En stor förändring i mitt liv

Nu är det exakt ett år sedan som jag vände upp och ner på hela köket och huset och påbörjade en renovering mot ett bekvämare liv. Efter fyra hårda vintrar med väldigt kallt inomhus gjorde jag ett val. Antingen bor jag kvar och investerar i ett värmesystem, eller så flyttar jag. Jag orkade inte frysa en vinter till och var tvungen att göra en förändring i livet.

012101

Jag bytte ut min lilla vedspis mot en vattenburen vedpanna istället. Rör och element drogs runt i hela huset och efter en månad behövde jag inte längre stänga in mig i köket under hela vinterhalvåret. Nu hade jag värme i hela huset när jag eldade i min nya, fina kamin/vedpanna. Samtidigt passade jag på att måla om i köket. Bort med det bruna, in med ljust och grönt. Vilken enorm förändring det blev!

012104
Först efter renoveringen kände jag att jag faktiskt kunde njuta av att bo här fullt ut. Jag är en extrem frusen människa som inte mår bra av för kallt inomhus. Att vakna till 4 grader på morgonen må vara charmigt en vinter. Men fyra vintrar är alldeles för länge.

Det som är positivt är att jag idag fortfarande kan känna lika stor glädje över värmesystemet som första dagen jag fick tända elden i pannan. Jag är så förbaskat lycklig över värmen. Varje dag! Efter så många år i kylan kommer jag nog aldrig kunna sluta uppskatta att ha varmt inomhus. Och att kunna röra mig i fler rum under vintern. Ha en garderob, ett sovrum, ett arbetsrum. Det är helt fantastiskt! Värme is the shit ♥

012103

Det var en märklig tid i mitt liv just då. Mycket känslomässigt hände samtidigt. Renoveringen blev som en terapi för mig. Jag grejade från tidig morgon till sena natten. Målade hela köket i tre (3!!!) omgångar, murade för första gången i mitt liv, bar cementsäckar tills jag fick en blödning i bukväggen, spenderade halva nätterna med att slipa och måla köksluckor, och lister. Ibland tog jag en paus. Tittade mig omkring och kände “Det här blir bra de“. Allt till ljudet av Karlavagnen och Vaken i P4. Himla speciell tid ♥

012105

En liten före-bild, hur köket såg ut innan. Mysigt, men lite väl brunt för min smak.

012106
Jag älskade min vedspis. Men den kunde bara ta in två vedträn åt gången vilket gjorde att elden slocknade så fort jag tittade åt ett annat håll. Och den kunde bara värma upp köket, vilket gjorde att jag under vintern sov på en madrass framför vedspisen. Det var inte helt fel det heller kan jag lova. Men en säng, det är grejer det ♥
012109

012108

Och tänk vad svårt det var att torka tvätten på den tiden! Nu går det på ett kick med alla varma element.

012107

Tadaaa! Såhär ser köket ut idag. Ganska obegripligt att det var ett år sedan nu. Men som jag njutit av värmen och det “nya” ljusa, fräscha köket under året.

18 Kommentarer på “En stor förändring i mitt liv

 1. Per Asp Bölen Junsele

  Ja du har gjort de bra det är ett helt nytt hus och mycket hemtrevligt. Du gör otroligt mycket och fort när du sätter igång bara att se när du och din mor målade huset.Det är en fröjd att komma och hälsa på dig och dricka kaffe en underbar värdinna och Nanook som är hur sällskapssjuk som helst

  Reply
 2. Stu

  Mad, that it was a year ago already, time flies !
  I have a similar set-up, but with open fireplace heating boiler and pump to radiators. How hot does the top of your stove get? can you still put a pot on top to cook or just use electric cooker now?

  oh yeah, do you keep moving the ‘google translate’ button around.?…or does it move about on it’s own? 😀

  Reply
 3. Magnus

  Ja du, det blev onekligen en stor skillnad. Som du säger, det var mysigt förut men sen du målade om i ljusa färger ser det inte bara fint och hemtrevligt ut utan det ser dessutom större ut också. Tänk vad “lite” färg kan göra!

  Reply
 4. Matilda Kero

  Så himla fint! Hittade din blogg nyss, är jätteimpad av dig, du lever ungefär som jag skulle vilja själv. Jag är uppvuxen utanför Sollefteå, så du bor i mina hemtrakter 🙂 Jag är 22 år och bor just nu i Stockholm, men tänker flytta tillbaka norrut i framtiden. Jag skulle gärna vilja komma och hälsa på dig nån gång om jag fick, du verkar va en så himla cool tjej 🙂

  Kram/Matilda

  Reply
 5. em

  Otroligt fint, vilken skillnad! Har ett extra element numera, vilket har höjt trivselfaktorn i min minilägenhet väldigt mycket.

  Reply
 6. Catlover

  Håller så mycket med dig! Att frysa inomhus är ajabaja hos mig. Varmt och gott skall det vara för värme är verkligen the shit! 🙂

  Reply
 7. Gustav

  Köket ger verkligen en känsla av mys och ombonad!

  Minns så tydligt inlägget du gjorde innan du skaffade vedpannan. Du hintade om att något var på gång. Var extra roligt att läsa kommentarerna på det inlägget!

  Ha en toppenbra kväll!! 🙂

  Reply
 8. jörgen johansson

  jag impad av dej jonna som gör det här! förändringen i ditt liv! att flytta ut på landet.det är många som gör åt det andra hållet.du värkar var en stark tjej,och tror på det du gör,jag tror det finns fler som vill göra som du,men törs inte.men köket blev skitbra!! så stå på dej jonna. kramis

  Reply
 9. Sandra

  Älskar furu, det ser så “stugit” ut, men i vitt och grönt blev det ännu mysigare! 🙂
  Man blir nog aldrig van vid hur snabbt tiden egentligen går!

  Reply
 10. Sandra

  Det blev riktigt bra och du är så duktig som gjort typ allt själv! Ett ordentligt värmesystem kostar ju tyvärr, men det blir ju värt i längden. En dag ska man väl också ha sitt egna hus nånstans, kanske på landet. Vem vet?

  Reply
 11. Ann

  Kan bara tänka mig hur kallt det måste varit innan. Jag är glad att jag har en såkallad toyo, den bränner olja mest på nätterna för oftast lyckas min vedspis slockna på nätterna. Sedan är det sånt jobb med att alltid fixa med ved och så, speciellt på morgonen. Jag har mest min vedspis på kvällen.

  Reply
 12. Ellen

  Men guuud va fint! Vad duktig du är! Och ja, det låter mysigt att spendera hela vintern i köket, men det kanske får räcka med en. Sjukt imponerad!

  Reply
 13. Cecilia

  Fint du har det Jonna! Du lever och bor precis så som är min dröm. Underbart! Finns inget bättre än att fixa/bygga något med händerna som man sedan får njuta av frukten av.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.