för välmåendet och immunförsvaret! ♥
      Kram på dig!

      Reply
  8. Mimi

    Ja, det går att använda sig utav häggbären. Dock endast till dryck skulle jag påstå då de har en kärna i mitten. Men det kanske går att ordna i sylt på nått vis endå?
    Plus att det är bra att lägga dom i frysen för att bli av med bäskheten.
    Kram

    Reply
  9. Sandra Junhammar

    Ååh vad mysigt och härligt! Älskar verkligen att ta vara på frukt, bär och annat ätligt från trädgården och naturen ♥

    Maten smakar så annorlunda då, den blir liksom extra god på något sätt! Samtidigt som man liksom sätter ett större värde på den, när man själv plockat/saftat/syltat/förädlat den.

    Superfina bilder förresten (som alltid!), ljuset är verkligen underbart. ♥ Ha en fin kväll! Kramar

    Reply
    • Jonna Post author

      Åh jag håller med, allt smakar så otroligt mycket godare när man själv varit med och gjort det.
      Kunde ana att du också älskar att ta vara på frukt och bär och allt annat man kan få från naturen ♥

      Och tack så mycket, så glad att du gillar bilderna!
      Kram på dig! ♥

      Reply
  10. Meit

    Jag känner en som gör saft av häggbär. Han säger att det blir supergott. Vet inte hur han gör. Men nyttigt är den också.
    Du får prova 😁

    Reply
  11. Anonym

    Such a good blog , I really love everyday blogs and liked the list. The fruit and berries look fantastic , my favourite are blackberries, they are ready here aswell, I have stained fingers to prove it 😉 . I’m glad Nayeli is back safe, in England she would be called a “Dirty stop out” , he he for fun 🙂 .

    Reply
    • Jonna Post author

      Ja hon är kastrerad, det är därför jag blir så förvånad när hon springer bort sådär 🙂 ♥

      Reply
  12. Lars 8463

    Gomorgon “listiga” du.
    Min torsdag blev en vindstilla dag
    bland myggfria lingontuvor.
    En LÅNG dag, med tid att betrakta
    stillheten.
    Idag blir det bärrensnig och kanske syltkokning, beror på vädret.
    Om bär, bär på positiv effekt?
    Oja, hela vägen.

    Vad tyckte Nanook om listan?
    Fattades det några punkter?
    Gräva en bra grop på fel ställe.
    Besök hos den vackraste i byn!
    Ge han en kram i efterskott.
    Ser ut som Johans hjärtering
    på ditt finger?

    Jag vet inte hur kändes i dig
    när du skrev texten.
    Tankfull skrivarglädje?
    Glad att du skrev den och kryddade
    med dina bilder!!
    (men snagga en hippie?!)
    Och jag HOPPAS HOPPAS att ni
    använder bilden på er!!!

    HOPPAS att ni har det BRA!!
    Och att ni har tid att städa, tills du
    får användning för din Polska.

    KRAM

    Reply
    • Jonna Post author

      Åh det låter så underbart när du beskriver din dag bland lingontuvorna! ♥
      Och tack för dina fina ord, som alltid!! 🙂
      Du är bäst!
      Hoppas du får en jättefin dag!!
      KRAM! ♥

      Reply
  13. Anna L

    Häggbärsaft.
    2 liter bär, males i gammal köttkvarn,
    3 liter kokande vatten
    1påse vinsyra el citronsyra.
    Häll det kokande vattnet över bär o syra, låt stå 36 timmar, rör om ibland.
    Sila, låt självrinna.
    I receptet står 4 liter socker, lite väl mycket, minska till 2.5 kanske.
    Sockret röres i den avrunna saften, tills det smällt. Häll upp på rena flaskor. Godaste saften ever!!

    Reply
  14. Heather Reynolds

    What a fun picture of you guys lol those berries look so delicious. Thanks for sharing your light!

    Reply
    • Jonna Post author

      Åh men tack vad kul o höra det! Jag köper mina kjolar lite överallt. Mycket second hand! 🙂 ♥

      Reply
    • Jonna Post author

      Ja det vore roligt att ha en sån på Nayeli! Så spännande att se vad sjutton hon tar vägen någonstans 😀 ♥

      Reply
  15. Lina

    Härliga bilder!

    När jag var liten gjorde mamma och farmor alltid häggbärssaft, där de även blandade i svarta vinbär. Minns det som väldigt gott!
    Själv provade jag göra saft av häggblommorna i år, smakar oväntat nog lite mandelkubb, värt att testa.

    Trevlig helg!

    Reply
    • Jonna Post author

      Tack så jättemycket Lina! ♥
      Åh så roligt att din mamma och farmor gjorde saft på häggbär. Och vad kul att häggblommorna smakande mandelkubb 😀
      Det lät spännande.
      Kram ♥

      Reply
  16. Lena Berg-Nordenberg

    Tänkte ge Dig ett litet tips på svarta vinbär. Jag fryser ned bären som de är sedan tar jag upp vid behov och kör dem tillsammans med ca 2 dl vatten (lagom till två personer) och lite socker. Världens bästa råsaft som kryllar av vitaminer. Jag brukar säga att det är vår “influensaspruta” inför vintern.

    Reply
    • Jonna Post author

      Åh vad roligt! Känner verkligen att jag bara måste prova nu att göra häggbärssaft! 😀
      Kram ♥

      Reply
  17. Roman

    What a cheerful post Jonna! Have a smile on my face reading this 🙂 With such a joyful mood, you’ve probably got all the things done easily. Nanook seems like checking a to-do list, and Nayeli has become a true “cat that walks by herself”.
    Congratulations on the launch of jewelry webshop! It’s a great step for Johan too, to be self-employed. Wish you successful start.

    Reply
    • Jonna Post author

      Aww thank you so much Roman! ♥ And Im so happy to hear that you liked the blogpost! 🙂
      Lots of love! ♥

      Reply
  18. Magnus

    Skönt att jag inte är ensam om att ha en massa olika saker som måste/bör fixas. Känns bara som att många av mina saker skulle behövt ha gjorts “igår”. 😀
    Hade min katt varit ute på strövtåg i en vecka vet jag inte vad jag hade gjort. Den ovissheten hade jag aldrig klarat.

    Lycka till med nya webbshopen!

    Reply
    • Jonna Post author

      Haha ja jag brukar känna samma sak, att många av sakerna jag behöver göra borde redan ha gjorts 😀
      Aww tur att din katt verkar hålla sig hemma! Ja man blir så himla orolig när de försvinner sådär.

      Och tack så mycket Magnus! ♥ Kramar!

      Reply
  19. Jenny

    Min mormor gjorde kräm på häggbär och det var ovanligt gott! Kräm tycker jag är något man har glömt bort att göra men det är väldigt gott att ha som efterrätt och sen brukar vi sleva på det som lämnat över gröten på morgonen 😉

    Reply
    • Jonna Post author

      Åhh kräm är ju så gott! Och ja precis, det känns ju nästan som kräm glömts bort lite.
      Skulle vara roligt att prova att göra häggbärskräm 🙂
      Kram på dig ♥

      Reply
  20. Birgitta

    Så fint att lägga ut er “att göra lista”. Visar ju att ni också har en helt vanlig vardag att hinna med. Sköna bilder på bärplockning som ger energi med frisk luft nu och vitaminer under mörka vinterdagar. Så fint att ni öppnat sidan med silversmidet!

    Reply
  21. Stu

    Good luck with everything, esp the Jewellery! yeah it’s berry season here now too, first pick of Brambles yesterday, there’s a huge amount of fruit this year. And apparently there’s a spot up on the hills with some Cloudberrys! so i’m gona have to do a mission to see if i can find them…
    First Aurora of the winter last night but it was cloudy!
    Best wishes!
    and if you’ve got a minute check the email i sent about hallmarking.
    Stu

    Reply
    • Jonna Post author

      Thank you so much Stu! Oh what is Brambles? What a funny. I gotta check it up 🙂
      And how wonderful that you can still pick cloudberrys! Here they are only ripe at july and then they get to old 🙂
      I just answered your email 😀

      Lots of love ♥

      Reply
  22. joe v

    Incredible and amazing, to be at one in nature’s most astounding unblemished natural beauty, wondrous scenic landscape’s, pristine crystal clear mirror reflecting waters, lush with vegetation, nature’s fruits, the hypnotically mesmerizing kaleidoscope colored glimmering Northern lights, tranquil, peaceful, filled with a soulful light of being surrounded and engulfed in beautiful nature. So Inspiring, calming, a longing, to be waking up to a profoundly blissful dream every day, to explore your deepest passion, your life, in touch with your spirit, and who you are. Thank you for your inspiration, sharing your lovely photos, your blog, your experiences. 🙂

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.